........... Maklumat Bertaraf Risikan - Hasan Tolong Jangan Cuba Kencing Rakyat ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Maklumat Bertaraf Risikan - Hasan Tolong Jangan Cuba Kencing Rakyat !

Saturday, May 28, 201616comments

Mkini

Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Hasan Arifin hari ini menafikan syarikat Good Star Ltd - yang dikaitkan dalam skandal 1MDB - adalah milik Low Taek Jho.

Dalam kenyataan medianya petang ini Hasan berkata tindakan akhbar The Wall Street Journal (WSJ) mengaitkan hartawan yang lebih dikenali sebagai Jho Low adalah tidak tepat.

"Ini kerana Bank Negara Malaysia sendiri menyatakan maklumat yang diberikan (kepada PAC) adalah bertaraf risikan

"PAC bukan badan perisikan dan maklumat yang diterima mestilah sahih dan benar," katanya.

Ni yang payah ni .... nak jawab macamana kalau surat BNM itu adalah di bawah OSA ? Nak tunjuk di sini pun tak boleh .... tapi seingat sayalah yang baca sepintas lalu melalui WSJ, Bank Negara Malaysia melalui surat berkenaan menyebut dengan jelas bahawa Goodstar adalah milik Jho Low bersandarkan maklumat dari 2 sumber pihak berkuasa luarnegara yang tidak dinamakan. Dan kedua sumber itu juga merujuk kepada dua sumber yang berlainan iaitu :

- pertama melalui pihak berkuasa yang mendaftarkan syarikat di mana disebut Jho Low sebagai pemilik Goodstar

- kedua melalui maklumat ketika akaun bank Goodstar dibuka dimana dinyatakan  Jho Low adalah pemiliknya.

Yang disebut sebagai risikan adalah syarat kepada Pac di mana maklumat itu hanyalah bagi tujuan risikan BUKAN maklumat itu bertaraf risikan.

Maklumat itu SAH cuma cara maklumat itu diterima adalah bukan secara resmi, makanya ia tidak boleh dimasukkan dalam laporan Pac. Ia diberikan kepada Pac untuk membantu Pac dalam membuat siasatan seterusnya dalam kes 1MDB.

Saya copypaste status rakan FB Sat Dee yang menjelaskan duduk perkara -

"Ini kerana Bank Negara Malaysia sendiri menyatakan maklumat yang diberikan (kepada PAC) adalah bertaraf risikan."

For those who are ignorant on how cross border regulatory cooperation works allow me to share some basic principles. 

Recall the contents of the said letter. Information was provided on a "voluntary" basis and not via Mutual Legal Assistance request or via the IOSCO MMOU for data exchange. 

BNM conditions attached to the information clearly states that it is not for Public consumption nor for use in the court of law. Why so? 

That is quite simple as BNM is waiting for a proper criminal case to be initiated against @1MDB and this was something that they actually tried last year but was put aside by Appandi Kandasamy. Once a criminal case is initiated by the AG, BNM or any other competent authority will OFFICIALLY request for the said data under the MLA or MMOU.

This is basic stuff for those who are in the regulatory environment but for those who are masquerading as "experts" in the cyberspace this may seem odd and as expected they will show their ignorance in the similar way of Hasan Cari Makan.


Maklumat diperolehi bukan secara resmi namun sekiranya perlu, Bank Negara boleh memohon di bawah MLA atau MMOU kepada pihak berkuasa yang SAMA untuk mendapatkan maklumat yang SAMA.

Point utama di sini adalah - Maklumat dalam surat Bank Negara itu adalah BENAR dan bukan bertaraf risikan sepertimana di dakwa oleh Hasan. Cuma ia didapati secara sukarela dan bukannya secara resmi makanya ia tidak boleh dikemukakan dalam mana2 laporan resmi. 

Hasan melalui Pac mungkin boleh memohon melalui AG di bawah MLA untuk mendapatkan maklumat sama dari sumber yang sama dan menggunakannya dalam laporan Pac.


Apapun ini adalah pandangan saya dan mungkin saja saya salah.  Namun secara logiknya, mengikut ayat yang digunakan oleh BNM dalam surat itu sendiri hanya menyatakan maklumat itu diberikan adalah terhad bagi tujuan risikan. BNM TIDAK KATA yang maklumat itu bertaraf risikan sepertimana disebut oleh Hasan di atas.

Diharap Hasan dapat berkata benar dalam soal ini. Anda boleh rujuk kepada surat berkenaan untuk mengesahkan perkara ini.

Share this article :

+ comments + 16 comments

....................
Reply To This Comment ...................
May 29, 2016 at 1:38 AM

Hassan jangan buat-buat bodoh dan dungu, rakyat Malaysia bukan bodoh macam tahun 50' dan 60'an ,,berkata yang benar supaya anda selamat di dunia dan akhirat,, mari kita sama sama mendoakan Hassan supaya balik ke landasan kebenaran dan hindarkan dari mendapat murka Allah Azza Wajallah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 2:01 AM

Puak 1MDB ni klu x bohong x sah..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 5:34 AM

Hasan cari makan ni dah tergolong dalam golongan TAKDE INTEGRITI selepas mengedit laporan pac. So apa2 je yg dia kata memang tak boleh dipercayai lagi.

Ke ada lagi yg nak percaya dia ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 7:10 AM

Mamat cari makan dah jadi badut buat statement bodoh dia ingat rakyat bodoh serupa dia kot.

Surat bnm tu jelas menyatakan bnm memperolehi maklumat yang boleh dipercayai setakat untuk kegunaan bnm sahaja (internal) berikutan sekatan dari AG yang tidak membenarkan bnm meneruskan siasatan secara lebih terperinci bagi kegunaan perundangan walaupun setelah 2 kali bnm memohon tapi AG tetap menolak.

Maka melalui surat bnm tersebut jelas menunjukkan bnm mendapat kenkangan dan menjadi satu kewajipan pula kepada pac untuk memanggil jho low untuk di soal siasat disinilah kecacatan terbesar pac kerana sejak dari awal lagi telah mengelak untuk memanggil jho low bagi membantu siasatan sehingga lah statement bodoh terbaru mamat cari makan masih tetap cuba mengelak dari mengambarkan ianya satu keperluan memanggil jho low untuk disoal siasat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 10:15 AM

kot ya pun bertaraf risikan..tak boleh ke maklumat ini dijadikan asas untuk menjalakan siasatan lebih lanjut dan lebih mendalam. Patutnya, dengan maklumat terbaru ni, Hassan cari makan perlu menjalankan siasatan lebih lanjut..bukan menafikannnn...kita bercakap dengan ketirisan yang bukan sedikit..berbillion ringgit tak tahu hilang kemana..TOLONG LAR SIASAT baghal..bukan NAFIII manjang!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 10:46 AM

Kalu dah cari makan diutamakan, nak caya ke cakap orang ni. Setakat orang yang tak baca dan berfikir bolehlah dia kelentong. Harap ramai la orang melayu terus tak berfikir maka org macam hasan ni boleh terus jadi mp utk cari makan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 11:04 AM

Kenapa Hasan Arifin hari ini menafikan syarikat Good Star Ltd - yang dikaitkan dalam skandal 1MDB - adalah milik Low Taek Jho....

Mengikut firasat 'nujun pak belang' ..... pencacai dan pemakan dedak mesti pertahankan maruah Low Teak Jho dari terkait dengan skandal 1MDB kerana beliau adalah proxy kepada seseorang. Jika siasatan diteruskan keatas syarikat itu maka akan terbongkar lah satu lagi rahsia bagaimana bunga 'ROS' hidup menggunakan baja USD yang bernilai berbillion dollar.

Mengikut kata nujun pak belang lagi.... Sebahagian duit pinjaman 1MDB memang sengaja dilencongkan ketempat yang tiada kaitan dengan 1MDB tapi ada kaitan Najib dan keluarganya. Oleh kerana itu Najib akan pertahankan 1MDB sehingga ketitisan darah yang terakhir.....

Hanya akal yang berilmu saja yang dapat mengalah Jin, Iblis yang melindungi perompak itu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 11:39 AM

Kalau dah tercekik dedak.. ini la dia cuba menepis dan pusing pusing fakta.

Surat BNM kepada hasan cari makan tu kan ke surat rasmi..bila rasmi TARAF nya maksud nya Goodstar melalui carian maklumat BNM, memang dikuasai jho lo. Kalau kita pergi mintak dengan ROC/SSM (bayar Rm10) siapa dia pemegang saham 1mdb, SSM akan cetak maklumat ni bagi kita (melainkan maklumat ni pun telah di OSA kan walaupun it poses no security threat to the counrty). BVI regitrar would have worked the same way as our own SSM kan ? Jadi memang surat BNM tu mengandungi maklumat yang didapati daripada certificate of incorporation Goodstar Ltd. (kat Malaysia ni Form 9, 24 & 49 la gamaknya).

Toksah pusing pusing cakap la hasan, Singapore 2AG dah ada clear evidence of the money trails for the $681 deposit into Ambank which comes from Tanore and that it originates from the $3.5b 1mdb paid to Aabar BVI (out of either gross negligence by the person executing the transfer or it is a well planned scam which is most probable)

Why did 1mdb pay goodstar ltd. When 1mdb was to pay petrosaudi ? Why was it that a MOF Inc. company ridiculously careless in making payment to an entity unknown to the 1mdb-psi agreement ? Why why why why ? Bebal yang amat la siapa yang authorize this transfer. Dan BNM has revoked the transfer and order repatriation of the fund but it has been enjoyed by jho lo, mahoney dan lanun yang lain lain termasuk.... kita semua suspek...siapa dia... Sekarang kita rakyat Malaysia nak kena bayar balik. Memang sial berketurunan la si siapa ni...

Hasan pun nak tumpang rasa sial jugak ? Pergi makan taik la, hasan..rakyat undi untuk apa dia ni ? Ini public duty.. hasan, dah lupa sukpah kamu ?

....................
Reply To This Comment ...................
May 29, 2016 at 12:14 PM

Intelligence grade info is what killed Osama...

....................
Reply To This Comment ...................
May 29, 2016 at 1:10 PM

Hassan ni muka dia pun muka penipu..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 2:09 PM

Sebab nak elak dari siasat le maka meka nafikan. Bukan meka nak buat siasatan pon tapi yg diutamakan ialah cari siapa yang pecah lobang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 3:07 PM

A company search at SSM BVI or Seychelles would do the job..even if Goodstar has been winddown after receipt of the 1MDB money, the trail of ownership will still exist and the trail of payment through whichever banks will still exist.

If PAC or any other Malaysian authorities could not be bother to find out.. Swiss and Spore would surely be on it to ascertain the final personal destination of the laundered money that went through their systems.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 29, 2016 at 11:36 PM

The reason why Hasan is so carimakan is most probably he has a share of the spoils. That is why he is so committed to be blur and to be called bodoh etc!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 30, 2016 at 11:49 AM

Kalau macam ni bukan bodoh dungu lagi tapi otak letak kat kepala lutut.tempat otak kat kepala tu isi dengan dedak.Sebab tu bercakap ikut sedap mulut aja

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 30, 2016 at 10:50 PM

Hairan...pac kini bkn bertindak melindungi rakyat...tp melindungi politicians..
Knp hasan cr mkn perlu seolah dilihat melindungi najib?
Utk apa pac ni sebenanrya?
Maklumat dirahsiakan dr rakyat...baik x payah buat pac..
Kemana pac nk pergi selpas ini?
Integriti sudah tiada. Lapoan blh dipadam sesuke hati...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 31, 2016 at 1:29 PM

apa yg susah siasat je la najib tanya lah sendiri dari mana duit tu datang takan lah najib tak tahu...mustahil duit masuk akaun tak tahu sape yg bagi.

Post a Comment