........... Tun Mahathir @ IDCC 14/4/2016 - Najib Mesti Pergi Dulu, Yang Lain Semua Datang Kemudian ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tun Mahathir @ IDCC 14/4/2016 - Najib Mesti Pergi Dulu, Yang Lain Semua Datang Kemudian !

Friday, April 15, 201618comments


Panas suhu di IDCC malam tadi sempena Majlis Selamatkan Malaysia - PAC 1MDB dengan tumpuan kepada Laporan Pac 1MDB. Apa yang menariknya adalah penampilan Tun di majlis yang boleh diibaratkan sebagai lubuk pembangkang, secara bersendirian.

Saksikan video penuh Tun Mahathir berucap -



KLiK untuk ke Youtube


Tun komen kenyataan Hafarizam yang menyatakan tandatangan Najib pada dokumen2 1MDB tidak membawa apa2 makna (!)

Macamana orang macam ini boleh jadi Perdana Menteri ? !

Saya nak minta kepada Datuk Seri Najib berasas kepada kebodohannya, menandatangani dokumen tanpa baca .... adalah lebih baik dia letak jawatan sekarang.

Tun juga komen kenyataan Arul yang tidak tahu pemilik Aabar BVI, pendirian Cash Is King Najib sepertimana artikel terbaru chedet ( KLiK ) yang mana semua transaksi2 itu ada meninggalkan jejak atau money trail, dan menyeru hadirin supaya bertindak dengan menandatangani Deklarasi kerana rakyat sudah tidak punya ruang lain untuk bertindak.


Masa sesi soal jawab, seperti dijangkakan Tun mula diserang oleh 4 penyoal berturut2. Nampaknya penyokong2 pembangkang masih tidak faham akan maksud utama Deklarasi Rakyat di mana rakyat yang terdiri dari pelbagai fahaman politik bersatu di bawah satu matlamat yang sama iaitu mendesak Najib turun.

Mereka masih lagi memainkan agenda politik masing2 .... namun Tun Mahathir kelihatan tenang menjawab.



KLiK untuk ke Youtube.

Kita kena ada pemikiran yang waras, yang berasas kepada perhitungan yang bijak supaya kita menang dalam perjuangan kita. Kalau kita ikut selera, ikut nafsu percayalah kita tidak akan berjaya.

Sebab itu saya berada di sini. Saya tahu malam ini siapa yang hadir. Bukan orang Umno .... semuanya dari parti kawan2 saya ni ... saya tahu. Saya datang juga.

Untuk medapat sokongan ramai, kita perkecilkan matlamat ataupun perjuangan kita kepada yang boleh diterima semua. Dengan itu kita akan berjaya. Kalau bangkit soal saya nak itu, saya nak ini ..... sorry lah, kita akan gagal.


Yang ini memang kena tabik kepada rakan FB Bro Yaakub Osman ( YO ) yang telah menempelak para penyoal terdahulu tadi !





KLiK untuk ke Youtube.


.... selagi kita tak singkir Najib, tidak ada sesuatu apa yang boleh kita lakukan.

Najib mesti pergi dulu, yang lain semua datang kemudian !




Share this article :

+ comments + 18 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 4:53 AM

nak mengangis rasa masa tun jawab soalan tu.. apa la korang ni. Fokus la.

Tengok diri sendiri la, Pakatan rakyat berkubur sebab ni la. Tak fokus. Satu puak nak ni satu puak nak tu.

Ni bukan masalah dalaman parti politik, ni masalah negara. Negara dah hancur renyuk dah, hang buang la kejap nafsu politik kepartian tu.

keluarkan Anwar dari dalam penjara tak akan selesai masalah pon.Kalau keluarkan semua tahanan ISA pon tak akan bantu apa2.

setel satu satu bai.. lain lain pikir kemudian.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 7:02 AM

Ayahanda Tun....
Saya tak rasa Najib main sign je. Rasanya tak gitu....tp kalaulah betul dia tak baca dulu sebelum sign sebarang dokumen, memang dia tak layak memimpin Malaysia sebab jika seorg PM sign buta je, ini amat BAHAYA kpd negara. Kalaulah ada antara dokumen tu menyeleweng hingga tergadai negara dan ianya disign tanpa dibaca terlebih dulu....maka dia meletakkan negara dan rakyat dlm keadaan yg berisiko.

Sign seorg PM bukan macam sign artis. Sign seorg PM ialah tandatangan yg diturunkan sebagai tanda meluluskan, mengizinkan, membenarkan, bersetuju ke atas sesuatu atau sebagainya.

Kalau seorg PM sign buta dgn tak mengambil tahu apa yg dia sign, itu menggambarkan satu tindakan org yg:-
1. Pemalas
2. Bekerja sambil lewa
3. Tidak berkualiti
4. Tidak teliti
5. Tidak amanah dlm bekerja
6. Tidak fokus kpd kerja
7. Tidak bertanggungjawab
8. Tidak beretika

Kalau dah begini jadinya....semua rakyat Msia silalah renung-renungkan nasib kita di masa akan datang......

....................
Reply To This Comment ...................
April 15, 2016 at 7:32 AM

Itu lah yg amat ketara berbedanya diantara Tun dgn Pahlawan Bugis. Tun tak lari biar pun berada dilubok pembangkang tapi siBugis menghadapi wartawan pun dia tak ada cukup kelakian nya apatah lagi untuk berhadapan dgn pembangkang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 7:55 AM

Ini zhil-bangang al-jemuan sudah mila menggadaikan negara kepada pihak2 asing.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 8:07 AM

Pada mereka yg belum tandatangan Deklarasi Rakyat tu, tolongla tandatangan melalui melalui internet, blog Kadir Jasin pun ada. Yakinlah atas slogan bersatu kita teguh bercerai kita roboh.

Din rasa elok buh link utk tandatangan Deklarasi Rakyat tu dlm blog ni. Insya Allah, Allah akan beri jalan pada kita semua rakyat M'sia yg mahukan ketelusan dan keadilan.

Dah tak tahan rasanya kita diperbodohkan lebih dari lembu. Tak sanggup rasanya nak jadi bodoh utk satu penggal lagi.
Nauzubillahiminzalik ya Allah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 11:05 AM

Abg Din.. Hari ini Menteri Luar Arab Saudi mengaku duit "derma" datang dari Negara Arab Saudi dan telah menutup fail & kes beekenaan.

Persoalannya..

1. Adakah derma itu datang dari Putera Turki yg juga telah mendapat habuan drp Jho Low atau;

2. Dari Kerajaan Arab Saudi? Jika ini benar, mana mungkin derma dari sesebuah Negara disalurkan ke dalam akaun peribadi sesaorang?

~ Melayu Negro

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 11:31 AM

Setuju.anwar lantak p la la mmg nasib dia dok penjara seribu tahun lg la tu.yg ada kena move on
Jgn tun plak masuk penjara sudahla..

....................
Reply To This Comment ...................
April 15, 2016 at 11:52 AM

Salam Bro

Pagi ni aku baca The Star, satu berita yang tak mengejutkan tapi cukup menjijikkan. Menteri Luar Arab Saudi...Adel AlJobori yang dulu kata dekat Washington Post bahwa wang yang masuk akaun Najib bukan derma....kini dah bagi belakang atau kena bagi belakang dan pusing kenyataan....

"ISTANBUL: Saudi's foreign minister Adel Al-Jubeir has admitted that the donation to Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak (pic) came from Saudi Arabia.

"We are aware of the donation and it is genuine with nothing expected in return. We are also fully aware that the Attorney-General of Malaysia has thoroughly investigated the matter and found no wrongdoing."

"So, as far as we are concerned, the matter is closed," he told Malaysian reporters here on Thursday.

http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/15/saudis-foreign-minister-admits-donation-to-najib-came-from-saudi-
arabia/

Memang arab suka songsang menyongsang!...dah memang tabi'i orang arab macam tu...Yang jadi regu Najib dalam skandal 1MDB pon orang arab jugak kan?...yang mata sepet tu pon dah masuk arab gak....Dia tak masuk melayu sebab tak nak potong...jadi dia masuk arab.... Orang melayu cukup hormat kat orang arab ni...segala yang arab semuanya bagus..."Isle"....Arab memang bangsa yang terkutuk...jahiliah...dah tersebut dalam Quran bro...

Najib!...ko bagi ke ko kena?....tak kan tak de ape ape?...Hebat ko...pak arab ni sanggup berpaling tadah...memang teror ko ni!...
Amacam rasa?...heh!...jangan main dengan yang songsang meyongsang ni....bukan setakat tak betul...silap silap ada penyakit "bantuan"...serrrammmmm!....


Anyway the money trail will be revealed....Ini bukan zaman ko bawak duit suruh kahadam pikul kemana ko pegi!...

The banking world will tell all!...The money trail don't lie...

Tapi kan "Tak kan PM sebodoh tu!..."

Paloi!...Tuyuk!...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 12:24 PM

Jahatnye org ni.xbaik kata cmtu. Kalau mahathir yg berada ditempat anwar mcmne?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 12:50 PM

Antara cakap takda bukti.. Menlu Arab Saudi, Arul, Saleh Keruak, Rahman Dahlan, Azalina, Hasan PACetc vs. fakta penyiasat money trail Swiss, Luxemborg, US.. Siapa yg kita percaya?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 1:24 PM

Bila Tun nak turun penang? Tak ada ka sapa2 yang nak anjurkan program Tun kat penang?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 3:41 PM

Nampaknya,audiens yang menyoal Tun tidak faham matlamat sebenar deklarasi rakyat...masih terbawa bawa dengan agenda parti,tidak fokus dengan tujuan sebenar....walau bagaimanapun syabas dan terima kasih kepada Tun yang dikasihi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 8:40 PM

Perkara ni tak ada mengena dgn sebarang individu atau mana2 parti. Deklarasi Rakyat hanya kena mengena dgn HASRAT, KEHENDAK dan TUJUAN RAKYAT jer. Ini berkenaan SUARA RAKYAT bukan suara pemimpin atau suara mana2 parti. Deklarasi Rakyat TIDAK mewakili mana2 individu atau parti.

Dlm Deklarasi Rakyat Tun Mahathir BUKAN berjuang utk UMNO tapi berjuang utk RAKYAT. Tapi ramai yg salah sangka.

Tun dah kata selepas pilihanraya, mana2 parti yg diundi rakyat dan yg dapat PALING BANYAK KERUSI PARLIMENENlah yg akan menerajui pemerintahan (kerajaan) M'sia.

Sekarang ni yg diberatkan ialah MENGUMPUL semua suara2 rakyat tak kira parti apa sekalipun menjadi SATU SUARA PADU.
Ada paham???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 8:41 PM

Satu spesis tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 8:47 PM

Sekarang buktikan melalui MONEY TRAIL statement bank. Dari situ boleh dibuktikan secara jelas duit tu dari siapa, berapa jumlah yg tepat, bila tarikh diterima dan berapa jumlah tepat yg dipulangkan balik, bila tarikhnya dan kpd siapa ia dipulangkan.

Ni zaman teknologi canggih. Semua butir2 direkodkan oleh bank. Semua ada black n white. Kalau betul bersih sila buktikan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 15, 2016 at 11:21 PM

Orang tua ni never ceases to amaze us. He knows how to talk to the audience. Orang yang faham issue semasa ni, tak akan bertanya soalan tak masuk tajuk ni.Jenis yang malas nak pakai akal dan membaca aje ada perangai macam ni ataupun orang yang taksub politik kepartian..macam ahli parti syurga tin milo & ahli parti tabur dedak yang dah oberdoze dedak di mulut, telinga dan mata. Bila tambah dedak lagi hidung pulak tersumbat. Lagi apa, tak boleh bernafas la.

Aku bukan la jugak penyokong tegar orang tua Mahathir ni, tapi ada ke orang lain yang lebih boleh membawa kejayaan sebagai jurucakap rakyat mengenai isu semasa ni selain Dr.Mahathir ni ? Aku memang rasa tak ada orang lain selayaknya. Kita pun nampak semua jendela untuk kita bersuara dah ditutup rapat. Dah tak ada ruang langsung dah. Rakyat Malaysia dah kena cornered dek jembalang bugis ni.

Bila orang tua ni dulu cakap perjuangan belum selesai kita dulu ketawakan dia. Ada yang kata dia dah nyanyuk. Ada ke nampak dia dah nyanyuk hari ni ? baling gelas pun tak pecah ? Orang yang dah overdoze dedak memang nak mati tercekik dedak gamaknya.

Those words he said last night in front of a crowd he knew well will potentially grilled him were words of wisdom of a great statesman who we all know has labored himself since 1940s to bring to us the country we live in today. No living being in this country understands this subject better than this orang tua. So he is not to believed for he has a ulterior motive some say to install Mukhriz DPM ? Even if he has that in mind, I would not mind at all. Just do away with the present dedak worthless infested cabinet line-up for good. We should start building a "concerntarion camp" to house all these worthless bastards.

I think orang tua ni is sincere to see that this country gets back on its feet again like in the days he was in charge running it. The other intentions I don't really care about. We do really want the glory days back to cheer us up. We have been fed with rubbish politics since this orang tua left office. The switch would be the man heading us to this catasthropic event must be terminated and be brought to book and pay for his sins. This orang tua may have not been a saint but he sure ain't no sinner for whatvhe has done for his country and its people.

I would like to believe that several more rounds of this kind of talk from this orang tua and the aggresive Save Malaysia signature drive campaigning nationwide led by the deposed DPM, the eventual intention would be realized. We got to thank Zaid Ibrahim who has brought this on. I have in one of the blogs months ago that Zaid was courting this old man and something big was brewing. Now this is even bigger than what i have thought of.

Sauh dah angkat layar dah kembang, bukan perpatah bugis sauh dah labuh layar dah kembang ! Ikut perpatah bugis muntah belelah kelasi kapal..
Cakap Melayu pun tak betul nakhoda bugis ni, dia bukan orang Melayu macam kita..dia lebih bangsat daripada yang kita sangka.

GO TERMINATOR !!

We are heading for a major showdown.
There is no turning back from here.

orangair.

....................
Reply To This Comment ...................
April 15, 2016 at 11:26 PM

Tun Mahathir memang seorang pemimpin "Genius"

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 19, 2016 at 5:04 PM

Selaku rakyat tidak berparti yg sejak 1998 hingga kini tidak lagi menyokong UMNO BN saya setuju dgn pandangan tuan. PR dan kini PH TIDAK FOKUS. Tun sorg yg SGT FOKUS...dlm hal Selamatkan Malaysia..semua pihak perlu ketepikan ideology politik dan FOKUS utk desak Najib undur. Yg lain boleh diperjuangkan kemudian. Negara perlu diselamatkan lebih dahulu sebelum hancur.

Post a Comment