........... Come On la Arul, Kamu Tu CEO Syarikat RM50 Bil, Kenyataan Biarlah Professional | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Come On la Arul, Kamu Tu CEO Syarikat RM50 Bil, Kenyataan Biarlah Professional

Thursday, April 28, 201614comments

mkini
Baca tajuk pun dah bunyi pelik .... 1MDB sepatutnya bayar kepada IPIC melalui sebuah anak syarikat IPIC tapi kemudiannya disahkan oleh IPIC bahawa anak syarikat itu bukan milik IPIC walaupun namanya hampir serupa, dengan katalain 1MDB telah bayar kepada satu syarikat palsu dan kini 1MDB kata itu adalah isu dalaman untuk diselesaikan oleh IPIC ?

Ini kata Arul Kanda -

"1MDB menegaskan bahawa ia berurusan dengan eksekutif kanan, justeru urus niaga itu mengikat IPIC dan Aabar Investments PJS sebagai syarikat korporat - maka, ia adalah isu dalaman mereka untuk diselesaikan," 

Huh ? Mana punya logik yang Arul Kanda pakai ni ? Ikut undang2 mana ? Adakah itu kenyataan untuk seluruh rakyat atau hanya untuk macai ?

Bayangkan kita ada hutang dengan bank dan salah seorang pegawai bank yang namanya En Bijan kita kenal sebab dia jiran kita. Sebab kita malas nak cari parking di bank, maka kita selalunya bayar ansuran hutang itu melalui Bijan.

Selepas dua tahun duk bayar melalui Bijan, tetiba kita dapat surat amaran dari bank mengatakan hutang dah dua tahun tertunggak. Rupanya Bijan sudah songlap duit ansuran yang kita duk bayar melalui dia !

Kita semak resit yang Bijan duk bagi selama dua tahun itu,  tertera nama Maybank Enterprise. Maybank kata itu bukan nama sebenar bank. Nama sebenar bank adalah Maybank Berhad. 

Siapapun yang punya akal waras akan berkata kita sudah kena tipu dengan Bijan. Apakah kita akan tetap pertahankan yang kita sudah bayar hutang pinjaman kepada Maybank Berhad dengan alasan bahawa Bijan adalah pegawai Maybank Berhad. Soal kita kena tipu dengan Bijan itu adalah masalah dalaman Maybank !

Setakat yang kita tahu, kita dah bayar ansuran selama 2 tahun itu walaupun Maybank tidak terima duit itu dan tidak ada sebarang rekod bayaran dibuat. Well ...... Itu bukan masalah kita, itu masalah Maybank !

Boleh pakai ke alasan sebegitu ? Kerana itulah yang Arul cuba katakan .......

Dalam kes transaksi sebegini, apa yang dipegang adalah BUKTI PEMBAYARAN dari pihak yang sepatutnya menerima. 

Dan dalam kes perjanjian 1MDB dengan IPIC, apakah ada surat perjanjian itu ? Apa yang ditulis dan apa yang telah dipersetujui oleh kedua pihak ? Baca balik apa Arul kata -

"1MDB menegaskan bahawa ia berurusan dengan eksekutif kanan, justeru urus niaga itu mengikat IPIC dan Aabar Investments PJS sebagai syarikat korporat - maka, ia adalah isu dalaman mereka untuk diselesaikan,"

Apa yang mengikat 1MDB dengan IPIC adalah SURAT PERJANJIAN bukannya kerana 1MDB telah berurusan dengan eksekutif kanan IPIC !

Kenapa Arul tidak tunjukkan bukti itu atau paling tidak katakan yang surat atau kontrak perjanjian itu wujud dan 1MDB telah ikut sepertimana yang dipersetujui.

TAPI kalau dalam perjanjian sebut Aabar Investments PJS dan 1MDB duk bayar kepada Aabar Investments PJS Ltd, apakah itu merupakan isu dalaman IPIC atau isu dalaman 1MDB ?

Kata tak suka orang berspekulasi atau menuduh yang bukan2, makanya bertindaklah secara professional dengan mengemukakan bukti atau bercakap berdasarkan bukti yang sahih ada. Bukannya dengan cara mengeluarkan kenyataan yang sebegitu dangkal yang tidak mencerminkan seorang CEO syarikat bernilai RM50 bilion.


PS  -  Baca artikel menarik dari JMD mengenai betapa tidak professionalnya Arul Kanda - KLiK

Share this article :

+ comments + 14 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 8:58 AM

awat pakdin tak pi cari bijak dan maybank enterprise,malah pakdin sorok pulak depa ni dan yang sewaktu dengannya.hutang saya bila nak bayar..nak pi cari ah long mana pulak

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 9:14 AM

Hahahaaa.... kalau logic Arul boleh diterima, mudah le kaki putar alam cari rezeki kat Malaysia ni.
Semua orang yang default dgn Pemiutang boleh guna alasan tu bila harta dah nak kena sita.


Dalam interview dengan The Edge, Arul cakap, "I've done more than I'd signed up for" atau "Saya dah buat lebih daripada skop tugas yang ditawarkan kepada saya dulu."

Bukan ke itu maksudnya Arul dah fed up?
So Arul ooiii....! Bakpo duk wat tubik kenyatae pputar belit lagi? Tubik ajo laa! Ko.... tange mu doh keno ikak? Mu keno jerut doh ko?

Tubik laa... bo laa duk kkecek bbelik lagi nyo...

(saya guna loghat Kelantan sbb itu khas utk Arul. Hrp dia baca )

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 9:28 AM

In Malaysia we like to behave to each other and to the outside world that we are world class in what we do. But with 1MDB and earlier the mishandling of the disappearance of the MH370 it is proven that we are far from being world class. Perhaps more like syok sendiri sendiri class? Malaysia The Laughing Stock of the World indeed.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 10:16 AM

kalau arul cakap macam tu, kita mintak dia tunjuk agreement. kita mintak dia tunjuk payment instruction. kita mintak dia tunjuk transfer slip. kita mintak dia tunjuk resit.

tunjuk la semua
toksah cakap berdegar d3gar

1. kalau aku ceo, aku insist bayar balik ke dalam akaun yang buat bayaran kepada 1mdb masa 1mdb pinjam. kalau diarah bayar oleh al husseiny ke akaun selain daripada akaun yang hantar duit pinjaman ipic kepada 1mdb, imdb kena periksa puas puas apasal akaun lain pulak ?

2.yang didedahkan aabar bvi salur proceeds yang diterima kepada tanore finance dan tanore finance pulak hantar 681 american pies kepada akaun najib. jadi gostan balik kita nampak unsur nak menipu ni jelas sekali.

nak sangkal apa lagi arul ni ?

....................
Reply To This Comment ...................
April 28, 2016 at 12:32 PM

Arul Kanda statement from time to time not consistent at all.......!!!! Banyak membelet

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 1:54 PM

salam

kenyataan bodoh arul.

1MDB pegi bayar kat syarikat bogus. kenapa masalah dalaman IPIC nak kena selesaikan sendiri?

kau pinjam dekat Maybank. kau bayar kat Maybank BVI sebab yang sain bagi pihak Maybank BVI tu CEO maybank. boleh kau cakap itu masalah Maybank? banyak senang la macam gitu.

konsep basic ni pakcik kedai kopi pun paham. tak payah konon konon ada experience kerja dengan 2 000 000 international bank.

kerja buat due diligence untuk sah kan Maybank BVI tu anak syarikat Maybank ke tidak tu kerja sapa? nenek kau?

abis yang Mr 117 sain "buta" suruh cepatkan bayar Maybank BVI tak bagi orang buat due diligence, yang kemudian sebahagian duit masuk akaun anak tiri dia buat filem blue tu, apa kerja nya? itu lah kepala penyangak yang kau nak cover kan?

itu lah kepala penyangak dengan konco konco penyangak termasuk CEO 1MDB dan CEO Aabar yang sama sama menyamun 1MDB.

dan engkau pulak pecacai keling pengangkut najis nak bersih taik diorang. dengan kau sekali dah masuk dalam lubang taik. kau tahu, tapi kau nak berenang jugak. kau nak suruh orang percaya kau tengah berenang tengah tengah ketul emas? harum kasturi? orang gila pun tau.

korang buat taik. konon konon internal IPIC. internal kepala hotak kau.

patut lah kena belasah kiri kanan.

sekolah tinggi tinggi. bodoh bertingkat tingkat.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 1:55 PM

Cakap terus terang saja arul duit yang dibayar 1MDB telah disonglap oleh toyol .
Duit tu la yang digunakan oleh tuan punya toyol untuk menjoli sakan dan duit tu la juga yang dugunakan untuk suap dedak kemulut cai2 semua.
Kalau siapa yang patut terima Wang tu kata dia tak pernah terima tak payah la nak bodohkan rakyat lagi.Arul lepas ni kalau ada bukti yang 1MDB memang dah betul2 bayar baru kau bercakap.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 2:23 PM

Tugas dia hanya untuk membelet kut...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 4:47 PM

Dia memang diupah untuk sengaja mengelirukan semua orang. Jangan terperangkap okay.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 5:00 PM

arul putar lagi arul.ahaha.boleh tlg tnyakan kt arul tak SIAPA NAMA EKSEKUTIF KANAN TU?SI EKSEKUTIF KANAN TU MASIH BERKHIDMAT LAGI X DENGAN IPIC/AABAR?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 6:44 PM

matthias chang dah highlight isu ni tahun lepas lagi. dlm mou 1mdb dgn aabar tu, terang2 tertulis incorporated in cayman island.

sapa yang sain mou tu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2016 at 9:35 PM

Dulu lagi dah heboh dlm laporan audit ipic tiada bayaran di terima dari 1mdb tapi 1mdb punya lah bodoh bgtau yang 1mdb ada buat bayaran seperti laporan audit 1mdb serta mengatakan laporan audit ipic adalah urusan ipic tidak ada kena mengena dengan 1mdb

Kebodohan 1mdb membuat perjanjian dengan syarikat lain tapi bayar kepada syarikat lain kenapa bodoh sangat bayaran wajib kena ikut tepat nama syarikat sbagaimana dalam perjanjian satu huruf pun tak boleh berbeza mengong punya arul

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 29, 2016 at 8:43 AM

Imdb bodo
Najib panda

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 29, 2016 at 8:29 PM

Dari blog Shunzheng:


Arul Kanda Replies Jebat JMD

April 29, 2016 by rihaku



Dear Mr Jebat:

What’s wrong with me? Since you asked, you tell me.

But before that, also tell me: Is cari makan wrong? I cari lots of makan. You got a problem with that?

I have already said, I have done more than I have signed up for. That is, I cari more than I makan. It is in the nature of the beast. Others might say, an occupational hazard: other than the boss I need to appease, there is the Cabinet, the Attorney General, the Auditor General and all those other Generals. Then there is the Press, the politicians, the MPs, and of course that fella … what’s his name? Pua something. Some Tony on a pony show which I must put up with on a daily basis. Not one day passes will he give me a break.

But, all that I can deal with. Excepting this: cleaning up this shit in this sty called 1MDB. If you think this is an easy job, you do it. Or get Tony.

You see, Jebat, don’t envy me my job, my method of cari, or the diet in my makan. If you think 38,200 ringgit a month is big deal you know nothing about this business. Have you any idea how much those assholes, say, those bank guys in Singapore BSI or in Goldman Sachs make in a month, excluding bonus? Take a guess. Throw a number. Any number. And for what? While I get flogged — daily — they sit in their offices, each day, nine out of ten hours, they make and take phone calls and answer emails. That’s it.

Last year alone that Tim Leissner fella took home 520,000 not ringgit. US dollars. And you mock me for this pittance for my stupidity?

Yes, I was bodoh to have signed up for this. But when the Prime Minister opens his mouth, you think he’s asking? And so there are choices, real choices for a free man? Get real; this is Malaysia. Nobody wants this fucked up job, and if I do it well, and if you don’t like my style, what can I do?

It is just me, man. I’m naturally good in what I do — my second nature, if you will — talking and talking and talking. Blame my parents, if you’re looking for blame. Or blame my Indian-ness, or the snake in that Indian. Blame anything but you can never, never, never fault me for creaming off from this sty.

Face it. In here, in this shit hole, there’s nothing left to steal. All that’s left is a shell and, daily, I can only hear echoes of my own fart. It’s getting useless in here. Even getting out has its huge problems. Do you think, knowing all that’s happened, they will just cut me loose? I will count myself lucky, dead outside a temple; unlucky if I end up in a cement drum. Don’t you get it: I’m stuck here. Even thinking out aloud has limitations. I thought I did get away with it — letting the boss know my wishes, that he might be sympathetic even to just consider, and that there was no other way to say it other than through those stupid reporters. And they thought it was something of a scoop: ‘Arul is tired, Arul wants out, Arul got more than he had bargain for‘. All that yada, yada, yada was just a way of telling the boss. Guess what came back? He didn’t like it one bit. The phone on my hand nearly disintegrated into a thousand pieces, like the day my ex threw the Blackberry into the wall. Dust to dust.

So, you see, you don’t make my life any easier calling me stupid. On the phone, the boss was right: With all this mess and I in the center, who in his right mind will now want me? Who in this fucked-up world will put up with me? You? My reputation is finished, don’t you get it? The better I am at my job, the worse off it gets, and the greater is the disintegration of my life. I am staring at unemployment for the rest of my existence, staring down into an abyss, waking up wondering what the fuck have I got myself into. Perhaps, if it pleases you, I shall throw myself off the cliff. After that, carnations are welcomed but save your tears for Malaysia. I like yellow ones by the way.

Yours truly,

Arul Kanda al Samy

Post a Comment