........... BOM Dari IPIC - Aabar Investments PJS Ltd BUKAN Milik Ipic ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

BOM Dari IPIC - Aabar Investments PJS Ltd BUKAN Milik Ipic !

Monday, April 11, 201631comments

IPIC - LSE
Akhirnya ....... BUKTI yang dinanti2kan sudah tiba dari IPIC sendiri !

Penafian oleh Ipic dan Aabar melalui kenyataan akhbar mereka di London Stock Exchange  ( klik gambar di atas ) - Perenggan ditengah itu yang penting -

Both IPIC and Aabar confirm that Aabar BVI was not an entity within either corporate group.  Further, both IPIC and Aabar confirm that neither has received any payments from Aabar BVI nor has IPIC or Aabar assumed any liabilities on behalf of Aabar BVI. 


IPIC dan Aabar mengesahkan bahawa Aabar BVI adalah BUKAN entiti di bawah mana2 kumpulan ( anak syarikat ) mereka. IPIC dan Aabar juga mengesahkan mereka TIDAK ADA menerima sebarang pembayaran dari Aabar BVI atau menanggung sebarang laibiliti bagi pihak Aabar BVI.

Pendek kata - Aabar Investments PJS Ltd, syarikat yang 1MDB buat pembayaran deposit dan pelupusan option TIDAK ADA KENA MENGENA dengan IPIC.

Pendek pun kata juga - Duit berbilion2 ( pendek pun dah lupa ) yang dibayar kepada syarikat plasu itu sudah HILANG !

Berita masih baru dan Mkini belum buat terjemahan lagi  -


Mkini

1MDB segera jawab -

Responding to IPIC and Aabar’s statement, 1MDB stated that the substantial sums paid to Aabar BVI have been clearly recorded in the publicly available and audited 1MDB financial statements dated March 31, 2013 and March 31, 2014.

“Further, the amounts paid have been subject of much commentary, starting from 2013 right up to the present.


“Accordingly, 1MDB finds it curious that IPIC and Aabar have waited until April 2016 to issue such a statement.”

1MDB said the company records show documentary evidence of the ownership of Aabar BVI and of each payment made, pursuant to various legal agreements that were negotiated with Khadem Al Qubaisi in his capacity as managing director of IPIC and chairperson of Aabar and/or with Mohamed Badawy Al Husseiny, in his capacity as the chief executive officer of Aabar.

“It is, therefore, a surprising claim that neither IPIC nor Aabar have knowledge of, nor have benefited from, payments made by 1MDB to Aabar BVI.”


Nampaknya 1MDB masih cuba bertahan ....  1MDB tetap berkeras kata mereka dah bayar kepada Aabar BVI. Alahai .... isu di sini adalah Aabar BVI itu bukan milik IPIC tapi milik seorang PENIPU !

1MDB bayar kepada IPIC melalui akaun syarikat PENIPU.

Kemudian nak salahkan IPIC kerana mengambil masa terlalu lama untuk berikan kenyataan di atas. 

Pulak dah ..... Isu dah keluar dari tahun lepas lagi. Kenapa 1MDB sendiri tidak buat pengesahan dengan IPIC apakah benar IPIC ada terima duit yang dibayar melalui Aabar BVI itu ?

Sebab ada kemungkinan ..... BESAR KEMUNGKINAN semua ini adalah satu PENIPUAN atau SCAM ! Jika benar ia satu penipuan, ada kemungkinan pihak IPIC langsung tidak ada rekod yang 1MDB perlu bayar apa2 pun deposit atau bayaran pelupusan option.

Semua perjanjian itu dibuat oleh 1MDB dengan syarikat penipu .... makanya IPIC tidak perlu beri sebarang kenyataan sebab IPIC tidak ada kaitan. Yang diTIPU adalah 1MDB dan rakyat Malaysia. Seharusnya pihak yang merasa tertipu/ditipu lah yang menggelabah dan cepat2 buat kepastian tentang duit yang hangus kena tipu itu.


Jadi langkah seterusnya yang wajib kita tanya adalah -

Apakah benar 1MDB ada buat perjanjian bayar deposit dan bayaran melupuskan option dengan IPIC ? Dan berapakah nilai sebenarnya ?

Perkara itu ada dalam perjanjian tapi seperti yang didedahkan oleh Pac, dan dinyatakan oleh Tony Pua, tidak ada sebarang bukti dikemukakan bagi membuat pengesahan itu. KENAPA ?


Last sekali kenapa 1MDB sebut nama Khadem Al Qubaisi dan Mohamed Badawy Al Husseiny dalam kenyataan di atas ?

Mereka berdua sudah dibuang kerja oleh IPIC dan disyaki terlibat dalam rasuah dan penipuan ...... apakah 1MDB cuba beri mesej yang 1MDB adalah mangsa penipuan mereka berdua ?

Kita sekarang tertanya2 ..... adakah 1MDB MANGSA atau BERSEKONGKOL ?

Kerana tindak tanduk dan cara pihak 1MDB menjawab segala pertanyaan seperti ada benda yang mahu mereka sorokkan.  Tidak telus dan penuh berahsia.



SIAPA YANG HARUS BERTANGGUNGJAWAB ?

Share this article :

+ comments + 31 comments

....................
Reply To This Comment ...................
April 11, 2016 at 10:30 PM

Aku tak pasti, tapi aku rasa ada maklumat tentang sebahagian bayaran dibuat betul kepada Aabar, dan sebahagian kepada Aabar Investments PJS Ltd. Jika benar ini bermakna kerja orang dalam yg bersekongkol dgn Al Qubaisi dan Al Husseiny.

Siapa yg harus bertanggungjawab? Kamu le Din... Dan semua rakyat Malaysia, serta anak cucu cicit. Takkan nak salahkan Perdana Menteri atau Menteri Kewangan pulak...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2016 at 10:31 PM

Berdasarkan kenyataan rasmi kpd London Stock Exchange (LSE) diatas, rakyat Malaysia boleh ramai2 buat laporan polis dan SPRM siasat ada unsur jenayah penipuan, salah laku, complicit dalam kehilangan duit rakyat Malaysia yg banyak yg diamanahkan kpd syarikat kerajaan ini.. LSE tidak akan pandang remeh perkara yg mengheret kredibiliti syarikat antarabangsa yg disenaraikan diLondon dan mempunyai risiko sistemik keyakinan pelabur2 mengenai kawalselia kewangan antarabangsa. Ini yg disuarakan oleh TDM mengenai SOS kpd transparency antarabangsa menyiasat kes jenayah komersil walaupun line clear dalam negara. Rumah dikatakan siap tapi pahat maseh berbunyi?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2016 at 10:44 PM

din, dah agak dah dorang akan main lagu ni..."aku tak tahu" dah jadi macam respon paling mudah dorang sebut

amboi...

yang pahlawan bugis tu nanti bila dah tua dia ingat orang akan ingat dia atas jasa dia ka...ptuihhh...bapa songlap negara patut dimasukkan dalam entry wikipedia dia

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 12:07 AM

Jawapan Bro untuk soalan las tu mestilah penasihat 1mdb, kementerian kewangan, Menteri kewangan dan perdana menteri.

Salah Perdana menteri kerana melantik menteri kewangan patutnya Najib memantau menterinya di kementerian kewanagan iaitu Najib sebagai menteri kewangan 1.

Dan juga Najib sebagai Menteri kewangan harus bertanggungjawab kepada Lembaga penasihat 1mdb yang diketuai oleh orang lantikan Perdana Menteri Najib.

Najib juga sebagai perdana menteri juga bertanggungjawab atas urusan 1mdb secara langsung. Kerana setia urusan perlu tandatangan dari perdana menteri

dan siapa lagi perlu bertanggujawab. selain dari Najib penasihat, Najib PM dan najib Menteri. seluruh pihak pengurusan 1mdb ceo dan lembaga pengarah juga harus bertanggungjawab

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 12:13 AM

Kita berdoa bom2 lebih dramatik lagi akan bergegar dari Swiss, US, Singapore dan penyiasatan rasmi negara2 yg duit gubahan singgah.. Sebagai reaksi antarabangsa yg jujur dan tranparent bila cali makan bagi line clear.

Laporan tutup mata sebelah PAC dan tindakan tegas IGP tiada toleransi kpd Zakir dilihat dalam konteks "feel good" BN hadapi PRN Sarawak.

Malangnya kalau bom2 luar kawalan terus ditembak dari luar negara, entah apa nasibnya "fixed deposit" yg diidamkan tu. Manusia merancang dengan licik dan penuh muslihat dunia tapi Allah menentukan segalanya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 12:43 AM

penat la dengan wayang 1mdb ni
kalu berjanji dengan bapak, poei bayar anak eh buek apo ?
kalu ini pon tak ghoti buek, baik duduk dalam jel jo la..layak bonar
kalu siang2 laei dah mengaku kan ko baik..dah sampai macam ni ah kan dah malu bosar..
nak repair tak do mano buleh laei dio do..
makno eh din..tak tobuih lo gerenti ipic kalu ipic dah kato tak dapek balik duit eh..sok ipic claim harto 1mdb sok macam mano..ontah2 dah jual kek company chino tak ? abih sampai bilo nak abih cerito 1mdb ni ?
makin ari makim terlondeh kain
naik bonak akal buek dek 1mdb ni
orang otak geliga pon boleh jadi dungu
kito cakap menteri2 kabinet najib ni tak do ko yang cukup akal eh nak tanyo dato' seri, apasal kito nak kono buat pokak telingo jo pasal 1mdb ni? rosak jadi eh Malaysia ni.
tapi dato' seri cakap kito tunggu siasatan. tapi ado siasatan tak abih tongah siasat peguam negara kono buang, timbalan pm keno pecat, naib presiden kono lucut kementerian.
lucu pon ado gak kekadang mikir kan
siapo yang khianat ni ?
zahid bapak nepotism
dio yang memperkenalkan makno eh nepotism ni..
bukan zahid khianat. dia bersekutu dengan orang yang berlaku khianat
khianat akujanji perlantikan perdana menteri Malaysia yang ke6 selepas bapak dia yang ke2.
janji kepada setiap rakyat senegaranya untuk memakmurkan negaranya..
sokarang macam kito dah kono rompak
kuat membohong pulak tu
sokarang jawab kain dah londeh
apo helah pulak ko ado ?
kenyataan akhbar lawak jenako
nak sangkal apo laei..
tak kan London Stock Exchange nak menipu ?
mahathir tipu !
khairuddin penghasut merosakkan keselamatan negara !
eh
start hari mh370 Malaysia dah jadi bahan spekulasi dunia
bertambah2 suwei tiap2 bulan
Malaysia dah jadi bahan lawak dunia
kalu kito biarkan dio terus menghacurkan negara.
kalu..apa kalu..kito dah suruh dio bronti
dio tak tau malu sampai sekarang pon tak mau bronti.
bini tak bagi bronti
bini dah buat rosak laki

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2016 at 1:03 AM

Bro Din..
Satu tabik spring 'respek' aku bagi kepada mastermind semua ni iaitu Jho Low. Pada waktu dia ciptakan idea bombastik '1MDB' ini dengan hanya bermodalkan sumber perhubungan baik dengan anak2 para VVIP yang belajar satu kolej dengan dia dulu di UK termasuklah dengan anak rosmah, bayangkan umur dia hanya baru 20an saja.

Alangkah bagusnya kalau akal fikiran dia digunakan ke arah jalan yang baik iaitu bagi mencari manafaat keuntungan ekonomi kepada negeri, negara atau pertubuhan kebajikan secara sah dah tentu sekarang dia adalah merupakan calon KM Pulau Pinang baru bagi menggantikan LGE. Kisah hidupnya boleh dijadikan sebuah buku dan filem yang gerenti akan box office di seluruh dunia.

Mengapa tidak, dengan umur baru menjejak masuk 30an dia dah pun menjadi USD billionaire. Psy Gangnam Style pun boleh terbang dari Brazil ke Penang kerana dia. Artis Hollywood sendiri sangat hormat kepada (duit)nya dengan mengiktirafkan bahawa di dunia ini hanya dia seorang saja yang mampu menganjurkan parti gila-gila dengan kos belanja yang tak masuk akal dan ini termasuklah parti sambutan tahun baru di 2 benua dalam waktu 12 jam.

Nak penjarakan dia, kenalah INTERPOL, FBI, PDRM atau SPRM tangkap beberapa ketua negara, ketua syarikat dan juga beberapa orang kaum kerabat diraja arab dahulu sebelum boleh sabitkan kesalahan dia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 1:10 AM

Jawapan 1mdb bt aku sakit hati, ayat cuci tangan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 1:12 AM

Najib buat dek je i sokong

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 1:40 AM

Beberapa kali saya dah katakan masaalah ini akan dirungkaikan oleh negara luar kerana semua jentera kerajaan dalam negara telah diperkudakan najib untuk menghalalkan wang negara yang disonglap.

1. IPIC dan Aabar telah mengesahkan penipuan najib dan geng2nya.

2. FBI, swiss, singapore, hongkong,uk akan menyusul untuk sahkan money trail that will confirm money laundering.

4. Following all this, now sirul will open up THE TRUTH FOR HIS OWN SURVIVAL on altantuya's murder. No one now believes najib

5. No slightest doubt that hussein najadi's and kevin morais' deaths were related to najib

6. The fall of 1MDB is pretty much reflection of twist and turns of the scorpene corruption case.

7. I think with this new development, khairuddin, ainina, mahathir, muhyiddin, shafie, and all whistleblowers have been exonerated.

8. It shows that zahid, nazri and the other moronic cabinet ministers are guilty by association.

9. There is no economic and financial sabotage, no conspiracy to topple the government, no inviting of foreign interference, no treasons etc.

10. Time for umno members and the rakyat to wake up from deep slumber

Wallahuaklam






....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 2:34 AM

salam

aku nak komen tajuk malay mail online
"1MDB finds it ‘curious’ IPIC, Aabar took three years to comment on BVI ownership stake"
http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/1mdb-finds-it-curious-ipic-aaar-took-three-years-to-comment-on-bvi-ownershi

konon konon kenapa 2016 baru aabar dan ipic kata syarikat syarikat bvi, seychelles bagai tu, bukan diorang punya.

kartun la 1MDB ni. ini zaman semua recorded la dol.
ingatan untuk pemakan dedak sekalian sekali.

aku recall dulu 1mdb pernah claim dia bayar ipic, tapi ipic deny dapat payment, then 1mdb 'marah' kan ipic.

bukan payah pun google je. memang ada pun.

9 Sept 2015 - IPIC kata ada account mismatch untuk bayaran USD1.4b dari 1MDB. (dalam ertikata lain, IPIC tak dapat)
10 Sept 2015 - dengan pantas 1MDB 'marah' kan IPIC sebab cakap tak dapat payment.

kemudian, awal tahun ni, keluar cerita (disahkan oleh laporan PAC), yang dibayar adalah Aabar Investment PJS Ltd.

Aabar Investment PJS Ltd ni ditubuhkan di British Virgin Island, sekarang dirujuk Aabar (BVI), sedangkan anak syarikat IPIC adalah Aabar Investment PJS (takde Ltd) yang berdaftar di UAE.

memang orang yang buat scam ni sengaja buat syarikat yang hampir sama nama dengan syarikat yang betul. dan orang paling berkuasa dalam 1MDB, sekarang dirujuk Mr 117, (boleh baca M&A TIA/1MDB, mukasurat 48, artikel 117) dengan pantas meluluskan bayaran tersebut.

ada dalam report PAC berkenaan CEO dulu, shahrol halmi kata dia bypass board sebab yang berkuasa bukan board. dalam ertikata lain, dia hanya ikut arahan Mr 117.

so. balik kepada isu 1MDB curiosity on late statement from IPIC.

dei thamby. bila diorang siasat IPIC selepas arab mabuk dua ekor tu kena buang, itu yang diorang jumpa discrepencies tu.

bila diorang cakap diorang tak dapat payment tu. korang 'marah' kan diorang.

takde peliknya statement ni keluar balik sebab laporan PAC. diorang nak reiterate yang diorang tak dapat. yang korang bayar tu bukan anak syarikat diorang la dol.

secara mudahnya, kalau takde dalam akaun diorang, mesti lah diorang tak tau kemana perginya duit tu.

tapi bila laporan PAC kata bayar kat Aabar (BVI), baru diorang tahu, korang bayar Aabar (BVI), bukan Aabar (UAE).

barulah diorang keluarkan statement baru, Aabar (BVI) tu bukan anak syarikat IPIC. jadi kenyataan diorang yang 1MDB tak bayar IPIC pada 9 Sept 2015 dah betul lah samdol.

ada faham ka thamby?

kecik kecik tak nak mampus.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 7:17 AM

Implikasi kenyataan rasmi ini kpd LSE London yalah 1MDB telah bayar berbillion duit kerajaan Malaysia kepada syarikat bogus yg mempunyai nama seakan sama.

Mungkinkah ini sebabnya nampak begitu susah sekali nak submit statement bank dari luar negara kpd Akauntan Negara atau adakah ni sebab permohonan SPRM utk dapatkan MLA siasat akaun2 diluar negara tidak mendapat respon yg positif.

Teringat kita masa mengumumkan bermula siasatan AG dan PAC, Najib ada menyebut dengan sinikal bahawa siasatan non-partisan boleh merungkai ingin tahu orang ramai adakah 1MDB terlibat dalam pembiayaan filem hollywood.

Yg tersurat tidak tapi yg tersirat jika tersalah bayar kpd syarikat bogus yg mungkin didalangi oleh org2 yg terlibat dgn Hollywood kemungkinan duit limpahahan duit tersalah bayar sampai keholywood cukup besar. Hmmm.

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2016 at 8:19 AM

Benda ni Sarawak report dah bgtau lama dah,tp 1mdb kata Sarawak report tipu..padahal 1mdb yg penipu..siapa lg kalau bkn najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 8:20 AM

sebnarnya benda ni tak susah mudah je pak din atas individu itu sendiri. selagi tidak mahu menerima keputusan yang dibuat selagi tu lah dok melalak dalam blog. pak din orang lain pergi kat isu lain guan eng lah, yang terbaru doktor zakir naik awat hang masih kat sini, tony pua kata dia hanya setuju 80% maknanya betul lah 1mdb tu, 80% kalau peperiksaan dah dapat A tu pak din, dah lulus, dok dengan ipic lah, macam macam nama syarikat lagi, otak tu dak hitam berkarat baik pergi ambil sembahyang dan sembahyang sunat kot2 boleh buang skit karat tu. smlm dalam blog heboh kata budak malaysia ambil perubatan kata kerajaan kejam tapi kena basuh dek doktor zakir ambil lah pedoman dari isu ini. cukup cukup lah macai hang tu pak din. come on move on lah. tergelak aku tengok macai macai hang. otak masih sama dengan hang gak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 9:05 AM

Laporan polis???
Kaulah yg buat, nanti dgn kau kau skali polis angkut. Bukan kau tak tahu pdrm tu under siapa. Terkini, siapa yg melawan atau cuba melawan isu berkait 1mdb atau najib akan dicas sbg cubaan menghasut, penganas, disabitkan dgn kanun jibby.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 9:53 AM

Cai jawab fly the kite. Apa ke bendanya tu? Polis kata akan siasat 1mdb selepas pac siap laporan. Bila agaknya siasatan akan bérmula. Syed luar kotak kata ceo 1mdb pun masih kerja bawah najib kat pemandu. So, dah selesai ke kisah 1mdb ni? Yang malaysia separa selesai, tapi duit yg ada kat luar negara tak jumpa lagi. Apa kaitan jatuhkan pm dengan duit 1mdb kat luar negara? Tu yang cai dok kepanasan nak menjawab. Asal jawab fitnah, berulang, go fly kite dan apa kejadahnya. Tapi yg pasti duit masuk akaun peribadi najib datang dr luar negara.

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2016 at 9:58 AM

Buat laporan polis?
Polis layan ke laoran dari rakyt biasa ni?

Dr. Mahathir buat laporan polis pun sampai sekarang x de tindakn.

Hidup rakyat.. Bangang najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 10:33 AM

To all malaysians,

From now on get someone loyal to the country to guard all exits from malaysia to ensure the most lovable couple from escaping. History had and has seen leaders about go bust, running wway unnoticed. Fujimori, idi amin, marcos etc etc. Dan make sure jangan ada kes gadaffi atau saddam....itu terlalu kejam.

Ok.....that is just a reminder

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 11:15 AM

Kalo ku ada modal buka kedai mini mart ku takkan ambik Ah jib gor jadi cashier.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
April 12, 2016 at 11:46 AM

@AnonymousAssalammualaikum wmt,
Apo nak do kato!
Sipenyamun yg uruskan samunan wang pinjaman 1MDB tu sangat cerdik dan pintar memainkan tipu helahnya. Ruang dan peluang yg terdedah didepan matanya diguna dgn baik sekali. Setelah duit pinjaman 1MDB tu digerakkan dari satu akaun ke satu akaun lain bertali arus, skhirnya sebahagian wang samun itu mereka masukkan ke akaun peribadi Najib.

Maka serba salahlah si Najib dlm soal ini. Duitnya dah digunakan dan isteri PM pun dah joli sakan...... Terkial-kiallah Najib/Rosmah nak bersihkan nama. Tapi mereka lupa segala pergerakan duit dizaman moden ini bercatat. Ada rekod yg tidak mampu dipadam oleh agen-agen Najib/Rosmah yg bijaksana itu.

Apapaun ini mungkin baru sedikit atau sebahagian kecil ajer. Tak mustahil ada banyak lagi bukti akan didedahkan dari masa ke masa hinggalah kemuncaknya nanti ketika kempen PRU-14 nanti/

Ketika itu jika Najib masih tertogok dikerusinya sekarang, mudahlah UMNO/BN dikalahkan dan Najib sendiri akan jadi Ketua Pembangkang.
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2016 at 12:04 PM

Duit buat projek filem dari Abbar (BVI)...ha..ha...Duit yg masuk ke akaun najib pun dari Aabar BVI atau Good Star..........SO Bank Statement luar Negara diperlukan utk mengesahkan benda ni...........Yg pasti najib dah goyang....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 12:17 PM

Yela Din betul kata QalamQabut.....ko jangan nak salahkan org yg maksum maha suci.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 12:26 PM

Din, hukum Allah Taala sedang berjalan sekarang ni.....sebab dah melampau sangat banyak dusta, penyelewengan, ketamakan dan penganiayaan berlaku. Apakah Allah nak memandang saja? Tunggu dan lihat episod seterusnya.....pusing dan putar la.....tapi kena ingat Allah punya plan lagi bijak. Hakim dan Pendakwaraya yg maha besar dan maha adil.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 12:45 PM

Din, tak masuk akal langsung 1MDB satu company besar yg ditubuhkan oleh seorang PM di bawah satu kementerian yg paling berpengaruh iaitu Kementerian Kewangan, boleh TAK TAHU bayaran dibuat kepada saluran yg berhak atau tidak.

Din serius, aku tak taula nak gelak ke nak menangis ke?

Takkanla sebelum bayaran dibuat, dia org tak teliti dgn detail dlm semua aspek sebab ini melibatkan wang negara, duit rakyat. Kalau macam tu nampak sangat bodohnya.

Tahla Din kang cakap banyak nanti kena tangkap pulak. Cam Tun M cakap la kalau repot kecurian, org yg merepot tu yg kena tangkap tapi yg mencuri tak kena apa2.

Makin pelik bin ajaib Malaysia ni. Kita ni tak sudah2 asik diperbodohkan je.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 12:47 PM

Yela. Umno pun dah angkat dia jd panglima Islam, dsnjung dunia. SBB tu derma mncurah masuk DLM segala akaun yg dia ada. Alhamdulillah, bersyukur kita dpt pm mcm ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 1:04 PM

Sejak terbongkar skandal 1mdb termasuk 2.6b 'derma'....dengan segala alasan ,tindak tanduk di pihak Najib & co,sudah jelas sememangnya ada yang cuba disembunyikan dan sememangnya berlakunya penyelewengan......nampaknya Pm hanya boleh pusing pusing dalam negara saja,tak berani juga nak keluar ke negara yang sedang menyiasat skandal ni....dulu cakap baik baik suruh undur tak mau,tukar pm baru bukan tukar kerajaan pun....sekarang sudah terlambat,pasti akan menerima pembalasan juga akibat kecuaian dan keangkuhan diri sendiri....serta doa orang yang dianiayai oleh Najib dan yang bersubahat dengan beliau.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 1:05 PM

Aku rasa penyudahan Najib ni samada dia berhenti sekarang atau kena tendang selepas PRU mmg pasti.Tengok video kak Rosie kena boo kat Malaysian open tu pun dah tau dah time is running out. Tapi juga penting yang patut di tendang dan ditangkap ialah pemakan dedak menteri2,pegawai kerajaan dan pembesar UMNO yg bersubahat sekarang ni,yang sepatutnya membetulkan keadaan untuk rakyat bukan sebaliknya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 1:24 PM

To answer your questions…

There was an agreement alright - but the money (over US$3.5 billion) was never paid by the 1MDB to the right parties!

There is collusion (persekongkolan) of course - if not how could money traveled out here and there including to some Hollywood producers and whatnot.

Who is now shedding a tear or two for Malaysia?

By the way, from now on , no one – and I repeat no one - can say anymore that there is not even a single cent disappeared from the 1MDB!

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2016 at 2:13 PM

Nonsense

....................
Reply To This Comment ...................
April 12, 2016 at 3:27 PM

RM28billion duit tak dpt disahkan ...mgkin masuk ke projek lain.....dari 28billion tu 10% kpd penasihat...Tu yg dpt derma komisyen 2.6billion..........Bakinya kat kawn2 yg lain...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 12, 2016 at 9:39 PM

Inilah bahana apabila semua pakat cium bontot semata2 nak jaga perut masing2. Langsung tak jujur dan amanah dalam tugas. Bila tengok je tandatangan si penguasa dalam surat atau penyata dll..terus luluskan tanpa usul periksa atau bawa ke mesyuarat...

Post a Comment