........... Arul - Jenayah Dalam 1MDB Dan Mungkin Orang Dalam Terlibat ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Arul - Jenayah Dalam 1MDB Dan Mungkin Orang Dalam Terlibat !

Saturday, April 23, 201610comments


Sedikit penjelasan dari Arul Kanda mengenai perjanjian Aset Swap 1MDB-IPIC yang baru ini ditamatkan oleh IPIC kerana mendakwa 1MDB telah gagal dalam melaksanakan bahagian perjanjian iaitu membayar kembali kepada IPIC USD1.15 bilion pada 31 Disember, 2015. Sumber adalah temuramah TheEdge dengan ArulKanda ( KLiK )


There is one crucial item on the term sheet, which is that 1MDB has to transfer the amount that IPIC paid, the cash plus the interests — US$1.15 billion — by Dec 31, 2015, according to Arul. As such, he said: "actually, we were in default since December". But he questioned why IPIC waited until now to make the announcement.

"It should have been made immediately after the default as it’s a large amount. Why wait until April to say you don’t own Aabar BVI?"

Sebenarnya 1MDB telah pun gagal menunaikan tanggungjawab dalam perjanjian sejak bulan DIsember lagi tapi Arul mempertikaikan kenapa baru sekarang IPIC nak keluarkan kenyataan ? Jumlah itu besar tapi kenapa IPIC tunggu sehingga bulan April baru nak kata yang mereka tidak memiliki Aabar BVI ?


Ok ....... memanglah kita boleh timbulkan pertanyaan itu. Tapi waktu sama, adalah lebih berat ke atas Arul dan 1MDB untuk jawab, Bagaimana mungkin kesilapan membayar kepada syarikat palsu itu boleh berlaku ? !

Bukan satu kali bayar tapi beberapa kali bayar sehingga berjumlah USD3.5 bilion ? ? Dan ia berlaku selama lebih 4 tahun sejak tahun 2012 lagi ketika 1MDB mula bayar deposit USD1.4 bil ? 

Soalan itu lebih penting di jawab terlebih dahulu daripada sibuk mengalih tanggungjawab kepada pihak lain. Kalau tidak ada yang bayar, tidak adalah orang yang terima. Apakah segala procedure sudah diikuti dan mendapat kelulusan pihak lembaga pengarah ? Siapa yang luluskan dan siapa yang sain ?

Dan jangan lupa, WSJ sudah pun dedahkan perkara mengenai kewujudan syarikat palsu ini pada bulan September tahun lepas lagi ( KLiK ).... apakah pendedahan itu tidak cukup untuk menarik perhatian pihak 1MDB atau pihak kerajaan selaku pemilik 1MDB untuk melakukan siasatan ?

Paling kelakar adalah kenyataan Menteri SKMM Said Keruak ketika itu ( tahun lepas ) di mana berkata pihak SKMM akan bertindak ke atas WSJ jika didapati laporan itu palsu !

So .... apakah hasil siasatan pihak SKMM ? 

Kita sambung lagi apa yang Arul kata -

As to the US$3.5 billion worth of payments that 1MDB made to Aabar BVI (Aabar Investments PJS Ltd), the company with the near identical name to IPIC's subsidiary Aabar Investments PJS, Arul said: "What we cannot discount is there could actually be fraud...a massive fraud...and maybe there was collaboration from our side".

Arul kata kita tidak boleh menolak kemungkinan berlaku satu PENIPUAN BESAR dalam kes ini dan mungkin ada pihak dalaman yang turut bersekongkol.

Jangan cakap saja .... SIASAT LAH ! Lagi baik, BUAT REPORT POLIS sebab ini dah kira satu bentuk jenayah.

Dokumen semua ada ...... kan ? Walaupun tidak diserahkan kepada Ketua Audit dan PAC, tapi dokumen tetap ada .... kan ?

Borang transfer, borang kelulusan, siapa yang sain, kelulusan BNM ...


Sejak pendedahan IPIC dan pendedahan PAC, KENAPA TIDAK NAMPAK SEBARANG URGENCY atau KESUNGGUHAN DI PIHAK KERAJAAN UNTUK MENANGANI PERKARA INI ?

USD3.5 bilion dah lesap, tapi masih perlu dijelaskan. Maknanya  1MDB kena cari duit lain untuk gantikan yang hilang itu. 

Lebih RM14 bilion duit rakyat HILANG tapi apa reaksi kerajaan ?

Masih duk sibuk hentam Tun Mahathir ? Halo ! Priority la .... HAKIKATNYA memang terbukti ada masalah besar dengan 1MDB dan TERNYATA sebanyak RM14 bilion dah hilang. 

Tapi ada Najib komen apa2 ? Ada pemimpin2 yang sibuk pertahankan 1MDB komen apa2 ? Ada ditubuhkan Task Force untuk siasat ? 

Tidak ada kedengaran langsung ...... APA NI ? ?

Ketika semuanya masih dalam bentuk dakwaan, mereka kata itu semua fitnah. Tapi bila sudah TERBUKTI dan diAKUI oleh Arul, oleh PAC, oleh BNM dan oleh Ketua Audit Negara .... KENAPA SENYAP ? ?

Semua ini menambahkan persoalan yang sedia terkumpul dalam fikiran rakyat ....


theedgemarkets

PS - Kita tidak pernah diberitahu tentang kewajipan 1MDB kena bayar balik IPIC duit USD1 bilion pada 31/12/2015, yang IPIC tolong bayarkan kepada Deustch Bank tahun lepas. Bukankah 1MDB yang bersungguh2 kata itu BUKAN PINJAMAN ? Ni kalau kena bayar balik CAMPUR interest, bukankah itu merupakan satu PINJAMAN ? 

Tak habis2 nak berbelit ....

PS - Semalam saya cover majlis Selamatkan Malaysia di Kelantan - Ketereh dan Tanah Merah yang dihadiri oleh Muhyiddin dan Mukhriz. Nantikan videonya .....

Share this article :

+ comments + 10 comments

....................
Reply To This Comment ...................
April 23, 2016 at 5:18 PM

mana ada tipu,arul kan pandai,isu imdb dah habis.

....................
Reply To This Comment ...................
April 23, 2016 at 6:17 PM

Salam Bro

Sdra Arul

What do you really know?...If it is shit...why do you have to cover?...You are covering for whom?...Speak up man!...All the shit were not your doing?...or did you?...We understand you came in after all the shits were done...and you are supposed to do the clean up....or were you in the know?...

Right now you are smeared...why are you ever so willing to bear all the shit?....Is the money too much for you to resist?...

Come on!...mana ko punya maruah Arul...Ko pun seorang muslim...yang haram tetap haram...bukan begitu?...Sebagai seorang muslim kau sepatutnya menghindarkan diri dari skandal ini...Rasuah dan merompak duit rakyat adalah satu pecah amanah yang amat berat...lebih berat dari kesalahan membunuh...kerana itu merupakan perbuatan khianat...

Masanya belum terlambat untuk Sdara Arul bertaubat dan memperbetulkan yang tidak betul...walaupun duit munkin telah lesap...tapi pengkhianat sebenarnya mesti didedahkan dan dipertanggung jawabkan....

Sdra Arul...sebagai seorang muslim, sdra bertanggung jawab untuk memberitahu apa yang sebenarnya...jangan sdra terus jadi barua dan membiarkan pengkhianatan ini berterusan...

Itu pun kalau sdra benar seorang manusia yang bertanggung jawab...apatah lagi sebagai seorang muslim...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2016 at 6:29 PM

Thanks, bro. For highlighting that Arul or Azrul Kanda is a Muslim. He converted to Islam in 2004. Didn't know it until now.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2016 at 7:24 PM

Masih ramai lg yg buta..dok sedap menjilat. Puak2 ni letak depan mata pun tetap x nampak. Ooppp buta pulakkan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2016 at 7:46 PM

salam

itu aku cakap arul ni pembohong.

benda ni simple je.

september 2015 lagi IPIC dah cakap dia tak dapat apa apa bayaran dari 1MDB.

1MDB berkeras kata dah bayar IPIC.

mesti lah IPIC diam walaupun diorang tak setuju dengan jawapan 1MDB. entah entah diorang dah minta 1MDB cakap bayar kat sapa, 1MDB tak jawab. biasa lah 1MDB bukan jenis cakap sangat apa diorang buat dengan duit tu.

bila PAC kata bayar kat Aabar (BVI), baru IPIC boleh cakap Aabar (BVI) hukan anak syarikat diorang.

kalau PAC tak highlight bayar kat Aabar (BVI), macamana IPIC tahu 1MDB bayar kat Aabar (BVI), 1MDB tak pernah buat kenyataan rasmi kata dia dah bayar Aabar (BVI).

so, isu kenapa baru cakap tak timbul la thamby. engkau jugak berkeras dulu kata dah bayar. tapi kau tak cakap pun kau bayar kat sapa.

berbelit belit. cakap kang. orang kata aku racist pulak.

budus.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
April 23, 2016 at 8:11 PM

Assalammualaikum wmt Bro Sin!
Tambah satu lagi:
"Kenapa Najib membisu dan tak sebut pun masalah 1MDB ini?"
Bila Najib tak berani sebut, tak mustahil para 'penyalak' bagi pihak Najib diarah supaya jangan sentuh soal 1MDB kena tipu, konon...
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2016 at 8:49 PM

Encik Arul ini akal dia lambat process informasi, atau dia sengaja buat bodoh suruhan bosnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 23, 2016 at 9:18 PM

Najib and the geng MASIH TETAP cakap duit 14 Bilion tu tak hilang. Ntah apalah maksud dia bahawa duit tu tak hilang.

Atau.... dia sebenarnya nak cakap bahawa duit tu tak hilang sebab ada dalam akaun dia and geng dia..???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 24, 2016 at 12:53 AM

Kenapa Government mcm tak berminat nak SIASAT?? Tepuk Dada tanya selera lah ADMIN...Berselindung mcm mana pun Rakyat dah Tahu siapa Master Mind nya...Sampai bila dia nak Larii..

....................
Reply To This Comment ...................
April 24, 2016 at 1:06 AM

CEO 1MBD such a biggest "Pariyah Dog" of Najib A.Razak,,you only think of your pocket rather than those rakyat who lives in poverty..!!! Akal ada pakai mama jangan taruk di buntut....!!!!!

Post a Comment