........... TIME.COM Jadikan Malaysia Contoh Kedua Keadaan Korupsi Global ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

TIME.COM Jadikan Malaysia Contoh Kedua Keadaan Korupsi Global !

Friday, March 18, 201623comments

Time.com

Di atas adalah artikel terbaru Time.com di ruangan FEATURED ... These 5 Facts Explain the State of Global Corruption, diterjemahkan - 5 Fakta Yang Menerangkan Keadaan Korupsi Global

You can learn a lot about a country’s politics by looking closely at its corruption scandals.

Anda boleh belajar banyak tentang politik sebuah negara dengan mengkaji lebih dekat skandal2 korupsi negara itu. Diberikan 5 contoh .... Yang pertama adalah negara Brazil, dan no.2 adalah MALAYSIA !
 






Tak perlu teka fakta yang disebut oleh Time mengenai apa yang dilabel sebagai Skandal Korupsi itu - 1MDB dan RM2.6 bilion.

Tidak ada kias mengias atau perumpamaan bagai ..... dia sebut direct menjadikan Malaysia sebagai salah satu contoh keadaan Korupsi Global untuk dikaji oleh pembacanya.
 


2. Malaysia

That’s not the case with Malaysia. In 2009, Malaysian Prime Minister Najib Razak established a sovereign wealth fund called 1Malaysia Development Berhad (1MDB) to help the country attract foreign investment and boost its economy. Long story short, by 2015, 1MDB owed investors $11 billion. As investigations of the state fund got underway, it was revealed that $681 million dollars had been deposited into Najib’s personal account. The prime minister copped to the money transfer, but claimed it was a “gift” from the Saudi royal family, about $620 million of which he says he has returned. Two weeks ago, the 1MDB investigation uncovered that the total routed into Najib’s personal account was actually about $1 billion.

Malaysia is a de facto one-party country. All of the country’s six post-independence prime ministers have come from the United Malays National Organization (UMNO). That’s why Najib owes his position to his party, not to the Malaysian people—good news for a man currently polling at 23 percent, the lowest ever for a Malaysian head of government. He has spent the last half-decade strengthening his position within UMNO, and the past year since the 1MDB scandal broke purging his party of potential adversaries. This past summer, Najib fired his attorney general, who had been leading the 1MDB investigation. Malaysia exemplifies how corruption drives can fall short in countries with a single political party and weak governing institutions.


Share this article :

+ comments + 23 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 18, 2016 at 8:31 PM

Tak lama lagi turn TIME pulak diblock..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 18, 2016 at 9:14 PM

Salaam bro din,
Nnt akan ada berita propaganda menjatuhkan PM....!
Terang lagi bersuluh dah kes najib ni tetapi penafian bodoh menteri2 beliau mencalarkan maruah negara. Skrg kita ada penguasa undang2 yg tidak berkuasa lagi,lumpuh serta tempang menjalankan tugas demi seorg manusia yg kononya telah di sucikan. Tahap jawaban menteri kabinet kayu beliau lagi lah bodoh,yg peliknya rakyat ni nak tunggu apa lagi....kan?
Walau banyak saluran yg di tutup,takkan takda satu pun yg boleh ditembusi? Cuba tangkap seorang dlm kabinet tu yg jelas ada kes rasuah....contohnya menteri jantino tu.(Jantan tidak...betino pun tidak) SPRM....apa ni,buat la sesuatu ramai lagi yg ada kes. Dulu ada yg berkata bersama dgn Allah...dlm menjalankan tugas! Seorang kena akan merebaklah sampai ke boss mereka tu....
Saya percaya....JIKA KITA BERUSAHA BERSUNGGUH2,PASTI AKAN BERJAYA.Mana mungkin mereka lebih hebat dari kuasa Allah.....dan yg pasti mereka bukan maksum. Jadi apa masalahnya?
DEMI AGAMA BANGSA DAN NEGARA...jika kita benar apa nak ditakutkan? Yg takut ni jika salah.

....................
Reply To This Comment ...................
March 18, 2016 at 9:41 PM

Menteri Jantina (jantan bukan betina pun bukan)...ha..ha..ha..

Kontang licin si Jantina perlingkup duit negara di Kementerian Belia Sukan & Kementerian Pelancungan. Tapi Najib tetap bela penyangak macam Menteri Lembu Kondo Mewah. Banyak betul penyamun dalam 'Kabinet Kayu' Najib. Boleh ke rakyat duduk diam saja....???

....................
Reply To This Comment ...................
March 18, 2016 at 9:45 PM

Tlg lh wat filem 'kisah' ni, rse blh dpt awards ni, masyarakat akan lebih sng utk memahaminya.

....................
Reply To This Comment ...................
March 18, 2016 at 9:53 PM

CONFIRMED..... Najib & wife won the most prestigious grammy award announced globally in mainstream media and appeared front page in almost all newspapers over their song.. 'Songlap & Songsang'. What a historic achievement it is for us Malaysians...!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 18, 2016 at 10:30 PM

1.000.000.000 US Dollar?
Dalam akaun persendirian ?
Patutlah rakyat berminat nak tahu. Jawab UMNO jangan tak jawab.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 18, 2016 at 10:56 PM

Setuju dgn Anon 8.31PM.
Tak lama lagi Time pulak kena block.
Hehehe.....kihkihkih.

Din aku tengok kita ni dah macam cerita kartun Disney pulak.....macam2 cerita adaaaa......

Din aku teringat kata org tua2....bangkai gajah tak boleh ditutup macam mana ditutup pun busuknya tetap terhidu dek orang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 18, 2016 at 10:57 PM

Nampaknya nama Malaysia terus dimalukan.. Najib dan macainya tak ada perasaan MALU.. Kalau PM negara lain ni mmg dah letak jawatan dah ni.

....................
Reply To This Comment ...................
March 18, 2016 at 11:35 PM

Salam Bro

Who else?...The glamorous Najib full of shit!...DAMNED YOU NAJIB. You will go down in our history as "NAJIB THE CORRUPT". Shame on you!...say again...Shit on you!...for you are indeed shameless!...

To your fellow pirates...damned you all!...There is no forgiveness for you!....

THE TRUTH WILL PREVAIL... and you will all live to be judged by the rakyat.

DAMNED!....DAMNED!....DAMNED!....

....................
Reply To This Comment ...................
March 18, 2016 at 11:51 PM

Wow bangganya menjadi rakyat Malaysia dengan Najib sebagai PM nya

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 12:39 AM

wehhhh, najib dah bersih bagi ahli umno. tapi parti lain dalam bn tak pasti la. nak tahu najib dah bersih atau belum, kita lihat la mesyuarat cawangan umno mulai esok. sekarang kita alih pula kat lge, lepas tu sapa pulak? harap mereka pakat londeh sesama mereka. setakat ni, memang ramai, tapi sprm tak terima laporan. kalu lapor, mungkin fitnah pulak pasal tak ada bukti. tapi yang nyata, mereka bukan orang kaya raya sebelum jadi ahli parlimen, adun dan ketua bahagian umno.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 1:11 AM

By Time, a human being is in (a state of existential) loss
Except for he who has faith and does good deeds,
And they who mutually counsel one another in truth and patient constancy.

- Surah al-Asr

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 1:24 AM

Masa Tun M dulu Malaysia selalu keluar berbagai majalah ekonomi dan semasa antarabangsa tapi for the right reasons. Sekarang nak tunjuk pasport Malaysia di luar negara pun rasa agak malu. Pasport yindon lebih baik sebab Jokowi is doing that nation proud. Tapi kan apa apa pun, deklarasi Tun M yang orang ramai takut untuk tandatangan ternyata membuat Najib resah. Jamal Pak Skinchan serang dengan Mat Rempit. Dah tu Najib ingat dengan pecat Tun M dari jawatan penasihat Petronas, Tun akan sedih dan sakit tetapi reaksi Tun M amat membanggakan para penolak rejim Najib. Itu telah membuat Najib marah dan 'serang' Tun di parlimen beberapa hari selepas itu. Give it up la Najib. Ko tu diarena politik bermula sebagai a rich man's spoilt bratt. Tun M pulak has always been a self made man. Najib dan segerombolan tentera pemakan dedak yang berfungsi semacam zombie tidak mungkin dapat outwit Tun M! Semoga Tuhan memanjangkan usia Tun M dan beri kesihatan mental dan fizikal dan semoga Tuhan memendekkan usia politik Najib Razak dan tentera zombie pemakan dedak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 1:54 AM

Walamakk time.com buat story bro din turtle izin aku ulas sikit pasal time.com ni

Jangan terkeliru time.com ni bukan standard akbar spt new straight times spore @ negara lain time.com sudah lebih 90 tahun beroperasi & dgn pembaca diseluruh dunia bukan calang2

Kalau kita menunggu di tempat basuh kereta @ workshop @ klinik @ tpt menunggu di pejabat kerajaan & swasta diatas meja ruang menunggu kita dapat lihat naskah majalah TIME MAGAZINE itulah time.com boleh di katakan magazine tersebut wajib ada di ruang menunggu dan artikel corruption itu di siarkan dalam TIME MAGAZINE dimana artikel tersebut kini rancak di petik oleh akbar2 ternama seluruh negara

Sungguh memalukan negara amat malang seluruh rakyat jelata menanggung penghinaan gara2 angkara seorang manusia

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 5:09 AM

jgn bimbang, sat lai peguam tersohor kerajaan@penjawat awam akan hantar surat tunjuk sebab look alike surat saman k..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 5:37 AM

Jika bukan sebab 1mdb dan isu derma ysng dihalalkan oleh ag dan pengarah lhdn tu..confirm nama Malaysia takde dalam senarai...alangkah bangangnya orang yg terlibat dalam isu itu. Oppps...

Itu belum masuk pasal src dan akaun juta2 surirumah tu..hehe

....................
Reply To This Comment ...................
March 19, 2016 at 7:56 AM

Masaalahnya penyokong tegar UMNO tidak membaca blog dinturtle, blog shahbudin, jebatmustdie, aspanalias dan darisungaiderhaka serta chedet. Mereka hanya membaca theunspinners, MYKMU, MIM, Salleh Keruak dan yang sewaktu dengannya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 10:04 AM


Sejarah PM Malaysia

1. Tunku Abdul Rahman
Bapa Kemerdekaan

2. Tun Abdul Razak
Bapa Pembangunan

3. Tun Hussein Onn
Bapa Perpaduan

4. Tun Dr Mahathir
Bapa Malaysia Moden

5. Tun Abdullah Badawi
Bapa Mertua Khairy

6. Dato' Seri Najib
Bapak Penjenayah Dan Rasuah

Amacam. Boleh pakai tak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 10:22 AM

Lps ni semua media antarabangsa akan di sekat oleh salleh kemaruk, kalau zaman tun m tk heran sbb tun anti barat tp skrg ah jib gor sama itu obama mcm abang alik ma

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 10:48 AM

Siap kao time.com, tunggu selasa surat saman akan mengusul

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 10:57 AM

Bro Din,
Jika diteliti laporan berkenaan. analisa untuk Malaysia lebih spesifik, lengkap dengan data-data yang khusus berbanding empat negara yang lain

....................
Reply To This Comment ...................
March 19, 2016 at 1:33 PM

Saya mulai membaca Times Magazine sejak zaman persekolahan tahun 60an. Selain Times, majalah Newsweek & Readers Digest adalah santapan harian sehingga kini. Saya syorkan anak2 muda kita juga berbuat demikian agar dapat menguasai bahasa Inggeris & update hal-ehwal semasa sejagad.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 19, 2016 at 3:45 PM

Bapak nomor 6 tu, akal dia terkhayal Malaysia itu bapaknya punya milik!

Post a Comment