........... Siasatan 1MDB - PAC Tidak Akan Soal Watak Utama 1MDB ? ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Siasatan 1MDB - PAC Tidak Akan Soal Watak Utama 1MDB ? ?

Monday, February 8, 201622comments

Kalau kita baca kenyataan Pengerusi PAC Hasan Cari Makan, 

Dua individu terakhir akan tampil memberi keterangan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berhubung kemelut 1Malaysia Development Berhad (1MDB) minggu hadapan.

Pengerusi PAC Datuk Hasan Arifin berkata mereka ialah bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan bekas Pengerusi 1MDB Tan Sri Mohd Bakke Salleh. - Mkini.

"Dua individu ini last yang akan kita panggil pada 11 Februari dan 12 Februari nanti " -

kita akan membuat konklusi bahawa PAC tidak akan panggil Najib untuk disoal dalam siasatan 1MDB.

TMI
Huh ? ? Tak Panggil Najib ? ! 

( Actually kita tak terkejut pun. Memang dah dijangka pun PAC di bawah Hasan Cari Makan tidak akan panggil Najib .... tapi kenalah buat2 terkejut supaya artikel nampak gempak )

Orang paling penting dari segi perjalanan dan pembuka jalan kepada transaksi2 mega dalam 1MDB tidak disoal dalam siasatan 1MDB ?

Pegawai di pihak kerajaan selaku Menteri Kewanganyang menjadi check and balance dan pemberi kata putus kepada transaksi dan jaminan bilion2 1MDB bagi pihak kerajaan juga tidak dipanggil untuk di soal ?

Dan akhir sekali, The KING yang melahirkan anak emas bernama 1MDB dan menjaganya dengan penuh kasih sayang dari mula hingga kini dan yang langsung tidak mahu berkongsi 1MDB dengan rakan2 dalam kabinet juga tidak dipanggil untuk di soal ?

Ni apa punya siasatan 1MDB oleh PAC ni ? ?

Bagaimana dengan penasihat kesayangan Najib ( dan Umno ) yang juga merupakan WAKIL Keluarga DiRaja Arab Saudi ketika menghadiri satu mesyuarat lembaga pengarah 1MDB ? Nama wakil pak Arab ini pun banyak terlibat dalam perjalanan 1MDB dari awal penubuhannya.... kenapa tak disoal Jho Low ?

Boleh pakai ke hasil siasatan PAC ini kalau beberapa watak2 utama 1MDB tidak disoal ? 

Yang ini saya terpaksa setuju dengan Tony Pua yang turut menyebut nama2 seperti Tan Sri Zeti, bekas CEO 1MDB Mohd Hazem ( Mac 2013 - Januari 2015 ) yang juga tidak disoal oleh PAC berkaitan siasatan  1MDB. - TMI.


Dan yang ini juga bagi saya amat penting - Kenapa tidak tunggu hasil laporan akhir Ketua Audit Negara yang dijanjikan akan siap pada bulan Februari ini ( KLiK ) sebelum memutuskan tidak ada lagi saksi yang akan dipanggil ?

Sebenarnya apa skop siasatan PAC dalam kes 1MDB ini ?

Share this article :

+ comments + 22 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 2:22 AM

Bubarkan je la PAC tu...blm apa2 lagi dah nampak biasnya.

....................
Reply To This Comment ...................
February 8, 2016 at 2:33 AM

Salam Din. Hanya siasatan skop production je kot.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 6:34 AM

PAC ni buat perabih beras je. Duit rakyat habis bayar gaji dan elaun dia orang tapi takde hasil. Bubarkan aje. Sekarang PAC ni jadi bahan ketawa rakyat je dgn ketua yg terang2 sebut dia cuma cari makan bukan cari kebenaran.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 6:38 AM

The nation needs Royal Commission of Inquiry, nothing more nothing less.

Mukhriz has started the ball rolling. Umno veterans, didappointed umno members, MPs regardless of political parties, ordinary members should immediately do the same.

Remember 17 n 18 feb is the rulers conference...the perfect timing for the kings to save this country from going to the dogs.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 6:54 AM

Perjalanan siasatan ke atas 1MDB, rm2.6bn dan SRC telah lama direnjcatkan oleh Najib yg menggunakan apparatus negara. Kejahatan Najib dan pengikut2 yg bersubahat dgn nya dlm Umno bermula di situ. Terlalu jahat hingga muka dah macam patung lilin. No soul. Semua yg berlaku selepas gangguan terhadap siasatan awal , adalah wayang kulit dan sandiwara belaka.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 8:00 AM

Encik Hassan, your professionalism gone to the dogs! Chief suspect and key witness tak payah disoal siasat?

....................
Reply To This Comment ...................
February 8, 2016 at 9:29 AM

Kenapa KBAB & PDRM tak nak siasat laporan AG Switzerland tentang kehilangan atau kecurian USD 4 bilion dari 1MDB

....................
Reply To This Comment ...................
February 8, 2016 at 9:30 AM

Najib pencuri duit 1MDB, AG Apandi penipu keatas bukti yg ada. Kita sebagai raayat biasa tidak boleh ambil tindakan ke atas pencuri yg paling bijak d dlm Malaysia dan d dunia masa kini. Kita patut bangga dgn Najib nii. Kita boleh jadikan dia ikon Negara. Tahun ini perlu ada Anugerah Negara untuk Najib.
Kita julang dia dan buat sepanduk We Love PM (Penipu Malaysia).

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 9:34 AM

Mamat di atas tu 2x5 dgn Afandi..kepercayaan terhadap pihak kuasa Msia semenjak dua menjak ni terhakis..walaupun ahli PAC ada dari pembangkang, kuasa mereka tak ke mana...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 9:45 AM

Sama pattern akan berlaku.. Bila AG kata NFA kes dan tutup kes 2.6b dan SRC, dakwat belum kering Najib dah sambut telahan dia betul selama ini dipihak yg benar dan lets move forward.

PAC ni akan rumus tiada salah laku 1MDB dan Najib akan berleter panjang bagaimana sebelum tubuh PAC dulu dia dah preempt no wrongdoings, time to move on to bigger agenda.

Kita berharap reaksi dari Swiss,Singapore, Hong Kong akan lebih gempak dari bom nuklear kali ni kerana money trail kesalahan jenayah wang gubahan melalui sistem perbankan mereka.

....................
Reply To This Comment ...................
February 8, 2016 at 10:50 AM

Jika AG dah putuskan 1MDB tak buat apa2 kesalahan, dan suruh SPRM tutup semua fail siasatan, PAC nak buat apa lagi?

Sudah-sudahlah PAC, jangan buang masa. Jangan buat rakyat bertambah marah dan geram?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 11:05 AM

dah cari makan, cam na nak panggil orang yang kasi makan. bro din, sila tulis dengan betul, putera diraja arab tu, prince jlow, kawan baik najib, bukan kawan baik pemimpin malaysia. anak beranak najib, bukannya orang yang membantu ekonomi negara. dengarnya orang atas kat deloitte, audit 1mdb, dapat datuk. fuhhh, besarnya jasa.

....................
Reply To This Comment ...................
February 8, 2016 at 1:19 PM

Siasatan luar negara sdg berjalan...mereka pn dah bagi statement yg bertentangan dgn AG malaysia...penyiasat luar negara pn x ada pilihan sbb jika siasatan mereka dilihat membias kepada cubaan menutup jenayah, kepercayaan komuniti dunia terhadap negara mereka yg selama ini dikenali sebagai negara yg berintegriti tinggi akan terjejas..walau negara spt Arab Saudi pn tdak mahu dilihat bersekongkol dlm game ni...cuma timbul kekhuatiran kemungkinan skandal ini akan dijadikan alat tebusan oleh agen2 negara terlibat utk kepentingan lain spt TPPA @ mungkin penempatan tentera us di malaysia..ape skalipun, sama ada dana itu adalah sumbangan politik, penyelewengan atau pelaburan, Najib wajar meletakkan jawatan kerana telah meletakkan dirinya dalam kedudukan boleh dikompromi oleh agen2 negara luar yg seterusnya membahayakan kepentingan malaysia...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 1:38 PM

Hahahaha...what do you expect from a guy saying "saya pun nak cari makan"...kalau negeri lain dah kena fired or better still kena buat seppuku(but unfortunately this is only applicable to noble warrior/samurai..hohihi..ketawa dalam tangisan)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 2:11 PM

Keluarga yang ingat Malaysia kita bapaknya punya, patut disedari pada awal lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
February 8, 2016 at 8:14 PM

Wayang belaka nih..

Nak tunjuk pd Rakyat dan Pembangkang yg mereka buat kerja, padahal ... akhir siasatan nanti.. sama ada xde keputusan, atau keputusan yg di buat tergantung.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 10:19 PM

maaf cakap LA Cik Din,si cari makan ni,tengok mukapon dah tau,mmg tk boleh pcaya,sah terang2 dia ni badut si najib rosmah,abih rakyat Malaysia dPerBODOkan dgn skrip najib rosmah oleh si cari makan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 9, 2016 at 3:45 PM

we can only depend on Tony phua for now, Hope he dont give up

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 9, 2016 at 8:20 PM

Tony who?...dia ni mcm batu api jer,tak lebih dari itu...apa yang nak diharapkan.Diorang ni tunggu masa jer UMNO jadi lemah sendiri,bukan nak perbetul kepincangan pun.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 10, 2016 at 8:26 AM

Kenapa PAC nak umumkan pada bulan MAC????

Jawapannya mudah .... bulan mac adalah bulan PRN Sabah dan Sarawak. Najis milik Najib perlu disucikan bagi membolehkan kempen PRN berjalan lancar.

Umum sudah mengetahui bahawa PAC pasti akan sucikan najis Najib dan sembur pewangi ke atas najis itu tetapi timingnya mestilah tepat iaitu semasa kempen PRN giat berjalan.

....................
Reply To This Comment ...................
February 10, 2016 at 1:37 PM

@AnonymousMenarik ! saya akan jadikan point untuk artikel terbaru :) Terimakasih ..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 10, 2016 at 4:18 PM

Terima kasih ....

Post a Comment