........... RM2.6 Bilion - Kebenaran Tetap DiTagih ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

RM2.6 Bilion - Kebenaran Tetap DiTagih !

Sunday, February 7, 201618comments

Kelakar beb bila membaca respon dari cai2 Najib mengenai kenyataan oleh Menteri Luar Arab Saudi semalam beliau tidak fikir dana RM2.6 bilion itu Derma tapi lebih kepada Pelaburan.

Antara yang dibalas adalah :

1 - Nah, itu membuktikan bahawa dana itu bukan dari 1MDB ! hahahaha ..... diorang ni fikir dulu ke tak sebelum menulis ? Adakah anda mahu mengubah jawapan anda ?  Anda yakin dengan jawapan anda ? Atau jawapan anda akan berubah sebagaimana berubahnya jawapan2 yang sering diberikan kepada soalan yang sama bila berkait dengan isu Najib atau 1MDB ?

Diorang tak rasa diperbodohkan kah kerana sering mengubah2 jawapan ?

Cuba tetapkan jawapan anda dulu - Derma ATAU Pelaburan ? 

Jika Najib beri jawapan lain dari itu, apakah anda akan tetap dengan jawapan anda atau anda akan ubah lagi ikut jawapan Najib, siap dengan hujah2 baru untuk disesuaikan dengan jawapan baru itu ? Hujah2 lama apa cerita ?

Lawak la beb ...... itulah padahnya bila sokong babi buta !

2 - Membendung pengaruh Ikhwanul Muslimin atau ISIS ( eh, yang ini dah cancell sebab kantoi ... ISIS tak wujud lagi tahun 2013, lagipun tak pernah disebut mana2 pemimpin supaya kita mencontohi semangat pengganas yang kita perangi sebagaimana Najib pernah sebut ! ) juga merupakan satu bentuk Pelaburan ! hahahahaha ..... Yang ini pun kelakar juga ...

Tertanya juga, diorang percaya ke apa yang diorang sendiri tulis ? Atau menulis secara professional, yakni tidak timbul soal percaya atau tidak, janji tulis ?

Terbaru adalah kenyataan dari AG yang bila ditanya mengenai motif derma -

"Mengapa orang bertanya tentang sebab derma itu diberi? Anda perlu bertanya kepada pendermanya. Dia ada berbilion-bilion. (Jika) dia mahu memberikan wang, apa masalahnya?

"Ini adalah wang dia dan urusan peribadinya. Kami tidak mempunyai undang-undang untuk menyatakan bahawa menerima sumbangan politik adalah haram," kata Apandi - Mkini.


dan juga ini -

" Kami tahu nama dia ( penderma ). Dia bukan arwah Raja Saudi tetapi anak raja itu. Dia masih hidup " - TMI.

Secara otomatis, ramai2lah para penyelidik bebas membuat kajian dan diulas oleh para penganalisis bebas di alam maya akan status kekayaan setiap anak arwah ! hahahahaha .... contohnya rakan alam maya yang amat saya hormati ini -


Jangan main2 .... sebarang kenyataan harus dibuat homework dulu ! Zaman sekarang bukan boleh main pakai sebut jer. Silap sebut ... kantoi !


OK, point artikel ini - Sebenarnya kita ni bukannya percaya sangat pun semua kenyataan2 ni, baik dari AG mahupun Menteri Luar Arab tu ... apatah lagi kalau keluar dari mulut Najib ! 

Kita ni seronok layan drama yang dimulakan oleh Najib jer ....

Kita jadi teruja dengan alasan2 yang mereka ini berikan, lepas satu, satu ..... kita kantoikan, mereka akan keluarkan yang lain pula ... last2 memperbodohkan diri mereka sendiri hahahahaha ...

Apa yang kita cuba buktikan adalah PEMBOHONGAN DEMI PEMBOHONGAN yang cuba ditegakkan. Anda semua sudah menjadi badut di mata rakyat !

Begini ajalah, apakata BERDEPAN DENGAN RAKYAT ? Kalau dah yakin sangat dengan kes Najib itu, bentangkan semuanya dalam satu sesi soal-jawab bersama rakyat. 

Tak perlu lagi berterusan memperbodohkan diri anda di mata dunia. Kita pun dalam mengkantoikan alasan2 dangkal yang diberikan, sebenarnya kita turut berasa malu. Tapi nak buat macamana ... KEBENARAN TETAP DITAGIH !

Berani kerana Benar ..... Takut kerana Salah ....

Share this article :

+ comments + 18 comments

....................
Reply To This Comment ...................
February 7, 2016 at 6:58 PM

Buang anugerah Dato seri tu guna Tok Pak pandir najib lebih sesuai la.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 7:24 PM

Najib,

EXPLAINING AWAY THE TRUTH

It is no good at all (for you) to conjure all sorts of reasons to explain away truth:

One (you) could subscribe to truth
only when one (you have) has self-respect in the first place;

When a man (you) tells untruths, he (you have) has no respect for himself (yourself) and little would he (you) do better for others except for his (your) own gain;

And when a man (you) tells lies, he (you have) has a tendency to forget:

With one lie after the other,
eventually he (you) would be caught
in his (your) own tangled web:

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 7:27 PM

Mana berani...apandir siap ugut nak dakwa wartawan dan editor dll...

Pencacai makan dedak najip mana boleh fikir semua tu. Maklumlah...bangang (najip yg kata ok)...IQ lemah sangat...byk makan duit haram kot? :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 7:34 PM

Perlaburan? Masuk personal account Najib? Apa yg Najib boleh invest dgn duit tu? Sejak bila Najib buat moonlighting sebagai Fund Manager? Dahsyat PM kita. Tak cukup kerja PM, FM, Chairman 1MDB.. now private fund manager pulak?!

....................
Reply To This Comment ...................
February 7, 2016 at 7:40 PM

Laa takda sorg pong nak komen ke. Kesian din

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 7:41 PM

Semua macai najib ada bakat terserlah - boleh jadi professional

tukang gali kubur

terlalu banyak pengalaman - korek lobang tutup lobang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 7:49 PM

Apalah malang dan dosa kami rakyat Malaysia ada PM spt kamu wahai Najib Tun Razak. Malunya kami ada PM spt kamu hingga menitis air mata apakah ini bala malapetaka atau ujian Allah kepada kami sebagai umat di akhir zaman? Perilaku kamu Najib dan kuncu2mu adalah gambaran tepat pemimpin akhir zaman yang digambarkan Rasulullah s.a.w wahai Najib!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 7:53 PM

kalu baca cai punya tulisan, mau tercirit dua minggu. baca tajuk dah tau tahap berfikir. cer cite bagaimana duit untuk pelaburan masuk akaun najib. pak arab tu melabur menda masuk akaun najib. cai dok banding dengan derma kepada negara lain. negara lain tu masuk akaun negara dan ada audit dan bukan rahsia. tapi derma pak arab tu masuk akaun najib dan dibuat secara rahsia. tak ada audit pulak tu. cer cite macam mana kita nak tuntut jika duit ada dalam akaun peribadi. tapi 2 orang yang dah mati tak boleh cite la. sorang melayu sorang arab. persoalan itu pun tak mampu untuk dijawab. bukan persoalan nak dapat ijazah pun. jawapan yang mampu buat orang yang berfikir tutup mulut. bukannya tutup mulut dengan undang2 akta rahsia kerajaan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 8:08 PM

Semakin bercelaru!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 8:15 PM

Pandi,Pandi usia tuanya bukan ia jadi pandita. Sebaliknya ia tukar jadi budak suruhan tuan bangsatwan! Encik AG, maruah tergadai tidak akan boleh di beli balik...kasihan kesian kepada generasi pelajar dan mahasiswa terkini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 8:50 PM

Lepas ni kalau ada duit Berjuta-juta dlm personal akaun kita, Bank Negara tak boleh tanya lah..kalau tanya,kita jawab Derma POLITIK utk PRU14 sbb nak bertanding atas tiket BEBAS...Ada chances Menangg ooooo...sapo nak jadi Presiden Parti BEBAS nihh?? AG bg tau duit boleh masuk personal account janji Derma POLITIK..tapi jgn lebih drp RM2.6 Billions lahh..nanti kantoi Pulakkk...Mansuhkan lah Akta Bank Negara tu dulu AG...sepatutnya AG dok diam2 sudahlah...biar PM jer yg jawabbb..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 9:24 PM

Copy dari SyedOutTheBox

Menteri Luar Arab Saudi Adel al Jubuir pula kata :
duit itu BUKAN duit Kerajaan Saudi
duit itu BUKAN derma atau donation
duit itu  adalah investment atau pelaburan
duit itu duit seorang individu yang tidak dikenali
Tuan-tuan, ada ustad TV kata zaman imam shafie dan imam abu hanifa dulu, depa tak ada telefon. Jadi susah bagi imam-imam nak berhubung. Maka jadilah mazhab lain-lain sebab imam-imam duduk jauh-jauh, tak jumpa selalu atau semuka untuk bincang apa pun.  

Zaman sekarang pula kita ada smartphone, Internet, Skype, telefon dan macam-macam lah. Habis pasai apa skrip dari Arab Saudi lari jauh dari skrip cerita di Kuala Lumpur?  Yang mana satu yang betul?  Siapa yang bohong? Arab Saudi bohong kah atau orang KL bohong?

Depa kata, duit beliyon itu (RM2.03b) telah dipulangkan kepada Arab Saudi. Yang digunapakai sikit saja ia itu RM600 juta.

Habis apakah ROI atau Return on Investment yang depa bayaq kepada Arab Saudi atas duit RM2.03 beliyon itu?

Sebab kalau duit itu untuk investment, mesti ada ROI atau Return on Investment. 

Yang berlaku sekarang hanya 'Returned Investment" atau modal dipulangkan balik. 

Investment jenis apa pula yang tak ada ROI. Cakap orang Melayu 'tidak berbaloi'. 

And then duit RM600 juta (lebih kurang) that was NOT returned, depa buat apa pula? 

(Nota : Duit yang digunakan US$61Juta = RM264 Juta kalau exchange rate RM4.40. Kalau exchange rate RM3.50 then RM210 juta approx. Tapi AG kata dia pulangkan RM2.03 billion. So RM2.6b tolak RM2.03b = RM570 juta. Banyak juta. Saya pun fening.)

Sebab  Menteri Luar Arab Saudi kata duit itu untuk investment. Habis depa invest RM600 juta (lebih kurang lah) dalam projek apa? Dalam kilang besi kah, hotel resort kah apa? 

Tapi kepala lanun kata dia gunakan duit RM600 untuk pilihanraya pula? 

Arab Saudi bagi dia duit untuk investment. Dia pula guna RM600 juta untuk pilihanraya dan pulangkan balance RM2.03 beliyon kepada Arab Saudi !!
   
 Skrip sudah lari jauh.

....................
Reply To This Comment ...................
February 7, 2016 at 9:26 PM

Cerita nujum pak belalang lagi syok dari cerita hangat ni yg buat orang rasa tak percaya bahawa d dunia kini seorang yg ternama sanggup membuat drama ygenjijikkan!!@....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 9:32 PM

Demi keluarga & generasi masa depan -

https://docs.google.com/forms/d/1V9BtH3DXlsst-wqp3WoLSyMi2K8x8oTUq0Ppejy9Wio/viewform?c=0&w=1

Jangan lalai lagi..

....................
Reply To This Comment ...................
February 7, 2016 at 9:50 PM

Bang Din, apabila jiwa seorang itu tetap gigih suka membelit kebenaran dan menolak ihsan kepada sesama manusia, pada suatu titik masa akan luput kegunaannya kepada kebajikan rakyat jelata. Maka riwayatnya finis tammati

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 11:08 PM

Suruh geleng geleng
Suruh anggok anggok
Itulah Pak Pandir!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 7, 2016 at 11:11 PM

sebenarnya najib rosmah dah gelabah Bewak,,dok kontrol jiwa supaya nampak tenang bila brdepan tontonan umum,konon2nya steydi,org makin meluat Sgt2 dgn lakonan bodo najib Dan balaci2 dia.kesiannya bangsa melayu bila dpt pemimpin sikuda kayu,cakap Bini jadi penentu halatuju. Kita skarang DLM situasi Malang Cik Din,diuji TUHAN bila dpimpin oleh pemimpin zalim.. manusia,dunia akhir zaman.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
February 8, 2016 at 12:57 AM

Saya dah tanda-tangan petisyen tersebut kerana inilah satu2nya peluang rakyat untuk MENILAI samaada Raja2 Melayu yg disembah & dijunjung itu BERPIHAK kpd rakyat yg tertopu & tertindas ataupun kpd pemimpin yg penipu & penindas.

Post a Comment