........... China Railway Sebut Angka Berbeza Nilai Bandar Malaysia - Mohon 1MDB Perjelaskan | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

China Railway Sebut Angka Berbeza Nilai Bandar Malaysia - Mohon 1MDB Perjelaskan

Monday, January 4, 201623comments

Artikel ini sekadar BERTANYA saja ok... Takde nak tuduh sapa2 atas apa2.

Kita dapat maklumat yang memerlukan penjelasan kerana ia berlainan dari apa yang dilaporkan sebelum ini, jadi kita TANYA.

Dari status FB Sat Dee, beliau ada prinskrin satu kenyataan dari HKExnews yang melaporkan transaksi pembelian saham 60% Bandar Malaysia oleh China Railway. Kenyataan bertarikh 3 Januari 2016 jam 1823 waktu Hong Kong.

Prinskrin seperti di bawah -



On 24 November 2015, the joint venture established by China Railway Engineering Corporation (M) Sdn Bhd (hereinafter, “CRECM”), a wholly-owned subsidiary of the Company, and Iskandar Waterfront Holdings Sdn Bhd (hereinafter, “IWH”), a Malaysian company, (hereinafter, “Joint Venture”) received a formal letter of award from the tender agent designated by 1MDB Real Estate Sdn. Bhd. (hereinafter, “1MDBRE”), notifying that the Joint Venture has obtained the right to purchase 60% of the equity interest in Bandar Malaysia Sdn Bhd (hereinafter, “BMSB”) held by 1MDBRE. On 31 December 2015, the Joint Venture entered into the Share Sale Agreement with 1MDBRE, pursuant to which the Joint Venture will purchase 60% of the equity interest in BMSB held by 1MDBRE at a price of MYR5.279 billion, among which CRECM will pay MYR2.639 billion (equivalent to approximately to RMB3.995 billion) of the share purchase price.


Seperti yang kita sedia dimaklum sebelum ini oleh 1MDB -

"Konsortium terbabit menilai penuh 100 peratus tanah Bandar Malaysia pada harga RM12.35 bilion. Nilai bersamaan 60 peratus tanah adalah RM7.41 bilion dan 1MDB dan menerima deposit 10 peratus atau RM741 juta selepas pelaksanaan perjanjian.

Kan beza tu ! ?  Kalau 60% dari nilai tanah adalah RM5.279 bil, bermakna 100% nilai tanah adalah RM8.8 bil. Tapi 1MDB sebut nilai tanah adalah RM12.35 bil yang mana 60% adalah RM7.41 bil.

Terdapat perbezaan sebanyak  RM3.55 bil pada nilaian harga tanah ( 12.35 - 8.8 ) dan perbezaan sebanyak RM2.131 bil  pada bayaran 60% ( 7.41 - 5.279 )
 


Pasti ada penjelasannya ... kerana mungkin China Railway punya cara berbeza melihat/menilai transaksi itu. Campur tolak darab bahagi.... mungkin akhirnya sama jer.

Tapi kita mohon penjelasan bagi mengelak spekulasi liar.

Anda boleh KLiK untuk ke HKExnews dan kemudian klik pada artikel berkaitan - ( kena download sebab dalam bentuk pdf )


Share this article :

+ comments + 23 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 7:35 AM

Duit commission? Gua tolong lu,lu tolong gua. No free lunches even for a well-publicised rationalization plan to settle off old debts used previously to siphon off large sum of money. Sic.

....................
Reply To This Comment ...................
January 4, 2016 at 8:09 AM

Good job Mr. Din.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 9:35 AM

Itulah strategi bisnes penipu..kasi up utk dapat duit atas angin...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 9:55 AM

Bonus BOSS & machai tahun ni boleh dapat 10 bulan..

Year end sale

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 10:52 AM

Sekarang ini jual beli tanah kena gst. Pak din!.Mungkin mereka pun pandai putar sikit bagi mengelak bayaran gst.manalah kita tahu banyak kemungkinan boleh berlaku.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 10:57 AM

Mathematically tak jive! Org PR, legal, fianance 1MDB tak perasan ke atau ni 1 Man show je, yg lain jgn bantah!
Menteri2 kewangan & timb2 menteri pun terlepas pandang?
Sepp Blatter, Michele Platini pun digantung...c'mon Najib tunjukan integriti!!! Huh...wah ha Ha...lagi masuk lubang Bang Najib...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 11:20 AM

Saya berharap agar pihak Gabungan Ketua Cawangan Malaysia agar dapat mengemukakan aduan dan petisyen mengenai isu ini supaya rakyat Malaysia tidak terus ditipu oleh 1MDB, Najib, serta kuncu-kuncunya.

Sampai bila kita semua nak ditipu? Sampai bila UMNO dan Barisan Nasional nak dipergunakan hingga hancur kerana dek serakahnya Najib dan kuncu-kuncunya ini?

Sampai bila kita nak biarkan semua ini berterusan?

Sehubungan dengan itu, saya berharap agar Gabungan Ketua Cawangan Malaysia, serta NGO-NGO yang memperjuangkan nasib rakyat dan kepentingan negara ini supaya bersatu dan membuat petisyen mengenai isu ini untuk dipersembahkan kepada Majlis Raja-Raja, dan disalinkan kepada Parlimen Malaysia, semua Dewan Undangan Negeri, serta kepada pihak kerajaan sendiri.

Isu 1MDB ini sudah tidak boleh dibiarkan lagi, satu persatu rakyat dibohongi, satu persatu harga negara dipelingkupkan untuk menyelesaikan masalah 1MDB ini, tetapi masalah 1MDB ni tak selesai juga, makin menambahkan masalah lagi adalah.

Sejujurnya saya tidak mempercayai pihak pembangkang akan menjuarai isu ini untuk rakyat, kerana mereka hanya bermain tarik tali demi kepentingan mereka sahaja, pihak pembangkang tidak serius mahu menyelesaikan isu ini kerana mereka mahu menggunakan isu ini bagi kempen PRN Sarawak serta PRU 14, kerana jika isu 1MDB ini selesai semasa Barisan Nasional masih berkuasa, maka pembangkang tidak dapat mempergunakan isu ini untuk kempen pilihanraya mereka kelak.

Oleh itu saya menyeru Gabungan Ketua Cawangan Malaysia, NGO-NGO yang prihatin dengan kepentingan rakyat serta kepentingan Malaysia, marilah bersatu padu untuk menumbangkan rejim Najib ini, tetapi tidaklah kita berhasrat untuk menumbangkang kerajan Barisan Nasional, kita pertahankan Barisan Nasional, tetapi rejim virus Najib ini yang perlu dihancurkan untuk menyelamatkan negara ini dari kehancuran disebabkan keserakahan Najib dan kuncu-kuncunya itu.

Sedarlah semua.

Salam perjuangan A Ba Ta,

Ikhlas daripada,

Abu Bakar

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 12:09 PM

Bukan. Kalkulator rosak kut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 12:30 PM

Lg lama jadi PM... lg senang parti lain nk menang PRU... sbb rakyat dah fed up

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 1:33 PM

Tak adakah peruntukan undang-undang dalam Malaysia untuk menyekat 1MDB daripada terus menggadai harta negara???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 1:45 PM

Xcell spreadsheet formula error.. Changes in yrs 2015 to 2016....and typo by data entry clerk.. Hshahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 2:12 PM

Dia dah. Bertaubat tau...apa lu sibuk2...dia pegi umrah ...lu tak tau ke...allah maha pengampun...tapi dgn rakyat perlu juga minta maaf dan tarik. Diri....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 2:26 PM

saya tolong jawab la kot bagi pihak terbabit. selalunya ada orang yang tolong jawab. tuan punya badan dok diam ajer. jawapannya, ini semua adalah untuk menjatuhkan kerajaan. berniat memburukkan pm, ahjibgomana. sedang pm bercuti hujung tahun, maka ada ajer idea bro din memburukkan pm. kerajaan dah beri bonus 500 untuk tutup mulut. brim akan dapat hujung bulan ni, tutup ajer la mulut tu. tindakan membuka masalah 1mdb akan merencatkan ekonomi negara, meruntuhkan imej pm yang sedang berbaik dengan pas dan cubaan menukar kerajaan yang dipilih secara demokrasi. berapa % markah kalu jawab macam tu berdasarkan soalan di atas?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 3:26 PM

Bro,
Malam minggu dua minggu lepas menyinggah kat ceramah Pas Taman Bukit Indah, Ampang nak dengar apa yg YB Tian Chua cakap. Dia speaker last sekali, sekitar jam 11 malam. Dia cakap very simple.. Lebih kurang macam ni.. "kalau ikut perspektif kita pembangkang, menyimpan najib sebagai pm adalah lebih menguntungkan TETAPI dari perspektif saya, kita harus turunkan dia sekarang juga kerana kita tak mahu negara kita makin hancur dan porak peranda.. Ada yang cakap, nanti penggantinya mungkin lebih baik dan sukarkan kita nak menang besar. Bagi saya, itu tak mengapa, saya lebih pentingkan negara ini diperbaiki sekarang dari jadi lebih teruk. Takkan kita nak wariskan anak cucu kita negara yang sudah hancur dengan hutang menimbun. Nanti anak cucu kita persalahkan kita. Oleh itu, lupakan kepentingan politik, lihatlah kepentingan negara dulu. Turunkan najib sekarang..."

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 4:59 PM

Good work DT (& SatD),

Basically all buttlickers' bloggers on payroll have already drummed up the FDI ie. Foreign Direct Investment thing on this fire sales regardless of the definition of FDI! However, these goons seemed to forget that the 'Agreement' yes, has been reached but they cannot CONFIRMED that it would be FINALISED!

Perhaps, they haven't heard of 'COOLING-OFF PERIOD' in most contracts and agreement between parties or Buyer and Seller! There must be in a clause on every contract!

One can wonder why it has not been published for the mass to scrutinise all the 'FINE PRINTS'.

In any case, all kudos to bloggers not 'ONSIDE' (meaning not with Bugis's Donation & 1MDB antics) that if the onslaught are kept at a constant or even hurried pace, this sell-off may even scare off the Chinese buyer. There's still time for us to pressure and make them back-off from such deal!

Ini bukan menghasut, only sedih to see Tanah Melayu dihakis.....hanya untuk menyelesaikan hutang yang tak sepatut nya ada in the first place.

MLN

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 4, 2016 at 6:27 PM

Bro Din,

Situasi 1
1MDB tidak pernah wujud. Hutang RM45bilion tidak pernah ada. Pangkalan TUDM Sungai Besi dijual kepada GLC sama ada UDA, Kwasa Land, SP Setia(PNB ada kepentingan sebagai pemegang saham).

GLC ini membangunkan projek Bandar Malaysia dengan GDV RM5 bilion(assumption). Keuntungan daripada projek ini dipulangkan semula kepada rakyat; dividen ASB/KWSP dsb.

Situasi 2
Malaysia kena jual pada China.

....................
Reply To This Comment ...................
January 5, 2016 at 12:02 AM

Salam Bro DT
China Railway memfailkan kpd bursa HK mestilah betul ini kerana syarikat ini tersenarai dlm bursa Hongkong kerana ia melibatkan billion ringgit dan sebagaimana yg bro katakan kita tunggu saja spin dari Arul lepas ini adakah ianya typo error atau execution error sama2 kita nantikan adegan seterusnya....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 5, 2016 at 1:48 AM

Saya sayu dan insaf sehingga mengalirkan air mata melihatkan Dsn dan Datin Sri rosmah di dpn kaabah..So bro2 sume Dsn dah insaf,mendapat pentunjuk untk letak jwtn.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 5, 2016 at 9:34 AM

Nanti cai kata ini semua manipulasi berita oleh akbar luar negara yang cemburu bila syarikat pilihan mereka kalah tender projek bandar malaysia pada syarikat crec dari negara china.

Oleh itu untuk menyokong berita bro din turtle boleh lah terus ke portal rasmi china railway group limited (crecg) penyataan bahagian pelaburan di url :-
http://www.crecg.com/en/tabid/1490/Default.aspx

Tak dinafikan ini adalah penyataan rasmi aktiviti pelaburan luar negara yang dikeluarkan oleh china railway group limited.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 5, 2016 at 2:34 PM

Apa susah... Buat laporan kepada Bursa Hongkong ( Whistle Blower ) berkenaan Penipuan Oleh China Railway berkaitan Maklumat yang diberikan... Mesti kelam kabut diaorang kena Siasat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 5, 2016 at 3:20 PM

Sdra Din,

Saya baru saja habis baca kenyataan dari 1MDB mengenai perbezaan jumlah. One word to describe Arul's explanation ....PENIPU, PEMBULAK, LIAR....

EXPLAINING AWAY THE TRUTH

It is no good at all to conjure all sorts of reasons to explain away truth:

One could subscribe to truth
only when one has self-respect in the first place;

When a man tells untruths, he has no respect for himself and little would he do better for others except for his own gain;

And when a man tells lies, he has a tendency to forget:

With one lie after the other,
eventually he would be caught
in his own tangled web:

....................
Reply To This Comment ...................
January 5, 2016 at 8:54 PM

Cari makan bro..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 13, 2016 at 11:57 AM

dia turun susah lagipini kena tamgkab
dia tak turun tiap2 hari rakyat jadi lagi susah

Post a Comment