........... Saman WSJ - Najib Tetap Juga Pilih Jalan MENYOROK ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Saman WSJ - Najib Tetap Juga Pilih Jalan MENYOROK !

Saturday, October 3, 201519comments


Perdana Menteri Datuk Najib Abdul Razak ingin mengetahui sama ada akhbar Wall Street Journal (WSJ) akan memohon menggunakan Akta SPEECH sekiranya beliau memutuskan untuk menyaman syarikat penerbitan tersebut.

Akta SPEECH melindungi syarikat Amerika, khususnnya syarikat media, daripada berdepan penghakiman fitnah di luar negara itu, kata Peguam Najib, Datuk Mohd Hafarizam Harun.

"Jika saya menyaman WSJ dan saya dapat penghakiman mahkamah, dan sekarang saya mahu pergi ke AS dan mahu ia didaftarkan, syarikat AS itu akan berkata 'tunjukkan kepada saya bahawa kebebasan bersuara di Malaysia dan mahkamah adalah sepertimana kebebasan bersuara dan mahkamah di AS.

"Jadi saya tanya WSJ, jika saya saman anda, dan saya mendapatkan penghakiman di Malaysia, adakah anda akan mohon gunakan akta tersebut untuk melindungi anda daripada (penghakiman itu) dilaksanakan di AS?"- Mkini..

Akta SPEECH la pulak ...... mungkin baru ketemu alasan yang dikira logik untuk menyelamatkan airmuka Najib apabila sering dijadikan bahan lawak sindiran mengenai tindakannya mahu menyaman WSJ ekoran pendedahan transaksi RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadinya.

Setiap tiba hari Selasa, rakyat akan mentertawakan Najib .... 

Selasa tahun bila ? Ikut kalendar Masehi atau kalendar Hindu ?

errr.... yang kalendar Hindu tu saya tak dapat nak tangkap maksudnya, tapi itulah antara mesej2 watsapp yang diterima.



Rupanya waktu itu sekadar nak tanya niat WSJ jer ...... 

Kali ini pun lebihkurang sama juga - Kalau saya saman, adakah anda akan menyorok dibelakang SPEECH ?

Bukankah itu juga satu bentuk pertanyaan tentang niat pihak WSJ ?

Hadoi laaa....... Tak pernah dibuat orang ! Kecualilah memang tidak ada niat langsung nak saman, maka barulah seseorang itu akan cipta pelbagai alasan nak tutup malu.

Kalau betul difitnah dan mahu membersihkan nama maka SAMAN SAJALAH !

Anda itu Perdana Menteri lah, bukannya rakyat biasa. Tak malu ke menyorok di sebalik alasan yang sebegitu longgar ? 

Jika benar WSJ AKAN menyorok di belakang SPEECH, buktikanlah ! Bukankah tindakan itu JIKA dibuat akan memberi mata kelebihan kepada Najib ?  

Nah .... tengok tu .... kita nak saman, dia lari pula .... So jangan tuduh Najib pengecut. 

Persepsi yang boleh dimainkan adalah,  Najib berani kerana benar.

Malangnya Najib tetap juga pilih jalan MENYOROK.

Share this article :

+ comments + 19 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 3:26 AM

Apa punya alasan lah najib ni menambah jatuh kemaluan aja, kalau aku nak lawan bola dgn nko aku nak tau nko main karang pakai kasut ke tak? hadoiii orang macam ni pun ada juga ker udah udah lah najib semakin lama semakin teruk baik berehat ajalah najib

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 4:39 AM

Hahaha...jgn jadi lawyer buruk..dah la..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 6:30 AM

Saya rasa kalau nak tanya wsj samada nak gunakan free of speech act adalah Suatu perkara yang bodoh dan memperbodohkan. Kalau benar wsj telah mengeluarkan kenyataan yang fitnah, mengjatuhkan Maruah Dan air muka Najib dengan perkara yang tidak betul, maka samanlah. Apa peduli akta kebebasan bersuara. Sekurang2nya boleh Nyatakan perkara yang sebenarnya serta membuktikannya. Kalau asyik berdolahdalih nak saman,seolah2 macam apa yang dinyatakan oleh wsj tu tempat Dan benar. Itu sebab Ada perpatah yang menyebut berani kerana benar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 7:57 AM

Beberapa hari lepas, para macai najib ceria sikit dgn berita najib ke us.... lantas terus mengacah kita dgn sindiran dan troll.
Pada saya jika begitu berani najib ke us dan pbb , dijemput berucap lagi, maka hampir pasti malaysia akan tanda tangani tppa... kerana hanya modal tppa saja yang membolehkan najib angkat muka sikit... tak gitu?... jika sahih, maka kita mendapat dua tiga habuan besar dlm era najib... gst, hutang 42b dan perjanjian tppa.... agak lengkap gituuu

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
October 3, 2015 at 8:09 AM

Di sini saya lihat cuma ada dua kemungkinan sahaja:

1 - Kerajaan Malaysia (aka Najib) memang tiada niat untuk menyaman WSJ, maka alasan-alasan bangang ini akan direka bagi memperbodohkan rakyat negara ini.

atau

2 - Kerajaan Malaysia (aka Najib) sememangnya terlalu bangang untuk menyaman WSJ.
Pertanyaan-pertanyaan yang diajukan kepada WSJ, tidak menampakkan kebijaksanaan taraf kerajaan.


Ibarat kita nampak orang mencuri kasut kita di masjid, selepas solat kita hantar surat kepada pencuri tersebut bertanyakan betul atau tidak dia yang mencuri kasut kita.

Kalau yang mencuri itu budak tadika pun belum tentu dia akan balas surat itu dengan pengakuan bahawa memang benar dia yang mencuri kasut kita.

Kemudian kita hantar satu lagi surat bertanyakan sekiranya kita nak saman dia kerana mencuri kasut kita, adakah dia akan melawan kita dengan menggunakan apa-apa akta yang lain?

Berapa punya bahalol la Pee Ehm yang kita ada sekarang ni????

....................
Reply To This Comment ...................
October 3, 2015 at 8:11 AM

najib tk kan saman..ALASAN SAHAJA...AKTA SPEECH..kunun...BUAT NYA WSJ KATA SAMAN LA..WE R OPEN TO UR SUIT...TAK TERBERAK NAJIB..org malaya boleh lah hang putaw najib..kena dgn org barat yg lbh islamic cara nya dari org islam itu sendiri...they walk their talk.....MANA NAK SOROK BONTOT KO NAJIB..u dah sampai grand finale najib...undor lah..dgn u pimpin umno...alamat bungkuslah pru..comfom..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 9:46 AM

assalamuaikum che din..slmt pg...kene laa mnyorok che din..tringat pntun che din...
dr hilir pergi ke hulu,
mendayung sampan tepi mandian,
najib mmg x tau malu,
sudah kantoi mencuri x tahu nk beri alasan...

ikn gelama ikan duri
mahal lagi ikn senohong
najib dah kantoi mencuri
tergagap gagap nak kelentong

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 10:14 AM

Pelik bin ajaib nih ! ! !
Dlm peperangan boleh pulak tanya musuh peluru apa yg dia nk guna ?
Lucu pun ada ! ! !
Musuh nk bagi tau ke ?
Kalau nk tau tembak ar dulu !
Ini betul punya bangang.
Hehehe !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 10:34 AM

Sudah dijangka. & tanpa ragu! Raikan dan resmikan hari Selasa utk Najib yg tak bermoral. PMO buatlah akronim baru ke seperti TR1M (temberang rakyat 1 Malaysia) atau SB1M (skim bangsat 1 Malaysia) ....ni contoh aje...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 10:53 AM

Speech Act tu utk menghalang penghakiman negara luar dari dikenakan terhadap warga US. Maknanya jika najib menyaman WSJ di Kuala Lumpur, sebarang keputusan hakiman tidak boleh binding effect WSJ di US.

Untuk peguam umno, bukankah kira-kira 2 bulan lepas hafarizam ni berlepas ke US bersama barisan peguamnya untuk engage peguam US untuk saman WSJ? Yg aritu pegi US tu jalan2 je ke? Takde hasil? Hari ni pulak kluar pasal Speech Act? What the...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 11:46 AM

Peguam ini adalah tersangat bodoh dan bahlol lagi bangang. Saman dahulu dan apabila mendapat penghakiman baru sedap buat alasan.tapi walau bagaimana pun peguam bodoh ini tidak berani menyaman WSJ GERENTI KALAH dan menambahkan kemaluan NAJIB

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 12:41 PM

Inilah melayu, weak and clueless like najib, bodoh sombong and suka beretorik like zahid, nak sangat corroboration dan pondan like hishamuddin, loose cannon gangster like nazri. SE MUANYA PENGECUT

Mana jamal, ali rustam, rani kulup, tajuddin rahman, syed ali alhabshee, annuar musa, rahman dahlan, salleh keruak, puad zakarshi, dr mim, tun faisal, the unspinners, rocky bru, semut hitam, badut rakyat, UFK, mykmu dan mereka sewaktu dengannya......takut, keris jadi copstick, capal jadi selipar jepun, pelita jadi tanglung? hihihi

Itulah.....TULAH dengan TDM....kononnya nyanyuk, mahafiraun, mahazalim....kalau dengar nasihat orang tua, tak kan kita melayu ditakutkan sebeginim tidak dibodohkan sewenang2nya dalam negara sendiri, semuanya hancur lebur dek mempertahankan najib yang nyata seorang penyamun dan korup tahap gaban

Sebab apa....sebab pemimpin melayu itu sendiri itu korup

Wallahuaklam

....................
Reply To This Comment ...................
October 3, 2015 at 1:08 PM

Najib ni pernah ada telooo ke masalahnya? Kaedah dia sama saja tiap kali -- sebelum dia buat decision yang penting, dia akan hantar keldai bodoh dulu untuk test, rakyat mahu yang mana. Selalunya keldai tu Adnan Mansor dungu tu lah. Katalah si keldai kata B, and then rakyat boo. Najib akan announce kerajaan dah decide nak batalkan B, dan akan buat A.

Susah kalau anak bapak yang kemaruk populis ni. Tak de telooo nak buat keputusan sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 2:23 PM

Betul lah kata pepatah...ikan busuk dari kepala....maka sbb itu menteri2 skrg nampak lebih bodoh dari najib yg bacul tu. Ini lah contoh kerana terlalu bodek...biar hina tak bermaruah janji gaji berpuluh ribu.
Soal nak saman ni...SAMAN je la. Itu pun jika benar. Masalahnya adalah pembohongan. Skrg rakyat di bodoh2kan. KENAPA? Kalau takut dan mcm2 alasan lupakan lah.
Kes najib ni samalah mcm nak bersama bini tanya nak pakai kondom ke tak....jenis yg mcm mana.....Nnt masalah pulak....stupid idiot. Peguam pun kong kali kong....sama bengong. Tapi buat mcm mana kan.....arahan!
Suka saya nyatakan bangsa melayu bangsa berdaulat dan bermaruah. Simple je.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
October 3, 2015 at 5:33 PM

Assalammualaikum wmt,
Walaupun yg keluarkan jawapan itu adalah peguam PM Najib, tapi kenapa lambat sangat?
Dah lamaaaaa dah cerita nak saman dan nak tanya niiiii!
Mungkin alasan itu baru saja Najib jumpa ketika dia berada di US hasil pertolongan para kekawan yg ada di sana.....
Sebab itu sekarang baru dikeluarkan?
Wallahu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 3, 2015 at 7:45 PM

Bodoh bin bahlol punya pee em...kalau kamu benar...just proceed lah. Apa2 kemudian akan beri keuntungan politik kepada kamu jika wsj guna akta speech ke akta hide ke waima akta wolf of wall street sekalipun...tapi dengan syarat hanya yg benar akan bertindak berani camtu...yg salah? Macam2 ALASAN!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 4, 2015 at 6:49 AM

Najib = BAPA PEMBEBAN NEGARA.

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 2:14 AM

Peguam2 tu tak bodoh.. mereka cuma pening kepala sebab dapat client bodoh..

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 2:19 AM

Nak engage peguam US? Entah habis melekit depa agaknya kena lud*h dek lawyer2 sana.

Penyudahnya makan angin jugalah depa haritu gamaknya..

Post a Comment