........... HOT ! Surat Terbuka Abdul Hamid Bador Kepada Kerajaan | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

HOT ! Surat Terbuka Abdul Hamid Bador Kepada Kerajaan

Monday, October 5, 201583comments


SURAT TERBUKA KEPADA KERAJAAN.


Terlebih dahulu izinkan saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua ahli keluarga, saudara mara, sahabat, jiran, serta anak Malaysia yang bencikan kemungkaran, yang tidak berhenti-henti memberikan galakan serta mendoakan keselamatan diri saya serta keluarga. Saya amat terhutang budi. Sesungguhnya galakan dan doa-doa suci inilah yang memberikan saya kekuatan dan keberanian untuk terus memerangi kemungkaran. Saya juga amat terhutang budi kepada pihak media kerana telah sudi memberikan ruang untuk menyiarkan rintihan hati kecil saya ini untuk tatapan rakyat Malaysia yang berasa amat terguris hati, marah, kecewa, hampa, geram serta terhimpit dengan "tingkahlaku tidak bertanggungjawab" pemimpin-pemimpin kerajaan sejak kebelakangan ini.

Sesungguhnya keputusan yang saya ambil untuk menulis SURAT TERBUKA KEPADA KERAJAAN ini adalah keputusan saya sendiri tanpa disogok atau dibatu-apikan oleh mana2 individu atau organisasi yang berkepentingan. Saya bertindak atas sifat sebagai seorang pegawai kerajaan yang TERANIAYA, disebabkan oleh pendirian saya tidak mahu bersekongkol dengan pihak yang secara terang-terangan telah melakukan kesalahan besar kepada negara. 


Saya faham bahawa sebagai seorang pegawai bawahan saya terikat dengan beberapa peraturan yang melarang saya untuk menyuarakan apa2 kritikan terhadap kerajaan tanpa terlebih dahulu mendapat keizinan dari ketua jabatan. Saya juga faham bahawa satu bentuk tindakan disiplin boleh dikenakan ke atas diri saya. Malahan surat Beri Penjelasan 1 oleh Ketua Polis Negara telahpun saya jawab panjang lebar pada 15 Sept lalu. Tetapi di waktu yang sama saya juga sedar tentang hak dan tanggungjawab saya, yang jauh lebih besar dan suci, di bawah PERLEMBAGAAN dan UNDANG-UNDANG NEGARA untuk mempertahankan negara dari segala bentuk ancaman termasuk yang berkaitan dengan JENAYAH. Apatah lagi saya adalah seorang pegawai Polis Di Raja Malaysia yang telah mengangkat sumpah untuk berkhidmat dengan penuh kejujuran sebagaimana yang dikehendaki oleh AKTA POLIS. 


Oleh demikian dengan penuh keinsafan dan berbekalkan doa orangramai ini saya memberanikan diri untuk berusaha menegakkan kebenaran bagi menyelamatkan pertiwi dari ancaman manusia-manusia rakus yang sedang bermaharajalela memporakperandakan segala sistem pentadbiran sedia ada dan secara terang-terangan melanggar undang-undang bagi memuaskan nafsu buas mereka. Saya rasa terpanggil untuk tampil ke depan sekali lagi bagi bersuara kerana pihak yang bersalah dilihat belum insaf. Apalah pilihan yang ada pada saya untuk membuat aduan mengikut prosedur jabatan apabila hampir semua ketua-ketua jabatan terbabit dengan komplot membohongi rakyat sambil "merestui perlakuan jenayah" pemimpin-pemimpin tertinggi negara!!! 

"What choice do I have???". Perlu juga saya tegaskan di sini bahawa niat saya BUKANNYA UNTUK MENUMBANGKAN KERAJAAN. Niat suci saya hanya untuk MENEGAKKAN KEADILAN. Siapa yang bersalah maka dialah yang akan menerima padahnya di sisi undang-undang. Sesungguhnya undang-undang itu buta dari segi darjat dan kedudukan......tiada bezanya di antara seorang Pembantu Am Rendah dengan seorang Menteri......di antara seorang prebet dengan seorang general......di antara seorang konstabel dengan seorang komisioner dan di antara seorang peneroka FELDA dengan seorang jutawan terbilang!!! Jenayah tetap jenayah.

Ramai juga rakan-rakan saya yang ikhlas menyuarakan kebimbangan mereka tentang keselamatan diri saya. Ada di antara mereka yang menyarankan kemungkinan besar "hired killer atau killers" dari Selatan Thai telah diupah oleh "perompak-perompak" wang rakyat ini untuk membunuh saya. Insya Allah saya tidak sekali-kali akan berundur. Saya akur dengan KEAGUNGAN ALLAH SWT. Lagi cepat saya mati....lagi cepat mereka masuk jel dan digantung leher sampai mati. Jika saya gugur sekalipun saya yakin perjuangan saya ini tidak akan terhenti di situ saja. 


Ingin saya tegaskan di sini bahawa usaha saya ini bukannya bermatlamatkan untuk saya mendabik dada demi kemenangan. Usaha saya ini hanyalah untuk menegakkan keadilan. Saya lakukan semua ini semata-mata untuk menghambakan diri saya kepada rakyat bagi menyedarkan kerajaan bahawa keadaan negara semakin meruncing dan rakyat sudah loya melihat segala sandiwara yang dipersembahkan oleh pemimpin-pemimpin haprak ini. Jauh sekali niat di hati kecil saya ini untuk cuba menjadi jagoh atau mencari populariti. Saya bukannya manusia yang egoistik.....bukan seorang berdarah panglima.....seorang yang sudah besar kepala......atau JOBO, mengikut slang orang REMBAU. Saya hanya ingin berbakti pada pertiwi tercinta. Apabila sudah pencen nanti saya tidak akan menyesal kerana saya telah berusaha gigih menjalankan amanat Allah SWT.

Saya mendapat tahu bahawa usaha untuk menghakiskan kredibiliti saya sedang giat dijalankan oleh pucuk pimpinan Cawangan Khas yang ada sekarang. Saya digambarkan sebagai seorang yang kecewa dan selfish kerana tidak dilantik menjadi Pengarah Cawangan Khas. Kononnya saya tidak mengenang budi apabila permohonan saya untuk pencen awal telah ditolak oleh Ketua Polis Negara. Bila pulak saya memohon untuk pencen awal??? Saya menyeru kepada Dato Sri Fuzi Harun, Pengarah Cawangan Khas, supaya ingat pesanan arwah orangtua kita dulu......jangan berbohong dan jangan gadaikan maruah diri dengan membela orang yang terang-terang bersalah demi merebut jawatan. 


Seluruh peringkat organisasi Cawangan Khas didendangkan dengan cerita-cerita bohong yang kononnya saya ini "meroyan" dan seperti seorang yang "gila talak" selepas "ditendang keluar" dari Cawangan Khas. Oh...oh...oh...jauh sekali melesetnya pemikiran mereka. Sebenarnya saya bukan seperti mereka yang hanya suka dan pandai "menjilat" tulang-tulang yang dilemparkan oleh pemimpin politik haprak ini. Saya BELUM PERNAH MENCIUM TANGAN pemimpin-pemimpin haprak serta tangan isteri mereka.


Sebelum ini saya telah berkali-kali menzahirkan pendirian saya kepada anakbuah saya di dalam Cawangan Khas bahawa saya tidak rela meneruskan perkhidmatan dalam Cawangan Khas jika saya terpaksa bersekongkol dengan mereka untuk membohongi rakyat dengan kerja-kerja kotor demi menyelamatkan Perdana Menteri dan kuncu-kuncunya itu dalam kes "rompakan" wang 1MDB ini. Saya juga tidak mahu diperalatkan oleh seorang Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri yang lagaknya seperti seorang gengster. Jika beginilah kotornya imejnya dua pemimpin tertinggi negara maka sebagai seorang pegawai polis yang masih bermaruah saya tidak sekali-kali ingin meneruskan khidmat saya dalam Cawangan Khas. Tetapi ini tidak bermakna saya tidak lagi mahu berkhidmat dengan PDRM. Sebaliknya saya merayu kepada KPN supaya saya dikekalkan di Bukit Aman, paling tidak dalam Jabatan Integriti Dan Pematuhan Standard (JIPS) supaya saya boleh terus menyumbang secara positif kepada PDRM dalam hal-hal disiplin dan pembasmian rasuah.
 
Itu saja sebabnya yang saya berani berdiri berseorangan diri memerangi kemungkaran. Ingat ye....saya tidak pernah menghasut mana-mana warga Cawangan Khas untuk menyokong segala usaha saya menegakkan kebenaran. Mereka sudah matang dan boleh berfikir sendiri. Tepuk dada tanya selera. Semaklah semua rekod komunikasi saya. Sepatutnya Dato Sri tunjukkan kepimpinan yang baik dan bukannya memfitnah orang-orang yang terdahulu. Saya berjuang bersendirian tanpa ada bodyguard. Insya allah saya tidak memerlukan tenaga Unit Tindakan Khas dan outrider polis untuk menjaga keselamatan saya. I AM NOT A COWARD!!! Kepada Dato Sri Fuzi Harun saya menyeru supaya jangan membodek berlebih sangat. Kalau nak mengampu bos tu ampulah puas-puas. Insya allah bila tiba masanya nanti bolehlah Dato Sri sama-sama mengiringi beliau masuk jel......I Know What You Did Last Summer!!!

Semenjak pertemuan saya dengan pihak media pada 23 Ogos yang lalu saya telah menerima pelbagai nasihat, teguran, kritikan, dan juga ancaman dari individu-individu tertentu. Ada yang bersifat konstruktif dan tidak kurang juga yang bernada ugutan dan gertakan untuk menangkap saya. Ribuan terima kasih saya ucapkan kepada mereka yang berniat baik. 


Kepada mereka yang berniat serong saya doakan juga agar Allah SWT memberikan mereka kesedaran dan peluang untuk kembali ke jalan yang diredhai. Jangan pula cuba untuk nak membabitkan sejarah perkahwinan saya dalam isu ini sebagaimana yang dilakukan Dato Rizal Mansor, pegawai khas 1st Lady tu, tempohari. Ibarat ayam jantan yang mengepak dan berkokok megah sedangkan buntutnya sendiri bersememeh dengan tahi. Bukan saja skandal Dato' Rizal itu boleh saya dedahkan malahan "cerita-cerita menarik" tentang bosnya Datin Sri Rosmah sendiri boleh saya riwayatkan di khalayak ramai. Afterall birds of the same feathers flock together. Oleh demikian janganlah sesiapa mahu cuba memutarbelitkan hal peribadi saya dalam JIHAD MENEGAK KEADILAN ini. Stick to the issue!!!

  Pada hari ini saya ingin mengambil kesempatan untuk membuat beberapa saranan atau gesaan penting kepada beberapa pegawai tertinggi kerajaan yang selama ini, secara sedar ataupun tidak, atau samada dengan penuh kerelaan atau secara keterpaksaan, telah terpalit dengan kontroversi isu 1MDB. Kedudukan kes ini sebenarnya bolehlah dirumuskan sebagai sesuatu yang SUDAH TERANG LAGI BERSULUH. Itulah kata-kata terakhir Tan Sri Gani Patail kepada saya sebelum beliau "dipecat". Saranan ini terpaksa saya buat kerana sesungguhnya majoriti rakyat telah berasa amat marah dan meluat terhadap tindak tanduk pegawai-pegawai tertinggi kerajaan ini yang secara terang-terangan telah menyalahgunakan kuasa. Sungguh menjijikkan tindak tanduk desprados ini untuk terus berkuasa dan mengelakkan diri dari MASUK KE DALAM JEL. Mereka sanggup berbuat apa saja untuk memastikan siasatan ini terhenti. Serentak dengan usaha itu mereka menggunakan strategi mengelirukan rakyat dengan mencipta skrip basi yang tidak masuk akal kononnya wujud konspirasi untuk MENGGULINGKAN KERAJAAN. Siapa yang nak gulingkan kerajaan??? Kononnya orang-orang CINA NAK RAMPAS KUASA!!! Ish ish ish jahat sungguh taktik "diversion" yang digunakan oleh para "perompak"ini. Dari isu Pecah Amanah Jenayah dah bertukar pula jadi isu perkauman. Siapalah agaknya penasihat strategi "perompak" ini ye....pandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua.Sebenarnya apa yang rakyat mahukan ialah penjelasan Perdana Menteri tentang misteri "kehilangan" wang 1MDB. Rakyat berhak tahu cerita sebenar-benarnya kerana 1MDB telah meminjam RM4 billion dari Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP). Ini wang rakyat. Ini bukan wang Yayasan Tan Sri Noah. As simple as that!!! Mengapa takut untuk tampil memberi penjelasan??? Mengapa mesti tunggu lagi 6 bulan untuk merungkai misteri ini??? Mengapa PAC dan Special Taskforce itu dibubarkan??? Mengapa tiba-tiba Peguam Negara "dipecat" dan pegawai SPRM ditangkap? Mengapa hasil siasatan Bank Negara itu masih belum diputuskan oleh Peguam Negara? Mengapa ketiga-tiga saksi utama kes itu masih berdolak-dalik dan tidak berani segera tampil memberi keterangan? Hanya orang bersalah saja yang takut!!! Rakyat juga ingin tahu betul kah berjuta-juta ringgit wang KWAP telah dimasukkan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri dan samada benar sebahagian darinya telah digunakan untuk membayar caj solekan kulit Datin Sri Rosmah serta lain-lain perbelanjaan mewah beliau??

Saranan dan gesaan ikhlas ini saya tujukan kepada,

KETUA SETIAUSAHA NEGARA.


Kepada Y.bhg Tan Sri Ali Hamsa saya merayu agar Tan Sri dapat melaksanakan tanggungjawab sebagai Penjawat Awam No. 1 dengan penuh kejujuran dan beramanah sebagaimana yang Tan Sri sendiri unjurkan dalam banyak amanat-amanat kepada penjawat awam sebelum ini. Tan Sri seharusnya berani dan ikhlas dalam menggunakan kuasa dan pengaruh jawatan dalam kes 1MDB ini. Sebagai bapa kepada perkhidmatan awam Malaysia adalah menjadi kewajipan Tan Sri untuk menunjukkan contoh kepimpinan yang terbaik kepada ratusan ribu anakbuah. Takutilah kemurkaan Allah SWT. Jangan sekali-kali Tan Sri takut kepada tekanan pemimpin-pemimpin politik yang sudah jauh menyimpang dan menyeleweng. Tan Sri wajib sedar bahawa penjawat-penjawat awam amat mengharapkan Tan Sri untuk berlaku adil dan tegas menguatkuasakan peraturan -peraturan kerajaan dan bukannya bersubahat dengan mereka yang terang-terang bersalah, untuk menekan, menukar, mengugut, memecat dan menangkap penjawat-penjawat awam yang jujur melaksanakan tugas. Sepatutnya Tan Sri menjadi pembela kepada penjawat awam yang teraniaya!!! 


Mengapa keadaan boleh jadi sebegini buruk Tan Sri??? Tidakkah Tan Sri nanti berasa malu kepada isteri, anak menantu dan ahli keluarga yang lain?? Tidak salah jika saya katakan bahawa moral para penjawat awam kini sudah jatuh merudum. Ikrar jabatan yang dilafazkan setiap bulan oleh penjawat awam untuk memberi perkhidmatan terbaik serta penuh integriti kepada rakyat dan negara sudah tidak bermakna lagi. Ingatlah Tan Sri....jangan sampai kita tergolong dalam kumpulan orang-orang MUNAFIK!!!

PEGUAM NEGARA, TAN SRI APANDI ALI.


Rakyat di seluruh negara amat terkejut apabila Y.A Tan Sri tiba-tiba muncul di saat memuncaknya kontroversi 1MDB. Memanglah tidak terlintas langsung di benak mereka bahawa penggantian jawatan Tan Sri Gani Patail itu dilakukan se pantas kilat membelah bumi. Memanglah kami tahu bahawa penentuan siapa yang paling layak memegang jawatan paling berkuasa itu adalah hak mutlak DYMM SPB Agong atas syor Perdana Menteri. Tetapi di dalam kes Tan Sri prosesnya berjalan luarbiasa sekali. Apakah nawaitu Tan Sri sewaktu mula-mula menerima jawatan tersebut.......to discharge your duties with the highest standard of integrity??? Atau adakah Tan Sri sendiri masih terpinga-pinga dan berat untuk menerima beban jawatan tersebut???Tetapi orangramai bertanggapan bahawa Tan Sri sendiri telah banyak menyumbang idea tentang halatuju tindakan kerajaan di saat-saat genting keputusan "memecat" Tan Sri Gani Patail itu dibuat. 


Dalam ertikata lain....Tan Sri telah bersubahat dengan Perdana Menteri. Wahai Tan Sri yang budiman.....ingatlah betapa sakitnya hukuman di hari Pengadilan nanti. Pada tahap umur sekarang pintu Rahmatullah kelihatan sudah terenggang sedikit. Kita sudah tidak punyai banyak masa lagi. Janganlah dek kerana hendakkan glamor jawatan maruah diri kita gadaikan. Saya masih ada sedikit keyakinan bahawa dengan pengalaman sebagai hakim yang sebegitu luas Tan Sri mampu melaksanakan amanat Allah SWT supaya berlaku adil. Segerakanlah membuat keputusan khususnya berkaitan hasil siasatan Bank Negara itu yang kini failnya sudahpun berada di tangan Tan Sri. Bukankah Jabatan Peguam Negara sedia mempunyai ramai pakar undang-undang lulusan dalam dan luar negara??? Sudah pasti tenaga otak bijak mereka boleh digembeling bagi membantu Tan Sri membuat keputusan dengan cepat dan tepat. Beranikanlah diri Tan Sri untuk disyukuri anakcucu kemudian hari. Jangan aibkan nama baik kita kepada generasi anakcucu kemudian hari.

KETUA POLIS NEGARA.


Kepada Ydh Tan sri saya ingin mengambil peluang untuk menasihati Tan Sri agar dapat menghayati setiap patah perkataan yang tertera dalam Sumpah Jawatan, Ikrar Polis, Rukun Negara dan Perlembagaan Negara. Kuatkuasakanlah Akta Polis itu dengan sejujur-jujurnya. Kita pernah sama-sama berikrar untuk mempertahankan pertiwi dari segala bentuk ancaman. Jangan sekali-kali kita gentar dengan gertakan pemimpin-pemimpin politik yang kian terdesak akibat sifat tamak mereka. Jangan takut dengan ugutan halus "are you with me or are you not?" Janganlah PDRM bertindak MEMILIH BULU dalam penguatkuasaan undang-undang. Yakinlahlah Tan Sri bahawa 120 ribu warga PDRM ini akan tetap setia berdiri teguh mematuhi segala arahan Tan Sri yang berlandaskan undang-undang. Ingatkah Tan Sri kepada lirik lagu keramat kita "POLIS SEDIA BERKHIDMAT"? Perkhidmatan kita adalah untuk rakyat dan negara dan bukannya untuk melindungi petualang negara!!! Sudah lupakah Tan Sri bahawa telah sekian banyak warga PDRM, majoritinya yang berpangkat rendah, yang ditangkap dan diadili serta dihukum kerana rasuah yang tidak seberapa besar nilainya jika dibandingkan dengan misteri "kehilangan" wang 1MDB??? Tanpa mengira kecil ataupun besar nilai wang serta tinggi rendahnya pangkat mereka yang terlibat dalam satu-satu kes itu.....jenayah tetap jenayah. 

..... ukan oleh pemimpin tertinggi negara. Saya amat yakin ramai warga PDRM sendiri yang berasa kecewa dengan halatuju tindakan siasatan oleh pihak kita. Di sebalik kuasa yang begitu luas PDRM dilihat mengambil pendirian bersahaja, sambil lewa atau acuh tidak acuh dalam pendekatan siasatan kes 1MDB. Malahan Tan Sri sendiri dianggap oleh orangramai telah BERSUBAHAT DENGAN SENGAJA MELINDUNGI mereka yang terlibat dalam kes ini dan di waktu yang sama telah menganiaya pegawai-pegawai SPRM dan Bank Negara. Adakah Tan Sri diugut oleh mereka dengan sesuatu yang menakutkan? Cukuplah Tan Sri. Kembalilah bernaung di bawah pancaran semangat Panji Di Raja PDRM yang kita arak setiap 25 March. Berilah pengisian yang terbaik kepada Ikrar Hari Polis itu. Gunakanlah segala kuasa yang ada pada jawatan Tan Sri itu di jalan Allah SWT. Jadilah KHALIFAH ALLAH di bumi tercinta atau setidak-tidaknya contohilah keberanian dan kebijaksanaan pahlawan Islam yang terbilang, KHALID AL-WALID.

MANTAN PEGUAM NEGARA, TAN SRI GANI PATAIL.


Saya berasa amat sedih dan bersimpati sekali dengan nasib yang menimpa Y.Bhg Tan Sri. Ibarat pepatah Melayu....sudah jatuh ditimpa tangga. Tergamak mereka menggunakan alasan penyakit yang masih boleh diubati itu untuk "memecat" Tan Sri. Tan Sri sendiri pernah memberitahu saya dengan penuh bersemangat tentang perancangan doktor pakar untuk melakukan pemindahan buah pinggang itu selepas Aidil Fitri yang lalu. Hina dan menjijikkan sungguh tindakan mereka ke atas Tan Sri. Sebelum tragedi pemecatan jawatan tersebut berlaku saya amat konfiden dengan ketegasan Tan Sri dalam mengepalai usaha Special Taskforce 1MDB tersebut. Bimbang betul Perdana Menteri dengan pendirian "no nonsense" Tan Sri itu. Tetapi sesudah "dipecat" Tan Sri diam membisu seribu bahasa. Apa yang sudah terjadi pada diri Tan Sri? Ada pihak menyatakan bahawa Tan Sri diugut agar tidak melawan. Kononnya Tan Sri mempunyai skandal atau salahlaku yang boleh digunakan oleh mereka untuk mengaibkan Tan Sri di khalayak umum...... "Cummon Tan Sri !!! What is a small personal scandal, even if there is such, when compared to the horrific impact the 1MDB fiasco has unto the nation!!! People will easily forgive you. Come out and make a stand. All this while you are idolised as a tough fighter among the civil servants. Why in a sudden you become so timid? What have they done to you? Allah SWT will protect you sir". 

Ada juga suara-suara nakal yang menggambarkan bahawa Tan Sri telah termakan sogokan "perompak" ini dengan "habuan-habuan"tertentu. Tetapi mengenali diri Tan Sri saya yakin semua itu akan Tan Sri tolak mentah-mentah begitu sahaja. Saya masih ingat dengan jelas kata-kata bersemangat Tan Sri pada malam pertemuan terakhir kita sebelum Tan Sri "dipecat"......" Hey look...this difficult decision that I have made is not about toppling the government. I am not interested in politics. I am just doing my job". Lantaran mendengar kata-kata Tan Sri itu saya spontan berdiri dan memberi tabik hormat polis kepada Tan Sri. I can never forget this special moment sir. Saya mendoakan agar rawatan kesihatan ke atas Tan Sri berjalan dengan selamat dan sempurnanya. Aamiin.

PEGAWAI-PEGAWAI SPRM.


Kepada para pegawai SURUHANJAYA KERAMAT ini saya menyeru supaya Tan Sri/Datuk/Dato/tuan/puan semua agar berani untuk melaksanakan tanggungjawab dengan jujur. Ambillah iktibar dari semangat kerja Mendiang KEVIN MORAIS. Fear no one except Almighty God. Berani kerana benar. Jangan gentar dengan cubaan-cubaan "blackmail" oleh pihak petualang. Jangan dilewat-lewatkan siasatan. Jika ada saksi-saksi atau suspek-suspek yang bersandiwara atau menghilangkan diri atau "bermain tarik tali" maka gunakan INTERPOL untuk memburu penyamun-penyamun tarbus ini. Saya tidak lagi berada dalam Cawangan Khas untuk menggunakan kepakaran dan rangkaian kerja kami untuk menjejak mereka. Jika tidak sudah pasti mereka "tidak cukup tanah untuk lari". Se dalam mana cacing nak menyorok di dalam tanah??? Ingatlah bahawa SPRM lah tinggalnya satu-satunya badan penguatkuasa yang menjadi harapan rakyat untuk keadilan dilaksanakan dalam kes 1MDB ini setelah pihak-pihak yang lain samada "kecut perut" atau menjadi pengkhianat keadilan. Rakyat tidak sabar lagi untuk menyaksi penghujung cerita melodrama 1MDB ini. Ganjaran yang menunggu selepas kiamat nanti amat besar sekali. Bersatulah demi kebaikan masadepan negara ini. Jangan berpecah dek "nak berebut harta perang". Jangan lupa peristiwa Perang Uhud!!!

LAIN-LAIN PENJAWAT AWAM.

Kepada lain-lain penjawat awam termasuklah PDRM, ATM, Kastam Di Raja Malaysia dan pegawai/staf kedutaan/suruhanjaya tinggi Malaysia di luarnegeri, khususnya mereka yang mempunyai maklumat tentang salahlaku "perompak-perompak"1MDB ini, saya menyeru agar mereka semua berani berdiri dan tampil ke depan untuk menyumbang maklumat. Kepada yang MUSLIM eloklah bermuhasabah diri masing-masing. Hayatilah isi kandungan pelbagai khutbah solat jumaat yang dibaca oleh khatib berkaitan dengan amanah dan integriti. Memanglah berat tanggungjawab yang kita pikul sebagai penjawat awam. Tetapi yakinlah kepada kuasa Allah SWT. Berani kerana benar. Tampillah ke hadapan untuk mendedahkan segala kemungkaran yang berlaku depan mata.

Seruan ikhlas ini khas saya tujukan kepada pegawai-pegawai agensi perisikan ATM dan Cawangan Khas yang mempunyai maklumat salahlaku "perompak" 1MDB ini. Jangan bersubahat kerana padah yang menanti kemudian hari amat buruk sekali. Tidak lupa juga kepada pegawai-pegawai TUDM yang menjadi crew jet-jet rasmi kerajaan yang tahu tentang bagaimana pembaziran dilakukan oleh VVIP kita. Rakyat jelata berikat perut untuk berjimat tetapi pemimpin negara seronok membazir wang kerajaan. 

Begitu juga dengan para pegawai kastam yang menyaksikan bagaimana barangan mewah bernilai jutaan ringgit yang dibeli oleh Datin Sri Rosmah Mansor "diseludup" masuk dan diyakini tidak dikenakan cukai samasekali. Amat menghairankan bagaimana seorang isteri kepada Perdana Menteri yang hanya seorang yang bertaraf surirumah mampu berbelanja sebegitu mewah. Dari mana puncanya wang yang dibelanjakan itu??? Tidak ketinggalan juga seruan saya ini ditujukan kepada pegawai/staf di misi-misi luarnegeri yang menjadi mangsa herdikan seperti hamba abdi oleh VVIP dan ahli keluarga mereka dalam urusan pembungkusan/pengiriman balik barangan mewah yang "dibeliborong" oleh mereka. Ingatlah tentang tanggungjawab kita untuk menghentikan perbuatan mungkar manusia-manusia rakus ini.....sudah puas berbelanja barangan mewah dengan duit kotor.....cukaipun diyakini tidak dibayar. Ingat ye......apakah yang hendak kita jawab di hari akhirat nanti??? Ketika mati nanti jasad kita hanya dikafankan dengan kain putih yang tidak se mahal mana. Tiada Harley Davidson atau beg tangan Birkin yang akan dibekalkan bersama kita di liang lahat. Macamana nak bersiar-siar dan bershopping sakan dalam kubur yang sebegitu sempit itu nanti!!!

Sekian. Ini saja yang hendak saya tuliskan buat ketika ini. Saya akan terus berusaha mendedahkan kemungkaran oleh para pemimpin yang menyeleweng ini demi pertiwi tercinta.


Salam hormat dan salam perjuangan,

ABDUL HAMID BADOR.
1 OKT 2015.

PS - Saya terima surat di atas dari watsapp grup. Mkini ada melaporkan sebahagian dari surat ini -

1 -  Hamid: Cina disasar untuk alih perhatian isu 1MDB

2 - Bekas no 2 SB mahu Gani muncul, nyata pendirian

Share this article :

+ comments + 83 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 12:31 AM

May the eyes of the cowards never sleeps - Khalid ra

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 12:47 AM

SUDAH TERANG LAGI BERSULUH..........lain mcm je. Itulah senario yg amat jelas bagi mereka yg benar2 tahu akan isu penyelewengan ini.....dasyat mmg dasyat!!!! Patut lah pelbagai tindakan di luar jangka hingga undang2 di tolak tepi,hukuman secara xpres berlaku.
Ini lah masanya kita uji senarai yg di tulis oleh dato hamid ini. Bangunlah dan tentang lah kemungkaran yg sedang berlaku....jika tidak azab pedih PASTI akan di tanggung bersama.
Demi maruah demi ibu pertiwi bangun lah dgn penuh semangat. Kemusnahan ini bukan kecil bukan sedikit. Inilah masa utk bertindak.
Semboyan telah berbunyi......
Menuju medan bakti
Ayoh! Apa lagi yg di tunggu? Tiupkan semangat agi idup agi ngelaban.....lawan lah kemungkaran ini. Tentang lah dgn jiwa merdeka! Najib bukan tuhan....hanya seorg biasa yg tak habis belajar di england. Beliau adalah musuh rakyat sebenar2nya.....yg telah banyak menyusahkan kita sebagai rakyat negara tercinta ini. Dgn kalimah yg sama di junjung maka tentang lah dgn kekuatan BERSATU.

ALLAH BERSAMA ORANG YG BENAR.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 12:51 AM

huh ... BERANI MATI punya kenyataan !!!! intergriti seluruh kakitangan kerajaan dipersoal. Mana nak letak muka ketua ketua agensi yang patut tegakkan keadilan, kebenaran....

ini bukan cobaan ini betul betul ... cobaan
ini bukan cobaan ini betul betul ... cobaan
ini bukan cobaan ini betul betul ... cobaan
ini bukan cobaan ini betul betul ... cobaan
ini bukan cobaan ini betul betul ... cobaan

TOK TOK TOK .. seko seko kena ketuk ngan Ani

....................
Reply To This Comment ...................
Anony
October 5, 2015 at 12:57 AM

Tapi, Boss besar kata: I want men around me who are not afraid to say YES SIR !

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 1:18 AM

Saya amat bersetuju dengan apa yg sdra perkatakan.

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 2:03 AM

Tengok dlm dua tiga hari ni nanti, mesti ada isu utk divert surat terbuka Datuk SB ni.

One thing, JOBO...slanga Daerah Rembau yg membawa bermacam2 maksud bergantung kpd intonasi, cara dan situasi perkataan ini diluahkan.
Jobo boleh jadi poyo, perasaan yg tak tentu arah , eksyen, padan muka ( malu), berlagak, sombong dsb.
Yg aku nampak, isu ttg Israel pastinya dispin sepenuhnya oleh media2 naugan Najib utk meraih populariti.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 2:56 AM

Tulis panjang2.. tapi penuh dgn sampah..

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 3:21 AM

Allahuakbar! Semoga Allah melindungimu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 4:09 AM

Penuh sampah tapi baca jugak???....pelik la cai ni

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 6:34 AM

Skrg nie saya tgh shortlisted true fighters of the malays dikalangan MP2 BN, penjawat2 awam, bloggers dan sesiapa yg terang2 berdiri menentang kemungkaran. Susah nak nengok true colors individu2 yg benar2 pembela melayu...against yg berdegar2 "membela" melayu tapi cuma tong kosong,,,yg pentingkan diri..yg pentingkan duit...wowww....skrg mcm dah senang nak kenal mana intan permata dan mana kaca. Selepas episode Najib laki bini nie tamat maka mudah la kita nak tolak pemimpin2 yg haprak....bacul dan pentingkan diri dan mengangkat individu2 yg benar2 mahu membela martabat melayu nie. Tak dilupakan blogger2 haprak...yg kononnya berwadah utk membela melayu walhal mengkhianati kebenaran semata2 kerana habuan...marilah sama2 kita pulaukan...malah kalau nak ziarah pon sekadar nak mengutuk sikap hipokrit selagi cuba berwadah nak membela melayu dan UMNO...sampai la depa rasa segan nak berwadah lagi pasal politik melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 6:52 AM


Cai 2.56

Ditugaskan untuk berjaga malam ya?

Tak mampu nak jawab, jadi katakanlah sampah.

Kalau tak, tak dapat elaun pulak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 7:18 AM

Datuk Hamid Bador has opened another can of worms, good man! It seem the delegation would be very very cautious in getting and packing things home from MILAN....err that is if they're fed this EXPLOSIVE news!

To the man/women at the VVIP gate at arrivals or departure, its your day to be vigilant in taking stocks of what has been said, you could either be a witness in this world or the hereafter that would be called upon on such EXTRAVAGANCE of a Billionaire family except the money coming from DONATIONS???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 7:29 AM

memang dah jadi kebiasaan kita, bila dah berjawatan, takut hilang jawatan. bila kaya takut hilang kekayaan. bila dah mudah, takut hilang kemudahan. bila nak jawab kebenaran, takut kesalahan diri. serupa aku la, bila dah tahu kita sendiri ada salah kecil, boss yang buat salah besar pun kita takut nak tegur, kerana dok fikir salah kecil kita. salah kita tak libat negara, bangsa dan agama. orang yang kerja bagus ajer yang mampu untuk tegur macam tdm kerana kerja dia amat bagus. tapi harap pemimpin atasan kita mampu untuk mengatasi rasa takut tersebut demi agama, bangsa dan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 7:35 AM

Sudah terang lagi bersuluh,saybas DAH diatas pendedahan kemungkaran ini.Bagi KPN muasabahlah diri tuan,kemana hala tuju?.Terasa terlalu hina sangat diatas apa yang didedahkan oleh DAH terhadap penjawat awam yang terlalu takut dengan mereka -mereka yang melakukan jenayah ini.Agar dengan pendedahan ini kita rakyaat Malaysia marilah ramai-ramai mendoakan agar yang salah dihadapkan kemuka pengadilan.

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 7:40 AM

Respect...surat terbuka yang betul2 membuka minda. Terima kasih dan selamat berjuang. Semoga Allah melindungi Abdul Hamid Bador.

Pada penjawat awam, sahutlah seruan ini demi keadilan. Rakyat menaruh harapan.

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 7:50 AM

penuh sampah? Mesti rumah biasa buat sampah ye Tok Cai Jibby..kebenaran itu memang pahit bro..suka manis-manis? kena kencing manis akhirnya..thanks

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 7:50 AM

@Anonymous

anon 2.58

Ni Sampah yang di buat oleh Najib sekeluarga!

Sudah la "Kes 1MDB ni seumpama - Sudah terang lagi bersuluh". Keputusan di tangan kita. Jadi, tepuk dada tanya selera supaya generasi akan datang tidak merana, kita tidak menyesal belakang hari.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 8:03 AM

Media2 naungan Najib spinla mcm mana. Najib ckpla mcm mana. Quran dah terang terang jelaskan tentang yahudi ni. Jauhi. Jauhi. Walaupun najib ckp bersalaman shj sudah terbukti najib bukan pemimpin muslim yg beriman. Yg beriman menjauhkan diri dr tercalit sedikit pun dgn secara direct yahudi nak nak pemimpin yahudi itu sendiri? Kalau dia kata ini semua fitnah yang dia bodoh bahlul gi termasuk dlm perangkap fitnah sape suruh? Si jamal himpunan merah dan sesape yg ckp ini yahudi nak gulingkan pimpinan melayu. Padan muka korang. Nah! Mmg benar sbb korang punya pilihan pemimpin yang dayus bongok bodoh lembik jadi pilihan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 8:17 AM

bercakap dan menulis seolah olah mempunyai bukti keatas najib, rosmah dan lain lain. aku hairan mengapa tidak dibuat laporan kepada polis dan sprm, tulis berjela jela end of the day macam yang lain lain gak, wsj, sarawak report, the edge. kalau benar kita noktahkan dan tamatkan disini bawa semua bukti bawa sume saksi dan buat laporan, aku pun dah naik muak dengan cerita 1mdb dan 2.6 billion. penyelesaian nya senang je, bukti dan saksi , bila becerita mcm ni memalukan diri sendiri je, bukti ade saksi pun ade tapi tak buat laporan. itu yang kata jatuh fitnah name nya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 9:09 AM

Seriously Din..you would believe this guy's act..sendiri kantoi pastu bising..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 10:02 AM

Jika cara begini pemimpin negara memperalatkan cawangan khas....rakyat tidak boleh mengharap mana2 badan lagi yang boleh menentang kebatilan....negara kita yang tercinta ini hanya tinggal seinci menuju kemusnahan yang maha dasyat....peliharakan keselamatan Malaysia Dan juga datuk Hamid bador...ya Allah ya tuhanku.....amin

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 10:16 AM

-luv tun m .

kenapa, risau pangkat dalam kerajaan ea?
atau risau sebab kamu ini ketua cawangan yang menyokong najib mem.... buta .
atau juga kamu ini penyokong umno yang tidak berfikir baik buruk sesuatu perkara yang difikir logik dek akal. mungkin kamu ini seorang penyokong yang tegar umno tanpa memikirkan baik buruk seorang pemimpin itu .
atau mungkin juga kamu menyokong kerajaan tanpa memikirkan nasib anak cucu kamu sendiri jika seorang pemimpin itu seorang yang teruk tanpa memikirkan rakyat yang masih berada pada tahap sederhana gajinya berbanding kuasa untuk membeli .
atau mungkin, jika kamu tidak menyedari bertapa teruknya GST dan bertapa berbahayanya TPPA jika najib sainnya nanti .
mungkin kamu ini seorang penyokong pembangkang yang mahu najib terus berkuasa hingga pilihan raya agar senang menumbangkan kerajaan nanti .

-penyokong tegar UMNO .
- ada akal fikir, bukan ada akal peram .
- si pemuisi .
- penyokong setia tun m dan UMNO BN .

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 10:18 AM

Salam brother Din...

Trima kasih tentang kenyataan ex-SB itu. Memang sudah lama "terang lagi bersuluh" isu ini. Pada kawasan yang ada elektrik & capaian internet then ungkapan itu sangat tepat. Bagi pendalaman yang belum ada kemudahan asas tersebut then sebahagian mereka masih terus dibuai/didodoi oleh tangan ghaib agar mereka lena bermimpi berterusan...

Saya yang 'miskin bandar' ini, beli fax machine untuk rumah pada harga $449 then poket saya dirompak lagi $29 untuk GST. Yang rompak hak rakyat, duit rakyat ni lak all dapat percuma & boleh lagi dapat derma RM2,600,000,000.00...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 10:34 AM

@Anonymous

kena la baca dulu baru tahu sampah ketak....kalau tak baca pastu kata sampah tak betul la...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 10:54 AM

TS Gani

Kami dari sabah sangat berharap TS akan menjaga nama baik orang sabah , tidak seperti rahman dahlan dan salleh keruak yang telah memalukan kita orang sabah dengan membela pencuri dan pengkhianat negara Malaysia yang telah ditubuhkan atas persetujuan kita rakyat sabah dan sarawak untuk bergabung dengan malaya menjadi malaysia.

TS, beranilah tampil kehadapan dan bercakap benar kerana Allah swt, bukan sembunyi dan membisu kerana najib the traitor.

We urge you, sir in the name of Allah and the truth.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 11:04 AM

Kita rakyat yg kurang arif dengan kerakusan VVIP berbelanja (& lari dari bayar cukai) pun sakit hati bila terdengar sikit-sikit berita. Orang kerajaan yg tahu mesti lagi sakit hati, sayangnya mereka hanya berani mengumpat tanpa berbuat apa-apa.

Patutlah Najib tak berani nak resign. Memang sah perangai buruk dia dan Rosmah mudah untuk dibuktikan bersalah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 11:29 AM

ada blogger buat artikel kata rakyat menyampah dengan tdm, ambil copy paste kata satu anon. yang anon ramai lain dok menyampah kat ahjibgor tak mau ambil. memang blogger bangang prepaid dan postpaid pandai alih tiang gol dan alih kesalahan. mereka belasah hamid dengan fakta salah laku kerana bocor maklumat. kalu maklumat tu betul, maka memang teruk la kelakuan pemimpin ini. itu blogger bangang tak defend boss mereka.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 12:04 PM

Kami yang berniaga berdebat sesama sendiri apakah semua kita sekarang yang membayar cukai pendapatan dan syarikat telah menyumbang kepada gaji penjawat awam seperti yang disenaraikan oleh datuk hamid Telah Dianaiya olek kerajaan kerana mereka ini bukan sahaja gagal menunaikan tanggungjawab mereka malahan COMPLICIT with PM dan DPM khasnya dalam isu 1MDB dan RM2.6 bil???????

Mohon respons dari pembaca blog.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 12:07 PM

Kenyataan dari orang yang sudah tersepit.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 12:53 PM

Assalammualaikum wmt,
Bro Din! Saya harap akan ada pulak kakitangan dari Bank Negara yg berani macam ini.
Kalau ada tentulah lagi meletooooooopppppppppp!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 12:54 PM

Masih ada yg kurang paham tulisan dato hamid ni rupanya. Ada yg sanggup melabelkan sebagai sampah. Kesian pada tahap pemikiran ini.
Kita skrg menggusarkan masa depan yg telah di musnahkan pada hari ini. Di musnahkan oleh konon nya pemimpin yg mendahulukan kejayaan rakyat. Berjayakah rakyat? Bagus sangat ke pencapaian rakyat pada hari ini? Tapi kenapa ramai yg mengeluh ttg taraf kehidupan? Nilaian tukaran duit dgn barang yg semakin tidak setimpal. Jurang miskin dan kaya semakin melebar. Walaupun kaya cara yg salah jurang tetap berlaku.
Sentimen perkauman di nyalakan sehingga kita di suruh membenci kaum lain....sedangkan kaum2 ini sama memikul apa saja yg bakal terjadi jika sistem ekonomi kita runtuh atau sedang menuju keruntuhan seperti mana akhlak dan maruah sebilangan melayu yg telah musnah.
Mmg melayu tak pandai bermasalah....cara mudah nak selesai? Amuk dan menghina tanpa perlu kembali kepada fakta!
Isunya cuma satu....najib tak lagi di hormati sebagai pemimpin kerana salah laku yg amat jijik buat keseluruhan warga negara. Itu sahaja. Ingat tu...ikan busuk dari kepala....tanggungjawab pada negara adalah hak bersama. Kita perjuangkan hak kita sebagai rakyat. Takkan sampai yg tak betul pun paksa org lain terima tanpa persoalan dan pertanyaan..... KENAPA?
PELIK SUNGGUH SEBILANGAN RAKYAT YG MASIH LEMAH BERFIKIR. Tapi kalau nak begini sampai 4 ....HUH!!

LENA YG PANJANG AMAT MEMBEBANKAN...JADI BANGUNLAH.......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 1:36 PM

Dear Abdul Hamid, make no mistake: you are a patriot. And Malaysia shall remember your good deeds for a long time to come. What is happening now to you, the people you mentioned and the rest of us Malaysians is in my view a TEST from Allah swt. For some they shall fail the test and will be cursed to eternity plus meeting up with habuans in alam kubur, mahsyar and what come after. Let us all pray that you, I and those we love are not included in that group. You Abdul Hamid shall be in my do'as for as long as you are who you are now. Wassalam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 1:50 PM

Msia perlukn rmai org mcm Datuk Hamid, Tun M, TS Sanusi, DS Khairudin, Syed Tmn Cempaka, Saifudin Abdullah, dan Marina Chin. Nk hrpkn Khalid IGP, Tan Sri Abu Kassim, Tan Sri Apandi, smua ni telor dh kna ikat dgn tali rapia Kak Mah. Jamal Tongkol tu lg xleh pkai, ada pulus, smua jadi.
Datuk Hamid, rakyat Msia still with u. We hope soon we get better result. Undur Najib Undur..

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 2:20 PM

laporan dah dibuat....tapi apa dah jadi??? Tiada tindakan dan orang yg buat laporan pula kena siasat dan diambil tindakan. So, ini lah saja cara yg tinggal utk menentang penyamun tarbus NaJib ni....

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 3:28 PM

Aku sokong.
Biar buta mata jangan buta hati.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 3:29 PM

Sampah pada kamu tapi kami rakyat bawahan ni tulisan ni macam PERMATA
Itulah bedanya ....
heyhey TPM mcm gengstar - aku cayo wari den ni sobab dio SB dulu ,,, jang kito jumpo kek Gombau
ok

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 3:33 PM

Apa isu surat terbuka selain mengugut dan me jatuhkan kredibilti semua orang yang dia sebut... apa bukti yang menyokong dakwaan mamat ni konon 1MDB pinjam dari tabung amanah pencen?

Jangan sebab dengar ja konon bekas timbalan pengarah cawangan khas NAK TERUS PERCAYA tanpa usul periksa? Kalau Hamid ni bagus sangat jaga bahagian cawangan khas... tak lah semua hasil risikan masa zaman dia dulu tak tepat, tak berguna dan lari dari prediction...sampai dah kene serang pengganas baru nak bertindak...

Bila diberi ruang dipanggil berbincang tak datang-datang... tutup hp tak balas sms or wsp.. tak beri kerjasama... cerita sana sini rahsia hasil maklumat di cawangan khas... PUNCANYA mudah sahaja... kiblat hamid dari mula lagi kepada org lain... melapor separuh-separuh kepada pihak atasan... namun bocorkan cerita pada taikun pujaan dia...

kemudian bila ditukar MENGAMUK konon dianiayalah... dizalimi lah... abis selama ini yang kau tak buat kerja tu menzalimi siapa? semua yang hamid buat ni ada dua sebab shj... tak puas hati tidak lagi pegang kuasa dan rasa di "down gred"... sudah lah hamid... ugut-ugut macam budak kecik... dulu masa dilantik TP caw khas bersumpah jaga kerahsiaan... sekarang kau nak guna ugut-ugut... kemudian nk persoal integriti org lain... abis integriti kau kt mana?

Kita semua ada akal dan fikiran... jangan lah mudah percaya melulu... baca dan lihat disebalik fakta yg diberikan... double cek dan dapatkan maklumat sahih... semua org boleh tulis... tuduh dan cerita macam-macam... yg tersepit adalah kita kerana perlu memilih... bimbang terperdaya menyebarkan fitnah yang mengundang kemurkaan serta doa yg berpanjangan...

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 3:34 PM

Ahaiii
Ko tak baca ka.
Dah berpuluh repot dibuat.
Ada tindakan ?
Najib sampai sekarang pun masih belum dipanggil oleh SPRM.

Si Khairudin punya repot dibakulsampah dek polis sampai dia terpaksa buat repot kat luar negara.
Sekarang kena Sosma pulak.

Aku rasa satu hari mesti ada org baling selipar kat Najib, paling teruk dia akan kena ludah. Yg berkahak kat laman maya ni ramai dah. Tunggu je la yg ori.

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 3:38 PM

Kami yang 'sampah' ni tak apa lagi cos masih ada nilai kitarsemula. Tuan Anon 2:56am ni 'hampas' kot, tu yang sangat berharap sarapan pagi dari ketua bahagian tiap pagi then terhasil 'hampas' semula...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 3:44 PM

Bro,
SPRM juga ramai lagi yg ada telor. Ada pegawai tingginya diekori dan dipintas oleh kereta yg tak dikenali masa kes 1mdb ni panas. Last sekali peg tu hantar msg kat boss SB yang baru, kalau main pintas2 ni lagi, kereta pemintas akan dilanggar dan jika perlu senjatapi harus diguna. Lepas diberi ingatan, sekrg dah tak ada.. Ni permainan sapa agaknya..? Tok Hamid mesti tau sbb geng SB tu bekas anak buahnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 4:05 PM

assalamualaikum...che din...thnx alot..info terbaik...nk mnta che din ulas blog akj hari ini...psl x ptt najib rosmah dn ahli.kabinet nyer di beri imuniti utk tidak didakwa....tq

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 4:28 PM

Selama 13 tahun, Rasulullah SAW di Mekkah memberikan pelajaran sabar kepada sahabat-sahabatnya. Dengan sifat sabar ini, maka akan terbina iman. Dengan sifat sabar, maka akan terbina akhlak. Dengan sifat sabar, kehidupan akan berubah. Dalam suatu perjalanan, Rasulullah SAW melihat Ammar RA dipanggang di bara api, dipegang oleh empat orang. Darah dan lemak-lemak Ammar yang menetes, telah dapat memadamkan bara api tersebut. Pada saat itu, dia berteriak: “Ya Rasulullah, kapan datangnya pertolongan Allah ?”. Maka Rasulullah SAW menjawab: “Kamu bersabar, dan kamu akan mendapatkan sorga”. Inilah pelajaran sabar. Dengan kesabaran inilah, maka akan terhindar dari kerugian-kerugian dalam kerja dakwah- Bayan Maulana Syamim..........


Tidaklah mudah bagi sahabat menahan kesabaran mereka ketika melihat Rasulullah SAW dihina dan disiksa, mengingat sahabat dahulu adalah seorang yang pemberani dan pendekar-pendekar perang. Ketika Hamzah RA mendengar Rasulullah SAW ditimpuki kotoran oleh Abu Jahal, beliau RA langsung menyampiri Abu Jahal dan memukulnya hingga jatuh dan berdarah, didepan para petinggi quraisy pada waktu itu. Inilah keberanian sahabat. Namun Rasulullah SAW tidak pernah menyuruh mereka mambalas atau menyatakan perang tetapi beliau malah menyuruh mereka bersabar atas orang kafir quraisy. Para sahabat rela bersabar diatas segala penderitaan demi Agama Allah. Mereka disiksa, keluarga mereka dibunuh, dihina dan dicaci maki, tetapi apa yang nabi anjurkan kepada mereka, yaitu bersabar. Sabar ini adalah amalan yang dapat memancing rahmat dan kasih sayang Allah kepada mereka- Bayan Prof Ahmad

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 5:08 PM

Komen mcm ni paling mahak bayarannya ?
Belum celik ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 5:28 PM

Abang saya dlm skuad yg menyiasat serangan di sabah....anda tahu apa sudahnya? Cakap pun tak guna!!!! Jadi tlg jangan bagi andaian yg skuad risik kita lemah jika tak tahu cerita sebenar. Cerita dlm takkan keluar kpd anda terutama yg kurang bijak. Mereka bercerita dgn fakta bukan auta.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 5:52 PM

Semoga keberkatan ibadah haji yg baharu selesai itu akan membuka pintu hati tan sri kpn untuk berani mengambil langkah yang sepatutnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 6:04 PM

Awak ni buta atau sengaja buat-buat buta?

Sebab laporan tidak diendahkan lah DS Khairuddin pergi buat laporan di luar negara.

Siasatan sprm disekat! Pegawai nya ditangkap!

Awak tak nampak ke?

Boss Datuk Hamid ni dipencenkan.
Datuk Hamid ditukar ke Jab Perdana Menteri! Bila dia pergi lapor diri, ketua jabatan kat situ pun terkejut sbb tak terima surat ttg perpindahan Dtk Hamid.
Dtk Hamid disuruh duduk aje dalam ofis sbb si ketua jabatan tak tahu n bg tugas apa ( dah terang lg bersuluh itu ialah political transfer wlupun Zahid Hamidi ckp ianya transfer biasa). Kerana tak mahu makan gaji buta, Dtk Hamid ambil cuti tahunan dia.

Hal ini pun awak tak tahu ke? Tak baca akhbar ke?

Kapal dah nak tenggelam, awak masih duk buat tahi mata ke?????

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 6:17 PM

Bagi saya, bila Tan Sri Zeti ckp "ringgit akan pulih bila isu selesai"

dan

Bila DS Idris Jala ckp dia dah syorkan supaya segala politik dimasukkan dalam akaun parti, dikluarkn resit dan direkodkn tapi PM tak mahu sbb tu NKRA rasuah adalah yg terendah...

Bagi saya,.... mereka telah bersuara!

Klu tidak takkan seorang profesor sanggup cakap yg Zeti dan Idris telah sabotaj ekonomi malaysia.

Berani cakap ... berani lah terima fitnah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 6:25 PM

@Anonymous
salam sedare/sedari 9:09 AM...
kat mana yang dia cakap (tulis) tu tak betul?
bleh sedare tolong tunjukkan?
nanti kita bleh sama2 bincang dgn lebih lanjut...bleh..?


....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 6:27 PM

Nasihat saya jgn gunakan ugama untuk menutup kemungkaran. Tidak tertanggong akibatnya nanti seperti firaun.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 6:31 PM

@Anonymous
kalau dia nak kena tukar, sepatutnya dah lama dah..
bukan semasa tertubuhnya TASK FORCE nyiasat 1EM-DiBi & 2.6B tu..
kan persepsi tak elok atau memnag betul kot apa yg dia cakap tu...
adakah sedar sorang drp cai2 yg terlibat...hehe
kalau tak, takpelah..tak perlulah nak percaya atau tidak..kan kan?
eerrmmm..apa jadi dgn TASK FORCE..? hehe
ada yg kata illegal (org sekeliling ni pun satu jugak..bengong semacam)..
HAHAHAHAH adeehhh sakit perut..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 6:45 PM

Pendedahan bekas orang no. 2 SB ini tak mengejutkan. Rakyat secara umumnya dah tahu mengenai gaya hidup mewah FLOP, pembaziran, songlap duit negara dll. Apa yang membuat kita teruja adalah bekas pegawai tinggi perisikan sudah mula bersuara.

Saya tertungu-tunggu kenyataan dari bekas godfather Special Branch, Dato Akhil Bulat. Sekiranya Dato sudah bersuara saya pasti Putrajaya akan bergoncang. Perompak yang tinggal di sana tentu kepanasan. Saya juga tertunggu-tunggu kenyataan dari ex AG yang dipecat. Rakyat semua menantikan kalian bersuara.

Tan Sri KPN selamat menunaikan ibadah haji bulan lepas. Saya mendoakan Tan Sri mendapat haji mabrur. Juga saya mendoakan Tan Sri mendapat petunjuk dari Allah SWT untuk diberi kekuatan bagi melindungi ibu pertiwi daripada perosak-perosak yang bertopengkan pemimpin.

Allah selamatkan kita semua. Amin.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 7:59 PM

Don't tell me there is only one brave policemen in this country. Will more come forward and help him. Your IGP is a gone case. Other top officers can pressure him. Be brave.
Cowards don't win anything but shame.
Shame on the police if you don't support Hamid during this crucial time. He is fighting for his country.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 8:06 PM

Anon 3.33, dengar citer dah ada org buat lapuran polis pasal 1MDB. Semoga polis jalankan siasatan secepat mungkin. Nanti kita dpt lah jawapan fitnah atau tidak. TS Zeti pun dah kata yg beliau dah bagi maklumat dari Bank Negara kpd AG.baru. Mungkin tak lama lg kita semua akan dpt maklumat yg jelas hasil siasatan tersebut. Kerana sekarang ini tiada jawapan yg logik tentang fitnah atau tidak krn tiada jawapan beserta bukti yg ditunjukkan kpd kita. Nak tunggu siasatan dari Task Force tak ada pula krn dah di batal. Kemudian akaun 1MDB pulak ditangguh. Ini menimbulkan persoalan. Sbb akaun GLC yg bertaraf korporat begitu sepatutnya proper bukan spt sykt cap ayam. Harap penjawat awam ... pesara yg terlibat dalam siasatan ini berlaku jujur dan adil kpd rakyat. Jgn biar kami terpinga2 dgn byknya info dari media.luar beserta transaction flow tetapi tidak dijawab dgn jelas... with evidence penafian.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 8:09 PM

Setuju... 9.09am tolong highlight mana yg tak betul.. sy pun nk tahu jugaa......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 8:24 PM

Bagi saya, bila Tan Sri Zeti ckp "ringgit akan pulih bila isu selesai"

dan

Bila DS Idris Jala ckp dia dah syorkan supaya segala politik dimasukkan dalam akaun parti, dikluarkn resit dan direkodkn tapi PM tak mahu sbb tu NKRA rasuah adalah yg terendah...

Bagi saya,.... mereka telah bersuara!

Klu tidak takkan seorang profesor sanggup cakap yg Zeti dan Idris telah sabotaj ekonomi malaysia.

Berani cakap ... berani lah terima fitnah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 8:39 PM

Alahaii ko ni... baru kuar gua ke? Ko tinjau sekeliling ko dlu pastu dtg cni balik citer.. nak citer byk xguna.. ko bkn phm pun.. ye tak?

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
October 5, 2015 at 8:53 PM

SEMUA ketua dan pemimpin yang disebut adalah beragama ISLAM.

Amat malang sekali jika mereka tidak mempunyai keberanian untuk berkata benar dan tidak bertindak.

Saya doakan keselamatan Dato' Abdul Hamid Bahador dan semua penjawat awam yang ikhlas menjalankan tugas demi Agama, Bangsa dan Tanahair.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 8:56 PM

Risikan dah bagi amaran awal kpd kerajaan kemungkinan berlaku pencerobohan Sulu. Tahap ancaman adalah tinggi. Tapi apa tindakan susulan kerajaan..masa tu sapa pegang KDN? Sape pegang mindef?

Jgn tgk pada intelligence failure dlm insiden serangan Sulu shj. Kejayaan SB yang byk orang awam xtau xnk bg kredit pulak. Pengganas LTTE, Darul Islam, JI kena cekup kat msia keje sape?

Nak kata SB bg maklumat xtepat.. setakat hari ni xde bom meletup kat tgh KL.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 9:03 PM

Boleh Hamid dedahkan siapa skandal Gani Patail?

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 9:03 PM

Ya Allah Tuhanku Yg Maha Perkasa lagi Maha Agung.. Selamatkan bumi Malaysia ini dari mereka yg bersifat rakus, tamak haloba, dengki-khianat, tidak amanah dan dungu.. Berilah pertolongan kpd pejuang2 kami yg ikhlas Ya Allah.. Moga kami selamat semuanya dlm menegakkan keadilan di bumi Mu yg bertuah ini.. Aaaminnnn

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 9:33 PM

Anon 3.33pm,

Cara ko sembang macam ko pergi ikut sekali Ops Daulat. Dan cara ko tulis ni merendahkan pegawai dan anggota yg terkorban di sana.

Kau ada di simunul masa kena ambush atas kampung air? Kau ada di sungai nyamuk masa bertempur dengan pengganas kiram? Kau ada di kampong tanduo masa vat69 diserang? Jangan jadi tin kosong.. pung pang pung pang tapi kosong.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 10:17 PM

Wassalam. Well said and very clear what actually happen. I call on all Malaysian to stand behind this brave man. Eden tersngat terharu membaca surat ini. Kandungan nyo sungguh tepat dan padat. Eden mintak bertaubat lah PM dan orang sekeliling mu. jangan nanti dilaknat oilh Allah SWT.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 10:39 PM

Kalau ada pun skandal... tak jejaskan negara. Yg jejaskan negara kena settle dulu. Negara teruk ... kita juga yg terpalit teruk... adoi... priority mana lebih penting

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 5, 2015 at 10:40 PM

Aamiin.....

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 10:49 PM

bangkit utk selamatkan Negara kita sebelum terlambat,jangan anak dan cucu kita yang nananti kena bayar semua hutang ini

....................
Reply To This Comment ...................
October 5, 2015 at 11:39 PM

Atau sebahagian kita yang sengaja buat pekak badak air.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 1:47 AM

harap admin dapat baiki struktur blog Tuan, sejak beberapa bulan ni, saya tak dapat respon menggunakan ruangan 'reply' apabila melayari blog guna PC tapi kalau guna mobile fon boleh pula.

Tak seronok baca komen2 yang tak teratur sebab komen balas disiarkan di bawah, jauh dari komen yg dibalas.

Satu lagi, kenapa setiap kali klik page baru, pasti akan keluar pop-up Tanya nak siarkan semua content atau tak.

....................
Reply To This Comment ...................
October 6, 2015 at 1:56 AM

Dato hamid tersepit? Ke blogger mat najip macam kau ni yang dah tersepit tak tau nak spin ke mana dah? Ayat macam bangsat, dah la nama pun main anon je dek tak bertelor macam mat najip jugak kau ni

....................
Reply To This Comment ...................
October 6, 2015 at 2:03 AM

Mat non 3.33,

Tulis punya panjang nama pun xtaruk. Takut ke?

Oh lupa..memang semua geng korang dah di'kasi' oleh mat najip yang telah lama di'kasi' oleh rosmah jugak..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 3:56 AM

Hebat Dato Abdul Hamid berani kerana benar dan sanggup mati kerana kebenaran semoga Allah melindungi Dato serta keluarga Insyaallah.

Kepada penkomen tak perlu lah di layan sangat komen pemakan dedak upahan najib dlm ni aku tgok kat sini dari 66 komen hanya 5 saja pemakan dedak upahan najib yakni cuma 3.3% saja yg sokong najib kalau dalam fb najib lagi teruk najib kena balun mati matian admin fb najib delete komen namun komen balun masuk mencurah2 camna nak menang pru masih buta lagi pemakan dedak

....................
Reply To This Comment ...................
Rakyat Malaysia Across the Oceans
October 6, 2015 at 4:55 AM

Abdul Hamid Bador - I SALUTE YOU, with utmost respect! Characters like yourself are hard to come by these days, a Man of Integrity, and who stands up for what is Right & Just! Anybody should be very proud to be standing next to you. May Blessings be on You & your Family, Be Safe!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 8:46 AM

Saya kurang setuju the chinese play no part. Lks play big part mengidamkan negara msia dan mereka akan buat apa sj untok mendapatkan negara ini.

Tentu skali kita inginkan pemimpin yg jujur terhadap rakyat jgn nak syiok jaga periok nasi sendiri sj.

....................
Reply To This Comment ...................
October 6, 2015 at 9:10 AM

I salute you Sir!

....................
Reply To This Comment ...................
October 6, 2015 at 9:32 AM

Ingatkah Tan Sri kepada lirik lagu keramat kita "POLIS SEDIA BERKHIDMAT"? Perkhidmatan kita adalah untuk rakyat dan negara dan bukannya untuk melindungi petualang negara!!!

....................
Reply To This Comment ...................
October 6, 2015 at 9:41 AM

Stupid.....use your brain before comment!!!!even you make a report...its gonna be nothing...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 11:29 AM

U.....tido lagi ke?
Or tengah kenyang sampai terlena makan sogokan?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 11:42 AM

AnonymousOctober 5, 2015 at 3:33 PM::
Rakyat tak bodoh la...engkau tu yang bangang....berapa RM dapat tuk hujah kau beri?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 12:06 PM

SUDAH TERANG LAGI BERSULUH.....
SUDAH TERANG LAGI BERSULUH.....
SUDAH TERANG LAGI BERSULUH.....yg tak faham tu........mungkin anak buloh betung...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 12:33 PM

Tugas dia lain lah...hadoi...apa semua polis tentera kena hantar sabah ke masa tu..komen pki otak tp otak kurang berfungsi..ko ado kek sano ko maso tu...tanyo yoo..hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Razlan
October 6, 2015 at 12:52 PM

Saya hormati isi hati dan luahan Abang Hamid, tetapi walaupun panjang lebar suratnya, saya masih mencari apa utusan surat ini. Apa sebenarnya hendak diperkatakan? Saya faham perasaan beliau, tetapi ia seperti mengaibkan orang tanpa menjelaskan bukti. Forgive me, but it does sound more like ramblings and a ceramah.

Don't get me wrong, I'm not a pro-Najib blogger, I was hoping that through this long letter by a previously powerful man in the police force would provide more information that we might have not known. I guess, the information is still forthcoming.

Lagi sekali, terkapai-kapai lah rakyat Malaysia mencari maklumat.

....................
Reply To This Comment ...................
October 6, 2015 at 1:22 PM

Really respect u Dato...
I hv 2 big brothers in pdrm..and still exist.
May Allah bless u all and our country too.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
October 6, 2015 at 4:31 PM

Ya Allah pelihara dan selamat kan Malaysia dan Datuk Hamid Bador. Aamiin Yaa Rabbal Aalamiin.

....................
Reply To This Comment ...................
November 29, 2015 at 9:19 AM

Hard hitting but bullseye. The top echelon alas are in the words of the IGP, if his recent rants can be quoted, "cowards". It takes a pristine and very conscientious officer of Datuk Abd Hamid Bador's stature to make these observations.

Post a Comment