........... (video) Tan Sri Sanusi - Kenapa Tun Mahathir Bawa Kes 1MDB Ke Antarabangsa / Pemecatan Antara Muhyiddin - Musa/Anwar | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

(video) Tan Sri Sanusi - Kenapa Tun Mahathir Bawa Kes 1MDB Ke Antarabangsa / Pemecatan Antara Muhyiddin - Musa/Anwar

Sunday, August 2, 201527comments


Kenapa Masa Anwar Bawa Kes Ke Antarabangsa Tun Mahathir Marah, Tapi Kes 1MDB Tun Sendiri Yang Pi Cerita ke Antarabangsa ?



KLiK ke Yotube.

Ada orang bertanya, kenapa Tun Dr Mahathir bila kes Anwar Ibrahim dulu, dia marah bila Anwar bawa kes itu ke antarabangsa, tapi kes 1MDB ini dia sanggup bercakap dengan media asing. Dia pulak bawa ke antarabangsa.

Kes Anwar dulu kes dalam bilik tidur. Kes itu tidak mengancam keselamatan negara, tak mengancam ekonomi negara, kes itu kes moral, kes dia dengan individu lain, kes dia dengan Allah swt. Yang buat pengaduan dengan mahkamah sehingga orang ramai tahu, bukan kerajaan.....

... Anwar berbeza dengan Najib. Anwar dah jadi tokoh antarabangsa tanpa ada hubungan dengan kerajaan..... dia tokoh internasional tanpa perlu pegang jawatan dalam kerajaan. Sedangkan Najib hanya dikenal orang  sebagai pegawai penting kerajaan. Dari rekod yang kita tahu, dia tak pernah terlibat dalam badan2 internasional sebelum dia jadi menteri....

Jadi kena lihat ketokohan itu ... antara Anwar dengan Najib. Anwar tokoh internasional, Najib tokoh lokal.... di internasionalkan apabila dilantik jadi menteri ! Semua orang jadi internasional bila dah jadi menteri.....

Anwar bila kes dia dibawa ke mahkamah sedangkan imej dia imej Islam ... dia terpaksa pertahankan imej dia. Dia keluar negeri .... yang Tun Mahathir marah tu sebab dia babitkan hal lain. Itu beza dia..

Tapi kes 1MDB ini bukan kes dalam bilik tidur. Kes 1MDB ini kes internasional dari mula lagi. .... jho low orang Malaysia yang tinggal di Amerika, Goldman Sachs di Amerika .... kalau bank negara aturkan pinjam dengan bank negara asing bunganya tak sampai pun 6.6% ....  kes yang melibatkan Amerika, British, Switzerland, Singapore, Cayman Island .. jadi kes ini kes internasional...... tapi memberi kesan kepada lokal.

Jadi bila benda ni timbul di peringkat internasional, Tun Mahathir terpaksa beri penjelasan ... (mengikut apa ) yang dia tahu.


.... Menteri Luar pula marah kepada Tun Mahathir ... tulis surat kepada suratkhabar asing. Suratkhabar asing pernah tulis yang Malaysia ini antara 10 negara yang paling kuat rasuah di dunia. Kenapa bila dituduh macam tu kita tak hantar surat tapi bila ditimbulkan soal 1MDB kita hantar surat ? Jadi orang nampak pelik.

.... Adakah kerajaan dah jadi macam keadaan gila ? Itu yang kita tak reti nak jawab.


Beza Pemecatan Muhyiddin Dengan Musa/Anwar



KLiK untuk ke Youtube.

Ia tak boleh disamakan berhentinya Muhyiddin dengan berhentinya Tun Musa. Muhyiddin di pecat. Musa berhenti.

Anwar pula kalau dipecat kerana ada kesalahan. Muhyiddin ni dipecat kerana dia nak tahu apa yang sebenarnya berlaku mengenai satu perkara yang dah jadi beban kepada negara. ... Muhyiddin ni dipecat kerana dia menyatakan dia keliru atau yang dia fikir benar.

Satu dipecat kerana dia buat kesalahan, satu lagi dipecat kerana dia menyatakan yang benar.

Share this article :

+ comments + 27 comments

....................
Reply To This Comment ...................
August 2, 2015 at 5:50 PM

Drama 1MDB jadi semakin menarik.Pembantu hero (TS Muhyiddin) di panggip menghadap Sultan Johor jam 3.30 petang tadi.

Pergerakan hero (Tun M) dalam perhatian serius memanda menteri.Silap haribulan boleh masuk penjara. :D

....................
Reply To This Comment ...................
August 2, 2015 at 6:00 PM

Kan.....nampak? Slow je otai masuk campur. Kesimpulannya najib is nothing! D arena global najib buat kes. Menjahanamkan reputasi negara...dgn deal beliau yg berbelit2 penuh tipu helah d dorong oleh jlo.. tanya sapa jlo....marah pulak!
Pengguguran tsmy pula sbb tak paham....lalu nak tanya pun tak boleh jugak..nak tanya jugak benarnya perkara tu. Rupanya bertanya ni SALAH.Konon dah tak se aliran...lawan bos. Abis bos dah salah tak boleh tegur ke? Lain lah mat asan...bos dia betul ke tidak tu soal lain janji dia bos. Cuba cerita sikit apa azman dapat bila mat asan jadi MB? Tu sbb tak boleh tanya la tu.Tak ke bodoh tu? Kenapa perlu angkuh sangat? Dah banyak bukti mula kata fitnah...akhirnya? Mana nak letak maruah ni? Mmg takde pun!

....................
Reply To This Comment ...................
August 2, 2015 at 6:48 PM

Ts sanusi fit to be pm. Malaysia perlu pd pm baru. Harap majlis raja raja bertindak. Ahli mt umno dah tak boleh diharapkan. Kena ambil veteran umno.

....................
Reply To This Comment ...................
August 2, 2015 at 7:19 PM

Saya sokong.....otai2 ni tajam pemikiran. Curah2 kan lah ilmu tu.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 2, 2015 at 8:26 PM

Assalammualaikum wmt,
Terima kasih Bri Din!
Video temuramah/kenyataan TS Sanusi itu sangat memberi kesan kpd rakyat yg ingin faham mengenai isu 1MDB yg didedahkan Tun M.
Teruskan usaha ini kerana Allah swt, demi bangsa, agama dan negara.
Syabassssssssssss!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 2, 2015 at 9:24 PM

Otai2 ni tajam pemikiran la ni pun tak guna sebab nasi dah jadi bubur...dulu tak kan tak boleh jangka perangai Najib dgn kak Ros ni.Diorang pun tau,tapi dok penaik jadi PM jugak.Yang cerdik di kasi cantas. Sekurang2 TDM ngaku jugak bersalah dan cuba perbetul,yg lain otai2 tu dok ngangkang korek hidung jer. Tak dak pejuang Melayu pun sebenarnya diorang otai2 ni,kecuali beberapa kerat jer..cehh!!jgn dok salah org muda kalau otai pun tak dak telur , pikir nak selamat tengkuk sendiri je sebenarnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 2, 2015 at 10:15 PM

Bro Din,

In politics, whatever that person do is right. But when its come to other person, its wrong. Same as pakatoon.

Tun M used Muhyiddin. Now Muhyiddin was forced into retirement. Ada Tun M nak tolong? Nope. I dont think so.

Its now on your own. Pity Muhyiddin.

Well at least we all can see Tun M real sikap.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
August 2, 2015 at 11:03 PM

bro din, ce bace nie. betul ke nie? xde kat mne2 tempat lagi nie.. http://www.rausyanfikir.com/2015/08/najibs-samson-option-is-nuclear-power.html

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 2, 2015 at 11:05 PM

boleh ke tuan admin tolong jawab kemanakah menghilangnya blogger jebat must die?.......bukan apa cuma kot2 dia menyokong belah sana pula macam kata Tun...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 12:09 AM

jd penjahat kena laa angkuh broo...tue br panjang yg kata...hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 12:19 AM

pejuang xperlukn balasan.. tp keberanian nyatakn yg hak dn benar... bkn cm lu reading man...tadah tgn tggu ampow dr najib n rosmah... lol

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 12:28 AM

Lantik shj Tan Sri muhyidin dan Dato shafei afdal dlm Pac,baru berani dan telus.Jgn dok sembang2 mcm2 alasan Dsn oi..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 1:46 AM

Whats your point bro? With or without TDM, TSM did what he did and he did it with conscience, integrity & dignity...you sound like youre najib' s man..are you?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 2:43 AM

Bro Din dan teman2..
Najib akan turun kurang 10 hari dari sekarang. Tu je yg nak aku sampaikan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:28 AM

Klu najib turun ada konflik baru nnt... tsmy pemangku presiden umno.. zahid jd pm.. guane tu?

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 3, 2015 at 7:04 AM

@AnonymousAssalammualaikum wmt,
Biar betul! Dah dapat kebenaran Kak Ros ke?
Tanpa kebenaran Kak Ros, Najib tak akan berani buat apa-apa, kecuali pertahankan jawatan PM dan tabung yg dlm genggaman.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 8:03 AM

benar kah?...anon 2.43am...ok kita start counting dr hari ni.... x saba rase nye... mcm nk raye plk...

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
August 3, 2015 at 8:52 AM

"Seorang ahli politik akan memikirkan tentang Pilihanraya akan datang; Tetapi seorang Negarawan akan memikirkan tentang Generasi akan datang".
Pikir-pikirkan lah....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 10:42 AM

manusia boleh berubah.
masa kuasa takde tunjuk humble
bila berkuasa nak2 jd pm dan flop maka keluarlah belang kurap bagai yg disimpan rapi selama ni

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 11:26 AM

Iya.....dah angkuh sombong cukuplah pakej nak jadi penyamun......hehehe.
Apa nak risaukan....duit banyak bro! Tak gitu?
Apa nak je beli terus takde pikir puluh kali dah. Apa ada pasal gst........tak boleh beli sini beli kat oversea......tengok memasing pakai jam....rolex bro.....rolex!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 12:53 PM

Anon 10.15. pemikiran pejuang mcm TSMY x sama mcm pemikiran tukang gilap bontot mcm anda dan yang sealiran. Itu bezanya ya. Harap maklum

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
August 3, 2015 at 2:37 PM

For The Reading Man,
Your statement this time made me felt compelled to ask for your motives of commenting in Bro Din's Blog.
When we (read as The People) QUESTIONS Najib for his many questionable actions, you and your Jibby Supporting Brethren demanded proof. And yet now you yourself ACCUSES Tun M as USING TSMY. I implore you sir to submit your proof that TDM was/is using TSMY. Otherwise stop making wild and baseless accusations in this Blog.
I've been reading your comments and (correct me if I'm wrong) most times you seemed to be instilling subliminal suggestions to the readers mind.

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 2:44 PM

@Malaysian Cybertrooperthe reading man is pro najib.

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 7:40 PM

Me too has been closely monotoring this ambiguous Reading Man. My gracious... Just one more word from this 'misreading man', I'm gonna lambast this skunk for a lesson he'll never forget throughout his lifetime.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 9:54 PM

Bro Din,

Hahaha since when i am pro najib?

Many time i have said, i not pro najib or anti Tun M.

I said it many time before.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 5, 2015 at 7:59 AM

Bro Din,

People think i am pro Najib because of my comments. What i said is the thing that is true right? If i merepek, then siapa nak layan.

People only want to change Najib. But i want to change the system. Changing Najib will not bring any changes to the system.

Many time i said, we must get rid all the orang tua in Umno. In that way, we have a new faces that can bring new idea.

If we follow Tun M words, then the same thing will happen even after we tukar Najib. If we not follow Tun M advice, then dia akan meroyan. And thats is not good.

I want to change from the people mind set. If have a developed world mind set, then we have a developed world politics system. No shouting. No maki hamun. No my view is only right and yours wrong.

Think about it.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 7:53 AM

@Anonymous

ki ki ki

do what u want to do
say what u want to say

nothing will happen

ki ki ki

Post a Comment