........... Tun Mahathir Pun Simpan Duit Amanah Dalam Akaun Peribadi ! Hahahaha .... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tun Mahathir Pun Simpan Duit Amanah Dalam Akaun Peribadi ! Hahahaha ....

Monday, August 3, 201570comments




7. Pada pilihanraya 1964 dan 1969, wang tunai berjumlah 20,000 Ringgit dari Ibu Pejabat diserah kepada saya untuk diagih kepada kawasan parlimen 40% dan kawasan DUN 30% tiap satu. Kerana saya tidak sanggup simpan wang tunai sebanyak RM20,000 ini, saya masukkannya dalam akaun saya, dan saya keluarkan cek kepada jawatankuasa pilihanraya Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri mengikut agihan yang ditentukan oleh Ibu Pejabat. Wang ini bukan dari penderma tetapi ini adalah wang UMNO yang memang pun diberi kepada bahagian untuk kegunaan calon.

Tun Mahathir mengaku beliau pun dulu ada simpan duit Umno dalam akaun peribadi ...... Hahahaha .... ambik ko ! Lepas tu, Tun pun ada keluarkan cek dari akaun peribadi untuk diberikan kepada pemimpin Umno semasa PRU .... Hahahahaha ..... padan muka pro Mahathir ! Pandai sangat nak tuduh2 Najib, nah, apa bezanya Tun Mahathir dengan Najib ? Sama jer ......

Jadi tak payah lah nak bising2 bertanyakan hal deposit USD700 juta yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib. 

Hahahahahaha ...... agaknya begitulah ketawa pro Najib selepas dapat tahu pengakuan Tun Mahathir melalui artikel terbaru chedet. 

Jom kita balas lebihkurang ..... Nak sama ya ? OK .... cuba baca lagi.

11. Akhirnya saya dikenakan denda sebanyak RM130,000. Diwaktu denda ini dikenakan saya sudah dilantik Menteri dalam Kerajaan. Saya membayar secara beransur-ansur dan selesai bayaran semasa saya menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Kenapa diam ? Gelak la ! Gelak la lagi !

Tun didenda 6 kali nilai dana yang diamanahkan...... kalau RM2.6 bil ..... baru RM15.6 bil .... eleh, ok lah tu. Tapi tak pasti samada mahkamah Malaysia menerima Just Unit sebagai bayaran. Itu kena cek dulu.

Kalau tak cukup tak per, sebab Tun pun kata dia bayar secara beransur2. RM15.6 billion denda pun boleh dibayar beransur2 ....

Pendek kata - 

14. Jika sekarang UMNO perlu 2½ billion Ringgit untuk pilihanraya, ia tetap melanggar aturan peraturan dan undang-undang pilihanraya. Akaun perbelanjaan pilihanraya tiap seorang calon pilihanraya perlu dilapor kepada pihak berkuasa. Adalah salah jika ia melebihi jumlah tertentu. Saya pohon maaf jika peraturan ini sudah digugur. Ia diadakan untuk mengelak dari rasuah berlaku.
.

TAPI itu kalau benar ada pengakuan dari Najib tentang deposit itu. Sehingga sekarang pro Najib masih bertaichi bermain kata2. Benda kecil la, tak payah sibuk la, akaun amanah la ....  MENGAKU tak juga !

Task Force pula punyalah lama nak nyatakan apakah benar wujud transaksi itu. Kalau nak siasat dari mana datang dan ke mana pergi, mungkin lamalah tapi kalau setakat nak sahkan deposit itu ( yakni wujud kes untuk di siasat ), sekejap je. 

Bank Negara boleh sahkan. Jika benar berlaku transaksi2 itu, Bank Negara pasti ada rekodnya. Zeti pasti tahu. 

Pemimpin2 MT Umno juga pasti sudah tahu selepas ada pengakuan berlaku pertemuan antara Najib dengan MT Umno selepas kes didedahkan WSJ.

Muhyiddin dah gerenti tahu !

Oya, baru ni Rahman Dahlan ada berkata -

Bernama

Ada eloknya Rahman berikan detailnya .... tunjukkan tang mana Perlembagaan Umno yang membenarkan akaun amanah di atas nama peribadi Presiden Umno. Atau jika terdapat sebarang perubahan ke atas Perlembagaan Umno berkaitan hal ini selepas zaman Tun Mahathir.

Atau tunjukkan surat perjanjian amanah itu ...... sebab jika benar ada akaun amanah, pastinya ada surat perjanjian yang menggariskan tanggungjawab serta terma2nya. Yalah, dibuatnya Najib mati, siapa yang tahu banyak mana derma dan banyak mana simpanan sendiri ? Atau akaun mana yang akaun amanah dan akaun sendiri kalau semuanya atas nama peribadi ?

Yang paling menghairankan kita, kenapa waktu pendedahan WSJ itu dibuat, langsung tidak timbul cerita akaun amanah ni. Kenapa lepas sebulan baru nak cakap ? 


PS - SPRM dan Income Tax Dept dah cek belum ?

Ahli2 Umno kena bertegas dalam perkara ini. Kalau dalam soal Amanah Duit pun terhegeh2 nak nyatakan pendirian, bagaimana orang Melayu nak bagi Amanah Bangsa ! ?

AKAUN PERIBADI
.
1. Dalam usaha menghalalkan tuduhan terhadap Najib kerana memasukkan dalam akaun peribadinya wang sebanyak RM2.6 billion yang kononnya adalah untuk pilihanraya ke-14, saya dituduh berbuat perkara yang sama. Tuduhan ini tidak berasas, semata-mata fitnah.

2. Di waktu saya jadi Presiden UMNO, Ibu Pejabat mempunyai tiga trustees, iaitu pemegang amanah. Saya adalah antara pemegang amanah ini. Pemegang amanah memiliki akaun dalam bank. Semua derma, terutama semasa pilihanraya dimasukkan dalam akaun ini. Dua dari mana-mana tiga pemegang amanah diberi kuasa untuk mengurus akaun Ibu Pejabat dan menandatangani cek apabila mengeluarkan wang.

3. Pemegang amanah ini juga dinamakan sebagai pemilik saham-saham dan hartanah milik UMNO.

4. Di waktu saya letak jawatan sebagai Presiden UMNO, saya telah arah wang tunai dalam bank dan saham-saham serta surat milik hartanah diserah kepada Dato Abdullah Badawi. Pegawai yang menyerah ialah Nor Mohamad Yacob dan Noordin Bachik.

5. Jumlah wang tunai yang diserah melebihi 200 juta Ringgit. Jumlah nilai saham dan hartanah melebihi 1.2 billion Ringgit.

6. Tidak ada satu sen pun dari wang derma untuk pilihanraya yang dimasuk dalam akaun saya. Saya sedia semua akaun peribadi saya selama 22 tahun diperiksa oleh orang yang tidak ada kepentingan bagi mengesahkan pengakuan saya ini atau sebaliknya.

7. Pada pilihanraya 1964 dan 1969, wang tunai berjumlah 20,000 Ringgit dari Ibu Pejabat diserah kepada saya untuk diagih kepada kawasan parlimen 40% dan kawasan DUN 30% tiap satu. Kerana saya tidak sanggup simpan wang tunai sebanyak RM20,000 ini, saya masukkannya dalam akaun saya, dan saya keluarkan cek kepada jawatankuasa pilihanraya Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri mengikut agihan yang ditentukan oleh Ibu Pejabat. Wang ini bukan dari penderma tetapi ini adalah wang UMNO yang memang pun diberi kepada bahagian untuk kegunaan calon.

8. Di waktu saya disingkir dari parti pada 1970, Jabatan Hasil Dalam Negeri telah geledah rumah dan klinik saya. Mereka jumpa cek stub yang telah dikeluarkan oleh saya dan mereka mendakwa bahawa saya tidak lapur pendapatan saya sepenuhnya.

9. Mereka mendenda saya sebanyak RM300,000 dengan amaran jika saya bantah dan pergi ke mahkamah saya akan dikenakan denda tiga kali ganda.

10. Saya tidak pergi ke mahkamah. Sebaliknya saya merayu bahawa duit yang dimasukkan dalam akaun saya ialah dari parti. Tetapi Ibu Pejabat UMNO tidak mengaku wang itu dari UMNO.

11. Akhirnya saya dikenakan denda sebanyak RM130,000. Diwaktu denda ini dikenakan saya sudah dilantik Menteri dalam Kerajaan. Saya membayar secara beransur-ansur dan selesai bayaran semasa saya menjadi Timbalan Perdana Menteri.

12. Ada sedikit perbezaan antara wang tunai sebanyak RM20,000 yang saya terima dan cek sebanyak USD 700 juta bersamaan RM2.6 billion yang dikatakan dimasuk ke dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

13. Jikalau disemak perbelanjaan pilihanraya lima kali yang diadakan semasa saya Presiden UMNO, tidak ada banyak wang yang diguna, terutama peruntukan dari Ibu Pejabat. Namun BN tidak pernah menang kurang dari 2/3 kerusi di parlimen.

14. Jika sekarang UMNO perlu 2½ billion Ringgit untuk pilihanraya, ia tetap melanggar aturan peraturan dan undang-undang pilihanraya. Akaun perbelanjaan pilihanraya tiap seorang calon pilihanraya perlu dilapor kepada pihak berkuasa. Adalah salah jika ia melebihi jumlah tertentu. Saya pohon maaf jika peraturan ini sudah digugur. Ia diadakan untuk mengelak dari rasuah berlaku.

15. Saya tidak hendak soal dari mana datang USD 700 juta ini. Saya akan tunggu sehingga Auditor-General dan PAC buat lapuran terakhir, walaupun saya tidak lagi dapat terima bulat-bulat segala kenyataan yang akan diperbuat.

16. Saya tidak ingin sentuh 1MDB walaupun saya sebagai rakyat yang membayar cukai berhak untuk menyoal kewangan negara. Tetapi seperti yang saya jelaskan saya terpaksa bayar cukai pendapatan dan denda ke atas wang yang terdapat dalam akaun saya.

17. Soal yang saya ingin tanya ialah apakah Lembaga Hasil Dalam Negeri telah bertindak dengan kuasa yang diberi kepadanya ke atas wang sebanyak RM2.6 billion yang terdapat dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

Share this article :

+ comments + 70 comments

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 1:43 PM

Tidak dapat dinafikan bahawa akan ada berbalas tembakan, macam main tenis, balas bola selagi boleh, tapi akhirnya satu pihak akan mengalah. Mengalah sebab silap langkah ataupun mengalah sebab tak cukup tenaga (bukti)...itu je. Kita rakyat biasa ni baca saja apa yang ditulis, tapi hari penentuan (bukan kiamat tau) semakin dekat. Kalah PRU atau rakyat bangkit itu kita tidak tahu, tapi yang pasti... TIDAK ADA SEBARANG BUKTI KUKUH BAHAWA KERAJAAN NAJIB TIDAK MENYELEWENG. itu je...

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 1:51 PM

Respect dengan Tun M.Berani mengaku buat salah dan terima hukuman dengan hati terbuka.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 2:14 PM

Hujah bod**** ;;@&&)((&(://& puak jibby al bugs yg dah dijangka

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 2:18 PM

mt ada lantik najib sbg pemegang amanah ke?

berapa org pemegang amanah yg sign cek keluar utk akaun atas nama najib tu?

zaman najib zaman edan (gila) kata wak sate...

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 2:18 PM

kalau rakyat yg buka akaun di hongkong pun sibuk bnm cari penama siap antar task kdn cari .
ni najib....semua bolehlak 2

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 2:21 PM

Bersetuju dengan komen kamu. Tapi dalam persoalan ini sudah menjadi tak betul. Tun yang soal tapi yang jawab tuh bukan najib tapi muanas yang sebok siang malam pikir macamana nak pertahankan najib. Aku yakin mereka paham situasi ini. Mereka tau siapa dipehak benar tapi demi menjaga tembolok mereka sanggup menggadaikan agama, bangsa dan negara. Pendekata zaman najib siapa yang suaranya kuat dan lantang mempertahankanya akan mendapat kelebihan. Yang melawan akan disingkirkan.

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 2:23 PM

Tu Tun.....najib mana boleh buat cam tu. Jatuh standard la cakap benar. Nnt org cakap dia buang tebiat! Nak kekal kat atas mesti pandai tipu...tau tak? Tak paham lagi ke?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 2:24 PM

kalau umno menang PRU pun tak bermakna Najib tak salah.

UMNO bukan lagi parti melayu tapi parti orang macam najib kudakan untuk tipu melayu

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 2:33 PM

nk songlap duit jgn letak dlm acc peribadi...
-pesan bijak pandai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 2:41 PM

Najib tu takde teloq, chai ahjibgor plak ada....tetapi selalu sangat tertembak teloq sendiri.

Kah kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 2:45 PM

Lihat Tun M -- mudah sungguh beliau nyatakan, hebat! Tapi kawan bilion2 tu, pelbagai bentuk cuba di ARTIKULASIKAN, itu pun dgn sokongan pelawak2 tempatan!!! Lagi HEBAT!!! 3 juta ahli sokong beb.... jgn main2

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 3:06 PM

yang tersurat dan boleh dilihat dan boleh di debat :-
1)... apa ada hal.. rayu pada majlis tertinggi untuk kurangkan denda kepada RM1 pun boleh kan ? ... yang mustahak 'preceedence' sudah ada,... bahan bukti sudah jelas kerana yang empunya badan sudah mengaku di khalayak ramai...
.. yang tersorok..
2) .. oiii duit kroni dan 'stake-holder' aku mana?.. hang pandai2 tukar polisi yang aku sudah bina selama lebih 20 tahun.. jaga hang.. aku kuis hang keluaq...

.. yang para penonton drama buat...
3) .. hahahaha... ini kes lawak 1Malaysia nie... episod seterusnya apa pulak ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 3:21 PM

Cuba bayangkan kalau orang awam ditempat najib!!!!!kalau orang tu dah mati pun rasanya sprm,lhdn sanggup korek kubur nak interview mana dtgnya duit sebanyak itu....betul2 haram j!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 3:21 PM

sekurang2nya tun m beritahu kpd rakyat itu duit parti dan diagihkan kpd parti...duit rm2.6bilion dlm akaun najib tak diberitahu sampai sekarang datang dari mana dan utk apa..

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 3:28 PM

@Anonymoussoal integriti PM bukan soal lawak.
Oya, yang denda itu bukan MT tapi mahkamah kehakiman. Apapun tersirat atau tersurat, Najib kena jawab usd700 juta itu masuk atau tidak akaun peribadi dia. Apa yang payah sangat ni ????

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
August 3, 2015 at 3:51 PM

Sebelum tu nak kena tanya dulu Din,
USD700 juta tu cash ke atau Units.... Just Units.
Hahahahahahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 4:16 PM

LHDN...oh...LHDN...

Korang buat ape? Dengan rakyat biasa suka hati korang je nak itu ini....skeg apecer?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 4:33 PM

Laaaa.....rupanya akaun amanah boleh.

Dah lama ada dlm perlembagaan.

Akhir nya Tun termalu sendiri.

Maka Tun terpaksa lah bercerita pasal akaun peribadi pulak.

Makna nya takde hal la kalau duit nak masuk berapa banyak dlm akaun PM.

Bayar je denda....settle.

Habis tu yg korang2 tak tentu arah macam org gila ...ya ke tidak....tidak ke ya.....org gila pun tak mcm korang....apehal ?

Malu la.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 4:40 PM

Mesin rumput kami mcmana tuan pengerusi.. kui kui kui

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 3, 2015 at 4:51 PM

@AnonymousAssalammualaikum wmt,
Nak mampos! Kalau pihak LHDN berani bertindak terhadap Najib adalah yg dimasukkan pasir dlm 'periok nasinya'.
Lihat saja apa jadi dgn pegawai pendakwa SPRM. Rumah dia polis serbu macamkan dia seorang penjenayah.

Pelik! Yg buat salah aman damai. Yg dok jalankan tugas siasat kerana salahlaku dan rasuah pulak yg kena siasat.

Rakyat Malaysia yg seramai lk30 juta kalah dan tunduk kepada pemimpin dan ahli UMNO yg hanya 3 juta?

Diktator jenis apa pemerintah negara bertuah kita ni? Yahudi....
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 5:04 PM

@Anonymousbetul la Najib cakap, tak cerdik takper asal taat buta

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 5:07 PM

"Tapi tak pasti samada mahkamah Malaysia menerima Just Unit sebagai bayaran." Tergelak besar baca ayat ni. Terralah ko Din. Kelakar tapi pedas. Mungkin Kak Mah boleh jual beg Birkin dia tolong Abang Jib bayar sikit-sikit :P Atau mungkin Kak Mah boleh buat album single, lepas tu suruh anak dia promote kat Hollywood.. mana tau meletop masuk American Top 40 chart :P :P Sorry ye Kak Mah, gurau aje :P :P :P

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 5:12 PM

Betul la kriteria menter mesti tak cerdik. Hihihi terjawap segala persoalan di hati. Terima kasih datuk seri najib

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 5:22 PM

Denda 15.6 billion nak bayar beransur ??? Kalau 10k sekali bayar sdbulan, najib kena bayar 1,560,000 kali atau 130,000 tahun baru settle !!!! Itu kalau tak kena bunga. Berapa keturunan nak abis !!

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 3, 2015 at 5:28 PM

@AnonymousAssalammualaikum wmt,
Bacalah betul-betul apa yg Tun M tulis. Janganlah serlahkan kebodohan kerana tak faham hujung-pangkal, tetiba nak komen.
Pi main jauh-jauh....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 5:28 PM

Malulah... adoi. sekarang satu dunia dah tau nilai org melayu masih dlm bentuk RM. ingatkan citer dlm buku sejarah je. rupanya dlm buku panduan pun dah ada. kalau LHDN x mampu ambik tindakan gak memang confirm la org melayu ni mcm spacial offer.

Murahnya nilai seorang PM Malaysia. kalau rakyat Malaysia dpt kumpul sorang RM10 sebulan, kita boleh beli ajib dlm masa setahun. package ngan kak ros.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:03 PM

Penulis,

Najib sendiri x berani nak jawab... Cacai je jawab..
Unit or cash? Najib pon x jawab. Apa penulis ada bukti ke ia dlm bentuk unit? Can u share with us?

Tun berani utk disoal dan Tun ada jawapan.

Tp najib??? Smpi sekarang x jawab.... Menyalahguna kuasa utk sack those who brave utk menyatakan perkara sebenar. Nak kena smbr petir ke baru nak mengaku...?

Anyway to najib... Arini ble la ngelak sana Sini.. Tp ingat ye.. Kubur kite sama je.. Tanah gak..
Same goes to penulis.
Nak suruk skrg.. Sila2 Kat mahsyar nti hangkut la usd700 million tu.. Time tu baru ler nak sedar tp dah terlambat laaaa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:06 PM

Skali tun bagi pelempang, najib pengsan dua minggu.

Tun tengah ketawa sorang-sorang tengok perangai najib, semua taktik najib & co. orang boleh baca dah. Buat apa pon tak kena, menipu, nafi, tangkap, ugut, putar-belit - semua tak jalan.

Tunggu masa nk kena 'pancung'.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:08 PM

Sorry off topic jap Din...

Pengumuman :

Ringgit hari ini jatuh ke paras terendah iaitu 1 USD = RM 3.85 (bersamaan pointer 3.85 Ahmad Maslan). TQ.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:18 PM

Dia bodoh mcm PM dia kita bijak mcm PM kita dulu2 TUN M

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:30 PM

@Anonymous la kan dia menteri kewangan... kan dia blh sign sowg...lg pon die kan perdana menteri..jadi siap berani tanya die... kan hari tue kan die dah cakap die tanya menteri kewangan ok ke x..so menteri kewangan ckp ok die kata....huhuhu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:32 PM

@Anonymousmcm chase la...main sorg2

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:50 PM

Bodoh punya bapak2 umno nie!!!!!
Saling membuka pekung di dada....patutlah sial memanjang rakyat dan negara...
Bangsa lain, negara lain terus maju dan kukuh ekonomi mrk krn tiada sikap bangsat memfitnah dan mengata!!!
Mrk guna saluran berhemah menyelesaikan masalah tanpa berlaku kerosakan pada rakyat dan negara.Bukannya mengutuk mengata di alam maya hingga jadi bahan ketawa antarabngsa.
Bodoh dan bangsat bapak2 umno seolah2 mcm org tiada agama.Mgkin lupa dan gila dgn pujian sementara....

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 6:51 PM

Ko ni bodoh tk mmahami psoalan, jadi baik ko tk yah komen..nmpak nooo bodoh turun temurun ko tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:53 PM

Tak mustahil ada org ikut cara umno skrg ni. Pembangkang paling suka, perasuah pun suka.. maklumlah blh pakai terma derma dlm menghalalkan cara... maklumlah yg bodoh pandai sgt halalkan yg haram

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 6:53 PM

Pencacai angkat najibss cuma reti baca tajuk je...

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 7:38 PM

Hidup Tun!!! Semoga panjang umur...amin

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 7:39 PM

Seperti yang diucapkan oleh TSMY,buat apa kita nak pelekeh atau serang TDM?.Sekarang salah-salah terkincit dalam seluar mereka-mereka yang dipilih untuk bercakap/backup 1MDB.Point-point yang diterangkan oleh Beliau pun kita tak pernah baca apa yang terdapat dalam pellambagaan UMNO.Cerminlah diri dimana kita berdiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 8:39 PM

SPRM dah sahkan 2.6billion memang masuk akaun peribadi ajib...

So...
1. Penjilat2 ajib dah terbukti kantoi sebab selama ni dok menafikan. Backing bagai...
2. Penjilat2 ajib dah memfitnah WSJ dan SR atas tuduhan kononnya mereka fitnah ajib.
3. Derma sebanyak itu secara free?? Tanpa timbal balik? MUSTAHIL!!!
4. Dah senang2 ajib boleh dapat derma bilion2 camtu..APASAL SUSAHKAN RAKYAT DENGAN GST...CUKAI BAGAI.....?
5. Juta2 masuk akaun rusma pun derma jugak ke?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 8:42 PM

ko ni bongok ke ape...kite owg marah psl kita smua yg setle kn hutang 1mdb tue...najib x baya... ko ske laa baya hutang org yerr...lol

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 8:47 PM

TSMY dan TM perlu bersatu scpt mungkin....ajak veteran2 UMNO dan juga ahli parlimen yang tak sokong najib....baru najib rasa tergugat... masa akan menentukannya

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 8:48 PM

mat maslan baca bunyi arab, rahman dahlan bc bunyi syair...najib bc...x bunyi langsung....hehehe kate pahlawan bugis hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
ahmad albab
August 3, 2015 at 8:49 PM

standard macai najip mesti bodoh klu berbunyik...kencung hancing 1 dunia bau laa...maluuu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 9:13 PM

Nak tanya je ni...kenapa insan mulia itu derma kepada seorang bangsawan dan hartawan seperti pm kita? Bukankah ada terlalu ramai golongan fakir dan gelandangan yang lebih layak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 9:34 PM

Pemilihan umno perlu diteruskan......jsnhan tangguh lagi......singkir perosak umno najib dan rosmah....umno perlu dibersihkan...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 9:46 PM

Macam mane la nak ade bukti kukuh if semua yg nak dedahkan asyik kene cantas je..digantikan dgn puak2 dia jugak..sudah terang lagi bersuluh..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 9:51 PM

Ni lagi sorang..dah benak agak nye tak faham orang cite ape..lain kali, if tak pandai baca ayat tersirat jgn pandai2 assume ikut kepala lutut je..rakyat marah sebab masih tak mengaku duit tu masuk personal account dia, dan sumber mane pulak dtg duit tu..byk tu, takkan la org yg bagi duit tu takde balasan pape kan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 9:52 PM

Saya harap Tan sri Muhyidin dan Dato Shafei Afdal dpt di bawa masuk di dlm Pac secpt mungkin.Baru telus dan berani.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 10:04 PM

Masa anwar kena pecat...pas n dap peluk dia.
Masa pak lah lepaskan jwtn...org umno peluk dia
Masa tsmy kena gugur...org umno peluk dia..alhamdulilah..
Beza org yg berhemah dgn yg asyik mengata...
Tiada huru hara dan berguling2 di jln raya...
Kpd org2 umno...gunakan pemilihan mt jika berhasrat menukar ketua negara dpd berdosa melayan karenah bekas pemimpin yg dulunya pon banyak dosa.Tidak perlu khuatir krn sistem pemilihan tanpa kouta memungkinkan sesapa saja boleh jadi ketua.Bukan mcm zaman dinasti yg dikawal utk terus berkuasa.Cuma harapan agar bakal ketua yg dimahkota tidak jadi boneka tangan2 yg gila kuasa atau dikutuk merata2...:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 10:08 PM

Sokong cdgn tukar kepimpinan tetapi biar berhemah dgn cara pengundian/pemilihan.Harapan agar tiada tangan membonekakan bakal pemimpin yg dipilih.Sesiapa pun tidak sanggup jadi pemimpin boneka.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 10:20 PM

Lain kali harap harap rakyat jelata jangan lah TANYA lagi apa apa soalan kepada Ah Jib Gor. Sebab sebelum sesuatu soalan dia menjawab dengan jawapan yang simple seperti 'Donation' ,Timbalan Perdana Menteri kena buang kerja, pak menteri pun kena sack, AG kena tamat contract,SPRM gi tangkap mat dispatch,pengarah syarikat diberkas,pembangkang di tahan keluar negara,pak menteri labuk di recycle semula,surat khabar di haramkan,undang2 di pinda untuk hanya memberi tahu duit yang masuk akuan hanya 'SEDEKAH'dari seorang dermawan! Phew!!! talk about DRAMA!!!!!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 10:26 PM

Kesilapan najib...terlalu lemah dan naif dlm menangkis fitnah...sehingga keyakinan rakyat tergugat
Kesilapan muhyidin...khianat pada ketua dan taksub dgn mainan politik tun m..padahal dia sedar 1mdb satu fitnah dan dia mendapat kepercayaan dimaklumkan ttg wang yg disalurkan ke akaun najib.
Kesilapan tun m...terlalu bangga dgn sanjungan dan kejayaan lalu hingga gagal menghormati org lain dgn mengata di dlm dan luar negara..Itu bukan tandanya sayang pada parti atau negara..Itu tandanya sayang pada kuasa.Jika sayang, masalah keluarga tak perlu disebar.Dan teguran biar berhemah krn kita pun pernah buat silap pada rakyat dan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 10:28 PM

Cadangan yg sangat bernas!!!!
Hantar memorandum mll mana2 ngo yg ada...sokong 100%

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 10:59 PM

Bukti betapa lembik dan lemau pee em kita ni..

Cubalah dari awal kata..ya..ada..duit itu adalah DERMA drpd si polan utk tujuan bla bla bla. Sy boleh tunjukkan semua bukti agar rakyat berpuashati.. Kan senang jawab camtu. Tapi apa najeeb kata? Tak masuk akal duit banyak tu masuk akaun peribadi dia. Nak bgtahu itu adalah derma pun sampai makan sebulan? Dan pecat dan tangkap orang? Walauweh!!! Resign la weh!

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 11:11 PM

din, mari kita perbetulkan kesalahan harini pada pru14 akan datang.

....................
Reply To This Comment ...................
ultra's tdm
August 3, 2015 at 11:48 PM

Brim hjg tahun ni bayaq dgn 'just unit' la nmpknya.. Ha.haa..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:08 AM

Kesilapan kamu tidak belajar mengenal yg mana kaca yg mana intan. Buta.

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 12:43 AM

Lu ni bingai ler...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:50 AM

SAYA SOKONG..CEPATKAN LAH.

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 3:34 AM

Woitt..Bro Din. Aku respek abis kat Chedet. Umur 90 tapi otak dia tak nyanyok lagi tetap geliga tetap bijaksana mungkin berkat banyak makan kismis dgn badam kot. Pasai tu la TSMY dah pesan kat org parti cap keris, jgn dok perlekeh Chedet. Bagi pi lah apa hujah apa alasan pun untuk 'bersihkan' bos depa, dengan selamba saja Chedet kilas. Lepas macai2 serbu pejabat SPRM, serbu pejabat Peguam Negara rampas segala bukti kononnya ada 'konspirasi' nampaknya lepas ni nak kena serbu pejabat Income Tax pulak la. Mana nak tau kot kot dah ada borang J atas nama bos depa & bini dia yang sebelum ni declare 'surirumahtangga' tapi dalam akaun ada juta-juta. Kan Chedet tanya LHDN, laki bini tu dah bayar income tax ka untuk juta-juta dalam akaun depa. Zakat harta 2.5% dah bayar juga ka..??? Errrmmm.. kalau ada resit zakat boleh juga buat tolak income tax. Tapi ADA ka TAK DAK..???

KAHKAHKAH...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 5:23 AM

Ini semua 'pendek kata" punya pasal

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 8:00 AM

Sejak terbukti Tun M ada kat Malaysia semasa peristiwa MEMALI aku dah x percaya sangat cakap Tun M ni..walau aku masih respek dia.

So aku rasa Tun M masih sembunyikan benda2 tertentu .

Ni pun dia dah isytihar x nak citer2 pasal 1MDb sebab kununnya dia kata satu kes jenayah kalau bercerita 1mdb. Najib x cakap apa2 pun. Cuma yg salah kalau bohong citer pasal 1mdb.

Now kununnya Tun M nak serang Najib pasal x isyhthar. Masalaahnya Tun M simpan dalam akaun peribadi , Najib dalam akaun amanah atas nama Najib tu bezanya. Adui...

Akaun amanah ni maksudnya bukan kepunyaan peribadi pada hakikatnya. Ianya hanya atas nama sahaja, tetapi bukan milik sendiri. Ada surat ikatan amanah ditandatangani di dalam perlembagaan organisasi yang sah menyebut jawatan sekian2 adalah pemegang amanah.

Kalau pemegang amanah kena income tax atas nama pemegang amanah...nescaya ramai orang x nak jadi pemeganga amanah.

Prinsip cukai pendapatan adalah duit tersebut adalah dimiliki sendiri oleh empunya nama.

Uish...orang melayu kena belajaq banyak lagi..pasal2 akaun2 bank ni..jangan takat tau akaun peribadi yang Tun M tu jer..

Akaun amanah pun kena tau juga...

Tun M spin sikit jer dah kelam kabut..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:52 AM

blog ni serupa blog barua najib ler

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 8:53 AM

@Sydinar Affanoooooo... ada surat ya ?

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 9:51 AM

Hahaha.... ada surat rupanya mad? Eh eh silap...ingat mad menteri tu yg cakap! Patut lah negara jadi mcm ni....spesis mcm ni pun ada! Nama dasyat.....tapi tak balance tu beb!

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 1:39 PM

Woitt.. apa nama tak tau si mad yang nama bunyi macam duit orang arab dinar dirham.
Ni nak tanya sikit je, apa pangkat dalam mad dalam UMNO tu..?
Timbalan Presiden pun tak tau yang Presiden ada akaun amanah atas nama dia. Pasal tu dia tanya dan jawap Preisden "You are fired"...

Poodahhh..!!! pi main tang lain la mad wooiiii... Lembu dipakaikan gaun dikatakan cantik..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 9:52 PM

ko yg sendiri bangsat ko tak sedar ke yg sibuk mgata org lain bangsat..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 10:47 PM

Yup. Buta + bebal = bengong

....................
Reply To This Comment ...................
eri
August 5, 2015 at 1:40 AM

masuk para ke 4 ja aku da boleh sahkan betapa bodoh bangang ja hg ni....hehehe akaun amanah atas nama najib????apa yang ko merepek ni setan???ok la i'll give u da benefit of the doubt...let say betul akaun amanah yang peribadi(hehehe) tu company punya sila lah tunjukkan surat pelantikkan sebagai pemegang amanah umno tu.....

....................
Reply To This Comment ...................
August 19, 2015 at 8:40 PM

Najib ada duit bnyk ke nak byr denda??? So duit siapa yg dia pakai.. kantoi sendiri...wawawaw

Post a Comment