........... Siapa Yang Soal Balik Adalah Pembangkang Atau Pengkhianat - Pendekatan Kerajaan Najib Yang Bakal Makan Diri | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Siapa Yang Soal Balik Adalah Pembangkang Atau Pengkhianat - Pendekatan Kerajaan Najib Yang Bakal Makan Diri

Tuesday, August 11, 201558comments




Panjang luahan Tun Mahathir dalam chedet sekembalinya beliau dari Jepun. Sekali lagi Tun mengingatkan rakyat akan isu 1MDB. Tanpa jemu, Tun menulis secara ringkas isu2 mengenai 1MDB yang sekian lama ditimbulkan tanpa mendapat penjelasan yang tepat dari pihak Najib maupun 1MDB.



Seperti tidak pernah mahu belajar dari kesilapan, pihak 1MDB dengan bodoh sombongnya menepis artikel chedet begitu saja sambil menyifatkannya sebagai tuduhan2 liar yang dikitar semula. Kononnya semua persoalan2 yang ditimbulkan oleh Tun dan rakyat itu sudah mereka jawab berulangkali. 

Jika sudah dijawab, kenapa masih ramai yang tidak puashati dan terus bertanya ? Apakah tidak masuk dalam kepala mereka kemungkinan jawapan2 mereka tersasar ? Kenapa tidak diadakan pertemuan dua hala dengan Tun dan pihak media bagi menyelesaikan kemelut ini, once and for all ?

Adakah 1MDB anggap sebagai buang masa bertemu dengan rakyat dalam sesi soal jawab ? 

Apakah pihak kerajaan dan 1MDB tidak pernah buat kajian akan sentimen rakyat dan tahap penerimaan rakyat akan jawapan2 yang diberikan ? 

Selagi 1MDB menjawab cara SEHALA, yakni asal jawab tanpa menghiraukan apakah jawapan itu menepati kehendak rakyat, selagi itulah kemelut 1MDB akan berpanjangan. Nasihat atau arahan dari para Menteri supaya jangan bercakap tentang 1MDB ditolak mentah2 oleh rakyat. 

Pihak kerajaan dan 1MDB seperti tidak sedar terdapat Communication Breakdown antara kerajaan dan rakyat.

Secara peribadi, saya lihat usaha kerajaan dan 1MDB adalah lebih kepada memaksa rakyat menerima jawapan yang mereka berikan tanpa memberi peluang langsung untuk rakyat mendapatkan sebarang kepastian atau tanpa beri peluang kepada rakyat untuk bertanya. Ini jawapan kami dan rakyat mesti terima. Siapa yang soal balik adalah pembangkang atau pengkhianat !

Oya, paling banyak dicopy oleh media dari artikel #1825 chedet kali ini adalah perenggan 24 -  This claim that Arabs donated billions is what people describe as hogwash or bullshit di mana Tun Mahathir dengan JELAS mengatakan alasan deposit RM2.6 billion Najib itu adalah Derma, sebagai Tahi Kerbau / Bullshit / Kelentong / Tipu !  Hahahaha .... 

Satu alasan bengong yang diberikan oleh pemimpin kerajaan yang dipaksa sumbat ke dalam kerongkong rakyat tanpa memperdulikan apakah rakyat menerimanya atau tidak. Seperti biasa - Siapa yang soal balik adalah pembangkang atau pengkhianat.

Apakah mereka tidak sedar yang rakyat mentertawakan alasan Derma itu ? Bukan saja rakyat Malaysia malah satu dunia pun susah nak terima alasan bodoh itu dan ketika ini menjadi bahan lawak antarabangsa. 

Kebetulan blog ini ada buat satu bancian 3 hari yang baru selesai dan 97% dari 1102 responden menyatakan mereka TIDAK PERCAYA alasan Derma itu.


Saya cabar pro Najib atau pihak kerajaan untuk mengadakan bancian serupa kalau benar mereka yakin rakyat sebegitu bodoh untuk terima alasan Derma itu.

Bukan saja terlalu sukar untuk terima alasan ada individu Arab yang begitu kaya dan murah hati mahu menderma RM2.6 billion, cara derma itu diberikan dan tujuan derma itu juga melawakkan !

Gaya hidup mewah keluarga Najib Rosmah yang jauh melangkaui pendapatan Najib sebagai PM juga tidak membantu menyakinkan rakyat. Itu pun masih belum dijawab. Juga alasan bengong diberikan konon kekayaan itu datang dari harta pusaka tanpa sebarang penjelasan lanjut. 

Bengong macamana sekalipun kerajaan tetap mahu rakyat terima seadanya - Siapa yang soal balik adalah pembangkang atau pengkhianat.

Apa dah jadi kepada Task Force atau Pasukan Petugas Khas yang ditubuhkan bagi menyiasat deposit RM2.6 billion itu ? Katanya sudah dibubarkan...... KENAPA ?

Ini satu lagi tindakan bengong pihak kerajaan yang seolah memperbodohkan rakyat. Waktu ditubuhkan, Najib sendiri minta rakyat sabar menunggu hasil siasatan Task Force. Konon itu sebagai BUKTI yang bakal menyerlahkan Kebenaran disebalik dakwaan WSJ tentang RM2.6 billion.

Alih2 Task Force itu sendiri disiasat dan dibubarkan ..... ???? Apa hal ? 

Cara kerajaan - Tak perlu siasat dah. Kerajaan dah bagi penjelasan. Ia adalah Derma. Najib kata Kes Selesai. Siapa yang soal balik adalah pembangkang atau pengkhianat.

Itulah dia cara kerajaan Najib ketika ini. Bodoh Sombong ! Dan sentiasa mencari kambing hitam untuk dipersalahkan. Kali ini askar2 media sosial pro Umno yang dipersalahkan kerana gagal melawan persepsi negatif rakyat dalam isu2 di atas.

Masalahnya adalah Najib dan kerajaan sendiri yang gagal menjawab segala isu2 yang Najib sendiri mulakan ! Sibertrooper bergantung kepada maklumat yang diberikan tapi kalau mereka sendiri sukar untuk terima maklumat2 itu, bagaimana mungkin mereka mampu pertahankan isu2 berkenaan.

Walau kesemua 3 juta ahli Umno jadi sibertrooper mempertahankan tindakan2 Najib tapi jika terus dibekalkan peluru2 rosak yang meletup di muka sendiri, keadaan tidak akan berubah.

Bagi menutup kelemahan itu, makanya kita dapat baca makian, katahamun dan usaha2 alih isu dari para sibertrooper Umno yang hanya tambah merosakkan kredibiliti Najib dan Umno.

Mereka yang atas pagar memang dah gerenti fed-up mendengar alasan2 bodoh dari pihak Najib dan kerajaan. Sekarang ahli2 Umno sendiri dah mula menunjukkan protes. Komponen2 BN lain pula ......... playsafe. Ada dengar mana2 rakan Umno yang ikut sama mendendangkan lagu Derma ?

Macam ini nak menghadapi PRU14 ? Hancur....... 

Selagi kerajaan Najib menggunakan pendekatan - Siapa yang soal balik adalah pembangkang atau pengkhianat, mereka hanya menambahkan bilangan undi protes.

PS - Panjang la pulak .....  Ingat nak komen isu 1MDB yang ditulis dalam chedet.... lain kali lah.


Malaysia

1. I used to enjoy being asked about Malaysia when I am abroad. But not now.

2. The foreigners and Malaysians living abroad ask, “What is happening
to Malaysia?”

3. “It seems to be like one of those African or Arab countries.”

4. “It is totally corrupt. The currency has depreciated”.
Etc. Etc.

5. I cannot answer truthfully. I cannot lie either. It is embarrassing. And all this is because of the 1MDB and Najib.

6. I began to feel there was something wrong with the 1MDB when The Edge published that it had bought power plants above market price and borrowed money paying commissions of 10% and interest rate of 5.9%.

7. I waited for the Government to deny that what was published by The Edge was correct. The Government did not. Then I know there was something very wrong.

8. Subsequently came the stories about a JV with Petrosaudi. It was too quick. Obviously no due diligence was done. Yet 1MDB paid 1 billion U.S. (3.8billion Ringgit) for its 40% share.

9. Then 1MDB paid another US 700 million to settle debts incurred by Petro-Saudi to Petro Saudi International. Why should 1MDB pay. The JV should pay.

10. But within 6 months of setting up the JV, it was dissolved. Had a good due diligence been done, this JV would not have been set up. Clearly it was not a viable proposition!

11. The 1.7 billion US should now be returned to 1MDB. But No! It was converted into a loan (Murabahah) to Petrosaudi. This is extremely unusual. If you could not work with Petrosaudi as a JV partner how could you give it such a huge loan.

12. Then the money seems to have disappeared. It was previously reported to be deposited in banks in Hong Kong and Seychelles, invested in something or other and was supposed to end up in the Cayman Islands.

13. Concerned Malaysians demanded that the money be returned to Malaysia. An announcement was made that a portion had been returned to Malaysia but was used to pay debts and other expenses. Malaysia wanted more information especially as a 2 billion Ringgit interest on loans could not be paid. 1MDB just had no money. So where is the money from the Caymans. Why should Ananda Krishnan offer 2 billion Ringgit to help pay the interest. Government had to provide a stand-by loan of RM900 million.

14. Things did not look right. Then 1MDB announced that the rest of the money from Cayman Islands had been received in cash. Arul, the CEO, claimed he saw the money. The PM said the money was deposited in a Singapore Bank. It was not brought back to Malaysia because Bank Negara would ask too many questions.

15. That seems to be an admission that something was not right with the money.

16. But Singapore is a financial centre. As such it must be even more careful that money brought in and deposited in its banks should be investigated, especially if the sum is large, running into billions.

17. And sure enough the Monetary Authority of Singapore stated publicly that no 1MDB Malaysian money came into the country. The Swiss Bank which was named as the bank where the money was deposited denied 1MDB had deposited money with it.

18. So where were the billions of Ringgits or Dollars that 1MDB claimed it had brought back from the Caymans. Arul Kandasamy had openly claimed he saw the money.

19. Now the PM declared that it was not money. It was units. The bank where it was deposited was not named.

20. What units were these. Not units in Unit Trust Funds certainly. No explanation is forth coming. The billions of dollars have again disappeared.

21. Then the Wall Street Journal reported that Dato Sri Najib has USD700 million in his account in the Arab Malaysian Bank in Kuala Lumpur. That is about 2.6 billion Ringgit. How did this huge sum of money get into Najib’s Private Account. Where did the money come from!! How can the PM of Malaysia whose pay is only RM20,000 per month have so much money in his private account?

22. Unable to deny the Wall Street Journal report which included the account number and other details, Najib claimed that it was a donation.

23. Who in the world would donate USD700 million to the Malaysian Prime Minister? Even Obama could not raise this amount for his Presidential bid. It was suggested it was an Arab.

24. Arabs are generous, but not that generous. I could not raise even a single dollar from them for the Malaysian International Islamic University or for the Oxford Islamic Centre. This claim that Arabs donated billions is what people describe as hogwash or bullshit. Certainly I don’t believe it and neither can the majority of Malaysians if we go by the comments on the social media. The world had a good laugh.

25. When asked, the PM said wait for the report on 1MDB by the Auditor–General and the Public Accounts Committee.

26. To the UMNO divisional leaders and assorted bedfellows the PM in close-door meetings, claimed the billions were for the elections.

27. The 2 billion Ringgit plus for elections is absurd. I needed less than 10 million for each of the five elections I presided over and I won them all with more than 2/3 majority. Why do you need 2.6 billion plus or 2600 million Ringgit. Is it to bribe politicians and civil servants, or to rig the elections. That would not be right , much less legal.

28. Whatever, to me 2 billion plus for elections in Malaysia by any party is wrong even if no limit is put on election expenses.

29. Then there is this lavish life-style which no Malaysian Prime Minister would be able to afford on the RM20,000 per month he receives. Engagement and weddings lavishness far surpassed those of the Rulers even. Several ceremonies were held in Malaysia and also in Kazakhstan. Guests were loaded with gifts from the host. Clearly millions, tens of millions were spent, far beyond what a Malaysian PM can afford.

30. Then there is the son’s investment of hundreds of millions in producing the film The Wolf of Wall Street. It is so pornographic that it cannot be shown in Malaysia. Where did the money come from!

31. The shopping in London, Paris and elsewhere is known to be enormous.

32. Clearly the PM and his wife have more money than the salaries and allowances paid to the PM.

33. After the Wall Street Journal reported on Najib’s 2.6 billion Ringgit in his private account, it was closed. You cannot take all that money to keep with you. It had to be transferred. Apparently it was transferred to a Singapore bank. Then the Singapore authorities froze it.

34. Public clamour about the origin of the money in Najib’s account was so loud that a task force comprising the head of four government institutions was set up. The Attorney General headed this task force and the members were the IGP, the Head of Bank Negara and the Head of MACC, the Malaysian Anti-Corruption Commission.

35. Najib was clearly uncomfortable with the investigations carried out by the task force. The members seemed to be too independent. Najib could not control them. The task force was apparently determined to seek the truth about the 1MDB and the 2.6 billion Ringgit in Najib’s account. Najib’s claim that it was a donation was not convincing.

36. Then Najib decided to take action to stop all the investigations on 1MDB and his private account.

37. First he announced that people should stop talking about 1MDB. It was not just a hint but an open statement that such talk would be regarded as undermining democracy and an attempt to overthrow an elected leader. This would attract police attention and investigation.

38. Immediately following that the A.G. was sacked. In Malaysia’s legal system the A.G. determines whether a case would be heard in a court or not. The A.G. who seemed to be heading the task force would be in a position to take to the courts if there was evidence of criminality in Najib’s possession of the billions in his account.

39. The A.G’s removal means that he could no longer make any decision over the unprecedented wealth of Najib. A judge was made A.G. and clearly he is not interested in the task force and its investigations. He seemed determined to clear Najib.

40. Then the DPM was dismissed and replaced by the Minister of Home Affairs who unlike Muhyiddin, had never questioned Najib about 1MDB.

41. In the cabinet reshuffle four members of the Public Accounts Committee including its chairman were made deputy ministers. Effectively, the PAC was paralysed and the work of investigating 1MDB stopped.

42. Then the chief and deputy chief of MACC, a member of the task force of four were asked to go on leave. When some members of the staff of MACC continued their investigations and wanted to query Najib on the source of the money in his account, they were harassed by the police who accused them of leaking information. Then they were transferred to the PM’s department. That shut them up.

43. The Governor of the Central Bank, a member of the four-strong Task Force is now rumoured to be investigated for corruption.

44. With the PAC, and the Task Force paralysed and the A.G. sacked, investigation work on the 1MDB and the 2.6 billion in Najib’s private account grounds to a complete halt.

45. Najib is now safe from being charged with illegally amassing funds. His claim that it is to be used for the coming elections is half-true. He had always said that cash is king. With the huge funds at his disposal he would be in a position to bribe his way to victory. He may also use the money to rig the election.

46. What Najib is doing is unprecedented in Malaysia. The people are at a loss as to what to do. The prospect of Najib continuing to rule this country is utterly depressing. The Malaysia where elections can even see opposition parties winning whole states will be no more.

47. Democracy is dead. It is dead because an elected leader chooses to subvert the institutions of Government and make them his instruments for sustaining himself. There is no more democracy for anyone to undermine. Certainly talking about 1MDB will not undermine something that no longer exist. If anyone should be questioned by the police, it is Najib.

Share this article :

+ comments + 58 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 10:22 AM

Semakin hari Najib ni punya perangai semakin sama dengan Anwar. Deny, deny, deny. Lies, lies, lies. Lawan jangan tak lawan. What a loser. I hope he will rot in jail like Anwar too. Both are evil !!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 10:23 AM

DT,

Nanti kena update list ni.

http://www.lolwot.com/10-of-most-corrupt-politicians-in-the-world/

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 10:27 AM

Perkataan 'derma' digunakan oleh NAjib and the gang selepas Tun Mahathir menyebutnya (saya tidak pasti samada dalam chedet atau semasa ditanya oleh wartawan).

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 10:40 AM

Dah saman wsj ke belum?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 10:57 AM

Bukan main panjang tulisan Tun kali ini. Terbukti keprihatiannya.
Soal tanggapan Najib pada yg mengkritiknya, pada saya ia bergantung pada niat. Jika niatnya berat kepada utk berbakti kepada rakyat mestilah dia menerima segala kritikan dgn cara terbuka. Untuk kesejahteraan rakyat mestilah cara pemikiran dan perlaksanaannya dibuat dapat dinilaikan sendiri oleh rakyat.
Tapi kalau niat asal dah tak betul, niatnya nak melanun dan merompak wang rakyat, apa saja kritikkan akan disanggahnya.
Niat Najib dapat dilihat dr cara
1. Gaya hidup yg mewah.
2.Menggunakan konsultan yg dibayar gaji yg mahal dan diakui membayar RM7 billion utk konsultan saja.
3. Menggunakan segala apa yg ada pd kerajaan tanpa rasa bersalah.
4. Tiada dasar baru yg menguntungkan rakyat terutamanya perumahan dan pendidikkan tinggi yg begitu membebankan. Contohnya rumah mampu milik yg harganya menyebabkan byk yg hanya mampu tengok.
5 Lebih mempercayai mrk diluar krjn dr kakitangan kerajaan sendiri. Mmg semua sakit hati lihat Najib senang aja di mainkan oleh Jho Low dan kawan penyangak arabnya hingga kerugian ribu juta. Mmg ada zaman Tun Mahadhir dulu kerugian tp tak sakit hati spt apa yg dirasa pd zaman Najib.
Dari cara pemerintahannya dah boleh agak niat sebenar Najib. Jangan haraplah dia nak terima kritikkan.

Apa sahaja yg kita buat niatkan utk Allah swt semata-mata. Dapat pahala ibadat dan menolong mengelakkan dr menyeleweng.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 11:09 AM

Saudara Din,

Panjang lebar artikel kali ni. Komen saya pendek je En.Din.

Tun M ada banyak supporter. Kalau beginilah cara kerajaan melayan soalan2 Tun M, alamatnya naya lah BN kali ni.

Saya sendiri dah fed up dgn gomen sebelum Pru13 lagi tapi pandang muka Tun M maka saya gagahkan kaki ke peti undi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 11:14 AM

Salam semua!. Saudara DT,saya ingat ungkapan "kambing hitam" tak beberapa kena dengan tugas yang dipikul.Apa macam kita namakan "biwak lidah bercabang"?.Baru kena cara mereka spin. Serawak dan Sabah mungkin boleh dapat kuasa autonomi,apa yang terbaca dalam SH pagi ini.Agak-agak Penang pun bolih minta/ masuk sekali bagi mendapat plepasan ini.Cukup baguslah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 11:21 AM

Mmg betullah dh jwb. Tp jwpn nya DERMA lah. Sama ada jwpn tu munasabah atw tak... terjawab di poll Bro Din.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 11:23 AM

Saya seorang rakyat msia yang mahukan Najib turun tapi masih mahu BN sebagai kerajaan. Ada paham tak Najib! Hanya diri kamu yang terpalit kekotoran tapi kamu heret parti sekali. Najib bukan hanya seleweng wang rakyat tapi selewengkan fakta yang rakyat hanya mahu PM baru bukan kerajaan baru.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 11:25 AM

Najib tak boleh dijatuhkan. Bukan isu salah ke tak salah lagi dah.

Sama dengan UMNO. Bukan masalah ada moral atau tidak ada. UMNO parti korup.

Itu hakikatnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 11:39 AM

Bro NFH. . .
Walau pun komen tuan pendek tetapi itu lah fakta sebenar.
Kami menegur pentadbiran najib dan 1mdb kerana masih syg kpd bangsa dan negara dan ugama. Walau pun duduk atas pagar.
Tetapi melihat kpd cara feedback najib and the gang saya terfikir apa bezanya najib dgn pembangkang ? Rasanya pada pru akan dtg untuk mengundi pembangkang mungkin tidak (saya gunakan perkataan mungkin) . Tetapi untuk mengundi bn belum tentu.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 11:52 AM

Ini lah yg dimaksudkan oleh Najib 'zaman kerajaan tahu segalanya telah berlalu dn kerajaan akan sentiasa mendahulukan rakyat dalam setiap tindakan dn sebelum sebarang keputusan diambil demi kesejahteraan rakyat..' ketika beliau mula3 menjawat jawatan PM. Rs mcm brcsmlm kata2 tu aku dengari dn masih segar lg dlm ingatan.
sayu hati bila Najib sendiri mungkir janji2 yg beliau sendiri ucapkan..

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 12:06 PM

Apalah nasib rakyat d tipu
Jgn d salah kpd takdir
Walau ramai yg salah laku
Demi jasa tun mahathir.....

# jasa membangunkan negara.

Tu saja sbb saya sokong kerajaan tapi bukan sokong najib dan penjilat beliau.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 12:15 PM

Tak pe lah bro, pru14 nanti kerajaan baru rakyat akan perbetulkan segala yang berlaku harini. Today you are a minister, tomorrow you will be nobody.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 12:19 PM

Bagus juga najib lantik saleh kruak sebagai menteri. Setiap komen yang saleh keluar, lagi ramai rakyat benci najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 12:35 PM

Nak undi BN atau Pembangkang ?
Nak masuk mulut singa atau masuk mulut buaya ?

Kalau undi Pembangkang :
Hak melayu akan dihapuskan 100%. Tiada lagi Melayu, Cina atau India. Yang ada hanyalah Bangsa Malaysia. Semua warganegara akan dilayan samarasa dan samarata. Kita akan mempunyai seorang PM berbangsa kiasu. Inilah konsep Malaysian Malaysia.

Kalau undi BN :
Hak melayu tetap jugak akan dihapuskan tapi secara sedikit-sedikit, satu persatu. Orang kata pelan2 jer. Hapus dan mansuhkan apa jua yang berkaitan ngan "tolong melayu" seperti ISA dan MECD. Hak kaum kiasu pulak dibodek dan dibela habis-habisan bagi menatang minyak yang penuh. Kaum melayu dipinggirkan. Apabila semua hak melayu telah hilang, semua warganegara akan mendapat hak yang sama. PM pulak adalah berwajah melayu tapi pro-kiasu. Inilah konsep 1Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 12:42 PM

APA DAH JADI
Apa dah jadi
Apa dah jadi
Sampai sekarang tak habis lagi
Apa nak jadi
Apa nak jadi
Sampai sekarang masih menafi
Apa nak jadi
Dibentuk sebuah ‘sovereign fund’
nama diberi 1MDB (TIA asal namanya)
Baru berjinak dengan Petro Saudi
Modal dilabur pulak berpindah
Hati berkenan pulak dengan dua IPP (kononnya feasible)
Masuk meminang termasuk hutang piutang
Dengan belian tidak masuk akal
Rugilah sudah
Cakap : Pengurusan bijak…
Carilah yang lain…
Apa nak jadi
Apa nak jadi
Kalau tak selesai menyesal nanti
Apa nak jadi
Apa nak jadi
Kalau terlambat tak guna lagi
Apa nak jadi
Berkasih pulak dengan tanah untuk dimaju
Dua di Kuala Lumpur.. satu di Pulau Pinang
Langsung tak ada berita
Bercinta-cinta pulak dengan si Jho Lo (hey, Paris)
Sebab asyik nampak berpoya.. rakyat pulak tak suka
Bersilatlah lagi
Cakap : Katanya Jho Lo cuma membantu saja
Pening…
Apa dah jadi
Apa nak jadi
Sampai sekarang tak menentu lagi
Apa dah jadi
Apa dah jadi
Sampai sekarang tak terjawab lagi
Apa kan jadi
Ketua Pegawai Eksekutif baru dilantik
Arul Kanda nama diberi
Wang tunai dikata dikembalikan
Katanya dia melihatnya sendiri
Jatuh cerita bukannya wang tunai (aset kemudian pula unit)
Putaran cerita tak diterima
Menteri Kewangan II berdalih-dalih
Tertipulah lagi
Cakap : Hey Aney oi…..
Nak cerita biarlah betul
Entahlah Arul…Arul
Apa dah jadi
Apa dah jadi
Sampai sekarang tak saman lagi
Apa dah jadi
Apa dah jadi
Kalau tak saman menyesal nanti
Apa dah jadi
Cakap : Ha..
WSJ membawa berita hangat
Sarawak Report mencerita sama (Clare cantik orangnya)
Akaun di AMBANK menerima habuan
Akaun peribadinya pula
Jumlah dikatakan bukannya sedikit (700juta US tuan oii)
Malang nasib bukan untuk kegunaan peribadi
Meracaulah lagi
Cakap: Hai lah tuan…
Serba tak kena….
Kena mandi air bungalah ni…
Apa dah jadi
Apa nak jadi
Sampai sekarang tak senang hati
Apa nak jadi
Apa nak jadi
Sampai bila nak sembunyi lagi
Tak boleh jadi (hai tuan oii)
Dah tak Sabar dah ni
Lagu: S.M. Salim

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 12:47 PM

din, lepas ni aku tak sokong kau dah.

aku sokong najib lak.

prince alwaleed bin talal nak derma $2.5,000,000 USD kat aku.

ni aku upload gambar sebagai bukti.

derma alwaleed

tapi aku tak sure, USD 25 juta ke, USD2.5juta ke.

kalau USD2.50 je, aku sokong kau balik din.

ha. ha. ha.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 12:54 PM

History 1950-2015 .
Pegawai Daerah: Wak tinggal di mana?
Wak: Wak tinggal di kampung Tukul Besi BATU 2.6 ...gemencih,,.,
Now 2015 Aug .
Pegawai Daerah: Wak tinggal di mana?
Wak: Wak tinggal di kampung Tukul Besi 2.6 B ...gemencih,,.,
Pegawai Daerah: 2.6B ??
Wak: Batu la....
Pegawai Daerah: Wah .. Wak kira nya UPDATED jugak yee.
Wak: Sekarang kan Zaman INTERNET .. mana mana oun sekali CLICK saja...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 1:09 PM

apa kena mengena dengan anwar.kau ni bangang ke.najib sapu bilion2, anwar juga yang salah.Sudahlah kau nak tipu melayu lagi.jangan jadi haramjadah macam najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 1:10 PM

Orang terencat akal saja percaya duit tu duit derma.Bila najib nak saman WSJ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 1:12 PM

Tuan jangan takut, berada di pihak benar.Takut pada Tuhan dari takut pada manusia.Tanpa mahathir, najib sekali pun anwar melayu boleh bergerak maju.Yakin dengan pertolongan Tuhan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 1:13 PM

kalau derma, macam mana dalam slip bank dinyatakan di situ sebagai bayaran.Pikirlah!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 1:15 PM

BN turun pun malaysia akan lagi maju.Wawasan 2020 adalah gimmick BN untuk hancurkan melayu.Percaya pada diri sendiri sebagaimana rakyat jepun.Di Jepun, Korea, China dan Taiwan tiada umno pun, tapi negara mereka lebih maju dari malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 1:23 PM

@AnonymousKat bulan pun takde Umno tapi tetap terang bila mengambang... kan ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 1:40 PM

Apa sudah jadi dgn Mahathir ?

Dlm program dialog di UTAR (univ tunku abd rahman), seorang pelajar hindu tanya Mahathir, samada beliau mempunyai dokumen ke atau bukti ke dgn dakwaan2 nya terhadap Najib selama ni.

Mahathir jawab tidak ada.

Pelajar hindu tu tanya Mahathir lagi, mintak pendapat dan cadangan, apakah cara lain yg boleh dilakukan setelah berbagai dakwaan/tuduhan terhadap Najib kelihatan tidak berkesan untuk menjatuhkan Najib.

Mahathir jawab , ramai2 turun jalan, demonstrasi sampai Najib jatuh.

Aiyoyo.....Yennadey....negarawan sudah jadi GILAWAN.

29 dan 30hb August nanti... Ambiga ajak rakyat turun jalan ramai2, demo besar2an hingga Najib turun.

Sebaiknya, eloklah Mahathir join Ambiga turun berdemo sekali.

Jangan Mahathir pusing2 berucap macam keling sudah la.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 1:59 PM

@AnonymousRamai lagi yang BERTANYA tentang 1MDB pun tidak dokumen tapi kita bersandarkan jawapan2 dari 1MDB sendiri dan Kementerian Kewangan yang banyak menimbulkan persoalan.

Tun Mahathir pula berkata demo jalanan adalah pilihan terakhir.

Kalau rakyat dah semakin resah dan geram terhadap Najib, langsung tidak dilayan pertanyaan2 yang diajukan, salahkah kalau mereka turun ke jalan ?

Janganlah nak spin di sini ok.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 2:24 PM

ya...blum tentu sokong bn, walaupun saya ahli umno, kecuali najib dan kabinet pembodek dia turun, pasti saya sokong bn

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 2:32 PM

Tumpang tanya,apa peranan unit media baru UMNO dalam isu 1MDB ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 2:32 PM

jgn layan la anon 1.40 tue bro din, macai ja tue, bodek...india mana la tue...ingat senang2 ka nk jumpa tun...statement hampeh tue....pigi dah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 2:34 PM

Bro din. . .
Yg rakyat nampak yg berbohong pasal 1mdb adalah ajib gor. Yg rakyat nampak yg berbohong kpd rakyat ajib gor. Bukan mahathir.
Mahathir dah buat banyak untuk rakyat. Tapi golongan penyamun tak mahu mengakui.
Jgn ingat brim itu jasa besar pemimpin. Mengabehkan boregh jo.
Tunjuk jari. .satu malaysia ! Hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 2:42 PM

Untuk membawak bangsa melayu dan negara maju ke hadapan bukan sekadar tunjuk jari Hantu danbjerit "satu malaysia". Lim kit siang pun senyum.
Lepas tu jerit " tuan2 nk brim lg tak ?"
Tun m tidak pernah bagi rakyat ikan. Tapi tun m bagi pancing. Panjing yg boleh diwarisi pula kpd anak cucu.
Cuma segelintir yg buta mata hati.

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 2:50 PM

Eden mintak najib tughun pasai apanama...dio tokleh nok selesaikang masaloh kito....teman dengor gitu ler yob! Jgn marah kat aku pulak...ok.

....................
Reply To This Comment ...................
kulop lopaz
August 11, 2015 at 2:54 PM

Ya ... memang benor .. yeop. Orang ni menambah kebencian kita kepada umno.Ada seorang lagi .... itu melayu celop dulu DAP ... menyapah ... bila dia cakap melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 3:03 PM



Satu dunia sudah tahu

Cakaplah apa sahaja
retorik dan justifikasi
suci dalam debu
maksum penuh kelabu
satu dunia sudah tahu
siapa perompak
siapa penyangak
siapa pembohong tegar
yang berulang mengulang
tidak tahu malu
tidak peduli halal haram
siri perompakan dan pembohongan
mengkhianati amanah dan mandat.

Berlakunlah terus
politikus berdarah pahlawan bacul
di pentas maharaja lawak
dengan sorakan penyokong berani mati
mempertahankan kecurangan moral
melaungkan kesetiaan membabi buta
walau dikencing hari-hari
walau diliwat sebuas nafsu
walau segalanya terang bersuluh
bilion bilion masuk akaun peribadi
tanpa nama perderma dan audit
kunun-kunun sebagai derma parti
satu dunia sudah tahu
sedekah daripada poket awam
yang berlegaran dari bank ke bank
jejak korupsi paling jahanam
menghimpun kedurjanaan perjuangan
survival seorang pengkhianat
dalam sejarah ketuanan bangsat
menuju saat kemuflisan negara! – 11 Ogos, 2015

http://www.themalaysianinsider.com/rencana/article/satu-dunia-sudah-tahu-mohamed-fudzail

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 3:13 PM

@AnonymousAnon 12:35 PM,

Orang puteh cakap the lesser of two evils
Manakala orang melayu cakap, jika terpaksa memilih antara dua mudharat. Satu mudharat kecik dan satu lagi mudharat besar. Maka, pilihlah mudharat kecik. Dalam konteks, BN atau Pembangkang, mudharat kecik ialah BN dan mudharat besar ialah pembangkang. Kalau pilih BN, kita masih ada peluang untuk perbetulkan BN seandainya Ah Jib Gor meletakkan jawatan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 3:34 PM

anon 3.13...yg nie aku setuju...najib dan kabinet bodek dia turun, berharap sangat2 smua umno yg seluruh malaysia turunkan dulu najib n the gang, insyaallah x lingkup...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 3:50 PM

walaupun pahit dan nak muntah rasanya mengundi bn tapi utk saya dasar bn bawah najib ni in sha Allah masih boleh diselamatkan walau terhakis sedikit demi sedikit.
ambil kira sentimen rakyat terutama ahli umno saya kira this is the lesser of two evils.
lagi bagus bila najib undur
rakyat akan bahagia

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 3:53 PM

derma dlm kamus sprm adalah bentuk rasuah jugak
sbb tu najib marah sangat kat sprm sbb pernyataan sprm itu hari masih tak membersihkan duit 2.6billion tu

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 3:53 PM

Saya sikit pun tak ragu kepada kejujuran Dato Najib. Ini semua angkara IPP sumber kekayaan YTL (kawan Muhyidin dan Mahathir) telah kena beli oleh 1 MDB. So takde lagi sumber kekayaan taukeh2 kawan Mahathir dan Muhyidin dan mungkin mereka akan muflis...itu sebab meracau2.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 3:56 PM

baguih akai pikiran hang
aku sokong
dlm ms sama aku mau najib undur

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 3:58 PM

apa perasaan Jibby ye, bile pergi luar negeri jumpa pemimpin2 negara lain? Takde rasa malau ke? adoi...keaiban yg sendiri carik pasal...kat Brunei sekarang kot? Thanks

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 3:58 PM

@fikir tonggasaya ingat nak padam dah komen ni sebab tak relevan dengan isu. Cuba jawab persoalan bukan spin hala ke lain...

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 4:04 PM

Tahap mentaliti gred F....buat camne din!

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 4:19 PM

Satu msia sudah lalu
Satu dunia bahan ketawa
Bila tanya lidah kelu
Maka rakyat jadi kecewa.....

....................
Reply To This Comment ...................
August 11, 2015 at 4:41 PM

Kepada ''fikir tongga'',anda ni jenis tak boleh berfikir ke?kalau kat pulau kecik ni kita panggil ''otak mati''.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 4:57 PM

Nilai ringgit dah menghampiri RM4.00...Ah Jib Gor takkan diam jer...

Soalan yang paling memualkan,"Tuan-tuan nak BR1M lagi ke tidak ?"

Ingat sesenang macam tu je ke nak pujuk rakyat ? Rakyat bukannya budak2 kecik yang akan senyap bila diberi gula2. Ya, memang benar negara kita dilanda oleh pelbagai masalah lebih-lebih lagi masalah ketidakstabilan ekonomi dan politik. Tapi, Ah Jib Gor sedar tak puncanya dari mana ? Puncanya ialah Ah Jib Gor sendiri. Takkan itu pon tak nampak. Pecat TPM tak menyelesaikan masalah. Buat kabinet baru tak menyelesaikan masalah. Selagi kepalanya adalah orang yang sama, masalah tetap akan timbul. Untuk itu, Ah Jib Gor dipersilakan agar mengundurkan diri sebelum diundurkan oleh rakyat dalam PRU-14 yang akan datang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 5:16 PM

Kalau setakat itu hujah kamu fikir tongga budak sekolah darjah enam pun gelak mendengarnya.
Kamu ni kalau di kelantan dipanggil "TUKANG KARUT".
Tetapi di dini boleh dipanggil KARUT MARUT.
Paham ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 5:33 PM

@Anonymous Kene pakat la...bg umnobn kerusi parlimen dalam 60+ dan pas dlm 60+. So umno xblh bentuk kerajaan tanpa pas. Umno cuma jdi menteri shj. Lagipun PAS dh bersih dari anasir liberal seperti mat sabu and gang. Dan PAS adalah lesser of two evils now as compared to GE13.

Org melayu jgn berparti, tp ber NGO. Semua org Islam melayu masuk perkasa, isma atau jati supaya boleh nego hak2 melayu melalui ngo tersebut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 5:35 PM

Satu sindiran Yg tajam buat kita org melayu... Berusaha bukan meminta minta..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 5:39 PM

@Anonymous PR takde kat jepun, korea dan china tu sebb negara tu makmur dan aman. Kalau tidak langgar bahu je demo, overtake kereta potong sayur je demo, polis lambat 15 minit meronda pon demo, yg tak demo bila bini mengandung (takkan nk ckp salah laki lain pulak kan). Lebih baik kita panggil pakatan demo.

Jd tak payah la ko nk agungkan pakatan anwar tu. Anwar tu eloklah lama lg duduk dlm penjara. Kalau ada pon menyesakkan kuala lumpur je.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 5:39 PM

Kalau baca tajuk je takpayahlah memandai mandai

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 5:41 PM

@fikir tongga biar la din, adik keris mangkok hayun kut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 8:31 PM

IMHO... Siapa yang TIDAK menyoal balik adalah Pembangkang Atau Pengkhianat YANG SEBENAR..

Oh MalaysiaKu... Tanah Tumpah DarahKu..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 11:59 PM

fikir tongga ka...kepala donga, bertambah dungu tahap tapir pemikiran hang....melalut serupa menteri gak hang nie....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 12, 2015 at 1:27 AM

BRIM bukan rasuah , Itu kata SPRM sendiri.
.....alahai

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 12, 2015 at 3:49 AM

@Anonymous rasuah la tu .. asik ungkit tak habis habis... nak bagi bagi jelah tak yah nak ungkit ungkit. nak batal br1m batal jelah .. nak batal akta hasutan tak ada pulak nak tanya orang lain.. ni tak siap ugut ugut.. bodo

bila kita bagi orang pastu kita nak orang balas budi... rasuah la tu

nak BR1M lagi ke tak.. (tanya najib) TAKKKKKKKK ... habis kalau tak nak ada cara lain ????? (najib blur)

KAH KAH KAH

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 12, 2015 at 4:07 AM

@Anonymous

kenapa orang tak persoal Tun cakap macam tu.. sebab tun jawab dengan jelas dan tidak menipu

kalau dia ada dokumen.. buat apa dia tanya lagi baik dia dedahkan aja dokumen tu

tun tanya berdasarkan apa yang orang sampaikan dan maklumat yang dia ada (bacaan) dan juga perkembangan semasa ekonomi dan tindak tanduk najib

dan dia bertanya soalan tu semula.. namun jawapan dari najib amat menduka citakan

dan ya, kebanyakan soalan dari tun ada kebenaran

pelajar yang tanya pasal demnstrasi pun tanya ada "cara lain" kalau semua cara tak berjaya ?

betulah .. apa lagi cara yang tinggal ?. sabar & berserah menderita saja hahahahaha

anda ada cara lain ?? cuba share sikit pendapat anda.

Post a Comment