........... SAH Najib Terima RM2.6 Billion Ke Dalam Akaun Peribadi !! Persoalan Sekarang Salah Atau Tidak ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

SAH Najib Terima RM2.6 Billion Ke Dalam Akaun Peribadi !! Persoalan Sekarang Salah Atau Tidak ?

Monday, August 3, 201588comments

astroawani

SAH ! Dakwaan deposit USD700 juta atau RM2.6 billion ke dalam akaun peribadi Najib memang wujud !

Ini di sahkan oleh SPRM sebentar tadi. 

Samada ia datang dari 1MDB atau dari sesiapa pun, itu soal lain.... Masih penting juga sumbernya tapi persoalan yang harus kita tumpukan sekarang adalah - Apakah deposit itu sah di segi undang2 ?

Apakah jika ia datang dari sumber 1MDB maka ia salah di sisi undang2 tapi jika datang dari sumber lain, ia tidak salah ?


Kenyataan SPRM juga bagi saya tidak lengkap. Seharusnya dinyatakan dengan jelas juga, apakah perkara itu merupakan satu kesalahan atau tidak. Sekarang ramai yang berdebat soal salah atau tak salah.

Kenapa tidak nyatakan sekali kedudukan deposit itu dari segi undang2 ? Kan benda2 macam ni mainan bagi SPRM. Takkan itu pun nak kena tunggu sebulan juga ?

Soal pendirian SPRM itu diterima atau tidak dengan lapang dada  itu soal lain, rakyat mahu tahu dulu sekarang kedudukannya, apakah ia melanggar undang2 atau tidak ?

Rakyat mahu tahu jika ada klausa2 tertentu yang tidak menyabitkan sebarang kesalahan bagi seorang PM menerima derma bernilai RM2.6 billion ke dalam akaun peribadi.

Sebab setahu saya, kalau menerima derma hamper sekalipun, orang dah pandang semacam ! 

Kemudian persoalan income tax seperti yang disebut chedet - 17. Soal yang saya ingin tanya ialah apakah Lembaga Hasil Dalam Negeri telah bertindak dengan kuasa yang diberi kepadanya ke atas wang sebanyak RM2.6 billion yang terdapat dalam akaun peribadi Datuk Sri Najib.

Bukankah kena cukai derma itu ? Apakah Najib lari dari cukai dalam soal derma ni ? Tak silap dekat 25% tuh !!

Kalau Tun boleh didenda RM130k atas nilai RM20k oleh pihak LHDN kerana tidak melaporkan pendapatan, tidakkah Najib juga boleh dikenakan tindakan yang sama .... denda 6 kali amaun ? !


ATAU segalanya OK dalam kes ini ?

Itu belum masuk bab KE MANA PERGINYA RM2.6 billion itu ?! Banyak tuh .....  yang ini kita sambung artikel lain.

Rata2 semua orang tak tahu apa2 masa mula2 didedahkan oleh WSJ.  Ini menunjukkan transaksi itu adalah rahsia. Ingat beberapa hari sebelum Raya Ahmad Husni ada mengeluarkan kenyataan -


Menurut Ahmad Husni, susulan laporan Ketua Audit Negara itu, dakwaan liar sesetengah pihak termasuk tentang "kehilangan wang sebanyak RM42 bilion dan pemindahan AS$700 juta (RM2.6 bilion) kepada individu tertentu" tidak timbul.

Nah, tidakkah itu berupa satu fitnah atau menipu rakyat ?

Cuma akhir2 ini saja baru pro Najib sudah mula memainkan peranan untuk saiko pemikiran rakyat supaya menganggap deposit itu TIDAK APA. Rupa2nya sebagai persiapan kepada pengumuman SPRM ini !

Sejak pendedahan SPRM tadi, pro Najib pula yang melalak apa yang kita semua duk sebut selama ini - Najib tidak pernah menafikan wujud deposit RM2.6 billion itu !! Hahahahahaha ......

Sekarang keutamaan pihak berkuasa adalah segera tampil dan berikan pendirian apakah perbuatan menerima RM2.6 billion derma ke dalam akaun peribadi Najib itu merupakan satu kesalahan atau tidak.

PS - Oya, cuba pro Najib jawab soalan ini - kenapa tidak dari awal lagi Najib mengaku ? 

Share this article :

+ comments + 88 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:00 PM

cuba tanya dpn dari mana datang duit dia orang...nak ke dia orang kecoh....kecoh......dengar duit dari timur tengah....ikut video hari tulah......aku suspek jugak....hubungan Malaysia terutamanya PM memang akrab ....terutamanya Arab saudi...rasa akulah.....mungkin din turtle nak kupas jugak isu ini.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:00 PM

Wsj bongkar..
Najib antar surat tanya betul ke tak..
Ancam saman..
Guna media ckp wsj penipu..
Najib ckp x salah guna..
Pecat tsmy dll..
Guna balaci hentam pengkritik
Tukar taktik ckp duit derma..
Derma halal..
Tinggi sungguh darjat spin ni..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:01 PM

ahhh..sila jawab. rakyat tunggu..jangan senyap pula.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:05 PM

Nampaknya kambing pangang Arab lagi panas daripada satay Jawa.

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 11:09 PM

Dulu xnak ngaku tp bile dah pecah lobang ni mcm2 putar belit...cm anwar berahi lak..hmmm

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:13 PM

Pusing kot mana pun salah. Siut je buang masa orang.

Agong tolonglah Tuanku. Merayu ni.


....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:23 PM

Kalau kau rasa salah, buat report kat SPRM/POLIS. Jangan asyik "menyalak" macam anjing kurap kena simbah minyak gas. Kalau akaun tu akaun amanah, salah ke? Puak2 PAS/PKR/DAP buat kutipan semasa ceramah umum, tak ada siapa persoal ke mana pergi duit tu/masuk akau siapa tak siap tanya pun. Sebaliknya orang persoal akaun AMANAH pulak yg dibuka secara sah....Orang Malaysia dah melalui kerana terlalu banyak "terminum kencing" pembangkang, termasuk ampunya blog ni.

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 11:27 PM

Apa salahnya kalau mengaku dari awal2 kalau berada di pihak yg benar.X kan TS Muhyiddin x tau kalau RM2.6 bilion ni untuk pru.

....................
Reply To This Comment ...................
Grand Marquis
August 3, 2015 at 11:29 PM

Mula mula 42 billion hilang. Lepas dah dijawab, alih isu lain. Jadi pulak Tabung haji bail out. Lepas di jawab alih isu lain pulak, keluar pulak isu 2.6 billion duit 1MDB masuk akaun najib. La ni dah terbukti bukan duit 1MDB. Modal sekarang main alih pulak isu derma. Kita tunggu aje. Nanti bila terbukti duit tu adalah duit sah UMNO yang disalurkan untuk pilihan raya, dia orang ni akan alih isu lain pulak.

Itulah kelibat orang yang terdesak.

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 11:31 PM

Sebab dah jadi Pengecut Bugis.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:36 PM

Tak sangka jew! Nampak aje alim si Ahmad Husni dengan janggut nya rupa nya 'KAKI CHONG' juga. Se tahu saya dalam Islam tak ada pun 'Bohong sunat ' yang di anggap halal!! Bohong TETAP Bohong,Bro! Yang aneh nya si Ah Jib Gor ni bukan nya CERDIK pun tapi orang orang yang PANDAI sanggup berbohong utk DIA. Dengan JUMLAH berbillion billion dia TELAH membayar kepada CONSULTANT nya untuk menasihat dia,he should be RUNNING a problem FREE government NOW! Takbir!!!!!!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:40 PM

Syabas pada Tun cos menjawap persoalan 'Political Donation' ini. Syabas juga pada AKJ, sangat dalam tulisan terbaru beliau tentang 'ikan belida'. Syabas juga pada blogger2 lain, terutama pada Dinturtle kerana masih terus bernafas even dalam suasana now, kita memang dah agak sesak nafas.

Pada sesiapa yang biasa & pernah bergerak rapat dalam kempen menjelang pilihanraya mana2 parti politik, rasanya tahu apa itu 'political 'donation/fund' ini. Pasti sedar tentang wujud isu ini, cuma tak nak ambil tahu, tak perlu tahu or memang tak dibenarkan untuk tahu.

Bila isu ini agak panas now, rakyat urban or rural seolah-olah "alamak"... Maybe terpacul dari mulut mereka "patut la mcm tu hari tu, patut la macam tu semalam, patut la macam ni hari ini. Aku ingatkan sumbangan tu dari poket YB, rupanya...". Sila betulkan jika fakta ini salah. Rasanya till now belum ada lagi YB yang dilucutkan YB kerana didapati bersalah telah lebih belanja dalam kempen pilihanraya.

Walaupun dari mata kasar or mata hati kita memang kelihatan sangat jelas sesuatu kempen itu agak mewah, namun Sukar untuk dibuktikan. Ini kerana pergerakkan 'political fund' ini hanya berlegar2 atas angin, tiada detail. Penjelasan begini sahaja akan diberi "oohhh... Sumbangan tu & ini datang dari sipolan ini, sipolan itu. Dalam topic ini maybe pakar undang2 lebih Arif untuk ulas sama-ada 'sumbangan atas angin' ini ditafsir tetap belanja kempen pilihanraya, mesti istihar dalam perbelanjaan or tidak perlu...?

Kini Tun telah jelaskan 'political donation' memang wujud dalam pengetahuannya sejak 1964 lagi. But terlalu banyak perbezaan 1964 ➖ 2013 ini dari segi taraf kehidupan, nilai matawang, cara & punca sumbangan, bilangan penyumbang.

1) Tun telah disiasat oleh LHDN, didenda, telah jelaskan denda. 2013 till today, ada ke LHDN siasat isu 700 billion ini...?

2) Pakar perundangan boleh dengan pasti ulas topik ini. Yang kita faham, any transaction melebihi 50juta fund dari luar negara to account pemilik in Malaysia then secara automatik 'tergantung' dengan sendirinya dalam Bank Negara. Duit itu hanya boleh release bila kedua-dua pihak yang buat transaction itu membuktikan denga jelas atas sebab apa. Bank Negara tahu or buat2 tak tahu sahaja or Force to made don't know...?

3) Sumber dulu-dulu maybe datang dari banyak pihak secara peribadi or businessman secara CSR. 2013 pula dah disahkan today hanya dari satu sumber luarnegara (one transaction only) USD700million = 2.63billion ringgit.

4) Adakah PM berani dedahkan butiran bagaimana sumbangan ini dibelanjakan...?

- Awalnya PM kata ini fitnah oleh WSJ, kata akan saman but till today pun belum lagi.

- Hanya explain secara taichi sahaja termasuk dari pang-enam beliau.

- Mustahil PM akan bentangkan belanjawan 'political donation' ini secara detail telah digunakan masa election 2013, kerana itu salah dalam SPR.

Kenyataan media sahaja dari SPRM today, bukan by PC. Apa makna ini...? Adakah SPRM memang punyai hak umum terus isu ini, kenapa tak melalui Task Force secara bersama, adakah ini tindakbalas dari SPRM terhadap PDRM yang telah tahan & geledah pejabat DPP mereka...? Sama-sama la kita nanti & lihat what will be the next.

Syabas SPRM..............................

....................
Reply To This Comment ...................
August 3, 2015 at 11:42 PM

Jadi benarlah berita yg di laporkan oleh AWSJ & SR. Patutlah Jibby x berani nak saman. Sbb berita tu sahih & benar. Cuba klu pemimpin pembangkang terima derma RM2.6B. Abis rumah dia kena kepong dgn heli, kapal selam & kereta tank lagi. Tak cukup dgn tu, di cop sebagai PENGKHIANAT & PENDERHAKA NEGARA oleh media BN/UMNO.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 3, 2015 at 11:45 PM

Din teruskan perjuangan masih ada masa..Bulan 10 jumpa di sungai buloh ya hooray

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:00 AM

Derma? 2.6B... Akaun pulak dah ditutup. Tutup akaun kena transfer ke akaun lain atau keluarkan cash? Kalau cash berbakul2 duit RM100 agaknya.. Kalau transfer bank negara takde rekod ke..??? Setanding dgn derma kempen Presiden Amerika kut?? Derma konon...
KWAP Tabung Haji 'derma' kpd 1MDB, 1MDB 'derma' pulak kpd Petrosaudi etc etc tiba2 middle east 'derma' balik ke 1MDB. Walhasil balik asal, walhasil carik pasal.. itu pasal tak hasil ( lupa pulak liriknya, tapi lebih kurang mcm tu la )

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:08 AM

salam,
tak kira duit datang dari mana, yang pasti benar dan wujud ialah duit masuk dalam akaun pm atas nama sendiri dan jumlah yang serupa dengan dakwaan, kalu ikut cgpa 3.85, orang bodoh mana yang buat kerja lagu ni. so, jangan la dok spin cerita dan putar alam cerita, cerita benar duit masuk akaun personel ahjibgor. wang derma masuk akaun peribadi pm, wang berjumlah rm2.5 billion masuk akaun ahjibgor, pm mesia. kalu orang kecil dah lama sprm geledah rumah, dan didakwa dalam tempoh seminggu maklumat diperolehi. dah lama orang kecil digantung kerja atau ditukar tempat kerja. dah lama sprm dedahkan maklumat dan dah lama masuk surat khabar dan berita tv. itu orang kecil la.

sekarang para pegawai atasan, menteri, exco, yb, ceo, ketua pengarah, dan mereka yang ada kuasa sedang tunggu tindakan sprm. mereka pun ada kawan yang nak kasi derma masuk akaun peribadi. tapi sprm kata itu satu kesalahan jenayah. mungkin rm2.5billion tak mengapa dan bukan salah. kalu kurang satu jenayah.

tapi kalu rujuk balik sejarah la, dapat anugerah pun rasuah juga. kerana lepas dapat anugerah, maka kerajaan anugerah projek pulak kat orang yang menganugerahkan kepada pemimpin kita. boleh rujuk balik sejarah, apakah anugerah yang pm kita dapat.

tu yang malas nak baca blog orang lain tu, dia punya spin dan putar laju sangat, sampai fening dan tercabut spinner dia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:25 AM

Kita nampak betapa haprak pemimpin dlm.kabinet baru najib dan ketua ketua bahgian yg dulu sokong najib sbb tak percaya najib terima duit besar dlm akaun peribadi.

Mana maruah kamu? Takda seorang pun yg berprinsip nak letak jwtan ke?

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 12:27 AM

Jika dana ini diderma dari org timur tengah apa ke jadah yg dorang nak derma sebanyak ni??? Banyak persoalan dlm perkara ini yg harus kita lihat terutama dari segi kapasiti yg menerima adakah ianya utk Perdana Menteri atau sbg Presiden Umno dan jika ianya utk parti ini bermakna campurtangan asing cuba mempengaruhi parti sdgkan Tan Sri Muhyidin pun tak tahu akan adanya dana yg begini byk dari arab utk kegunaan parti dan berapa ramaikah ahli umno yg tahu ttg dana ini ? Kenapa skrg baru dedahkan dan kerana dakwaan wang ini juga kita dapat lihat bagaimana masa dan cost yg telah dihabiskan oleh para pegawai penyiasat hanya utk mencari bukti adakah benar wang ini masuk akaun najib dan jika pada awalnya Najib membuat pengakuan saya rasa isu2 yg ada skrg dgn penahanan dan tangkapan serta demo2 bantahan tidak akan terjadi dan yg penting maruah diri dan parti tidak tercemar khususnya orang melayu dan rakyat malaysia keselurohannya

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:35 AM

Kalaulah tak salah sebagai penjawat awam untuk menerima sejumlah wang derma a.k.a suapan seperti itu, maka ramai yang akan minta kes2 mereka di tarik balik, yang mana telahpun dijatuhkan hukuman denda dan penjara, bolehlah menuntut pampasan dan gantirugi kerana mereka dgn salah dituduh di mahkamah.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:35 AM

Hai tak kan tak tahu,hari tu Najib tak mahu mengaku sebab dia tahu yang dia bersalah dan tak ada modal dah nak menipu .Tetapi apabila dua menteri baru masuk kedalam kabinet baru Najib iaitu Azalina dan Rahman Dahlan baru lah ada idea baru yang mereka ajar najib....kononnya ngaku je duit tu sebagai dana dari luar,kerana kata mereka kalau dana tak menjadi kesalahan jika masuk ke akaun Perdana Menteri.Najib sekarang ni lega tak perlu dah nak putar alam.........dah boleh tidur lena dah!!!...tetapi wahai perdana menteri ,ingat rakyat la ni dah cerdek pandai semua dah.....takkan lah semudah itu boleh percaya dengan lawak bodoh tu.....kesian kat PM...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:43 AM

@Anonymous

adui akaun amanah ada undang2 dia..bukan senang2 ko nakd eclare akaun amanah..mesti ada perjanjian..buat nyer mati org yg pegang duit tu nak masuk baitulmal ker?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:44 AM

Boleh ke tak Ahmad Maslan ini didakwa kerana memberi kenyataan palsu asa posisinya sebagai Timbalan Menteri Kewangan masa itu bahawa PM bukan bodoh untuk masuk duit sebanyak 2.63billion ini to his own account...?

Boleh ke PM didakwa kerana menyatakan bahawa beliau tak guna duit itu untuk tujuan peribadi beliau...?

Video 53 saat ini jelas menyatakan baki dari 'sumbang' itu telah PM kembalikan semula kepada pihak yang meny-sumbang ini. Apa bukti beliau? Boleh ke siasatan dibuat dalam klause ini...?

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 12:45 AM

@Anonymousmenarik perenggan akhir tu.... mungkin untuk menjwap keresahan rakyat. Apapun terbukti dari awal yang ADA kes. Jadi kenapa suspek tidak digantung tugas ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 1:25 AM

lu ni species lol gak ke...dap/pkr/pas x amanah tue dowg pnye psl... da tentu2 dowg tue mmg x amanah...xkn umno pon nk ikot cm dowg.... paling xde pon umno mnjadi tauladan pd mereka... ini x... psl najib ngn rosmah , umno terbabit sme .. lol

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 1:31 AM

laa pembangkang kn mmg pengkhianat negara..x tau lg ke cahaya iman...ermmm

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 1:34 AM

yuppp sy setuju che din... mmg ada

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 1:35 AM

Wow!!!Mana setan2 yg duk sebut 'takkan nak msk akaun sendiri tu..."??? Ni aku nak habq ckit...KEPALA BAPA HANG!!! Dari dlu lgi aku da sebut, klu org nak menyonglap, dia akan guna layers of accounts utk elak di jejak!!! Knp x buka akaun luar??? Byk sebab...satunya psl easy access/conveniency, lgi psl beneficiaries local atau international, lgi psl mgmt of fund, lgi psl authority to manipulate what needs to be manipulated dan byk lgi sebab...buka akaun luar pun x bermaksud org x blh trace...cuma mungkin ambil masa

Kantoi lagi menipu dia ni....siap htr surat bodoh ke wsj...ugut nak saman...tup..tup..tup betul ada duit sebanyak yg di kata wsj tu da msk akaun sebagai "donation"... donation??? nak menipu lagi??
Kalau x silap dlm akta macc "grafication" tu termasuk donation....jadi apa lagi macc...kasi kantoi la mereka yg langgar akta macc ni!!....singgit dua blh la donation...ini sampai lebih dua ribu juta!!! Wow!!!

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 1:36 AM

kisah WANG BESAR belum lagi tamat, ada beberapa tahap lagi, namun penyudahnya adalah kesedihan pada pihak menyatakan dirinya menjadi juara atau tumpas dalam mempertahankan isu ini.
pihak yg menang sebenarnya adalah iblis dan pengikut2nya.
yg aku tahu najib tersalah pileh kawan dalam memberi pandangan untuk melaksanakan pentadbiran negara.
namun pintu doa sentiasa terbuka buat kita semua, jangan berputus harap, semoga kita jadi orang yg redha ketentuan Ilahi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 1:48 AM

che din... sy nk tnya... mne pegi ts abu kassim sprm....sejak kes ni meletup x pernah nmpk die buat press conference... ke tgh cr telo yg hilang.. psl xpernah lg nmpk die bt sidang media utk kes nie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 3:01 AM

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ahmad-maslan-bela-najib-pm-bukannya-bodoh

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 4:13 AM

Salam mullah qadammullah..org gila mana nak derma sebanyak tu sampai billion kalau juta tu oklah ni sampai rm2.6 billion..tak masuk akal lah..kalau mcm tu semua menteri-menteri ketua-ketua pengarah ketua-ketua jabatan lps ni boleh terima derma dari org ramai sbv benda ni tak salah...sbv najib boleh terima derma banyak tu...apa guna ada lhdn serta bank negara..serta sprm ..tapi kempen jangan terima rasuah tak kira banyak atau pun sikit..ianya tetap rasuah sprm sibuk menangkap ikan-ikan bilis dibawah ni tapi ikan-ikan paus di atas tak tangkap kenapa nampak sangat double standart...kalau pegawai kanan kerajaan kena declare harta dan akaun berapa banyak ada dalam bank sampai nak beli kereta pun kena declare tapi kalau pemerintah tak payah declare..kena umno tak ada akaun bank ke nak masuk duit dalam tu...nampak bebeno membohong buat kerja biarlah amanah 7 dosa besar salah satunya terima duit haram kalau mcm tu baik main no ekor....buat malu bangsa melayu dan agama islam aja..nak jadi macam abu lahab ke dgn khorun mati ditelan bumi dan harta-hartanya...atas dunia lepaslah tapi di akhirat esok terimalah akibat nya. ..time tu taulah azab siksa nya. ..atas dunia mungkin akan terlepas kerana ada kuasa ada wang ringgit ada pengaruh tapi di akhirat semua tu tak pakai allah swt menjadikan manusia ini semuanya sama aja..melainkan nabi dan rasul serta wali allah ...darah sama merah ..tak ada darah warna lain..bila mati bawak kain putih aja tak ada pulak pakai kain songket...harta dunia tak boleh bawak ke mati broo...yang kita bawak adalah amalan kita aja...kalau perkara ini pihak yang berwajib seperti sprm pdrm bank negara tak ambil tindakan ke atas najib memang nampak sangatlah tak mengikut undang-undang yang di tubuh kan...sebagai penguat kuasaan dan tidak di hukum seperti penerima rasuah-rasuah yang lain-lain..nampak sangat pemimipin boleh buat apa saja..sbb undang-undang dunia boleh dibuat dan boleh dipadam tetapi undang-undang akhirat tidak boleh diubah dan di padam..janganlah nak menegak benang yang basah sedangkan benang yg kering pun kita tak mampu tegakkan..ingatlah rakyat semakin bijak dan ramai pengundi baru fikurkanlah apa akan jadi bila pru nanti..ingat azab dari allah swt...lps tu pulak buat muka tak bersalah dan menteri-menteri kabinet menyokong perkara ini kata ianya betul dan tak salah kalau mcm tu tak ada halal dan haram lah dalam agama kita...ingatlah allah swt tidak lupa pada janji-janji yang telah dikatakan di dalam alquran..rakyat hidup ikat perut harga barang melambung naik..segalanya naik ..semua menteri kena angkat sumpah simpan rahsia..jadi kalau benda yang tak betul pun harus di simpan lah jugak macam kes ni...nanti org yang bersubahat pun akan terima balasan dari allah swt....be bawaklah bertobat..kita hidup atas dunia ni hanya beberapa minit aja...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 4:14 AM

Teringat Mat Maslan .. kalau PM ambik duit masuk dalam akaun dia .. maknanya PM bangang (Lebih kurang ginilah dia cakap) ..

mat maslan .. mat maslan.. patut dia ni dilantik jadi TPM.. baru setara

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 5:34 AM

Semua bermula dari kahwin darurat ... jeng jeng jeng

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 5:42 AM

Lepas ni kakitangan kerajaan dan swasta tak boleh dah dituduh rasuah ke..makan suap ke...

Depa dapat DERMA...tak salah kan??? Alaaa bukan juta2 pun..apatah lg sampai berbilion...

So SPRM bolehla dibubarkan...rakan2 keje sprm..get ready la cari keje lain..hehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 5:50 AM

Soalan seterusnya...

Mengapa akaun itu ditutup? Kononnya itu akaun amanah kan?

Spin lah lagi wahai pro najib...sampai terbelit dan tercekik...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 6:36 AM

Sorang DAP lady kata..even obama cannot raise so much donation like najib.

Ikut logik...betul jugak kata dia. Woooo malu lah umno. Dah lah kantoi...nak tipu lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:07 AM

Bohong sunat hanya,utk org lelaki yg nak kawin lebih dari satu hehe;) ;)
Aahhh termasuk utk pm sbb pm secies sepecialll.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:14 AM

apa? report kat sprm? polis? hang mabuk ketum ka

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:14 AM

Pembangkang klau bawah telunjuk limkomunis tu mmg patut pon kena kepong sbb dulu masa 13mei balaci2 dia baling batu pd kak aku. Klau sekarang dia pakai lawyer buruk halau kami. Yg lebih baldi full ramai melayu harbi dok k........, bersama komunis skrg nih.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:23 AM

wang yang banyak telah disahkan masuk dalam akaun peribadi (difahamkan telah ditutup selepas habis dibelanja).
diberitahu duit itu wang derma untuk pru13.
siasatan perlu dilakukan dibawah akta pengubahan wang haram. (kalau tak wang haram mesti tahu punca datangnya wang tersebut).
pengubahan wang haram boleh berlaku atas banyak sebab.
adakah individu tersebut terlibat dalam judi ker? perdagangan manusia ker? dadah ker? gerakan IS ker?
untuk mengetahui perkara di atas perlu diketahui kemana duit tu diagihkan/dibelanja dan siapa yang menerima.
untuk siasatan yang telus dijalankan mesti orang yang disiasat direhatkan daripada jawatannya. ini perkara yang standard dalam mana-mana kes pun.
ini skandal terbesar sejarah moden menelan skandal Watergate.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:26 AM

Kalau derma utk umno kenapa tak masuk akaun trustee umno dan kenapa TSMY tak tahu ada derma masuk sebanyak tu ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:29 AM

"Perdana menteri bodoh mana yang akan mengambil RM2.67 bilion daripada dana agensi kerajaan dan memasukkannya ke dalam akaun peribadi?

"Ia tidak munasabah langsung. Jika benar, ia kebebalan yang terlalu amat sangat.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/ahmad-maslan-bela-najib-pm-bukannya-bodoh#sthash.LRzT6vqK.dpuf

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:34 AM

Duit tu Najib dpt lps dia reply email nigerian scam kot. Tulah, org lain xnk reply, nk marah kt Najib oulak bila dia sorang dpt.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 7:39 AM

Mat Maslan ni tak boleh didakwa kerana mahkamah akan membebaskan beliau atas dasar sememangnya Bodo sejak azali.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:19 AM

Pandai pon ckp akaun amanah.AMANAH tu siap huruf besar.ni bkn akau amanah bang,ni akaun atas nama najib.najib ja blh draw duit tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:27 AM

Yg persoal jika PM " mati" siapa akan uruskan akau aman tu memang otak bernanah. Sabda Nabi SAW, kalau tak tahu, belajar!. Kalau tak faham jgn banyak cakap. Untuk elak nampak kebodohan sendiri je.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 4, 2015 at 8:27 AM

Assalammualaikum wmt,
Bro Din!
Najib memangnya dah jadi bengap kerana ada sesuatu atau seseorang yg sangat ditakutinya. Maka dia tak berani buka mulut untuk jawab apa yg dimuskilkan rakyat. Dia dengar apa yg rakyat persoalkan, tapi dia sendiri tak mampu jawab. Tak boleh jawab atau tak dibenarkan menjawab. Ada halangan dan kekangan pada dirinya.

Maka jalan yg terfikir oleh para penasihatnya ialah singkirkan TSMY yg nampak macam tak mahu sokong salahlaku Najib tu. Terbinalah kabinet baru dan lantiklah seorang Timbalan yg benar-benar 'sehati sejiwa' dgn Najib. Yg sanggup lakukan apa saja demi Najib. Dia akan bela dan akan lakukan apa saja yg dirancangkan oleh para penasihat untuk membersih dan menyelamatkan diri.

Buktinya, setelah pengumuman kabinet baru, maka berlumba-lumbalah para menteri dan timbalan menterinya mengeluarkan hujah-hujah pembelaan yg jelas semakin terserlah segala salahlaku boss mereka itu. Mereka menggelakkan orang tapi mereka lupa yg digelakkan orang ialah mereka sendiri. Apa yg dilakukan bagaikan 'bersuluh disiang hari'. Segalanya semakin jelas dan nyata dimata rakyat.

Apapun, persoalan yg Bro Din timbulkan ini membuktikan bahawa segala permasalahan peribadi Najib hanya akan dijawab atau dibersihkan oleh para anggota kabinet keturunan Melayu dan para pegawai kanan kerajaan yg telah 'ditekan tengkoknya' dgn kayu bercabang. Apa yg diumumkan adalah atas arahan pihak penasihat yg sangat berkuasa.

Maka jadilah mereka itu sebagai 'tukang jawab' bagi pihak Najib dlm semua salahlaku yg dilakukan boss mereka. Orang lain yg buat salah, orang lain yg tolong bersihkan. Jadilah mereka tukang cuci yg sangat setia kpd boss.
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:29 AM

Pembangkang lagi haprak..takut nak bagi tahu berapa dan dari mana sumbangan mereka dapat..entah2 dari sumber haram..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:30 AM

erk sape ali topic 1mdb? msh tak terjawab lg nie.bila suruh jwb, marah mtk tggu audit n PAC.tunggu punya tggu minggu ni patut director 1mdb jmpa PAC tp tunda. eh jap paksa tunda walaupun ada vice chairman utk laksanakan tugas. kalau tak bt salah awat nak kecut? insists la ,nk jumpa jgk.pirahh

isu TH, apakah waras 1mdb beli tanah 60 lbh jual kat TH 2000 lebih. pastu TH nak jual balik kat rakyat bape?xkan kurang dr harga kos? nak beli tanah rega rm500 pun ramai melayu terketar2, inikan beribu2.. kalu jual kat TH rega kos untung lbh penabung TH boleh merasa utg dr dividend. konon nk tlg melayu..pirahhh
isu billion awat PM kesayangan saudara sarkas sgt? drama queen tahap bodoh.awal2 jwb la soalan kalau benar. inikan bt malu wat surt olok2 nk saman la. la nie donation plak. dr siapa? skrip tak siap lg kah?kira btl la artikle WSJ yg kononnye fitnah n tipu belaka? tak malu kah arhh tension dgn org mc hang. buka minda la saudara..

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 8:39 AM

Syukurlah, dalam diam lahir bilionair Melayu kebanggaan Malaysia :-

http://malaysianreview.com/137040/syukurlah-dalam-diam-lahir-bilionair-melayu-kebanggaan-malaysia/

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:49 AM

Menyalak? Minum kencing pembangkang?PAS/PKR/DAP kutip derma tak persoal? So....confirm duit masuk dlm akaun Najib, ya?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:51 AM

Bab salah tak salah biar undang2 yg menentukan...lita sebagai rakyat biasa yg cetek ilmu jgn memandai2 nak jd pakar undang2 pulak...mcm peguam2 pembangkang laknatullah....mrk sj yg serba tau...padahal bodoh nak mampus..
Begitu jg dgn satu menteri yg kena pecat...
Bula dah tiada jawatan baru sibuk cerita ex-bossnya terima dana 2 billiun...sblm ni knp diam..
Dasar manusia hancinggggg.....patut la d pecat...
Ibarat mrlrpas anjing yg tersepit...
Mulut kata redha...hati pulak manyak bucuk..
Kalau duit itu hak peribadi ...siapa yg nak crtkan pd org lain...bodoh la kita kalau crtkan duit simpanan sendiri....
Sendiri mau ingat la...
Duit gaji kita pun kalau blh tak mau bini tahu...ada faham

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:54 AM

@Anonymousanon mangkuk hayon ni cuba nak cakap pandai... akaun amanah? kau tahu ke tatacara akaun amanah?... kalau tak tahu baik senyap, nanti jadi mcm ahmad maslan dan menteri kpdnkk tu... akaun amanah kah ape kalau semua org tak tahu termasuk TPM ?... akaun peribadi PM lah tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 8:57 AM

Keh, keh, keh. Janganlah buat lawak gitu. Nak pecah perut aku ketawa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 9:07 AM

@Grand MarquisSiapa yang terdesak ni??? engkau sebagai macai ke atau PM kau serta kabinet dapurnya???
macai tahap mana kau ni? bagi data pun tak betul, spin pun mcm mesin basuh cap ayam... kih kih kih!!!

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 9:47 AM

Ni je mampu kau hujahkan? Pegi buat kerja lah. Sampai duit gaji pun nak sorok dgn bini...mmg sah kau ni B***H. Dah...dah jgn menyibuk lagi kat sini paham?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 11:10 AM

851 mangkuk...kalau nak menipu g blog lain la...da kantoi menipu kali keberapa tah masih nak belagak...

Siap belakon nak saman wsj la, hantar surat bodoh la, soalan len jawab len la.....DASAR PENIPU!!! macai pun kaki tipu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 11:40 AM

PAS, PKR, DAP kutip derma terang Dan nyata tak masuk akaun peribadi. Tapi najib masuk akaun kan tak sama. Jangan jadi BANGAN ...

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 11:55 AM

@dinturtle

maknanya.. SPRM menghantar serangan saikologi kepada PDRM dan Najib Razak serta konco konco.. Secara tak langsung, kes ini akan menjadi lebih besar.. Akan berlaku pelbagai persoalan.

admin
BANkami Blog

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 12:09 PM

kan sprm dah sahkan yg duit tu mmg ade..tp bkn duit rakyat/negara...sprm ckp duit tu duit sumbangan penderma.....org bg sumbangan kat najib
# sakai...miskin sgt k najib tu sapai nk kene bg derma? pulak tu...byk nye 2.6 biliyummm.....klu 2.6 ratus xla nk pelik sgt kan...beliyummmm nyum nyum kot

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:20 PM

-luv tun m .

- tentu ada sesuatu yang diharapkan oleh dua pihak diantara najib dan si penderma.
-perkara ini sudah tentunya menjadi dominan antara dua pihak saling bersetuju. admin semua masih ingat apa yang najib pernah ungkap semasa ucapanya dahulu?, ia berbunyi begini " you help me and i help you back" "money is king , cash is king" . dari situ sepatutnya kita sudah tahu dimana najib ini adalah seorang mata duitan dan apa-apa balasan harus ada balasan yang menguntungkan dirinya juga.

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 12:36 PM

tu pun boleh dinamakan sebagai rasuah ooooooo. derma apa 700 juta US. bukan juta rupiah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 12:53 PM

Akupun nk mintak dermala....derma la sey..doghomo lh sey...sejuta RM jadilah cik/tuan/puandato/dato seri/kepala bana.....kahkahkah

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 4, 2015 at 1:11 PM

@AnonymousAssalammualaikum wmt,
Inilah contoh rakyat yg kuat sangat sokong Najib. Tak tahu hujung pangkal dan tak cukup R&D tetiba nak lontarkan komen/kecaman.
Akibatnya, yg terserlah bukannya jawapan yg padu dan dapat diterima umum tapi kebanganggan diri sendiri.
Dia baca tapi tak faham apa yg dia baca. Tahap bengap dan tak faham bahasa.

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 4:14 PM

Secara tak langsung kuarla berita tentang serpihan mh370 utk mengalihkan perhatian rakyat,sedangkan rakyat china yg ramai dlm pesawat tu pun x komen pape,nampak sgt cerita rekaan malaysia

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 4:14 PM

Assalamualaikum,pada hari khamis ini 6-08-2015 pukul 12.00 am mari kita bersama solat hajat 1 malaysia agar negara kita tidak diperintah oleh pembohong-pembohong 1 malaysia. Lambat laun akan merosakkan agama bangsa dan negara. Sekali lagi saya menyeru kepada anda marilah kita memohon kepada allah s.w.t dengan melakukan solat hajat agar pembohong pembohong ini insaf dan kembali kepangkal jalan. Amin

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 4:16 PM

bersama jatoh ka najib dan semua keroni yang buncit dgn rasuah

....................
Reply To This Comment ...................
August 4, 2015 at 4:18 PM

Bermula dari penafian masalah kewangan 1MDB, pasal Cayman, pasal unit, pasal bank di Singapore, pastu psal Tabung Haji, pasal Jho Low, pasal duit berbillion dlm akaun peribadi AMBank, pemecatan penjawat awam yg sedang melaksanakan tugas dll...satu-satu tembelang Najib pecah secara automatik dgn kuasa ALLAH SWT.....bau busukkk siot!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 6:49 PM

Sekarang ini SPRM sudah boleh dibubarkan kerana perkhidmatan mereka tidak diperlukan lagi sebab sesiapa yang ditangkap menerima rasuah selepas ini akan memberi alasan wang tersebut didermakan oleh orang lain maka tidak boleh didakwa. Negara kita akan menduduki rangking tertinggi dunia sebagai negara yang tidak mengamalkan rasuah mengalahkan Indonesia dan Zimbabwe.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 4, 2015 at 10:00 PM

Kesian lah kau ni!!report polis dah berjuta orang buat, jahanam!!ni lah hasil nya!!DERMA!!!!!!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
eri
August 5, 2015 at 1:56 AM

pengkhianat negara sebenarnya memang da terang lagi bersuluh sapa dia....cumanya ada anak2 haram mcm hgpa tiga ekor ni yg berhempas pulas memuja dan menyanjung teluq(ada ka???) pengkhianat negara sehingga dari status pengkhianat diangkat menjadi da bugis warrior dan diraikan semacam dewa greek oleh org2 bodoh seperti anda...tak puas hati???pi la repot kt hg nyer blue hipo tu ngat aku kesah!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
eri
August 5, 2015 at 2:00 AM

kehkehkeh anon 739....terbaik!!!

....................
Reply To This Comment ...................
eri
August 5, 2015 at 2:09 AM

yg jelasnya sekarang ni kebodohan yg tuan sebutkan tadi ternampak terang berada dan berakar umbi didalam diri hang ni....siap jual nama Nabi lagi tu yang aku pantang sangat ni....bro DT tolong lah bagi saya peluang skali ja nak bagi sedikit kata2 nasihat,cacian dan maki2an kepada orang bodoh diatas ni....please...

....................
Reply To This Comment ...................
eri
August 5, 2015 at 2:15 AM

melepaskan anjing yang tersepit???u mean najib ek???pai hati ckp dewa u anjing ek...sepatutnya statement tu brrbunyi melepaskan anjing dan hippo yg tersepit...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 5, 2015 at 6:11 AM

Salam..bila kes ni muncul,teringat pula soalan saya ketika mengikuti kursus sprm..penceramah sprm tersebut menyatakan,sprm adalah organisasi yg paling ditakuti oleh setiap penjawat awam khasnya tidak mengira apa jenis jabatan,sbg contoh pdrm,jpj,spad,ahli2 parlimen,menteri2..golongan ini tidak terlepas sesekali mengikut undang² sekiranya dibuktikan kesalahan dengan aktiviti rasuah..Dalam skandal ini,rakyat Malaysia berhak mengetahui apakah pengakhiran cerita ini..saya juga menantikan dengan sabar..Sekiranya bersalah,hukumilah dia..Sekiranya tidak,buktikan kebenaran dengan telus..Harapan saya,SPRM akan telus dan amanah menjalankan tugasnya..Sayangilah tugas,demi negara..Anda mungkin penyelamat Malaysia..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 5, 2015 at 9:53 AM

Najib kata tak salah, sebab tak terima Cash. Jika orang lain salah. Sebab dia PM dan Menteri Kewangan.

....................
Reply To This Comment ...................
August 5, 2015 at 11:58 AM

Perpindahan akaun wujud, akaun najib wujud,wsj cakap betul,yang tak betul peguam negara,bnm buat tak faham, wang haram, lembaga hasil dalam negeri biarkan tak kenakan cukai, gst 6%, harga minyak tak menentu, ringgit jatuh, negara polis, dll, banyaknya isu ni
renongkan dan kabinet 1mdb wujud, kabinet musang berjanggut dah wujud

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 5, 2015 at 3:14 PM

Kenapa semua fikir itu adalah dari penderma....dari awal leh tau bukan dari penderma pun. Jawapan derma ni sebab nak selamatkan tengkuk....lepas mcm2 spin tak berjaya.

Tapi malang jawapan hasil yg muncul saat akhir ni pun jeruk tengkuk..

Tak payah duk tanya lg lah...2.6billion tu bkn hasil derma. Memang pusing2 ngn duit 1mdb juga...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 5, 2015 at 11:44 PM

Akaun ditutup dan mana 2.6B pergi? Takkan penyiasat tidak dapat menjejaki duit itu. Penyiasat sepatutnya tanya Najib mana itu duit pergi, sama ada deposit bank di luar negara. Jika Najib tidak declare itu duit disimpan di negara lain, Najib perlu dpenjarakan. Dan jika Najib pakai itu duit untuk beli barang dan servis untuk sendiri walaupun 1 sen, ini boleh disabit kesalahan kerana menyalahguna kuasa untuk kepentingan sendiri kerana itu akaun peribadi, Najib juga perlu dipenjarakan. Jika ini akaun peribadi dan bukan atas nama syarikat atau organisasi, Najib perlu declare asset ini kepada Bank Negara atau Lembaga Hasil Dalam Negeri, jika tidak Najib perlu masuk penjara atau didenda juga kerana gagal melaporkan diri. Atas penjelasan semua ini, Najib senang disabit kesalahan atas undang-undang yang sedia ada. Hurrah... ...

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
August 7, 2015 at 1:24 AM

1. Oleh kerana pada awalnya tidak ada pun pemimpin2 UMNO lebih takut kepada Allah daripada Najib, maka mereka tidak mendesak Najib untuk letak jawatan atau berehat seketika sementara menunggu siasatan. Ini telah menyebabkan Najib "mengganggu" kerja2 siasatan terhadap beliau.

2. Sekarang nampak macam tiada cara untuk menyiasat Najib iaitu penyebab wujudnya syarikat hutang billion2 1MDB dan rakan2 penyangaknya. Ini akan mengakibatkan UMNO diheret terlibat sama dengan skandal sewenang2nya oleh Najib dan akan hancur sama sekali pada PRU akan datang.

3. Jika wang itu derma atau sedekah atau zakat dari kerajaan Islam kepada kerajaan kita yang mana Najib adalah salah seorang pemegang amanah atau beliau hanya merupakan satu2nya pemegang amanah maka saya rasa keterlibatan Ketua2 Agama Islam di Malaysia adalah satu jalan penyelesaian terbaik.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 3:01 PM

sarawak report pagi tadi lapor sebenarnya 2.6 billion duit 1mdb usahasama dgn abaar jutawan arab tu. ertinya duit pinjaman 1 mdb dari bank asing di pusing2, digelecek oleh jho low dan pak arab tu dan goool masuk akaun pm. dah dapat duit kluarkan dan cepat2 tutup akaun. siapa bodoh nak bagi derma berbiliun rm. org gila pun x buat kerja mcm tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 8:32 PM

Najib ada 2.6B di akaun peribadi untuk tujuan "politik" tetapi pembantunya Muhidyin dan parti UMNO pun tidak tahu ada begitu banyak duit di akuan Najib sehingga terdedah baru-baru ini. Jika Najib kata duit untuk parti, tapi semua orang pun tidak tahu kewujudan dana itu mahupun Muhidyin, ini logikkah? Tibalah masa Najib resign lah, negara sudah "menerima" sumbangan 2.6B ini dan masih mahu minta dari rakyat dari GST dan minyak. Bilang mahu improve ekonomi negara tapi tengok sekarang kadar pertukaran wang malaysia ke USD naik sehingga 3.9 Semua pelabur dari luar negara pun mahu lari sudah,tiada orang muhu invest. Itu wawasan 2020 jangan harap boleh dicapailah, kasih Lee Hsien Loong jadi PM lah dan dia janji wawasan itu akan tercapai. U tengok Lee Hsien Loong pun tiada banyak cerita digossip sebab Lee Kuan Yew dan anaknya semua betul-betul berkemampuan dan tidak corrupted.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 2:31 AM

Ta payah manyak bunyi lol..
agong tau bt kerja.
Sy igt lg pepatah diorg,, malaysia nasib ad gongtaw ..(mksud dia-mlysia pasal ada agong/sultan) klw takda gongtaw kite senang n boleh jd PM..Cuba g tnye diolang betul ker.. tengok la renspon ,diolang mesti ckp betul..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:51 PM

Janganlah dipanjangkan cerita 2.6 b tu lagi. Sah le duit tu ada kt pm. Yg heboh ni sbb x puas hati je dia pm dpt derma kita marhain pun dpt derma. Fikirkan caranya....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 19, 2015 at 4:33 PM

Benda ni x salah..yg salah kalau akaun tu atas nama Ali bin Ahmad, lebai..dan sah kena, dana pengganas..x gitu?

....................
Reply To This Comment ...................
December 26, 2015 at 12:02 PM

Pemimpun UMNO kebanyakannya ada satu matlamat politik. , KAYAKAN DIRI DAN KELUARGA...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 27, 2016 at 8:36 AM

Enter your comment...zaman akhir macam tu la yg benar disalahkan yg salah dimenangkan kerana sifat tamak harta dan kuasa orang kerdil jadi mangsa

....................
Reply To This Comment ...................
January 27, 2016 at 1:50 PM

Ko yg ptot insaf... x abis2 buat fitnah.... harini 26 jan 2016 raja arab saudi dah sahkan memberi sumbangan kepada najib utk uruskan hal2 di malaysia

Post a Comment