........... RM2.6 Bil Najib - Status FB Najib Pada 3 Julai Dah Hilang ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

RM2.6 Bil Najib - Status FB Najib Pada 3 Julai Dah Hilang ?

Thursday, August 13, 201554comments

Entah kenapa terasa seperti nak baca semula respon/kenyataan Najib yang paling awal sejurus pendedahan WSJ mengenai transaksi billion2 ke dalam akaun peribadi beliau awal bulan Julai lalu.

Elok juga rasanya kita baca kembali ..... dengan apa yang kita dah tahu sekarang ini, bagus kalau kita dapat kaji semula ayat2 yang dipilih Najib sebagai Jawapan Resminya itu. 

Saya google search dan ketemulah status FB Najib yang berkenaan -

In recent months, various allegations – all unsubstantiated, and many simply outrageous – have been directed against me and my family.

These attacks began when I refused to implement Tun Mahathir’s personal demands. I refused, because I do not believe it is right for Malaysia to be ruled by proxy.

Tun then created a crisis when he recklessly claimed that RM42 billion was missing from 1MDB, when in fact these are audited debts backed by RM51 billion audited assets.

The latest allegation is that I have taken state-linked funds for personal gain. I believe Tun, working hand in glove with foreign nationals, including the now discredited political attack blog Sarawak Report, is behind this latest lie.

Let me be very clear: I have never taken funds for personal gain as alleged by my political opponents – whether from 1MDB, SRC International or other entities, as these companies have confirmed.

It is now clear that false allegations such as these are part of a concerted campaign of political sabotage to topple a democratically elected Prime Minister.

At no point have those making these allegations offered any evidence. All we have heard is that these allegations are based on leaked documents and unnamed investigators. Not once has the source of these documents ever been shown, neither have the documents themselves been provided for verification by lawful authorities.

As we now know, a number of the documents on which recent allegations have been based were reportedly doctored. The person who was leaking these documents is under investigation by authorities overseas for attempting to extort and blackmail his former employer. This says a lot about the reliability of the documents, and those who are using them to damage our government and our country.

Those who continue to mount these attacks should be prepared to face the consequences of their actions. These gutter tactics - in some cases criminal tactics - to overthrow the government will fail. Where appropriate, they will be met with the full force of the law.

It’s a shame that these false attacks motivated by self interest come at a time of unique opportunity for Malaysia – with our Chairmanship of ASEAN this year, and the prize of developed nation status around the corner. I will stay focused on the work of nation building for the people.


Pastinya soalan sama muncul - Kenapa tidak Najib terus saja buat pengakuan memang transaksi itu wujud dan kemudian terangkan tentang hal derma itu ?

Kenyataan Najib itu bertarikh 3 Julai. OKla, mungkin Najib terkejut waktu tu. Kekadang keterkejutan akut mampu membuat seseorang terlupa peristiwa 2 tahun sebelumnya .....


KLiK

Dua hari kemudian pada 5 Julai, majlis berbuka puasa dan tarawih di Masjid Semenyih, Najib komen panjang lebar lagi. Siap ucap terimakasih kepada Mursyidul Am Pas Datuk Haron Din yang meragui laporan WSJ.

 "Saya berterima kasih ramai juga yang kata tak percaya berita tersebut, termasuk Datuk Haron Din (gambar).  Dia kata tak masuk akal nak saya lakukan perkara sebegitu," kata Najib.

"Kalau saya nak menyamun pun, takkan saya menyamun bawa duit itu masuk akaun dalam Malaysia. Itupun kalau saya nak jadi seorang penyamun," katanya. - Mkini 5/7.

Sekali lagi persoalan sama timbul - Kenapa tidak Najib terus saja buat penjelasan mengenai Derma itu ? Padahal kesempatan untuk berbuat demikian sudah terbuka luas.

Seterusnya kita masih ingat waktu peguam Najib menghantar surat minta penjelasan kepada WSJ ...... masih juga berahsia mengenai Derma. 

Kalau rajin, anda boleh baca balik artikel2 dari paper, portal2 dan blog2 pro Najib waktu itu.  Kelakar pula bila teringat hujah Swift la, salah eja nama la, nombor akaun kena blanko la ... tak lupa juga maki hamun yang dilemparkan terhadap mereka yang berterusan bertanya meminta pengesahan dari Najib.  ( pro Najib tak nak minta maaf ke ? )

Terserah anda untuk menilai ketelusan yang ditunjukkan oleh Najib melalui kenyataan2nya pada peringkat awal dalam isu ini. 

LEBIH MENARIK adalah, status FB pada 3 Julai di atas dah hilang dari FB Najib ! Saya baru prinskrin ( klik imej untuk besarkan )

Yang ada cuma status pada 2 Julai diikuti status berikutnya pada 8 Julai. 


FB Najib

Hai, FB PM pun main padam2 status juga ker ?

Share this article :

+ comments + 54 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
August 13, 2015 at 10:57 PM

Tu FB dah hilang tu nanti ada bangang mana yg akan keluarkan statement bahawa akaun FB Najib telah digodam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2015 at 11:28 PM

Tutup saja lah FB tu. Hari hari pelawat maki dia dalam ruang komen . Maruah seorang PM dah macam selipar jamban.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2015 at 11:30 PM

1 usd = rm4.008?

Jadi hutang 1mdb camne? Makin bertambah la kan?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2015 at 11:34 PM

Hahaha... Tak dapat nak ulas panjang cos brother Din dah bentangkan fakta & bukti sahih dari fb tuan badan sendiri.

" Pro Najib tak nak minta maaf ke?". Hahaha... Hang Tuah ini pun lari sembunyi diri, maybe rasa bersalah cos bunuh Jebat yang tak bersenjata. Tak minta maaf but lari sembunyi diri...

Hancur nama baik Malaysia. Hancur nama baik & jasa arwah Tun Razak... Legasi Tun tetap masih berdiri megah & tegap, setegap Menara KLCC.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 13, 2015 at 11:38 PM

Dato haron din dah percaya ke?.... Hadi camne

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 12:29 AM

Betul lah Najib ni kaki kencing seperti yang didakwa wanita umno dalam youtube yang dah viral tu.

Selamba je menipu bila dah kena dgn wsj. Tu nasib baik wsj keluarkan berita 2.6b masuk acct najib. Kalau tak alamatnya sampai kiamat pun rakyat tak tau.

Apapun dah terlambat nak mengaku bersalah. Najib kena teruskan juga kencingan demi untuk elak di kenakan tindakan mahkamah.

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2015 at 12:48 AM

Yang kau tuduh dia ambil duit 1mdb. Yang kau tuduh dia curi duit negara. Yang terbukti dia tak ambil duit 1mdb. Yang terbukti dia tak curi duit negara.

Sekarang kau nak pusing pulak hal derma? Derma atau sumbangan politik ni luar biasa sangat ke? Kenapa tak persoalkan duit aljuburi rm3bil? Siapa aljuburi ni?

Dia nafi ambil duit. Dia nafi duit tu untuk kepentingan peribadi. Jadi apa lagi? Nak kata sprm tak betul? Semua org tak betul? Ke kau pun dah nyanyuk macam si kutty? Menyalak lah kau dindog.

Kalau kau rasa kau hebat dan betul, kenapa sampai sekarang telur kau masuk kerandut sebab tak nak berdebat fakta vs fakta dengan aku kat google+?....kat sini aku tak dapat notification dari kau. Kalau kat sana sentiasa dapat.

Peram ajelah telur kau tu dindog...buat santapan aljuburi...mana la tau dia keluar sok lusa...nak telur anjing....

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2015 at 1:37 AM

@KERIS BERAYONBiasanya saya padam komen biadab sebegini. Tapi saya lepaskan sebagai contoh bagaimana cara sibertrooper Najib bekerja. Macam ini ke yang Najib nak ?

Kalau jenis macam ini lah sibertrooper Umno, hancurlah Umno BN masa PRU nanti ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 3:57 AM

Fakta pasal derma? Ko pun percaya itu derma? Mana laporan audit? Fakta nih...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 4:16 AM

Saudara din...cuba pergi ke mykmu...lagi banyak musang berbulu ayam yg dok mengaku UMNO tapi rupa2 nya geng2 PKR...nak kenal mudah jer...gaya bahasa yg digunakan...dan tang membela UMNO sampai terlebih sudu drp kuah walhal bukan UMNO pon.

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2015 at 4:59 AM

Bro Din....
Rasanya kat FB najib masih ada lagi status tu tapi kat blog najibrazak saja yang dah hilang..
ini link status FB dia .. https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10152865618945952

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2015 at 7:14 AM

Wahai keris berayon .......kami dari cawangan UMNI dari muar senantiasa memerhatikan apa statement ygvdikeluarkan oleh Najib sejak dr mula lagi. Apa yg pasti kenyataan yg dikeluarkan oleh Najib amat tidak konsisten. Memula nafi kemudian nafi penyamun mana yg nak masuk akaun sendiri, kemudian mengaku derma, kemudian derma utk politik ...... kastly bukan dr 1mdb. Persoalannya sekrg adakah Najib tidak menipu? Kalo dibuatkan karangan dan dibuat soalan fakta2 ini budak darjah 3 akan jawab soalan bahawa najib menipu ....itulah kenyataan.

Lagi .... saya adalah salah seorg ketua yg dilantik sebagai bilikngerakan peti undi. Kalau benar duit 2.7 billion utk gerakan BN masa pru lepas, rasanya semua org mewah dapat dan tak perlu kami sendiri yg perlu keluar duit. Sedihnya kerana orang atas kenyang sekenyangnya tetapi bawah kena kutip duit sendiri. .....sedih cukuplaah kami ditipu.

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2015 at 7:33 AM

Klik fb najib dan skrol ke tarikh 3 julai kalau ada

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:14 AM

Derma?.. sapa yg tahu selain najib? Kat mana dibelanjakan? Betul ke duit ni dibelanja utk tolong rakyat? Yg mana duit derma dgn duit rakyat ? Yg paling tak terjawab ialah sapa yg derma?.. klu mula2 wsj buka pekung ini,mcm2 alasan diberi.. sampai berminggu baru keluar perkataan derma. Saya pasti slps berminggu2 akan keluar pula penderma.. dan akan wujud lagi keraguan yg membelit najib lagi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:16 AM

Erm... kat mana pulak pegi duit tu? Misteri sungguh... yg 2juta dlm akaun rosmah tu ?.mungkin tak,rosmah keje kuat utk dpt 2 juta tu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:21 AM

pas dh senyap sekarang.

tu la pas kene belajar jgn jadi bodoh sgt cpt sgt bagi comment. lain kali ambil sikap tunggu dan lihat. dh bertahun dlm politik xkan xtau?

cukup la dh kene tipu dgn anwar sekali.

ke pas sebenarnya dh buat deal dgn umno under najib?

pas masih boleh buat deal yg sama under kepimpinan baru. kalau pasal menyatukan org melayu x payah risau la. umno pn desperate nk undi melayu.

itu pn kalau masih ada.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:22 AM

Din, the big picture is 'Information Leakage' on someone account to the public and it a breach under BAFIA ACT. Let say someone inside who posses information that you have 1bil in your account and out of no where posted it in Inernet and gone viral.Din has 1 bil in his personal account. How will u feel. With this leakage and breach of BAfIA its a very disturbing to us on our individual rights. Malaysia and the world have accounts in banks. That is why all countries have such BAFIA. A crime is a CRIME. The insider if he know it a crime has taken place, go report to the authority why WSJ?? Let the relevant authority investigate. Oppsositon too have such and it all political. ANywhere int he world political parties get donations. Nothing new. Din, the very crucial point here is BREACH of TRUST and the NATION is in DANGER for chah breach. DO you want to see MALAYSIA suffers because there are people not honest or no intergrity to pass such secrets to outsider and enemy to us? There are laws. The very sad thing is Goverment and UMNO did not handle such situation effectively, Malaysia is at risk here.Simple kick out those who are very concern.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:27 AM

ignore ja bro din....teloq berayon nk tegak kan benang basah, anjing menyalak bukit...bukan runtuh pun, yg runtuh nie, sal boss dan balaci pembodek cam teloq berayon ja yg bawa jentolak runtuhkan bukit gunung tue...hehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:33 AM

Keris Berayon (Karat),

Awak boleh berpura keris Melayu, tapi kita tahu towkay awak itu adalah Ah Jib Gor yang terbukti berlidah cabang dan tamak haloba; ia bekerjasama dengan Jholow merampas harta negara.

Warisan Hang Tuah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 8:39 AM

statement bengap ko nie...nie haku ahli umno, setakat nk backup camtue hang tak payah la dok ckp...lau umno pun,lau boss tak btui nk backup gak ka? tak payah nk tunggu pembangkang pun...tendang ja pemimpin yg tak amanah, bnyk lagi dlm umno yang amanah pun, cuma tak nmpk...100% sokong bn lau najib n menteri2 bodek tak kena tempat tu turun, orang bukan meluat umno pun...orang meluat ngan dia dan menteri kabinet bodek dia tu ja....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 9:33 AM

Pihak bank pasti tahu transaksi keluar masuk duit jika betul digunakan untuk pru13

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 10:24 AM

Najib the dodger n the gang - memang takpe ambik derma , tapi 2.6 bil masuk akaun peribadi dan buat senyaĆ aaaaaaaaappppp je sampailah apa yang dikabarkan dalam suratkabar .........pastu menggelabah badak...Tulah yang tak betulnya!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 10:33 AM

hutang 1mdb dlm usd ke?ke rm? klu usd manpus la htg naik lg.. ... da kantoi kena la padam..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 10:39 AM

Emmm, biarkan je 'keris' ini berbicara. Makin he berbicara then makin membuktikan yang kerisnya sekadar berayon-ayon je, tak berani tikam sasaran pun. Terlebih air ketum yang dicampur batangnya sekali la ni kot...

Asyik berayon je, so fakta "elek" then tetiba je berbicara pintar but berterusan terpintal. Boleh tuan meroyan explaian fakta dibawah ini :-

1) Gross Domestic Product (GDP) growth 'DOWN to 4.9% banding 5.6% Q1.

2) Total External DEBT ROSE to RM794.3 billion from RM768.1 billion Q1.

3) Inflation rose to 2.2% from 0.7%.

Meroyan faham ekonomi & faham ke bahasa English...?

A) Keluaran dalam negara susut ke 4.9% banding suku pertama 5.6% = 0.7% susut. Ini membawa maksud, pendapatan cukai kerajaan juga akan berkurangan.


B) Hutang Luar Negara meningkat kepada 794.3 billion banding 768.1 = 2.26 meningkat. Ini bermakna hutang luar negara makin meningkat, akan makin meningkat bilamana Ringgit makin lemah.

C) Inflasi meningkat to 2.2% banding 0.7% = 1.5% meningkat dalam masa 3 bulan kerana kesan pelaksanaan GST. Ini membawa makna peluang pekerjaan makin turun, kuasa beli makin turun.

Fakta-fakta diatas bukan auta macam fakta berayon yea. Ini fakta dari Bank Negara yang beroyan juga banggakan.

Semalam Zeti dah bentangkan angka-angka fakta. Namun Fundamental itu tak mampu ubah pun Bursa KL & Ringgit cos Perception masih wujud tebal pada nafi perkara fakta & benar oleh Panglima kepada Pang-Enam (keris berayon) ini as MOF...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 11:03 AM

Saya fikir Najib tidak perlu ada FB, apa pandangan tuan puan? Hahahaahha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 11:13 AM

Bro din.
Tuhan suruh kita guna akal. Itu beza maknusia dgn haiwan. Bukti maknusia yg tak mengguna akal memaki hamun carut marut segala. Menjadikan dia makhlok yg tidak berakal.
Soalan saya sprm cuma mengesahkan. ' derma '. Sprm tak kata ' bukan rasuah ' dan sprm tak kata ' siasatan ' ditutup '. Kalau merujuk kpd akta sprm derma adalah suapan. Antara amalan satu pertubuhan dgn akta sprm yg mana satu terpakai ?
Kedua setiap orang yg menerima gaji dari dana awam seperti cukai dan lain2 bukankah tertakluk kpd peraturan penjawat awam ?
Bagaimana pendapat bro din ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 11:23 AM

@dinturtleBiasa lah Bro Din, bila mereka ni dah tak ada lagi fakta2 lojik untuk membela si Pahlawan Bugis the LIAR mula lah mereka maki hamun dan ugut kita as an act of desparation!!!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 11:31 AM

@KERIS BERAYON
"Kalau saya nak menyamun pun, takkan saya menyamun bawa duit itu masuk akaun dalam Malaysia. Itupun kalau saya nak jadi seorang penyamun," kata najib.
najib kata. kalau dia nak menyamun. takkan dia menyamun dan bawa duit itu masuk Malaysia. itu pun kalau dia jadi seorang penyamun.

ini jawapan masa jawab tuduhan wsj, tun etc, ada duit bilion bilion masuk akaun najib. siap ugut nak saman. tak saman pun. cakap saja. ini nak tunggu 6 tahun pulak kan? ha. ha. ha. berayon la kau sementara menunggu najib saman wsj.

masa ni lah blongang dan cytro najib macam engkau dok cakap fitnah. dokumen palsu. takde duit masuk akaun najib. akaun tu tak wujud. no akaun amislamic tu salah sebab 13 digit bukan 16 digit (akaun amislamic memang 13 digit. aku pun ada akaun amislamic. cuma tak cukup RM2.6b je. yang 16 digit dalam blog tu, terang terang no kad kredit. post artikel tapi tarak baca dulu. standard blogang najib). macam macam lagi lah cubaan membersihkan najib.

sekarang. bila SPRM sahkan akaun tu wujud. duit memang masuk akaun peribadi najib. (SPRM cakap derma. SPRM tak cakap najib tak guna untuk kepentingan peribadi. fakta kau salah). tumbang 'fakta' dokumen palsu, justo, wsj, sr reka dokumen. turut sama tumbang. 'fakta' akaun tu tak wujud. meleleh 'fakta' takde duit masuk akaun najib (akaun tak wujud. macamana duit nak masuk dalam akaun tak wujud kan? 'fakta')

nak kena justify pulak. najib bukan penyamun walaupun dia bawak masuk duit tu dalam akaun peribadi dia dalam Malaysia.

padahal dalam akta pencegahan rasuah. derma juga boleh ditakrif sebagai rasuah. kecuali lah kau derma kat gelandangan di KL. diorang takde peluang/kedudukan/kuasa untuk bagi kau apa apa. bila kau bagi 'derma' kepada orang yang ada kedudukan/kuasa/kemampuan untuk melakukan sesuatu, 'derma' shouldn't be a convenient/desperate excuse.

sesuai dengan satu kartun yang dilukis oleh netizen. ada orang bagi duit kat polis trafik. polis tu marah. cakap "jangan cuba rasuah saya". pemandu tu balas "ini derma. bukan rasuah". boleh macam tu?

adakah tindakan pemandu kereta dalam kartun tu dikira derma atau rasuah? kalau polis trafik tu ambik. boleh tak dia isytihar pendapatan tu sebagai derma? atau pun buat macam najib. jangan isytihar. bila pihak berkuasa (LHDN/SPRM) korek, isytihar sebagai derma.

it will open a massive pandora box.

keluar lah artikel dalam blog blongang najib nak justify 'derma' dengan cerita prince al-waleed nak derma semua duit dia sebanyak USD32b untuk charity.

memang dia nak dermakan. tapi dia akan. keyword pertama dia AKAN bukan SUDAH. keyword kedua dia, parti politik takde dalam senarai benefeciaries. itu belum kira masuk sedebuk USD700m dalam akaun individu. tak pernah dibuat orang. bill gates sekali pun. tak pernah bagi macam tu kat individu. biasa orang buka yayasan atau endowment. dan ada pemegang pemegang amanah yang bertanggungjawab. takde masuk akaun individu.

hence, soalan paling sopan/bersangka baik untuk 'derma' masuk akaun individu paling amanah atas dunia bahkan lebih amanah daripada 2-3 orang pemegang amanah yang boleh buat check and balance ialah. kalau, big if, KALAU najib mati. apa jadi dengan duit dalam akaun peribadi najib? adakah masih jadi 'derma parti' atau akan jadi harta pusaka? ini pun tak berjawab jugak. soalan paling bersangka baik dah tu.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 11:32 AM

@KERIS BERAYON

[komen panjang - sambungan]

regarding dapigs, aljuburi, bersih etc. tangkap dan dakwa semua sekali. aljuburi dah kat dalam. itu kes liwat. masih boleh dakwa bawah kesalahan lain pulak. biar diorang mereput dalam jel. jangan buat buat lupa kat najib pulak. sumbat la najib sekali. bagi diorang main lat tali lat dalam jel. aman Malaysia.

toksah nak alih tiang gol lah. majoriti kat sini bukan pembangkang. dan hampir takde orang kat sini cakap pembangang betul. pakatan rosak tu memang dah rosak. sebab tu orang tak sokong. kalau kau bagi alasan pembangang buat benda tu, maknanya, kau ni benak sebab nak bn/umno pun rosak macam pakatan rosak. memang jahanam la.

kau sibuk dengan google+ kau tu. kenapa orang nak popularize google+ kau tu. kalau setakat nak lawan carut, tak guna popularkan google+ lawan carut. kalau kau nak popularkan. kau letak artikel lucah banyak banyak. popular la nanti.

kau cakap nak lawan fakta. bawa mai sini pun takpe. ramai orang boleh tolong jawab. setakat hari ni. belum ada fakta lagi dari engkau kat sini. fucked up banyak.

soalan: bila kita tuduh orang kata dia fitnah. contohnya, kita kata tun fitnah duit masuk akaun najib. sedangkan dia tak fitnah. duit memang masuk akaun najib. dinyatakan oleh SPRM. disahkan oleh menteri pengampu najib. disokong oleh blongang/cytro najib. fakta la kan? tun menyatakan kebenaran lah kan. bukan fitnah. apa hukum atas kita pulak? adakah kita pemfitnah? atau hukum fitnah tak jatuh atas kita. kita ni suci macam ahlipas. wal harammu walhalalku. ini mantra fave blogger UMNO mengutuk ahlipas. dah jadi pas pulak ke?

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 12:11 PM

Keris berayon
Wow terkedu saya bace komen.komen macm budak sekolah. Tak Ada substance langsung. Apa yang kamu merapu ni? Kalau nak komen pastikan u hve done yr homework dulu. Nampak sangat kedangkalan kamu.

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2015 at 12:31 PM

Sprt kata iron lady Langkawi, kaki kencing kena bwak berubat la

....................
Reply To This Comment ...................
August 14, 2015 at 12:35 PM

kepada keris berayon :

fakta WANG BESAR yg dinamakan DERMA menurut "KITAB DEMOKRASI DUNIA" tahap maklumatnya iaitu ;

TAHAP 1
SPEKULASI dari WSJ, SR dsbnya

TAHAP 2
TEORI iaitu wujud perjalanan WANG BESAR dalam perbankan antarabangsa.

TAHAP 3
FAKTA, najib kata itu DERMA, menteri2 kata DANA POLITIK.

TAHAP 4
HUKUM( LAW ), adakah FAKTA tersebut dibenarkan atau halal menurut budibicara "KITAB DEMOKRASI DUNIA", KITA SEKARANG DIA TAHAP INI.

sebenarnya kisah KONSPIRASI,TEORI, FAKTA kebanyakan orang yg berakal dah faham jelas, yg membezakan kita hanyalah " WHICH SIDE U CHOOSE" , menegak kebenaran tanpa usul periksa ATAU menegak kebenaran kerana habuan dunia ATAU menegak kebenaran kerana faham apa yg telah berlaku.

hanya pesanku jangan kerana isu ini kita bepecahbelah, jaga akidah agar tak terpesong dalam urusan dunia.

soal darjat, warna kulit, dari benua mana kamu berasal jangan dijadikan PENGHINAAN dalam menghujahkan sesuatu, Islam tak mengajar kita melakukan sedemikian, kembalilah kepada AKHLAK Rasullullah saw dalam menyampaikan kebenaran yg anda faham.

sebut pasal KERIS , jika kau pernah saksikan tentera Allah swt iaitu malaikat menerbangkan senjata kepada musuh agamaNya, berputusan bergelimpangan jasad tentu kau jadi insaf, CARA PENULISAN DIATAS TAK MUNGKIN KAU LAKUKAN.

jadikan kita orang2 bersatu berilmu pada pandangan PENCIPTA ALAM ALAM SEMESTA ALLAH SWT.

untuk huraian berpandukan Al Quran dan sunnah, sila ambil wuduk, bentang sejadah, bersihkan kalbu berzikir, solat hajat, mohon padaNya hala tuju permasalahan yg ada. CARA INI DITUNTUT DALAM MENGHADAPI APA JUA KEMUSYKILAN.

pesanan dari cicitmaulanaishak

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 1:57 PM

jin gua jin gelap, jin keluar jin jilake,

2.6 bilion dh songlap, kena tipu bute2.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 2:24 PM

Keris berayun kena kutuk.nak fakta byk dekat ketua peguam baru.kena buat pekasam dulu baru boleh mkn.jika tak tak masak bleh jd sakit perut ada org mungkin akan mati jika mknnya.keris berayunpun tak dpt duit tu.itu yg dia nak marah sgt sampai terkutuk salah org.mmg org dah jenis berayun mcm tu apa nak kata.byk fakta tersorok dbawah kuasa tertentu.itulah negara kita.namun jika masanya Tuhan ingin membongkar ia akan terbongkar juga bagaimanapun caranya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 2:56 PM

Bro jiwa kacau. ..
Aku suka soalan kalau najib mati itu akan jadi harta pusaka.
Betul. Apabila jadi harta pusaka maka yg hidup ini tidak boleh menggunakannya sesuka hati. Harta itu tertakluk kpd peruntukan ' faraid' antara waris yg berhak. Soalanya adakah umno termasuk dlm waris si mati ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 3:04 PM

Baru dengar pengumuman sinar fm. Setakad ini misi bantuan yazid sebanyak rm 25k. 10k diterima dari produa.
Ini macam baru boleh panggil derma. Diumumkan jumlahnya. Disasarkan tujuannya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 3:29 PM

You arr talking about BAFIA, yes it' right. So, how about AMLA...?

You mentioned about why exposed to WSJ, yes it's right doubt too. Can you explain how was Shirul easily abroad to Australia but people with never done heavy criminal can't...?

Who 'breach of trust' now? When even the ex-Deputy Prime Minister also know nonthing about it until that news reveal by WSJ.

Yes you are right about 'crime is crime'. But must befair to both party. Tuan selama ini dok bawah tempurung ke till tak tau banyak tentang 'crime is Crime' ini. Tuan bercerita tentang 1 crime but sembunyikan crime yang lain... Is it fair...?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 4:01 PM

buat mcm mana keris berayon tu mkn gaji blogger pro najib
kena la dia merapu meraban bbrapa kali sehari nak bg cukup kuota dapat upah

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
August 14, 2015 at 4:16 PM

Mangkuk Berayon
WSJ dah di saman belum?
Kali terakhir saya dengar boss anda menyatakan bahawa WSJ akan disaman pada hari Selasa.
Rasa saya dah lebih 10 kali Selasa ni. Masih belum dengar sebarang Afidavit pun yg di failkan di mahkamah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 6:22 PM

salam,
semasa zaman tdm perintah, saya terima aje segala penjelasan kerajaan walaupun ramai yang percaya dan sampai sekarang mereka percaya anwar bukan peliwat. setiap penjelasan begitu menyakinkan dan tidak menimbulkan keraguan. keraguan dan was-was yang disampaikan oleh pembangkang cepat terhapus dengan penjelasan kerajaan. bukan bermaksud kita taksub dengan tdm atau penyokong kerajaan. tapi ucapan tdm mudah diterima dan mudah difahami. cuma sewaktu pkr mula bertanding, bn mula menyiarkan iklan yang memburukkan bang non. saya fikir itu antara yang menyebabkan bn kalah di terengganu dan beberapa kawasan bn. selama ini bn hanya menumpukan pembangunan negara, tetapi sekarang bn menumpukan pemimpin. pemimpin cakap pula tak serupa bikin. bukan semua rakyat boleh terima dengan mudah apa yang kerajaan cakap. penting untuk melakukan perbuatan yang betul kerana penyokong yang bukan ahli juga ada hak dan bukan ahi parti sahaja yang berhak 100%. derma kepada pihak yang ada kuasa tetap rasuah dan bukan serupa derma kepada masjid atau orang yang sakit. rasuah atau tidak, penjelasan daripada sprm dan penilaian rakyat yang akan tentukan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 6:51 PM

memang dah hancur pun Din.
tengoklah tu kalau pasal gelar menggelar memang nombor satu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 11:18 PM

Muhyidin kata dia tak dpt duit tu.sapa yg dpt sekarang ni agaknya.org bawahanpun kata tak dpt.calon dpt dgn bahagian agaknya tu pun org atas sj la.org bawah hmmm faham faham je la.siapa pulak nak mengaku dpt tu.mengakukan terlibat sama rasuah.tak mengakupun najib boleh cerita gamaknya.duit dbagi kpd sekian bin sekian.kalau sekian bin sekian tu tak mengaku bermakna najib mkn sorang lg kes nak kena teruk.jwbnya jd kambing hitam le umno gamaknya.selain umno ingin bangun membela diri dgn mengatakan mereka tak bersalah spt muhyidin.jika tdk mereka akan terseret sama oleh masalah yg najib bawa.semua org tak tahu jd ia jelas kesalahan najib seorang.selain umno pula ygingin bersekonkol dgn najib.sendiri mahu fikirlah.rakyat sedang mengharapkan kita semua.bkn semua rakyat dpt dbodohkan oleh ahmad maslan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 14, 2015 at 11:25 PM

http://satdthinks.blogspot.com/2015/08/warkah-buat-ahli-umno-one-step-guide-on.html

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 15, 2015 at 8:28 AM

As'Salam Semua...


"Now U See... Now U Don't.."


PM B = Penyamun Magik Bugis



"Discussion Is Dead"


"Diplomacy Is Dead"


"Democracy IS Dead"



Oh MalaysiaKu... Tanah Tumpah DarahKu..


-Tai-pan Jr-

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 1:00 PM

Klu stkt Najib ckp ngarut mcm2 ok la... dia nak mampus lepas.. mcm TMJ ckplah, taik pun sanggup
Mgkn berbaloi sebab 2.6b sudah masyyuukkk

Yg x pahamnyer... adalah haiwan peliharaan di sekelilingnya.. yg ada dlm umbi.. jgn kan nak dpt satu atau2 juta... cium pun x derma tu
Tp ckp mcm sama2 ada bhgn
Celaka sungguh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 18, 2015 at 12:43 AM

Kahkahkah.. lagi 100kali selasa pun najib xkan ada telor nak g saman..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 18, 2015 at 12:49 AM

Eh.. bukan macamni yang najib nak.. najib nak yang lebih banyak lagi guna nama binatang & organ2 seks.. kalau dapat jadi national geographic merangkap cerita lucah tu la baru hit KPI

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 18, 2015 at 12:58 AM

Hehe..

Macamnilah..

Ali kawan Abu

Ali dan Abu pergi kedai

Ali curi gula2

Abu nampak

Orang lain dalam kedai pun nampak

Abu repot kat tokey kedai

Abu kena tangkap dan kena rotan sebab 'breech of trust'

Abu kena piat telinga sampai rumahnya

Semua barang2 Abu kena rampas sampai Abu diisytihar 'muflis'

Ali? Balik bersiul2 sambil makan gula2

Katanya tokey 'derma'



Faham?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 18, 2015 at 9:52 AM

hahaha ok faham dah

....................
Reply To This Comment ...................
August 18, 2015 at 1:06 PM

Kat fb boleh la nak delete..tapi jangan lupa kat pencatat kita yang sangat amanah tu..raqib n atid tak main padam2..huhu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 18, 2015 at 2:04 PM

Kelemahan orang kita ni terlalu mudah terpengaruh dgn fitnah & tuduhan jahat pelbagai persepsi jahat pembangkang..itu kan hasil kerja pembangkang..kenapa kita tak berusaha berbuat tuduhan buruk kpd pemimpin pembangkang spt pemberian dana jutaan dolars dpd Soros kpd pembangkang..pemimpin politik tak kira pemerintah atau pembangkang sejak zaman Mahathir amalkan pekara yg sama..itu dah jdi hak parerogatif pengerusi..

....................
Reply To This Comment ...................
August 18, 2015 at 4:46 PM

Sape lha jadi barua najib tu kan..takde orang yang sanggup derma sebanyak tu lha..pikir pakai otak bukan pakai pale lutut..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 18, 2015 at 7:12 PM

Kita minta Najib letak jawatan bukan nak jatuhkan kerajaan...itu pun dia tak faham.
jom kita doa dia diberi hidayah sebelum malaysia dilanda BENCANA.

....................
Reply To This Comment ...................
August 18, 2015 at 9:53 PM

Saya join umno sejak zaman arwah dato megat jonid msh di kedah lg....!
Skrg banyak komen2 yg bersifat hentam menteri pasola najib adalah dari saya yg kini masih ahli umno!. Umno xsalah tp perkara rm yg diimbohkan yg membuat rakan2 saya ketua2 bahagian kecundang?. Sokong Najib ada hadiah.....bila lg?.....

Post a Comment