........... Rekod Penerima Individu Derma Terbesar Dalam Sejarah Dunia ! TAHNIAH Najib !! - Bancian Percaya Atau Tidak | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Rekod Penerima Individu Derma Terbesar Dalam Sejarah Dunia ! TAHNIAH Najib !! - Bancian Percaya Atau Tidak

Friday, August 7, 201579comments


Bila kita baca hujah2 menyokong Derma Najib RM2.6 bil, gambaran yang kita dapat sepertinya tindakan menderma dalam amaun yang sebegitu BESAR itu adalah satu perkara biasa yang dilakukan oleh pak Arab. Apatahlagi bila ia dilakukan secara rahsia tanpa pengetahuan sesiapa pun ! WOW !!

Entah berapa kali dan berapa banyak billion2 yang pernah didermakan oleh pak Arab yang begitu mulia dan murah hati itu ? 

Allahuakbar !!! Tak sangka masih wujud manusia yang begitu mulia di dunia ini. 

Derma pulak tu kepada Najib ...... entah apa niat penderma, wallahualam. 

Saya terjumpa satu artikel lama Forbes tahun 2011 yang menyenaraikan mereka yang tergolong dalam PENDERMA TERBESAR dalam dunia, semuanya merupakan mereka yang juga tersenarai dalam antara yang paling kaya di dunia.

Pertama Bill Gates, Warren Buffett, George Soros dan lain2..... Memang banyak yang telah mereka sumbangkan, contohnya Bill gates telah menyumbang jumlah USD28 bil ! George Soros $8 Bil .....


Amaun itu merupakan JUMLAH derma2/sumbangan mereka selama ini dan biasanya kepada Yayasan atau organisasi atau NGO ..... 

Tak pasti la pulak kot ada yang derma direct kepada individu apatahlagi kepada seorang Ketua negara lain !

Apa yang pasti adalah - Derma pak Arab kepada Najib ( seorang individu ) sebanyak RM2.6 bil selonggok begitu merupakan satu REKOD DUNIA SEPANJANG ZAMAN yang belum pernah dilakukan sesiapa pun !!!

TAHNIAH !!!!!!

Well, sepatutnya Tahniah itu diberikan kepada Penderma tapi apasalahnya kita berikan juga kepada Najib sebagai PENERIMA INDIVIDU DERMA TERBESAR DALAM SEJARAH DUNIA !!!

Bukan senang untuk menerima kepercayaan sebegitu besar untuk menjaga RM2.6 bil ! Kepercayaan yang TERLALU BESAR kerana segalanya tentang derma ini adalah rahsia.  Tidak perlu sebarang check and balance .... 


Pendek kata - ikut pandai mu lah nak belanjakan, aku percaya pada mu !  Peeergh ...... tahap kepercayaan antara seorang manusia kepada seorang manusia lain yang tiada tolok bandingnya dalam sejarah manusia ! Caya lah Najib !!!

Itulah secara ringkasnya yang balaci2 Najib mahu rakyat kita terima seadanya. Kena percaya kerana ia merupakan satu keajaiban yang tidak mustahil berlaku pada zaman ini.

Tapi kan ........ berapa ramai yang terima dan percaya ? 

Apakata kita buat satu bancian untuk melihat tahap kepercayaan pembaca blog ini. 



Nah, satu bancian/poll saya lakukan - Anda percaya RM2.6 bil yang dideposit ke dalam akaun peribadi Najib itu adalah Derma ? Anda cuma perlu pilih Ya atau Tidak saja. 

Saja nak tahu berapa % yang terima alasan balaci Najib !

Kita cabar mana2 blog yang pro Najib supaya lakukan bancian yang sama..... blog Najib sendiri ke ? Berani ?

Bancian selama 3 hari saja, berakhir Ahad jam 5 petang. Ada dipenjuru kanan WEB VERSION blog ini 



Selamat Mengundi !!

Share this article :

+ comments + 79 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 5:47 PM

Terbaiklah bro din, entah mengapa blog pro najib tk berani siar komen, buat pnt je komen

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 5:52 PM

Saya dah tunaikan kewajiban saya.....yes!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:20 PM

Hanya orang yang cari makan je yg percaya itu derma.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:21 PM

"Derma" yang sudah di ketahui umum, RM 2.6 ribu juta. Yang BELOM di ketahui umum entah berapa banyak lagi agaknya...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:33 PM

Beruk pun x caya, inikan manusia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:37 PM

Lepas ni pak2 menteri,wakil rakyat,ahli politik boleh declare sbg derma bila Ada duit masyukk dlm akaun..sb Tu najib nk buat akta parti politik kena declare duit masuk utk parti Dan individu...bila istihar sbg derma tklah kena siasat.bijak najib bertambah lingkuplah Negara dgn rasuah.

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 6:40 PM

100% duit 1MDB bukan Derma. Slip bank tertulis USD620,000,000.00 partial payment dan 61,000,000.00 2nd part for final payment.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:47 PM

Rakyat Malaysia patut berbangga kerana rekod ini dipegang oleh rakyat Malaysia. Kena buat poster besar2 tepi highway ni

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 7:03 PM

Off topik......
Dato bahri Peng. Siasatan SPRM d pindahkan ke jpm.......aduh......apa nak jadi ni?

....................
Reply To This Comment ...................
unggas
August 7, 2015 at 7:12 PM

Sila jangan lari dari perkara pokok berkenaan 2.6b itu. Samada derma atau apa kepada seorang penjawat awam apatah lagi bernama ketua kerajaan, ianya salah disisi undang-undang di bawah akta SPRM berkenaan maksud rasuah.
Keduanya, 'pendapatan' luarbiasa itu tidak diisytihar bagi tahun taksiran 2013 kepada LHDN. Sudah satu lagi kesalahan besar.
Ketiganya, putar alam balaci-balaci najib yang tuduh WSJ, SR dan lain2x akhbar dunia sebagai penipu, akhirnya terdedah siapa putar alam kat Malaysia nombor 2 (anwar no 1 kot). Hahahaha.
Tupun muka balaci najib masih tak malu. Mmg diorang ni pun kuat makan ras.... Diorang spin lagi. Spin lagi untuk cover abis.
Malangnya, tiada siapa warga Melaysia baik muda atau tua hendak percaya penipu besar no 2 dalam Malaysia ni lagi.
Orang Sarawak macamana? PRU x lama lagi... Percaya ker kat Ahjib ksygn Kabinet 1MDB ni? Jangan membenarkan KITA DITIPU & DILEMBU2X SELAMA LAMANYA.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 7:15 PM

Bila menderma tangan kanan bagi tangan kiri tak tau. Tak mau orang lain tau. Nanti orang ingat kita riak. .......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 7:24 PM

Derrma...? Dengan minyak mentah bawah USD50 setong masa ni.. mesti penderma tu dah melompat.. macam2 mintak utk cover loss dia, silap2 spender penerima jugak dimintanya..

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 7:35 PM

Aku pasti kau takkan pamer post aku ni. Tapi aku nak kau tahu kebenaran tentang derma pilihanraya ni. Jadi dinanjing....baca link ni yea....

http://www.politico.com/story/2012/12/barack-obama-mitt-romney-both-topped-1-billion-in-2012-84737.html

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 7:41 PM

Blog pro najib mmg tk siar komen...aku bukak pun psl nak komen, dah komen tak siar aku tak bukak blog pro najib dah la ni...pueh ati aku

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 7:46 PM

@KERIS BERAYONSaya tak siar komen kalau ada maki hamun dan perkataan menghina atau cuba lari tajuk. Kalau nak tahu, lebih banyak komen menghina Najib yang saya padam dari komen pro Najib.

Link saudara berkenaan dana politik President US. saya kalau komen, kesian pulak kat saudara tak terjawab. US tu besar mana dik ? Satu lagi, kita ada undang2, kalau tak puashati dengan limit dana pilihanraya, ubahlah supaya ia dinaikkan.

Oya, saudara masih belum berikan link kepada info yang saudara kata 'dah beberapa kali Najib nafikan' ada deposit RM2.6 billion dulu. Dah lupa ke ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 7:59 PM

Outsyed the box:
The richest Arab is Prince Waleed Talal who is worth US22.6B. If he donated US$681 million, that would be 3% of his wealth. Why would he want to donate 3% of his wealth to you know who.

No 2 is Joseph Safra at US$17.2B. If he was the donor, that would be 4% of his wealth. Same question.

No. 3 wealthiest Arab is Mohd Amoudi at US$10.8B. If he is the mystery donor that would be 6% of his wealth. Same question.

No. 4 wealthiest Arab is Abdullah Ahmad at US$6.4B. If he is the donor, that would be 10% of his wealth. Would anyone donate 10% of his wealth to you know who?

No. 5 wealthiest Arab is Naseef Sawiris at US$6.3B. If he is the secret donor, that will be about 10% of his wealth. Same question : why?

No. 6 wealthiest Arab is Najib Futaim with US$6.2B. US$681 million is about 11% already. Why would he donate 11 % of his wealth?

No. 10 wealthiest Arab in the world is Saif Ghurair with US$3.4B wealth. If he is the mystery donor, that would be 20% of his wealth !! Why would anyone want to donate 20% of their wealth to you know who?

These are the Top 100 wealthiest Arabs in the world. We can always call them (focus on the Top 10 cukup) and ask them to confirm or deny that they donated US$681 Million. Prince Waleed Talal has said he will donate ALL his wealth to charity. I really dont believe that guy.

The catch word however is 'charity'. Charity means the poor, the needy, those who are hungry etc. A Gato Gordo will hardly qualify as charity.

The secret donor must therefore be outside this list.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 8:28 PM

@KERIS BERAYON
Salam...
Fund-raising kat sana tu telus..nama pun Fund-Raising..
Ada rekod & semua orang tahu...
Jadi teruskan usaha mengHALALkan duit tu...
Satu lagi info boleh terangkan ni:
1. http://realpolitikasia.blogspot.com.au/2015/08/on-matter-of-us-681-million-donation-to.html

atau direct ke
2. https://s3.amazonaws.com/s3.documentcloud.org/documents/2158723/1mdb-documents.pdf
- cuba komen pasal Perkara No 70: Remittance Information ie, "Partial Payment" & "Final Payment"
- juga Perkara No. 71: Details Of Charges "SHA" yg membawa maksud "Shared" yakni, caj/yuran transfer oleh "Penderma" di kongsi dengan "Penerima"...heheh
- Ni yg buat kelakauu giler...kalau bleh derma bilyon bilyon, takkan takleh nak bayar yuran transfer tu...adehhh
PS: harap En Keris dapat perolehi Info lagi dan memberi penjelasan perkara ini supaya kita dapat sama2 hebahkan perkara yang BENAR...?
Wallahu'alam....

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 8:33 PM

Jaga bahasa kau bro! Ni dah melampau. Ingat tu mangkuk hayun. Jgn hina org dgn panggilan kau tu......aku mmg tak puas hati ni. Susah kau Nnt.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 7, 2015 at 8:33 PM

Assalammualaikum wmt,
Berita ini dari The Star untuk kekawan, khasnya Bro Din.

PUTRAJAYA: Two Malaysian Anti-Corruption Commission directors have been transferred to the Prime Minister’s Department.

Special operations director Datuk Bahri Mohd Zin and strategic communications director Datuk Rohaizad Yaakob were told Friday they were transferred to the PM's Department with immediate effect.

Bahri was among those questioned by Bukit Aman police in connection with the leakage of information in the 1Malaysia Development Bhd investigations.

Reporters stationed at the MACC headquarters here said they saw Bahri leaving the building "in a hurry.”

A staff said it was a "short goodbye" from Bahri as he walked out of the building with his colleagues at around 6.30pm to his Proton Inspira.

At around 7pm, Rohaizad was seen walking quickly to the basement car park, refusing to talk to reporters.

“Thanks for coming here,” he said before driving off in his Proton Waja.

On Aug 3, CID officers from Bukit Aman spent two hours questioning Bahri at the commission's headquarters in Putrajaya.

He was among several MACC directors questioned by the police the past week.

Bahri had reportedly said he vowed to “find perpetrators who are ordering the arrests” of MACC officers.

Sources told The Star that Rohaizad was transferred due to “disciplinary issues.”

It is believed the transfer could be due to his "soft approach" on Opposition leaders when they visited the MACC headquarters on Thursday.

A staff, who requested anonymity, said the MACC officers cried when informed about their transfers.

MACC is not expected to release any statement, preferring “to let these matters to be put to rest”.

Komen: Hancur negara ni gara-gara Najib,


....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 8:45 PM

@KERIS BERAYON

hahaha.. ni bukan keris berayon ni. ni mangkok hayon..

apa kaitan barak obama dengan undang2 Malaysia.
nak suruh SPRM tangkap obama ?

nak maki lebih lebih kang .... aku yang letih type.

aku sendiri dah banyak komen tak disiarkan

takyah siarkanlah din komen mangkok hayun ni. mencabar sangat soalanya.

kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:00 PM

Rejected and dejected keris...sore looser...reason why umno lost and could never win in sgor...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:01 PM

Kalau dipehatikan Yg pro pm menganggap komen komen keatas pm adalah pro Pembangkang... Ini lah kesilapan nya...majoriti adalah yang sayangkan umno...ini pemerhatian saya

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:01 PM

Mat rempit ni la yg dui melalak kat KD...rupa bodoh takpa tpi komen2 pun tahap super bebal tu yg x tahan tu...

Sebok ngan google plus mangkuk dia tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:05 PM

Dulu kata xde..lepas tu kata hak peribadi diantara penyumbang Dan penerima...sekarang derma pulak!!!!harap lepas xde pulak nak kata duit jin bagi hasil menurun kubur Mona fendi sudahlah!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:05 PM

Bagus detail nih....

Si mangkuk keris ni la yg dlu mlalak kata pondan x sebodoh tu, xde akaun dan mcm2 lgi...

Padan pun dpt pegang tombak jer....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:08 PM

Bermula dari kes 1mdb akhirnya semua terlondeh..Syg Dsn kamu seorg yg nampak ok tapi penasihat2 dan org yg siku kamu telah merosakan kredibeliti kamu.Terima lah hakikat bahawa ahli2 Umno dan rakyat yg menyokong Bn telah hilang keyakinan dan kepercayaan pada kamu.Jgn rosak kan parti hanya kerana kedegilan kamu.Ingat sebelum terlambat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:29 PM

Harap Tuan2 dpt jgk vote di sini.

http://syedsoutsidethebox.blogspot.com/2015/08/rmusd-down-to-392451-only-3-support.html

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:33 PM

@Anonymous

Dulu aku pun selalu melawat n komen di blog pro najib. Bila dapat jawapan-jawapan bodo n maki hamun, maleh lah den nak poie lagi. kang den pulak jadi bodo....hehehhe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:36 PM

Ko kerja sprm ker??!
Dah sprm kata derma..terima jer lah!!!
Yang penting bkn derma dari yahudi mcm sundal tua tu!!
Ada berani ker bukak n check dana n tabung mrk????!!!
Gerenti tak berani krn takut kena saman sundal tua n tokong dapig...hehehe..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:40 PM

Klu harta dia berpuluh2 bilion usd...usd700 juta tu mcm taik hidung penyu jer..
Mgkin nak balance jumlah sama ditrerima gay tua n komunis tua dpd yahudi..
Cai...yg penting bkn duit yahudi...hehe
Aku tak kesah...caya najib amanah...:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 9:44 PM

@KERIS BERAYON

ini lah keris berayon dengan lawak seram hydrogen power plant dulu tu kan?

dah takde modal sangat ke. setakat nak panggil orang anjing, baik kau gaduh dengan nek tempoyak. itu level nya.

satu lagi nak cakap. fund-raising presiden US tu open dol. najib open tak? najib bukan fund raising. najib blood raising. ha. ha. ha.

kau balik baca dulu pasal fission tu. nanti kau post kat google+ kau tu.

sekali datang. sekali lawak seram. sesuai kalau kau masuk raja lawak. kalau kau pair dengan mad maslan. aku agak confident korang boleh menang. kalau rahman dahlan, boleh juga. tapi kalau korang kena lawan mad maslan, 50-50 la.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 10:04 PM

Baju kotor dicuci dibasuh
Lepas dipakai kesini sana
Semakin hari banyak musuh
Najib tidur malam tak lena

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 10:24 PM

@KERIS BERAYONtul tu bang usa tu besar.. article tu pun jelas nama penerima... jumlah usd 1 billion tu jumlah terkumpul bukan seorang penderma mcm najib dpt

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 10:35 PM

Keris berayon ke, keris berputar ke aku xkisah.. yang aku kisah skrg apesal pengarah SPRM kena tukar serta merta.

Pasal derma tu, ko pikir sendiri sapa billionaire murah hati nak bg najib derma 2.6b. Psl obama, demokrat, republikan, dana pilihan raya jgn ko spin nak samakan dgn Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 11:42 PM

Percaya atau Tidak :- Ada 3 pertembungan dalam isu ini. Ada pihak yang tak tau apa pun & tak nak ambil tahu or tak dibenarkan untuk ambil tahu. Ada pihak yang cuba ambil tahu tapi terbatas tahap ingin tahu mereka cos simple English pun mereka tak mampu kuasai. Ada pihak yang agak sangat tahu cos membaca almost dari semua sumber sama-ada dari media arus perdana or internet. Golongan ini agak pendiam, they lebih pada analisis fakta bersndarkan pada logik & practical.

" Macam paham tapi tak faham pun. Macam cerdik tapi tak cerdik pun"- Ucapan Muhyiddin.

PERCAYA :- Pihak yang tak tau apa, tak nak ambil tahu or tak dibenarkan ambil tahu ini sure tetap dengan pendirian mereka iaitu 'Percaya pada derma' ini. Pihak ini kebiasaannya tak punyai apa pekerjaan/pendapatan pun. Sibuk memanjang je tapi hasilnya sekadar dapat sarapan or minum petang percuma dengan sekotak rokok dari kerja jadi pencacai. Keprluan rumah all isteri & anak2 yang berkerja.

Pihak yang cuba ambil tahu but terbatas tahap ingin tahu cos tak mahir internet or English ini pula tahap 'keliru' = 50-50. Jap mereka akan kata 'Percaya' then jap lagi mereka kata 'Tidak Percaya'.

Tidak Percaya :- Pihak ini agak mahir in English & internet. Membaca fakta kedua-dua pihak, tafsir fakta ikut logik & practical sesuatu isu ini, tapis then bezakan antara emosi dan reality. Pihak ini bukan terus tak percaya tapi sangat teliti setiap sebutan or hujah Najib & Pang-Enam ini. Contoh mudah :-

1) March they kata dah tebus dari Cayman Island & dah masuk dalam Bank Singapore. Arul pun akui nampak cash ini. MOF sahkan dalam Parlimen. Tetiba bila bocor rahsia, MOF telah ubah yang 'Cash is just Unit' dalam Parlimen juga.

2) Selepas WSJ jeluarkan isu USD700million ini then PM nafikan. Berbuih2 mulut PM & team nafi till kata akan saman WSJ. Emmm, surat minta penjelasan lanjut rupanya yang Peguam hebat PM mail to them. WSJ dah jawap pun yang they tetap dengan berita mereka itu. So, PM senyap terus till now.

3) Awal isu ini our PM nafi sekeras2nya till nak saman. Then Rahman Dahlan & Azalina tetiba kata itu 'Political Donation'. Dari mana mereka dapat ilham & fakta ini? Mesti 'bocor' dari sprm cos few days later SPRM umumkan 'YES'. Kebetulan ke kebocoran yang jelas disini...?

Adalah tidak elok kita pandang rendah pada mana2 pihak dari segi tau mereka ini. Tak nak ambil tahu ini adalah penyakit yang tiada ubatnya. At least berusaha la untuk ambil tahu & berusaha untuk belajar faham then terima fakta ini lebih mulia agar kita bina bangsa Melayu sehebat Pelayar Melayu dulu-kala.

Cuba cari fakta dari semua sudut then kaji tentang mirip pelaburan then bertukar pinjaman to Petrosaudi USD2 billion ➖ Derma USD700 ➕ 1.3 billion tebus dari Cayman Island then parked in Singapore.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 11:48 PM

Kecian dia Keris Beayon ni cos asyik ayon2 keris dia je tapi tak pernah tepat kesasaran pun. Akhirnya terjadi la 'keris makan tuan'.

Maybe dia ni risau later if Najib tak ada then siapa nak bayarkan sarapan pagi ➕ sekotak gudang garam seludup dia...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 12:06 AM

Habis rahsia umno semua..presiden songlap yg malu parti dan ahli2 nya..Mt pun blh x tau..Tegur je kena buang,suruh Sprm telus tapi kena serang dan di tukar.Apa daa..Buat malu aje..Melayu mudah lupa..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 12:16 AM

Baca lah undang-undang SPRM tu dulu. Derma pun termasuk dlm istilah 'RASUAH'. kecuali derma kepada parti politik, persatuan dan NGO. Pokoknya bukan masuk accaunt persendirian.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 12:21 AM

Sokong membawa rebah.. Ringgit makin merudum apa boss hang buat. Mintak boss beqenti ja lah. Aku percaya boss hang beqenti ja Ringgit pasti meningkat semula. Orang takut nak meniaga dgn lanun..

....................
Reply To This Comment ...................
August 8, 2015 at 1:03 AM

Alamak! Pak Arab murah hati. Yang peliknya, semua penerima perlu declare kepada bahagian cukai dalam negeri. Najib macamana? Macamana kalau bawa barang satu kapal terbang? Kustom periksa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 1:27 AM

mmg akan hancur kalau manusia takbur dgn jawatan nak belagak berkuasa dan bersekonkol dgn DAPigs

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 1:49 AM

Kenyataan itu mmg pahit adakalanya.... Namun pengadu domba ada juga hukumannya. Manusia itu pelbagai sifat dan sikapnya... Yg mulia..yg hina..yang teramat mulia.. Dan terdahsyat hasadnya. Bagaimana jika "sumbangan" itu sebenar2nya di niatkan jntu pembangunan ummah.. Dibaca sebagai pembangunan dan kemenangan umat Islam dalam mengimbangk dana zionis dan musuh Islam oleh seorang penderma yang juga Islam? Tidaklah kita sebenarnya menjadi balaci yg menggagalkannya? Kalau dana sebegini yg seharusnya menjadi rahsia pemegang amanah (dibaca pemerintah Islam) untuk menentag atau mengimbangi kekuatan musuh..... Allah ampunkanlah mereka yg merosakkan ini. Din sudah2lah. Musuh Kslam kini sudah tahu punca kekuatan Melayu dan Islam negara ini. Biasa juga kan kita dengar Sultan Brunei membantu pemimpin negara sebelum ini? Kalau ianya hanyalah rumors...ianga masih tetap menjadi buah mulut dakyat bahawa kerajaan melayu banyak dibantu..dan berpegang sebagai penyampai amanah. Zaman perjuangan Islam dulu...para sahabat yg kaya raya turut menyumbang.... Kerana wang dan harta juga boleh berperanan sebagai dakwah..... Pikirlah.- WakAbi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 1:51 AM

Marilah kita bersama sama teguh dgn ds najib dan ds zahid...cukuplah cerita ttg derma dll....kita mesti sayangkan pemimpin kita yg baik ini....beliau x pernah menyusahkan pembangkang mcm dulu2...
ayuh kita setia terus bersama ds najib dan
Ds zahid....ds zahid berani dan hebat ketika berbicara...saya x harap apa2...cuma berharap ds najib dapat terus perintah malaysia selama 30 tahun lagi...
hidup ds najib...ds zahid...menuju wawasan 2020...

....................
Reply To This Comment ...................
August 8, 2015 at 2:47 AM

@Anonymousbagaimana pula jika benar Najib tak boleh pakai ? Bukankah sokong yang membawa rebah ?

Kita selama ini hanya bertanya dan terus bertanya..... sebab Najib mengelak dan terus mengelak. Kenapa ?

Seperti kata tansri Sanusi sebelum ini - jika salah, Alhamdulillah tapi bagaimana jika benar ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 3:16 AM

@KERIS BERAYON alahai...ko baca la betul2..obama dapat duit derma tu disiarkan dan ramai org derma. Presiendtial election buat 2012, siar pon 2012. Najib dpt 2013, tutup, tutup, tutup, alih2 SR dan WSJ yg siarkan kalau tunggu Najib sampai kesudah org umno tak tahu ada duit derma utk dana umno.

Melopong la adun, parlimen umno carik duit.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 3:28 AM

@Anonymous

Apakata kita suruh najib letak jawatan. Bukan umno lemah pon kalau najib letak jawatan. Dan jawatan PM tu bukan hak keturunan dia nak pakai. Lagipun takkan umno nk kata tiada pemimpin yg lebih bijak dari najib sebab cara najib mengurus isu-isu adlah sgt lemah, tidak teratur dan selalunya salah langkah, jd takkan kita nk ckp ahli umno semua bodoh tak sepandai najib?

Apa salahnya najib letak jawatan? Bukan kiamat pun esoknya? Bukan bangkrap pun Malaysia ni. Tun yg letak jawatan pun Malaysia masih aman, takkan najib letak jawatan Malaysia huru hara?

Ataupun pro-najib ni sebenarnya sayang najib dari umno, atau dari Malaysia. Takkan satu hari nanti najib ni mati, pro-najib nk ikot masok kubur jugak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 3:45 AM

patah tumbuh hilang berganti..
masih ramai lagi ahli umno yang bernafas boleh ganti najib..
najib dah lama sangat berjawatan dengan sikap playsafe..
orang playsafe memang tidak mampu menjadi pemimpin no.1..
sebab dia tiada jati diri..hanya mampu jadi pak turut asalkan selamat..
apapun najib tidak boleh bertahan lagi..paling lama sehingga pau tahun ini saja..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 5:14 AM

satu kenyataan dari geng pro ahjib gor aka pahlawan bugis aka pengerusi 1mdb aka Kangkung yang agak rasional...

najib kena buat rombakan kabinet sekali lagi.. mana boleh menteri persoal apa yang najib buat. ini tidak sepatunya berlaku.

Kah kah kah

http://www.bnbbc.my/pegawai-sprm-dipindahkan-ke-jpm-hanya-jalankan-tugas-kj/

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 5:24 AM

@Anonymous

kalau betul apa nak takut.. kenapa nak kacau sprm, tukar peguam negara, rombak kabinet nak saman wsj ..

sebenarnya persepsi buruk jadi adalah dari najib sendiri.

kalau kita dah menipu dari awal/ cuba untuk berbohong / cuba untuk menyorokkan sesuatu

bila dah kantoi susahlah. orang tak akan percaya apa saja yang datang dari mulut pembohong

ingat cerita gembala kambing yang suka berbohong.

kali pertama orang boleh maafkan... kali kedua masih boleh dimaafkan.. kali ketiga orang dah mula tak percaya. Akhirnya kerana sikap bohong maka matilah kambing kambing tu semua.

takut juga kita sikap najib ni nanti menghacurkan seluruh negara yang sengsara kita. rakyat biasa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 5:52 AM

Krn Najib, jgn sampai org2 melayu pangkah DAP krn emosi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 7:00 AM

Ni kalau tak gila, bodoh tahap dewa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 7:06 AM

Kalau mengenai bayaran..ntah apa agaknya yg najib dah gadai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 7:52 AM

aku pun bukak blog depa bukan nak baca artikel tp nak baca komen saja

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 7:56 AM

jgn nak salahkan punahsihat semata2 kalau si lanun bugis tu sendiri yg terima nasihat bulat2 tanpa guna akal sendiri. oh ya sorry...dia mana ada akal ....bebal jer

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 8:03 AM

dah hancur pun

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 8:20 AM

Ciri2 umno tewas dlm pru 14 sudah ade...tp biasela komen2 pro najib berbayar cuma jalankn tugas utk control damage..
Depa pon kena gst, harga brg mahal,harga minyak dll
Depa tahu semua ni...tp biasala cr mkn
Skrang tiada langsung ahli keluarga yg sy berhari raya sembang2 akan sokong najib
Strategi najib mudah-takutkn melayu dgn dap
Tp beh umno pon tiada pilihan kecuali korup manjang..
Ade yg berkata jika pakatan ambil pon adekah esoknya org melayu kena sembelih mcm rohinya?
Sudah tentu mereka juga akn buat sehabis baik utk tadbir & kekal berkuasa
Yg pasti ramai berdendam dgn umno,harap2 ramai akan ditangkap selepas pru nanti
Rakyat cuma mahu korup dhentikan & ditangkap

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 8:28 AM

DUN kepada BN, Parlimen kepada Pembangkang itulah jawapan jika DSNR masih di situ

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 8:46 AM

Kesian Sprm..sapa lagi yg kita blh harap slps ni semua dah hancur lebur.Pac pun dan packing.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 8:52 AM

Umno tumbang sesekali merasa lah pulak jd pembangkang ya..x sbr saya nak tgk.Sendiri cari psl sendiri tanggung lah.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 8, 2015 at 8:53 AM

Assalammualaikum wmt,
Sebagaimana yg diberitakan, semalam TPM Zahid memaklumkan bahawa Polis sudah cukup menyiasat kakitangan SPRM. Dan tiadak akan ada tindakan susulan mengenainya.
Tamat atau tutup bukulah maknanya.

Namun, apakah persepsi rakyat terhadap kenyataan itu setelah dua pegawai kanan SPRM yg terbabit dgn siasatan ditukarkan ke JPM secara mengejut dan serentak pula?
Mungkin ada yg mengeluh?
Mungkin ramai yg tak puas hati?
Atau mungkin ramai yg tergelak besar?

Hakikatnya, memang wajar Zahid menggantikan TSMY.
Kesetiaannya kpd Najib - khasnya dlm menutup kekalutan isu 1MDB, memang tidak mampu ditandingi TPM sebelumnya itu.

Persepsi buruk dan sangkaan serong rakyat umum semakin melebar. Makin hari semakin parah. Yg pasti, nyiru tidak akan mampu menutup bangkai gajah yg berserak sifatnya.

Lebih teruk lagi, kenyataan yg dikeluarkan Menteri Belia - KJ, mengenai isu perpindahan
dua kakitangan SPRM itu ke JPM, menjadikan isu ini semakin panas dan membara.
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
August 8, 2015 at 9:23 AM

"......sebagai perdana menteri yg d lantik saya akan berbincang dgn menteri kewangan dan juga wakil2 dari parti termasuk presiden umno utk menerima anugerah penerima derma tertinggi d dunia ini. Terima kasih juga kpd rakyat yg menyokong usaha2 kerajaan yg membuat kan msia semakin terkenal d persada dunia dgn undang2 yg boleh d pinda sesuka hati serta sokongan padu ahli2 kabinet yg sentiasa membuktikan berfikir itu adalah tugas yg amat sukar.........."
Sekian. Terima kasih.

RAKYAT D BODOHKAN..PENCAPAIAN D PUTAR BELITKAN.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 10:04 AM

Jibby.. jibby......
Nak saman WSJ pun tunggu pandangan kedua. Siap ada tempoh 6 tahun lagi.. Dah dpt pandangan kedua nanti buat2 kurang faham lagi. Tunggu pulak pandangan ketiga atau keempat.. Belum habis tempoh 6 tahun kalau malaikat maut dtg menjemput. Tutup kes kat dunia.. Jibby... jibby...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 11:51 AM

Ha3..betul sgt2 tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 2:48 PM

Klw org dh x percaya mmg susah. Bwk lah cop tu kt mana2.

....................
Reply To This Comment ...................
August 8, 2015 at 2:49 PM

Aku cabar pro ketua lanun suruh dia bersumpah dgn nama ALLAH jika duit tu benar2 duit yang didermakan.Ada berani?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 3:08 PM

Pokok durian berbuah lima
Sayang sebiji terputus tangkai
Orang berada mendapat derma
Orang merempat membayar cukai

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 3:51 PM

-luv tun m.

- kepada keris berayon, anda seperti najib tidak mengunakan otak dengan sepenuhnya.
-kepada pro najib, terima bulat-bulat dan yang salah menjadi betul . akhirnya kebebalan itu sendiri terlihat dek kaca rakyat.

-berjiwa seni dalam berpuisi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 4:54 PM

Sekalitu dia bersumpahhhhh..... Amacam...ada yg akan terima kenyataan tu dan berserah kepada Allah? Huh.... Rakyat Malaysia dah tak percaya dah ngam,semua tu. Sedangkan solat hajat yg kemudiannya dipertunjukkan dn segala kebenaran pun di tolak ketepi.... Inikan pula sumpah individu.... Tak taj bala apa yg rakyat Malaysia undang sebenarnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 8:37 PM

Aku cadangkan supaya pemberian derma ini diberikan sijil guinness book off record kerana sebagai individu ah jib gong menerima derma dengan jumlah yang tertinggi ... dan tidak mungkin rekod ini dapat dipecahkan oleh sesiapa pun sehingga ke akhir zaman ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 9, 2015 at 1:12 AM

Banyak benar kalaunya...yg pasti zaman Rasullullah,mereka mnderma kerana Allah.Zaman Najib,mnderma nak kekal brkuasa sambil merosakn umat Islam

....................
Reply To This Comment ...................
August 9, 2015 at 8:48 AM

teringat ayat ahmad maslan...hari tu kan dia ada ckp..
" Pm bodoh je yg ambil duit 2.6b masuk akaun dia n org bodoh je yg percaya duit tu dimasukkan k akaun Pm"
# so skg ni dpt pk ape sy pk? ahmad maslan dah buktikan yg dia dgn najib ni mmg sama2 bodoh..kikikihkih..nak gelak pulak rs..sori ye..hahahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
August 9, 2015 at 8:53 AM

xbaik la nak gelar2 org anjing...jgn psl pemimpin,psl politik kite semua plk nk pecah belah bgaduh..kaum lain gelak je kat kite nanti...

....................
Reply To This Comment ...................
August 9, 2015 at 8:55 AM

haha..best kan baca komen..klu la komen anti najib pun dsiar kan jugak msti lagi -panas-..haha

....................
Reply To This Comment ...................
August 9, 2015 at 9:07 AM

haha..lwk betul komen anon 7.00..nak gelak sy..anon 1.51 pulak..menuju wawasan 2020..skg dh 2015..lagi 5tahun nak 2020..tp skg still nampak sama...xda perubahan kearah kemajuan pun.....yg nampak nya hasil minyak dan gas makin menaik..ringgit makin menurun..gaji rakyat masih sama..brg2 mhal..dgn cukai lagi....gaji dan elaun pak menteri makin tgi...skg dlm kepala diorg ckp 2020 digambarkan maju sgt...futuristic sgt...tp klu keadaan negara dan pemimpin sahaja yg maju tp rkyat ketinggalan..xpyh xpe futuristic2 ni..xpyh xpe nk rai wawasan 2020 tu

....................
Reply To This Comment ...................
AKU MELAYU
August 9, 2015 at 11:00 AM

nama tun razak yang harum telah dibusukkan oleh anaknya....malang sungguh......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 9, 2015 at 8:37 PM

keris berayun ka...teloq...haha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 9, 2015 at 8:47 PM

otak spesis ama cam teloq berayun gak nie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 9, 2015 at 8:55 PM

sbb tue la najib amik oghang cam ahmad maslan soh dok lam finance, senang kan tugas dia...hehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 11, 2015 at 8:49 AM

Najib suku sakat Penyamun Tarbus.

Post a Comment