........... Rahman Dahlan @ TheStar - Charge Sheet Itu Satu Cubaan Menjatuhkan Najib ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Rahman Dahlan @ TheStar - Charge Sheet Itu Satu Cubaan Menjatuhkan Najib !

Sunday, August 16, 201537comments

TheStar


Saya ingin komen artikel wawancara Thestar dengan Rahman Dahlan mengenai isu2 semasa yang sedang hangat ketika ini. Agak panjang artikel itu namun saya sarankan anda baca kerana terdapat satu pendedahan yang agak mengejutkan mengenai isu draf Charge Sheet yang Rahman kaitkan dengan satu cubaan mahu criminalise Najib. ( mendakwa Najib atas tuduhan jenayah )
.
Q: Why didn’t the PM trust the special task force investigating to finish their job? Or are you saying that there was attempt within the task force to criminalise the Prime Minister?
 
I don’t know. The AG Apandi mentioned the word 'criminalise the PM'.


In the first place the task force was illegally constituted. They were not supposed to be investigating the PM or any individual for that matter.


The original task force was set up to look at the overall policy of the banking system such as money laundering, the illicit flow of funds, the illegal use of money changers to move money in and out of the country, illegal money transactions involving terrorism and drug business and the loopholes in the system. That is why the AG, Bank Negara, MACC and the police were there. The four Tan Sris.


When there was an instruction to investigate the RM 2.6bil (in Najib's personal account) that task force was used. But the Attorney- General cannot be part of the task because his job is to prosecute. He cannot be involved in investigation. It is a conflict of interest. 

The Attorney-General's chambers should maintain the separation of powers.  Investigations should be left to the agencies responsible for investigations which is the police, MACC and Bank Negara. The AG was not supposed to be part of the task force but he was. To me that was wrong.


Pertama Rahman berkata AG tidak seharusnya terlibat dalam siasatan Task Force dalam isu RM2. bil. Berlaku conflict or interest sebab tugas AG adalah sebagai pendakwa. Pihak Task Force ada menjawab persoalan ini pada 16 Julai lalu di mana satu kenyataan bersama dikeluarkan oleh Zeti BNM, Khalid PDRM, Abu Kassim SPRM yang menyatakan kehadiran AG Abdul Gani hanya sebagai tempat rujukan hal2 berkaitan undang2 dan bagi memasikan siasatan berjalan lancar.

Pendek kata - AG Abdul Gani TIDAK terlibat secara langsung dalam siasatan Task Force sebagaimana didakwa Rahman. 

Apakah Rahman mempertikaikan kenyataan bersama Task Force itu ? Anda boleh juga rujuk kenyataan resmi dari BNM di SINI.

Themalaymailonline 16/7

Q: So who is investigating 1MDB then?
 
The special task was something the IGP wanted I suppose. The police, MACC, and Bank Negara can conduct their own individual investigations without having that task force. That is not a problem. But the task force doesn’t have the mandate from the Cabinet. There is no executive order from the Cabinet to constitute that task force to investigate that particular issue.


Kenyataan Najib melalu blognya bertarikh 8 Julai boleh menjawab kenyataan Rahman di atas dimana Najib ada menyatakan -

 4. Siasatan sedang dilakukan oleh Pasukan Petugas Khas untuk menentukan sama ada tuduhan yang dibuat oleh Wall Street Journal bahawa saya telah mengambil dana 1 MDB untuk kepentingan diri sendiri berasas atau tidak. 

KLiK
Jika ketiadaan Executive Order mahu dipertahankan, well ...... saya rasa tidak ada Executive Order pun semasa menubuhkan 1MDB maupun untuk SELURUH tindakan /keputusan 1MDB yang melibatkan jaminan rakyat bernilai berbillion2 RM !

Bukankah kata2 arahan Najib lebih besar dari Executive Order ? 

Kenyataan seterusnya adalah penting !

Q: There is the issue of the transfer of the two MACC directors (Datuk Bahri Mohamad Zain and Datuk Rohaizad Yaakob) and the DPP and other officers on the case were detained, why did that even happen? Why is there no confidence in MACC to let them do their job professionally?
 
When Tan Sri Apandi made the comment that there could be a plot to topple the Prime Minister by way of criminalising the Prime Minister what would you do?


Have that in mind first as a background to all your questions and the pieces will fall into the right places.You have the allegation of MACC revealing information to Sarawak Report – what do you do? Under normal circumstances you will transfer officers.
In my ministry if I find an officer or the secretary-general allegedly releasing confidential information he would be removed.

Q: No you should charge them.
 
Yes of course, But you must remember these are very dynamic situations so God forbid if that draft charge sheet was actually served – can you imagine what would happen?


Q: Can you tell me if the draft charge was real?
 
I don’t know. I just look at Tan Sri Apandi ‘s statement. He said the charge sheet was not in the system of the Attorney-General's office so that is suggesting that it was done outside the system and outside the normal process. And he said this could be a plot to criminalise the Prime Minister.


Given that scenario what would you do? You would take drastic action wouldn’t you? Okay take these people out first so that things will get back to normalcy and see what will happen next. If you could appreciate that scenario then you would understand the flurry of action taken by the PM
.


Q: How is it that Tan Sri Apandi comes into office as the new AG and in just a matter of days is able to say there is an attempt to criminalise the PM?
 
That is the plausible scenario that Tan Sri was saying, so of course, then you would have to take some drastic action. I am not too sure because I am not privy to the information whether what he said is true or not. I just based it on what AG Apandi was saying. That the charge sheet was false and that the investigation into (the former 1MDB subsidiary) SRC International (Sdn Bhd) was not even completed. When I say false it means that it did not go through the proper channel of charging an individual.


Q: So that is not to say the draft charge wasn’t there?
 
It could be there. By reading what Apandi said, the charge was there but it wasn’t going through the proper procedure. Obviously you need evidence first. You need to complete your investigation and if you feel the evidence is strong enough then you charge someone.

.
                                       *********************************

Apakah berlaku salahguna kuasa dalam penjelasan Rahman di atas ? Jika charge sheet itu benar, kenapa perlu di 'pintas' dan di batalkan ? Kenapa tidak dibiarkan proses keadilan berlaku ? Jika sebarang dakwaan mahu dilakukan, ia harus melalui Peguam Negara. Dan Peguam Negara tidak akan sewenang2nya bertindak jika pertuduhan itu tidak punya cukup bukti.

Jika tidak ada sebarang dakwaan terhadap Najib oleh Peguam Negara, dengan sendirinya terbukti Charge Sheet itu adalah palsu.

Perkara ini berlaku semasa Abdul Ghani masih Peguam Negara dan sewajarnya beliau diberi peluang untuk menjelaskan keadaan.

Kenyataan Rahman seperti mengatakan Charge Sheet itu benar wujud !


PS - Panjang lagi artikel TheStar itu termasuk komen Rahman mengenai 1MDB dan PAC. Mungkin kita komen di lain artikel.

Share this article :

+ comments + 37 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 6:37 PM

Man....berapa jibun bagi utk jadi bo**h ni? Berbaloi ke....seronok ke jadi org yg tak bermaruah ni?
Tapi tak pe....kita tengok sejauh mana anda boleh pergi lepas ni...
Ingat man!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 6:40 PM

Mendidih darah aku baca interview ni!

Ini maknanya charge sheet yang Sarawak Report siar tu memang benar.....mereka cuma kata "false" on technical basis.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 7:07 PM

salam,
mengikut fahaman saya, sprm dapati ada salahlaku tang derma, maka ag nak dakwa. bila nak dakwa, maka ag kena buang kerana mendakwa ketua pembesar kesalahan jenayah menurut ag baru dan dipersetujui oleh para menteri kabinet baru. yg ag lama nak dakwa berkaitan derma, kesalahan rasuah ikut akta dalam sprm. bukan nak gugat negara pun.

ikut fahaman saya, task force dibentuk melalui tpm tsmy apabila wsj pecah lobang. tujuannya menyiasat kebenaran dakwaan kerana ag gani mendapat maklumat yang serupa. oleh kerana melibatkan orang nombor satu, maka berjumpa orang nombor dua perlu untuk tindakan lanjut. maka task force diwujudkan. tak ada kaitan dengan 1mdb kerana 1mdb disiasat pac dan odit negara. so, bila kena pecat, maka nak tutup lobang nampaknya sehingga segala tindakan bodoh dibuat.

ikut fahaman saya, apa yang disampaikan oleh rahman dahlan, memang wujud salahlaku dan cubaan melindungi , mengelak, alih isu, lari topik, dan sebagainya. semua ini nak tutup kes dan hingga timbul nak jatuhkan kerajaan. mereka ingat rakyat malaysia ni tarak otak nak jatuhkan kerajaan ke? ingat senang ker macam thai nak tukar kerajaan. bersih cuba buat banyak kali, bang non pun dah berkali-kali buat, semuanya gagal kerana hanya segelintir kecil je yang suka berdemo dan tunjuk perasaan. kita pun tahu, polis, tentera hanya ikut pemerintah yang tertinggi mereka iaitu agong. so, jangan la menteri buat kenyataan yang nampak mereka otak yang kecil.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 7:12 PM

Kuasa AG memang mendakwa atau tidak mendakwa atau memberhentikan pendakwaan di mana2 perengkat pendakwaan.
Peranan AG memang memberi nasihat kpd pehak yg menjalankan siasatan dari segi teknikal atau undang2. Kerana akhirnya AG yg akan menentukan sama ada cukup keterangan atau tidak.
Tugas bahgian siasatan adalah mengemukakan hasil siasatan ke pejabat AG dgn cadangan sekiranya dipersetujui oleh AG ( yg dipantau oleh peg undang2 yg ditempatkan di bahgian siasstan itu yg dipinjankan dr pej AG sebagai penasihat undang2) termasuk menyemak kertas pertuduhan sebelum dikemukakan ke pej AG.
Untuk mengesahkan draf pertuduhan itu adalah penasihat undang2 itu yg tahu atau peg penyiasat kes.
Sekian. Betulkan saya sekiranya saya salah. Teima kasih.

....................
Reply To This Comment ...................
August 16, 2015 at 7:15 PM

Mari buat laporan polis.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 7:23 PM

Kalau ditengok kembali charhe sheet itu, ia berkenaan dgn Najib menerima duit. Dari SRC Internatioanl sebagai balasan pinjaman dari KWAP dimana najib ada kuasa.

Jadi mmg ada kesalahan tg telah dilakukan. Apa lagi yg AG mahu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 7:42 PM

ha. ha. ha.

maknanya kertas pertuduhan tu memang benar lah kan.

satu lagi isu budak najib nak kena jawab.

dulu diorang dok bising kata waran tangkap tu salah. format dia salah.
aku dah cakap. itu kertas pertuduhan. bukan waran tangkap.
sesetengah post aku kat sesetengah blog kena delete.
hari ni ada lagi satu post aku kat satu blog blongang najib kena delete.
budak najib punya perangai.

bising budak budak najib kata waran tangkap salah format lah. charge sheet palsu lah.

sekarang. rahman dahlan sendiri cakap. AG apandi cakap. memang wujud.

sekali .... macam cerita duit dan akaun daa ....

ha. ha. ha. bertempek atas muka budak najib.

dah berapa banyak dah isu bertempek tempek kat muka budak budak najib.
korang tak rasa bodoh atau dibodohkan oleh boss korang ke?
korang tak rasa letih ke asyik nak spin cerita je?
2-3 bulan sekali. kena spin cerita.

korang rasa halal ke duit yang korang dapat untuk spin cerita?

kalau korang rasa halal. ok lah. yang menjawab esok bukan kami. masing masing jawab sendiri.

yang atas dunia ni pun. nanti ada lagi berita/cerita baru yang sekarang ni korang dok bising kata rekaan. nanti disahkan oleh boss korang sendiri sebagai benar.

bersedialah dengan alasan dan spin spin ye.

selamat berputar.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 7:46 PM

Rahman Dahlan & Salleh Said, saya sudah hilang kepercayaan terhadap Najib. Suruh dia letak jawatan A.S.A.P.

-Anak Sabah-

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 7:58 PM

Kenapa Ah Jib Gor patut meletakkan jawatan ? Kerana...

1. Gagal mendengar denyut nadi rakyat marhean yang sengsara akibat dasar ekonomi yang menjadikan golongan berpendapatan sederhana menjadi miskin dan yang miskin menjadi papa kedana

2. Gagal menjadi hero orang melayu kerana banyak hak2 melayu dilupuskan atau dimansuhkan demi menjaga hati kaum kiasu. Tapi yang peliknya kaum melayu yang memberi sumbangan terbesar dalam PRU13 masih belum menerima habuan. Sedangkan kaum yang tak memberi undi itu pulak yang dilebih2kannya dengan pelbagai bantuan dan peruntukan. Soalan yang buat orang melayu makin meluat, " mau br1m lagi ke tidak ?".

3. Gagal menjaga maruah agama Islam lebih2 lagi dalam isu Kalimah Allah. Apa bezanya penggunaan kalimah Allah di Semenanjung dan Sabah Sarawak ? Kat Sabah Sarawak pon ada orang semenanjung jugak. Begitulah sebaliknya di Semenanjung. Kalau ada 2 set undang2 khas untuk kalimah Allah, apa gunanya hidup dalam satu negara tapi undang2 berbeza. Ini bukan undang2 adat, tapi undang2 berkaitan kalimah suci umat Islam. Nama Allah hanya milik penganut Islam sahaja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 8:25 PM

Rahman ni bila balik rumah nak tidur tu tak terfikir ke buat kerja tak cerdik ni@bo**h. Takkan nak jilat sampai tahap tu kot? Anda dah tak ada agama atau pegangan ke demi boss anda? Silap tu....ini je yg mampu anda buat utk menyara anak bini? Kesian anak2 bini...tak malu ke kat mereka? Kau pun sama lah letak jawatan lagi bagus.....tu pun jika ada maruah....rasanya takde...confirm takde! Jika saya d tempat anda...pasti saya letak jawatan,awal2 lagi buat apa bersubahat.....kan!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 8:36 PM

aku baru baca.

sapa nak baca. boleh baca interview the star dengan rahman dahlan.

aku suka soalan the star. direct.

soalan pasal ghani kena pecat. berpusing pusing rahman nak justify. tapi bila the star tanya soalan.
"You say it wasn’t a removal but it was a removal because he was taken away from his post two months before his contract expired"

rahman dah tak boleh jawab.
"Fair enough. You can make your conclusion. It is up to you. I have not spoken to him. But the official statement was that he was not well."

terus nak alih cerita kata ghani tak sihat.

the star asak lagi
"Usually when someone has to leave office because of health reasons, it is common practice he would issue a statement to that effect but the fact is Gani Patail has not done that. And his choosing to remain silent speaks volumes?"

rahman mengelat lagi sekali.
"My point is very simple. The investigation is still going on. No one is stopping that."

oiii .. orang tanya. kalau pegawai tak sihat. dia sendiri akan keluar statement. soalan tu masih pada isu ghani kena pecat ke tidak. bukan pasal siasatan keatas 1MDB diteruskan ke tidak.

ha. ha. ha. siapa alih tiang gol ni rahman oiii??

pada aku. yang paling best. soalan ni.
"The allegations are targetted against one individual ie Prime Minister Najib but why do Umno leaders keep saying it is an attempt to topple the government?"

jawapan rahman
"Yes it is targetted at the Prime Minister. If you have the Prime Minister step down for an allegation of that sort, then the entire Cabinet might have to be replaced for whatever reason. The new PM would have his own cabinet. But the Barisan government would definitely not collapse. When I say the government, I am talking about the Cabinet. It’s not to topple the Barisan government. I don’t think that is what people meant. What they meant was the present Cabinet"

makna kata. zahid. rahman. dok sibuk kata orang nak jatuhkan kerajaan ni sebab nak jaga pungkok diorang ja.

dan bersusun dan berkoyan penjilat najib datang nak defend pungkok najib, zahid dan rahman. ha. ha. ha.

who are those people said that there's an effort to topple the government? it's not the people rahman. don't try to bullshit your way through. only zahid, you and a few penjilat.

people want najib to step down.

kalau najib step down dan muhyidin ambik alih. tak semestinya kabinet akan dirombak.

kalau yang panas bontot pun. spinners macam rahman dahlan je lah.

dan kalau pm baru rombak kabinet pun. najib dan penjilat pun setuju. itu perkara biasa. itu bukan menumbangkan kerajaan.

kalau itu logik rahman. najib dah menumbangkan kerajaan secara tidak demokratik 2-3 minggu lepas.

saya pusing #MahJib! " Wang besar! Wang besar! RM2.6b".

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 8:49 PM

Pihak kononnya perasaan 'berkuasa' tidak mahu siasat kenyataan Rahman Dahlan? Demi Allah SWT dan Rasulullah SAW, yang benar pasti menang, yang batil pasti kecundang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 8:50 PM

Ni khas buat najib serta puak juak nya.......

Bila Izrael dtg memanggil....
Jasad terbujur.....
D pembaringan......
Seluruh tubuh akan menggigil....
....sambung ye! sbb anda yakin hebat!!!
Ingat tu semua......tipu lah selagi ANDA mampu!

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
August 16, 2015 at 9:08 PM

Salam Din,
Satu-satunya statement Rahman yang saya amat setuju adalah apabila beliau menyatakan bahawa sekiranya PM diganti maka seluruh Cabinet Kayu ini akan dirombak semula.
Maka secara otomatik beliau telah menyatakan bahawa Cabinet yang ada ini hanya mementingkan jawatan mereka sendiri dan bukannya kebajikan atau keperihatinan terhadap rakyat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 9:18 PM

Jom turun beramai2...bkn demo tp buat report kat pdrm sprm etc..kalu dok sembang maya je...najib senyum je....report..suruh rani kulup buat report dulu..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 9:35 PM

Mak oi...
Baca betul2 cai..
Charge sheet tu mmg palsu...standard tak sama dgn yg diamalkan di negara kita!!!
Dlm blog pro bn (hehehe...blog penjilat najib..seperti kata din penyu)...dah ditunjuk charge sheet sebenar.
Din...ko siarkan benda fitnah nie...klu ko mati eksiden esok...sempat tak ko mtk maaf dgn org yg ko fitnah!!!
Agak2 lah...
Aku pun klu meluat dgn seseorg...tak sampai hati nak tabur fitnah...
Berdosa dgn tuhan...no hal.InsyaAllah boleh minta maaf directly n Dia maha mengampuni.Dgn manusia...klu dia mati dulu atau ko mati dulu tanpa sempat minta maaf....apa jadi???!!
Ada waktu kita di atas, ada kala kita di bawah...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 10:16 PM

Benda charge sheet ni betul.... psl ape sy ckp betul...psl najib sudah melakukan kesalahan bwh akta bnm....erm itu yg sy phm laaa

....................
Reply To This Comment ...................
August 16, 2015 at 10:18 PM

@Anonymousstandard tak sama ? Kan namanya deraf ..... point2nya yang penting. Dan point2 itu yang buat Najib gelabah..... tak gitu ?

oya, dosa fitnah masa mula2 wsj dedahkan rm2.6 bil tu,konon deposit tak wujud dengan pelbagai hujah dan maki hamun tu ....... dah minta maaf ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 10:23 PM

http://m.malaysiakini.com/news/308768

"It was an appreciation to Malaysia for championing Islam and for practising Sunni Islam (Ahli Sunnah Wal Jamaah)," Kuantan Umno division chief Wan Adnan Wan Mamat was quoted as saying in a Sinar Harian report today.

Aku cari kat website Sinar Harian tak jumpa pulak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 11:03 PM

Saya pun suka dgn soalan2 the star. Sekarang rakyat boleh bukak mata besar2..dan buka minda..

Perhatikan ayat2 rahman dahlan yang mengelabah. Tangkap muat..

Interview ni ada satu kesimpulan yang mudah. Rupa2nya semua pertuduhan kat Najib oleh wsj dan sr adalah BENAR.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 11:19 PM

Tumbangkan Najib = tumbangkan kerajaan.

Tumbangkan Pak Lah = ?

Najib, Zahid tak de join sama masa tu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 16, 2015 at 11:56 PM

Kesimpulan nya kerajaan ini "di pimpin oleh pemBOHONG, di sokong oleh ahli2 kaki pemBOHONG, untuk memBOHONGi rakyat". Saya fikir Richard N Nixon pun would have been proud dengan si Bugis for surviving the long with his strings of lies to date.

As for Datuk Dr Harun Din yang tak percaya yang si Bugis ini kaki kencing, cuma satu ucapan saya ada untuk dia 'Takbir".

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 12:03 AM

Din Turtle, you are more alert than the star reporter vis-a-vis ex-AG's involvement in the investigation. The reporter could have countered RD by saying 'but the taskforce has explained Gani's role'.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 12:47 AM

@dinturtleBro Din,orang macam ni sangat bangga dengan orang macam Ah Jib Gor. Ya lah tak banyak Pemimpin negara dunia yang bertaraf Billionaires,selain dari Silvio Berlusconi,saya fikir Donald Trump yang sedang mencuba nasib dia untuk bertanding sebagai President USA.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 1:32 AM

Kepada Jiwa Kacau,

Teruskan kasi Kacau ala ala kasi sengat tuh! Biar dorang tuh panas sembelit sekali pun, kepentingan negara melebihi segala nya.

Ini soal maruah melayu jatuh-hina, kehilangan tampuk kuasa melayu-muslim, kehilangan mutlak tanah tumpah darah Tanah Melayu nih!

Selagi yang diatas terus bertahta, selagi tuh rakyat perlu menggegar!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 1:45 AM

Bro DT,

A very good rebuttals, I like! Draft is a Draft, there is no formality, that will come later when the REAL charge is made, its formal!

Pro-Bugis pusing guna ayat agama, fitnah, dosa bagai....sama kepala sama juga penjilat dorang!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 3:48 AM

Dekat tmi 2.6 b from saudi for thanking to fight IS..hahaha terbaik sungguh klu article ni benar..i love pm

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 5:37 AM

Betul..kami anak2 muda sabah amat malu dengan kamu berdua. Kamu berdua akan dikenang sebagai balaci yg tiada maruah diri. Sekian.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 6:13 AM

No one is criminalising the pee em.. He is the one who is criminalising the rakyat.

With clowns like rahman keep on backing him up..

Uols tunggu je masa kejatuhan korang..2018 bukan lama sgt pun..bukannya korang nak hidup dan berkuasa beribu tahun pun..

....................
Reply To This Comment ...................
August 17, 2015 at 7:43 AM

Najib kata dia tk bersalah...mkt kata ok...sua ku nan kata dia tahu...tp bila kita kutip semua hujah balaci....semuanya cacamarba...tk selaras sb semuanya skrip yg disediakan...walhal mereka yg bercakap tnpa mengetahui sepenuhnya isu...sb najib tk pernah berterusterang dan statement najib pun berselerak...apapun isu ini jelas
technically wrong n morally wrong. ...kalaupun tecnichaly wrong n moraly right atau technicaly right n moraly wrong.....jelas najib dah buat sesuatu yg wrong yg silap dan ini berkait dgn integriti penjawat awam walaupun sbg pm or presiden..terlalu bnyak undang2 dan peraturan yg dilanggar...tkkan itupun AG tk tau...sy nk pesan pd semua yg terlibat.....sayang pm ke sayang kerajaan...sayang presiden ke sayang parti...buat lah keputusan kerana jika kita tolak najib sbg pm..kerajaan masih ada...anda masih selamat...cerita anda..cerita najib dsbnya akan tenggelam...sb rakyat nk najib turun je...dosa lampau anda tersimpan dan hanya anda seorang berhadapan dgn allah swt nanti...itu kalu anda tolak najib..tp kalu rakyat tolak najib...ia bkn takat najib seorang..sb ia adalah pakej...iaitu rakyat akan tolak keseluruhan anda..rakyat tolak bn...waktu itu bila kerajaan baru ujud lps pru14....ingat kisah lampau anda tk dikorek..sampai lubang cacing depa korek...waktu itu jgn kesal...so awak..mkt kabinet n ketua bahagian...fikir tgk lah...yg nk turun najib sekoq se....awak masih selamatt....najib bkn lah hebat sgt...ramai lg blh kita tonjolkan sbg pemimpin...yg penting rakyat tk lihat kita menyokong pemimpin yg tk berakhlak dan tidak bermoral..for once...do something right for the party fot the nation n for the people...generasi akn dtg akn berterimakasih pd anda...tunjukkan bantahan..jgn play safe..decide now..or u ll loose forever..its now or never n its better late than none..dan yg penting...sbg pemimpin muslim...anda akan dipertanggubgjawabkan dan terkesan di pdg mahsyar nnt...ingat...sbg org lama yg pernah berkhidmat di agensi d bwh jpm bersama2 mat maslan sahlan dsbgnya dan pernah berkhidmat sbg su umno bhgn...saya hanya memberi nasihat dan pandangan..damage done is beyond repair...lg lama kita simpan najib lg bnyk masalah yg timbul...even if najib is the pm....if he. .najib..is not helping the system n the party...he has to go sb u guys kata pemimpin dtg dan pergi (」bila refer ke pihak yg kena gugur dari kabinet)...tinggak lah najib dgn masalahnya afar tiga juta ahki dan rakyat yg masih sokong kita tidak sumpah dan kencing kubor kita....menjadi pemimping adalah suatu amanah...memilih pemimpin lg besar amanahnya..

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 17, 2015 at 8:06 AM

Assalammualaikum wmt,
Semasa meresmikan Perwakilan UMNO Bhgn. Lumut semalam TPM Zahid menjelaskan bahawa TSMY tidak terlibat dlm 'komplot menggulingkan kerajaan dari pintu belakang' sebagaimana yg didakwanya sebelum itu di Ampang.

Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan siapa pemimpin UMNO yg dimaksudkan jika bukan TSMY?

Inilah perangai buruk ahli kabinet 1MDB Najib dlm memberikan sesuatu penjelasan penting. Ianya sangaja digantung dan dibiarkan jadi tanda tanya umum. Maka masih tergantung-gantunglah cerita (rekaan/benar) itu. Makin menambahkan keresahan rakyat.

Yang jadi masalah sekarang ialah ahli dan pemimpin UMNO peringkat baawahan. Mereka tertanya-taya, siapa orangnya yg dikatakan mahu menggulingkan kerajaan itu?
Konon mahu minta ahli UMNO perkuatkan perpaduan parti. Tapi dlm masa sama mereka terpaksa berhati-hati kerana ada pemimpin yg mahu menghancurkan parti. Siapa? Sekurang-kurangnya mereka diberitahu orang itu dari negeri mana? Kelantan? Johor? Kedah? Ng. Sembilan? Wilayah Persekutuan? Selangor? Perak? dll.

Apakah semua ini dilakukan sebagai satu lagi usaha mengalihkan isu yg sedang menyenakkan Najib dan pengikutnya?
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 9:40 AM

Kena re-phrase...rahman dahlan, satu cubaan to legalise Najib and criminalise everyone else againts him

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 10:13 AM

sekadar perkongsian pendapat:

bagi sy mudah saja. Kita kenal siapa sizahid ini. Sebelum ini pun kita tahu apa perangai dia. Pernah dulu dia adalah penjilat tegar siNuar berahim dan selepas itu juga dia pernah digelar sbg TIN KOSONG! dan terbaru pulak sudah menjadi zahid tong kosong.
Jadi, zahid ini memerlukan dirinya dilihat dengan popularity. Lalu diciptanya isu isu gempar supaya kedudukannya dipandang kuat, teguh, perkasa dan suka buat kerja. Padahal semua isu itu hanyalah "Kosong, yillek poochit, hampas".
Dengan isu terbaru ini, konon dia mengegarkan dunia Malaysia bahawa kerajaan hari ini agak kritikal dengan ancaman dari dalam sendiri. Pokok persoalannya, apakah menjatuhkan kerajaan hari ini adalah satu isu yang benar2 ujud? Jawapannya TIDAK! sebaliknya yang ada hanyalah rakyat ingin menukar PM sahaja. Kerajaan yang ada sekarang pun sudah cukup baik, dan parti2 pembangkang sendiri pun sudah mengakui serta memberikan kerjasama yang cukup baik untuk sama2 membawa Malaysia kedepan. Cumanya memanglah, parti pembangkang ini sesekali nakalnya memang ada, namanya pun pembangkang. Kalau menurut saja, itu bukan nama pembangkang. Sebenarnya batang tubuh kerajaan yang ada sekarang cukup baik sifatnya, lengkap dengan cheq n balance dari pembangkang. Yang menjadi buruknya adalah isu PM kita. Itu yang sebenarnya dan zahid tahu perkara ini sebab dia bukannya lulusan sekolah atap zaman firaun. Dia berpendidikan dan kini menjawat jawatan kedua terpenting. Namun begitulah perangai manusia bernama zahid TPM ini. Lihat saja gayanya tika berucap. Adakah itu gaya seorang pemimpin sebenar atau seorang dictator yang perlukan perhatian?
Bagi saya, amat malang Malaysia kita kalau si zahid ini naik menjadi PM!!
Beliau akan terus menjahanamkan lagi perasaan umat rakyat Malaysia ini, konon dengan ketegasan yang dia tunjukkan. Sekarangpun sebahgian besar rakyat sudah mula meluat dengan tindaktanduk dia. Zahid ini tak ubah seperti lalang. Dimana boleh dia tumbuh menegak, disitulah dia mencanak!

Perbuatannya menunding liar kp "individu" yang tak disebutkan bukan saja memperlihatkan perangai sebenar beliau malah makin membawa retak apabila timbul presepsi negetif ke atas tuduhan2 yg keluar dr mulutnya. Konon dr sumber yang benar benar benar benar boleh dipercayai, siapakah, agensi manakah, penyelidik manakah yang dimaksudkan?? saya fikir dia hanyalah membuat andaian bodoh saja lalu diperbesarkan untuk menutup aib mengambil tempat TSMY secara tiba-tiba walhal selama ini beliau selalu mencium kentut TSMY kini berpeluang pula beri bau taik pd muhyidin.
Sy yakin, zahid tak berani menyatakan siapa dan dimana sipolan yang beliau maksudkan berkompot ini. Hinggalah isu ini senyap begitu saja sepertimana beliau bergegar-gegar bercakap konon dia tahu siapa dalang dalam isu Lahad Datu suatu ketika dulu. Hingga sekarang diam seribu bahasa. Kenapa, apakah beliau takut untuk mendedahkannya atau itu hanya gimik konon tunjuk kuasa? atau sekadar mohon perhatian supaya dilihat hero Malaysia??
Renung dan Tanya akal.

....................
Reply To This Comment ...................
August 17, 2015 at 10:55 AM

Pukul 6 tuan2, pukul 6 dalang yg nak jatuhkan Najib dan kerajaan akan datang mengadap Najib utk mintak ampun

Hampehhh
Kes Kiram
Kita dah tau siapa dalang yg terbabit

Dari awal mmg hampeh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 12:11 PM

zahid hamidi dikenali sebagai manusia berkepala tujuh.
boleh bertukar warna mengikut keadaan tempat dan masa.
lebih kepada bersifat mengampu.
tikam blakang, pijak kepala demi kepentingan diri sendiri.

antara tuduhan dan janjinya:
1. ketika beliau menaiki jet ke mekkah, beliau bersumpah akan dakwa individu yang mendedahkan- sampai skarang tak ada tindakkan.
2. Ketika Kiram melanggar Sabah, beliau dgn kerasnya akan mendedahkan siapa dalangnya-sampai skarang tak ada tindakkan.
3. Kini zahid hamidi merapu lagi menuduh ada pihak yang cuba menjatuhkan kerajaan. Zahid tak umumkan sebaliknya MEMINTA INDIVIDU ITU MEMINTA MAAF DGN DSN. Ketaikkan apakah ini??? Tuduh tanpa jurus tp suruh orang mengaku. Main serkap jarang. Kalau nasib baik, ada yang mengaku. Tak nasib baik-diam ajelah.

aku syak, zahid inilah jugak yang menasihatkan najib supaya pecat TSMY!
sebab pahlawan jawa ini memang mahir bab bab taktik tikam blakang!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 17, 2015 at 1:04 PM

'Spin around the bush' = Berputar-putar dalam ruang yang sama tanpa ubah apa-apa. Ini la persamaan jawapan Rahman Dahlan yang lebih kepada "he said, he said & he said..." merujuk pada AG.

" i don't know. The AG Afandi mentioned the word 'criminalise the PM". Saya tak tahu. Peguam Negara Afandi yang andaikan 'sabit jenayah pada PM.

"The original Task Force was set up to look at the overall policy of the banking system". Matlamat penubuhan asal Task Force ini untuk tujuan menganalisis & mengkaji perjalanan polisi perbankan. Lawak apa lak ni...?

" I'dont know. I just look at Tan Sri Apandi' statement". (Charge sheet) Saya tak tahu. Hanya berpandu pada kenyataan Apandi.

" I am not too sure because i am not privy to the information whether what he said is true or not. I just based it on what AG Apandi was saying".- Saya tak pasti, cos saya punyai hak pada maklumat itu sama ada itu benar atau tidak. Saya hanya berpandukan pada apa yang Apandi nyatakan.

Kesimpulannya, soalan & persoalan masih tak berjawap apa pun, tetap dengan Perception kenapa tiba-tiba ini berlaku dalam satu hari, dalam masa yang sangat singkat.

Pada pihak yang menyatakan kenapa kita tak buat lapuran polis, sekadar bising dalam maya ini tak kan bawa apa perubahan. Ada betul then ada tak betul pendapat ini. Rasanya amarah sudah ada pada ramai pihak, namun mereka masih berusaha dengan cara berhemah untuk lalui isu ini. Kefahaman perlu ada dulu, baru bertindak ikut langkah teratur & berhemah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 19, 2015 at 12:09 AM

Agaknya bagaimana laa nasib IGP Tan Sri Khalid Abu Bakar lepas ni... Adakah sekarang usaha2 sedang dirangka utk dia "meletak jawatan atas masalah kesihatan" juga?

Agaknya apa lah yg si Justo tu dah bagitahu Khalid masa disoal-siasat di Bangkok dulu ya..

Post a Comment