........... Kes Derma RM2.6 Bil Najib - Rakyat Memerhati ........ | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kes Derma RM2.6 Bil Najib - Rakyat Memerhati ........

Thursday, August 6, 201568comments

Sekadar berkongsi pandangan blogger SatD menerusi status fb beliau -

Dear UMNO Members

I'm writing to you to inquire with regards to the recent admission by a few of the members of your Majlis Tertinggi that your President have indeed received donations (MYR 2.6 Billion) on behalf of the Party into his personal account. The President have been rather silent on this matter.

We were told that this is done in compliance with the Party's internal policy and it is safer for the party to do so. The statement by MACC to validate the amount was indeed a donation for the Party baffles me even more. As a rakyat, I'm at loss as to how I could process this information.

One thing that surprises me most is the lack of awareness by Party Members of the said amount. Strange don't you think.
Pokcik2 dan Mokcik2 sekelian...ambo nok bertanyo sedikit 


According to your Party Constitution, your Majlis Tertinggi must comply with ROS Requirement and one of the requirement is for the Party to submit its account within 60 days after holding your AGM and if you were to look into your own Party Constitution the Treasurer must submit his Audited Penyata Kira-Kira to the Majlis Tertinggi and for the Majlis to present this in your AGM as well as providing a full report on the Majlis with regards to the status of the Party's assets (at least once a year)

So folks....
I wonder how many of the 3,000,000,000 members were aware of the MYR 2.6 Billion which should have been reflected into your Penyata Kira Kira (2013)? 

Ada berapa?

Kalau takde

How many of the Majlis Tertinggi Members were aware?
If not perhaps one should look into Section 9 (g) of the Society Act and to ask exactly happen since the original flow of funds in 2013

Sekian TerimaKasih


Balik kepada persoalan - Apakah Dana yang didakwa sebagai Derma RM2.6 bil diisytiharkan sebelum ini ?

Apakah dana itu dimasukkan dalam akaun Umno ? Adakah dana itu dilaporkan kepada mana2 pihak berkuasa ? Adakah sesiapa tahu akan dana itu ?

Tidakkah itu menyalahi Perlembagaan Umno sendiri ? Tidakkah itu juga menyalahi undang2 negara ? 

  Apakah cukup dengan pengakuan suspek bahawa beliau tidak ada menggunakan dana itu untuk kepentingan peribadi ? 

Andaikan dana sejumlah RM1 juta ditemui dimasukkan ke dalam akaun peribadi seorang pemimpin sebuah persatuan NGO. Perkara itu didiamkan pemimpin itu dan hanya ditemui selepas 2 tahun dan selepas akaun itu ditutup. Kawan suspek yang juga BARU TAHU mengenai deposit itu mempertahankan pemimpin itu dengan menyatakan dana itu adalah derma bagi tujuan NGO.

Anda mahu percaya Kawan pemimpin itu ?

Paling baik adalah kita jangan timbulkan isu percaya atau tidak. Kita ada undang2 dan lebih baik kita uruskan mengikut undang2. Tidak ada bezanya antara seorang PM atau seorang Pemimpin NGO atau seorang Pengerusi Koperasi atau seorang Pengerusi PIBG di sisi undang2.

Undang2 di wujudkan untuk kita patuh bukan untuk kita langgar mengikut kesesuaian. 

Jika undang2 kata Najib tidak bersalah, maka tidak bersalahlah Najib. Jika didapati bersalah, maka bersalahlah. Jika ada kes, maka siasatlah ....... tapi seperti mana suspek lain dalam kes serupa, Najib harus bercuti sementara kes disiasat. 

Kredibiliti kerajaan BN sedang dipertaruhkan dalam kes ini .... seluruh rakyat memerhati cara kerajaan dan pihak berkuasa menangani kes berprofil tinggi ini. 

Rakyat belum lagi menghukum Najib bersalah atau tidak. Tapi ramai yang membuat perbandingan cara pihak berkuasa menangani kes Najib dengan rakyat lain dalam keadaan yang sama. 


Jangan buat silap !

Share this article :

+ comments + 68 comments

....................
Reply To This Comment ...................
August 6, 2015 at 11:15 AM

Buah chempedak d luar pagar
Ambil galah tlg jolokkan
Kes najib mmg besar
Soal siasat jgn permainkan!

Anak ayam turun sepuluh
D beri makan setiap hari
Sudah terang lagi bersuluh
Kenapa masih tak sedar diri?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 12:06 PM

Sprm confirm ada transaksi duit dlm skaun najib razak....najib diam....pecacsi pun akur...duit derma kod najib...najib diam...sprm confirm duit dari sesorang dari timor tengah...pecacai pun melalak..najib diam...maknanya dlm fikiran pakcik yg bodoh ni...ada transaksi duit dlm akau najib dlm jumlah ug besar..semua pihak sahkan dan tuada penafian....tkgitu?
Maka siasatlah ikut undang2 negara..akta bank..akta bafia mafla etc...akta ros akta,sprm akta lembaga hasil dan paling lekeh ikut buku peraruran pegawai jerajaan sb najib adalah pegawai kerajaan mcm pakcik ni juga..jgn tk tau weh..anak desa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 12:27 PM

Yang aku nampak pembangkang sekarang ni dok relek je!!!....sambil ketawa berguling guling dok bagi kat puak2 kita bersidang.Apa kata kita serah kat puak dia pula untuk berperang???....kita ambil bahagian tepok tangan lak.......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 12:27 PM

salam,
yang pasti kesalahan telah dilakukan ialah wang derma masuk akaun peribadi, atas nama sendiri. derma pula kepada orang yang berkuasa besar. diulang wang derma masuk akaun peribadi. bukan akaun amanah. terang dan bersuluh kesalahan tersebut. wang derma masuk akaun peribadi atas nama perdana menteri. perdana menteri orang yang berkuasa telah terima wang derma yang terus masuk akaun peribadi. ya atau tidak? noktah. tak ada kait dengan perkara lain. derma masuk akaun peribadi. ya atau tidak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 1:01 PM

Derma ke tak derma ke yg pasti najib & menteri2 kabinetnya dah buncit perut2 dok makan kedarah duit haram termasuk anak bini sekali. Inilah contoh paling dekat yg kita boleh tgk jenis manusia yg sanggup menanggung dosa demi kuasa dan duit. Cakap bohong dan berbelit2 tanda org munafik terang2an.

....................
Reply To This Comment ...................
August 6, 2015 at 1:08 PM

Kita boleh dapat umno baru (baru) ni, Tuan Admin. Best jugak tu. MIC & DAP pun kena join sekali.

Cakap la apa pun sekarang Rahman Dahlan ke, Husni ke, siapa pun cakap rakyat dah mau pakai. Dalam 3,000,000 ada ke 30,000 ahli umno yang percaya agak nya wayang kulit ni ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 1:17 PM

Najib pegawai kerajaan....?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 1:18 PM

Yeay, aku sokong hang. Aku tetap undi Umno / BN , with or without najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 1:19 PM

Berlonggok longgok byk sampah
Di bawa pergi lori 3 tan
Semakin hari rakyat menyampah
Cepatlah Najib letak jawatan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 1:21 PM

Hek eleh, dah orang derma kat kita, kita ambil la. Agaknya la kan...orang tu kata , aku derma kat hang, bukan aku derma kat tabung amanah.....tapi hang jangan habaq kat orang no. Jadi aku tak nampak silap nye di situ. SPRM pun kata lagu tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 1:39 PM

Bloggers pro lanun Bugis sekarang sedang spin cerita pulak tentang isu DAP berani tak disclosure sumbar dana parti mereka.

Kita sudah tahu DAP atau PKR menerima juga FUNDING dari luar negara, dari segi lojik arguement pro Bugis ini ialah ibarat nya "kalau Lim Kit Siang boleh buat salah apasal Ah JIb Gor tak boleh buat kesalahan yang SAMA!

Dengar2 cerita si Lim Kit Siang pun suka makan tahi,wonder whether our friend will follow suit too?

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 6, 2015 at 1:57 PM

Assalammualaikum wmt,
Persoalannya ialah siapa atau Jabatan mana yg berani dakwa Najib?
SPRM?
Lihat dan dengarlah apa yg telah terjadi dgn pegawai-pegawai kanan SPRM sekarang?
Sedang mereka buat kerja siasatan, mereka pulak yg kena tahan dan disiasat oleh pihak polis.....
Abeh camno!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 2:02 PM

Ya la tu , tapi katanya lagi selamat dok dlm akaun peribadi.. Jadi tak ada yg boleh diprrcayai utk pegang amanah, walaupun ahli tiga juta...tiga juta yg x amanah n x boleh pakai?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 2:18 PM

Sapa yg boleh tangkap najib? Rosmah saja!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 2:26 PM

Dari paya pergi kehulu
Sampai magrib tidak keluar
Kes najib ni kalau nak tahu
Terlebih besar dari kes anwar..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 2:27 PM

Memang patut sprm di siasat. Maklumat dalaman depa boleh dapat kat orang luar macam mana?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 2:29 PM

Bukan ke Najib tu anak yatim?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 2:42 PM

zahid senyum aje lihat najib dibantai dr segala sudut. Dah habis lunyai, dah boleh jumpa muhyidin koutim dgn dia, najib boleh diterajang keluar. Muhyidin berapa tahun aje jadi PM, naiklah Zahid.
Najib dah terlampau kotor tak ada kawan yg boleh tolong. Macam peragut ditangkap. Kalau Najib masih ada pluang pakatan menang mmg besar dan tentulah pemimpin BN tak mahu ini berlaku yg mana semua salah mrk akan dibongkar. Mahu tidak mahu Najib mesti dikorbankan.
pembelaan oleh kononnya macai Najib tu hanyalah bertujuan utk menjatuhkan najib dan saya tak fikir mrk itu mempunyai keikhlasan.
Kesimpulannya Najib mmg tak pandai pilih kawan.

....................
Reply To This Comment ...................
August 6, 2015 at 2:42 PM

@Anonymousmaklumat mana yg bocor ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 2:58 PM

Kena tanya pdrm la, tanya aku kang , aku pulak kena panggil.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 3:00 PM

memang le anak yatim...tapi dah laaaamaaaa dah baligh. lain le kalai dia masih mumaiyyiz...kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 3:12 PM

Kalau tak salah baca dalam sinar harian SPRM kata duit tu dah disahkan duit derma,dan telah disahkan juga tidak ada akhta yang mengatakan salah duit tersebut dimasukkan kedalam akaun peribadi DS Najib.........sila rujuk sinar hari ini.......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 3:16 PM

Sdra Din,

Saya bukan orang umno tetapi melayu islam dari sarawak dari komponen parti BN Negeri.

Melihat perkembangan terkini, ada 3 isu sahaja yang dipersoalkan:

1. Dari mana duit boleh masuk dalam akaun najib viz

A. Dari middle east (confirmed donation or siphoning of 1MDB money)

B. Dari SRC International, a s former subsidiary company of 1MDB.

2. Duit yang masuk akaun Rosmah

3. Investigation on

i) leaking charge sheets

ii) leaking money into najib's and rosmah's account.

Nampak gayanya isu "tampered documents" memang false and a diversion by najib's camp.

Isu of leaked charge sheet, inspite of denials by macc is true....gani was the author. He was the AG!

In sarawak we have tough time convincing the rakyat.....most believe najib is the culprit. Have you ever heard our CM supporting or defending najib on 1MDB issue? He is a lawyer and a crusader in CORRUPTION in sarawak. He knows the predicament of najib. Adenan currently supports najib as legal PM of malaysia...

Wallahuaklam





....................
Reply To This Comment ...................
August 6, 2015 at 3:28 PM

Aku UMNO juga, kalau hang undi penipu bermakna hang pun penipu. Cari jalan untuk jatuhkan Najib, itu sepatutnya org UMNO buat.
Sekarang juga kita jatuhkan dan ganti dgn TSMY.

....................
Reply To This Comment ...................
August 6, 2015 at 3:55 PM

@Anonymoussaya cari takjumpa, mohon berikan link yg

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 3:56 PM

dear DIN TURTLE, kuasa menyiasat dan menangkap bukan terletak di tanngan polis sahaja sprm dan beberapa authority lagi bolih menangkap.Please explore into CRIMINAL PROCEDURE CODE(ACT 593) Section27(1) danSubsection 5 iaitu CITIZEN ARREST dimana orang yg di suppress bolih menagkap balik polis.polis kalau bersaorangan tidak berani menangkap sesiapa sebab itu mereka datang degan group.SPRM DAN BANK NEGARA bolih tangkap yg datang mengganggu.masukkan mereka dalam stronroom ke atau bilik tahanan SRRM,.Please get opinion frm legal expert on this matter.thank you

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 4:56 PM

Kalau sprm tu tak cukup org panggil rakyat satu msia serbu rakyat indonpun boleh panggil sekali.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 5:45 PM

Bro Din,

Ringgit tengah free fall. Intervention BNM untuk stabilkan ringgit nampaknya gagal. Rizab BNM yang dicairkan semata-mata untuk menahan ringgit dari terus jatuh tak berhasil. Yang peliknya, setahu saya, Menteri Kewangan langsung tidak memberi komen mengenai penurunan nilai matawang kita. Ini amat merungsingkan kita.

Kita yakin fundamental ekonomi kita kukuh. Malangnya, asas ekonomi kita yang kukuh tidak mencerminkan nilai sebenar ringgit. Saya percaya situasi politik yang tidak stabil sekarang mendorong penurunan ringgit. Isu 1MDB ini menggugat kredibiliti dan integriti kerajaan sekarang. PM merangkap Menteri Kewangan terpalit secara langsung dengan skandal 1MDB. Pelabur luar tiada keyakinan terhadap kerajaan sekarang.

Jika ada sekelumit perasaan tanggungjawab najib terhadap negara dan rakyat khususnya, tindakan bijak yang boleh diambil najib adalah meletak jawatan atau sekurang-kurangnya ambil cuti panjang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 6:24 PM

Kalau gaji dia dibayar oleh kerajaan, ada kah kita nk pagge dia ahli perniagaan ? Ngok betul la lu. Atau najib ni kerja tak ambik gaji kot...hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 7:04 PM

Apa yg anon 5.45 bgtau tu betul. Sampai keadaan tak keruan ni akan berterusan?. MT UMNO hanya berani kutuk Najib ngan bini atas katil seblm tido jer. KB UMNO pulak ada yg mcm2, blm bersatu hati nak jatuhkan Najib. Kami sayangkan negara ini dr jatuh ke parti DAP dan PKR. Kalu dpt kat PAS ok lg tp PAS pun huru hara nak dpt total sokongan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 7:19 PM

Kalau SPRM dan PDRM boleh dikuasai, setakat perlembagaan ROS atau UMNO tak de hal punya la.Celah gigi aje..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 7:44 PM

Goalpost dialihkan untuk membantu dan memudahkan pasukan Najib menyepak bola ke dalam gawang...sbb sepakan sebelum ini semuanya tersasar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 8:08 PM

Tiap2 mlm depa tidoq tak lena. Dok pikiaq esok ni nak pemohong apa pulak untuk nak tutup pembohong arini. Dan begitulah seterusnya. Lama2 jadi gila. Kah...kah....kah....

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
August 6, 2015 at 8:25 PM

@AnonymousAssalammualaikum wmt,
Kata menteri-menteri 1MDB, semua dokumen yg didedahkan SR atau mana-mana media tu semuanya palsu. Tak betul. Fitnah dan konspirasi nak jatuhkan kerajaan.

Kalau dah palsu apasal sibuk satu Malaysia nak siasat kononnya bocor dari SPRM pulak?
Mana satu betul?
Dokumen yg didedahkan itu tak betul atau kenyataan membela Najib oleh para menterinya yg tak betul?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 9:14 PM

Does anyone remember that once upon a night one "tok guru" (dah arwah dah) selepas sembahyang hajat berjemaah berdoa supaya najib "pecah perut". Tak taulah doa tu makbul ke idak, tetapi right now, right in front of us all, najib's "belly" is breaking up in slow motion. The stink is beginning to overpower. The question is would this end up with a "big bang"??? I would not want to be too near if and when that happens, don't want to get the "tempias" of all the lendir and toxic fluid, and again the stink...oohh the stink, it will go up all the way to seven heavens...uuwwekkk!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 9:14 PM

@dinturtle


http://www.sinarharian.com.my/nasional/sprm-sahkan-derma-rm2-6b-dari-timur-tengah-1.416613

....................
Reply To This Comment ...................
August 6, 2015 at 9:27 PM

Yg paling betul ramai yg mahu beliau letak jawatan....tu saja. Lain2 tu alasan b*d*h je.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 9:41 PM

Zaman TDM UMNO kelantan kalah mereka kata ahlinya disana mengamalkan "chaketing" maaf sekiranya sebutan salah.Tetapi zaman DSN Umno mulakan budaya yang lebeh teruk,terus pancung bila tak dengar kata.punah segala-galanya yang diusahakan oleh pemimpin yang terdahulu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 10:12 PM

xsudah2 nk tarik pembangkang.. gila punya org je gg tepi kain org bila kain sendiri koyak tahap rabak..off topic harga barang tetiba naik mendadak. korang perasaan? ke aku je perasaan gitu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 10:38 PM

624 amboi sedap nya kata orang ngok. Tak pa kita biar kan dia. Sila semak betul2 dulu. Satu soalan je nak tanya , pengambilan jawatan mentrri diiklankan dimana ya?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 10:52 PM

zaman tdm dlu x ssh kn rakyat...xde gst kenaikan myk yg menggila...smua yg di buat utk rakyat...zmn dsn habis semua di korek,poket rakyat di korek smpi bocor

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 11:09 PM

Mana kau tau Dap dan PKR huru hara.Kau bangang pilih BN negara sekarang lebih huru-hara.Kau buka kitab koran, ada kata pangkah DAp dan PKR jadi huru hara.Apa ounya bingai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 11:11 PM

Betul tu, membusuk sampai keusus.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 11:37 PM

Tuan admin ,saya anon 3.12 mohon maaf kerana tidak dapat nak linkkan tajuk yang tuan pinta,ini disebabkan saya terlupa dibahagian mana tajuk itu saya baca tetapi walau baigamana pun saya amat pasti yang saya ada membaca nya disinar harian, tetapi sekali lagi minta maaf kerana bukan pada hari ini tetapi kelmarin iaitu pada 5.8.2015.jadi kepada sesiapa kawan2 yang ada terbaca harap dapat menolong.......tetapi walau baigamana pun saya ada linkkan tajuk yang lain yang saya kira juga amat penting untuk perhatian kita semua diatas,maaf.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 6, 2015 at 11:57 PM

Ini adalah antara akibatnya apabila ekonomi kita lumpuh akibat gst dan kejatuhan nilai ringgit.

1. Peluang pekerjaan semakin terhad lebih2 lagi setelah bergelar siswazah. Ramai graduan kita akan tanam anggur selepas ini.

2. Peningkatan jenayah pasti akan berlaku apabila berlaku kesempitan hidup atau kerana terdesak nak mencari duit.

3. Harga barang runcit, kadar premium insurans, faedah bank untuk pinjaman, harga kereta, servis kereta dan harga rumah pasti akan naik secara mendadak.

4. Perniagaan pasti akan lingkup kerana modal yang ada tidak mampu untuk menyerap gst dan kenaikan harga barang yang diimport kerana nilai ringgit turun.

5. Syarikat sudah tidak mampu lagi untuk menggaji pekerja tempatan dan pemberhentian beramai-ramai pasti akan berlaku.

Wahai PM, tolonglah buat sesuatu sebelum ekonomi negara menjadi parah. Rakyat dah habis berjimat-cermat ni, tapi tetap jugak tak mampu membuat simpanan atau tabungan. Poket rakyat dah jadi bocor sekarang ni akibat pengurusan kewangan negara yang tidak efisuen. Kita mintak PM supaya memecat Menteri Kewangan serta-merta kerana gagal menambat nilai ringgit seperti yang Tun M pernah buat dulu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 12:00 AM

Setiap Perdana Menteri Malaysia ada meninggal lagenda mereka contoh macam Tuanku Abdul Rahman di kenali sebagai BAPA KEMERDEKAAN dan macam Dr M di kenali sebagai BAPA PEMBANGUNAN tapi Ah Jib Gor saya pasti semua rakyat Malaysia setuju dia PATUT di kenali sebagai BAPA PEMBOHONGAN sebagai lagenda nya!!!!!!! Mother of all LIARS!!!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 12:09 AM

@Anonymous memang tak salah pun wang derma masuk akaun sendiri. kalu kita tak ada kuasa, maka wang derma anak sakit teruk, orang miskin, semua masuk akaun sendiri. mana masuk akaun amanah. tapi bila orang yang ada kuasa dapat derma dan masuk akaun sendiri, itu ada masalah. banyak masalah antaranya integriti, salah guna kuasa, terhutang budi dan banyak lagi. so derma masuk akaun sendiri memang tak salah tapi lihat kepada siapa orang yang terlibat. kalu ada maklumat lge dapat derma terus ke akaun sendiri, boleh buat laporan ke sprm dan polis. media prima sedia buat laporan. itu memang salah. azmin ali kalu dapat maklumat dapat derma masuk akaun sendiri, cepatlah buat laporan. orang umno tak ada ke yang rajin tiup wisel. kita nak semua pemimpin tak kira parti, dapat derma masuk akaun sendiri, boleh la buat laporan. tak perlu tunggu 2.6 billion.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 12:19 AM

Pm tpm mtri tmbln mtri mb xco adalah pegawai kerajaan..mereka bergaji..mp n adun elaun...gaji mereka kalu tgk buku pengajian am..parlimen bayar..so mereka tertakluk kpd perentah am perkhidmatan kerajaan yg juga disebut general orders.pm setaraf dgn tukang kebun atau par pejabat..le ni dah deme gelo yg baru..pkcik dah pencen..setaraf dgn peon or par pejabat dari segi buku tersebut...ate kome sprm..bute ke membute...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 12:23 AM

Adey bro...najib tk pandai pilih kawan...? Najib...bini pun tk pandai pilih....abehcamnoe...

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
August 7, 2015 at 1:07 AM

Mereka tidak takut pada Allah. Mereka takut pada Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 5:42 AM

Din, boleh tak buat satu artikel khas tentang harga ringgit yang jatuh menjunam ke paras terendah. Aku khuatir ekonomi negara kita akan hancur bila ringgit mencecah RM4.00.

Pagi ni aku try taip kat google " convert usd to myr ". Hasilnya, memang buat aku terkejut. Ringgit kita dah jadi 1 USD = RM 3.91. Memang jahanamlah ekonomi kita tak lama lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:11 AM

Derma konon...

1. Masuk akaun peribadi
2. Tanpa pengetahuan timbalan..ahli majlis tertinggi apatah lagi ahli yang 3juta orang tu
3. Tidak mematuhi GTP yg diumumkan setahun sebelum itu
4. Akaun ditutup...pulak dah. Bukan ke itu kononnya akaun amanah..kenapa tutup?
5. Waktu wsj dedahkan psl isu ni..takde sorang pun penjilat ajib cakap itu adalah derma. Yg depa cakap ialah wsj fitnah..documen palsu...tampered...paling bangang ajib boleh pulak tuduh tun m yg punya konspirasi...
6. Mungkin skrg ni depa tgh cari pelakon2 yg sudi berlakon kononnya dah derma sbyk tu. Seolah2 jadi SAKSI PALSU...ada ke yg sanggup? Mgkn ada jika mamat tu tak peduli pasal dosa..

Derma konon...!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:21 AM

Betul...

Gst dah menyebabkan ekonomi negara semakin teruk. Ringgit menjunam. Yg peliknya menteri kewangan tak komen langsung?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:22 AM

Betul!!!. Pm mesti segera pecat menteri kewangan!!! Hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:25 AM

Derma sampai ratus juta in total sampai billion...BNM blh pulak buat tatau..

Mentang2 akaun pi em
..klau rakyat biasa. Masuk 25k pun dah kena soal siasat bagai....

Kerja tidak amanah...kamu fikir gaji kamu tu berkat?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 6:50 AM

 If indeed the mind-boggling RM2.6-billion donations were used to fund Umno/BN and for the 2013 election campaign, would this be legal?

If the RM2.6 billion was distributed evenly among the 222 parliamentary seats, each should have received RM11.72 million.

Petikan dari penulisan A. Kadir Jasin ...

Sejumlah wang yang banyak diterima oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional .... tidak mungkin penerima tidak tahu jika wang itu diberikan secara tunai kepada mereka, atau dikreditkan ke dalam akaun peribadi mereka atau akaun parti bahagian mereka.

Aku boleh faham yang mempertahankan ah jib gong ... pastinya dah dapat habuan sebanyak itu ...

Bagaimana yang kata mereka tidak tahu tentang sejumlah wang yang besar telah mereka terima dari Ah Jib Gong ... adakah mereka benar2 tidak terima ... atau telah terima tetapi cuba berlakon bersih dengan kelihatan seolah2 tidak terima.

Mohon penjelasan dari semua ketua bahagian barisan nasional, calon parlimen barisan nasional ... kerana Ah Jib Gong sendiri mengakui yang wang itu digunakan bukan untuk urusan peribadinya ... dan telah timbul kenyataan yang kuat dari penyokong Ah Jib Gong yang menyatakan bahawa wang itu digunakan untuk dana pilihanraya ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 7:45 AM

@Anonymous
SPRM cakap derma.

engkau cakap kata SPRM cakap tak salah.

tang mana SPRM kata tak salah?

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 8:08 AM

@Anonymous
saya rasa abang ni bukan cytro/blongang najib.

saya rasa abang memang honestly lost dalam isu ni.

persoalan abang kat atas tu dah dibincang sebenarnya bang.

abang boleh rujuk artikel Adakah Najib Akan Saman WSJ ?

abang baca dulu, kemudian abang komen.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 10:17 AM

Yang paling cerdik di msia tak lain tak bukan...flom or lrm..first lady of msia atau lady rosmah mansor.....dia cerdik sb pilih najib...najib yg bodo pilihan rosmah..kan org bodo makanan org cerdik...

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 12:39 PM

Rakyat dan negara sedang menanggung liabiliti yg amat2 besar.....iaitu najib razak. Kerana seorg boogis inilah kita menanggung beban maruah yg tercalar dan hidup yg kian tersepit oleh masalah kelemahan percaturan ekonomi.
D kelilingi pula oleh menteri2 lawak yg tidak layak duduk d parlimen atau berhujah sebarang isu. Hujah2 yg kita dengar hanyalah hujah mempertahankan bos lembik mereka. Soalannya bolehkah kita maju? Dan jawaban TIDAK.
Bangkitlah dari lena yg panjang weh..... jgn lah sbb rasuah sudah d benarkan kita menjadi lalai dan terus lalai. Ajib confirm takde te*oq....takkan kita pun sama?
Soalan hari jumaat.. huhu!!!

DUNIA MEMERHATIKAN DAN MENANTI TINDAKAN KITA SEBAGAI MELAYU BIJAK.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 1:04 PM

Turunlah, turun bang Najib..Cukup cukup sudah, sampai di sini sahaja. stop all the lies... Janganlah dihancurkan bumi Malaysia yang penuh berkah ini dengan kesombongan Najib dan rakan-rakannya..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 3:28 PM

Ok..kita terima wang derma..tk kesah dari maba..tp kemana pergi duit tu kena tau..rakyat perlu tau sb nnt mcm2 spekulasi timbul n its not a gud sign...masuk akaun bini ke anak tiri ka apa ka...kena ckp terys terang sb najib pm..kalu takat wang derma mesti ada penerima akhirnya sb najib hanya pemegang amanah...untuk umno...ahli umno kena tsu kenana p 2.6 billion tu...kalu tk dedah esok org lsin buat n duit tu atau sbnyk itu...boleh lingkup gomen..so...lbh baik berterus terang dan jgn bg pecacai je menyalak..kang kantoi..mcm mamat 3.85 ckp...sedap mulut je..Tgk akta n sbgnya...salah tk salah terima wang sbnyk tu oleh seorang pm n masuk dlm akaun pm...kalu kes ni ditutup..tnpa tundakan...percayalah...it wl b a precedent case...ramai ambik rasuah masuk akaun n kata wang amanah...ye lah...saya ketua keluarga...duit utk ahli keluarga saya..saya pengerusi peronda mpv sessi petang...salah ke derma..utk ahli yg bertugas petang...last last undang2 diperkartunkan kerana dah ada kartun...kartun pulak taraf pm...btul kata din...rakyat memerhati...kpd mkt umni n para pemegang kuasa dlm umno...nk selamatkan najib sorang ke naj selamat 3juta ahli dan rakyat terbanyak..ingat...apa kita buat di dunia ni kalu terlepas....sana nnt lg perit...ingat tuhan sama mat maslan..zahid...ingat sama....jgn dok solat tk tinggal tp amanah tk jaga...tktaulah kot ada pandangan baru....minyak dan air tk bercampor....akhir kata.....pru14 ni......rakyat akn buat keputusan...kalu kalah...hangpa di atas lah yg akn dipertanggungjawabkan...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 7, 2015 at 4:26 PM

Saya rasa hari demi hari semakin ramai melayu yg tidak lagi memerhati tetapi berpaling setelah melihat gelagat Najib yg mcm cacing dlm kepanasan...UMNO akan runtuh di tangan bugis warrior...

....................
Reply To This Comment ...................
August 7, 2015 at 4:55 PM

Anda perlu sedar telah banyak kali mereka menipu tuhan yg bernama Allah. Berjanji mungkir bercakap bohong. Sembahyang tak tinggal...tapi perbuatan? Ni pemimpin melayu? Bukan....sbb saya melayu dan tahu batasan. Ini lah contoh org yg tiada agama lagi.....maaf cakap lah tiada iman langsung! Saya berani lafazkan......mengapa tidak?
Salah satu rukun iman yg 6.....percaya kpd hari kiamat. Kalau percaya mereka tidak bertindak sebegini rupa.....kan?

....................
Reply To This Comment ...................
ahmad albab
August 7, 2015 at 5:40 PM

dlm quraan xde sebut umno pas dap pkr...klu dah bayang2 pun mengerikan xkan nak pilih jugak

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 12:45 AM

Kalau dah PM dan Menteri Kewangan tidur se katil inilah jadinya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 9, 2015 at 9:04 PM

spesis otak teloq berayon gak nih...salah pun boss dia tetap dia kata btol

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 9, 2015 at 9:08 PM

cam teloq hang la...siasat pun x guna, lekat gak teloq hang kat situ pun...bagus sprm...bocoq ja maklumat tue kat rakyat..biaq rakyat ja siasat pasnie...hehe

Post a Comment