........... Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015 ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015 !

Wednesday, July 15, 201518comments

Kepada semua umat Islam terutamanya pembaca DT, saya mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI dan MAAF YANG TERSURAT mahupun YANG TERSIRAT.

Berhati2 ketika memandu dan hargailah masa2 bersama mereka yang tersayang ini ...


selamat hari raya photo: Yo!!! Selamat Hari Raya 19Ryz73wL.gif

PS -InsyaAllah blog DT buka Raya ni :)

Share this article :

+ comments + 18 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 10:25 PM

Bagusla ko Din, hari raya pon masih bukak kedai.....selalu orang melayu cuti raya kurang2 seminggu... lagipun pelanggan ko ramai Din....

Di kesempatan ini aku pon nak ucap selamat hari raya gak...

"Selamat Hari Raya & Semoga Selamat Dari Bahaya Ketika Di Jalan Raya. Saya juga ingin memohon maaf andai terkasar bahasa ketika melontar komen. Cuma, kadangkala teguran dan kritikan itu perlu demi alif (agama), ba (bangsa) , ta (tanah air)."

P/S : Din, bila nak ajak peminat datang beraya ? Ke, ko takut peminat ko mintak duit raya....hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 10:47 PM

Selamat Hari Raya, tuan.

T.K kerana mengobankan masa utk kami pembaca selama ini.

Dirgahayu Blog Dinturtle.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 11:05 PM

Salam aidil fitri smua khusus brader din turtle....salam 1mdbkuk...salam 2.6 billion...salam 2 juta rm....salam low yat pembuka mata juga....

best ke raya tahun ni...gst...petrol...cukai...tol....ada org kata kalu nak free duk planet pluto lah...hahaha...

sedih bila en Ramadan nak tinggalkan kitapula....moga tahun depan jumpa lagi...

In sha Allah....

....................
Reply To This Comment ...................
krenggge
July 15, 2015 at 11:21 PM

Selamat Hari Raya jugak DT...

....................
Reply To This Comment ...................
July 16, 2015 at 1:46 AM

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Bathin.

....................
Reply To This Comment ...................
July 16, 2015 at 2:22 AM

Selamat Hari Aidilfitri bro Din Turtle.Semoga ada surprise dari WSJ dan Sarawak Report di Hari Raya ni. :D

....................
Reply To This Comment ...................
July 16, 2015 at 5:08 AM

..orang yang ko bedil dengan moyam tu.. ada keris taming sari le bro... nak bagi ilmu kebalnya " tawo "..kau kena " tempa " pakai peluru perak.. sebelum siut moyam tu..kena 3 kali tepuk bumi ....
EID MUBARAK 1436

....................
Reply To This Comment ...................
July 16, 2015 at 5:26 AM

Salaam aidilfitri che din.....moga kritikan dan pandangan membawa perubahan kpd kebaikan........agama bangsa dan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
July 16, 2015 at 5:38 AM

terbaik la aloft ba ta tu...untuk DT, selamat maju jaya dan buka kedai Raya ni

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 16, 2015 at 6:04 AM

Tahun ni sambutan hari raya agak hambar sikit kerana semua orang nak berjimat-cermat. Beli kuih raya pun tidak sebanyak tahun lepas. Baju raya masih pakai yang tahun lepas punya. Duit raya kasi kat anak2 buah RM1 jer dah cukup. Cuma, minyak kereta jer yang tak boleh berjimat sebab tetap kena isi bila balik kampung.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
July 16, 2015 at 9:22 AM

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN kepada bro din dan para pembaca blog ini. Mohon maaf jika komen2 yang saya tulis ada menyakitkan hati sesiapa.
Sekian.

....................
Reply To This Comment ...................
Org Johor
July 16, 2015 at 9:58 AM

Adik adik yg harap duit raya tahun ni, mintak maap le bnyk bnyk, kalau ade tu Alhamdulillah, nasib le, kalau takder tu jgn marah pulak, poket dah tipis, ni ler kesan gst dan gaji minimum, bisnes pun slow.
Bro Din and famili, and all the readers blog bro Din, Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir batin. Maafkan semua org dan halalkan semua yg dah terlepas, insyaAllah tenang hati.

....................
Reply To This Comment ...................
July 16, 2015 at 11:22 AM

ℹ UCAPAN/LAFAZ KETIKA HARI RAYA

Rasulullah shallallahu alaihi wasallam biasa mengucapkan taqobbalallahu minna wa minkum kepada para sahabat, yang ertinya semoga Allah menerima aku dan kalian. Maksudnya menerima di sini adalah menerima segala amal dan ibadah kita di bulan Ramadhan. Al-Hafizh Ibnu Hajar dalam Fathul Bari 2/446 mengatakan:

“Kami meriwayatkan dari guru-guru kami dalam “Al-Mahamiliyy at” dengan sanad hasan dari Jubair bin Nufair, beliau berkata : “Para sahabat Rasulullah apabila mereka saling jumpa pada hari raya, sebahagian mereka mengucapkan pada lainnya:

Taqobbalallahu minna wa minkum “Semoga Allah menerima amalanku dan amalanmu”.

Ibnu Qudamah juga menyebutkan dalam Al-Mughni 2/259 bahawasanya Muhammad bin Ziyad mengatakan :

“Saya pernah bersama Abu Umamah Al-Bahili dan para sahabat Nabi lainnya, maka apabila mereka kembali dari ied, sebahagian mereka berucap pada lainnya :
Taqobbalallahu minna wa minkum
“Semoga Allah menerima amalanku dan amalanmu” (Imam) Ahmad berkata : “Sanad hadits Abu Umamah jayyid (bagus)”. I

mam Suyuthi juga berkata dalam Al-Hawi (1/81): “Sanadnya hasan”. Adapun ucapan:

“Minal Aidin Wal Faidzin, mohon maaf lahir dan batin”, “halal bi halal” atau “kosong-kosong” serta ungkapan-ungkapan lainnya, maka sebaiknya dihilangkan dan kita gantikan serta membiasakan diri dengan lafaz syar’i iaitu (Taqobballahu Minna Wa Minka) sehingga kita tidak terjatuh dalam ayat :

“Apa kamu mahu mengambil yang rendah sebagai pengganti yang lebih baik ?” (QS Al-Baqarah: 61)

Sumber: [Dikutip dari majalah Al Furqon Edisi 2 Th. II hal 37
"Hari Raya Bersama Nabi Shollallahu 'Alaihi Wasallam"]


# Ucapan *Taqobbalallahu Minna Waminkum* adalah ucapan yang sebaik nya untuk Hari Raya berbanding Ucapan maaf zahir dan batin.

# Cara menjawab ucapan ini;

"Taqobbalallahu minna waminkum",
“Taqabbal ya karim”dan ada juga orang menjawab dengan ucapan
"Minna wa minkum taqabbalallah".

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 16, 2015 at 11:26 AM

Selamat hari raya maaf zahir batin tuan penyu!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 16, 2015 at 11:27 AM

Bro Din,

Selamat Hari Raya. Forgive me if i have offended you with my comments.

Always keep an open mind.

Cheers.

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 16, 2015 at 12:32 PM

Slmt hari raya tuan...
Sejak kebenaran ttg 1mdb makin terserlah, makin ramai yg meroyan sblm syawal menjelang...
Tenang2...jgn sampai gantung diri...dosa besar beb!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 17, 2015 at 12:14 AM

Selamat Hari Raya Bro Din. Maybe lepas raya ni you can do an article on the USAGE of 'traditional hard core musuh musuh UMNO yang di GUNA oleh Ah Jib Gor to preserve his political position. Surely these usage comes at a price and a sacrifice of the well being of UMNO.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 19, 2015 at 10:49 AM

Salam lebaran khas untuk Che Din Turtle. Ribuan terima kasih atas budi Tuan menulis dan merakam video2 hal ehwal semasa.

Semoga berbahagia disamping yang tersayang. Mohon maaf zahir dan batin jika terkasar bahasa dan menyinggung perasaan ketika komen.

Post a Comment