........... Pindahan RM2.6 Bil Ke Akaun Peribadi Tidak Timbul - Harap MCMC Siasat Kenyataan Husni Ini !! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Pindahan RM2.6 Bil Ke Akaun Peribadi Tidak Timbul - Harap MCMC Siasat Kenyataan Husni Ini !!

Tuesday, July 14, 201538comments

Semua pihak diminta menghentikan segala dakwaan tidak berasas berkaitan urus niaga 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selepas laporan awal siasatan Ketua Audit Negara baru-baru ini mendapati tiada bukti sebarang salah laku, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Menurut Ahmad Husni, susulan laporan Ketua Audit Negara itu, dakwaan liar sesetengah pihak termasuk tentang "kehilangan wang sebanyak RM42 bilion dan pemindahan AS$700 juta (RM2.6 bilion) kepada individu tertentu" tidak timbul.


Peeeergh ! 1MDB Bersih !!  Najib Clear !! Takde duit billion2 masuk akaun peribadi Najib !! 

astroawani

Betul ke ni Husni ? Dakwaan Bersih itu dibuat berdasarkan laporan awal Ketua Audit Negara ya ..... tapi kalau tak silap, masa sesi taklimat laporan interim kepada PAC, Ketua Audit ada berkata yang dia tidak akan siasat dakwaan WSJ kerana percaya BNM lebih pakar dalam kes sebegitu !

Satu lagi, Ketua Audit Negara juga kata, ada lagi dokumen yang belum diserahkan oleh 1MDB. Masih banyak lagi hal yang kita kena lihat, sebab itu kita perlu dokumen. - TMI 9/7.



Habis tu macamana Husni boleh kata Tiada Bukti Sebarang Salah Laku ?

Makanya saya suka berikan peringatan kepada Menteri Kewangan 2, Datuk Ahmad Husni supaya hentikan dari menyebar maklumat palsu mengenai 1MDB !

MCMC dah sound baru ni ... kalau sabit salah, boleh kena denda dan penjara oooooo .....



Kita setakat ini cuma bertanya dan tuntut supaya Najib tampil mempertahankan kredibilitinya. Bukannya susah pun ..... cakap je yang TIDAK ADA WANG MASUK AKAUN PERIBADI SAYA! 

Lepas itu baru kita cakap tentang siapa yang masukkan duit itu, bayaran untuk apa, dan digunakan untuk apa .... haaaaa bab ni baru Najib boleh masuk dengan alasan bukan untuk kepentingan sendiri.

Penyebaran maklumat palsu bukan saja boleh ditujukan kepada penuduh tapi juga kepada pihak membela. Asalkan maklumat itu palsu, maka salah lah.

Jadi sekarang kita kena tanya dari mana Husni dapat maklumat di atas ? Siap keluar TV lagi sebentar tadi.....  

Kita cuma nak tahu Kebenaran saja. Kalau dakwaan itu tak betul, alhamdulillah..... tapi kalau betul ? Jangan sebab terlalu teruja nak pertahankan Najib, ada pihak yang sengaja mengada-adakan sesuatu yang belum pasti.

Harap MCMC siasat kenyataan Husni !



PS - Satu lagi, kalau tak silap, mengikut dakwaan WSJ melalui artikel dan imej yang dipaparkan, tidak ada disebut yang dana 2.6 billion itu datang dari 1MDB.

Yang disebut adalah SRC International, Gandingan Mentari S/B, dan Ihsan Perdana S/B.



PS2 - "(Bagaimanapun) ada dua perkara yang ditimbulkan dari segi dokumentasi seperti penyata bank dan perjanjian-perjanjian syarikat tidak diberi kerjasama yang baik dari pengurusan 1MDB." - Sinar 9/7.

Share this article :

+ comments + 38 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2015 at 6:30 PM

Saya mengikuti temubual (soalan dan jwp dirancang?) Syed alsagof dgn husni kat tv1...
Ternyata walaupun soalannya kaw2 tapi sayang, lain yg ditanya , lain pulak yg dijawab.. after all dia menteri, siapa boleh kata apa kpd dia? Sebijik copy paste temuramah dgn najib haritu....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2015 at 6:32 PM

Salam Bro,

There are more players than we thought. These people are indeed complicit or accomplices, direct or indirectly. Its sad what Malaysia (Tanah Melayu) will become. It hit the country bad but will taint the bangsa Melayu-muslim ever worst!

Anyway from Matthias something to ponder for your readers.

http://futurefastforward.com/images/stories/featurearticles/Jho_Low_Crime_Syndicate_and_Bank_Negara.pdf

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2015 at 6:46 PM

Greece should have made a report on Justo instead of the Saudis, because if they did with have arrested Justo then their economy in the EU would be on track and things will be fine, fortunately our FM 2 Husni claimed it first.

Now things are honkydorus and fine and everyone in Malaysia is living happily ever after! Its a shame ALLAH did not create alot more Najibs for the rest of the world to benefit from his divine vision and wisdom! Takbirr!!!!!!!!!!!!!!!!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
July 14, 2015 at 6:48 PM

I can only take this if only Ambank make an immediate denial the very day the report by WSJ was published. Just imagine there is even not a single statement so far from the bank denying the allegation, thus implying the allegation is true. As simple as that.
This is really an insane government.

....................
Reply To This Comment ...................
July 14, 2015 at 7:15 PM

1 malaysia kene kencing... what do you expect.. all the task force reporting to the culprit... whoever believe there are slightest of possible of changes... either ignorant or stupid.. mat sembab tak ada telur utk buat undi tak percaya panglima bugis... sama jek mat sembab dan panglima bugis.. malang sungguh malaysia.. pemimpin bangang rakyat penakut... puii..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2015 at 7:53 PM

Entertaining event happening to our country. 1mdb collapse all the good deeds done by our past leaders. Great leaders response swiftly to allegation thrown to them. Week leaders… .now you know who

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2015 at 7:55 PM

Kesilapan pertuduhan
Sitertuduh lepas

Buat pertuduhan yang longgar. Lemahnya A.G dalam mempertahankan harta Negara

....................
Reply To This Comment ...................
July 14, 2015 at 8:15 PM

Mari laaaa, kita ramai ramai buat laporan Polis. Tuan Din sediakan scrip laporan. Kita copy dan buat laporan. Kalau seorang buat laporan, Polis tak layan.

....................
Reply To This Comment ...................
July 14, 2015 at 8:38 PM

Redha jer lah.Nak suruh Najib letak jawatan nanti ada pulak yang cakap Rosmah x bagi. :D :D

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2015 at 9:14 PM

re: "Makanya saya suka berikan peringatan kepada Menteri Kewangan 2, Datuk Ahmad Husni supaya hentikan dari menyebar maklumat palsu mengenai 1MDB !"

Terima kasih Pak Din, sekarang terbukti kaliber intellek Ahmad Husni ini.
Tanpa hujjah yang munasabah, menteri kewangan II ini mahu membabi butakan rakyat marhaen dalam kes rasuah gergasi Negara Malaysia kita.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2015 at 10:44 PM

Bro Din,

Enough is enough.

AG report says nothing wrong with 1MDB. But as usual, semua tak mahu terima jawapan AG. Tapi kalau AG cakap 1MDB seleweng, terus post dalam blog.

Nonsense. Inilah matlamat menghalalkan cara.

Even if Muhyiddin ambil alih, the same stories will happen again.

Please take note okey Bro Din.

Cheers.

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
July 14, 2015 at 11:09 PM

@bakat
......pemimpin bangang rakyat penakut. TEPAT SEKALI. Sampai bila nak maki hamun dlm blog tak tahu la....

....................
Reply To This Comment ...................
July 14, 2015 at 11:33 PM

@Anonymoushai ahMan, finally lost ur cool ? Where got AG say nothing wrong ? AG said he's not going to siasat the wsj thing but tetiba Husni claim the wsj thing already cleared ? How come ?
no wonder govt said the interim report not to be published.

....................
Reply To This Comment ...................
SeriMuka
July 14, 2015 at 11:36 PM

Then they should make the report public

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 12:23 AM

salam,
maka 1mdb ni sangat berkuasa sehingga tak boleh beri laporan palsu. betul juga tu bro, macam mana kalu mereka yang jawab beri maklumat palsu? nak kena ambil tindakan ke? macam pm beri laporan palsu, cash tukar aset tukar unit? lepas unit apa pulak lepas tu? sekarang main ugut pulak yer? nak jawab tak boleh, kena main ugut pulak? semua ini cuma nak tutup mulut dan kelirukan orang ramai berkaitan 1mdb dan tunjukkan dah bersih. pada hal, 1mdb tak beri semua maklumat. mereka hanya beri data yang mereka tunjuk kat kita jer, dan audit pun setuju kerana kena jaga pm juga.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 12:48 AM

kenapa tak buat satu petisyen mendesak majlis raja raja membuat satu siasatan diraja ke atas perihal 1MDB ini?

....................
Reply To This Comment ...................
July 15, 2015 at 12:57 AM

.......mengetahui fakta tetapi tidak bercakap benar..masih adakah maruah......~ tengku razaleigh hamzah.
Apa lagi yg najib mau dari pandangan itu ?
Sampai bila sanggup menghina diri sendiri serta memalukan keluarga.....itu pun kalau bermaruah !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 12:59 AM

Dear Bro Din...
Macam mana plak kalau pihak gomen bagi maklumat palsu...depa tak leh kena denda ka?

....................
Reply To This Comment ...................
July 15, 2015 at 4:12 AM

Din,

Pse check latest news in The Sydney Morning Herald.....petikannya:

...Fairfax Media understands that senior officials in Canberra are aware of intelligence that implicates people in the offices of both Mr Najib and his predecessor, Abdullah Badawi, in allegedly improper dealings involving two Australian Reserve Bank firms over contracts to print polymer bank notes....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 5:25 AM

Bro din. Kalau kau ada bukti kukuh ada penyelewengan. Kemukakn lh. Jgn copy and paste je maklumat yg entah sahih atau tidak. Dah naik meluat plak aku dlm isu 1mdb ni. Menyalak x sudah sudah. Bukit tetap tercogok juga.

....................
Reply To This Comment ...................
July 15, 2015 at 5:38 AM

Artikel ini berkaitan kenyataan husni yg berlawanan dgn kenyataan ketua audit negara. Kalau nak bantah, dipersilakanlah tapi biar kena dengan topik. Buktikan yang saya salah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 5:47 AM

Siapa sebenarnya yang bercakap bohong?
Untuk apa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 5:58 AM

Dro Din,
Husni dah tersalah topik atau memang ianya strategic diversion.. Ketua Audit Negara memang tak siasat selain 1mdb sebab hanya 1mdb yang ada kepentingan kerajaan. Syarikat yang pindahkan duit tu bukanlah 1mdb tetapi 'rakan' 1mdb yang terima duit pelaburan dari 1mdb..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 6:09 AM

Bro Din,

One question or maybe two.

Do you 100% sure evidance given by WSJ and SR are true?

Yes or no. Lets make it clear for your reader. Your posting are referring alot to their article. But you never state you stand on SR and WSJ.

Yes or no. Thats all. No need two pages answer. Nanti jadi macam Najib, berbelit.

Cheers and happy holiday bro.

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
July 15, 2015 at 6:54 AM

@Anonymousmy stand najib as the PM has to answer convincingly the allegation. Wsj is no mere tabloid and as for najib to answer, so simple only. Just deny exactly what wsj alleged, no need to spin around. Najibs reluctance and his obvious word play are not helping at all. People tend to believe wsj more. Now the question is - why so susah wan ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 9:58 AM

Bro Din,

As i assume. If you yourself are not sure with WSJ and SR "report" and "evidance", i think its better for you not quote any word from the both sources.

My stand is clear. Im not anti Tun M nor i am Najib supporter. We want people to be waras (there are many crazy people out there). Not simply believe in everything they read. Kalau tak, jadi kes macam di Low Yat.

I wonder what if SR write that Najib buy a piece of land on the moon. Jujurnya, i think people will fall for it.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
July 15, 2015 at 10:36 AM

Saya minta najib jawab .... bukan soal saya percaya atau tidak dakwaan wsj. Semua boleh selesai sekelip mata je jika najib jawab. Malangnya bila najib terkemut2 nak jawab, saya jadi makin tidak percaya pada beliau

Tumpuan saya adalah 1mdb. Yg buat orang minat pada dakwaan wsj adalah cara najib jawab bukan dakwaan itu sendiri

....................
Reply To This Comment ...................
July 15, 2015 at 11:11 AM

U are right Din. Logically, why it is so difficult for Najib to answer all these 'false' accusations point by point, apple to apple...?? Unless he has many things to hide...

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
July 15, 2015 at 12:15 PM

For the Reading Man....

It's rather funny when someone who calls himself a Reading Man and been consistently commenting on this blog yet still impervious to what we (Read as The People) are calling for.

I believe most of us here are very well aware that the reports coming from WSJ were serious "Allegations". However, their allegations were further substantiated with some form of evidence which further strengthen their allegations.
We (The People) are merely seeking Najib's contradictions to these allegations by providing credible answers with his proof or evidences that these allegations made by WSJ never took place.
I strongly believe that Brother Din have never claimed that WSJ nor SR report were to be taken at face value. These allegations need to be counter by Najib himself by providing The People with undeniable answers and proof. By keeping mum, Najib not only destroys his personal credibility but the credibility of the UMNO Party as well.

Just my two cents worth of thoughts.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 3:07 PM

Bro,

You agreed that WSJ report is 100% can be trust? Yes or no.

If yes, what the hell are we waiting for. Why Muhyiddin keeping his mouth shut. I bet his read more than me. And has more info than me.

So tired laa try to get some common sense here.

Its like Wikileaks. They produce some documents. Then what? No action right.

Cheers

The Reading Man.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 8:16 PM

Bukan itu saja. Sepatutnya Najib dan
Rosmah disiasat dibawah AMLA. Bagaimana duit sebanyak itu masuk ke account dan tiada siasatan bawah AMLA? Jikalau rakyat biasa mesti bersalah bawah AMLA.

....................
Reply To This Comment ...................
July 15, 2015 at 8:27 PM

@Anonymousi dont trust wsj 100%, and i also dont trust the way najib answered ! Maybe u can say, a lie that could have exposed anothef lie hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2015 at 8:31 PM

ni dah ada pulak katanya video konspirasi jatuhkan najib.. ni tak taulah betul ke tak. kalau betul tunjuklah kat umum. jangan main persepsi je ... K bye

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 16, 2015 at 7:12 PM

Saya mmg langsong tak percaya wsj dan saya percaya mmg lagi mereka ingin memecah belah org2 islam seluruh dunia. Bkn nak ckp hal yg berlaku sekarang nih d negara2 islam sbb wsj tetapi mereka ni sebenarnya siapa? Lets find out who are they really??? Tersurat dan tersirat.

Tapi pm kena jawab la juga.:|

T.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 17, 2015 at 7:45 AM

AG report...ha Ha...AG has lots of National matter pending.....c'mon...matlmat siapa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 17, 2015 at 7:48 AM

Reading man...you might want to ask PMO...not DT

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 17, 2015 at 8:32 AM

Aiikkk....bukti kukuh? Kami bukan copy paste, cuma kamu & Najib copycat metodologi anuar Ibrahim aje

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 17, 2015 at 12:02 PM

Agree with DT, the essence of fact is 1MDB, yg tak waras is according to Najib...nothing more....so?

Post a Comment