........... Kes Najib Billion2 - Satu Dunia Perhati .... Nowhere2Hide ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kes Najib Billion2 - Satu Dunia Perhati .... Nowhere2Hide !

Saturday, July 4, 201597comments





Kenyataan Najib - 

In recent months, various allegations – all unsubstantiated, and many simply outrageous – have been directed against me and my family.

These attacks began when I refused to implement Tun Mahathir’s personal demands. I refused, because I do not believe it is right for Malaysia to be ruled by proxy.

Tun then created a crisis when he recklessly claimed that RM42 billion was missing from 1MDB, when in fact these are audited debts backed by RM51 billion audited assets.

The latest allegation is that I have taken state-linked funds for personal gain. I believe Tun, working hand in glove with foreign nationals, including the now discredited political attack blog Sarawak Report, is behind this latest lie.

Let me be very clear: I have never taken funds for personal gain as alleged by my political opponents – whether from 1MDB, SRC International or other entities, as these companies have confirmed.

It is now clear that false allegations such as these are part of a concerted campaign of political sabotage to topple a democratically elected Prime Minister.

At no point have those making these allegations offered any evidence. All we have heard is that these allegations are based on leaked documents and unnamed investigators. Not once has the source of these documents ever been shown, neither have the documents themselves been provided for verification by lawful authorities.

As we now know, a number of the documents on which recent allegations have been based were reportedly doctored. The person who was leaking these documents is under investigation by authorities overseas for attempting to extort and blackmail his former employer. This says a lot about the reliability of the documents, and those who are using them to damage our government and our country.

Those who continue to mount these attacks should be prepared to face the consequences of their actions. These gutter tactics - in some cases criminal tactics - to overthrow the government will fail. Where appropriate, they will be met with the full force of the law.

It’s a shame that these false attacks motivated by self interest come at a time of unique opportunity for Malaysia – with our Chairmanship of ASEAN this year, and the prize of developed nation status around the corner. I will stay focused on the work of nation building for the people.
.
                                  ***********************

Ken Brown Ketua biro WSJ Hong Kong - Kami amat berhati-hati dan kami percaya siasatan dan dokumen yang kami perolehi adalah benar dan datang dari siasatan yang boleh dipercayai dan bukan siasatan politik. - Mkini.

                                                  *************************

Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Muhammad Khairun Aseh berkata, laporan tersebut disifatkan sebagai satu fitnah jenayah.


“Laporan itu sungguh berniat jahat dan tidak berasas dengan sumber yang lemah dan meragukan.

“Kita akan ambil tindakan mengikut undang-undang,”
katanya kepada Sinar Harian, semalam.


                                                **************************
Kenyataan Media
YAB Tan Sri Muhyiddin Haji Mohd Yassin
Timbalan Perdana Menteri

Saya berasa amat bimbang dengan pendedahan terkini Wall Street Journal mengenai beberapa akaun peribadi milik YAB Dato' Seri Mohd Najib Tun Abd. Razak yang didakwa telah menerima sejumlah wang daripada beberapa buah entiti yang dikatakan mempunyai hubungan dengan 1MDB.

Tuduhan ini amatlah berat kerana ia boleh menjejaskan kredibiliti dan integriti Dato' Seri Najib sebagai Perdana Menteri dan Ketua Kerajaan. Isu ini juga telah menarik perhatian rakyat serta media antarabangsa dan pastinya menyentuh kepentingan awam.

Oleh itu, saya berpendirian bahawa pihak berkuasa penyiasatan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Bank Negara Malaysia (BNM) dan Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dengan kerjasama Jabatan Peguam Negara perlu bertindak segera untuk menyiasat segala tuduhan yang dibuat terhadap Dato' Seri Najib. Saya yakin siasatan mengenai perkara ini akan dijalankan secara terperinci, telus dan bebas demi mencari kebenaran.

Oleh kerana tuduhan ini adalah bersifat peribadi, maka adalah wajar bagi Dato' Seri Najib untuk memberikan penjelasan yang meyakinkan atau membuat penafian. Sehubungan itu, saya menyambut baik kenyataan Dato' Seri Najib yang telah menafikan tuduhan yang dilemparkan terhadap beliau. Sekiranya beliau yakin semua tuduhan itu adalah tidak benar dan fitnah semata-mata, maka adalah wajar beliau mengambil tindakan undang-undang ke atas pihak-pihak yang membuat tuduhan demi membersihkan nama beliau dan mengembalikan kredibiliti kerajaan.

Sementara siasatan terperinci dijalankan, saya menyeru semua pihak supaya bertenang. Saya pasti kebenaran akan muncul hasil siasatan yang dijalankan oleh pihak berkuasa.

Saya berdoa mudah-mudahan di bulan Ramadhan Al-Mubarak ini, Allah s.w.t akan memberikan kita segala tawfiq dan hidayah untuk menyelesaikan segala kemelut yang berlaku dan mengurniakan kesejahteraan yang berkekalan kepada rakyat dan negara kita.


TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
Timbalan Perdana Menteri Malaysia



                                                   *****************************

Semakin menarik perkembangan isu Najib RM Billion2! walaupun hari Sabtu tapi ramai yang beri komen. 

Yang paling menarik pastinya kenyataan Najib yang tanpa berselindung lagi, menuduh Tun Mahathir sebagai dalang episod terbaru ini. 

Perlu di ingat sekarang kes Najib ni sudah menjadi perhatian dunia ! Apa juga kenyataan dari Najib akan dibaca oleh DUNIA. Najib tak boleh main U-Turn lagi dah macam kes Tunai-Aset-Unit, ikut suka dia jer nak pinda kenyataan Parlimen.

Dalam kenyataannya, Najib turut merujuk kepada kes penahanan Justo dan menjadikan Andaian Logik @ Ubah suai emel @ Sarawak Report sebagai menyokong kes beliau. 

Kat sini saya nampak dah yang Najib tengah gelabah ...... Bukan ke dakwaan itu sekadar satu Andaian Logik saja ? Sekarang Najib dah sebarkan satu dunia !

TheMalaymailonline ada melaporkan yang PGI ( syarikat penyiasat siber dari UK yang menjadi sumber maklumat utama Najib, kerajaan dan 1MDB dalam mendakwa SR ) tidak mahu mengesahkan dakwaan 'ubahsuai emel' itu walaupun ditanya sebanyak 3 kali.



Malay Mail Online, citing questions in Malaysia over the credibility of the “tampered emails” claim purportedly made by the PGI expert, has written in three times to the firm to appeal for answers.


PGI has rejected all three requests.


“Thank you for your continued interest. However, our position remains the same as previously stated. Should that change we will notify you accordingly,” the firm said in its latest email on Tuesday evening.


In its previous emails, PGI told Malay Mail Online that it cannot issue a response because “we take client confidentiality very seriously and do not reveal any details about the work we do for any client, without their agreement”. - KLiK.

.

                                          *************************************

Ya, Najib makin terdesak ! 

Peluang banyak dipersiakan sedari awal kes 1MDB jadi hangat dulu lagi.... MENGELAK dan terus mengelak dari berdepan dengan persoalan rakyat, Bukan saja dalam media, malah di dunia nyata juga Najib mengelak berdepan dengan persoalan rakyat semasa Nothing2Hide.

Najib ingat dengan menangguhkan Pemilihan Umno tahun depan bakal memberi beliau nyawa, ternyata Allah punya perancangan yang lebih besar - sekarang kes 1MDB dan Najib sudah menjadi perhatian SATU DUNIA !

Najib sudah tidak boleh mengelak lagi ...... 

Berdepanlah dengan masalah, jangan nak lari lagi atau berselindung disebalik pihak lain, Jadilah seorang pemimpin yang BERANI bertanggungjawab. 

PS - Kepada Muhyiddin, sekiranya pihak berkuasa ADA kes untuk siasatan lanjut, bersiap sedialah untuk memangku jawatan PM. Sewajarnya Najib berhenti buat sementara semua jawatan yang disandangnya supaya siasatan dapat dijalankan dengan sempurna dan telus.

Perlu di ingat, sekarang DUNIA sedang memerhati dan begitulah SOP peringkat dunia. Jika tidak, sia2 jer siasat jika akhirnya keseluruhan siasatan jadi bahan ketawa dan diperlekehkan.

Kepada semua pihak, mohon jangan keliru dengan kes yang ditimbulkan ..... adakah ia Kes PERIBADI NAJIB, atau Kes Umno, atau Kes 1MDB, atau Kes Kerajaan ?

Share this article :

+ comments + 97 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 6:41 PM

Din..ni sebenarnya masalah peribadi Najib..tp yv dlm UMNO buduh dgn menjdkan masalah ni masalah kerajaan (UMNO).. x tau lar din..dia org ni sygkn parti dan bangsa..atau lebih sygkn presiden..pada aku..kalau UMNO berani bertindak ke atas Najib...kepercayàan rakyat kpd UMNO akan meningkat...imej UMNO juga akan menjd lebih baik..tp selagi UMNO masih nak berpaut kpd presiden yg skrg dah menjadi liabiliti kpd parti..maka tunggulaha kemarahan rakyat kpd UMNO pd PRU14 nnt..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 6:57 PM

assalam cik din...duluuuuu lagi dah pesan suh lepas jawatan tak pun berehat kejap dr jawatan..tapi degil tak nak....skang tgk apa jadi pok jip.dulu zaman tun m negara terkenal satu donia...rakyat berbangga..la ni sekali lagi negara terkenal satu donia psl 1mdb kes haihhh malu laa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 7:07 PM

Yang pelik nya Nazri Aziz dah kata Dr M is a nobody now dan even tak LAYAK nak berdebat dengan Ah Jib Gor. Biar sikit pada habuk Dr M di mata Nazri.

Sekarang Ah Jib Gor pulak bernada lain,ia itu Dr M ni a very powerful figure dan bersekutu dengan barat untuk menjatuhkan dia.

Tapi kita dah biasa dengan perbohongan Ah Jib Gor ni pun, berbohong kata tak kenal Jh Low tapi bergambar dgn Rosmah. Berbohong kata duit 1MDB dah masuk ke akuan Singapore but not true. Dia ni dah jadi 'natural'born liar sekarang.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 7:12 PM

MMGnya ... masalah ni masalah individu. masalahnya siapa individu tu ? dia seorang perdanan menteri yang mana jawatanya hanya boleh dilantik/dipersetujui oleh yang dipertuan agong. dia pulak seorang pahlawan bugis yang bergerak dibawah panji UMNO/BN malah dialah presidennya. 1MDB... adalah idea daripada daia dan dia adalah menteri yang berkaitan malah dia adalah pengerusinya .. malangnya walaupun dia mewakili semuanya namun sepatah habuk pun dia tak tau pasal 1MDB.. this is bullshit. Nasib baik yang auditnya bukan dia sendiri kalau tidak lagi bullshit

makanya jika ditanya kes ni kes siapa... jawapanya semua diatas. UMNO BN KERAJAAN 1MDB. walaupun puncanya hanya dia dan dia sahaja tapi daia adalah ketua / kepala untuk kesemua diatas.

Melainkan dia direhatkan / ditendang untuk memudahkan penyiasatan.. no point hanya nak jaga individu sorang habis rosak satu rumah. LOGIK apa ni ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 7:13 PM

maknanya usah lagi diremehkan lagi cerita dan dispin lagi. najib kena terus buktikan dia tak bersalah dan tak pun punyai simpanan saperti yang dikatakan. usah lagi mengheret Tun kerana yang pentignya rakyat nak tau ada kah benar wang yang berbilion itu masuk ke dalam akau peribadinya. arahkan agensi berkaitan menyiasa no akaun yang dicatitkan itu dan minta pehak bank buat penafian seandainya tidak benar. usahlah lagi mainkan persepsi dan terus jawab WSJ dan SR.

soalan yang begitu senang kalau dijawab dahlulunya, tidaklah jadi saperti ni.

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 7:21 PM

Jika ianya kes peribadi najib....maka ertinya umno masih ok ? Suka d nyatakan umno ni TIADA masalah langsung. Pendukung atau yg berjawatan dlm umno ni lah yg memusnahkan imej umno. Terlalu banyak salah laku dlm berjawatan. Ada tak pemimpin umno yg miskin...walau sebelum berjawatan jln kaki....sepak kertas ! Dapat kedudukan.......merz beb ! Tak main dah perdana...fakta !
Walau mcm mana pun semoga kes najib d siasat dgn adil dan telus....jika tak salah apa nak takut....kan ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 7:25 PM

memang senang apa yang dikata,tapi persoalannya setelah diberi penerangan adakah golongan seperti kamu mahu berlapang dada untuk menerima penjelasan itu, dari sumber yang sama.diragui faktanya ,org yang sama fitnah yang sama ,adakah masih lagi dipercayai

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 8:07 PM

AG taskforce raided those companies and found exact same thing as reported by WSJ?

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...
Allahuakbar....Allahuakbar...Allahuakbar...Amin...amin..amin

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 8:10 PM

Anon 725...cuba la berenti belit...benda simple pun nak dibelit...tunjuk je banks statement dan mta bank2 verify (chop sign) termasuk lawyer2 dan dedah kepada umum...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 8:47 PM

@Anonymous

amin.. ya rabbal"alamin.

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 8:55 PM

Penerangan ? Lawak betui hang ni. Selama ni hang puas hati ttg semua isu tu ? Dan jelas lah d pemikiran anda ? Kesian lu beb...@anon 7.25

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 8:55 PM

Saya Yakin Najib telah meminta bantuan Cameroon PM England utk nasehatkan PGI supaya berpuhak pada Najib. In the first place who is PGI ? And who asked or appointed PGI to look into the SRC problem ? Hanya beberapa hari kemaren Cameroon bikin penyatan utk bekerjasama lebih kuat dgn Najib utk Malaysia.

Jangan heran tidak lama lagi kerajaan Obama juga akan membantu Najib.

In the end this country yang mengaku sudah MERDEKA akan di jajah sekali lagi !!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 9:01 PM

-luv tun m.

ada satu persoalan yang terdetik di benak hati hamba ini. zaman tun, jika ada apa-apa perkara yang terpalit terhadap parti pasti satu persatu serta terperinci memberi kenyataan kepada media dan rakyat. keputusan majoriti pasti rakyat berpuas hati dengan penjelasan tun semasa memerintah. sedangkan yahudi zionis tun boleh diamkan mulut ia semasa berdebat, inikan pula jika ada satu masalah pasti diberi tahu secara terperinci kepada rakyat. namun, berkenaan najib ini pula agak gagal memberikan hujah yang kukuh seperti tun berhujah hinggakan rakyat terdiam lalu berfikir sejenak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 9:14 PM

Pukulan bunga tanjung tun m ... meranapkan pahlawan bugis dan menghancurkan egonya ... nothing to hide dah jadi where to hide ...

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 9:46 PM

@Anonymouspukulan Tun M ?

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 10:05 PM

Pukulan tun m? Dah sah ke akaun yg diberi oleh wsj tu ujud? Perkara yg disahkan oleh audit deloitte dan enrst & young kamu tak terima tapi boleh pulak terima cerita bulat2 si mamak dan sarawak report. Lepas tu nak minta penerangan pulak lepas dah tuduh macam2 dan keputusan dah dibuat. Jatuh hukum tanpa usul periksa cuma dengan andaian?

Ini taktik rba. Pura2 la kononnya sayangkan umno dan itu ini tapi semua adalah kadam2 rba. Taktik aljuburi penuh sangat dalam blog lu din.

Buktikan akaun tu ujud. Itu aje pesanan aku. Kalau benar ujud dan terbukti....INSYAALLAH....najib sendiri akan kemamau malu. Tapi jika sebaliknya semua fitnah, nak ke kau minta maaf dgn najib atau yg sebenarnya kau memang semata mata nak naiib letak jawatan? Aku pun kesian gak kat mat said tapi tak la sampai nak buat adu domba dan fitnah.

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 10:12 PM

@KERIS BERAYONadik Berayon, dalam artikel di atas hanya ada dua tuduhan iaitu SAYA tuduh Najib gelabah dan NAJIB tuduh Tun M sebagai dalang. Sekarang ni saudara rujuk kepada tuduhan mana ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 10:13 PM

Xsabar nak tunggu jibby next move.. najib dah kena cornered.. dia ingat boleh kawal maklumat di Malaysia.. cuma diamkn diri buat xtau.. tapi dgn media antarabangsa dorang gali sampai ke tulang.. nak lari mana lagi.. satu tempat yang selamat yang saya boleh fikir; negara menantunya..

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
July 4, 2015 at 10:13 PM

Selama ni "dia" mempromosi diri melebihi "parti".
Selama ni "dia" memanipulasi "parti" demi kepentingan sendiri
Jadi tak pelik langsung sekiranya "dia" akan menggunakan "parti" utk menyelamatkan diri jika didapati bersalah.
Cumanya bila agaknya "dia" akan berani menjadi PAHLAWAN TULEN utk membersihkan diri sendiri dan "parti"?
ermmmm......bila KES SAMAN nak mula?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 10:20 PM

Beri penerangan yg memuaskan sampai tak timbul lagi soalan2 seterusnya, baru semua pihak berhenti menyoal. Kalau tunjuk statement bank tapi meragukan, masih lagi Ada ruang org bertanya, bila org bertanya jgn pulak melenting sebab punca keraguan dari pihak anda...btw, bisik2 dari dlm bank ni dah lama, bank ni pun Ada kepentingan Aussie, ANZ bank, so tak heran mat2 saleh WSJ tu dpt maklumat dalaman

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 4, 2015 at 10:24 PM

@KERIS BERAYON

menuduh dituduh menuduh, menuduh penuduh menuduh. penuduh menuduh dituduh menuduh penuduh. penuduh tuduh dituduh menuduh, dituduh menuduh penuduh menuduh.

hahahaha

MAMPUS.. semua masuk neraka.

NAJIB SILA LETAK JAWATAN, Kesian kat rakyat tuduh menuduh berlaku yang puncanya adalah anda sendiri wahai pahlawan bugis

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 10:43 PM

Pandai baca ke tak berayun ? Pandai fikir ke belum ? Din jugak yg kau salah kan.....jgn emosi....otak ada kan ? Pikir

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 11:03 PM

Adakah nanti najib diberi peluang pencen Mcm Pak lah,Atau di adili segala jenayah yg dah dia buat?itu persoalan paling besar.zahid menanti peluang najib lepaskan Jawatan pd dia,portfolio kdn Zahid Pegang. Kita x boleh Bagi najib terlepas senang2 pencen Mcm Pak lah,dia mesti masuk penjara.kita kena tekan itu.

....................
Reply To This Comment ...................
July 4, 2015 at 11:08 PM

Kempen BN dah Mcm kempen Republikan election presidency najib buat.bodoh buta punya org umno.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 12:01 AM

Kepada pujaan ku Encik Pondan Bugis....

SELAMAT HARI RAYA!!!

Alhamdulillah...Allahuakbar...Amin...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 12:09 AM

Sepandai2 tupai melompat..... kita tengo berapa cerdik dia...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 12:17 AM

-luv tun m.

kepada keris berayon, ingin saya tegaskan bahawa kita sebagai rakyat diatas nama demokrasi berhak untuk bertanya dan menanya. hamba setia pada umno, namun kesetiaan hamba tidak membuta tuli seperti tuan keris berayon. parti tidak bersalah, yang bersalah adalah najib yang menekan rakyat tanpa memikirkan kesusahan rakyat. hamba setia pada umno kerana ia satu-satunya parti keramat warisan yang melayu ada. ekonomi orang cina sudah pegang, pekerjaan profesional orang india mula meningkat naik dan melayu hanya tinggal kuasa dan itulah ia kuasa politik untuk mengawal semua perkara sebagai tuan tanah. sumpah setia pada raja-raja melayu dan hak istimewa itu jugalah yang dipegang oleh umno. namun, najib agak kebodohan mengikut kata pembangkang untuk hapuskan ISA dan nyaris akta hasutan hendak dihapuskan. Berkenaan dengan najib pula, rakyat majoriti sedang menahan marah diatas sikap lembunya itu. kita dikurniakan akal untuk berfikir baik buruk terhadap sesuatu perkara itu, jadi gunakan dengan baik akal yang diberi. rakyat boleh menilai najib sebagai kepimpinan yang lemah di dalam umno. kita harus tahu, rakyat amat pantang jika minyak dan barang dinaikkan tanpa ada perbatasan sara hidup rakyat serta cukai yang meragukan(GST) rakyat. adakah baiknya jika sistem sst itu ditambah elok.
wallah huallam..

-inspiritual itu bangsaku.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 12:30 AM

Nampaknya sekarang dia ni "Nowhere to hide" except bawah kain Rosmah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 12:36 AM

Kpd pondan bugis...lagu raya xde telor satu....ammah...

'Apakan daya masa tak akan kembali...
hancur musnahlah semuanya....'

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 12:46 AM

Najib gelabah? Kenapa mesti dia nak gelabah? Aku tulis tentang komen lu brader din. Bukan ke banyak sangat dan macam2 tuduhan lu bagi kat najib. Tapi sampai hari ni....mana bukti?

Macam ni je lah. Kalau lu rasa lebih hebat dari aku, apa kata kita berdialog kat google plus? Ada berani? Kat sini ramai sangat rba. Aku nak tengok la kalau ada sapa2 berani kat google plus sebab kat situ tak ada limit untuk tulis dan paling penting notification terus masuk macam watsap.


Itu pun kalau berani la....takkan otai takut kut....wa ni tahap adik2 je. Kluang diamond senyap. Kirim salam kat tok mat said. Cakap aku ucapkan selamat hari raya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 12:46 AM

Salam Din

Sya nak tujukan lagu raya ni buat pondan bugis yg tersayang...i lap penipu mesia....dgn ucapan...."tengah pikir apa tu?"

'Siapakah yg sudi menghulurkan simpati...
Kepada nasib ku ini...
Agar dapat kurasa nikmat di hari raya...
Seperti insan yg lain....'

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 12:54 AM

Kalau tak silap ahjib baru lepas chekup.. and doktor very surprise that darah ahjib sudah bertukar.. Darah bugis sudah tukar jadi darah Tinggi..

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 1:12 AM

@KERIS BERAYONapa lu lu ? Tak de adab ke ? ada saya guna bahasa kasar dlm penulisan saya ? Malah komen2 berbahasa kasar pun saya tak lepaskan. Tolong jaga adab ya !

Nak berdebat ? Untuk apa ? Saudara nak menang ? Dipersilakanlah ..... saudara menang tak bertanding ! Takde masa nak layan .....

kenapa pro Najib suka berbahasa kasar dan suka maki orang ? Tak malu ke ? Dulu saya ingat pembangkang je suka maki2 ni rupa2nya pro Najib lebih teruk. Nak berhujah, saudara boleh antar komen ilmiah saudara disini dan kalau panjang sangat, boleh emel ke saya dan saya siarkan sebagai artikel.

syarat saya seperti biasa iaitu jaga bahasa, jangan mempermainkan nama org had kan pada topik 1mdb. Boleh rujuk pada mana2 artikel 1mdb saya yg lalu. Takpun saudara boleh mulakan dgn pilihan di bawah :

1- 1mdb-petrosaudi - apa yang bagus sangat ? Kenapa najib boleh silap tunai ke unit ? Betul ke petrosaudi cayman ada aset usd2.7 bil ?
2- kenapa adalah lebih baik diberikan tanah trx kepada 1mdb drpd kepada Bumiputera dgn harga murah kemudian dijual buat bayar hutang?
3 - ipp di beli murah, kenapa tak tunggu je 3 tahun sebelum kontrek habis ?
4 - berapa banyak jumlah harga tebusan option perlu dibayar kepada ipic/aabar?
5 - kenapa standby kredit itu bukan satu bail out ?
6 - adakah 1mdb itu menguntungkan rakyat ? Dari segi apa ?
7 - benarkah semua dealing 1mdb selama ini dibuat senyap2 tanpa pengetahuan kabinet dan rakyat ?
8 - ikut pandai mu lah ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 1:16 AM

Keberanian wsj menuduh Ah Jib sebegitu merupakan satu indicator yag menunjukkan betapa lemahnya PM Malaysia.
Undi rakyat dah sahkan bahawa pimpinannya adalah lemah semasa pru 13. merupakan pimpinan yg tidak popular.
Cuma rakyat hanya sayangkan umno/ BN sebab tu mereka masih boleh bentuk kerajaan.
Tapi rakyat dah lama muak dgn pimpinannya. dan bukti itu lebih nyata daripada bukti 1MDB yg disampaikan oleh Ah jib. Harap penyokong2 nya insaf. Abg Ah Jib confirm xkan insaf punyer.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 1:21 AM

mudahnya keris beroyan menjatuhkan hukum tanpa selidik secara ilmiah dan intelektual. berkenaan dengan rba pula , menyata biar berpada. rba itu dapigs dan hamba percaya yang 2/3 di blog ini adalah pihak-pihak yang tidak puas hati kepada najib. begitu juga dengan pihak umno yang tidak puas hati dengan cara najib mempergunakan parti untuk perniagaan sebagai permulaan yang penuh kontroversi.

-luv tun m.

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 1:23 AM

http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=546182:all-exits-closed-for-najib-ag-confirms-he-has-sighted-documents-on-najibs-ambank-accounts-as-claimed-by-wsj&Itemid=2#axzz3ewXWKHx3

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 1:24 AM

Anonymous1 July 2015 at 00:22

Ya Allah....zalimnya kerajaan Malaysia ini...harga petrol naik lagi....gst menekan...cukai pun kena...zakat pun kena...sedangkan mrk menteri2 kedua2 pihak bersenang lenang dgn duit cukai rakyat....ku mohon ya Allah...Kau berikanlah sesuatu sebagai ibrah buat mereka ini semua yg telah menzalimi diriku ini....aku amat tertekan dgn kos sara hidup yg semakin tinggi ini....

Reply

Replies

Anonymous1 July 2015 at 01:36

amln ya Allah........perkenankan doa kami ini

Anonymous1 July 2015 at 06:28

Kita gunting rambut RM6 saja. Ada orang sampai minta sebutharga untuk buat rambut

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 1:26 AM

Alhamdulillah...1.7...ku berdoa padamu Ya Allah....bukakan lagi segala penyelewengan yg dilakukan oleh pemerintah yg telah menzalimi diriku ini...bukakan dlm pelbagai saluran...luar dan dalam...

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 1:42 AM

habislah WSJ pas ni.Najib dah nak ambil tindakan undang2. :D

Source: http://news.asiaone.com/news/malaysia/malaysian-pm-najib-take-action-against-wall-street-journal

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 1:44 AM

hahaha . ..thorbaik Din
pro Ajib memang perangai cam tu
tengok cam Azri Aziz. suka cabar2.
membaca tak mahu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 2:15 AM

Daripada dulu aku dengar nak ambil tindakan....yang aku tak dengar lagi adalah dah pun ambil tindakan!

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 2:46 AM

Din, jangan layan...

Dia tak ada telor, jadi keris je lah dihayonnya ke hulu ke hilio cari makan.

Jumpa monyet pun di ajaknya berdebat kat google plus.. dia lupa siapa yg bawa google ke Makaysia...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 2:48 AM

@KERIS BERAYON
lu gua. lu gua. cas ayahanda 3 line kot.

jawab je soalan din tu.
satu dulu pun takpe.
jawab satu satu. tak perlu gopoh. baru clear.

ada la sekali aku tanya kat blog UMB.

kenapa 1mdb kata kerajaan tanggung rm5b je, sedangkan husni hanadzlah kata kerajaan tanggung rm42b.

rujukan aku, jawapan rasmi 1mdb dan bualbicara husni kat tv1 (boleh tengok kat youtube). takde sarawak report. takde justo. takde wsj.

ada satu kutu cakap aku ni bodoh. dari soalan aku, aku ni tak paham tapi buat buat paham.

aku minta la dia explain sikit supaya aku paham.

kenapa tak sama? dua dua tu jawapan rasmi. minta fakta kan. atau jawapan rasmi tak kira fakta.

sampai hari ni cirit lagi. bercawat ekor nampaknya mamat tu.

simple je. kenapa tak sama? siapa bohong?

atau sebenarnya dua dua betul. husni jawab hutang lama rm42b, kerajaan tanggung. arul jawab hutang baru rm5b kerajaan tanggung. rm42+rm5 = rm47b. pun boleh jugak. maknanya dua dua tak bohong.

aku tolong bagi contoh jawapan yang boleh diberikan. sebab lama dah aku tunggu jawapan dari mamat tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 2:49 AM

Terbaik bro din, blog ni mantap tanpa maki hamun dan bahasa kesat, tak mcm sesetengah blog, penulisnya bagus tapi lepaskn komen2 sampah, otak tune x betul baca maki hamun, sedangkan kita perlukan pertimbangan yg rasional, baik pro atau kons..kita mencari kebenaran, bukan menang atau kalah. Teruskn bro...ramai yg support u

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 3:14 AM

Kerajaan jamin secara explisit hutang/bon rm5 bil yg mula2 tu .... itu yg dilabur habis ke petrosaudi dan akhirnya jadi unit.
Hutang usd3.5 bil pula dijamin oleh aabar.... itu yg bergolok gadai nak tebus option yg diberi sebagai syarat penjamin... tak termasuk deposit rm4.2 bil yg dipegang oleh aabar.

berpuluh billion lagi hutang, walaupun dikatakan tidak dijamin secara explicit, apakah kerajaan akan buat tak tahu kalau kantoi ? Nak tak nak kerajaan akan tanggung juga!

Maknanya tak penting samada dijamin secara explicit atau tidak, kesemua pinjaman akan ditanggung oleh rakyat jika kantoi. Kerana nama Malaysia dipertaruhkan
Yang digadai semua tu bukankah tanah kita ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 4:14 AM

Jangan salah anggap.Akaun Ambank tu memang akaun Najib. Dakwaan RM 2.6b dalam akaun dia tak betul, yang ada cuma Units, Just Units.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 4:53 AM

Kepala hotak berayon......hang tak baca wsj ke?

Sebab tu klu nak buktikan..suruh bijan bawa cepat ke mahkamah. Ada berani?

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 4:56 AM

Ambek sebijik ! Dah la dtg rumah org....takde budi bahasa pulak....hahaha.
betul la din...blog sebelah sana bahasa mereka tu... nak baca pun malu...sedih pun ada . Patut la tak jumpa fakta...suka maki hamun je.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 4:57 AM

Amiiin

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 4:57 AM

Setakat guna bahasa lu gua pun dah kira kasar ke? Fitnah kamu tulis tu boleh bawa ke neraka. Ada otak sendiri fikir. Aku ajak kamu ke google plus bukan nak cari pemenang. Aku ajak kamu berdialog. Kalau takut cakap takut. Kamu boleh la pulak kutuk najib tak ada telur bila tak muncul kat n2h. Tapi kamu sendiri?

1. Unit investment memang biasa digunakan dimana2 dan amalan perniagaan biasa. Diletakkan pada nilai asas matawang yg dikatakan sebagai stabil. Kesilapan kerana unit juga dinilaikan dengan wang. Bukan berapa berat emas ke atau berapa banyak minyak.

2. Bukan trx itu dijual pada harga murah kepada tabung haji? Yang meroyan fitnah kata tanah tu merugikan TH siapa? Bukan kamu salah seorang ke? Nak spin pulak?

3. Ipp nak tunggu tamat kontrak? Bukan lupus pulak? Hihihi...ni mesti dah terkedu masa aku sindir kata ipp bukan barang makanan ada tarikh lupus. Apa bezanya? Tamat atau tak tamat? Macam kau sewa rumah. Ada org nak beli dari pemilik. Ada ke susut nilai? Sedangkan jika ipp tu TERBUKTI reliability, itu sebenarnya beri kelebihan pada goodwill.

4. Berapa banyak ipic nak bagi...itu hak 1mdb. Janji tak kacau duit kerajaan. Betul tak?

5. Standby kredit...pinjaman. Perlu bayar balik. Bailout tu macam masa si mamak bayar hutang untuk anaknya si mirzan. Tak payah bayar balik. Ada faham?

6. 1mdb menguntungkan terutama dalam pembekalan tenaga elektrik. Harga lebih stabil. Petronas tak perlu beri terlalu banyak subsidi. Selain itu lihat pada penghasilan hidrogen sebagai ganti gas, arang batu dan petrol sebagai bahan api utama. Tau cara hidrogen dihasilkan?

7. Menurut semua menteri 1mdb telus. Jadi siapa yg kata tak telus. Tsm cuma kata terkejut dengan lonjakan hutang.

8. Aku n2h. Fitnah adalah satu dosa. Mamak adalah keturunan yg menjatuhkan empayar melaka. Lantak kaulah...

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
July 5, 2015 at 5:06 AM

Saya cuma nak tengok apa tindakan ambank skrg.. Kita tunggu dulu official statement daripada bank2 yg terlibat..

Tapi lebih molek jika ajib terus bertindak bawa ke mahkamah. Biar dikorek habis maklumat dari awal hingga akhir..Harap ajib tidak berlengah lagi..

Dan sepatutnya ajib berehat dulu dari jawatan2 beliau buat masa ni..biar siasatan dilakukan.muhidin boleh ganti sementara. Yang penting ajib mesti bersihkan dulu diri dia dari skandal yang dimaksudkan..Tunjukkan kredibiliti anda..Itupun jika anda sayangkan rakyat dan negara ini..

Sekian..

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 5:13 AM

Hahahaha kesian kat Keris Berayon bajet hebat tapi bagi hujah merapu...

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 5:43 AM

Dia cakap apa? Lebih baik aku baca Jebat must die walaupun omputih 1000x aku boleh faham dari apa Keris Berayon ni tulis wakaKKaka Hujah dia hanya banyak berdasarkan andaian tak ada fakta ZERO.

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 5:48 AM

Point no 1 sendiri pun dah lari daripada soalan. Orang tanya kenapa boleh 'SILAP' dari 'TUNAI' KE 'UNIT'?sebagai Menteri Kewangan tak kan tak semak dulu sebelum bagi kenyataan bertulis diParlimen? Jenis main sondol ja hahahaha Soalan Din lagi 1 betul ke Petrosaudi ada aset bernilai 2.7 bilion? Soalan no 1 pun dah dapat jawapan merapu masuk no 2 3 4 lagi lah merapu wakakaka

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 6:01 AM

@KERIS BERAYONMungkin dirumah saudara lu gua itu biasa tapi di rumah saya, lu gua itu kasar.

Saya ada kerja bukannya sibertrooper yang dibayar. Kekadang nak siapkan satu artikel kena sambung2 buat. Takde masa nak layan dialog.

1 - Berapa tahap kecairan unit 1mdb ? kenapa tak tukar je kepada tunai untuk bayar hutang dalam usd ? Tidakkah tambah rugi kena bayar faedah bila buat loan baru, kantoi juga, pinjam lagi..... padahal Unit tu ada ?

Kenapa sebelum bulan Mei tidak pernah disebut pun Unit ? Cuba baca artikel2 dalam laman 1MDB.... Unit hanya disebut selepas bulan Mei padahal Unit itu kekal Unit sejak 1MDB tebus kesemua dana dari Petrosaudi lebih 2 tahun lepas ! tetiba je sedar dalam Unit ?

2 - Saya tidak pernah kata urusniaga TH rugi ? yang saya pertikaikan kenapa TH bail out 1MDB ? Kenapa 1mdb jual pada harga yang jauh lebih mahal dari harga belian ? Harga TH beli adalah sama dengan harga 1MDB bayar untuk keseluruhan trx. Kenapa tidak jual kepada TH pada harga kos ?

3 - Tamat kontrek IPP tidak ada beza ? Tanpa kontrek, IPP tidak ada nilai kerana letrik yang dihasilkan tidak ada pembeli. Kalau tunggu lagi 3 tahun tamat kontrek, IPP yang dibeli dengan harga RM10 billion boleh dibeli dengan harga beberapa ratus ringgit jer !

Tak perlu nak pinjam Goldman Sachs, bayar kos sampai 10%, bagi option bagai .... 3 tahun je ? Kenapa tak sabar ?

4 - Saudara tulis terpulang berapa banyak ipic nak bagi Option ? ? saudara tahu ke apakebendanya OPTION itu ?

5 - Bailout adalah bantuan kewangan kepada syarikat nak bangkrap. Ia boleh dalam bentuk free atau pinjaman. Kalau 1MDB kantoi, tak terbayar juga RM950 juta itu. Jadi takde bezanya disebut pinjaman.... sampai sekarang tidak disebut terma standby kredit itu.

6 - Memanglah ikut plan nya 1MDB untung bisness IPP sebab ia satu bentuk monopoli asalkan ada kontrek pembelian. Tapi orang tak bisness dengan hutang 100% dan kos kewangan yang melampau tinggi. Sebab itu Edra tak pernah untung. Dan itu sebab utama kenapa Edra tidak boleh di senaraikan sebab syarat untuk IPO kenalah untung 3 tahun berturut2.

Rugi 1MDB akan lebih teruk jika tidak disebabkan Untung atas kertas dek sebab penilaian semula harga tanah trx dan Bandar Malaysia.

7 - OK, Kalau Hasan Malek kata untung telus, terpaksalah saya akur hahahahaha .... Siapa dia Menteri, Ketua Bahagian, Wakil Pemuda, Puteri, Wanita dan wakil2 Penerangan yang semuanya kata sudah faham dan akan turun beri penerangan kepada akar umbi mengenai ketelelusan 1MDB ?

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 6:03 AM

Abg Din maaf kata la Keris Berayon sebenarnya dia tak faham langsung isu 1Mdb dan tak faham soalan sama macam Ah jib gor ni kesian tengok dia. Point no 2 soalan abg din lain ditanya lain yang dijawab. Keris berayon point no 2 soalan dia macam ni...Kenapa kerajaan JUAL tanah Trx dekat 1Mdb MURAH lebih kurang 5 juta. Tapi 1Mdb JUAL balik dekat Tabung Haji MAHAL 188.5 juta nampak tak beza tu? Kan lebih afdal Tabung Haji beli terus tanah tu dari kerajaan direct teros harga 5 juta?? Berapa banyak wang pendepost tabung haji dapat dijimatkan?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 6:09 AM

Menilai hujah Keris Berayon, terus berbelit-belit, banyak sampah dari fakta.. Dari Najib sampai ke pencacai.. semua tak boleh pakai!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 6:48 AM

Hujah dengan berdasarkan andaian logik tak boleh diterima. Sedangkan hujah ko terang2 tak logik. Eg...untung? Part mana untung? Najib sndr kata 1mdb bermasalah.jadi mana logiknya kata ia menguntungkan?

Dan yg paling pntg,kenapa 1mdb tidak diluluskan di parlimen terlebih dahulu.itu pun takde sorang boleh jawab.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 7:52 AM

@Keris Berayon
Seingat aku sepjg 4 tahun aku mengikuti Blog Abg Din ni....aku ada terbaca dalam artikel yg agak baru jugak...rasanya dalam bulan lepas kot...aku ada terbaca @Keris Berayon punya komen....nada komen dia macam dah insaf....terkejut jugak...tapi ropa ropanyer...tak insaf lagi la...takpe @Keris Berayon...pelan2 hadamkan semua artikel2 pasal !MDB yg pernah kuar dlm blog Abg Din ni....pelan2 baca dan cuba hadamkan....mana la tau, ko terjumpa baris2 yg boleh backfire kat Abg Din kita ni...
Ok, Selamat mencuba....majulah sukan untuk negara....Support team bola bawah 13 tahun kita tu nanti yer...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 8:00 AM

Menarik baca komen2 korang kali ni...huhu..

Selalu masuk blog2.termasuk blog ni.Pengunjung setia , hari2 usha update Abe Din. :)

Tapi ni kali pertama komen.harap ditrima.huhu.Rasa ramai gak gitu.Pemerhati..o.o..pembaca komen2 blog.xkira komen2 di blog pro mna2 pon..ha3.
..
selalu tunggu perkongsian maklumat isu terkini..
Berhujah dan berbahas dengan adab , fakta , tenang...bukan mencari pemenang tapi merungkai
persoalan.


Teruskan Abe Din.:-)

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
July 5, 2015 at 8:01 AM

Sdr Din,
Saya rasa Mangkuk Berayon ni mungkin mempunyai masaalah mental kot? Segala hujah beliau merupakan andaian beliau sendiri.

Arul Kanda secara tidak langsung telah menyatakan bahawa IPP yang dibeli itu mempunyai masaalah. Kerana jikalau kita ingat kembali "Diagram" yang pernah dikeluarkan oleh 1MDB satu ketika dahulu:

Powertek (8.5billion) + KLPP (2.3 billion) + Jimah (1.2 billion) + INHERITED DEBT (6 billion)

Bagi IPP yang telah hampir tamat kontrak tetapi masih mempunyai hutang sebanyak 6 billion (purata hutang sebanyak 2 billion setiap satu) tidak kah itu menunjukkan IPP tersebut sedang mengalami masaalah? Kontrak dah hampir tamat tetapi masih mempunyai hutang sebanyak 6 billion, Orang bodoh pun boleh tau syarikat itu bermasaalah.
Kenapa 1MDB harus membeli IPP yang bermasaalah dan secara gus menanggung hutang-hutang IPP tersebut?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 8:19 AM

Isu 1MDB, makin rancak meruncing, kronologi kejadian malang buat Malaysia ini terpaksa terjadi kerana pasangan Najib ROM 95 gagal menguruskan ketamakan untuk hidup kaya raya di dunia. Khabarnya pasangan ini tidak dapat menerima hakikat bahawasanya walaupun mereka dikelilingi kuasa hebat memerintah Negara Malaysia tetapi tidak berbaloi. Sifat tamak dan cemburu mereka terhadap kekayaan orang lain lebih2 lagi saudara kandung si PM itu sendiri telah menyebabkan nafsu mengatasi akal, kerakusan mengatasi sifat tanggungjawab dalam memegang amanah. Tun Mahathir selalu ingatkan gaji PM memang tidak padan dengan tanggungjawab, tapi kita perlu seorang yang cukup amanah untuk memegang jawatan ini demi agama, bangsa dan Tanah air.

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 9:09 AM

@dinturtle

Memang konfem Keris Berayon x faham ape ke benda OPTION tu.Kalau bro Din tanya OPTION CALL atau PUT OPTION makin merapu plak dia jawab. :D

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 9:14 AM

@KERIS BERAYON

Ini bukan keris berayon ni....ni ayat cakap berayon!

1. Kesilapan nya bukan kerana unit juga dinilaikan dengan wang...Salah tu....yang silapnya tunai bertukar jadi unit..."just units" kata ahmad handzalah..dan ambil masa berbulan untuk clarify pertukaran term cash-unit tersebut

2.TRX - Tabung Haji....by comparison to 1MDB...yes memang merugikn TH

3. Ni nak spin apa ni??? IPP nak tamat kontrak? nak lupus? Siapa cakap IPP nak lupus? cuba tunjuk sikit bukti dimana kami ada cakap IPP nak di lupus kan...IPP tu cuma nak lupus kontrak je!

IPP ni bukan macam sewa jual rumah! Jual rumah ada berjuta juta potential customer...IPP cuma ada satu customer iaitu TNB! Kalau TNB tak nak sambung kontrak memang bukan susut nilai lagi IPP tu bahkan jadi tak ada nilai!

Dan yang buat keputusan nak sambung atau tak kontrak tersebut adalah kerajaan! sebab itu lah orang cakap kerajaan bodoh...bukan kerajaan tapi sebenarnya penasihat 1MDB iaitu Najib....Kalau tunggu IPP tu habis/tamat kontrak...IPP tu jadi tak bernilai maka bolehlah dibeli dengan harga murah!

Masih tak faham?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 10:04 AM

@KERIS BERAYON
kena batang hidung kita. fitnah.
najib cakap tun dalang serangan wsj tu bukan fitnah? tak masuk neraka?

cerita unit tu satu hal. arul jawab bulan februari. dia dah tengok penyata bank bsi dan yang disimpan tu adalah cash dalam bentuk usd. bila diasak dengan soalan show us the money barulah dia jadi unit. takkan arul tak reti tengok penyata kot. cash dengan unit takleh beza?

tapi cerita unit dan cash tu, since husni cakap nak tebus bulan ogos nak bayar hutang bulan september. sekarang pun dah bulan julai. cuti raya bagai lagi. dah nak masuk bulan lapan. kalau betul boleh dapat rm2b+ tu dalam bentuk cash ok lah. jangan dalam bentuk unit lagi, tapi 'naik harga' jadi rm3b+ sudah.

jangan jadi macam lawak seram laporan audit. tunggu punya tunggu punya tunggu. laporan awal tak buka kat public. ha. ha. ha.

bab tanah. siapa sebenarnya rugi? tanah tu tanah kerajaan. rm3k/kp. 'dianugerahkan' pada 1mdb pada harga rm60/kp. kerajaan dah rugi lebih rm126j/ekar. tapi 1mdb kan entiti kerajaan. apa salah nya. ye ke?

tanah dijual kepada th pada harga pasaran. 1mdb untung. tapi duit tu diguna untuk bayar hutang. so, apa pulangan kepada kerajaan? kerajaan tak dapat apa sebab dah guna buat bayar hutang. siapa rugi? takkan takde orang rugi. mestilah ada kan? siapa rugi?

itu belum kira lagi lebih kurang 250 ekar lagi akan digadai untuk bayar hutang. berapa banyak kerajaan rugi? siapa sebenarnya kerajaan ni?

pasal ipp. untuk genting sanyen sahaja. bayar sampai 6x harga dinilai pasaran. kenapa sampai 6x. bukan 50%, bukan 100%. 600%. dah lah bayar 600% harga pasaran. tambah lagi hutang sedia ipp kot atas. sebab tu orang tanya kenapa tak boleh tunggu tamat tempoh kontrak.

no. 6 tu. 1mdb untung? nak bayar hutang pun sampai tergadai tanah. kemudian lawak penghasilan hidrogen ganti fossil fuel? arghhhh. lawak apakah ini???

stesen janakuasa ni design dan kos dia resource based. bukan boleh main tukar tukar macam gitu je. hydro power plant lain. gas power plant lain. nuclear power plant lain. bukan boleh main tukar sesuka hati kita je.

genting sanyen contohnya. itu gas based power plant. temenggor dengan kenyir tu hydro based.

hydro based dan hydrogen based tu lain lain ye. jangan buat lawak seram.

itu belum cerita teknologi nak generate power tu semua lagi. kenapa dari dulu orang guna fossil fuel? sebab paling murah.

berapa banyak hydrogen based power plant yang ada? nak buat fusion based power plant ni berapa kos dia? macamana teknologi dia? ada kepakaran tak?

jangan buat lawak guna anod dengan katod untuk pecahkan air jadi hidrogen dan oksigen. industry scale ni bang. bukan makmal sains darjah 5 punya cerita ni.

nak pecah tu satu hal. yang tu hilang energy. nak fuse balik tu. itu baru dapat energy. cuba kau cerita sikit fusion process aku nak dengar.

belum masuk bab kos bagai lagi. sebab tu orang guna teknologi fission bukan fusion untuk generate energy.

cakap berdegar degar suruh guna fakta. yang ni mana faktanya? dahlah fakta takde. buat lawak seram lagi.

sebab tu baik bincang macam ni. kau boleh rujuk dan confirm kan fakta dulu. jangan melulu je. kalau off the cuff macam kat google plus, berapa banyak lagi teori merapu kau keluarkan kang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 10:21 AM

Syabas WW,

Anda melihat dengan mata-hati.

However, by the time the only world's (Bankrupted!)superpower (continued power on 'credit') came to the Bugis's aid, you will see TPPA will be signed without a glitch!

The noose is tightening real fast and quick around Bugis's neck and he's still think that he has 9 lives like a cat?

UMNO will need to do better than it is doing now! Sedar lah UMNO, DAP, cinabengs and the elitist-malay-liberals are taking in full advantage only to pounce when the opportunity comes knocking at the door.

May ALLAH save Malaysia!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 10:31 AM

Aku rasa Anon 9:14 PM maksudkan,

Najib invoked Tun M's name directly as accomplice or complicit in trying to get him to abdicate the throne! By that it means Tun M has every right an opportunity to start litigation process against Najib for bringing Tun M into disrepute or baseless accusation in trying to implicate Tun M.

Apa apa pun that is a sign Bugis is spraying words without due care, it will come back and bite him hard!

Only problem is Najib might call for US or Obama to save his skin, by then everything will be pawned including the country!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 10:45 AM

Waaaaahhh....dari darah

1-Bugis
2-Pahlawan
3-Tinggi

sudah jadi darah Bugis Pahlawan Tinggi, memang terbaik dari langit!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 11:02 AM

-luv tun m.

kepada keris berayon, bukan mamak yang memecahkan amanah sewaktu kota melaka di serang. tetapi orang jawa pada ketika itu dan besar kemungkinan mamak yang di maksudkan adalah jawa. orang jawa yang pada ketika itu berhasad dengki dengan melayu. hinggakan sri langkat(aceh) dan seluruh raja melayu yang mentadbir indonesia pada ketika itu dibunuh oleh orang jawa yang extrem. jurai keturunan hamba panjang salasilahnya. jadi hamba tahu apa rahsia melayu.

-melayu bangsa inspiritual.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 11:19 AM

Hehehe keris terpaksa tone down guna perkataan aku dan kamu. Ingat adab sopan letak kat kepala lutut dah.

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 1:08 PM

@Anonymous bila da byk kali menipu, susah orang nak percaya lg.

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 1:15 PM

Din, kalau Umno defend najib yang terbukti cuai dengan duit rakyat, maka kita kena pastikan umno/BN ditotak secara total pada pru akan datang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 2:01 PM

mesia sedang dilanda mslah besar.hang ni lagi pusing sini pusing sana buat pening mega lar


tolong la suruh hero bugis letak jawatankqn lebih bagus?dapat ringankqn pening rakyat nanti

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 7:02 PM

Kesian dsn.. dr mentor ke menghormati.. sampai makan hati hingga mengecam mencaci tun M... tun M masih juga steady.
Sampai satu tahap benar dan fitnah nampak sama.. kenyataan dgn troll dah sebati..malaysia mcm makin tenat ekonomi.. klu DSN bnyk habiskan masa utk nafi dari memikir menyelesaikan masalah negara kan bagus.. drpd tunjuk indeks prestasi negara yg naik dari kebenaran indeks ekonomi rakyat yg sebenar itu tak bagus.. klu dah boleh semuanya,baik redha shj letak jawatan beri kpd yg lbh kemampuan

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 8:53 PM

Pernah tak kita bertanya mengapa WSJ berani menerbitkan cerita yg. memalukan sebegini terhadap seorang PM dan tak secara langsung sebuah negara yg PM terajui??? Jika motif mereka utk memalukan Najib dan jika cerita ini hanya rekaan bermakna WSJ ni mmg ingin jahanamkan Malaysia tetapi apa yg dpt kita lihat skrg dakwaan yg dibuat oleh WSJ ini seolah-olah pihak WSJ berasa confident yg cerita ini adalah sahih kerana pada pihak editorial WSJ mereka tahu yg artikel sebegini jika tak betul mereka akan disaman ratusan juta dollar ini kan lagi seorang PM jadi jika Najib tidak menyaman WSJ bermakna kesahihan cerita tu sedikit sebanyak ada betulnya dan jika Najib mengambil tindakan saman terhadap WSJ maka cerita berkenaan 1mdb ini akan perpanjangan dan akan terbongkarlah benda yg pelik2 mungkin kita tak pernah dengar sebelum ini dan diharapkan cerita ini akan selesai di mahkamah kerana kita akan tahu dari A to Z siapa2 yg terlibat dlm drama1mdb ini.

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 9:05 PM

Dirumah saya..tak la cakap lu gua. Tapi dengan kawan2 tu biasa. Cuma tak kira dirumah atau dimana2 pun fitnah tu memang makan penampar. Fitnah dan menipu ni kan sama. Tentang soalan2 kau tu semuanya sudah terjawap sebelum ni. Boleh baca kat halaman google plus aku.

Masalahnya betul ke kau tak dibayar? Agak2 lah......

Ini soalan2 aku....

1. Kau nampak dan pasti semua yg kau tulis tu berlaku?

2. Kau ada buat kajian dari segi perakaunan?

3. Selain dari sarawak report, apa sumber kau?


Aku tak perlu tanya banyak2. 3 ni dah cukup sebab semuanya ada dihuraikan oleh aku kat google plus. Tahap2 pemikiran rba kat sini dah banyak. Bukan semua isu aku sokong najib. Aku rakyat biasa. Dah lama bergelumang dengan karenah manusia yg meroyan bila tak dapat apa yg dihajati.

N2H versi rakyat biasa. Ahli dap memang di alu2kan. Aku rasa kau pun tahu betapa bencinya aku dengan dap ni. Mungkin juga kau dah baca dan lawat google plus aku. Ingat bro....N2H versi rakyat biasa. Sebab kau dan aku sama je.

....................
Reply To This Comment ...................
Small Green Fish
July 5, 2015 at 9:33 PM

Bukti? No. Akaun pemberi + Nama pemilik akaun pemberi + No. Akaun Penerima + Nama pemilik akaun Penerima + jumlah Wang dipindahkan + tarikh dipindahkan + dokumen transaksi + pengesahan AG
Itu semua bukan Bukti?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 9:41 PM

Yea ke Enrst & Young sahkn audit them ttg 1MDB ini? Apa yg sy fhm, they tak nak sahkn audit mereka cos tlalu byk hanky panky then akhirnya Enrst & Young tarik diri.
Betulkn if sy silap.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 10:44 PM

Aku tak percaya Mat Monggol ni akan saman. Dia hanya akan suruh peguam dia hantar surat kepada WSJ supaya tidak siarkan lagi berita ini.Itu aje. Tengoklah nanti. Kalau aku tidak bersalah dan dituduh sebegini, aku akan arahkan siasatan oleh badan bebas seperti RCI dan memandangkan bulan yang mulia ini, aku akan bersumpah bahawa aku tak curi duit ini. Tapi Najib bukan aku dan aku bukan Najib. Lu pikir la sendiri...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 5, 2015 at 11:35 PM

semoga keris berayon tak menjadi telor berayon.

....................
Reply To This Comment ...................
July 5, 2015 at 11:46 PM

Tanyalah otai2 blogger..... kalau tun M atau sesiapa yg pro tun ada bayar, tak adalah blogger2 yg selama ini sokong tun pun boleh hentam Tun ! Jangan main tuduh sebarangan. Anda belum kenal dunia blogger. Jutaan RM telah dihabiskan oleh najib untuk mendapat sokongan bloggers dan facebookers.

saya tak kutuk mereka sebab saya faham keadaannya. Tapi jangan tuduh saya sama dibayar jika tidak ada bukti. Lain cara nya antara yang dibayar dengan tidak.

Ya, saya banyak merujuk kepada rakan yg merupakan akauntan bertauliah.

rujukan saya adalah dari apa yg dipaparkan oleh kerajaan dan 1mdb sendiri. Sebab itu saya berani katakan maklumat dari 1mdb sendiri tidak menyakinkan. Ramai pakar ekonomi dan akaun yang mempertikaikan cara 1mdb dikendalikan.

Fb pun saya jarang aktif wassup pun sama.... saya takde masa nak layan semua tu. Blog ini pun dah terlalu banyak masa saya luangkan..... lainlah kalau saya dibayar untuk aktif dlm media sosial.

oya, cuba cari mana satu artikel saya mengenai 1mdb yg menggunakan SR sebagai rujukan ?

....................
Reply To This Comment ...................
July 6, 2015 at 12:43 AM

@Anonymousanon 10:04 - Terimakasih di atas info !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 6, 2015 at 12:43 AM

Salam bro DT, tumpang lalu nak ucapkan selamat hariraya buat jib n cai2Nya...err takut x sempat beraya...mekasehh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 6, 2015 at 12:53 AM

Salam semua,

Ada ustad dan lain2 ragu2 kata kenapa x pakai secret account?

Saya ada beberapa soalan untuk ditanyakan:-

No.1...ustad percaya ke kalau buka akaun atas nama org lain mahupun keluarga sendiri? Ada kemungkinan tak kalau pakai nama org lain duit boleh lesap? Penat2 buat keje pastu org lain sapu...
No.2...sykt kewangan mana nak bagi buka akaun "tak bernama" atau atas nama "secret"?
No.3...adakah tarikh2 pemindahan tu berjarak jauh antara 1 sama lain? Apa jenis bisnes yg buat pemindahan begitu cepat diantara mereka dan kenapa?
No.4...Kenapa perlu bberapa syarikat untuk pemindahan itu kalau hujung2nya berhenti di 1 akaun? Kenapa tidak terus kpd penerima?
No.5...Perlu atau tidak mengikut akta BAFIA pemindahan wang sebegini banyak harus di maklumkan kepada pihak berkenaan? Jika ya apa yg pihak berkenaan sudah buat utk pastikan kesahihan transaksi tersebut? Jika tidak kenapa pihak berkenaan mendiamkan diri? Patutkah soalan ini ditanya juga kpd pemilik sykt kewangan berkenaan serta pihak yg ditugaskan memantau keseluruhan sistem kewangan?
No.6...Adakah kemungkinan pihak yg ingin menyiasat akan mengalami kesukaran kerana banyak syarikat perlu di teliti maklumatnya berbanding dgn hanya 1 sykt (maknanya dari a pembayar terus ke b penerima)? Adakah ini strategi yg baik utk mengelirukan mereka?
No.7...Kenapa tidak 1 pun pihak terlibat mengeluarkan kenyataan bertulis bersama bukti dalam masa 24jam memandangkan ia melibatkan integriti beliau, institusi kewangan, negara dan seluruh rakyatnya?
No.8...Patut ke ustad buang masa utk bincang2 dgn peguam bilamana ustad sendiri tahu yg dokumen tersebut memang palsu?
No.9...Adakah ustad dlm keadaan tertekan skrg akan cuba memohon bantuan walaupun dr negara yahudi? Adakah ustad akan terima shj apa syarat2 mereka utk bantuan yg akan mereka berikan?

LK

....................
Reply To This Comment ...................
July 6, 2015 at 1:07 AM

Apa2 aje lah. Ada saja alasan kau. Macam najib juga...kan? Hahahaha...

Iye kau rujuk kawan2 kau akauntan bertauliah. Kau pernah tengok MIA atau mana2 syarikat audit buat komen mengenai akaun yg di audit oleh enrst & young dan deloitte?

Pakar ekonomi mana yg pernah merujuk 1mdb sebagai bermasalah?

Selain dari SR...dan kesaksamaan cerita yg kau tulis dalam blog kau ni, ada perbezaan ke?

Sempena bulan ramadan ni, aku minta maaf kalau ayat dan komen aku menyakitkan hati. Niat dan tujuan aku bukan nak menyakitkan. Darj cari salah org sendiri, lagi baik cari salah pihak lawan. Laporan audit dari jabatan akauntan negara dah sahkan banyak perkara yg tak kena pada akaun negeri pulau pinang. Tak satu pun blog pro BN ulas.


Amat malang...dan strategi dap dah mengena. Melayu vs melayu. Bukan aku tak suka kau hentam kerajaan. Kalau nak hentam pun...harus ada bukti kukuh. Jangan sebab sakit hati dan dengki khianat. Ada otak gunakan untuk berfikir.

Salam ramadan dan Selamat Hari Raya.

....................
Reply To This Comment ...................
July 6, 2015 at 1:11 AM

@KERIS BERAYONBenda yang salah ..... tetap salah.

Soal isu pembangkang, kan RAMAI BERATUS2 sibertrooper Umno ada.... tanyalah mereka kenapa tak serang ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 6, 2015 at 1:17 AM

Saya nak tanya sikit....undang2 negara ada perubahan ya?

Betul ke sebelum ini jika ada laporan, mereka yg dituduh akan ditangkap dulu dan kemudian waktu dalam tahanan mereka akan mencari segala bukti utk di bawa ke mahkamah dan jika bukti tak lengkap pihak dituduh dibebaskan?

Ada ke perubahan undang2 baru ya?

....................
Reply To This Comment ...................
July 6, 2015 at 2:20 AM

@AnonymousIni soal persepsi dan bagi seorang ahli politik, persepsi pengundi adalah SEGALA2NYA !

Terserahlah pada ahli politik itu nak buat sesuatu atau tidak.... buat tak tahu pun boleh saja.

Rakyat akan terus bertanya ....

Satu lagi, bab tuduh menuduh ni, dua2 pihak pun sama hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 6, 2015 at 2:41 AM

Sebab tu najib kata blogger2 prepaid dan postpaid umno tu bangang. Yang hang dok tuduh bro din yg tak berbayar ni apehal?

....................
Reply To This Comment ...................
July 6, 2015 at 3:21 AM

@AnonymousSebenarnya tak salah kalau saya atau mana2 blogger pro Tun M dibayar pun. Blogger pro Najib hampir semua dibayar .... kenapa tak bising ?

Saya tak suka dituduh benda yang saya tak buat. tapi kalau di bayar, saya terima hehehehe bukannya salah pun. Tinggi kos perjuangan ni. Asalkan kita tidak gadaikan prinsip dan pendirian kita.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 6, 2015 at 6:41 AM

Dah diberi peluang pun untuk berundur secara terhormat. Tak tau la sebab degil dan bodoh sombong ke, ataupun sebab telur digenggam erat si Puaka, tapi sekarang sudah terlambat. Semuanya sudah terbukak, terdedah, terlepas. Dah tak boleh nak sorok dah. Satu dunia sedang perhati.

Nasib ko la, Jib.

....................
Reply To This Comment ...................
July 6, 2015 at 11:26 AM

Bro Din.....

Budak hingusan Keris Berayon ada hati nak mengajar itik berenang. Bodoh tak boleh diajar, pandai take boleh diikut.

....................
Reply To This Comment ...................
July 6, 2015 at 11:44 AM

Bro Din...

Dgn saya pun dia tak beradab langsung. Mana dia adab kesusilaan warisan bangsa? Agaknya inilah produk hasil dari fahaman Liberal & 1 Malaysia dukungan Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 6, 2015 at 2:51 PM

biasa bro din, tektik depa downkan kita mmg dr dulu lagi. sejak zaman paklah benda sama diorang dok buat. tu je pun tektik depa ada.

skrg ni aku cuma nak tengok LKW punya tektik. kata handal sangat siap ada uni nama dia. tu yang nothing to hide jadi need to hide tu.

....................
Reply To This Comment ...................
July 7, 2015 at 9:36 AM

@Anonymous

plg lawak dan santai lawak komen ni...terhibur sy

....................
Reply To This Comment ...................
July 10, 2015 at 1:08 PM

Melayu sekarang tak dididik mcm mana nak pentingkan agama dan bangsa,byk yg pentingkan perut sendiri jaaa...

....................
Reply To This Comment ...................
July 10, 2015 at 1:43 PM

Bangsa ini mesti mencari org yg cerdik sikit dari kalangannya,ini satu pengajaran kepada kita jgn sekali silap pilih pemimpin,kesannya amat berat unk ditanggung oleh rakyat.sama samalah kita doakan muga Allah memudahkan kita unk menghadapi ujian ini dan membuka jln keluar dari kemelut ini.

Post a Comment