........... Harga Minyak Dunia Terendah Tahun Ini ! Mengikut Andaian Logik, Harga Minyak Akan Turun Malam Esok !! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Harga Minyak Dunia Terendah Tahun Ini ! Mengikut Andaian Logik, Harga Minyak Akan Turun Malam Esok !!

Thursday, July 30, 201552comments


Kali ni saya nak lari topik dari isu politik 1MDB. Saya nak beri satu perkhabaran gumbira sedikit kepada rakyat Malaysia ..... well.... MUNGKIN saja satu perkhabaran gumbira.

Isnin lepas saya terbaca artikel TheStar mengenai harga minyak dunia yang JATUH ke paras TERENDAH tahun ini !


Cerita banyak tak guna, apakata kita lihat CARTA.

Perhatikan carta harga minyak mentah di bawah yang saya copy dari SINI. Di bawah carta untuk bulan Julai, ternyata harga nya memang terendah 3 hari lepas. Hari ni dah naik sikit jer tapi masih rendah berbanding hujung bulan lepas.

Secara puratanya untuk bulan ini, harga minyak dunia lebih rendah dari bulan Jun.


Kalau diperhatikan carta untuk 6 bulan, kita boleh dapat gambaran trend harga minyak dunia dengan lebih jelas.

Nah ..... harga paling rendah ! Lebih rendah dari hujung bulan Feb di mana waktu itu harga minyak di pam dijual pada harga RM1.70 seliter.

Saya letakkan harga minyak di stesen untuk sepanjang tahun ini di sebelah carta itu supaya senang untuk dibuat perbandingan.



Masih skeptikal lagi ? Ok, saya copy pula carta harga minyak dunia untuk 1 tahun. Harga kini adalah yang paling rendah dalam masa setahun !

Jadi mengikut andaian logik saya, kita boleh mengharapkan harga minyak di pam tengahmalam esok akan turun sikit, mungkin ke taraf bulan Feb iaitu RM1.70 .... Peeeeergh ! Turun 45 sen tuh .....

Sepantas kilat nama Najib akan ikut naik carta semula ...... mendapat pujian dari semua rakyat termasuk dari pro Tun Mahathir.

Well.... sekejap jerlah, sebab lepas tu kita main balik isu 1MDB.

Sama2lah kita nantikan berita baik dari kerajaan esok.... pastinya kabinet baru mahu mulakan kerja dengan langkah positif. 

Share this article :

+ comments + 52 comments

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 11:42 AM

Harga minyak mentah sahaja turun tapi upah/gaji kakitangan tidak turun (kos operasi) jadi untuk mengimbangkan keadaan itu harga minyak hanya boleh dikekalkan atau mesti dinaikkan supaya seimbang. Kalau nak harga minyak turun gaji mereka yang menjangkau puluhan ribu kenalah turun....boleh? Untuk menjana balik pendapatan hasil dari jualan minyak yang diproses dengan kos yang tinggi mustahil untuk menurunkan harga jualan minyak.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 11:47 AM

Mana boleh Din... Nak bayar hutang 1MDB kenalah naikan harga minyak...nak collect GST kali kedua lambat lagi... Cukai pendapatan dah bayar...mungkin tak cukup nak cover...Agak2 bersedialah kita untuk minyak naik lagi...kalau turun ALHAMDULILLAH...AMIN.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 11:47 AM

@Alierk! habis tu bila masanya nak turun ?

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 11:56 AM

Currency rm kita lemah abg din... sebab 1mdb jgk dan reserve kita yg dah drop 20%... tu abg din kene guna contek abg din.. kenapa blh reserve kita turun sebyk tu bila najib jadik pm

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 11:57 AM

Habislah pasti ada short dalam pembayaran hutang 1mdb!!!!...mintak Pak din pm Akaun najib Dan rosmah supaya senang kami masukkan duit kami dalam Akaun mereka!!!!kami memang dilahirkan untuk bekerja demi najib Dan rosmah!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:01 PM

Ron 95 $1.70 per liter :-

Berdasar pada carta diatas, memang patut turun pun kepada harga $1.70 ini. Adakah ini akan berlaku...? Sepatutnya YES, but akan berlaku pertembungan antara kepentingan pengguna vs income negara by Petronas.

Kepentingan pengguna :- Rakyat marhain memang harap & patut pun ron 95 turun ikut harga global fuel. Adakah ini akan berlaku bermula 1st Ogos?

Kepentingan Negara :- Bila harga global fuel turun, turut membawa maksud pendapatan negara melalui Petronas turut trerjejas sama. Satu perkara lagi, 'perjanjian hadapan' base pada fuel ini juga memberi kesan pada perjanjian/pinjaman bersandar minyak ini. But ini masalah pentadbir yang boros waktu fuel price mewah, seolah2 isu ini akan tinggi setiap masa.

Punca sampingan yang buat Najib tertekan hal 1MDB ini datangnya dari tiba2 harga global fuel merudum teruk, then tambah lak tinggit paling teruk banding 1997.

Sebab utama gst dilaksanakan secara tergesa2 & dalam keadaan bercelaru, just berkait dengan perkara sama juga sebab merudumnya fuel price & ringgit.

Siapa yang patut tanggung salah & perlu bertanggungjawab dalam isu ini? Pemimpin yang pertama by undur diri. Then kami sebagai rakyat suka or not akan tetap redha terima beban yang puncanya dari pemimpin.

Ini tak, pemimpin yang silap catur then rakyat yang kerana. Menteri makin naik gaji & pelbagai elaun & pelbagainya percuma.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:03 PM

ntah kata nya harga minyak ikut harga semasa.. ptuihhh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:04 PM

apa kene mengena harga minyak dengan gaji kakitangan mahal.. kakitangan mana yg mahal ni encik Ali? kakitangan kerajaan kah?

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 12:11 PM

Dah tak kisah pasal minyak, nak naik ke, turun ke lantak laa. Isu sekarang kenapa tak dakwa Najib lagi. Ini satu kesalahan besar, jika benda nii d ketahui dari dulu kira ok juga tapi mereka sorok sehingga SR dan WSJ dedahkan. Itu pun d nafi juga sehingga TSMY d pecat dan tersebar pula kata kata TSMY.
Apa lagi buktinya, cari laa d bank statment. Semua ini sudah d perakaunkan. Susah nak hilangkan bukti. Lantik balik TSMY jadi PM dan TSMY akan ambil Menteri menteri baru. Percayalah UMNO akan popular semula. Orang Melayu dan anak Muda akan bersama UMNO jika TSMY menjadi PM.
Saya percaya TSMY bersih dan boleh cari orang yg bersih bersamanya.
Hidup UMNO.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:13 PM

Yang peliknya kenapa harga minyak yang ikut pasaran boleh turun macam australia dengan uk? Diorang tak ambik kira harga kos operasi ke?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:15 PM

Mungkin najib bg turun utk ambik hati.. dia tahu x selamanya harga turun. Tapi kot celah mn sekalipun, dia mesti covet dgn benda lain punya.. tol tunggu masa, tarif elektrik pun tunggu masa..
Jadi kesimpulan celah mana pun ayat akhir najib mesti ckp kenaikan ini tak boleh dielakkan dan kita dah tampung dgn pemberian br1m.
Klu dasar penipu tetap akan menipu smpi bila2.. ayat last tu utk penipu, bukan najib. Klu terasa nasiblah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:16 PM

Najib akn turunkn harga minyak utk naikkan balik harga diri..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:27 PM

harga minyak akan turun tapi skit jer. mungkin 20 sen. alasan nya ringgit Malaysia lemah dan minyak untuk kegunaan domestik tu semua di import. power tak ayat tu...hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:30 PM

Pandai diaorang ni main harga minyak untuk kepentingan politik..kan din...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:40 PM

Aku tak hairan kalau minyak turun. Yg aku risau nilai matawang yg merudum teruk. Sebagai penjual roti canai di mana kacang dal adalah bahan mentah yg di impot. Peningkatan harga di pasaran melonjak hampir 30%. Tak sampai hati nk naikkan harga roti. Rakyat dh lh susah nk cri makan. Harap pihak yg berkenaan lakukan sesuatu demi kepentingan rakyat. Sye tarik sokongan kepada Najib atas isu ini dn pengguguran TMY. Sokong Umno tp x mahu Najib .

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 12:40 PM

Najib naik minyak ada laa. Habis d tangkapnya.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:44 PM

Betul pendapat saudara ini. But, banyak2 la kita bersabar. Kita tengok apa seterusnya dari hari ini till October yang Parlimen akan bersidang.

Makin kuat spinning Najib & gerombolannya, makin luas & dalam juga lembah yang menanti mereka.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 12:54 PM

Bro Din OSTB kata zahid jadi TPM tujuh hari je. Betul ke? Minta bro din recce sikit. TDM pun belum bertindak lagi lepas TSMY kena pecat.

Sekarang banyak benda pelik terjadi kat negara kita. Mat despatch yang keje hantar surat kena tangkap pasal hutang 42b. Bila tanya pasal 1MDB terus kena pecat. Bukit Aman yang sepatutnya antara tempat paling selamat di Malaysia pun kena jilat api. Jadi tak pelik kalau zahid jadi TPM paling pendek tempoh perkhidmatannya.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
July 30, 2015 at 12:59 PM

Assalammualaikum wmt,
Mana boleh turunkan harga minyak. Kalau turun berkuranglah keuntungan Petronas. Sedangkan Petronas adalah aset utama negara untuk buat duit. Banyak duit Petronas, maka mantaplah kewangan negara. Cukai Petronas ada bilion-bilion. Malaysia kini sangat memerlukan duit bilion-bilion untuk memantapkan kerajaan Najib. Gaji dan elaun 11 orang menteri di JPM sapa nak bayar kalau kerajaan kurang duit.
Jawabnya, segalanya kerana duit... duitttt... dan duitttttt....
Cash is King. Slogan baru menggantikan 1Malaysia?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:02 PM

@dinturtle


sejak2 akhir2 ni...
hujan kian lebat je yg turun !!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:10 PM

@Anonymous

Fakta anda memang benar..
Ringgit jatuh dan import minyak luar utk dmomestik

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:12 PM

kalau menteri malaysia yg komen isu ini, konform dia suruh kau guna kacang hijau..hihihi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:19 PM

Cancellation of Umno supreme council meeting sparks speculation.

PETALIN JAYA :- The cancellation of the Umno supreme council meeting scheduled for tomorrow has raised the eyebrows of party members and political observers.

Berbalik pada adakah harga ron 95 akan turun pada 1st Ogos ini? Yes if base pada 'speculation' diatas. Kenapa :-

- Sebab maybe Najib nak 'turunkan' amarah rakyat.
- Sebab Najib terpaksa tangguh mesyuarat MT untuk beri laluan Lembaga Disiplin Umno bersidang dulu untuk pecat Muhyiddin & Shafie Afdal. Then only akan berlangsung majlis raya & penerangan untuk ketua bahagian then pembentangan lapuran lembaga disiplin.
Then Najib akan kata "Lembaga disiplin dapati Muhyiddin & Shafie Afdal didapati mlanggar disiplin parti, maka MT 'sebulat suara' (actually sebulat perut) memecat mereka dari jawatan & keahlian mereka digantung"...

Yea laa, Muhyiddin & Shafie Afdal gugur dari kabinet sebab secara terbuka menentang Najib. Maka alasan yang sama juga terpakai dalam Umno kot...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:31 PM

ko ni nakal din ! ahjibgor dah plan nak naikkan sikit harga minyak, ko dah potong line dia. orang tunggulah dia naikkan dulu baru hentam!! sapa menteri kpdnkk sekrg ? mesti dia dah mark ko hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:36 PM

Jangan marah pada najib....nanti najib naik minyak...siapa yg susah? rosmah juga yg susah...hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:51 PM

cm ayat mat maslan jew ....hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 2:06 PM

minta maaf la din. minyak tak turun sebab matawang kita jatuh. kalau turun pun 3 sen jew,,,,

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 2:12 PM

Tidak boleh tunggu lagiiii, sekarang juga perlu bertindak. Ramai yg BERSIH, CEKAP dan AMANAH lagi berpengaruh, mereka nii laa wajib bertindak cepat. ALLAH dah bagi banyak pertunjuk, bertindak laa cepat.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 2:28 PM

Saya bimbang apabila harga dunia minyak seperti dahulu maka Malaysia akan dikenakan harga minyak yg cukup tinggi. Agak lama sudah harga minyak dlm paras yr rendah ia akan naik balik satu hari dan saya bimbang kita perlu bayar lebih waktu itu.Kerana buat semasa kita pun dah rasa harga minyak agak beban untuk rakyat apa akan terjadi apabila harga minyak naik seperti dulu. Sebenarnya bagaimana kerajaan kira harga minyak tidak telus kita rakyat biasa tak faham cara kiraan harga pasaran minyak di Malaysia.Ada formula untuk buat kiraan? Jadi kerajaan perlu memberi tahu rakyat macam mana kiraan harga minyak dibuat. Saya juga ingin tanya apabila minyak turun kenapa kos jana electric tak turun ikut harga minyak itupun saya pelik.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 2:30 PM

Yah tepat sekali saudara matawang ringgit perlu lebih stabil kalau ikut harga USD hari ini maka susah sikit untuk kerajaan turun harga minyak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 2:37 PM

minyak kelapa sawit pon mahal jugak...paling murah pon RM2.70 seliter...minyak nyiorg lagilah mahal...itu pon kena proses sendiri kat kampong-kampong....tapi nak habarg bagi...kalau goreng ikan guna minyak nyiorg...ermmmm mar-blers...memang lazat dan enak....kalau tak caya cer tanya hassan malek...oops tapi hassan malek dah kena rompak oops silap...rombak...ron95 oh ron95...di manakah kau oh hassan malek...ron95 oh ron95...ringgit malaysia jugak yg turun....unit trust pon kena gst...hick hick hick

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 2:37 PM

X payah tunggu kerajaan buat announcement.hassan Malek kan dah bgtau kerajaan x kan buat announcement lagi pasal harga minyak.Tengok sendiri kat petrol pump.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 4:00 PM

@Ong Poh Leong


berdasarkan aliran global semasa ada lambakan minyak dunia utk tempoh akan dtg.. lambakan dari simpanan strategik US...saingan shale oil...saingan North Sea Dan Russia...Perjanjian Nuklear Iran menyaksikan kembalinya Iran ke gelanggang pengeksport minyak utama... Saudi tetap kekalkan kuota pengeluaran... Saudi mula korek tabung utk biayai perang di Yemen dan Syria.

itu semua faktor2 yang akan mengekalkan harga minyak skrg kpd stabil

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 4:08 PM

kalau turun pun tak banyak..mesti ada alasan tu..paling cikai pun mungkin depa akan kata untuk digunakan sebagai modal pembangunan...

tapi tak mustahil jugak harga diturunkan sehingga rm1.70 seliter. nak sejukkan hati rakyat yang tengah panas nih..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 4:15 PM

@dinturtle

sorry Din, RM also drops like hell. as we import crude, so prices likely to be status quo at pump. Ngamuk lagi ler rakyat ... best2

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 4:54 PM

Terima kasih atas penerangan yr baik diharapkan seperti saudara kata harga minyak akan stabil pada waktu yg akan datang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 8:33 PM

Bro din SR dah kuarkan waran tangkap utk najib.. sbb utama kenapa AG kena pecat... xlama dah najib ni..

Td dgr kata ada org bw pumpgun kat mjls najib. Security breach utk kwln rapat UTK. Bro din ada apa2 info?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 8:45 PM

saya rs xkan turun cz RM lemah. kalau turun Alhamdulillah. kita nantikan announcement opss sorry kena check sendiri kat pam. kerajaan kita kan perihatin x suka susahkan rakyat think positif

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:46 PM

Najib hanya akan turunkan harga minyak cap Kapak je bro...

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 11:00 PM

Salam Bro Din...

Terima kasih atas info 'Fact Sheet' yang sangat jelas dan terbaik berkenaan aliran harga minyak mentah dunia. Kalau ada yang komen kata dia masih tak faham, nak tegur dan masih nak tanya itu ini maka saya cadangkan Bro Din ikut cara PM Najib setelkan masalah dengan 'pecat' saja segala komen daripada 'pengkritik' Bro Din disini. Dok tak faham dan dok nak tanya apa lagi kan Bro Din dah bagi penerangan yang sangat jelas, telus beserta dengan 'bukti' dan 'carta' aliran naik turun harga minyak untuk setahun.

Fact sheet ini adalah sama macam yang dikeluarkan oleh 1MDB, sangat jelas hinggakan ditakrif sebagai 'fact sheet' yang tak boleh ditegur, tak boleh ditanya dan tak boleh diminta apa-apa penjelasan lagi.

P/S - Minta Bro Din tanyakan khabar 'JebatMustDie' kerana selepas Aidilfitri dah macam 'JebatAlreadyDie' saja... TQ bro

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 3:55 AM

yang pasti. najib naik minyak.

yang kurang pasti. harga minyak turun.

nak free. kayuh basikal la din. bak kata mantan menteri kpdnkk.

huh .... komplen lak.

ha. ha. ha.

- jiwa kacau -

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 9:44 AM

Minyak naik ke...minyak turun ke...yang pasti ialah rakyat dah naik minyak.

Kerajaan sekarang ni tak habis2 menyusahkan rakyat. Cubalah sekali jer pikir pasal kebajikan rakyat, pikir pasal kesenangan rakyat. Susah sangat ke nak menyelami hati rakyat ? Sanggup dengar denyut nadi rakyat konon.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 9:54 AM

Hari Pahlawan is dedicated to DinTurtle, Apanama, Syed of OutSyed The Box, KadirJasin, Jelapang and many other blogs which uphold integrity and justice.

Syabas!! Selamat Berjuang!!

P.S. of course the most berjuang blog goes to Chedet!!

....................
Reply To This Comment ...................
July 31, 2015 at 11:00 AM

1. yg turun; ayaq hujan, susu getah & mayat.
2. ikut logik kita, harga minyak kena turun tapi semenjak bila depa pakai logik, habag mai.
3. wakil rakyat yg ada kuasa, kerja depa menyusahkan rakyat. kuasa rakyat (demokrasi) taik kucing.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 11:00 AM

Jawapan Ahmad Maslan : "Memang pilihan raya adalah yang terpenting. Kalau orang tanya saya jika esok pilihan raya, boleh ke tidak Barisan Nasional menang, saya jawab esok tidak lagi pilihan raya, itu jawapan saya. Esok ialah persiapan untuk pilihan raya."

Orang tanya, jika esok pilihanraya. Dalam bahasa yang mudahnya ialah perumpamaan. Kira macam andaian jerlah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 11:10 AM

Din, betul ke draft pertuduhan terhadap Ah Jib Gor dah disiapkan ? Dah keluar draft tu dalam Sarawak Report. Sama ada betul atau salah, Ghani Patail kena kasi penjelasan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 12:38 PM

Najib?.. pahlawan bugis tu...
Err.. baru rasa nk tanya. Duit 2.6b masuk akaun pegi mana?.. nk kata byr royalti minyak xde pulak harga turun

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 3:32 PM

Obama's advice
Maybe to Najib....please go

https://youtu.be/_tcmmzMwn28

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 3:34 PM

9 jam lg kita tggu dn lijhat...hrp2 turun plz

....................
Reply To This Comment ...................
July 31, 2015 at 8:52 PM

Makluman yang ditunggu-tunggu.

Dengan ini saya mengistiharkan bahawa pada jam 12am, 1 Ogos 2015 Harga minyak akan bertukar seperti berikut.

Ron97 - RM2.45/lt *dgn GST
Ron95 - RM2.05/lt
Diesel - RM1.95/lt

# update 8.52pm

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 1, 2015 at 12:45 PM

bila najib+rosmah main labu peram guna modal duit rakyat ini laa akibat nyer

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 1, 2015 at 12:47 PM

bukan najib... tp kak rosmah yg naik minyak pd najib...najib naik minyak pd rakyat plk....huhuhu

Post a Comment