........... Dakwaan ADA Transaksi USD700 Juta Akaun Najib - Muhyiddin Kena Buat Repot Polis !! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Dakwaan ADA Transaksi USD700 Juta Akaun Najib - Muhyiddin Kena Buat Repot Polis !!

Thursday, July 30, 201556comments


Berita paling hangat malam ini adalah penyebaran video 53 saat di mana Muhyiddin ketika bersembang dengan tetamu di rumahnya, telah mendakwa Najib mengakui dakwaan WSJ tentang deposit RM2.6  ( atau 2.7 billion bergantung pada kadar tukaran asing yang digunakan ) ke dalam akaun peribadinya. Saya copy dari Mkini -

Ketika dihubungi, Abdul Kadir mengesahkan bahawa perbualan itu sememangnya berlaku namun menegaskan bahawa ia tidak sepatutnya dirakam.

Beliau juga enggan memberi pandangannya mengenai isi perbualan berkenaan.

"Saya tidak mahu komen mengenainya. Ia adalah perbualan tertutup. Ia tidak sepatutnya dirakam.

"Mukhriz sudah meminta hadirin supaya tidak merakamnya,” katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi petang ini.

Berikut adalah transkrip penuh perbualan:

Muhyiddin: I asked him (Najib) from whom? He did not mention siapa nama dia, from somewhere in the Middle East.

Berapa banyak? Lepas tu dia ..(tidak jelas)... susah nak kiralah. Dia kata 'a lot', 'a lot'.

Then saya kata kenapa masuk akaun you? ... (tidak jelas) ... kenapa masuk akaun Najib Razak? Duit berapa? 700 million US dollar. Kalau kali tiga point something... 2.6 billion that goes into his personal account.

Ini dia sebut. He admitted. So I said why did you put into your personal account?




                                                    ****************************** 

Nak komen apa ya ? Komen banyak pun, kita masih perlu jawapan dari mulut Najib sendiri. ADA atau TIDAK ADA. 

Cuma mungkin jika kita panaskan isu ini, tekanan semakin kuat kepada Najib untuk tampil buat pengakuan itu. Tapi ..... KALAU memang wujud deposit itu, takkan Najib nak mengaku, ya tak ? 

Sebab kalau Najib mengaku, itu sudah merupakan satu pengakuan bersalah. Dan Najib boleh didakwa. Dan banyaklah pula cerita tentang kesahihan keputusan PRU13. 

TAPI kebenaran tetap ditagih !

Makanya terpaksalah kita tunggu juga hasil siasatan Task Force .... itu pun kalau benar antara tugasan Task Force adalah untuk menyiasat benda ni.


Samada anda mahu percaya kepada borak2 Muhyiddin di atas atau tidak, itu terpulang pada anda. 

Oya, saya suka sarankan kepada Muhyiddin supaya TAMPIL BUAT LAPORAN POLIS jika benar apa yang didakwanya seperti video di atas. Seperti yang sering saya ulang, Muhyiddin juga akan dianggap sebagai bersyubahat sekiranya beliau sengaja mendiamkan perkara ini.

Buat laporan di Balai Polis terdekat, dan ambil gambat berposing dengan laporan itu dan edarkan isi pengaduannya kepada umum. 

Kita cuma mahu Kebenaran !


                                                    ***************************

Ahmad Maslan menafikan apa yang didakwa itu kepada Malaymailonline - Saya tuliskan transkrip ucapan beliau -

Tidak betul. Tidak ada siphon ( songlap ) dan sebagainya.

Presiden telah memberikan taklimat kepada ahli Majlis Tertinggi tentang perkara yang berkaitan. Beliau tidak pernah menggunakan wang 1MDB dan masuk dalam akaun dia.


Boleh pun Najib buat pengakuan...... Kenapa hanya kepada Majlis Tertinggi Umno saja ? Kenapa tidak kepada rakyat ? Apakah rakyat ini tidak penting buat Najib ?

Kalau Najib ingin buat pengakuan kepada rakyat, saya harap skripnya tak perlulah sebut wang 1MDB sebab nanti akan dipertikaikan pula, bagaimana dari sumber lain ? 

Najib hanya perlu cakap - Tidak ada wang USD700 juta atau RM2.6 billion didepositkan ke dalam akaun peribadi saya sebagaimana yang didakwa WSJ.

Itu jer yang rakyat nak tahu pada ketika ini - ADA atau TIDAK ADA ? 

PS -  Teringat komen Mat Maslan sebelum Raya baru ni -

"Perdana menteri bodoh mana yang akan mengambil RM2.67 bilion daripada dana agensi kerajaan dan memasukkannya ke dalam akaun peribadi?


"Ia tidak munasabah langsung. Jika benar, ia kebebalan yang terlalu amat sangat.

Share this article :

+ comments + 56 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:20 AM

che din... pancing n jerat najib supaya die trus chekmate... mat maslan tue da xde org pecaya kt die da...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:23 AM

sy ber harap tsmy dan dssa menjadi bulldozer utk menolak najib dn rsmah kluar dr kuasa piem

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:24 AM

Sultan2 x kesian rakyat ke? Tolong le kmi bawa pondan ni ke muka pengadilan!!! Kalau betul apa yg didakwa hukum dia kalau tak smua rakyat msia mesti brenti bercakap buruk2 psl dia...

Tolong lah DYMM sultan sultan semua. Negeri2 dan rakyat semua adalah bawah naungan tuanku.

Pasal hal ni sebabkan negara rosak ditambah dgn gst, kos sara hidup, minyak, ilang kerja, duit ilang, ekonomi lembap, duit jatuh dan mcm2 lgi lah...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:36 AM

Ni main semantics dan technicality.

Tengok betul2 apa Mat Maslan cakap:
"Beliau tidak pernah menggunakan wang 1MDB dan masuk dalam akaun dia."

Takde sesiapa pun tuduh US$700m to duit 1MDB. Yang orang nak tau, ADA KE TAKDE TRANSAKSI US$700m ITU BERLAKU?

Dari mana datangnya duit tu, itu kemudian punya cerita. ADA KE TAKDE DUIT TU DALAM AKAUN NAJIB?

Mat Maslan ni sama ada bangang bengap biol nak mampus ataupun memang jahat dan bersubahat. Tolong jangan sesiapa rasa kesian syaitan ni dilaknat rakyat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:45 AM

We are SLAVE bcoz CASH IS KING???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 2:12 AM

Bank Negara perlu beri kenyataan tentang sama ada transaksi ini berlaku atau tidak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 2:16 AM

Nobody will give money for nothing.Selalu nya its either a commision or kickbacks for ápproval or ''purchases made' on behalf of the government. For all we know the amount could be $1B USDollars and split into a few account termasuk Reza from mummy punya 'habuan"(as Zahid would say it) . US$1B would be about 5% of the 1MDB exposure .

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 2:19 AM

Slm din dan kkwan...baca SR....kabinet aluminium???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 2:38 AM

Malaysia akan kiamat sebab fitnah2 tersebar setiap hari oleh ejen2 yahudi yang tamak nak memerintah dengan cara haram..

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 2:45 AM

@Anonymousmaksud saudara yahudi yg jadi penasihat Najib atau yahudi yang jadi penasihat 1mdb ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 3:01 AM

@dinturtleBro Din,macam Ahmad Maslan kata hanya Perdana Menteri yang BODOH yang MAHU hapuskan ISA,kemudian bawah Talent Corp mengambil rakyat Cina Malaysia yang tinggal overseas dan anti kerajaan untuk memegang jawatan high profile dalam kerajaan,dan juga bersikap Liberal nya dengan kakitangan kerajaan yang pro pembangkang,kemudian expect MEREKA ni semua simpan RAHSIA yang DUIT $2.7billion MASUK dalam account dia.How stupid or naive can you get!!!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 3:19 AM

Jangan oleh sebab video ini TSM nanti akan diserang oleh pihak pro Najib,Rakam tak megapa tapi sebar luas di Internet lagi. Orang tepi Muyhiddin pun ada tak boleh dipercayai. Hari ini saya menyambut baik kenyataan MB Johor bahawa tidak ada sekatan kalau mana mana pihak ingin jemput Muyhiddin untuk mesyuarat dan sambil menyeru orang Umno hormat TSM kerana beliau masih Timbalan Pengerusi UMNO. Jadi saya amat berharap lebih orang Umno seperti MB Johor tampil untuk memberi dorongan kepada TSM semasa beliau dalam keadaan susah. Akhir sekali saya juga minta TSM supaya be strong jangan putus asa di dunia politic apa apa boleh terjadi misalnya TDM sendiri pernah di singkir sebagai ahli UMNO tapi waktu itu siapa dapat menduga beliau boleh jadi PM untuk 22 tahun. TSM mesti tabah dan kerja lebih kuat untuk hadapi cabaran yg akan lebih susah tapi apabila satu hari nanti bila berjaya TSM akan imbas kembali peristiwa buruk ini dan kemunkinan besar TSM akan jadi PM yg terbaik buat Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 3:21 AM

Sekitar tahun 70an, Hollywood mengeluarkan siri tv paling popular, Six Million Dollar Man. Kini TV 3/4 sewel kita juga mengeluarkan saban hari siri 42 Billion Dollar Man. Tapi..tak pasti popular ke tidak? Anda jawab sendiri..!

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 3:25 AM

It's a mind blowing fact that Rosmah is mightier than Najib and Zahid for the removal of Mahyudin, Shafiee Afdal. All these men are nothing by virtue that they can't even lift their balls without the help of the little sparrow. In contrast, Rosmah without any assistance, she's enable to lift & remove both Gunung Ledang & Gunung Kinabalu.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 3:33 AM

Hahaha bro tak lakulah sebab 42 Billion Dollar Man rakyat sekarang susah mungkin filem ini kalau ada akan di boycott oleh rakyat Msia Jadi rugi besar hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 3:34 AM

@Anonymous
Israel negara yahudi tu lebih integriti drpd kebanyakan negara2 Arab dan Malaysia. Dulu ada satu kes Perdana Menteri Israel merogol staf wanita. Beliau didapati bersalah dan dihukum penjara. Itu negara yahudi tp kalau kes 1MDB ni? Islam jangan kulit sahaja kalau isinya tak beriman dan tak takut kepada Tuhan baik kau jadi syaitan.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 3:43 AM

Saya berpendapat kenyataan awak tak betul pertama Talent Corp bukan sahaja target orang cina tapi orang melayu juga untuk bekhidmat di negara sendiri biasanya orang itu mempunyai kelayakan yg luar biasa. Seperti MAS sekarang di terajui oleh orang putih saya sendiri minta kerajaan supaya melatih penganti orang melayu supaya satu hari nanti orang itu boleh gantikan orang putih itu dgn pengalaman berkerja dgn orang putih. Kedua bukan semua orang cina anti kerajaan kebanyakan anti kerajaan yg tak baik cuba lihat semasa TDM beliau disokong padu oleh rakyat cina kerana beliau betul betul kerja untuk kebaikan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 4:47 AM

Fitnah apanye? Tak tengok video tu ke? Itu bekas tpm tu..for sure ada maklumat dlm tangan dia.

Aku dah kata dah sblm ni..sedangkan tpm pun keliru dgn 1mbd..inikan pula blongang dan tukang komen mcm awak.

Malaysia akan kiamat bkn sebab fitnah...tapi sebab pemimpin2 khianat duduk di kerusi2 empuk..

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 7:56 AM

Andaikan najib di tumbangkan melalui undi tidak percaya,sape yg jadi pm?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 7:57 AM

yg cr agen2 yahudi mabok ni najib n rosmah....org len x cari....ckp biar terang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 7:57 AM

Umno diheret sama dlm masslah peribadi nakib dan kak ros kita.. .. pasal tu berpuluh kalo najib jumpa tertutup dng umno bahagian....najib nk umno tolong dia....puiiii

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 8:06 AM

Anwar will be release from Prison . A pardon maybe? Then PKR will rejoins UMNO or BN as a party. All is possible.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 8:13 AM

Maksum Seorg PM....itulah gambaran paling tepat bila ada jawapan dari pembodek beliau. Apa pun yg d suarakan rakyat, tidak langsung mahu berfikir sejenak seolah2 mereka ini tidur sebantal dan lebih tahu pasal akaun beliau....contoh terbaik ahmad maslan. Perkataan fitnah itu adalah ungkapan WAJIB. Seni berfikir telah terhakis dlm jiwa pemimpin2 ini serta dlm jiwa sebahagian rakyat msia yg masih menerima perbuatan salah laku itu adalah benar.
Perbualan antara tsmy dgn beliau itu adalah perkara biasa memandangkan kedudukan mereka sebagai pemimpin tertinggi yg menerajui negara....terpaksa mengakui beberapa perkara penting dgn harapan tsmy bersikap pecah d perut.
Kerugian amat nyata bagi rakyat kerana terus d bohong dgn muka selambanya. Kita tuntut kebenaran kerana beban itu sebenarnya d atas bahu kita.
Dgn kabinetnya yg perlu patuh dan tunduk kpd beliau rakyat akan d bawa ke arah kemunduran yg akan menambahkan lagi beban baru kpd rakyat. Langkah kabinet kayu ini tidak efisyen utk menjalankan urus tadbir negara yg perlu bersaing d arena global. Sbb itu negara lain terus maju meninggalkan kita terkapai2 menyelesaikan masalah se mlm.......
Dan skrg ura2 menggugurkan tsmy dari umno makin kencang kerana kononnya membawa pemberontakan dalaman d dlm umno.....juga sbb golongan ini malas berfikir.....apa nak jadi dgn kalian semua? Kalian hanya memikul amanah yg d beri dan laksanakan sebaik2nya.
Ke manakah hala tuju perjuangan dlm hidup sebagai rakyat msia? Kpd pemimpin yg sentiasa menyalahkan rakyat yg menuntut kebenaran....apakah anda langsung tidak bersalah baik dari perbuatan mahu pun kata2?

JGN TERPESONG DARI SOALAN POKOK.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
July 30, 2015 at 8:18 AM

Assalammualaikum wmt,
Itu adalah kisah 'curi rakam' dari perbualan bekas TPM yg diviralkan. Meletop dan macam-macam tanggapan serong boleh direkacipta. Pokok pangkalnya, apa pendirian anda. Kalau sokong Najib, itu semua fitnah dan konspirasi. Kalau tak sokong Najib, itu satu bukti yg Najib dah buat salah pada partinya, negaranya, bangsanya dan agamanya.

Yg jadi masalah ialah Najib sendiri membisu dlm semua isu mengenai 1MDB. Tak berani jawab. Tak pernah menafi dan mengiyakannya. Dok senyap macam batu. Bila senyap, maka persepsi umum beranggapan ianya benar. Tidak ada yg tidak benar, melainkan benar belaka.

Inilah kelemahan Najib yg sangat ketara. Tak berani menjelaskan dan menyelesaikan isu yg timbul. Sedangkan isunya adalah mengenai diri beliau sendiri. Sendiri punya hal, orang lain yg dok jawab macam si Mat Maslan. Maka berbelit dan bersilatlah bentuk jawapannya. Jawapan sekadar nak cover boss. Lain yg ditanya, lain yg dijawab. Melalut ke laut.

Najib terbukti seorang PM Malaysia yg sangat lemah dan tidak mampu buat kerja tanpa bantuan orang lain. Penasihat punyalah ramai dan malangnya segala nasihat diikut tanpa berfikir panjang. Mana mungkin fikiran dan matlamat seorang PM berada dalam 'kepala hotak' orang lain?

Lihat saja 'Kabinet 1MDB' yg baru Najib bentuk tu. Di JPM saja ada sebelas orang menteri. Ape ke jadahnya menteri di JPM seramai itu? Apa tugas mereka? Kalau semua urusan negara di JPM dibahagi-bahagikan dikalangan 11 orang menteri, PM buat apa? Dok tunggu nasihat dari Tuan Penasihat atau Puan Penasihat?

Tak tahulah berapa banyak duit rakyat dihabiskan untuk bayar gaji dan elaun sebelas orang menteri yg dok keliling Najib di pejabatnya. Tak mustahil mereka akan jadi menteri yg tak ada tugas.

Bila seseorang itu terlalu ramai pembantu, maknanya dia lemah. Macam orang yg lumpuh seharusnya memerlukan pembantu untuk dia bergerak atau menguruskan dirinya yg tak mampu diurus,
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 8:28 AM

assalam..sorry off topic..nk ty,btl ke ura-ura mengatakan..menara bukit aman sengaja dibakar krn ade mklumat siasatan najib dan 1mdb nya?

#dgr ura ckp..jd sy xth btl k x..jd sy bertanya..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 8:35 AM

@Ong Poh LeongGuess you are RIGHT,100% of the Chinese holding the placards 'I love PM'can't be WRONG! ;-)


alfie

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 8:36 AM

sultan tau diam je dlm istana diorg..xnk turun tinjau keadaan rakyat mcmn..agaknya sultan pun takut pd Pm...dh mcm kuasa Pm plk yg besar..turut je..btahun rakyat derita lps satu2..knp sultan semua diam??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 8:45 AM

Klu mahyuddin yg ckp tu aku percaya....klu sljuboori yg cakap susah nk caya sbb aljuboori bapa pembohong Malaysia. ....kikikik

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:02 AM

Majlis Raja2x buat apa?
X kan melopong jer?
Jgn esok lusa kerajaan beraja jatuh, terhegeh2 cari sokongan rakyat pulak.
Masa senang x hingat rakyat.
Majlis Raja2x mesti bertindak. Vokal la sket.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:15 AM

Yang PELIK nya semasa jumlah $42B di LULUSkan,its was OFF Budget dan tidak di table di parliment DAN Ah Jib Gor mengguna kuasa EXECUTIVE POWER dia macam di Amerika untuk meluluskan nya dan bila timbul masalah BESAR yang dia create, dia kata semua kena TANGGUNG as COLLECTIVE RESPONSIBILITY!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:25 AM

Bro Din kalau TSMY buat report polis pun, agak2 berapa lama PDRM nak selesaikan siasatan? 1MDB pun masa TSMY jadi TPM xabis2 siasatan..

4 Tan Sri dlm Task Force 1MDB: sorang dah out, sorang dengar kata nak resign, sorang senyap abis. tinggal sorang yang steady.. sennag citer abis lumat negara sebab makhluk sekor ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:33 AM

salam,
kalu ikut apa yang bro tulis, memang patut tsmy sebagai timbalan presiden umno buat laporan polis pasal duit yang masuk dalam akaun peribadi perdana menteri, ahjibgor. masa sebelum pecat, memang tak boleh lapor kerana berbincang untuk selesai. tapi bila dah kena pecat, tak ada la lagi dalam barisan kabinet, maka kena la buat aduan polis. nanti dikatakan bersubahat. tak ada ker yang nak buat laporan polis pasal benda ni berdasarkan rakaman tersebut. ini bukan nak balas dendam, tapi mengikut apa yang betul dan selari dengan undang-undang negara. kalu sebelum ini, tsmy serba salah kerana perdana menteri tu bossnya, sekarang sudah tidak lagi. presiden umno tak jadi ahli lembaga pengarah dan meluluskan kewangan negara untuk 1mdb, tetapi perdana menteri yang terbabit dalam 1mdb. harap telur tsmy tak hilang atau kecut dan bukan tong kosong yang sedap dipalu tapi tarak isi. sepatutnya tsmy kena buat aduan polis bagi membuktikan bahawa tsmy bercakap dan bertindak seperti yang beliau cakap bekerja untuk rakyat. bukan air liur sahaja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:33 AM

Aduh!! penghantar surat pun kena tgkap psl 1mdb!! Bapa penyamun lps!!..Jh low nak dtg malaysia?? Pac board dah kena beli?? Kabinet2 semua berkhidmat untk tutup lobang?? Talqin untk Umno.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:35 AM

huhuhu mstti laa btul...ni sume cm cite james bond kn...penuh conspiracy

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:39 AM

Jawapan Ahmad Maslan : "Sebenarnya presiden sudah memberi taklimat kepada kami ahli MT tentang perkara berkaitan. Beliau tidak pernah menggunakan wang 1MDB dan masuk akaunnya."

Kitaorang tak berminat pon nak tau dari mana sumber duit tu. Kitaorang cuma nak tau ada atau takde. Tu ajer.

....................
Reply To This Comment ...................
Kedah Mai
July 30, 2015 at 9:45 AM

Bro Din, report polis nak buat apa? Dalam kes ni, kalu report polis, besar kemungkinan yg report akan kena dakwa & diisytiharkan muflis. Silap haribulan, masuk penjara terus.

Ini adalah salahguna kuasa tahap tertinggi. Power Corrupts. Absolute Power Corrupts Absolutely. Absolute power - bila PM, FM & Pengerusi Lembaga Penasihat adalah orang yang sama.

Semoga Allah swt selamatkan Malaysia dari lanun bugis ini.

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 9:45 AM

Bila terlalu banyak kuasa yg ada d tangan ada kemungkinan tak ianya d salah guna?
Contohnya utk kepentingan diri atau melepasi ranjau?
Bunga2 kejatuhan kian mekar.. .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 9:46 AM

Muhyiddin dan Shafie Apdal dilucutkan jawatan serta-merta ?
AG ditukar serta-merta ?
Ahli PAC naik pangkat serta-merta ?
Menara Bukit Aman terbakar ?

Apa lagi yang akan berlaku lepas ni ? Jeng jeng jeng....

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 10:37 AM

Taklah bukan begini maksud saya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 10:40 AM

Sudah2 lah biarkn najib buat kerja..apa korang nk dap perintah negara ke

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 10:50 AM

'Collectve Responsibility' ini Najib lebih cenderung pada 'transaksi meragukan' ini sahaja. Atas sebab tekanan ini la almost all MT macam tergamam bila isu ini didedah oleh WSJ. Kenapa tergamam :-

1) All MT tau tentang isu ini pada 2013 lagi but pada masa itu all tak tau sumber tepat dari mana. Now bila all dah tau sumber itu dari mana maka terjadi la 'collective responsibility' ini secara automatik.

2) Ini tidak sama peribahasa 'se-ekor bawa lumpur, habis semua terpalit' but lebih pada all pun benam kaki dalam lumpur then nak salahkan gembala cos Force them benam kaki dalam lumpur. Najib sangat bijak & bernasib baik dalam hal ini.

3) Apa & pada siapa Najib tuju katanya "sabotaj"...? Apa maksud 'sabotaj' ini dalam kamus..? Very sure Najib tuju pada rakan2nya sendiri yang dulu sama2 tau full or half way story isu ini but now nak blame gembala.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 11:43 AM

Memang bos ko bebal mat maselan jika tak buat apa nak terima nasihat dr punahsihat n bini borosnya

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 11:43 AM

Bukan malaysia nak kiamat.. Umno Yg nak tamat

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 11:51 AM

Hang faham tak yg kami dah tak mau najib.. Dah tak da org melayu lain dah ka selain dr najib yg boleh jadi PM ? Apa melayu lain bodoh sngt ka selain bugis ni...

....................
Reply To This Comment ...................
July 30, 2015 at 12:53 PM

Kalau najib step down, majlis raja raja kena orang selain mt umno bcoz kalau ambil org mt umno walaupun tsm penyakit lama kemungkinan jadi lagi. Elok ambil veteran umno yg dh takda apa apa kepentingan. Saya cadangkan ts sanusi junid walaupun tun m is the best choice tp faktor umur n kesihatan perlu di ambil kira. Tun m boleh jadi penasihat kepada kerajaan. Wallahuaklam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 1:28 PM

mat maslan menteri cgpa 3.85 buat malu org johor!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 2:04 PM

hahaha tau xpew...stuju 1000%

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 4:33 PM

Siapa yg ambil video conversation tuh?? Hypo betul.. Sebarkan pulak...najib must go

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 8:26 PM

Dulu masa zaman Tun, Cina tak nampak peluang memerintah. Sebab tu dia orang ikut je. Bila ada Pkr dan Pas sanggup bekerjasama dengan mereka, maka nah, terserlahlah impian sebenar mereka. Berapa kali nak ulang perkara ni? Lagi satu mengikut pengalaman saya, tidak ada Cina yang hendak bertuankan Umno. Cuba cari dulu Cina yang dikatakan pro kerajaan tu. Jangan hanya bercakap tanpa fakta.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 8:54 PM

Bro Din, long time no see.

Hahaha. Like what i said before. Muhyiddin knows alot of things. But he keeps shutting his mouth. Takut kene pecat kot? Maybe.

Dah kene pecat baru nak buka mulut. Its already to late. He should open his mouth long time ago. Laporan polis? Kenapa tidak dari dulu.

Najib is winning Bro Din. Check mate. Game over. Kapish. Oopss. Tak boleh cakap banyak. Bahaya.

Cheers.

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
July 30, 2015 at 10:40 PM

Pada pendapat saya bukan Muhyiddin yang kena buat laporan polis berkenaan video tersebut tetapi orang yang kononnya difitnah oleh Muhyiddin dalam video tersebut.

Juga dicadangkan penyokong2 syarikat hutang billion2 1MDB tampil membuat laporan polis kerana Pengerusi 1MDB kononnya difitnah dalam video tersebut.

Sekarang ni saya cuma anggap Najib sebagai Pengerusi syarikat hutang billion2 1MDB saja. Beliau bukan PM saya lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 30, 2015 at 11:29 PM

betoi...
bodoh sgt ka org Melayu lain?
berjuta lagi org Melayu di Tanah Melayu ni.
sikit2 dap perintah sikit2 dap perintah.
org UMNO sentiasa ditakutkan dgn hantu dap....

....................
Reply To This Comment ...................
July 31, 2015 at 12:16 AM

Pads aku simple, bekas mb trengganu Ahmad said dakwa najib marah dia kaw2 sebab tak nak pajak kwsan cari gali minyak ....ahmad said juga dakwa 1MDB asalnya dari TIA, dinafikan oleh razif TETAPI disahkan kemudiannya oleh Nurjazlan semasa pembentangan awal oleh PAC

Aku bab najib makan duit ada kabur sikit tapi aku angin satu badan....1MDB adalah satu syarikat milik kerajaan yg tak jelas perniagaannya dan AKAN TERUS CERITA BAYAR HUTANG BERBILION....memang hampeh dan bangang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 1:49 AM

lebih baik bertuankan cina dr melayu kononnye nk bela nasib melayu..beli tanah dr kerajaan dgn murah pastue jual mahal pd componi melayu. ni ke cara bela melayu?? patut jual harga kos..sudah2 la nk kata melayu nk tlg melayu. berbalik pada topic aku hrp sgt tsmy akn bt report polis.tp dgn berbuat begitu macam bg poin kt najib utk pecat dr umno guna lembaga disiplin. drama makin menarik.

....................
Reply To This Comment ...................
July 31, 2015 at 8:48 AM

"Orang Tanya Saya BN Boleh Menang Tak Esok? Saya Kata Esok Bukan PRU" - Ahmad Maslan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 31, 2015 at 3:51 PM

Boleh tak brother Din kaji then ulas statement Dato Abdul Rahaman Dahlan ini "Political Donatian is legal in Malaysia" as dlm his fb. Betul ke fakta penganti Ahman Maslan ni?

Fakta itu boleh jadi betul & legal jika :-

1) Penderma buat dengan detail, resit, derma n resit ini masuk dalam account statement syarikat penderma.
2) Penerima mesti mesti satu pertubuhan or syarikat berdaftar jika amount derma ini besar jumlahnya. Penerima pun mesti catit dlm accountnya tentang kemana duit itu dibelanjakan.

Akan jadi illegal/rasuah/seleweng jika :-

1) Penderma menderma amout yang besar tanpa declare dlm account mereka.
2) Penerima bukan satu pertubuhan or syarikat berdaftar then tidak ada detail kemana derma ini telah dibelanjakan.

Dato Abdul Rahman memberikan few hujahnya, namun beliau langsung tak ambil kes arwah Datuk Harum dulu ini sebagai panduan. Datuk Harun pernah didapati bersalah kerana menerima 200 ribu 'political donation' dari sebuah bank.

Persoalan penting adalah, adakah sorang businessman akan buat Business begini :-

A- Memulakan Business dengan modal 1juta ➕ 99juta hutang. Total modal = 100 juta.

Untung dapat 10juta ➖ 8juta (kos operasi+cukai) = 2juta untung kasar cos belum ➖ interest loan 99juta ini.

Duit 2 juta ini 'A' dengan bangganya dermakan as CSR syarikat kepada pihak lain. Patut, perlu & betul ke apa yang syarikat lakukan in...? Sangat 'pandai yang tak boleh di-ikut' yea la jika sandar pada fakta dibawah ini :-

Loan 99 juta ini interest pada kadar 6% = 5.94 juta setahun. 5.94juta ➖ 2juta untung = ➖ 3.94juta minus. Interest pun tak mampu bayar tapi bangga lak derma untung 2juta ini.

Then mana nak cari duit 3.94juta untuk bayar interest ini...? Buat la pinjaman baru cos penjamin kan kerajaan 'pasir berdengung'. Pinjaman baru then baru then baru lagi by gadai asset. Akhirnya 'bungkus' then baki hutang kan dah ada perjanjian 'jaminan dari kerajaan' pasir berdenggung.

Pernah nampak depan mata waktu berkerja dengan satu small Company. Satu demi satu harta syarikat terpaksa dijual untuk try selamatkan syarikat till all gone totally.

Post a Comment