........... CONSPIRACY Dari Chedet - Satu Lagi BOM Dari Tun Mahathir ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

CONSPIRACY Dari Chedet - Satu Lagi BOM Dari Tun Mahathir !

Monday, July 20, 201540comments


SEKALI LAGI Tun Mahathir menunjukkan bagaimana caranya menjawab segala persoalan yang dilemparkan terhadapnya dengan gaya cool tapi menyengat. Tak perlu nak berdalih2 atau bersembunyi disebalik permainan kata2, Tun jawab secara direct dan tepat sekali.

Saya copy dari artikel terbaru Chedet - CONSPIRACY ....

1. There has been much talk by certain people of a conspiracy to overthrow Dato Sri Najib as Prime Minister.

Beberapa askar Najib yang bangang ada yang secara direct kaitkan nama Tun Mahathir dalam apa yang dihebohkan sebagai KONSPIRASI menjatuhkan PM Najib itu.

2. Is there a conspiracy? Is there someone or some group conspiring i.e moving in secret in the underground to overthrow Najib. There could have been before but apart from people complaining privately about their dissatisfaction with Najib’s administration, no one was planning his overthrow. That is not to say that they did welcome the idea of his resigning or vacating his post. But active underground planning and action there was none.

Tapi mereka itu faham atau tidak apa maksud KONSPIRASI ? Satu gerakan bawah tanah di mana beberapa pihak berpakat secara rahsia untuk satu tujuan yang menyalahi undang2 dan dalam kes ini, mahu menjatuhkan PM Najib. Tun kata setakat rakyat yang komplen tak puas hati dengan cara pentadbiran PM Najib tu memang ada tapi kalau nak kata KONSPIRASI itu, memang tidak ada.

3. What we do know now is that I had openly called for his stepping down. No conspiracy. Just open declaration to the whole nation that I would like to see Najib cease to be Prime Minister.


4 So if any investigation is to be made, there is no need for detectives or special agents. That there is a move or push for Dato Sri Najib to step down is known to everyone.

5. So again where is the conspiracy!! It is all in the open. There is no need to conspire. There is open campaigning for his ceasing to be Prime Minister.

Tun sendiri mengaku secara terbuka meminta Najib berundur.   Tidak ada konspirasi pun, hanya satu deklarasi secara terbuka minta Najib berundur. Tak perlu nak kena ada pasukan penyiasat bagai untuk menyiasat sebarang teori konspirasi sebab semuanya dinyatakan secara TERBUKA !

Kempen menolak Najib sebagai PM juga dibuat secara TERBUKA. Ramai yang aktif di sosial media juga menuntut Najib berundur secara TERBUKA. Adakah tuntutan secara TERBUKA itu dianggap sebagai satu Konspirasi ?

Ya, blog ini pun dari dulu lagi ( sebelum Tun buat tuntutan secara terbuka ) dah vokal tidak bersetuju dengan cara Najib..... demi Agama, Bangsa dan Tanahair !

6. Lately we are seeing many funny statements. The Utusan loudly proclaimed that the Prime Minister had taken action against the Wall Street Journal.

7. Actually it was not legal action or suing for defamation. Just politely asking the Wall Street Journal why do they publish the article.

8. Is there a need to ask that silly question? Isn’t it obvious that as a newspaper the information obtained by Wall Street Journal was sensational. Any newspaper, convinced of the authenticity of the information would have printed it. Of course the local mainstream papers will not for obvious reasons.

9. To ingratiate themselves with the Prime Minister they would rather mislead people. The sub-editors are good at writing misleading headlines. For example when a statement is made to let the task force of four do their work this is headlined as support for the Prime Minister.

Tun juga komen tindakan Najib melalui peguamnya yang meminta penjelasan dari WSJ isu Najib Billion2. Media perdana seperti Utusan begitu heboh mencanangkan kononnya Najib sudah mengambil tindakan terhadap WSJ padahal Najib sekadar minta penjelasan jer !

Takke bodoh namanya meminta penjelasan dihebahkan sebagai mengambil tindakan ?  Untuk terus bodek Najib, mereka ( para editor ) akan spin tajuk2 utama untuk menyokong beliau. Contohnya bila kenyataan dikeluarkan bagi mewujudkan Task Force menyiasat dakwaan WSJ, ia digemburkan sebagai sesuatu yang menyokong kedudukan Najib.

10. Then there was a minister who, after saying that the interim report shows nothing wrong with 1MDB, then went on to advise people not to say anything about 1MDB until the report is out. But he himself had made a premature statement.

Termasuk seorang Menteri yang mendakwa interim report oleh Ketua Audit Negara telah mendapati tidak ada sebarang masalah dengan 1MDB dan Najib, dan meminta rakyat tidak lagi bercakap tentang 1MDB. Tapi beliau sendiri telah komen terlalu awal mendakwa semuanya bersih mengenai 1MDB sedangkan siasatan sepenuhnya masih berjalan ! ( ada saya komen di SINI )

11. To all comments made against 1MDB, the standard answer is to deny, to say “No it is not true.” It is like somebody upon being asked whether he had stolen the money as alleged, simply denies that he had stolen, expecting the judge to acquit him simply because he denied.

1MDB hanya tahu menafikan segala tuduhan dan pertanyaan yang diajukan. Seperti seseorang yang dituduh mencuri wang, apakah cukup sekadar menafikan dia mencuri dan berharap hakim akan melepaskannya ?

Apalagi jika tuduhan disertakan dengan bukti2 transaksi bagai ....

                                               **********************************

12. There is no denial that money was deposited in the private account. The explanation to UMNO is that it was for the elections. UMNO seems satisfied. Don’t they know that Government money cannot be used to help a political party to win elections? But the money was from donation. Who donated 2 billion Ringgit? No answer.

Yang ini saya nak tekankan sikit kepentingan dan implikasinya ! Sebab itu saya namakan artikel chedet ini sebagai satu BOM ! Ramai yang tak perasan akan peri beratnya ayat Chedet ini.

BERAT nih, serius ....  Pertama rakyat pun nampak dan setuju bahawa tidak ada sebarang penafian dari Najib bahawa terdapat wang billion2 didepositkan ke dalam akaun beliau seperti yang didakwa WSJ.

Tapi ayat The explanation to UMNO is that it was for the elections yang bagi saya merupakan satu lagi tuduhan berat dari Tun Mahathir yang perlu dinafikan bukan saja oleh Najib tapi kepimpinan Umno !

Ada yang kata it is an open secret atau ia merupakan satu rahsia yang diketahui umum tapi belum pernah ada sesiapa yang menyatakannya secara terbuka sebelum ini. Penjelasan dibuat ( SUDAH DIBUAT ) bahawa deposit billion2 itu adalah untuk belanja kempen pilihanraya.

Dengan katalain, Tun mendakwa deposit billion2 itu WUJUD dan kepimpinan Umno TAHU melalui penjelasan yang dibuat itu. 

Persoalan tambahan sekarang - Kenapa kepimpinan Umno juga turut SENYAP bila isu ini sering ditimbulkan oleh rakyat ? Kenapa tidak ada yang mahu mengaku atau menafikannya ?

Mungkin sebab itu Tun Mahathir dalam dua artikel sebelumnya ( Whistle-Blowers ) ada menulis -

8. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang enggan mendedah maklumat. Bagaimana pula dengan orang-orang yang menyembunyikan salah laku yang mereka tahu. Bagaimana pula dengan mereka yang menyelindungi.

9. Undang-undang menyatakan mereka yang menyelindungi, menyembunyikan bukti jenayah akan dianggap sebagai aksesori untuk jenayah. Mereka akan dianggap membantu dan bersubahat dengan penjenayah. Mereka juga harus didakwa, dibicarakan dan dihukum.

Tun Mahathir tidak akan menulis sebarangan tanpa bersebab ! Saya percaya ayat di atas ditujukan khas antara lain kepada kepimpinan Umno yang hadir semasa penjelasan itu dibuat.

JIKA NANTI terbukti transaksi billion2 itu wujud, mereka yang sudah tahu melalui penjelasan itu tapi memilih untuk mendiamkan diri adalah BERSALAH kerana boleh dituduh sebagai bersyubahat dalam melindungi jenayah yang mereka tahu berlaku !

Melalui penjelasan yang didakwa berlaku itu, wang billion2 itu dikatakan sebagai satu DERMA. Siapa pula yang nak derma lebih RM2billion ? Tidak ada jawapan.......

Derma atau apapun, ia tetap SALAH ! 

Pendedahan ini perlu di SIASAT OLEH TASK FORCE ! Harap mereka akan berjumpa dan tanya sendiri pada Tun dari mana beliau dapat maklumat mengenai sesi penjelasan itu. Saya yakin Tun akan beri kerjasama sepenuhnya. 

                                       **************************************

13. But what about BR1M? Isn’t it Government money, all 7 billion Ringgit and more. That was clever. It is not for elections but given before any election, with the promise of more if the party wins, isn’t it about using Government money to win elections?

14. Truly cash is king!!


Begitu juga dengan BR1M. Diberikan sebelum sebarang Pilihanraya dengan janji akan diberikan lagi jika parti menang.... tidakkah itu sama seperti menggunakan wang kerajaan untuk memenangi pilihanraya ? Sememangnya CASH IS KING! dengan Najib.

15. Then there is this insistence that since Najib was elected, no one has any right to demand he should step down.

16. How short is their memory. Don’t they remember Abdullah who was also elected being asked by Najib to step sown. And he did.

17. And I myself, also an elected PM, did step down in 2003.

18. All over the world elected Presidents and Prime Ministers have been asked or forced to step down and they all did. In fact in some countries, if something untoward happens, Ministers, Prime Ministers step down.

19. So don’t be silly and demand that since Najib was elected, no one has a right to ask him to step down. Abdullah won more seats in 2008 than Najib in 2013. If Abdullah was prepared to step down, Najib after his poor performance in the general election should not even offer to be the PM. He should resign from being President of UMNO and head of BN and let somebody else lead and become PM.


Sekarang ramai yang berhujah Najib dilantik secara demokrasi makanya tidak ada sesiapa berhak menuntut beliau meletak jawatan. Paklah yang menang lebih banyak kerusi dari Najib pun sanggup letak jawatan bila dituntut  ( oleh Najib !! ) 

Jika Paklah sanggup letak jawatan kerana prestasi BN yang mengecewakan, Najib yang prestasinya LEBIH TERUK dari Paklah, sepatutnya menolak terus jawatan PM ! Memang muka tak malu ....

20. There is this suggestion that the amendment to the election rules in UMNO was meant to make it more democratic. Very many more members would vote in the UMNO elections than the 2,000 or so delegates to the UMNO General Assembly.

21. Actually the intention is to limit the number of entities involved in the election. The winners would be those getting the biggest number of divisions voting for. Effectively this means the real electors have been reduced from 2,000 to about 190 UMNO divisions. The number of members voting for a candidate is nullified. Far from making UMNO elections more democratic, Najib has actually restricted the right to vote from ordinary members to just the divisions. And Najib has a strangle-hold over most of the division heads.

Sistem pemilihan Umno yang baru didakwa sebagai lebih demokratik bila kononnya lebih ramai yang mengundi berbanding cara lama di mana hanya sekitar 2 ribu perwakilan saja yang memilih kepimpinan parti tapi hakikatnya bila undi dikira berdasarkan bilangan bahagian ( bukannya bilangan pengundi dari Bahagian ), angka pemilih berkurangan dari 2 ribu kepada hanya 190 Bahagian Umno.

Itu bukannya lebih demokratik. Hak memilih telah di tarik daripada ahli biasa kepada bahagian. Dan Najib punya pengaruh yang amat besar atas Ketua2 Bahagian !

 22. So much for more democracy in UMNO.

Banyaklah Umno punya demokrasi..... 

PS - Di atas bukan terjemahan direct artikel Chedet tapi pemahaman saya mengenai apa yang ditulis.

Share this article :

+ comments + 40 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 20, 2015 at 8:53 PM

Aku setuju dgn tulisan ko din. Akupun naik 'cemuih' dgn gaya pentadbiran pm najib bersama para menteri kabinetnya. Belumpun reda meluat ttg gst, naik pulak 1mdb.
Dlm isu najib turun, aku sokong sgt, yelah kerana najib sorang harus hancus umno dari muka bumi. Bahagian lain cukup lembab, tapi bab suruh turun, macam2 silat beliau guna.

Sambil2 bom untuk najib dan para punahsihatnya, ada juga persoalan kpd tun m berkaitan kekayaan anak2 beliau. Knp tun m tak menjawabnya secara direct? Buatlah cara deklarasi juga, macamana cara meminta najib berundur. Terangkan sahaja, agar bom geng najib dan pencacai buangan pkr dpt dimatikan on the spot. Jgn jadi mcm najib jugak bila berkaitan duit juta2...

....................
Reply To This Comment ...................
July 20, 2015 at 9:00 PM

@Anonymouskepada mereka yg teruja nak tahu hal kekayaan anak Tun, dipersilakanlah tulis di medium masing2. Saya hanya tumpu pada PM yang berkuasa ketika ini. dan isu 1MDB yang SEDANG berjalan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 20, 2015 at 9:10 PM

The conspiracy theoryis an AFTERTHOUGHT çook-out'by LKW to spin hoping the public to reconsider their opinion about the BUGIS LIAR.

He failed to understand that all the stupid situation that has arises was by his OWN doing and now is trying to BLAME other people for it. This cowardly attributes is TYPICAL of a CLUELESS and BRAINLESS leader. I think he SHOULD start BLAMING his OWN ADVISORS and CONSULTANTS publicly now instead, maybe it might work for the raykat change their opinion of him, a victim of wrong advises given to HIM rather than blaming our dear and beloved Dr M and the opposition!!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 20, 2015 at 9:21 PM

19. "Abdullah won more seats in 2008 than Najib on 2013. If Abdullah was prepared to step down, Najib after his poor performance in the general election should not even offer to be the PM."
Pd pdapat sy, ini la dkata 'karma - mludah kelangit' later kena pd diri sdiri Najib. Mdesak Pak Lah turut utk mereka naik cepat atas alasan result pru12. Logik & tak logik.
Result pru13, lebih teruk pe. So, mmg patut Tuan Najib turun sdiri or mt umno desak Tuan Najib turun. Knapa ini tak berlaku :-
1) Jika benar (bukan tuduhan yea) apa yg wsj ungkai ini, makna keseluruhan mt umno tau then tbabit sama.
2) Maybe ini la yg Tuan Najib maksud by his own words "sabotaj" = asal all tau & setuju, then bila perkara ini (maybe) terbongkar 'tanpa bukti terang' (deal on cash without account declare or bank transaction), maka masing2 dlm mt cuba selamatkn diri masing2, letak ksalahan sepenuhnya pd Tuan Najib.
3) Now, no ways out, so nak or tak nak, suka or tak maka mereka2 ini tpaksa menari ikut rentak apa shaja rentak yg dmainkn oleh DJ. Siapa DJ ini, tuan2 sendiri nilai la yea.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 20, 2015 at 9:38 PM

Dah terang lagi bersuluh ... kenyataan TUN M clear bak kristal. kalau puak ni kata Tun dalang konspirasi maka mangkuk sungguhlah kepala hotak mereka.

puak pahlawan bugis sebenarnya yang suka main persepsi. Tengok kes Najib to hide. Mana ada telor. pastu simbah api persepsi dan fitnah.

Ada konspirasi ke nak burukkan nama TUN MAHATHIR ?
UMNO makin bangang.. selagi ketuanya bangang selagi itulah pengikutnya bangang

Kalau anuar GAY Najib adalah PONDAN. KAH KAH KAH

MUNGKUK TINGKAT

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 20, 2015 at 9:59 PM

laa kn tun da ckp kalu nk siasat psl die korup mse die memerintah dn psl kekayaan ank die di persilakan..blom terlambat amik tindakan pd tun

....................
Reply To This Comment ...................
July 20, 2015 at 10:50 PM

Tiada konspirasi. Utk mengalihkan isu sebenar maka d cipta pelbagai penipuan demi penipuan spt yg berlaku d parlimen....spt cash jadi unit..serta bermcm2 lagi....serta mengheret umno. Ini masalah individu dan bininya bukan hal parti.
JGN TERPESONG DARI SOALAN POKOK.
Najib itu sendiri liabiliti kpd negara....maka WAJIB lah beliau berundur. Darjat atau pangkat bukan bermakna kita bijak.
Sampai bila nak menipu?
Sampai bila pula rakyat sanggup d tipu?
Cukup lah......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 20, 2015 at 10:52 PM

Macam mana konspirasi boleh berlaku ? .. konspirasi boleh berlaku bila duit bilion2 masuk dalam akaun najib tanpa pengetahuan najib dengan tujuan untuk mengaitkan najib dengan jenayah.

Tapi kalau duit tu masuk dalam akaun najib dengan pengetahuan najib dan najib membelanjakan duit tu dengan tujuan pribadi atau lain lain tujuan, maka itu bukan konspirasi itu bodoh sungguhPM ku yang digelar pahlawan bugis.

Persoalanya tetap kepada Najib untuk jawab.. YA ATAU TIDAK. Apa yang bahalol sangat JAWABLA YA ATAU TIDAK duit tu masuk dalam akaun NAJIB

YA ATAU TIDAK ?.
YA ATAU TIDAK ?.
YA ATAU TIDAK ?.
YA ATAU TIDAK ?.
YA ATAU TIDAK ?.
YA ATAU TIDAK ?.
YA ATAU TIDAK ?.

KALAU TIDAK ambik tindakan dekat si yang menuduh.
KALAU YA pakai buat APA .. BELI TELOR ? BELI NYAWA ??

SUSAH ke soalanya ????????????????????????

kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
July 20, 2015 at 11:13 PM

@Anonymous

Soalan2 pasal anak2 Tun M ni,dah lama Tun M jawab masa Zaid Ibrahim masuk PRK kat Selangor atas tiket PKR.Videonya ada kat youtube.Lupa tajuk apa pasal dah lama sangat video tu.

....................
Reply To This Comment ...................
July 20, 2015 at 11:15 PM

@ anon 10.52
Tak susah ......jika benar !

....................
Reply To This Comment ...................
July 20, 2015 at 11:22 PM

Hari ni ada 3 cerita politik yg menarik:

1)Sarawak Report kena block
2)Tony Pua cabar pemimpin2 kerajaan sebut nama dia berkaitan isu pendedahan Justo
3)Tun M jawab isu konspirasi

Kesimpulan hari ini:
Sarawak Report dan Tony Pua mangsa konspirasi. :D

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 12:25 AM

UMNO parti berteraskan bumiputera Islam terbesar di Malaysia, jika benar dakwaan Tun maka malapetaka besar dalam pengunaan kazanah negara. Najib kena tampil kehadapan menafikan semua dakwaan dgn segera, jawapannya semua ada pada najib, hanya dia tahu apa sepatut dijawab.
Sedih tengok pemimpin2 bertelagah, mungkin mereka lupa semua harta di dunia hanya pinjaman semata, kita diberi ujian sebagai khalifah untuk mentadbirnya.
Kepada pentadbir kerajaan yg beragama Islam, renungkan kalam Allah swt surah Ar Rahman, nikmat Tuhan yg manakan yg telah kamu DUSTAkan.
Semoga masih ada ruang membetulkan kesilapan yg telah berlaku, yg lepas dijadikan panduan supaya kesilapan tidak berulang lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 12:34 AM

Perkara begini takkan habis. Jika Tun M berjaya menyingkirkan Najib sekalipun, maka selepas itu apa? Adakah jika Muhyiddin menjadi PM maka Tun M akan mengucapkan sayonara? Adakah perlu Muhyiddin juga mendengar arahan Tun M? Jika beliau engkar bagaimana? Pendapat saya, mendesak perletakan jawatan tidak akan dapat menyelesaikan masalah ini. Oh sungguh sukar memahami permainan

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 12:52 AM

@el halimapa yang sukar difahami ? Mudah je..... kita cuma mahukan pemimpin yang bersih . Ini bukan soal politik. Kalau pengganti Najib pun sama terpalit dgn kotor, menjadi tanggungjawab kita untuk menegur juga.

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 12:52 AM

Apa yg dikatakan oleh Tun hari jika kita diamati setiap perenggan ada satu atau dua perkara yg Najib dan ahli2 mt umno menjadi gelabah ini kerana komen beliau harini ada tersirat sesuatu dimana najib dan askar2nya tahu apa yg Tun maksudkan kerana Tun mungkin ada info sebelum membuat kenyataan yg agak berat spt hari ini dan saya yakin Tun masih lagi simpan dua atau tiga lagi peluru yg akan tggu masa utk diletupkan jika Najib tak surrender dan peluru2 yg disimpan Tun ini lah yg buat ketua2 umno berfikir utk mengelak atau bertahan dan saya yakin akan ada satu episode baru dlm masa terdekat ini dan kita nantikan sahaja apa ceritanya...

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 12:54 AM

Point UTAMA artikel ini adalah berkenaan duit billion2 yg didakwa masuk akaun Najib. Tolonglah pro Najib kalau nak komen, komen yang itu,boleh? Letih dah layan cubaan alih isu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 12:55 AM

Hal tun tu dah berlalu kalau dia ada buat salahpun.masalah negara sekarang adlh najib bin razak n isterinya yg boros itu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 2:51 AM

Hahaha...si Lester melangok mangkuk da kena bogel ngan SR!!! Sampai manager stesen bas pun dia babitkan dlm penipuan nya...

Minta2 manager stesen bas tu wat repot psl si mangkuk ni guna gambar dan namanya....

Si BANGSAT RPK tu plak padan la dpt bmw baru...wat repot keje intip mengintip ropanya...hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 6:54 AM

http://sskeruak.blogspot.com/2015/07/it-is-beginning-to-become-hazy.html

Tun Dr Mahathir Mohamad’s latest Blog posting is not very clear. It sounds very much like he is on the defensive and is trying to justify his actions by comparing it with what sometimes happen in other parts of the world. That is like saying since some countries use the military to oust a civil government then what is wrong if we also do the same in Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 7:47 AM

Saya percaya semua menteri hatta najib sendiri faham apa yg Tun M maksudkan dan cuma buat2 tak faham dan cari alasan lain untuk tutup . ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 7:56 AM

Walaupun terjemahan, ko mmg hebat din.. ayat yang last tu tak tahan tu...
Artikel tun kali ini mmg bom, jgn pm kita buat bodoh, atau blurr pulak...
TPi saya perhatikan, ttg isu2 besar dlm negara , pandai je dia buat blurr... tapi bila tiba isu kuasanya digugat, pandai pulak dia m3lompat... disusunnya cyberthroops serang balik... tau pulak terasa... sayangnya pru14 lambat lagi... kalau tahun ini kan baik?... boleh kita hajar puak2 tak sedar diri nih...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 8:59 AM

Najib spent bilion bilion but tak nampak hasil
Cuma yang kita nampak anak beranak dan bini yang kaya raya
Surelah something not right
najib lak tak mau turun pasal banyak scandal
Umno pulak kecut telor pasal tak mashukkk
Leceh berulla umno ni
Patut la org kater umngok

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 9:47 AM

Jglaaa akidah masing masing ....

At the end ....kebenaran akan terbukti juga ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 9:52 AM

Hebat sgt ker nak suruh org dipecat???
Cermin diri tu jugak...dlm hebat bnyak juga kotornya tapi demi rasa hormat, rakyat malas nak bangkitkan krn kesian muka isterinya.
Apa..dia ingat dia nak pm dan kerajaan sedia ada jadi kerajaan boneka!!!Memalukan rakyat malaysia di mata dunia..bodoh bertingkat!!!!
Isu 1mdb...isu fitnah buruk yg dimainkan bangsat2 yg nak jatuhkan najib...
Gst...zaman anwar n tun berkuasa tak mampu nk buat krn mrk msh tunduk dgn undi cina...tak heran sistem cukai yg tak telus zaman mrk ramai yg kaya melampau.
Pondan rafizi mgakui gst bagus cuma mtk dimulakan dgn 4%.Dapig pun pernah suruh ikut cara singapork kutip cukai agar mrk tidak elak n lari cukai.Sejak gst...mana ada kes brg kawalan tak cukup krn jejak pembelian dan stok dah online dgn kdpdnk n lhdn.Peniaga2 dah tak boleh tipu perolehan krn setiap rm mrk dh terus dijejak dlm sistem data lhdn Dulu bolehlah...perolehan rm1juta sebulan diisytihar 100k krn tiada sapa yg tahu.
Mgkin bagi rakyat menyusahkan...tapi membantu ekonomi negara yg secara tdk lgsung utk rakyat juga.
Najib msh relevan cuma dia tidak sehebat tun menangkis tohmahan atau tuduhan.Jangka masa pjg..idea yg dia bawa dan ketengahkan utk rakyat msh mampu mengubah ekonomi negara cuma sikap gentleman dia memudahkan dia dibuli.Malang dia bukan anwar yg terus bersilat atau tun yg akan mgutuk habis2an personaliti org yg anti dia.Tak heran zaman tun..hbgn umno dgn pas antara paling buruk krn saling kutuk mgutuk hingga rakyat biasa malu dgn perangai pemimpin Islam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 10:16 AM

Terimalah hakikat..1mdb adalah satu kegagalan yg amat buruk.Semua ckp2 psl 1mdb dah bercelaru.Nak tutup kesalahan Dsn bkn cara mcm ni bang oi..Talqin untk Umno.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 10:43 AM

bangang (bukan aku cakap. kapten bugis yg cakap) benar si salleh keruak ni. artikel Tun yg straight forward tu pun dia kata not very clear.

malu org sabah ada speaker DUN yg bodoh mcm salleh ni.

konspirasi buat secara senyap2 la. kalau dah umum secara terbuka minta PM letak jawatan, itu bukan konspirasi.

lagi satu bila masa pulak Tun membayangkan pasal kuasa tentera utk jatuhkan kerajaan?

bingai tul salleh keruak ni...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 10:50 AM

yg duk pertikai zaman ayahanda tun tu bole beza ka dak dgn utang berpoloh bilyun tp haram tadak hasil....nak bayaq pekdah bank pon juai reta yg dok hada ngan zaman ayahanda tun yg menambah reta Negara dan prasarana tuk kemudahan rakyatnya..pasaipa yg benak nau ati angpa haaaa....kok ye pon hamba duit jgn sampai tadak atinurani...lahaaiiii....stress...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 10:57 AM

http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/sarawak-report-accusers-video-used-photo-of-uk-rail-service-manager

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 12:11 PM

Bro Din..

Khas untk Encik Salleh Keruak..
Zaman Tun M, walaupun xchange rate 3.80, tapi kita tak perit macam sekarang. Masalah gearing hutang negara juga agak seimbang dengan rezab. Janganlah berbangga dengan brim, pan-borneo highway, mrt dan bagainya - semuanya dari duit hutang, bukan perbelanjaan berimbang atau jelas ada sumber membayar hutangnya.

Sekarang kadar bayaran bunga pinjaman saja dah hampir 50% perbelanjaan gaji kakitangan awam. Dan paling menyedihkan dengan teori konspirasi, ia mengalih isu sebenar najib telah gagal dalam mentadbir negara. Dan lagi menyedihkan - sekarang setiap sen gaji kakitangan awam adalah duit hasil pinjaman (jika hasil negara spt gst, lain2 cukai dan royalti minyak untuk pembangunan negara). Kalau tak guna duit pinjam, kakitangan awam (yang setengahnya macam bersultan di mata, beraja di hati) kita dah tak bergaji..

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 12:31 PM

Din....
hari ni saya dapat jawapan dari peguam najib! Katanya WSJ masih berdiam diri....beerti pengakuan bersalah. Jadi betul lah najib berdiam diri bila rakyat tanya...terutama isu terbesar tu. Sebabnya BERSALAH. Tu kata panel peguam najib.

....................
Reply To This Comment ...................
July 21, 2015 at 1:05 PM

alahai..pemimpin gaduh sama pemimpin..rakyat tikam lidah sama sendiri sbb pemimpin..kesian rakyat ttanya2 apa dah jadi..apa nak jadi...duit bilion2 1MDB tu klu bagi kat rkyat kn bgus dr masuk poket pemimpin..rkyat papa pemimpin kaya..

pemimpin yang baik diantaranya ialah;

1. Beriman dan Beramal Soleh
-Kita harus memilih pemimpin orang yang beriman ,bertaqwa, selalu menjalankan perintah Allah dan rasulnya. Aturan ini merupakan jalan kebenaran yang membawa kepada kehidupan yang damai, tenteram dan bahagia dunia mahupun akhirat.

2. Niat yang lurus
"Sesungguh nya setiap amal perbuatan bergantung pada niat nya. Dan sesungguh nya setiap orang akan dibalas sesuai dengan niat nya. Sebaik baik nya niat pemimpin ialah mencari keredhaan Allah SWT.

3. Tidak meminta jadi pemimpin
- Rasullah bersabda kepada Abdurrahman bin Samurah Radhiallahu 'anhu. . (Riwayat Bukhari dan Muslim). "Janganlah kamu meminta untuk menjadi pemimpin. Sesungguh nya jika kepemimpinan diberikan kepada kamu kerana permintaan, maka kamu akan memikul tanggung jawab sendirian, dan jika kepemimpinan itu diberikan kepada kamu bukan kerana permintaan, maka kamu akan dibantu untuk menanggung nya"

4. Berpegang pada hukum Allah
- Ini salah satu kewajiban utama seorang pemimpin. Allah SWT berfirman; . (Surah Al Maidah ayat 49).
"Dan hendaklah kamu memutuskan perkara diantara mereka menurut apa yang diturunkan Allahdan janganlah kamu mengikut hawa nafsu mereka"

5. Memutuskan perkara yang adil
- Rasullah bersabda; ( Riwayat Baihaqi dari Abu Hurairah dalam kitab Al Kabir). "Tidaklah seorang pemimpin mempunyai perkara kecuali ia akan datang dengannya pada hari Kiamat dengan dua keadaan; iaitu iaakan diselamatkan oleh keadilan atau akan dijerumuskan oleh kezalimannya".

6. Menasihati rakyat
- Rasullah bersabda; "Tidaklah seorang pemimpin yang memegang urusan Muslimin, lalu ia tidak bersungguh-sungguh dan tidak menasihati mereka, kecuali pemimpin itu tidak akan masuk syurga bersama mereka (rakyatnya)".

7.Tidak menerima hadiah
- Seorang rakyat yang memberikqn hadiah kepada seorang pemimpin pasti mempunyai maksud tersembunyi, kebiasaan nya ingin mendekati atau mengambil hati. Oleh kerana itu, hendaklah seorang pemimpin menolak pemberian hadiah dari rakyat nya. Rasullah bersabda; ( Riwayat Thabrani). "Pemberian hadiah kepada pemimpin adalah pengkhianatan".

8. Tegas
- Ini merupakan sikap seorang pemimpin yang selalu diidam idamkan oleh rakyatnya. Tegas bukan bererti "authoritarian " tetapi tegas maksud nya adalah yang benar katakan benar dan yang salah katakan salah serta melaksanakan aturan hukum yang sesuai dengan Allah SWT dan rasulnya.

9. Lemah lembut
- Doa Rasullah;
"Ya Allah, barangsiapa mengurus satu perkara umatku lalu ia mempersulitkan atau menyusahkan, maka persulitlah ia, dan barang siapa yang mengurus satu perkara umatku lalu ia berlemah lembut pada mereka, maka berlemah lembutlah kepada nya".

10.STAF
- Seorang pemimpin dapat dikatakan baik bila ia memiliki STAF. STAF yang dimaksudkan ialah;
- Sidiq (jujur) -
Tablig (menyampaikan)
Amanah (dapat dipercayai)
Fatonah ( Cergas).
Sumber: akademijcorp
# Jadi kalau seseorang pemimpin tu takde 10 ciri asas ni.. maknanya dia boleh masuk dalam kategori pemimpin yang zalim..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 1:17 PM

betoikaaa lim kok wing benti..tp ghasew wayang tinggi ja kot...suku sakat pm mana bleh caya...drama kuat...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 2:44 PM

Toshiba with usd 1.2 billion PROFIT scandal.. All top executive resign.

1mdb with usd 11 billion HUTANG scandal.. Najib and top exec tenang aje... Tak de hal lah

Hebat hebat hebat

Atau org malaysia memang bodoh????

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
July 21, 2015 at 2:53 PM

Assalammualaikum wmt,
1. Kepada ahli UMNO yang lupa atau buta sejarah, sila rujuk kembali kes Menteri Besar Selangor - Dato' Harun Idris, yg dijatuhi hukuman penjara kerana bersalah menerima sumbangan atau derma sebanyak RM250k dari sebuah bank kpd UMNO Selangor.
Dato' Harun (Allahyarham) merengkok dipenjara kerana menerima sumbangan untuk UMNO Selangor. Dan terbukti wang itu memang benar-benar masuk ke akaun UMNO Selangor bukan ke akaun peribadinya. Justeru, mahkamah mengarahkan UMNO Selangor menyerahkan RM250k itu kpd mahkamah.
Cuba bandingkan dgn kes yg dijelaskan Najib kpd pemimpin UMNO mengenai jutaan ringgit yg dimasukkan ke akaun peribadinya untuk parti, tapi tidak ke akaun parti.
Lagi teruk kann... kannnn?

2. Mengenai konspirasi dan pendedahan rahsia kerajaan oleh pembelot atau pengkhianat negara seperti yg dipesankan Najib dan disambut oleh pemimpin lain, apakah pemimpin UMNO yg ada tidak sedar bahawa dipejabat Najib sendiri ada tiga ekor Mat Saleh yg jadi penasihat PM?
Bagaimana mereka mahu menasihat kalau segala rahsia negara tidak mereka diketahui?
Bolehkah kita percayakan kaum yg pernah menjajah negara ini melalui kewujudan para penasihat kpd Sultan dulu?
Janganlah takutkan musuh diluar tapi musuh yg ada dalam selimut dibiarkan.
Fikir-fikirkanlah.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 5:23 PM

Apa yang kau merapu...suruh boss kau jawaplah soalan senang dan mudah yang Tun M tanya...aku dan ramai lagi rakyat Malaysia nak tau jawapan...bukannya pusing sana sini..tp x jawap dengan TEPAT

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 8:56 PM

ko menyalak sokong najip kat sini dpt upah berapa eh??? jawap laa apsal beli ipp harga tinggi? apsal usd tukar paper asset tukar lg just unit? bilion2 masuk akaun ada betul ka tidak???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 21, 2015 at 10:55 PM

Tun cabar tangkap dan dakwa diri beliau tetapi Pahlawan Bugis Takut Bini tak seberani Tun, maksudnya apa ek? Mungkin Pahlawan Bugis Takut Bini mendapat nasihat dari orang yang sama seperti Anwar, tidak akan mengaku berak di tengah jalan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 22, 2015 at 2:09 AM

Org UMNO yg bodoh bro...mcm pondan,penakut,semua o.k.Lps tu ckp x tau nak ckp psl 1mdb kat pengundi dan penyokong bawahan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 22, 2015 at 5:31 PM

Saya sebenarnya x mahu percaya kepincangan dan kecurangan Najib. Kalau boleh nak menafikan 1MBD, duit berjuta masuk akaun pribadi dan macam2 lagi tu sebagai benar. Tapi kebenaran datang mengasak. Bermula dengan bail out dari TH, GST la, belum sempat nak hadam kena pulak minyak dan tol naik, tak menyempat-yempat tunggu lepas raya. Memang membuktikan ekonomi Msia hancur. T T

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 8, 2015 at 7:26 PM

Jangan sesekali menghina pahlawan Bugis. Dato Maharajalela adalah contoh pahlawan Bugis.

Post a Comment