........... Semua Tertipu Dengan Xavier ! Termasuk Sarawak Report, Tun Mahathir, Najib, 1MDB dan London Stock Exchange ....... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Semua Tertipu Dengan Xavier ! Termasuk Sarawak Report, Tun Mahathir, Najib, 1MDB dan London Stock Exchange .......

Wednesday, June 24, 201587comments

Ramai yang memberi komen tentang berita penangkapan Xavier Justo bekas eksekutif IT PetroSaudi yang ditahan di Thailand atas tuduhan membocorkan maklumat berkaitan 1MDB semalam.

astroawani
Paling awal komen adalah pro Najib ! Kononnya berita itu sebagai satu bukti bahawa apa yang selama ini didedahkan oleh Sarawak Report adalah maklumat yang telah diubahsuai ..... maknakata, semua dakwaan yang dibuat adalah palsu dan semua pertanyaan yang diajukan terhadap Najib dan 1MDB tidak berasas.

Gambaran yang diberikan seolah Xavier inilah satu2nya sumber berita mengenai 1MDB dan semua yang dibocorkannya adalah maklumat palsu.

Hmmmm ....... pandai mereka spin, kan. Tak nak TUNGGU AUDIT! ?

Kita belum lagi didedahkan maklumat mana yang dikatakan telah dipalsukan. Tuduhan adalah kerana membocorkan maklumat ......  Kita pun belum pasti kepada siapakah maklumat itu, baik yang ori maupun yang palsu diberikan.

Apakah pro Najib cuba katakan yang 1MDB sebenarnya tidak punya masalah ?

Yang kecoh2 selama ini semuanya tidak punya asas ?

Yang Najib sendiri boleh tertipu dek maklumat palsu Xavier sehingga keluar kenyataan bahawa  1MDB berdepan masalah hutang yang terlalu besar dan perlu langkah2 menyelamat dengan segera ?

Yang Bank Negara Singapura pun ikut sama tertipu sehingga menghantar laporan kepada Bank Negara Malaysia yang kemudiannya memulakan siasatan ke atas 1MDB ?

Kenapa tidak cakap jer yang Transformasi Wang Tunai kepada Aset kepada Unit juga angkara maklumat palsu Xavier ?

Apakah Kementerian Kewangan juga tertipu dengan maklumat Xavier sehingga terpaksa bail-out 1MDB dengan standby credit hampir RM1 billion beberapa bulan lepas ?

Paling menarik, 1MDB sendiri boleh tertipu dengan maklumat Xavier sehingga terpaksa menjual tanah TRX sebab nak bayar hutang !

Yang pasti, kita boleh lihat sendiri betapa TERDESAK/ desperate nya pro Najib mahu mempertahankan bos mereka dari isu 1MDB.

Di bawah adalah laporan dari London Stock Exchange bertarikh 10 Jun 2015 mengenai Pelan Strategik 1MDB bersama IPIC AbuDhabi dalam menyelesaikan masalah hutang 1MDB -

                                        *****


1MDB Debt Settlement Arrangements

On 28 May 2015, International Petroleum Investment Company (IPIC), Aabar Investments PJS (Aabar), Minister of Finance, Inc., Malaysia (MOF) and 1Malaysia Development Berhad (1MDB) entered into a binding term sheet that provides for the following principal matters:

·    on 4 June 2015, IPIC provided US$1 billion to 1MDB for 1MDB to utilise immediately to settle certain of its liabilities (the Cash Payment);

·    from 4 June 2015, IPIC has assumed the obligations to pay (on an interim basis) all interest due under two IPIC guaranteed 1MDB financings amounting to US$3.5 billion in aggregate principal amount (the Notes);

·    upon the completion of the transfer of assets as described below, IPIC will directly assume liability for all payment obligations under the Notes (the Assumption of Debt) and forgive certain financial obligations of the 1MDB Group to the IPIC Group (the Debt Forgiveness); and

by 30 June 2016, IPIC is to have received a transfer of assets with an aggregate value of an amount which represents the sum of the Cash Payment, the Assumption of Debt and the Debt Forgiveness.

1MDB and MOF have agreed to perform the obligations contemplated in the binding term sheet and to indemnify IPIC and Aabar for any non-performance, and vice versa.

IPIC has met the Cash Payment and will meet the interim interest payments under the Notes from existing liquidity available to IPIC.

                                                                   *****                                  

Bahasa orang London lebih jelas dan lebih senang difahami dari bahasa Kementerian Kewangan dan 1MDB, kan ....

Secara ringkas, IPIC akan jelaskan hutang USD1 bil Deutsch Bank, akan tolong jelaskan semua kos faedah pinjaman 1MDB yang IPIC jadi penjamin ( hutang USD3.5 billion ) dan setelah selesai pindahan aset dari 1MDB kepada IPIC sebagai timbalbalasnya, IPIC akan settlekan hutang2 berkaitan aset itu dan juga MAAFkan sebarang hutang 1MDB kepadanya.

Huh ? Tak faham yang akhir tu ? Ini maksud nya -

by 30 June 2016, IPIC is to have received a transfer of assets with an aggregate value of an amount which represents the sum of the Cash Payment, the Assumption of Debt and the Debt Forgiveness.

Kalau diterjemah bahasa rakyat mudah faham, Langkah Strategik 1MDB itu adalah lebih kepada 1MDB JUAL ASET KEPADA IPIC UNTUK JELASKAN HUTANG.

Kan senang kalau cakap begitu ......

Bukan SEMUA hutang ok.... hutang pokok USD3.5 bil itu tetap kena settle dan begitu juga semua bon2 yang diterbitkan ( dan hutang2 yang kita tidak diberitahu, kalau ada ) Nak settlekan semua itu, kena JUAL ( langkah strategik ) lagi lah aset yang berbaki.

Oh ya, kita pastinya disarankan supaya berhati2 dengan kenyataan dari London Stock Exchange itu kerana ada kemungkinan LSE juga menerima maklumat dari Xavier !


KLiK

Share this article :

+ comments + 87 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 8:39 AM

Well done sdra Din.

Pro najib spin 1MDB good, no problem

The unspinner will continue to spin that what was spinned by mahathir and rakyat will be unspinned. But The Unspinner will spin what have been spinned by pro najib without realising that apa yang mereka spin telah diunspinned olehThe Unspinner...best kan.....

Din.....truth will prevail......sesungguhnya penipuan 1MDB akan terserlah dangan izin ALLAH SWT.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 8:49 AM

42 or 27 or 1 bill is missing unaccounted for. worst case serawak report unreliable. for those unaccounted money somewhere somehow theres fraud, lie, and embezzlement of money is happening within the 1mbd.

so wht if serawak report source is unreliable crime is still happening, peoples are burdened because of 1mbd, najib himself after many lies finally admitted tht 1mbd faces problems. finance minister 2 admited if we dont bailed 1mbd, msia will be in trouble.

but whether the source is unreliable tht is of course still debatable. so far hes been arrested for blackmailling. wether he documented the documents, i believe the whistleblower never admit to tht. so its a one sided claim.

the u champion this latest development is as if nothing wrong had been done by the people managing 1mbd.

im sorry but it wont go away tht easily. u cant just shrugged off when billions are missing and people are paying for it.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 8:50 AM

woops sorry bro uneditted comment. but my thoughts in there

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:01 AM

@Anonymous aik, dah tak nak tunggu laporan audit macam din katakan? spin tang mana tu?

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 9:02 AM

Teringat cerita dulu-dulu..ada satu mamat ni terserempak dengan pencuri dan dia kenal dengan pencuri ni. Lalu di bagitau orang ramai..dia nampak dan kenal pencuri tu..malam tu pencuri pakai seluar warna hitam. Pencuri dengan marah berkata..aku tak pakai seluar warna hitam..dan aku tak pakai seluar pun malam tu. Sebab mamat kata pencuri pakai seluar warna hitam sedangkan pencuri tak pakai seluar pun..jadi mamat telah dihukum kerana memfitnah dan menginaya pencuri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:11 AM

Tambah sikit.....tabung haji, tnb dan rakyat msia yg kena bayar gst pun kena tipu dgn xavier kah?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:16 AM

assalam. dgn izin allah jugak..moga2 dibongkar segala muslihat jahat pakatan rakyat dlm menfitnah BN...sudah zahir doa k.o PAS kpd mereka sendiri..PAS 2 kali pecah- dulu 3(DAP+PKR+PAS) kini 2, dalaman PAS dulu 1 kini 3- PAS, PASMA & satu lg tunggu lpas raya. Selemah2 najib teruk lg PR. Moga allah perbaiki BN utk kukuhkn agama, bangsa & Negara..jauhi persepsi jahat anda...kalu betul itu bukti..serahkn pd mereka yg berkenaan....sy juga mngharapkn kejujuran dlm hal ini...SAMA2 kita tunggu...sekali pun ia betul & benar adalah sesuatu yg sangat malang menukar pilihan kpd yg ternyata lebih teruk..semoga allah kekalkn kepimpinan najib dr tgn org2 yg hatinya brniat jahat & zalim...sama2 kita tunggu..syukuri NIKMAT MERDEKA.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:17 AM

Kegagalan Edra Energy menyiapkan projek stesen janakuasa Jimah Timur hingga terpaksa minta Najib paksa TNB beli ekuti dalam stesen janakuasa berkenaan menunjukkan memang 1MDB ini bermasalah dan menjangkitkan masalah mereka kepada badan berkanun dan GLC pula.

Stesen janakuasa elektrik Jimah Timur patutnya siap pada tahun 2018, tetapi mengalami kelewatan dan dijangka hanya akan siap setahun kemudiannya iaitu pada 2019 dengan peningkatan kos sebanyak lebih kurang RM 1 bilion, oleh itu tindakan TNB nak melabur dalam Jimah Timur itu adalah tindakan yang tidak sepatutnya kerana TNB akan menanggung beban kewangan yang tidak sepatutnya dan TNB akan kerugian bekalan elektrik selama setahun serta TNB akan kerugian tuntutan gantirugi kelewatan bekalan elektrik selama setahun itu kerana TNB dah melabur dalam Jimah Timur.

Harapnya berita yang dilaporkan oleh TV 3 mengenai pembelian ekuiti dalam Jimah Timur oleh TNB itu bukannya pemalsuan maklumat oleh Xavier Justo lagilah.

Harapnya juak-juak Najib memberi ulasan mengenai perkara ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:23 AM

Pusing la macam mana pun, yang benar tetap benar dan pasti akan terserlah kebenarannya pada suatu hari nanti.
Selama mana bangkai gajah boleh ditutup?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:24 AM

TV 3 pada berita Buletin 1.30 petang semalam melaporkan sekumpulan pemegang saham minoriti dalam Tanjong Plc telah membuat laporan polis mengenai urusniaga Tanjong Plc yang meragukan. Malahan mereka membuat tuntutan supaya urusniaga Tanjong Plc dibuat audit forensik oleh firma perakaunan antarabanga.

Teringat saya akan jawapan oleh 1MDB mengenai RM 2 bilion yang diperoleh dari Tanjong Plc sebelum ini, kata 1MDB itu adalah 'pembelian ekuiti' oleh Tanjong Plc dalam Powertek Invesment Holding sedangkan Tanjong Plc sendiri dah jual keseluruhan ekuiti Powertek kepada 1MDB, kenapa nak 'melabur' semula? Malahan 'pelaburan' itu dibuat di masa 1MDB sedang mengalami kerugian yang teruk, apakah justifikasinya?

Harapnya berita yang dilaporkan oleh TV 3 itu bukanlah e-mel palsu dari Xavier Justo jugalah.

Semoga juak-juak Najib dapat memberikan penjelasan mengenai perkara ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:34 AM

allah akan menzahirkn apa yg disembunyikn manusia...MOGA allah selamatkn kita semua dari agen2 yg brsifat spt dajjal....HATI YG JERNIH AKAN MENJERNIHKAN SUASANA, HATI YG KERUH AKAN MENGERUHKN SUASANA...komunis, kristianisasi & syiah mahu Negara kita ni keruh, ahlus sunah mahukn Negara kita aman damai...please manage the risk carefully... serahkn kpd yg pakar utk tentuknnya..ini mungkin sekadar berkongsi saja...

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 9:37 AM

@AnonymousSetakat pakar je tak cukup tapi kenalah ikhlas demi kebenaran.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:45 AM

Bro......kalau semua ni penipuan dan 1mdb pun syok dapat clearkan nama......boleh lah bawa usul di parlimen untuk hentikan gst. Setiap bulan kami bayar beratus untuk gst.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 10:14 AM

Kena tipu apa nya???

Kalau AhJibNgok berani saman lah semua yang di tuduh menipu baru rakyat yakin.

Ada Berani???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 10:15 AM

Selepas ni kedutaan Swiss akan ambil atau siasat rakyat dia. Perkara ini akan jadi lebih besar sebab petrosaudi ada office di swiss. Bila nak siasat mestilah semua perkara dibuka. By now mungkin dah terlambat sebab details nama dan muka dah masuk media. So kita tengok kalau petrosaudi berani nak charge dia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 10:27 AM

Kalau Xavier Justo ini memberikan maklumat palsu, maka Najib patut sahut cabaran Tun Dr. Mahathir untuk bersoal jawab mengenai isu 1MDB dan isu-isu semasa secara siaran langsung di TV 3, RTM, Astro serta di stesen radio.

Sila Najib buktikan bahawa Tun Dr. Mahathir fitnah Najib seperti mana isu penangkapan Xavier Justo ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 10:38 AM

kita nantikan comment chief2 1mdb. xsabar

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 10:49 AM

assalam. orang2 yahudi, nasara & majusi itu di beri kebijaksaan otak2 mereka..tetapi mereka itu x punyai hati yg beriman kpd allah & rasulNya...spt mana kita solat tiada perkara jahat didlmnya maka begitu juga sepatutnya tiada perkara jahat dlm perkataan mahupun tulisan kita...serahkn soal gst, royalty, 1mdb, hudud dll kpd mereka yg ahli
...ibarat tikus membaiki labu... nabi saw bersabda yg mana maksud hadis APABILA SESUATU URUSAN ITU DIURUSKAN OLEH ORANG YG BUKAN AHLINYA MAKA TUNGGULAH SAAT KEHANCURANNYA...INGAT kalimah 'KITA BUKAN AHLINYA'...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 11:14 AM

Setuju....1mdb bukan diuruskan oleh orang yang ahli dalam bidang perniagaan sebab itu hancur berkecai.

Tak payahlah nak tunjuk alim........gst sapa bayar?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 11:20 AM

@Anonymous

susah nampaknya bercakap dengan orang yang belum cukup akal. bukan kah lebih baik disiasat untuk mendapatkan bukti. kalau rumah kita kena rompak, takkanlah pulak nak pikul rumah tuh kebalai polis nak tunjukkan pada polis rumah kita kena rompak. kita cuma buat laporan dan polis siasat untuk membuktikan rumah dirompak. kalau setelah disiasat, dan didapati rumah tidak dirompak, maknanya tiada bukti kedapatan, maka pelapor akan diambil tindakan. sama jugalah dengan kebakaran. ada kah kamu nak bawak rumah yang terbakar tuh kebalai bomba?

dalam hal 1MDB nih, laporan dah pun dibuat dan tugas pehak berkuasa untuk menyiasat akan kebenaranya. kamu nakkan bukti untuk apa, supaya kamu boleh menafikan dan sipin? kenapa kamu tak suruh najib buktikan perbelanjaan 1MDB untuk membuktikan segalanya BETUL?

Kamu disarankan lebih banyak membaca dan jangan hanya tertumpu pada SATU pehak yang kamu senangi. DAJJAL tuh matanya sebelah ajer. itu sebabnya tak dapat melihat yang BENAR.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 11:28 AM

Anon 1049
Takde satu rasa luka paling tajam selain ditipu hidup2 depan mata. Orang jawa kata feel cheated, peribahasa omputih, harapkan pagar, pagar makan padi. Perkara ini takkan dilepaskan dengan mudah oleh rakyat. Jangan gunakan hadis untuk tangkap muat isu ini, takut hadis itu memakan diri anda sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 11:30 AM

Apa pun....tahniah bro din. Sepatutnya pihak2 yg d syaki terlibat dah d tahan utk soal siasat....takda lah rakyat atau negara d tipu dgn kenyataan yg meleset.
Menipu d parlimen dan sebagainya.
Akaun harus d beku utk siasatan yg terperinci....malangnya mereka bebas seolah2 tiada apa berlaku. Pentadbiran najib mmg bermasalah dgn meletakkan moto....cash is king.
Kita bermaruah. Skandal,yg melanda negara ni mmg amat memalukan.....seolah2 TIADA LANGSUNG SIASATAN D BUAT. Bab spin2 ni saya mmg dah jelak ! Hanya kerana seseorg sanggup tolak kebenaran. Nak tunggu audit ? Mcm siput babi....slow sangat.
Baru2 ni saya hadir d satu majlis ahli parlimen utk program rakyat.....tak ramai. MP ni cuba beri penerangan betapa baiknya PM......Duit Projek 1mdb ni rupa2nya d gunakan selama ini utk menghantar org pergi mekah ...menunaikan haji ! Dan baru2 ni najib ke mekah tu utk mintak tambah kuota haji dari arab saudi....malah yg sambut najib d sana raja arab...sbb najib ni terkenal mata dunia ! Apa benda yg d rapu kan oleh MP ni saya pun tak faham.Maka ada seorg hadirin yg d panggil haji 1mdb oleh MP ni....sbb pergi mekah kerajaan tlg...kata beliau lah.
Apa pun kata2 beliau berkaitan skandal ni amat2 kabur...bercakap langsung tiada kefahaman ttg skandal 1mdb. Utk apa ? Penerangan apa ? Cuma saya termenung dgn pesan beliau....sokong lah najib ni sbb beliau buat benda yg baik !!! Pada pandangan saya....hadirin terpinga2 dan tiada sambutan langsung. Dlm pada tu sempat memburukkan tindakan TDM....jgn percaya media sosial.....semua tu tipu !
INI LAH CONTOH PERTEMUAN TERTUTUP YG D BUAT KONON NAK BAGI FAHAM......hasilnya mereka mmg tak faham !
ALLAH MAHA MENGETAHUI......
Tu yg mereka lupa......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 11:30 AM

@Anonymous

pakar tanpa pedoman agama hanyalah akan menjadi pakar memutar dan berselindung di sebalik ayat2 dan terms specific.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 12:13 PM

Bulan puasa pun nak nipu lagi din

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 12:23 PM

Kita harus berterima kasih kpd whistleblower ini Xavier Justo kerana berani membongkar isu 1mdb ni dan mungkin jika benar apa yg didakwa oleh Xavier rasanya ada lagi masaalah yg dihadapi 1mdb tanpa kita ketahui akan terbongkar...tunggu next episode.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 12:43 PM

Bro Din,

Before this i already told you, every news or information datang dari blog or website (eg. Sarawak Report) we have to check first. We dont simply pass the information or news to the people if we cant provide sufficient evidence.

Sebabnya macam ini lah. Agak sukar untuk betulkan balik bila maklumat dah kita sebar kan. And Bro Din, asking question not accusing also is not good. Orang ramai akan membuat andaian sendiri.

If we belive all the news and information from bloggers and etc, then the country can die man. You know what i mean.

And suddenly all the jokers say, we wait for the auditor report. Isnt that what i have told you before. We wait for the report 1st.

Smack in the face.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 1:21 PM

Abistu,duit kat Singapore dari tunai ke unit tu ape cite?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 1:23 PM


Kalau mamat ni terbukti wat benda palsu, wat pe petro g bayar berjuta? Kalau mamat ni tau dia yg ada2kan crita wat pe g ugut lagi petro bayar 10juta??

Kalau benda yg mamat ni wat palsu apsal yg jadi takut petro dan bukan mamat ni?

Ni adalah 1 lg perkembangan baik utk hal 1md ni supaya dorang ni smua blh didakwa...terimaksih Ya Allah....

Sebagai orang IT, hang pikir hanya laptop jer ke tpt dia simpan bukti? Hehehe...kalau gomen dia swiss masuk campur? Masak petro dan setan2 1md...

1 per 1 akan kluar....insyaallah...

Strategi tangkap mamat ni pun akan makan diri...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 1:26 PM

Dan kalau betul mamat ni tipu dokumen x yah tunggu dia aa kat thai utk ditangkap. Time diberentikan tu pun da blh ditangkap

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 1:54 PM

Bab kena tipu kena jadi ahli gak ke? Yg aritu dia tipu rakyat kata tak tau hal 1md dan bg jawapan tipu dlm parlimen camne plak? Ada ke professor2 phd dlm kursus penipuan kat dlm parlimen tu? Ada ke rakyat nak kena ambik degree kursus tipu baru blh kata mereka kena tipu???

Tu pasal la org kata ustad2 skrg bengap!!! Bagi hadith tapi tak huraikan...Quran ada tapi asyik sibuk ngan hadis je....rukun iman sebut percaya kepada quran atau hadis?
Quran itu perfect dan kpd semua ustad BANGANG sila refer pada Quran lebih dari hadith

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 1:59 PM

Cuba kita fikirkan kenapa Xavier Justo berani nak blackmail PetroSaudi. Sebabnya dia tahu ada perkara tidak berapa betul atau urusan tidak mengikut kebiasaan yang telah dilakukan oleh PetroSaudi. Samada dokumen telah diubah atau tidak, kesalahan telah dilakukan dan semua yang terlibat perlu cuba menutupnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 2:01 PM

10:49 bukan serahkan bulat2 kpd yg tau saja...manusia kalau x tau g blajar...jgn malas...klu ustad nak kekal sebagai org yg bodoh, silakan...x yah g susah2 belajar

Habis kalau yg tau jer uruskan tapi diorang seleweng camne? Utk ustad yg bodoh2 cuma blh kata "mereka ahli jadi mereka tau apa yg mereka buat/cakap"

Ustad2 bodoh seluruh malaysia!!! Zaman kami menurut jer apa kata ustad dah TAMAT!!! Kalau ustad nak berhujah biar ada fakta dan sebab...sebahai contoh blh belajar dgn Dr Zakir Naik...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 2:32 PM

Apa tipu2 jawapan yg kita tunggu kemana rm42bil ''terjunam ? adakah hilang brsama MH ?? mamat yg kena tangkap itu BAB LAIN -itu hal dia tapi rm42b hal malaysia
tatak sammma

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 2:57 PM

Betul. Saman pihak2 yg tak bertanggung jawab kononnya utk menjatuhkan beliau. SAMAN LA.....TUNGGU APA LAGI ?
Nak jawab pun cabut lari....ni pulak saman !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 3:00 PM

Maksud "Bukan Ahlinya" yg tahu pasal rahsia Allah..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 3:28 PM

Kalau najib boleh songlap duit..justo pun nak duit juga...ini kes besar rugilah justo kalau tak peras ugut... biasalah...yg penting najib tak boleh conar2 lagi...semua aktiviti terbongkar...dan yg penting terhenti...kalau tak lebih parah ...negara tergadai kerana banyak hutang...bole jadi hamba sahya kita semua...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 3:56 PM

@Anonymous

sorry i dont need to be a smart alec like u to just wait for the report to know if theres something wrong.

and the odds are, probabbiity and statistically speaking, we are right to doubt 1mbd

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 4:06 PM

Bro.......Ya Allah.....baca Sarawak Report....Xavier Justo bukan IT executive tapi used to be one of the Senior Director in Petrosaudi. Dia tinggalkan co. sebab tak sanggup buat urusan money laundring.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 4:09 PM

entah, zabier ni pun mmg dibayar untuk ditangkap.. kah kah kah. Mintak nyawa ...mintak nyawa..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 4:14 PM

Bro....baca Bangkok Post.....Xavier Justo mengaku dia dibayar rm15 juta sebelum meninggalkan co......mungkin bahagian dia sebagai one of senior directors. Tp dia tak mengaku tuntutan lain.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 4:27 PM

What the hell u talkin' 'bout bro? Did you understand what you read? I sure dont understand what you write.

All i can see here is the more reason for us to believe Sarawak Report.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 4:32 PM

Bos,

You dont have to be smart. Correct. But you must you head. With all this shenanigan, not even one person being put in jail.

With evidence you have, put it across and the next day that person will be scared like hell man.

Thats why i doubt it. Even with all the road show you guys do, not a single evidance are given.

Let me ask you. What document you need to put them behind bar? All those roadshow based on what? What document? Or you cannot produce the document because its all coming from the bloggers and Sarawak Report?

If the documents is real, then use it. No need for all the whacking. Its all time wasting.

I not Pro Najib but i Pro Malaysia. There are other issue we need to tackle.

Lets move on guys.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 4:33 PM

Anon 1243

Come on bro, this is 2015. Everybody speaks english and we read international news with or without Din Turtle. Yang tok nenek opah pakcik makcik di kampung pun dah celik komputer. Depa tekan je google translation. Nak bahasa apa pun boleh.

Yang mesti dibetulkan bukan persepsi tapi ketelusan.

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 4:36 PM

Apalah punya bangang kadam2 si mamak ni. Kononnya buat kerja free la yea? Kihkihkih...tak payah nak klentong. Bila najib kekal....makan pasirlah korang. Lambat lagi kalau mukhriz nak naik pun. Tapi ntah la bila org dah nampak perangai mamak silap2 next chnage anak si mamak kutty pun ke laut.....

Xavier yg bagi maklumat. Sarawak report tulis. Korang dan si mamak ulas balik. Dalam maklumamt yg di beri oleh xavier pada sarawak report telah diubah. Dapaat pulak kat sarawak report tambah lagi perisa. Kena kat mamak dengan penyokong pr....apa lagi....jadi kaw kaw punya mee goreng ler.....

Batu bersurat terengganu bukan tanda ke islaman negeri itu. Tapi tanda kemunafikan yg diriwayatkan oleh sipenulis batu.

Mamak dan jawa adalah keturunan pengkhianat.


Sejarah sudah mula berulang.......



Mamak dan jawa adalah keturunan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 4:38 PM

I forgot......we dont need to smack your face. We analised and we believed it.

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 4:51 PM

Kes terhadap 1MDB sebenarnya datang dari laporan media perdana, dari Kementerian Kewangan dan dari 1MDB sendiri.

Contohnya kenyataan2 bertulis Najib di Parlimen, kenyataan2 Kementerian Kewangan ketika menjawab soalan ahli parlimen adalah yang paling banyak diulas

Begitu juga akhir2 ini persoalan tentang JV 1MDB-Petrosaudi, ia juga bersandarkan jawapan 1MDB .....

Maknanya, soal Xavier tipu atau tidak, tidak ada kaitan dalam persoalan2 yang kita tanya tentang 1MDB dan tanggungjawab Najib sebagai PM dan Menteri Kewangan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 5:16 PM

Maklumat salah? Apsal takut sampai tertipu kta x tau apa hal 1md dan tertipu lg kat parlimen....

Hahaha...dasar penipu pondan kaki belit

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 5:32 PM

You're the best Din Turtle. Really focussed.

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 5:49 PM

Marah betul tu bro ! Mmg patut. Serah satu2 urusan utk ahli saja ? Nak terlingkup boleh.....dah banyak contoh tak gak nak paham lagi ? INI KES SONGLAP, PAHAM ? BUAT CERITA UTK MENGHALAL CARA.....TAMAK DAN HALOBA.....Tu la pasal,tak cukup2...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 5:52 PM

The reading man,

How can any1 put a king behind bars? Not when he controls his army

This pondan is only a normal person with all the power who acts like a king...he is surely not a king. And that makes it possible for us to throw him off his throne. Thank god we will have at least a chance come ge14 unless of course he make use of his word "cash is king".
when someone uttered such a word like "cash is king" everyone should be afraid of him..

If you're arguing about not being able to produce evidence why dont you also use your same kind of thoughts towards pondan's action in the parlimen to deny those allegations with proper proof and evidence?

its like when your wife suspicious of u having an affair when he saw traces of lipstick for example but unable to prove it until she saw it with her 2 eyes. You kept lying about it until one day you were caught with all your lies!!!

Even without those documents it has been proven that he LIED to the public and that is already a cause for him to step down.

Simple question to you the so called reading man...if your wife lied to you once, twice, thrice and so on...won't you be worried? Won't you bother to know the truth? If not, i suggest you change your name as "The Bacul Man"

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 5:54 PM

Go and ask Xavier......all the evidence u want is there ! Anything else ?

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 5:57 PM

PetroSaudi International have now effectively acknowledged that this material from their servers is authentic, by accusing this former employee of having stolen it – they describe him as an ‘IT worker’, but in fact he was a senior director of the company .

Nevertheless, according to the current news reports, they are attempting to say that these emails were ‘tampered with’ and they are adding this to the list of ‘crimes’, which they are laying at the door of Mr Justo.

So far, PetroSaudi International have sequentially claimed the emails were “forged”, then that they were “hacked” and now that “stolen” emails were “tampered with”.

However, there is a mass of corroborative evidence to show that this Swiss/ UK based company was involved in the disappearance of nearly two billion US dollars of Malaysian public money that went to the company Good Star Limited, whose account resides at RBS Coutts Zurich.

Indeed, only a few days ago, Malaysia’s second Finance Minister publicly told the New York Times amongst others that Good Star was a subsidiary of PetroSaudi.

So, please could this claim be fully investigated by the Swiss authorities, since the bulk of its USD$1.9 billion haul from 1MDB went to Mr Taek Jho Low (who has nothing to do with PetroSaudi International but is a nominee of the Malaysian Prime Minister in charge of the fund) according to documents from the Singapore monetary authorities, which no one has yet chosen to deny.

Therefore, for the purposes of reporting and also out of concern for Mr Justo’s safety, I wish to know:

1) What information the Swiss Embassy in Bangkok can provide on the situation facing him at the moment. Does he have access to a lawyer and is there any valid legal basis on which he is being detained?

2) I would also like to know whether there have been any proceedings in Switzerland or indeed warrants issued in that jurisdiction, which could have justified this act against Mr Justo over what is essentially a civil complaint on the part of PetroSaudi?

3) I also would like to know what actions are now being taken by the Swiss prosecutors to investigate this evidence of major fraud and money laundering, given that I and a Swiss NGO have already attempted to provide information on the subject, which is now being acknowledged as authentic information by PetroSaudi?

I am further aware that certain authorities in Malaysia have engaged with the relevant Swiss authorities about this financial crime, which also extends to Swiss banks in Singapore (I refer to BSI and RBS Coutts Zurich).

4) I would therefore be pleased to know why there has been no apparent action in pursuing this case in Switzerland and why I have not been contacted to receive this evidence, which I have already passed on to certain other international authorities interested in the pursuit of money laundering?

.......read more in Sarawak Report....

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 5:58 PM

TLG JAGA BAHASA ANDA. ....sbb anda buta fakta. Analisa bodoh pun tak buleh buat ? Sekali lagi saya ulangi....bahasa anda selayaknya duduk dlm hutan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 6:07 PM

Kalau pun Xavier dan Sarawak Report dikatakan menipu dengan apa yang mereka dedahkan....pelik jugak. Sebab realitinya, 1MDB tak boleh nak jawab banyak hal dalam transaksi mereka...dan realitinya lagi 1MDB macam nak bengkrap tapi masih tak tahu wang mereka pergi mana....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 6:11 PM

What is your analysis? What is the figure and data you have?

Dont tell me you have document from sarawak report and from bloggers.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 6:34 PM

Xpe bro din. Biar je jilake2 tu nk jilat punggung bos dia. Rakyat semua dah sedia pun nk hukum masa PRU14. Lps PRU14 kita tgok la sapa nk mtk nyawa. Sapa nk masuk jail. Sapa nk kena dakwa. Manusia selagi berkuasa mmg tak nak sedar diri. Tunggu masa hilang kuasa. Jumpa rakyat biasa pun silap2 boleh kena ludah muka. Masa tu baru sedar diri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 6:56 PM

Itu petrosaudi international..

Yg petrosaudi cayman apecer?

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 7:09 PM

@Anonymousah Man aaa.... most of the queries made were based on Najib's and 1MDB's own statement. Like i said, some can accept at face value no matter how 'funny' it sounds but some of us can't be fooled that easily.

Like the cash-asset-unit thing... dont u feel stupid if u were to accept it just like that ?

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 7:45 PM

AGREE DIN

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 8:21 PM

Let's not forget the still unanswered billion dollar question raised by TDM: Where's the money?

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 9:08 PM

Good. Dont try to spin new issue without answer the major question. A simple question but....? Haha...U know guys !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:32 PM

Haha...all of us who support Tun M have a steady job. Even if we dont, we dont need to be paid to support whats right.

Jangan ingat orang lain pun sama haprak macam blongang Najib. Blongang Najib mmg jenis tak boleh cari kerja yg lebih berfaedah. Akal seinci, pengalaman tak ada... ada business pun hanya tau nak menunjuk jer, nak run day to day transaction pun tak reti. Harap lagak jer lebih.. Satu sen pun tak guna. Kerja paling hina di dunia...tiap2 hari ampu, bodek, fitnah, kutuk dan bergaduh. Nak sedapkan hati, tuduh orang lain pun dibayar mcm dia. Bangang!

....................
Reply To This Comment ...................
June 24, 2015 at 9:32 PM

Xavier Justo dah jadi macam turunnya Imam Mahdi datang menyelamatkan Najib dan sekutunya!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 9:44 PM

Reading man, if you truly read why don't you go to JMD blog and read. I know that you are paid army and try to deceive people with ur English and good pseudo name.

Bro, Have ever involve in business JV or takeover?

Do you know anything on financial due d and legal due d?

Any due d done before commited to JV with Petrosaudi?

Thru my experienced for JV or takeover it takes at least few months before payment made as there are a lots of 'condition precedent' to be fulfilled under the JV agreement. A bit a miss to me when payment made few days after signing the agreement.

And why need to give cash advance to your ex partner when JV terminated?

Can't it be money laundering?

The highest level of stupidity when you borrow money and you lend it to others.

Don't the acts show the 1MDB chairman is stup#d. We cannot afford to have stup#d PM.


....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
June 24, 2015 at 10:21 PM

1) Alhamdulillah...akhirnya kita tahu bahawa pekerja PetroSaudi sendiri yang membocorkan maklumat. Kita tunggu siasatan pihak polis Thailand. Saya amat pelik dengan pihak PDRM kita yang tidak berbuat apa2 mengenai laporan polis terhadap 1MDB yang dibuat oleh Dato' Paduka Khairudin tempohari. Kenapa perlu negara lain yang melakukan siasatan terhadap isu berkaitan negara kita ?

2) Saya kecewa dengan isu keselamatan negara kita. Sudahlah kapal terbang kita MH370 yang hilang "dicari" oleh Australia manakala kita terpaksa menanggung sebegitu banyak wang pampasan tanpa dipedulikan oleh negara2 lain terutamanya US dan China. Kapal terbang kita yang ditembak jatuh MH17 siasatan diketuai oleh Belanda. Helikopter terhempas kita yang membawa menteri kita disiasat oleh Britain. Kapal dagang Orkim Harmony kita yang hilang dijumpai oleh Australia dan lanun pula ditangkap oleh Vietnam. Jangan lupa yang jumpa dulu kubur dan kem perdagangan manusia/pendatang asing di sempadan negara kita pun Thailand. Baru2 ini Australia pula dapat tangkap kes penipuan hartanah melibatkan MARA. Banyak lagi saya tak mampu nak tulis lagi rasa marah yang teramat dengan semua yang terlibat dalam menjaga keselamatan dan keamanan negara ini.

3) Selagi Najib tak letak jawatan maka lebih banyak "bala" lagi akan menimpa negara ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 11:38 PM

mamat yang kena tangkap tu ada kait dengan 1mdb ke? rasanya hanya berkait dengan petrosaudi sahaja. petrosaudi pulak ada banyak co. mana satu yang terlibat dengan 1mdb. apa kaitan mamat tu dengan sarawak report? kenapa pulak mamat tu kena tangkap maka isu 1mdb selesai? macam mana yang dikatakan selesai ? hutang berlambak, aset beli mahal, aset kerajaan jual murah kat 1mdb, 1mdb jual mahal, duit tak boleh ke kerajaan, kerajaan pungut gst. kerajaan rugi jual tanah murah. selesai ke isu 1mdb dengan tertangkapnya mamat tu? tak ada kena mengena langsung dengan 1mdb kerana petrosaudi bukan buat hal dengan satu syarikat ajer, banyak agaknya. tolong fikir bila nak backup ahjibgor? dah hilang pembaca pun bila kutuk tdm kerana tulisan tak ada ilmiah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 24, 2015 at 11:54 PM

Kononnya dgn penangkapan kambing hitam ini maka Tamat-lah ceritanya 1MDB.kahkahkahkahkahkah Sarawak Report belum mengaku kalah wei..lawan kalau berani,ada teloq.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 12:58 AM

Bro din..pada firasat sy dgn trtangkap Nya mamat swiss ni,rasanya lagi byk yg Akan trbongkar lepas ni..kita tunggu ye ...brsabar semua pencacai jgn ring sangat

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 2:36 AM

Common sense. Blackmailer blackmailed coz he/she has something against the party being blackmailed.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 3:14 AM

ding,

http://www.sarawakreport.org/2015/06/open-letter-to-the-swiss-foreign-ministry-in-bern/

fyi, suruh ah jib bugis pok saman Sarawak Report!

cheers,
./mkh

http://www.sarawakreport.org/2015/06/open-letter-to-the-swiss-foreign-ministry-in-bern/

....................
Reply To This Comment ...................
June 25, 2015 at 5:17 AM

Yes bro.....very good . Hope u guys understand.
Simple....but ? Still dont understand ? Pity on on you...... Xavier is part of the storyline and for sure he have the answer .......come on, beb !

....................
Reply To This Comment ...................
June 25, 2015 at 5:33 AM

Sesuai tak d katakan jenayah......jenayah ekonomi yg terancang. Allah Maha Mengetahui. Maka gagal separuh jln ! Mereka yg bertanggungjawab masih nak menipu dgn menidakkan kuasa Allah....kononnya mereka lebih tahu ! MANA MUNGKIN TAK TAHU DUIT TU KEMANA......

....................
Reply To This Comment ...................
June 25, 2015 at 5:35 AM

Ni lah kerja2 org tak BERIMAN.

....................
Reply To This Comment ...................
June 25, 2015 at 5:36 AM

Dah terbongkar...mengaku je yg tidak !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 6:10 AM

1000% saya tidak percaya Najib. Mati hidup semula pun tidak mungkin percayakan Najin lagi. Kita doakan kecurangan Najib kepada rakyat Najib dibalas dengan segera. Amin.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 8:29 AM

EXACTLY.

there must be something very wrong in the known of that guy. that is why he dare to blackmail.

unless...he is part of the story.to be the highly paid kambing hitam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 12:10 PM

apakah anda jamin proses siasatan akan berjalan lancar dan tulus ikhlas? adakah menunggu proses siasatan akan mengembalikan wang berbilion2 yang mungkin telah hilang?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 2:12 PM

Pelik....baru ari ni gomen sedar SR dll bg maklumat palsu??? Da bertahun kluar dan da brp klai kena hemtam baru la ni sedar? Hehehe...

KUALA LUMPUR: Home Minister Ahmad Zahid Hamidi confirmed at a press conference that the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) would be urged to investigate and act against the UK-based whistleblower website The Sarawak Report for publishing alleged leaked emails between 1MDB and Petrosaudi International (PSI).

He was making the call following the purported arrest of an ex-PSI Director, Xavier Andre Justo, 49, in Bangkok as the alleged source of the “leaked emails”.

In addition, he said, his Ministry would investigate The Edge for publishing what appears to be unverified news on 1MDB’s aborted joint-venture with PSI. “Based on the forensic part of a report from our Thai counterparts, the emails may have been tampered with to tarnish the joint-venture.”

He added that the Ministry was responsible for monitoring any publication licensed by it, and The Edge will have to face the music if they were found to have “cherry picked” in publishing the content of the “leaked emails”. “They may have been malicious and may have had bad intentions.”

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 3:43 PM

belum settle pasal 1mbd. kini maraa pulak kantoi di australia.

semuanya pasal berbillion wang yang hangus...dan yang paling mengerikan...semua pembelian itu mesti diapprove oleh mof...siapa di mof????

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 4:24 PM

which part of Sarawak Report on 1MDB is false? tolong tunjuk sikit?

./mkh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 9:32 PM

And its ok to blackmail people for money. Pathetic. Pity. Ignorance.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 10:49 PM

@Anonymous
bro reading man.

bukan semua yang orang komplen datang dari sarawak report. aku sendiri tak baca sarawak report, malaysiakini etc. aku baca blog pro 1MDB dan cons 1MDB.

cerita 1MDB bayar 600% harga IPP Genting Sanyen yang nak tamat lesen lagi 2 tahun. itu dari The Star.

cerita tanah kerajan akan tergadai paling kurang 250 ekar untuk bayar hutang 1MDB.
itu dari jawapan Husni Hanadzlah dalam bicara tv1. Husni cakap 40% tanah akan dicairkan untuk bayar hutang 1MDB.

cerita goldman sachs dapat duit untuk raise up loan untuk 1MDB. itu jawapan bertulis najib kat parlimen.

walaupun 1mdb keluarkan media release kata tak bayar 1mdb.

siapa tipu? najib ke 1mdb? dah jadi macam duit dan unit.

cerita pasal 'aset' 1mdb dalam bsi singapore asalnya cash bukan unit. itu dari interview arul kanda dengan paper singapore dan jawapan awal najib kat parlimen.

cerita pasal turkmenistan offshore blok.

hint dari husni. dia cakap petrosaudi letak aset 2 projek carigali dalam syarikat jv. kemudian 1mdb cakap projek tu kat argentina dan turkmenistan.

bila check turkmenistan block iii project, buried hill punya. ada dalam website rasmi buried hill pun.

blok 1 petronas punya since 1996. sekarang nak start explorasi gas pulak.

banyak lagi persoalan sebenarnya.

takde satu pun jawab dengan baik. honestly, takde satu pun berjawab. tunggu audit, tunggu audit.

nak gadai tanah, nak tambah hutang, tak tunggu audit pulak.

dah tu, laporan awal audit keluar, sekarang, taknak bagi dekat public pulak kan?

macamana tu?

sekarang cerita justo pulak.

justo dah mengaku ke dia edit email?

cerita justo edit email tu satu hal.

cerita jawapan berbelit dan bercanggah najib, husni dengan 1mdb ni macamana?

do you really read? or just selectively.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 25, 2015 at 11:19 PM

@Anonymous
errata:
walaupun 1mdb keluarkan media release kata tak bayar goldman sachs

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 26, 2015 at 3:40 AM

Dear all,

Leaked emails from petrosaudi tampered with?

Sarawak report and the Edge published inaccurate info?

Well, I don't need to read the Edge nor the expose by the sarawak report to know if there is any funny business going on in 1MDB.

All I need to do is just read 1MDB's own press release..

See http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2015/06/16/1MDB-made-gain-of-US$488m-in-JV-with-PetroSaudi/?style=biz

....and can smell something fishy when...

.....what is supposed to be a valid joint venture between 1MDB and petrosaudi in 2009 was cancelled barely a few months later, yet USD1.83 billion in CASH from 1MDB, in a series of transactions, were
transferred to petrosaudi and the JV company (petrosaudi international)...

...and in return, 1MDB got UNITS, right?

(The cash was initially meant to be an equity injection but later swapped into loan, then swapped into shares of another company and finally swapped with units. But the joint venture was cancelled, right?)

That ALONE should be enough to send alarm bells ringing that something is not right and warrant investigation from the authorities.

So all the spin on "emails tampered with", "info inaccurate" etc is just a waste of time and an exercise in futility if the intention is to show that nothing is wrong in 1MDB. We rakyat are not stupid lah.

Maybe the authorities should read the following by RPK.

See http://www.malaysia-today.net/1mdb-najibs-mission-impossible/

By the way, since those people are experts in doing "swaps" (and making cash vanish...hehe) what the PM should be doing instead is to insist that the IPIC's agreement to help 1MDB (with the interest payments and debt obligations in return for some of 1MDB's assets or units) to MATERIALISE NOW , instead of waiting for the interest payments to be due or debts to expire.

How?
Insist that they do the SWAP now so that the liabilities can be taken off 1MDB's book immediately!

Since they are the experts in "swap" and making cash disappear, I'm sure they can find ways to make the debts disappear as well....hehe.

Salam,
Don

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 26, 2015 at 3:44 AM

He definitely is not reading properly bro..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 26, 2015 at 8:20 AM

penangkapan mamat xavier ni xder kaitan pun dengan isu 1mdb yang sedang Tun M bangkitkan..ada bukti Tun M guna maklumat dari serawak report untuk menjadi asas dalam setiap pertanyaan Tun dalam kes 1mdb ini?sebenarnya banyak jawapan dari pihak 1mdb dan pihak kerajaaan itu sendiri yang membuka lebih banyak persoalan dalam minda rakyat..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 26, 2015 at 3:00 PM

http://www.sarawakreport.org/2015/06/spot-the-difference-we-prove-how-the-allegations-of-tampering-are-lies/
Kalau 1MDB cukup yakin yg maklumat itu adalah palsu.. sue SR lah.. tak payah tunggu lagi.. Masih tak yakin ke? kan dah kata banyak bukti bahawa maklumak tu adalah fake.. then sue lah.. Jgn terhegeh-hegeh lagi.. Sue SR dapat duit banyak2 cukup tutup hutang 1mdb..kan bagus?

Post a Comment