........... Ranking Alexa Chedet - WOW !!! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Ranking Alexa Chedet - WOW !!!

Friday, June 12, 201519comments



Tadi saya melawat chedet untuk baca komen2 yang ada. tetiba terlintas satu pertanyaan, berapa ramai sebenarnya yang melawat Chedet setiap hari ? Yalah, sampai boleh jam kekadang tu setiapkali keluar artikel baru. Takkan nak tulis komen tanya benda tu...

Jadi saya terfikir nak cek melalui ranking alexa. Ingat dulu-dulu ada rakan yang rajin buat ranking blog berdasarkan ranking alexa ....

Dulu-dulu ramai yang teruja dengan alexa ni, terutamanya pemimpin politik ! Serius ... kalau kita beritahu nama blog pada pemimpin, soalan pertama yang akan ditanya adalah - ranking berapa ? Entah siapalah yang tanam idea ranking dalam kepala otak pemimpin ni...... tapi itu dulu lah. Sekarang saya tak tahu....

Para bloggers pun saya perhati dah tak kisah soal ranking ni. Baguslah... sebab apa yang penting adalah hasil penulisan kita, apakah mesej yang kita tulis itu sampai kepada pembaca.

Perlu saya sebut juga, ranking alexa ni tak berapa tepat untuk mengukur pengaruh sesuatu blog sebab ada beberapa faktor yang boleh mempengaruhi ranking antaranya kekerapan dan konsistensi artikel. Contohnya kalau satu blog itu keluar 4-5 entry sehari secara konsisten, kemungkinan besar rankingnya akan naik sebab pembaca yang sama walaupun dia klik setiap artikel akan dikira 4-5 hit. Kalau tak silaplah ....

Jadi jika satu blog atau laman web itu jarang ada posting namun rankingnya tinggi, itu menunjukkan MEMANG RAMAI sebab pembaca sentiasa klik masuk walaupun tidak ada artikel baru. 

Memang mengejutkan bila saya cek ranking alexa chedet - 381  !!  WOW !

Memang RAMAI pembaca chedet ! Bukannya banyak artikel pun tapi kalau boleh capai 381 ..... WOW !

Teringin nak cek blog Najib pulak ......... 1177 - Wow juga !

Hmmmm ..... dah alang2 tu, saya pun ceklah blog2 lain yang ada dalam senarai bloglist saya.  Adalah dekat 40 blog saya cek ... dan saya cuma ambil 19 yang tertinggi untuk dibuat ranking ringkas di bawah -


1 - Chedet                          -   381
2 - SyedOSTB                    - 1129
3 - Najibrazak                     - 1177
4- mykmu                            -1771
5 - dinturtle                         - 2049
6 - 1MDB                           - 2077
7 - Utaranews                     - 3287
8 - ismaweb                        - 3317
9 - Theflyingkick                 -  3452
10 - zamkata                       - 3652
11 - kadirjasin                      - 3727
12 -cucutokselampit            - 3750
13 - semuthitam                  - 3812
14 - rockybru                       - 4056
15 - Parpukari                      - 4290
16 - BNBBC                        - 4806
17 - mymassa                     - 4902
18 - Novandri                       - 5286
19 - Theunspinners              - 5683


Blog Kadirjasin juga tinggi jumlah klik sehari pada saya sebab artikel beliau mungkin cuma satu saja dalam satu minggu namun ranking alexanya 3727.

Laman 1MDB juga ramai (2077) menunjukkan ramai yang mengikuti perkembangan isunya dan mahu tahu lebih info.

Itu adalah ranking alexa pada 12 Jun 2015, saya percaya akan ada perubahan drastik selepas orang PMO baca nanti !

PS - Jangan ambil hati ya..... saya tahu ranking alexa ni tidak ada maknanya. Sekadar suka2 je .... saya cuma nak tahu pengaruh Chedet jer sebenarnya.

Share this article :

+ comments + 19 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 1:32 AM

kipidap bro.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 2:13 AM

Tahniah En. Din... semuga terus menetaskan idea2 yang cukup baik untuk semua.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 4:56 AM

org tak baca chedet lah...org baca fb tun m

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 7:40 AM

sengaja je tuan penyu membangangkan blogger bangang najib!!!!jahat!!!!!kahkahkah

....................
Reply To This Comment ...................
June 12, 2015 at 8:12 AM

He..he.. aku promosi chedet dalam blog din merican. Aku tahu blog ini pro pakatan pembangkang. Cuma aku mahu mereka berimbang dalam berblog... kini topik terbaru mereka ' menghenyak' nilai ringgit yang konon nya bertamabah teruk berbanding US. Dua tiga hari sebelum ini ada puak pembangkang cuba mensabotaj ekonomi Malaysia dengan jatuu nya nilai RM. Bloomberg (cuba cek pembangkang mana sukakan terikat dengan bloomberg?)

Realiti nya, fundamental ekonomi Malaysia berimbang dan agak kukuh. Cuma FGV terkeluar senarai dan PM Najib mesti segera mengganti pengurusan tertinggi FGV. Mereka GAGAL !

Pengaruh nilai ringgit terkesan apabila US ingin menaikkan sedikit kadar faedah, tetapi belum rasmi. Negara2 lain turut juga terkesan kerana ikatan dagangan terus.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 9:30 AM

I have read many entries in many blogs and it makes me sick to realise that 2 politicians from sabah are real ball carriers for najib viz salleh said keruak and rahman dahlan

Puhhhh......there must be a real big reward for these 2 guys for supporting najib. Even west malaysians themselves were nothing near to these 2 funny sabahans. I takemy hat off to matured and reasonable politicians from sarawak.

As a sabahan, I must say I am ashamed of these 2 jokers from my state.....I hope they will get their REWARDSI in pru 14.

Wallahuaklam

....................
Reply To This Comment ...................
June 12, 2015 at 10:28 AM

saya baru baca artikel terbaru chedet 10:25 am.... dibawah sekali ada tertulis -

1045 users tengah online, Highest online 1971 pada 2 April 2015 12:40pm WOW !

Blog DT paling tinggi pun pada satu2 masa adalah 240 online, masa saya mula post artikel video Tun M di KK Klub dua bulan lepas. Memang RAMAI baca chedet !

....................
Reply To This Comment ...................
June 12, 2015 at 10:32 AM

Itu tak termasuk beratus ribu atau jutaan pembaca yang tidak dapat akses ke chedet masa jem dan membaca melalui blog2 lain yang ada copypaste sepenuhnya, juga yang baca dari FB !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 11:52 AM

Penyu.... fahami dua fakta ini. Melayari portal blog bukan bererti pelayar2 itu suka kepada blog berkenaan. FAHAMI - TIADA JAMINAN DI SINI.
Kedua.... Penyu dengar, likers dlm FB bukan semestinya likers itu benar2 menyukainya....ADA PAHAM....PENYU....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 11:55 AM

Che Det has a lot of silent followers. Pak Lah dah silap hentam Che Det dan cuba padam legasi dia. Pak Rosmah is repeating the same mistake. The more you hentam Che Det, the more his silent followers will hate you. The only way you can counter Che Det is with facts and balls. In Pak Rosmah's case, he has neither.
jean

....................
Reply To This Comment ...................
June 12, 2015 at 12:03 PM

Tapi yang pasti blog Ah jib gor tak boleh komen. Takut kena bahan la tu kah kah kah

....................
Reply To This Comment ...................
June 12, 2015 at 12:04 PM

@Anonymoushahahahahahahahaha ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 12:23 PM

en ding..likers fb mmg laik betoi ngan fb tu dan pelayar blog mmg suka ngan blog tu..saya yg selalu p mai ke en ding/chedet/annie/Helen/akdir/apanama/osb/gap/jmd/husin lempoyang dlln...ingat tuuuuu.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 12:25 PM

Anon,

Naper sound so "terluka" hati?

Hahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 12:48 PM

Anon 11.52 jangan goyang nanti jatuh. Marah marah boleh dapat apa. Sakit hati saja. Guna otak fikir le. Tak pandai guna otak duduk diam diam lagi baik ma.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 12, 2015 at 2:38 PM

Blongang hidup dgn kejar ranking...jangan tak tau pulak. Sbb tu ada portal nama PRU14 tapi kena report sbb terlalu byk bahan lucah. Ini pun dlm team Akmar juga...

....................
Reply To This Comment ...................
June 12, 2015 at 4:17 PM

red bean tuu.. otak udang..nampak dan pasti..

....................
Reply To This Comment ...................
June 16, 2015 at 1:29 AM

PRU lambat lagi...........huhuhuhu nanti dekat baru up balik ranking alexa nie....

....................
Reply To This Comment ...................
June 16, 2015 at 2:13 AM

Hahahahaha ...... jujur bro !

Post a Comment