........... 1MDB Di Mana Wangnya - 5 Pembohongan Husni ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

1MDB Di Mana Wangnya - 5 Pembohongan Husni !

Thursday, June 4, 201524comments

Semalam saya ada mengulas sedikit mengenai kenyataan Arul mengenai apa yang dibelanjakan dengan hutang RM42 billion. ( KLiK )

Jika dicampur kesemua nilai yang dihitam gariskan, ianya berjumlah - RM26.8 billion
 
Memang itulah baki yang dipersoalkan oleh rakyat malangnya penjelasan Arul tentang baki itu tidak lengkap. Malah ia hanya menambahkan lagi persoalan dari rakyat !


Seorang rakan telah membuat grafik bagi memudahkan kefahaman.


Hari ini on the road, jadi tak berkesempatan nak menulis. Jadi saya sekadar membuat sedikit terjemahan satu lagi artikel menarik dari JMD yang telah membuat analisa kenyataan dari Husni Hanadzlah melalui RTM1 1MDB: Dimana wangnya ?

Menarik kerana JMD dengan yakin telah menyatakan bahawa semalam Husni telah MENIPU atau bahasa yang lebih sopan, telah memberi 5 fakta yang tidak benar lagi mengelirukan rakyat mengenai 1MDB !

1 - Bila di asak oleh host rancangan mengenai pendedahan Sarawak Report bahawa syarikat Jho Low menerima USD700 juta, Husni mendakwa Petro Saudi telah membuat laporan polis mengatakan apa yang ditulis oleh SR itu adalah palsu.

Itu adalah satu penipuan.

Petro Saudi ada membuat Polis repot tapi bukan kerana mendakwa SR menfitnah tapi repot kerana emel mereka telah di ceroboh/digodam ( hacked ), secara tak langsung memberi gambaran emel yang didedahkan itu adalah benar.

Jika apa yang didedahkan oleh SR selama ini adalah palsu, kenapa pihak 1MDB sendiri tidak menyaman SR ?

2 - Bila ditanya kenapa 1MDB menukar auditor, Husni menjawab 1MDB memilih Deloitte kerana syarikat audit harus ditukar selepas 3 tahun menggunakan khidmat KPMG.

Ini tidak benar.

KPMG ditukar kepada Deloitte di pertengahan tugas mereka mengaudit akaun tahun 2013 1MDB. Pihak KPMG sendiri agak keberatan untuk menjawab kenapa mereka diberhentikan.

Husni terpaksa menipu untuk memberi kenyakinan kepada umum bahawa akaun 1MDB tidak punya masalah.

3 - Husni menyatakan kerana projek 1MDB bersama Petro Saudi lah maka Prasarana berjaya mendapat kontrek sistem Metro di Mekah pada Mei 2015.

Ini tidak benar.

Prasarana berjaya dalam bidaan itu tanpa sebarang kelibat 1MDB atau Petro Saudi. Malahan, kenyataan Husni telah memperlekehkan segala usaha Prasarana selama beberapa bulan ini.

Kerjasama 1MDB - Petro Saudi berakhir tahun 2012, beberapa tahun sebelum Prasarana membuat bidaan projek Metro itu.

Dibawah adalah twit dari bekas CEO Prasarana yang turut menafikan pembabitan Petro Saudi.



4 - Husni kerap mengulangi bahawa dana dari kerjasama dengan rakan Arab telah memberi keuntungan dan pelaburan semua kita bawa balik. Kenyataan sama turut disuarakan oleh Najib dan Arul sebelum ini.

Ini tidak benar.

Kenyataannya dana pelaburan itu tidak pernah pulang walau satu sen pun. Seperti kata Husni dalam rancangan sama, kesemuanya telah digunakan bagi tujuan membayar hutang.

Rakyat tidak mendapat apa pun hasil pelaburan itu. Hanya pihak bank dan pemberi pinjam saja yang untung. Jadi apa bagusnya 1MDB ?

5 - Dari awal rancangan lagi Husni menyatakan bahawa hutang RM27 billion itu tidak hilang kerana jika benar ia lesap, maka pastinya kerajaan dan pihak bank akan panik.

Ini tidak benar.

Pihak bank sudah pun panik.

Pada 25 Mei lalu, Husni ada berkata yang hutang 1MDB yang terlalu besar terpaksa di susun semula kerana tidak mahu hutang itu gagal dibayar seterusnya memberi kesan sistemik kepada ekonomi negara.

Lebih nyata lagi adalah bila konsortium bank dari German telah menuntut kembali wang mereka lebih awal dari tarikh matang ( Ogos ) kerana mereka merasakan pihak 1MDB tidak punya wang untuk bayar hutang yang mereka berikan. Jika 1MDB gagal bayar hutang itu, ia akan beri kesan kepada keseluruhan hutang 1MDB yang lain !

Dalam keadaan panik, 1MDB dan Kementerian Kewangan telah menghasilkan satu rancangan licik bagi menjelaskan hutang itu bertopengkan pelan merasionalisasikan hutang termasuk menggulung ( rewinding ) 1MDB itu sendiri.

Ironinya, pada penghujung rancangan itu, Husni mengaku 1MDB terpaksa menstruktur semula hutang2 kerana jika tidak, kemungkinan 1MDB tidak akan mampu menjelaskan hutang2 itu dan reputasi kredit negara akan terjejas teruk.

Itu menunjukkan bahawa 1MDB disebalik kenyataan jumlah aset RM52 billion yang jauh melebihi liabiliti RM42 billion sedang berdepan dengan krisis kewangan.

( Artikel JMD - Husni Hanadzlah and the misrepresentation of 1MDB facts )

                                   *************

Di bawah pula saya kongsi Status FB seorang lagi otai blogger yang amat disegani ( tapi sudah lama tidak aktif berblog ) iaitu KijangMas.  Beliau komen jawapan Arul mengenai RM42 bil. Letih dah menterjemah .... anda bacalah sendiri.

Since today is Yaakob Osman Day, I share his excellent down-to-earth summary of Arul Kanda's revelations of 1MDB's RM41.8 billion debt. 

I hope we don't have to wait another eight months for the release of the Asset side of the equation. 

I'm keen to see how the DeeBee Charlatans brew reasonably believable Asset numbers as only RM13.7 bilion of the RM41.8 billion were used to acquire hard, tangible assets that could be sighted, touched, smelled and hugged by us all. That's RM12 billion (excluding RM6 billion legacy debts that is another can of worms) for the overpriced IPPs with mostly outdated fully depreciated assets near the end of their lopsided (and will-not-be-renewed-on-those-terms) concessions and RM1.7 billion for the three infamous land parcels in KL and Penang. The balance of RM28.1 billion of debt was used for things which at this juncture are as clear and tangible and comprehensible as flying pigs and the tooth fairy. 

And I would definitely fire my CEO and especially my CFO if my Group incurs RM4.5 billion in "Cost of Finance and Working Capital", not to mention the forex losses of RM900 million, against the real, tangible asset acquisitions of RM13.7 billion. And again, I will skin the CFO alive if he pays the Group's “Cost of Finance”, currency losses (“Foreign Exchange Cost”) and Taxes with DEBT. Yes, with DEBT. Gali lubang kambus lubang, gali lubang kambus lubang. Guna hutang bayar bunga, bayar kerugian forex, bayar cukai. What accounting principle is this? All these should have been covered by Operating Income lah, unless the IPP revenues have also dissipated into thin air.

And c'mon lah, “Investment Cost” is an oxymoronic term. By definition, you only invest what you have. You don’t invest debt and other borrowings and then incur “cost” of your investment. Investments MUST generate returns. Investments are not cost centers; they CANNOT incur “cost” more than returns. If they do, then these are not investments but borrowed money lost and pilfered via paper shuffling. And when a company needs to borrow more to service interest and for working capital --- including almost one billion fresh ringgits from the Malaysian Treasury -- it is in no position to "invest" anything. Whatever funds in hand -- including funds raised through debt -- must be available for operations. And really lah, if a company has "Investments" of RM15.4 billion, why need the almost one billion ringgit government lifeline? And why need IPIC’s RM3.7 billion injection that I'm sure was secured at a very high price to ultimately the nation?

Now, simple question. The RM15.4 billion "Investments" in Brazen Sky, Aabar Investment Deposits and Global Investment Limited Funds generate what kind of returns? 5%? 7%? 10%? What? Enough to cover fees and interest costs of borrowing those funds? Again, what convoluted financial logic entails borrowing money at a purported 10-20% p.a. all-in costs for the purpose of "Investments" in fuzzy undefined paper assets and units of dog's balls or something with undetermined and questionable returns? And where are these returns thus far? Not enough to service the debts? Hence needing almost a fresh one billion ringgit of tax payers' money? What's the redemption/liquidation value of these "Investments" today? 

Again, how can a company "invest" debt? Mana ada logic? Is this the modus operandi of 1MDB? Borrow at Ah Long terms and try to make money in a crapshoot? Oh, and the Malaysian government inexplicably guarantees this Ah Long debts? What really is the Strategic Value of the RM15.4 billion "investments" in the three entities that justifies a sovereign guarantee for the borrowed money? Otherwise we all will starve or get conquered by some enemy state? What Strategic Value? 

Semua ini ada masuk akal ka? 

As I commented in YO's post:-
" Good of Arul to lay the big numbers on the table and now he should be well-equipped to clarify and quantify the multiple embedded line items not yet disclosed or detected as we collectively dissect the details and financial logic of the various transactions."

And since we are all constrained by a lack of detailed data beyond the top line numbers, I added:-

"The same info/data/context limitation applies to all.

That's why I'm amused by those who are cocksure of the positive rationale and practicality of these multifarious financial engineering tapdance based just on fuzzy bits of incoherent numbers . . . although these Jacks cannot reconcile their "everything's fine & dandy" stance with the multiple audits and investigations of this enterprise by many entities across all genres, not to mention my old buddy Husni's admission of inherent grave debt-servicing problems.

Where we stand now, based on the chunks of data without the granularity of line item Sources and Application of funds, we can only ask more questions, seek more details of the blobs of debts and "investments" quantified in billions upon billions of fuzziness.
Your (YO's) summary is as far as we can go based on current publicly disclosed info. And the revelations have raised more questions than answers. What we all DON'T NEED is the hysterics of the Jib Gor Jacks who tumble head over heels to rationalize complex derivative-flavored transactions wayyy over their heads and handicapped by their utter ignorance of the intricacies of cross-border financial dynamics and equipped only by these chunks and blobs of top level numbers.

To these Jacks, like almost everyone else, you know Jack Schitt about these numbers. So just STFU and go pursue some other pastime."

And this applies to Rafizi and Tony Pua as well. Shut up. Just shut up. Don't turn this into a partisan political circus This is a matter of national interest perhaps unprecedented in our corporate history. Your partisan barkings will just give Jib Gor the lifeline among the gullible fools within UMNO to not cleansed themselves from within. In effect, you buffoons are now Jib Gor's Talian Hayat. So just STFU and stand aside as the ominous fallout from this scandalous outrage descends on the culprits.

Share this article :

+ comments + 24 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 12:53 AM

Saya baca blog lain yg antara lain mengatakan bekas ceo prasarana tu x tahu mengenai persetujuan antara menteri dan menteri dan antara kerajaan dengan kerajaan kerana ini semua kerja di belakang tabir. Saya setuju dengan pendapat ini kerana menterilah yg selalu keluar negara untuk menarik pelaburan. Juga untuk meningkatkan hubungan antara negara, justeru hubungan baik inilah yg membawa kepada pemberian peluang mendapat projek di negara berkenaan. You are spreading lies Pak Din.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 12:59 AM

Keuntungan dari pelaburan 1MDB di Arab Saudi tu tetap ada dalam akaun walaupun duitnya digunakan untuk membayar hutang. Apa yang rakyat dapat ialah aset. Selain itu hutang sudah berkurangan. Ini pun Jebat/Pak Din x tahu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 1:08 AM

Fasal pemberi hutang panik, saya baca diblog lain mengatakan bank panik bukan disebabkan oleh kegagalan 1MDB membayar hutang, tetapi disebabkan maklumat negatif yang berterusan yg disebarkan di media sosial.

....................
Reply To This Comment ...................
June 5, 2015 at 1:24 AM

@Anonymousitu pendapat mereka dan saudara, pendapat kami seperti di atas

....................
Reply To This Comment ...................
June 5, 2015 at 1:26 AM

@Anonymousdapat aset yang mana ?

....................
Reply To This Comment ...................
June 5, 2015 at 1:28 AM

@Anonymouspanik sebab maklumat negatif ? Sebab maklumat negatif maka mereka buat teport dan MAS hantar report pada BNM ? Sah saudara golongan istimewa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 1:33 AM

Thank you DT for adding a new reading materials. This Kajang Mas to me is like, 'The Money Man explaining away the 'money-jargons' in a clear sense so as the rakyats can better understand. In a corporate-manufacturing world is like the Finance Guy telling the Engineers that certain Projects is just unsustainable, I like!

Albeit I liked the last paragraph by KE, the second-last paragraph is a bit harsh, for the rakyat has every right to be concerned even if it means some silly question/s and that does not qualify them being stupid, its just the inquisitve nature of the rakyats when the impact is hitting them bigtime!

Whatever it is KE has certainly raised his profile.

Pak Cik Luar Negara

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 1:43 AM

Pembetulan : sorry bukan maklumat tetapi komen.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 1:48 AM

Aset yang mana hutangnya dijelaskan menggunakan wang tersebutlah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 1:55 AM

Semua Anon tu orang yang sama. Buang mada saja admin layan. Betul pun kata admin yang mereka itu adalah orang yang sangat istimewa. Mereka dah banyak baca berita2 dari blog bangang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 2:06 AM

CEO kata nothing to do with Petrosaudi. People in Petrosaudi tak ada connection with any government. That why we asked who is Jho Low.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 2:09 AM

Menteri tak dapat define ,just unit. Agaknya semua istilah finance dan accounting to describe asset dah habis sebab menteri blh sebut unit saja. Betul la kalau pro 1MDB so special

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 3:27 AM

Wei, Najib sudah sorak bukan hanya dia berdarah bugis, tapi juga berdarah pahlawan....! Takutttttt.....

DT please open another voting sample to see whether the rakyats are indeed behind this one goons called Bugis-degil. Chedet has already come up with a new piece but it seem Tun M is resigned to the fact/s that this goon simply sticked like a leech leaving it to the rakyats to depose this man whom would incurr the wrath of the all the Jebats in Tanah Melayu! But then again when that happens it will be to late to be corrected.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 5:26 AM

Bak kata orang bijaksana "the more you lie, the more you need to remember" kalau tak kantoi...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 8:37 AM

aku pun keturunan darah pahlawan jugak tapi takdenya nak bangga...apatah lagi sampai menipu, menyusahkan dan menganiaya orang lain.

buat camtu kat satu orang pun dah berdosa...apatah lagi berjuta rakyat Malaysia..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 9:16 AM

anon kt ats tue senget kot....kalu utk rakyat knpe buat gst.... gst tue nk bt baya hutang 1mdb....akai ada kaaa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 10:27 AM

Sebenarnya pada saya senang sahaja Tuan Din Turtle. 1MDB memang bermasalah. Mrk akan terus berbohong dan menghauta dan menemberang dan memusing semua fakta utk menutup masalah itu. Seharusnya DS Najib ambil tindakan drastik. Semua BoD dan Top Mgmt mrk perlu disiasat, dibicarakan dan digantikan. Kita tidak mahu skandal BMF di Hong Kong yg memberi pinjaman gelap kpd Carrian Group sehingga rugi RM1.7bil dan hampir bankrap sehingga terpaksa dibailout oleh Petronas pada 1983 berulang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 11:08 AM

salam

sorry din. lari tajuk sikit.

program nothing to hide najib berjalan dengan cemerlang.

http://gerakan-anti-pkr-new.blogspot.com/2015/06/foto-terkini-dialog-nothing-2-hide-sila.html

pahlawan bugis senak perut. ha. ha. ha.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 11:13 AM

Antara bekas CEO Prasarana yang terlibat secara direct dan para blongang, dia percaya blongang. Nampak sangatlah tahap pemikirian dia macamana.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 1:07 PM

aq caya cenggini..1malaysia di jual borong adalah satu cara najib sekuarga menggumpul dan menimbun harta...semuga Allah memberi penyesalan kpd najib sekuarga dan yg terlibat dgn 1mdb hingga keturunan sampai kiamat menyesali pengkhianatan pahlawan lanun kolar putih tersohor dunia sepannjang zaman..aminnnn ya Allah...err..hanya tertakluk kpd anak pinak najib yg mkn hasil curi secara terangan ini..Allah maha tahu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 1:08 PM

err..dengaq kata polis kenselkan bualbicara tu...takdak balls ka guna polis....kata pahlawan sangattttt..pahlawan penipu...

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
June 5, 2015 at 1:22 PM

Memang sah-sah PRU mendatang akan memberikan laluan yg amat sulit buat BN/UMNO khususnya.
Cakap bedegar-degar serupa gunung mau runtuh dengan sapot org ramai (kunun nya)... Tapi dengar TDM datang sesi dialog, terus terkincit. Piiigggiidahhh!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 5, 2015 at 3:14 PM

Kalau sbb pengaruh menteri xpela. Ini si menteri sendri kaitkan kalau x sebab 1mdb prasarana x dpt projek. Kalau pikir logik la kan baik 1mdb sendri secure projek tu dr bg prasarana. X logik langsung hujah menteri ni.

jentayu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 7, 2015 at 12:38 PM

Kesian insan bernama Husni
Berbulan2 dia diam jer berkenaan 1MDB. Walaupun dia org no 2 tertinggi dlm MOF.. Tiba2 tanpa dentuman guruh dan kilat menyabubg, Husni muncul.. x pasti samada munculnya Husni sbg Pahlawan ? Atau sekadar budak suruhan..
Nah... tiba2 jd jurucakap. Aduuyyyaaii.. jurucakap tu !.. Beregat nak tunggu laporan PAC.. da Aufit Negara. Dan sekarang ada jurucakap. So.. relevan lg kah PAC dan Audit Negara ? Atau elok dibakulsampahkan aja !!!
Kasihan Husni...
Samada dlm rela atau paksa, kerja kena buat..
U're with me... or get ur ass out of here !!.. Kata dua yg umumnya nampaknya tegas dan gentleman.
Tp klu dipikir... ditenung2... itu lebih kepada penakut... or. Geltelman...
Kamu lantik org ke dalam kabinet kamu... kalau kamu rasa mereka x secocok kamu, kamu rombak aja kabinet. Berani kah kamu ? Jgn buat cabaran bodoh... berpada2lah biat benda yg kurang cerdik. Simpan skit pd anak cucu !!
Bila cabaran dilontar... timbullah muka gila glemer. Terang2an kamu berdua tu balaci tahap tertingi, alih2 ckp x nak letak jawatan... org mcm kamu berdua, letak ker... x letak ker... sama jer... jgn2 kamu berdua yg panggil wartawan dtg... n buat stemen x mau letak jawatan.. keh keh keh... kluar paper, nmpak skit mcm hero... mana buleh boss besar jer jd hero dlm KWSP.. Sendiri goyang, sendiri terbang dtg jd penyamat Superman. Sucha Badigok Soud !!

Apa pun... KESIAN HUSNI. Sabarlah Datok... zaman skrg memang susah cr makan. Tmbh2 klu nak yg lumayan. kan ?....

Post a Comment