........... Tabung Haji Beli Tanah 1MDB ? Kenapa Tak Tunggu Hasil Siasatan Audit dan PAC ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tabung Haji Beli Tanah 1MDB ? Kenapa Tak Tunggu Hasil Siasatan Audit dan PAC ?

Wednesday, May 6, 2015106comments


KLiK  blog  The Benchmark   SEKARANG ! Di sana ada bukti salinan kontrak penjualan tanah projek TRX oleh 1MDB kepada Tabung Haji.

Dilaporkan Tabung Haji telah beli 2 bidang tanah TRX berjumlah RM772 juta secara tunai. Yang pertama pada harga RM194juta @ RM2860/kaki persegi dan kedua RM578 juta @ RM3900/kaki persegi.

Tanah dijual oleh kerajaan kepada 1MDB pada harga RM60/kaki ..... BUTA punya untung 1MDB dapat dari duit Tabung Haji.

Siapa lagi yang akan beri untung BUTA kepada 1MDB selepas ini ? KWSP ? Tabung ATM ? 

Duit untung buta itu pula antara lain akan digunakan untuk bayar kos faedah pinjaman 1MDB ? Hangus begitu saja ?

Kenapa tidak kerajaan dari awal tubuhkan konsortium dana2 awam seperti Tabung Haji dan jual murah sepertimana kepada 1MDB ..... dan untung BUTA itu boleh digunakan buat pembangunan di tanah itu ? Apa fungsi diwujudkan 1MDB ? Apakah value added yang telah 1MDB tambah kepada tanah itu untuk mendapat untung buta antara 48 hingga 65 kali ganda berbanding harga belian dari kerajaan?

Itu pandangan saya lah ..... mungkin bijak pandai pro 1MDB fikir apasaja yang dilakukan oleh 1MDB adalah yang terbaik.


Oya, kenapa tidak Tabung Haji menunggu terlebih dulu hasil siasatan Ketua Audit Negara dan PAC sebelum buat keputusan membeli tanah 1MDB ?

PS - Tabung Haji kena tampil buat pengesahan perkara ini.

Share this article :

+ comments + 106 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 8:25 PM

Alhamdulillah......tanah "prime" di tengah2 bandaraya KL sekarang milik Tabung Haji yakni milik Melayu menerusi pembelian dari 1MDB....

Aku dah agak dari dulu lagi tujuan 1MDB ni memang untuk memperkasakan Bumiputera. Macam mana boleh tahu? Senang je....punca penentangan 1MDB paling kuat adalah dari orang2 kuat cina dan DAP. Yang lain, seperti rafizi,dsb hanya menyalak sebab menerima arahan dap.

Akhir kata....1MDB ADALAH INSTRUMENT YANG AKAN MEMBANTU MENGIMBANG EKONOMI YANG BERAT SEBELAH MEMIHAK KEPADA KAUM CINA!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 8:40 PM

Gali lobang tutup lobang...pinjam uwang bayar utang..lagu utk najib

....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 8:41 PM

Salaam.

Tindakan kurang bijak yg telah d jangka. Malangnya tabung haji yg jadi mangsa....beli brg dgn lebih 45 kali ganda dan lebih. Apakah org2 dlm tabung haji itu juga telah buta hati ? Satu malaya telah tahu nilai yg d beli dari kerajaan dan masih mahu setuju dgn perjanjian ini. Tak boleh DEAL utk harga baik jika masih berniat mahu membelinya ?
Perkara begini jika sahih tidak boleh d biarkan lagi. Tindakan drastik amat wajar d lakukan. Kalau mcm ni punya mekanisme tak payah sekolah pun boleh buat deal.
Tapi biasalah ini bukan urusan jual beli BIASA tetapi lebih utk selamatkan syarikat yg kononnya mega ini. Mega hutang apa bagus nya ?
Sekrg nampaknya perkara ini makin menjadi libiliti besar yg kian hari kian terselak......helai demi helai.....
Percayalah.......Najib telah dan mmg gagal.....dlm serba serbi hidupnya. Sekilas ikan d air tahu dah jantan ke betina atau pun pondan.....

Maaf terlajak kata......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 9:02 PM

mcm cite tiga abdul laaa...kamu yg bijak pandai blh kne tipu sipenyangak tue pasal ape?!! kamu tue yg bodah...da kne da si penipu jual sipenyangak....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 9:09 PM

Macam ni punya cara....duit simpanan dalam tabung haji bukan untuk buat haji tapi untuk upah haji diri sendiri...!!!!harap putrajaya tak kena gempa bumi seperti di Nepal....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 9:15 PM

Kalau bisnes untung buta camni...budak tadika pun boleh buat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 9:41 PM

bro din,

dia guna duit org simpan nk pegi haji. saya ingat org pas yg hina. Najib ke penasihat ke, tergamak mereka ambil duit simpanan utk buat haji.

boleh kita guna buku shit utk describe org yg hina mcm ni.

habis harta kita org2 melayu dan islam. apa hulubalang umno kononnya parti keramat org melayu buat ? hanya pejam mata? keramat lagikah umno? sekiranya najib pergi mereka jgalah yg akan memegang teraju. selamatkah org melayu?

di mana kita sekarang? apa org melayu perlu buat?

saya sajakah yg risau? saya sajakah yg fikir umno sudah bkn lagi harapan org melayu ?

bila baru kita kata sudah cukup ?

melayu hampa

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 6, 2015 at 9:47 PM

Assalammualaikum wmt,
Oooooooo! Macm tu cara 1MDB berniaga. Ambil tanah kerajaan dgn harga murah, kemudian jual dgn harga mahal yg berganda-ganda. Senang dan mudah buat untung.
Bila dah habis tanah itu dijual, tanah mana pulak yg akan jadi milik 1MDB untuk dijual bagi mendapatkan keuntungan mudah?
Kalau macam ni, InsyaAllah hutang 1MDB yg berbilion tu akan cepat dapat dilunaskan.
Mudah dan senang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 9:52 PM

Buta ka?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 9:54 PM

Apa hal si Din Penyu ni, oorg sibuk pasal PRK Permatqang Pauh, dia tak habis-habis pasal 1MDB....Boring...... Boring.....
UNDI pkr = TOLAK HUDUD

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
May 6, 2015 at 9:59 PM

Ini sudah jadi kerja syaitan dan iblis....

Kadang2 sudah tak ada apa hendak dikomen lagi.

Apa Muhyiddin & semua orang kuat UMNO buat ? Mahu tunggu apa lagi ? Masih belum mahu bertindak ?

Sudah terang lagi bersuluh 1MDB hanya "permulaan" kepada masalah yang lebih besar.

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
May 6, 2015 at 10:03 PM

Mungkin Najib ada simpan duit dalam tabung haji. Itu sebab dia rasa berhak untuk guna duit dalam tabung tu sesuka hati dia je. Harap tabung haji tak jadi macam skim Pak Man Telo. Ambik duit orang untuk bayar keuntungan tapi declare keuntungan datang dari bisness.

....................
Reply To This Comment ...................
anak p.e raja
May 6, 2015 at 10:12 PM

1 MBD - 1 MALAYSIA BANGANG DEVELOPMENT BERHAD

Now its seem PM nak bangangkan semua orang melayu beragama islam, lepas ni bangang apa pulak dia nak buat

....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 10:14 PM

orang berniaga mana boleh tunggu lama-lama..ada peluang mesti cepat .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 10:18 PM

1 MDB untuk memperkasa kaum Bumi..tenguk lah plan kerjanya.

....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 10:26 PM

Anon 8.25..
Dah tinggal tulang dengan kulit pun masih Alhamdulillah lagi ke ?
Padanla kena tipu..

....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 10:37 PM

Saya stuju dgn DinTurtle...

Kenapa nak ada 1MDB kalau setakat main business atas angin macam ni.

Kalau nak bantu Org Melayu kerajaan jual je la terus kat Tabung Haji dgn harga yang 1MBD dapat dulu terus.

Lagi satu 1MDB beli tanah TRX tu pun hutang..

Tapi bilaTabung Haji beli dgn harga cekik darah dari 1MDB kena bayar CASH.

Ini dah melampau...


....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 10:58 PM

Menarik DT. Aku tunggu berita dari Tabung Haji pula...

....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 11:09 PM

Sapa pula Pengerusi Tabung Haji?. Harus tahu juga kan. Salah satu top apple polisher tuh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 11:15 PM

cina pun takmau beli tanah tu dgn harga cekik darah.. tinggal tabung haji je la jd mangsa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 11:17 PM

epf tak berani buat, psl cina punya duit ada dlm tu.. tak berani kacau. tabung haji boleh kacau, semua yg simpan dlm tu melayu islam dan pakcik makcik kat kg yg banting tulang simpan duit.. depa tak bising punya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 11:23 PM

Ahmad Maslan ke ni?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 11:34 PM

Bonus nak tinggi pelaburan mestilah tinggi.lepas ni luth sewa k.terbang tu la pulak bawa jemaah.

....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 11:35 PM

Memperkasakan melayu kenapa organisasi bumiputera itu beli daripada 1mdb dgn harga yang sgt tinggi dr pembelian sebelum nye? skrg cina tgh menentang atau bertepuk tangan?

....................
Reply To This Comment ...................
May 6, 2015 at 11:42 PM

Padan la kuar statement 60 thun baru boley keluar caruman.... Tabung Haji da xde duit nk bayo pencarum....
giler ah...
RM2360 (RM3000) / RM60 sangat2 jauh nilainya....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 11:42 PM

Both 1MDB and TH are govt link. It's not unusual transaction.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 6, 2015 at 11:59 PM

Anon 8:26

Belajarlah tipu helah seni silapmata sama. Jangan jadi bendul pintu nanti setiap hari dilangkah dan dipijak-pijak orang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:00 AM

Adoi Din! Aku dah senak perut....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:06 AM

Aku involve dalam project Tun Razak Exchange (TRX). Project ni aku start dulu tahun 2011. Tahun 2012 aku di-shortlisted oleh 1MDB RE. Q2 tahun 2014, aku jadi "Preferred Bidder", yg lain semua kena reject. Masa tu semua design masih belum muktamad tapi semua design, CAPEX, OPEX, financial projection 30 tahun, legal implications dan semua risiko selama 30 tahun telah dibincangkan dan pada akhir 2014, semuanya telah selesai.

Masa Q2 2014, Signature Tower (tanah bangunan paling prime) sudah dijual pada company dari China. Beberapa plot development yg lain juga telah dijual pada syarikat2 dari luar negara.

Tujuan TRX dibina adalah untuk menjadikannya sebuah "Financial District" seperti negara2 lain yg stabil ekonominya, semuanya mempunyai financial district yg tersendiri. Setakat TH ambik 1 drpd 28 plot tanah di TRX memang masuk akal sebab TH merupakan sebuah institusi kewangan. Tak masuk akal kalau syarikat yg bukan institusi kewangan yg beli. Itu kita boleh kecoh! Sebab dah lari dari tujuan.

Seluruh dunia ikut Malaysia punya Wawasan 2020. Antara project untuk merealisasikan wawasan 2020 ialah untuk membina sebuah bandar yang lebih hebat contohnya Greater Kuala Lumpur dan projek TRX hanya 20% drpd Greater KL dan merupakan langkah pertama sebelum 2020. TRX dibahagikan kepada 5 fasa. Fasa yg ke-5 hanya akan selesai tahun 203x.

Saya rasa TH bukannya bodoh nak beli sesuka hati. Depa semua dah calculate betul2 dan dah tahu berapa lama nak dpt semula hasil pulangan ROI dan berapa banyak untung boleh dapat setiap hari, bulan, tahun dan setiap dekad. Lagipun, sapa tak mau tanah dalam KL? 1sqft dah cecah RM2,000. Mana ada tanah RM60/kaki. Kalau ada habak kat aku skarang. Nak jugak beli!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:06 AM

Aku ni dah lame sgt main property kat kl ni. Bodoh sgt la kalo tabung haji beli mahal camtu.kalau end user yg beli harga mcm tu pon ialah kategori bodoh tahap paling laknat 1 juta hp kuasa petala langit.mahal nk mampos.ni pulak tabung haji yg beli utk mendapatkan profit! Agak2 tu bodoh kuasa berapa la tu?? Xyah simpan tabung haji lagi la.tabung haji pon dh jadi tabung najib!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:07 AM

Kepala hotak hang. Tanah asal mmg dah milik kerajaan. Takde kene mengena dgn isu perkauman. Yang jual tanah kpd kapitalis cina pun kerajaan juga.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:10 AM

Din.... wahyu dah turun dari putrajaya
nak buat camna....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:29 AM

@Anonymous
tapi kan lagi bagus kalau jual murah je....tak payahla Tabung Haji keluar duit byk. Utk kemajuan org Melayu/Bumi juga kan?...kalau betul2 nak tolong Melayu la...KALAU.

tapi bila difikir balik dgn tingkah laku PM yg muah..muah dgn bukan Melayu terutamanya Cina cauvinis, mcm mustahil je niatnya nak bantu Melayu...kan..kan...kan

mcm kata pengomen di bawah...GALI LUBANG, TUTUP LUBANG.....org tak payah belajar tinggi2pun boleh buat urusniaga mega kalau diberi kuasa mcm 1MDB.

Maaflah sbb susah nak positif thinking dgn apa yg PM buat skrg ni. Makin punah Malaysia dibuatnya.

Harap2 penjualan tu TAK BENAR...dan prank....:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:34 AM

Alhamdulillah... Jho Low tu Melayu Isley rupanya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:34 AM

1mdb memang da bermasalah. Kita boleh komen macam2. Kalau tukar pm pun masalah tetap ade... apa langkah terbaik utk perbetulkan yg da tak betul kiranya setelah pm letak jawatan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:36 AM

Cybertroopers si najib yg disogok dgn duit selalu buat komen2 backup 1MDB. Saje nk alihkan fikiran rakyat dan cuba melihatkan benda yang jahil seakan baik pula. Muslihat kotor utk mengelirukan rakyat, sampai bila harus menipu?.. tiada agama ke? Tiada tuhan ke? Renung2kan dan mari bertaubat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:55 AM

aq cuma nak ckp kat pengurusi dan semua yg bertanggungjawab membeli Tanah tu ngan rega yg tak padan padan...duit aq simpan tak banyak mana betoi tp aq berpekin pekin nyimpan tuk p haji jika dijemput Allah bkn tuk menanggung 1MDB...kalo sampai abes nyawa aq tadapat p semuga Allah membalas segala putarbelit yg kowang buat kat penyimpan sampai anak cucu cicit piut susah nak idop...amin,,maafla korang pengomen nak kata aper pon kat aq kata la sbb aq bkn boleh nyimpan sampai berpuoh biliyen berates ghibu pon tarak...setakat nyimpan tuk ari tua idakla masuk bersamamu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:02 AM

@Anonymous
Tapi kalau jual murahkan lebih cepat tabung Haji dpt profitnya....berganda2 pulak tu..mcm yg 1MDB buat...beli murah je...jual semula mahal giler...dah dpt untung berapa byk sekelip mata?

so, siapa yg bijak dlm berniaga?....1MDB atau Tabung Haji?...aku pilih 1MDB sbb boleh dp0t profit margin yg sgt besar dlm masa yg sekejap....TEPUK TANGAN utk 1MDB....:)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:05 AM

Hanya satu cara shj utk Malaysia menyelamatkan diri drpd musibah 1MDB. Jatuhkan Najib dan "disowned" 1MDB. Biarkan ia melalui proses tuntutan mahkamah. Akhirnya ia akan sampai juga ke akarnya sungguhpun akan melalui masa yg lama. Tiada guna punyai berbillion ringgit jika anda seorang fugutif yg dikhendaki. Mana nak lari? Anak cucu 7 keturunan akan dihina. Pemberi2 pinjaman kpd 1MDB terpaksa "lick the wounds". Tapi negara akan malu sejenak. Jika diberi masa nescaya Najib akan terus cuba memulihkan 1MDB tapi berapa harga yg perlu dibayar? GLC mana pulak akan dicucuk hidung menyelamatkan musibah ini? Kumpulan Wang Pencen dan KWSP most likely. Kedua2 GLC itu masih punyai hampir RM1 trillion aset. Penyamun2 ini PASTI terlepas. Tak guna komen..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:11 AM

Hahaha.. Kita tunggu maklum balas dr tabung haji pulak. Harga yg ditawar tu mmg current market price kah. Hartanah tu tak tercagar kat bank ker. Kalu FGV yg beli xdak la nampak pelik. Co to Co. Ni Gov to Co.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:18 AM

Kalu btul alhamdulillah. Tp nama pun dah 1 Malaysia DB. Tgk senarai advisory, board dan top management. Ada gaya perkasakan bumi ker. By kena diagnosed neh

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:20 AM

Apa sudah jadi dengan pentadbiran agensi dalam pentadbiran Najib sampai dokumen rahsia boleh bolos? Kalau ketua organisasi/agensi tidak mampu kawal kerahsian pengurusan, baik jer pengerusi dan menteri dipecat. It's a matter of governance and secrecy.....regardless of the subject matter, or even if this is just a "frame-up". It's an open book that there too many opposition pak lebai every where in government offices and agencies. If you can't protect secrecy then you're dead. PM najib, are you going to keep quiet? Mampus lahhhh ini macam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:24 AM

INI LAH KEREJA MEREKA.........mereka memfaraidkan harta negara dan rakyat di antara mereka......Chedet dah kata yang tidak menyokong pemimpin tidak dapat harta faraid......kelang kabut mereka menyokong ketuanya kerana harta faraid.......walaupun mereka tahu itu salah.............rakyat marhaen bukan tahu apa-apa .........yg penting aku kaya, berharta dan dihormati oleh rakyat marhaen.......
Zaman berzaman perkara ini telah berlaku........semenjak Hang Jebat menuntut KEADILAN......DARI PEMBESAR DAN SULTANNYA..................hingga ke hari ini,,,,,,,,,,ini kerana ISLAM yang sumul (satu cara hidup) tidak dapat diterapkan seluruhnya kepada rakyat Msia terutamanya org Melayu.
Orang Melayu ISLAM masih ramai yang mendukung Perlembagaan Kafir untuk membentuk NEGARA.Al-Quraan dan Hadis diketepikan sama sekali Untuk Membentuk Sesebuah Negara.......Al Quraan dan hadis digunapakai pada nikah kawain dan harta pusaka.........hukum selebihnya merujuk kepada undang2 kafir (skular).........

Ini lah kesan dan natijahnya.........yang diberikan amanah menguruskan negara.....kaya sekayanya, takbur dan ................

Bangsanya menjadi melukut ditepi gantang...........hidup dengan meminta dan belas ikhsan

Jenerasi Muda Bangsanya Hancur.........memenuhi setiap pusat pemulihan AHLAK dan Pusat Pemulihan Dadah.....

Ekonomi bangsanya masih tidak sampai kemana selama 57 tahun MERDEKA..........

Hak Milik Tanah Bangsanya ...........mengikis teruk..........Hingga PM sendiri jual Tanah Melayu kpd Singapura..............

Bangunlah dan Sedarlah Bangsaku............Berjuanglah menegakkan Islam Sebagai Satu Cara Hidup........nescaya hidup Bahagia Di Dunia dan Di Akhirat.......ituJanjiNYA........

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 1:25 AM

Baca agreement... Beli tanah untuk develop condo... Kalau ftsq pon dah nak rm3000... Mampu ke melayu beli nanti... Ttpa bulan oct nanti... Warga asing je yg beli... Atau bile harga hartanah terlalu tinggi... Projek x laku... Collapse... Pendeposit gak yg rugi...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:35 AM

Lepas ni lembaga tabung dan fgvh pulak terminat nak beli tanah dari 1MDB.syooknya untung besar dalam jangka masa 80 tahun.wau pandainya beniaga ...I Love PM

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:55 AM

TH beli utk develop condo bg bakal jemaah menginap kot. Bkn utk investment tau dijual. Takpun bukak hotel ngan ofis sekali. Aku cuba positif dan cuba bygkan berapa persen dividen dan bonus TH akan announce tahun depan. Hartanah situ blh up pd harga berapa yer. Xsabar aku nak kira bonus neh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:57 AM

Tabung haji tiada hak utk membeli tanah kerajaan dgn nilai 60RM sekaki. Hanya 1mdb layak dan berkuasa terhadap tanah kerajaan. Sekurang2nya tabung haji dah untung kerana 1mdb tidak menjual dana mereka sebarangan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 2:15 AM

Dah aku kata Abang Burger tepi jalan pun boleh buat business cam nih kalau diberi peluang modal dan kemudahan cam 1MDB dapat. Tun M pun dah cakap 'Power, Power Station' tuh pun apa jadah nya license dah nak expired pun dibeli 1MDB. Nih kan pulak asset tanah dapat harga 'lelong' 1MDB jual cara 'kelong' mana tak untung kembung angin!

Beri Tanah banyak tuh pada Abang Burger 10,000 kali Abang Burger boleh dilahir kan untuk maju! Ramly Burger mungkin dapat dijenamakan sebesar McDonald seantaero dunia dengan wang sebanyak hasil 1MDB.

Tapikan rakyat didahulukan hanya dengan 'micro-credit' konon orang biasa tak akan tahu menguruskan jumplah wang yang banyak.

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 2:40 AM

1MDB ada 1 tanah anugerah di teluk dong melaka ...xlama lg tanah diaorg jual la tu

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 2:47 AM

PRK vs 1MDB
PRKecil....kecik nye berita....
1MDB... 1 Msia Dpt Berita...(bangkai)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 2:52 AM

Upin-ipin brothers berhad pun boleh meniaga macam nie....lepas 1 satu bala bijan bawak...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 3:05 AM

Sedih menusuk qalbu....darah mendidih tapi tak mampu tanpa bersatu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 3:21 AM

lepas pulak auditor syarikat ye… pelik btul. kanak2 lgi pndai buat keputusan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 5:38 AM

Ooo negara malaysia ekonomi sgt cantik la dr thun 2011?matawang ringgit meningkat ke setiap tahun?ekonomi stabil nk jgk ke implement gst..pikir logik pn bole la..puii macai

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 5:52 AM

pelik btul.. tanah kerajaan dibeli oleh syarikat kerajaan dengan harga murah pastu dijual kepada syarikat kerajaan yang lain dengan harga mahal? Untung sape dapat? Apa punya bangsat la..








....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 6:03 AM

WTF. Nak memaslankan pon berpada-pada lah macai oi! Ko gi cakap ngan Hassan Malek, Ismail Sabri, Azeez, Dahlan dorang boleh lopong mulut percaya. Ko ingat rakyat Msia khusus orang KL maslan macam korang?

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 6:50 AM

Semua comment cenderung kepada 1MDB dan PM. Kenapa takde orang yg persoalkan TH yg membuat keputusan untuk membeli. orang lain yg menjual dan kita yg membeli. Keputusan membeli di tangan siapa? Ko ingat Management TH buat keputusan ikut PM? Ko ingat management TH boleh menampung semua dosa dgn pembelian yg takde justifikasi? Ko ingat TH takde dosa, semuanya pahala?
Kalau betul lah, TH yang menurut perintah PM, siapa yang patut kita salahkan?
TH atau PM?
TH yang handle duit kita. TH patut protect duit kita. Bukan PM. PM/govt dpt duit kita melalui tax.
Pikir la wei! Jgn duduk bawah tempurung dan mengomel.. kalau dah anti kerajaan, buatlah dgn bijak.. jgn leave comment mengomel mcm takde pendidikan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 8:11 AM

Macam ada "conflict of interest" aje. CEO Tabung Haji bukan ke juga Pengarah dalam 1MDB?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 8:29 AM

Hampeh, melayu ni asyik kena tipu je..CEO pun bagi kat hindu...puihhh

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 7, 2015 at 8:31 AM

@Maliq Alsamani
Assalammualaikum wmt,
Tak mustahil 1MDB nak cover balik wang yg telah dikeluarkannya bagi membiayai kumpulan jemaah haji yg ditajanya sebelum ini.

Kalau tak silap, musim haji tahun lepas seramai seribu orang ditaja oleh 1MDB, sementara tahun sebelumnya seramai 600 orang.
Mungkinnnnnnnnnnn! Ini persepsi saya jer....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 8:38 AM

Kena makan coklat minda + clorox byk2 ni..dah totok sgt ni. Lg teruk dari ahmad maslan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 8:42 AM

Sediiih

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 8:45 AM

Bro its ur country..rumah ko sendiri..kene lah jaga..klau mak bpk aku x betul pn isap fit..aku boleh fikir mana yg baik..xkn aku nk biar adik2 aku yg lain biar trjunam klau dah nmpk mak bpak teruk sgt..ur country bro..bkn u sorg je nk hidup

....................
Reply To This Comment ...................
faqqirulkhoir
May 7, 2015 at 8:56 AM

Anon 9.41, salaam, gue pon tersentak baca berita ni. Tahap kezoliman yg tak bertepi. Gue tak marah orang2 tua, orang asli dan nelayan2 kecil di Rompin yg ngundi UMNO, munkin dia tak dapat maklumat, bertarung pagi petang untuk mendapat sesuap nasi, sungguh pun trtekan dgn GST dan serba manikam penipuan, ttpi bagaimana professor2, ketua2 pengarah, kepala tentera dan polis, kepala2 hakim, pengamal media dan sebagainya, yg dgn inayah Allah jua bolih membaca dan celik maklumat ttpi dalam diam2 dan secara terang2 menyokong sipendurjana yg mengguna duit simpanan untuk yg nak menunai rukun haji. Gue berputus dari kelompok ini.

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 9:10 AM

Hang jawab ka hang cerita ? Patut lah kalut.....
cuba hang tengok property player tu cerita......buleh ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 9:31 AM

Segala rahsia bolos sebab masih ada orang yg tak sanggup bersekongkol dgn dia, masih tau had dan batas2 kesetiaan pd ketua yg zalim.

....................
Reply To This Comment ...................
Tabung haji najib yang punya hahaha
May 7, 2015 at 9:44 AM

Sapa rajin cuba baca habis report tu sbb ada risk assesment. Siap sebut lagi pasal property glut bila dan kalau siap bangunan tabung haji tu tapi masih dai rekemenkan untuk beli tanah tu. tngk risk assesment tu pun kita tau orang bodoh je rekemen beli. Pastu dia rekemenkan beli. Dah hilanh dah duit tu sebab dah jual. Dengar cita beli cash siap

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 10:01 AM

Audit n PAC dh buntu.
Depa tu pkai audit dgn kelulusan Chartered Accountant
Chairman TH chum tngn RM.
RM ada masters dri US,n kelulusan yg pling power d Maysia

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 10:02 AM

Basically 1MDB got Plot 1 for RM4 million from the Government and now Tabung Haji is paying RM194million.

For Plot 2, 1MDB got it for a mere RM8.9 million and Tabung Haji is buying it at RM578 million.

That is an average of between 48 to 65 times more for the same piece of Government land with the poor depositors money. Might as well gov. sell directly to TH at RM60/psf. 1Mdb should not have been set up at all.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 10:46 AM

Bangang bertingkat-tingkat. Tak rasional langsung

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 10:49 AM

TH dah nafikan hal ini. Tapi sekiranya benar TH beli pun x de masalah kerana pelaburan yg menguntungkan walaupun dalam jangka panjang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 10:58 AM

salam,
pengerusi th kata maklumat salah. pegawai kat th diam ajer. kena tunggu th saman fitnah kat blog tu baru boleh caya cakap pengerusi ni. masa 1mdb mula nak operasi, ada tak iklan kerja? aset semakin bertambah, kerja kat sana tak bertambah ke?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 11:01 AM

alhamdulillah???? syukur utk perkra yg mcmmana tu bro.. baik membeli/memiliki harta utk kepentingan bangsa dan agama memng bagus, yg p beli kat 1mdb pasI apa.. TH lebih berpengalaman la.. kalau nk dia boleh beli dulu dari 1mdb, 1mdb ni dah jadi mcm org tngh ke.. kalau tk de arahan tak jadi pembelian ni... undur najib

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 11:11 AM

Kau nii tak pernah kerja kut. PM tidak perlu tulis surat dia cakap saja, kita orang bawahan terpaksa ikut kalau tidak kita hilang kerja. Itu yg terjadi sekarang nii.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 7, 2015 at 12:02 PM

@Anonymous
Assalammualaikum wmt,
Soal bodoh tak bodoh tak timbul. Apa yg dikhuatirkan ialah adakah ianya arahan atau permintaan PM. Bukan atas keperluan niaga TH.

Kalau bergantung kpd kemampuan unit 'pengkaji pelaburan' kenapa pernah terjadi pelaburan TH dlm BSKL yg rugi hingga membawa ke mahkamah? Ingat tak kes itu dulu?

Pelanduk mungkin boleh lupakan terat, tapi jerat tak akan lupa.
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 7, 2015 at 12:10 PM

@Anonymous
Assalammualaikum wmt,
Biasanya, manusia yg dah buat salah akan lakukan pelbagai cara untuk tutup kesalahan dan kesilapan. Dan ianya akan dilakukan secara tersorok atau tersembunyi.

Justeru, bila buat kerja secara menyorok, kemungkinan besar yg akan terjadi ialah kesilapan demi kesilapan dan kesalahan demi kesalahan.

Membiarkan yg bersalah membetulkan kesalahannya secara tersembunyi akan memudaratkan yg lainnya. Akan ada banyak lagi pihak berkaitan akan terlibat sama. Masalah akan bertambah besar dan banyak.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 7, 2015 at 12:18 PM

@Anonymous
Assalammualaikum wmt,
Tak mustahil semua itu terjadi atau sengaja dibocorkan kerana pihak atasan yg menguruskannya bosan atau tak setuju dgn apa yg diarahkan. Nak lawan takut kena gam.

Maka sebagai tanda protes, bocorkan saja segala rahsia yg tak sepatutnya diketahui umum.
Jangan sangka 'angguk' itu bererti setuju. Kekadang ianya kerana terpaksa.
Wallahhu'alam.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 7, 2015 at 12:28 PM

@joetamchi
Haisey mannnnnn!
PRK tak sepenting 1MDB kerana ianya tak akan merubah kerajaan dan pentadbiran negara.

Tapi 1MDB kalau benar-benar seperti apa yg disuarakan Tun M boleh melingkopkan negara dan menghapuskan kerajaan yg ditunjangi Melayu.
Tepatlah dgn langkah menghilangkan nama Semenanjung Tanah Melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 12:33 PM

Ya ada satu orang nama haji jho low tu pon banyak kali pei dubai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:01 PM

betul ke statement nie... if betul kenapa tabung haji jadi mangsa... mangsa penipuan kroni... kenapa masih ramai yang buta hati tidak nampak issue ini...

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 7, 2015 at 1:08 PM

Assalammualaikum wmt,
Tutup buku ler pasal TH beli tanah 1MDB ni.
Pengerusi TH dah buat kenyataan bahawa berita itu tak benar......
Padan muka kita semua....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:12 PM

Kalau tak betul citer ni, harap TH saman blogger ni...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 1:35 PM

Maaf mencelah……EPf,Tabung Haji semua GLC kerajaan. Mesti lah kene turut kata Boss….kalau dia minta. takkan nak mengalah lak……. same gak BOD 1MDB ….kalau kena tunjal ngn Boss Besar……mesti agree jer…betul tak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 2:09 PM

Hahahaha..bukan main otak hang ligat duk jilat..bangang xabis2..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 2:38 PM

TH memang tak reti bisnes jika sanggup beli mahal camtu. sepatutnya kena nego lagi. dah alang2 1mdb pun beli murah giler...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 4:35 PM

Mula2 nak songlap duit KWSP.. orang marah cancel.. tup tup ada orang tiup wisel bagitau geng 1MDB nak songlap duti TH.. menggelabah bagi kenyataan sampai tersasul.. kejap tak beli, kejap beli.. memang ikut stail 1MDB juga..

Pemimpin yang zalim(kaki putar belit dll), pecah amanah, salah guna kuasa, bolot harta negara, makan duit rakyat satu hari nanti akan terima balasan. Cepat atau lambat je.. Allah bersama orang-orang yang dizalimi.. Cukuplah Allah sebagai penolong kami. Amin.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 4:39 PM

Haha aku rasa seronok dan lawak dengan 1MDB ..apa kretia pengurus untuk membuat wang tanpa berfikir dan bersusah payah...sekarang tanah kerajaan dibeli murah dan dipaksa tabung haji beli..nanti bila abis dijual...mungkin rakyat malaysia akan dijual ...kalau seorang dijual rm3000 seorang kalau 37 juta orang sekarang ..beratus juta 1 mereka dapat...ditambah gst..tak cukup wang lagi...benar kata Tun ..1mdb adalah masalah dan agenda disebalinya ditubuhkan...

....................
Reply To This Comment ...................
May 7, 2015 at 4:50 PM

esok aku nak keluar duit tabung haji tinggalkan rm1300 cukup sebagai yuran daftar haji...lepas tu transfer gi Al Rajhi Bank dpt gak dividen tetiap bulan....sebagai tanda protest

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 5:00 PM

Hutang berbilion ringgit 1MDB menyebabkan risiko kepada sistem kewangan negara. Sistem perbankan negara boleh terjejas gara-gara 1MDB tak mampu nak bayar hutang.

Walaupun Gabenor Bank Negara memberi jaminan isu 1MDB tidak memberi tekanan kepada sistem perbankan negara, pihak luar melihat sebaliknya. Nilai matawang ringgit menurun dan penurunan penarafan kredit Malaysia oleh agensi rating antarabangsa.

Ekonomi negara mulai goyah. Cukai baru dikenakan terhadap rakyat untuk tingkatkan pendapatan negara. Pengenalan cukai baru bagi meyakinkan pelabur luar bahawa kemampuan kewangan negara masih kukuh.

Saya berpendapat krisis hutang 1MDB ini sangat serius yang mana pihak berkepentingan terdesak untuk mencari apa sahaja dana untuk membayar hutangnya.

Suka atau tidak kita perlu akui Malaysia bakal menjadi seperti Greece.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 6:01 PM

Betul. Tetapi itu satu pilihan . Property tu d paksa beli?.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 6:11 PM

Pelik pemikiran mcm ni.. bila masa ntah memperkasakan melayu..tk rasa perkasa pun sekarang ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 6:15 PM

tidak tahu situasi sebenar, org kl mungkin boleh bagi hint harga hartanah yang dibeli oleh TH ikut pasaran atau tidak. Jika tidak ikut pasaran, saya hanya boleh kata.. baik tukar nama Tabung Haji tu kepada Tabung Najib...

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 7, 2015 at 6:28 PM

@Anonymous
Assalammualaikum wmt,
Nak nego macam mana?
Yg jual tangan kanan. Yg beli tangan kiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 7, 2015 at 6:57 PM

Org Melayu x yahlah mudah melenting. Blogger yg membawa berita ini tergolong dari org fasik. Kamu sepatutnya siasat atau sekurang2nya tunggu kenyataan TH. Kenapa sokong berita fitnah bertujuan memecahbelahkan Melayu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 8, 2015 at 2:54 AM

Sekarang jawapan sebenar sudah keluar.... Ramai terkesima... Dun pun terkesima... Dah aku katakan wahai Din turtle... Tulisan aku kau tak release... Takper...mungkin tak penting atau tak ilmiah... Sekarang amacam...sudah terkesima kan..... Tolonglah Din...jangan jadi melayu yg macam ni.... Buruklah rupa kalau cara cegini..... Aku dah kata...tak mungkin kerja bodoh nak di buat terang2.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 8, 2015 at 4:16 AM

Rahsia? Benda yg memudaratkan biarlah org tahu. Sape suruh berahsia? Apsal tak buat macam biasa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 8, 2015 at 12:41 PM

rakyat sebelum 1mdb:roti canai rm.0.70 sen.

rakyat selepas 1mdb+Th : roti canai. rm 33.60

diorg kt atas untung, konon negara maju, 2020 lh.

kami org bwh terutama pencarum th kn tanggung hrga naik melampau, sewa tinggi,kije overtime..

pastu suruh laung. 1 Malaysia... apekebende daa

....................
Reply To This Comment ...................
May 8, 2015 at 3:02 PM

CEO dan Tim CEO Tabung Haji juga mempunyai kepentingan dlm 1 MDB. Ya ke ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 8, 2015 at 6:03 PM

@Anonymous

nie kelakar bodoh... tanah prime nak tolong orang melayu beli harga banggang yang kompem2 dah rugi...

utk orang banggang mcm ko.. aku bagi contoh mudah...

senang cite.. macam rumah...
tuan tanah (kerajaan) jual kat 1mdb (pembeli pertama) harga rumah dia jual murah.. 700k.. harga murah...

then 1mdb pulak jual rumah yang sama... nilai harga anggaran = 700k nye harga rumah... tapi si bodoh TH beli pada harga dekat 40juta....

sooo skrang nie.. ko rasa tabung haji leh ke buat untung? nak jual balik ada ke orang bodo yang nak beli balik dari tabung haji harga 40juta...? alih2 rumah tu jadi rumah terbiar..

sooo... apa akan jadi nnti... tanah tu.. harga dari 80 juta.. dijual pada harga 700 juta.. agak2.. kalau buat pembangunan leh laku ke? ada ke orang nak buat pembangunan kat situ.. sooooo dah sah sah... tanah tu jadi tanah terbiar je nanti..

tolong melayu la sangat... nie sah sah umngok.. tak tau ekonomi.. dah la bro.. jgn malukan diri sendiri.. rakyat malaysia tak sebanggang anda...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 3:33 AM

Ekonomi kapitalis biasa la tu bro.ble thjeeeee tlibat sama ke?dperbodohkan satu hal amik duit org nak g hj satu hal lg.jib goat 42jutapun tak jwb lg.bkali2juta ni biar eeeee yg jwb dulu.jd jgn lupa bhgn susah pyh eeeee n kroni lain.ok bro.bg reza buat filem lucah no 2 tajuk kankung n king kong.duit masyuk dosapun masyuk.org2melayu gerenti tak kisah punya merekapun bangga anak melayu dpt ke holiwod.pakai duit tabung hj pulok kelas gtu.bg jho lo buat bjolipuntak apa2juga.ye bro.semogaTUhan selamatkan msia kita dr org2zalim n kianat ini

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 7:43 AM

Kedua dua entiti berbedza. Tabung haji ada hak ke beli harga murah? Adakah TH bodoh beli ikut arahan tak ikut SOP? Jawapan boleh diperolehi jika ada penyiasatan SPRM, Polis, PAC dan peguam pembangkang. Aapa yang ada setakat ini hanya tuduhan yang belum terbukti. Pembangkang kalu jujur dan berani bukan politik sila ambil tindakan undang-undang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 9:50 AM

Jho Low yang guna duit 1MDB itu Melayu ke?

....................
Reply To This Comment ...................
gsk
May 9, 2015 at 1:14 PM

umno kalau buat keja smpai trkantoi last2 mesti nk salahkan cina..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 1:16 PM

Ade org yg pendirian mcm nie la yg bleh mnyebabkan bn mmpertahankan kuase 1000 thun lg

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 1:44 PM

Tiga perkara yang patut kita tahu. Conflict of interest...Selain Chairman Tabung Haji yg baru tu....

- Tan Sri Ismee Ismail, CEO dan Pengarah Urusan Tabung Haji merupakan ahli Lembaga Pengarah 1 MDB
- Dato' Johan Abdullah, Timbalan CEO dan Timbalan Pengarah Urusan Tabung Haji merupakan Pengerusi anak syarikat 1 MDB iaitu 1MDB Edra Energy Sdn Bhd
- Tan Sri Datuk Dr. Abdul Samad Haji Alias, Ahli Panel Pelaburan Tabung Haji merupakan Ahli Panel Penasihat 1 MDB

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 9, 2015 at 7:22 PM

nak tolong melayu lahanat apa jual harga macam tu ? bangang sikit2 dah lar. weyy macaiii

Post a Comment