........... Najib Mengaku Hutang 1MDB Terlalu Besar Dan 1MDB Perlu Diselamatkan ! ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Najib Mengaku Hutang 1MDB Terlalu Besar Dan 1MDB Perlu Diselamatkan ! ?

Tuesday, May 19, 201562comments




Nah, anda dengar sendiri apa Najib kata mengenai PEMULIHAN 1MDB -

0:31 - Kita percaya bahawa langkah2 pemulihan boleh kita lakukan untuk mengurangkan jumlah hutang 1MDB dan inilah perkara yang sedang diusahakan oleh pihak kerajaan. Saya yakin MOF boleh bersama2 memastikan pelan pemulihan itu dapat dilaksanakan walaupun kita berdepan dengan begitu banyak kritikan. Lambat laun kita boleh membuktikan bahawa langkah2 menyelamatkan ataupun memulihkan 1MDB boleh mencapai matlamatnya.




KLiK ke Youtube

Kerajaan mengakui bahawa jumlah hutang 1MDB terlalu tinggi ?

Dan kerajaan sedang melakukan langkah2 pemulihan atau menyelamat ?

Menyelamat ? Adakah 1MDB sememangnya dalam keadaan kritikal ? Menyelamat itu tidak samakah dengan bail-out ?


Dan dari segi apakah peranan MOF atau Kementerian Kewangan  dalam usaha menyelamat 1MDB ini ?

Tidakkah sebarang usaha menyelamat yang memerlukan suntikan dana awam perlu juga menunggu hasil siasatan forensik audit terlebih dahulu ?



Saya mohon Najib dapat berterus terang dalam isu ini. Tidak perlu tunggu audit kerana ternyata Najib @ kerajaan TAHU sesuatu yang rakyat tidak tahu. 

Itu yang rakyat nak tahu apanya .....  

Bukankah era kerajaan LEBIH TAHU sudah berlalu ? Ni apa cerita ni ?

Share this article :

+ comments + 62 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 6:45 PM

Mtk audit forensik je. Bg clear.

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 6:48 PM

@AnonymousPoint saya, Kenapa Najib sendiri tidak tunggu audit forensik sebelum memulakan langkah menyelamat ?

Pastinya Najib TAHU sesuatu sehingga boleh dibuat keputusan menyelamat itu. Dan ITUlah yang kita nak tahu. Tidak perlu tunggu keputusan audit .... sama seperti Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 6:51 PM

Terima kasih DT buat caption tu..sebab saya MELUAT sangat nak dengar sendiri atau tengok muka ahjib..


....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 6:51 PM

Suruh badan bebas buat due - diligence keatas semua aset dan hutang 1MDB. contoh bagi akaun bank, pihak yang manage akaun kena keluarkan Akuan Berkanun mengenai baki tunai sebagaimana Malaysian Accounting Standard dan dapatkan pengesahan bank status akaun serta baki. Itu kebiasaan maaaa.

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 6:51 PM

Bro..era kerajaan lebih tahu diganti era kerajaan tak tahu. Payah ni

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 6:58 PM

Dsh banyak kali putarbelit akhirnya dah terbelit. Bila ditanya berkenaan hutang 1MDB dia kata kena tunggu audit. Bila dah tau hutang dah jadi bertambah banyak tak payah tunggu audit, kena selamatkan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 7:00 PM

takdo kojo cari kojo
ado kojo tercongang congang
niago buloh kasap po
untung takdo modal pun losap
itu namonyo niago orang bangang apo...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 7:00 PM

Kalau kasi kat Tun M RM42b tu, macam2 beliau boleh buat. Mana dia penasihat yang hebat tu ? Mana dia konsultan yang hebat tu ? Otak genius Tun M sorang nampaknya adalah lebih baik daripada otak berpuluh2 penasihat yang masih belum mampu nak memberikan idea yang lebih bernas dalam menjana pendapatan negara. Saya percaya, kalau Tun urus ekonomi negara, Tun tak perlu wujudkan BR1M dan GST kerana pendapatan rakyat adalah mencukupi untuk keperluan selama sebulan. Rakyat masih mampu berbelanja kerana Tun bijak mengawal inflasi.

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 7:24 PM

Rasanya antara persoalan Tun M ialah cam mane kerajaan boleh menjadi penjamin 1MDB.Bilernya Najib nak jawab?

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 19, 2015 at 7:26 PM

Assalammualaikum wmt,
Ha! Tahu pun yg 1MDB ada banyak hutang. Hutang yg keterlaluan. Melebihi kemampuan.
Bila Tun M tanya dulu kenapa tak jawab?
Sekarang kenapa Najib boleh tahu pulak sebelum Auditor Negara selesai buat kerjanya?

Bahasa ringkasnya ialah Najib tahu, tapi takut nak jawab pada Tun M.
Dgn Tun dia tak berani jawab sebab takut akan banyak soalan susulan yg akan memakan dirinya kerana dia tidak benar-benar tahu apa yg berlaku dlm syarikat pelaburan kerajaan itu.

Apapun yg jelas ialah Najib tak tahu bagaimana 1MDB diuruskan. Ianya diserah bulat-bilat kpd orang lain tanpa pengawasan. Dia yakin dan percaya dgn apa yg digula-gulakan oleh orang kepercayaannya.
Setelah Tun M bangkitkan dikhalayak, baru Najib kelam kabut nak ambil tahu dan hasilnya itulah seperti apa yg diluahkannya - Hutang 1MDB Terlalu Besar.
Setelah sedar dia tak ada cara lain melainkan menyelamatkan hutang itu dgn bantuan kewangan kerajaan.

Cakap kasarnya, "Masa buat pinjaman diam-diam, bila dah tak mampu bayar baru nak minta tolong dari kerajaan."

Jawabnya, segala kongkalikong akan ditanggung oleh kerajaan kerana 'ketidakcekapan pemimpin nombor satu negara'.
Hampehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!

Lepas kenyataan itu tak mustahil Najib akan adakan road show meminta faham masalahnya dan jangan marah kalau dia gunakan duit kerajaan untuk 'bailout' 1MDB. Dia terpaksa dan dia minta dikesiankan.

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 7:29 PM

Nampk nya menteri2 MT umno ketua bahagian yg selama ni konon nya kata 1MDB tu tak ada masalah berbohong lah ye...sedangkan depa tu tak tau apa pun...

najib sendiri dah buka pekung..berbelit2 kenyataan..mcm ni nk jd pemimpin yg bertanggungjawab pd negara dan rakyat...dulu canang nk hapus Akta Hasutan lepas tu tarik balik konon nya jd hero..tu pun ahli umno tak buka mata dok kena penipu ngn lidah bercabang ni..lepas tu canang pemberian BR1M dari kerajaan BN .tup tup ckp br1m idea bank negara..jd najib ni otak blur satu idea pun tak dak ke ? lepas ni ntah dia kata GST bukan idea dia tp idea bank negara ntah...

susah dpt pemimpin kaki kelentong...ingat kan abg non ja kaki penipu upernya najib 2x5 ...

sedar2 lah org umno...org mcm ni nk harap jd presiden dan PM...

makin lama makin haram jadah je perangai nya..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 7:33 PM

Dah tau banyak hutang kenapa pi beli lagi private jet najib oiii...

Baca chedet najib rebuts...masaklaa najib..mana mau lari..peluru datang bertalu2...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 7:48 PM

I have said this before and i am saying it again as below:

EXPLAINING AWAY THE TRUTH

It is no good at all
to conjure all sorts of reasons
to explain away truth:

One could subscribe to truth
only when one has self-respect in the first place;

When a man tells untruths,
he has no respect for himself
and little would he do better for others
except for his own gain;

And when a man tells lies,
he has a tendency to forget:

With one lie after the other,
eventually he would be caught
in his own tangled web:

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 7:55 PM

ibarat berakit keair terjun....time and tide waits no men.... berkuntau je lebih., abuk pun tarak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:02 PM

Macam mana satu company yang di back up oleh kerajaan boleh berhutang sebegitu banyak tanpa melalui kabinet?

Dalam kes 1MDB ni ada dua kemungkinan:

1. Memang ada "fraud" dan "embezzlement" sehingga mengakibatkan hutang sebegitu banyak OR

2. Misconduct of the management and very poor corporate strategy (siapa pengerusi/punahsihat?) sampai hutang sebegitu banyak and tak da return yang cukup even untuk servis hutang tersebut.

In any case, yang #1 tu memang teruk lah dan even #2 pun actually show the incompetency of the chairman and pengerusi of 1MDB which pahlawan bugis aka cina celup ah Jib Gor.

This mean Najib should resign! regardless of the Audit negara/PAC findings!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:03 PM

inilah kesannya bila kite dapat PM yg mengaku keturunan Lanun dan berbangga dengan warisan Lanunnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:14 PM

Sebab tu la GST terpaksa dilaksanakan. Tak boleh tangguh2 mcm dulu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:14 PM

Akhirnya terbongkar jugak, kalau Tun Mahathir tidak bongkar, maka ianya akan disenyapkan

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 8:15 PM

Saya yakin MOF boleh bersama2 memastikan pelan pemulihan.......

Hmmmm......siapa pula Menteri MOF ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:16 PM

salam,
betul la apa yang tdm buat. tanya soalan apabila syarikat yang dikaitkan dengan kerajaan buat hutang banyak. hutang sampai tak terbayar bunga, apatah lagi pokok. jadi yang hairannya kenapa blogger berbayar marah sangat kat tdm dan kata ahjibgor dah jawab. jangan pulak kata bro dt spin cerita. saya pun dengar 1mdb berhutang dan kerajaan pulak kena fikir untuk selesaikan masalah tu. dah tak ada kerja lain agaknya kat mof tu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:23 PM

dari cara najib cakap ni, nampaknya dia dah tak melawan lagi pasal 1MDB. tak ada lagi nak nafi nafi. 1mdb ni ok ke untung ke tak de dah. harap cacai cacai jib ni pun berhentilah kata 1mdb ni ok ya ..keh keh keh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:25 PM

Tiada sinar di wajahmu DT... Maaf... Molek di luar.. Pepat didalam. Benar bagai dikata org senak dahulu...... Hidup "MELAYU".

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:27 PM

Tgk kat newsfeed pagi tadi hutang negara as of March 2015 is 600 billion rggt. Lps tu tgk semula masa tgh hari dah tak de dah newfeed tu...

-sharifah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:29 PM

Yg ni i dapat dari cariforum... ada orang tanya dimanakah duit tu semua... jawapan yg mudah ada seorang forumer blastoff bagi jawapan di bawah



Aku bagi dalam bahasa yang mudah di fahami majoriti rakyat je la terutama orang2 kampung , camne boleh terjadi pembelian aset2 kerajaan pada harga amat murah , tapi pembelian aset2 tenaga dari company luar pada harga mahal nak mampus lah plak walau dah nak kiok tempohhayatnya tu , yang akhirnya membawa kepada kerugian 42 billion tuh .

Pertama kita semua kena faham tujuan 1MDB di wujudkan adalah untuk seleweng duit rakyat atas nama pembangunan negara .

So, modus operandi 1MDB nih sama je permulaannya tu macam NFC, mintak pinjaman atas alasan perlukan modal untuk buat projek pembangunan rakyat. Pinjaman yang di pohon termasuk sekali pembelian aset dan perlaksanaan projek atas aset tu kelak.

Kertas kerja di rangka siap dengan plan pembangunan canggih manggih dengan partner joint venture yang dah stuju nak bagi modal certain amount kira macam gerenti la tu termasuk gerenti dari kerajaan sendiri dalam bentuk bertulis atau surat support aje , di serahkan pada bank untuk menyakinkan bank2 yang projek tu pasti akan berjalan once duit pinjaman dah dapat nanti.

Manakala aset yang nak di guna untuk projek tu perlu di beli semurah mungkin , kerana yang nak di selewengkan adalah duit pinjaman untuk buat projek atas aset tu, so lagi murah aset lagi banyak la lebihan pinjaman akan wujud kelak nanti , lagi kembung kantong tauke 1MDB di buatnya .

Nak cari kat mana yang paling murah zaman la ni kan melainkan korek aset kerajaan je la yang terdaya pun , so berlakulah penjualan aset kerajaan pada harga tak masuk akal murahnya tu .

Once pinjaman lulus, lepas beli je aset tu duit yang nak di guna untuk buat projek tu di huraaa ke lain la jawabnya , modal si partner join venture pun dah lesap kemana hala gak la .... sebab tu sampai ke la yang tinggal adalah tanah je apa projek pun tarak atasnya.

From time to time value aset tu je di lonjakkan , agar menampakkan seperti duit pinjaman tersimpan dalam nilai aset tu, tapi sebenarnya lebihan duit pinjaman yang patutnya di buat projek dah di guna buat mengkayakan bapak jaws aje.

Manakala cara untuk seleweng duit pinjaman untuk buat projek tenaga plak , cari company tenaga yang dah nak kiok .

Deal dengan company tu untuk dapat mark up price,yakni dalam s&p di sebut nilai yang cukup tinggi ya amat yang sekarang ni orang dok riuh tu , tapi yang benar2 di terima penjual tu sket je memadai dengan jangkahayat nak kiok tu, lalu dia akan pulangkan lebihan yang banyak tu pada si tauke 1MDB semula.

Lalu tauke 1MDB dapat enjoy lah lebihan duit pinjaman tu , kerana dapat pinjam banyak tapi hakikatnya beli murah ya amat lah plak walau dalam dokumen rasmi tertera pembelian harga yang mahal nak mampus tu .

So pemulangan duit mark up tu tak boleh di buat direct kang dapat di trace lah kan penyelewengan tu, lalu tauke 1MDB nih akan sarankan kawan rapatnya yang akan berlakun seperti buat transaksi dengan company tu , lalu company tu pun bayar la pada kawan rapat di tauke 1MDB nih melalui transaksi lakonan tu

Lepas dia terima duit maka dia pulangkan terus la duit tu pada tauke 1MDB nih yang akan beri pada dia habuan kerana peranannya sebagai pelakun tu. Pelakon tu jlow lah kan .

Gitulah di keroje kan duit pinjaman 42 billion , yang tinggal adalah aset2 yang perlu di lonjakan nilai secara berterusan untuk menampakkan seolah2 kesemua 42 billion ada dalam bentuk aset tak pi mana walau projek hartanah tak jalan sekalipun sejak pinjaman di buat sampai ke la .

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 8:29 PM

JANJI ALLAH ITU PASTI.....

AMBEK LAH MASING2 PUNYA BAHAGIAN......

Menzalimi....
Menipu
Menyamun
Demi masa.....
Sesungguhnya manusia itu d dlm kerugian......
.........

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
May 19, 2015 at 8:40 PM

Tikus nak betulkan labu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:41 PM

@Anonymous
dah tak ada modal nak respon...alih alih kutuk orang tak ada sinar di wajah!

hehe... Ni memang sah protege Cina Celup aka pahlawan bugis: Ah Jib Gor

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:41 PM

Persoalannya sekarang, berapa lama rakyat malaysia khasnya cucu cicit kita akan tanggung bala hutang 1mdb ni...

49B bukan kecik anak..

Kalau tak de 1mdb ni adakah negara kita akan miskin?

Yang jelas, 1mdb sangat memalukan negara. Nilai ringgit jatuh.

Ya Allah..selamatkan negaraku tempat tumpah darah ku ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:42 PM

akhirnya AG ngan PAC akan bg tau hasil siasatan,x da penyelewengan,itu lah permainan ahjib,dia yg control semuanya kan?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 8:47 PM

Kalau hutang 1MDB RM42 Billion bermakna aset terkumpul yang dibeli dari urusniaga berjumlah lebih dari itu. Faedah sahaja RM2.4 Billion setahun. Kalau 5 Tahun, mencecah RM11 Billion. Dah jadi RM53 Biiion semuanya.

Saya berpendapat, jual sahaja semua aset yang ada dan bayar semua hutang tu dan negara tak perlu berniaga benda yang tak tahu hujung pangkalnya dan mengharapkan pula pada penasihat-penasihat yang sangat-sangat rapuh penggantungannya.

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 8:52 PM

Pelik - kalau dah beria ia sebelum ini mengatakan 1MDB tidak bermasalah (sihat) tapi kenapa perlu kepada "pemulihan" Bukan kah diantara maksud pemulihan itu diantaranya mengembalikan sesuatu kepada bentuk asalnya ,memperbaiki, memperbarui, mengembalikan apa saja yang sudah hilang, salah penempatan atau tercuri atau dalam erti kata yang lain kalau dah sihat (tak sakit) kenapa perlu kepada pemulihan ? Minta tolong para pencacai Najib bagi sedikit pencerahan.

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 9:08 PM

@dinturtle
Nak tanya sikit la din.....apa yg anda buat ni salah ke? Apa maksud anon 8.25 tu ? Saya amat bangga apa yg anda paparkan demi kebaikan. Tak sangka ramai gak yg buta mainan najib ni....Berlambak FAKTA tapi masih jugak BEBAL......
Apa punya minda la diaorg ni....suka ke kena tipu ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 9:27 PM

Amat malang apabila negara ditadbir oleh PM yg sentiasa keliru dan mengelirukan. Membelit dan akhirnya mati terbelit.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 9:38 PM

Kejap hutang RM600B kejap RM950B, mane satu yg betul? Yang pasti, rakyat maleis yg kena bayar. Macamana? Cukai, jual harta kerajaan dan cukai. Untuk ape? Sepatutnya utk pembangunan tapi hanya 15%, yg lain? Emolumen(gaji) dan belanja ahli2 politik. PM lanyak 80%. Itu yg beli jet baru, belanja beli bunga RM3juta, bil letrik Sri Perdana RM10juta setahun, lawatan luarnegeri lebih banyak drpd duk dlm negeri, sekali jumpa ketua bhgn sorang RM500k(60 org), sekarang ada kelab timb.ketua bhgn(dengar RM500k juga sorang). Dgn lain perkataan, PEMBAZIRAN, KETIRISAN DAN KORUP.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 9:57 PM

Mana para penjilat najib yang kelmarin tu bukan main berapi2 lagi... siap tanya " tun mau apa lagi"... hari ini semua pakat2 sorok kepala?...
Syabas para cybertroop tun dan pembela rakyat..... dt, KD, jmd, ostb dll...
Kita bukan nak m3nang, tapi nakkan kebenaran dan nak pm sedar yg dia tu sedang menjahanamkan sokongan keatas umno....

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 10:02 PM

Knp belum Tangkap Fatso Jho Low dan kuncu2 nya, knp belum Tangkap pengarah pengarah dan pengurusan yg telah luluskan transaksi yg lebih penipuan dari pelaburan. Get our money back

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 10:03 PM

Point simple. Siapakah memulakan masalah ini? Kenapa mesti tunggu lapuran audit?, kalau ianya tidak bebas dari gangguan? Laporan audit tu masih berintegriti lagi ke?

Serius aku semakin geram plak. puih....!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 10:05 PM

Tak tahu le apa nak kata kat PM kite ni,dulu ade austism kot,blur mcm berada dlm dunia tersendiri,bberapa tahun lepas pasal skim gaji PA SBPA pun sama jugak blur hingga pihak atasan JPA merangka skim gaji yg hanya menguntung golongan JUSA keatas saje dan golongan bawahan dpt ciput je,ape nak jadi kalau dapat PM mcm ni

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 10:07 PM

Ya...langkah2 seterusnya...yang paling ketara ujudnya GST...jadi rakyat pun sama2lah harus 'menderma' pada kerajaan...walhal wang2 yang lesap disapu oleh individu tertentu...akhirnya rakyat jugak yang terbeban...yang pasti GST itulah yang ada dalam kotak fikiran Najib...manusia apabila berkata2 amatlah mudah...Najib harus letak jawatan...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 10:11 PM

Ramai p3njilat tahu tentang hal ini, tapi apa boleh buat, kerana kedudukan dan kuasa... yg penyokong pulak bodoh mcm kaldai...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 10:33 PM

Bro Din,

Yesterday, Tun M memalukan diri sendiri. I have told you so. Jangan terlalu ghairah nak tendang Najib. Its seem like Tun M cant wait much longer like there is no tomorrow.

If you go the doctor and tell him you problem with your weenie, do you expect it to be confidential or the doctor can tell the whole world about it and laugh at you.

Think about it.

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 10:43 PM

@Anonymous?? huh ? u sure u got the right interpretation of the situation ? Ramai yang kata imej Tun pulih sementara imej Pandikar yang tercemar

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 11:24 PM

Pandikar is a joke la. How much did Najib pay?

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
May 19, 2015 at 11:29 PM

The Reading Man, have you been "reading" lately ?

Pandikar pergi jumpa orang pencen buat apa ? Mana ada "rahsia" di situ ?

Ahli-ahli UMNO masih tidak nampak kesan dan akibat perbuatan PM yang juga Menteri Kewangan ini terhadap negara ini. Mereka masih menyatakan "sokongan".

-----------------bahagian ini Tuan boleh "potong"----------------------

P/S: Tuan Din, kenapa komen2 saya yang suruh Muhyiddin dan ahli2 UMNO bertindak tidak disiarkan ? Terlalu sensitif ?

....................
Reply To This Comment ...................
May 19, 2015 at 11:43 PM

@PakKadukada bahasa kasar tak ? Guna semua huruf besar tak ? Gelaran2 menghina pada nama ?

Maaf saya tak lihat siapa penulis kalau nak padam..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 19, 2015 at 11:49 PM

Boleh percayake nanti laporan audit tu. Rasanya perlu Ada badan pemantau supaya tiada manipulasi ke atas laporan tersebut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 12:00 AM

Rasanya the chairman and whole BOD of 1MDB should bear full responsibility for the huge debts and losses incurred. Unethical to utilize "duit rakyat" to help a troubled company.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 12:58 AM

Ular mati tinggalkan bisa.
Mahathir berbakti tinggalkan jasa.
Harimau mati tinggalkan belang.
Najib mati tinggalkan hutang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 1:24 AM

Betul.Itu pasal kena demand buat independent forensic audit susah nak tipu.

....................
Reply To This Comment ...................
May 20, 2015 at 1:38 AM

Anom 07:26 PM...

Saya pula berpendapat makan sorok2 sembunyi2, bila dah sakit tenat kekenyangan tahu pulak bersuara minta pertolongan. Bayangkan berbilion 1MDB berbelanja melalui 2 ekor penyamun Jho Low & Razi Mansor (proksi Rosmah Mansor), seorang pun menteri kabinet tidak tahu. Makan gaji buta ke atau memang dah kena black magic Rosmah? Ajaib..ajaib... Ahjib...!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 2:11 AM

Kenapa yek dulu ada joke... Bila paklah jd PM almari simpan duit kosong... Sebab masa tu semua orang asal bukak mulut cakap pasal Tun ajer mesti berkaitan tentang hutang piurang dan perbendaharaan yang susut teruk tak tau hilang kemana duit.... Skrg bila Najib pun orang nak buat joke yang serupa gak....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 3:12 AM

Rakyat tak sangka PM sebagai Menteri Kewangan tak tahu duit 1MDB hilang sebagitu banyak sekali. Kenapa teruk sangat metamatik PM kita ni. Kalau memimpin negara selama 22 tahun, mungkin trillion hutang negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 6:38 AM

Dulu kata semua ok..1mdb ok..semua ikut prosedur...semua di landasan betul...

Skrg pula kata perlu pelan pemulihan? Nampak sangat ajib berbohong selama ni. Penagih dadah yg masuk pusat pemulihan sebab dia menagih dadah...kalau dia ok..tak perlulah masuk pusat pemulihan...

Ajib...ajib...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 6:41 AM

Hahaha..pantun yang best.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 6:46 AM

Exactly..

Bila 1mdb hutang menggunung...rakyat dipaksa tolong byr. Buktinya gst..aktifnya lhdn dan agensi2 kerajaan sakau duit rakyat dll..

Tp seandainya 1mdb byk untung...yg dapat habuan hanya bod dan org2 tertentu sahaja. Income smp puluh ribu sebulan. Sepatutnya mereka2 itu yg perlu disiasat segera termasuk pengerusinya sekali!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 8:31 AM

Apa pun jawaban Najib tetap tidak boleh mengubah pertunjuk kpd rakyat bhw Najib tidak mampu menjadi pemimpin kerana memperlihatkan kelemahan merancang dan mengawal keewangan negara. Bolehkah Najib nak salahkan orang lain? Kalau sejuta dua mgkin kita faham terlepas pandang tapi kalau ribuan Juta? Hanya org yg tidur, salahguna atau lalai semasa bekerja tak tahu apa yg berlaku.

Najib Kamu sudah luput masa kerana BN memang akan kalah kali INI kerana rakyat memang tersgt meluat dgn kerajaan. Masa untuk tukar pemimpin Itu pun kalau kaum bangsawan dlm umno sedar. Kalau tak sedar juga tanggunglah nasib selepas PRU14 nanti, kerana bangsawan inilah yg akan lari keluar negara bila BN tewas. Rakyat lah juga akan jadi mangsa dan menanggung keperitan hidup bila kuasa musuh mengambilalih negara INI melalui agen mereka Parti liberal dan sosialis yg ada dlm negara kita ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 8:37 AM

Sumber2 untuk meraih duit dari rakyat....

KWSP, KWAP, Tabung Haji...

GST, Saman Trafik...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 10:05 AM

@AnonymousAkhirnya mengaku 1mdb ada masaalah... kalau tak kerana TDM yang bising, siapa pun tak akan tahu, PM pun tak akan mengaku... Tapi sebelum mengaku, bukan main nak berperang dgn TDM dan penyokong TDM...
(PM yakin MOF akan beri kerjasama untuk pulihkan 1MDB???) siapa menteri MOF?... lepas ni kena ada pihak pulak pergi pantau duit yang keluar dari MOF...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:24 PM

kalu ikut 1mdb dan peemmm ahjibgor cakap, boleh tak kita buat kesimpulan bahawa semua ketua bahagian umno, mt umno, pemuda umno blurrrrr belaka bab ni. ibaratnya ahjibgor kata 1mdb ni ada hutang banyak, yang buat solidiriti kata ok, tak apa pun buat hutang. ahjibgor kata kita kena bantu 1mdb yang banyak hutang, mt dan kb jawab bantu la, ambil la duit mana pun asalkan orang tak bising dan kami pun dapat juga.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 9:54 PM

Bro Din,

What i am trying to say is, discussion between Tun M and Pandikar are inly between them only. No need to make a press statement.

Now i heard that everybody already afraid in sharing story with Tun M hahaha.

Like i said earlier ( saya bagi perumpamaan lain) takkan laa jika mengadu masalah pada kawan kita, then kawan kita pi cerita kat orang lain. Tak syok la macam tu. Tak amanah lah macam tu.

Buat apa sokong Najib atau Tun M and whatnot. We still in the same situation. I still have to work day and night. There still poverty. There still corruption. There still people in Malaysia that dont have a roof over their head.

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 10:37 PM

Pak Kaduk,

Then, if you come to your friends/boss to tell them your permasalahan, and they will tell other people about your problems, are you ok with that?

From your statements, its seem you are okey with that.

Remember this, jika seseorang itu boleh bercakap buruk mengenai orang lain pada kita, maka tidak.mustahil dia boleh bercakap buruk pasal kita pada orang lain (try to translate this). This is our politician. Take note okay.

Okay let say Muhyiddin take over, and later on the same script happen again. Are you going to defend muhyiddin or Tun M?

Cheers

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 11:54 PM

Lapuran penuh 1MDB tak ada pada tuan puan yang beri komen. Banyak komen berdasarkan persepsi pada sudut negatif, Komen negatif berdasarakan kepada hutang tampa melihat kepada aset dan projet yang sedang dan akan dilaksanakan. Biasanya hutang dibuat bagi pembiayaan projek, contoh bagi pembelian dan pembinaan projek janakuasa didalam dan luar negara, pembangunan hartanah. Pemimpim pembangkang membuat andaian kepada kelemahan dan kebocoran. Pencapaian dan sumbangan 1MDB di abaikan. Ini tidak ikhlas cuma mainan politik. kalau pembangkang memerintah pun kemungkinan ada kelemahan dan kebocoran termasuk kemungkinan mengunakan aset negara bagi tujuan politik. Inilah dunia sepak terajang politik.

Post a Comment