........... Chedet 1723 - Tunai Ke Unit Najib Satu Cover-up Berunsur Jenayah ! ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Chedet 1723 - Tunai Ke Unit Najib Satu Cover-up Berunsur Jenayah ! ?

Sunday, May 24, 201562comments


Seperti kita juga, rupanya Tun Mahathir ikut teruja dengan lawak yang dilakonkan oleh Menteri Kewangan baru ni yang buat kluk klek, ikut sukahati dia je buat pindaan, dalam isu Wang Tunai ke Aset ke Unit ( KLiK ).

Tapi Tun lagi hebat reaksinya, direct tuduh ada udang sebalik batu !

8 - Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang telah dilakukan apabila Najib menjawab soalan bahawa wang tunai telah disimpan dengan bank BSI di Singapura.

9 - Perbuatan “cover-up” atau menyembunyi kesalahan dalam urusan Kerajaan adalah salah di segi undang-undang.

Perbuatan Jenayah di bawah Seksyen 218, Denda dan Penjara 3 Tahun Kerja Berat

Duit asal buat JV dengan Petro Saudi sejak dibawa keluar dari negara kita, nampaknya dah tak nampak bayang dah ...... Sebutlah pelaburan itu bawa untung berapa ratus billion sekalipun, yang nyata.... semuanya dah lesap ! Ooooops, silap... yang nyata semuanya dah tidak lagi dalam bentuk tunai.

Dan pembaca DT 99% bersama Tun Mahathir dalam isu ini !


Hanya 23 orang atau 1% dari jumlah 1374 pengundi dalam Poll yang saya buat mengatakan mereka Percaya bahawa apa yang berlaku adalah satu Kesilapan Tafsiran.

Yang lain semua Tidak Percaya langsung kepada alasan Najib dan Kementerian Kewangan. Ramai yang turut menganggapnya sebagai Lawak dan tidak kurang juga yang menganggapnya sebagai satu Penipuan.
 

NAJIB DAN PEMBOHONGAN

1. Amatlah menyedihkan apabila saya dapati saya tidak dapat elak dari kenyataan bahawa Perdana Menteri membohong . Dalam kes wang 1MDB yang dikatakan telah dibawa balik dari Cayman Islands dan disimpan dalam bank BSI Singapura, jawapan tertulis oleh Perdana Menteri kepada soalan Parlimen tidak menepati kebenaran sama sekali.


2. Pembohongan yang pertama ialah tidak ada wang tunai 1MDB yang dibawa balik.


3. Kedua, tidak ada wang tunai yang dimasukkan ke dalam bank BSI di Singapura.


4. Ini jelas dari pindaan kepada jawapan yang pertama, iaitu bukan wang tunai berjumlah USD 1.103 billion (RM3.6 billion), dimasuk dalam bank BSI tetapi dokumen (surat pengakuan) yang disimpan dengan bank. Apa dia nya surat ini tidak dijelas tetapi yang jelas ialah ia bukan wang tunai.



5. BSI bank telah menyatakan selepas itu bahawa dokumen yang menyatakan simpanan dibuat oleh “Brazen Sky” anak syarikat 1MDB adalah palsu dan bukan daripadanya. Maka jelaslah kenyataan bertulis yang kedua oleh Najib kepada Parlimen bahawa yang disimpan adalah dokumen juga tidak benar.


6. BSI bank telah lapur kepada Monetary Authority of Singapore (MAS – Penguasa Kewangan Singapura) bahawa tidak ada wang 1MDB yang disimpan dengannya.


7. Pada kebiasaannya MAS melapur maklumat ini kepada Bank Negara. Ini jelas dari pengakuan bahawa kononnya lapuran ini tertakluk kepada protokol kerahsiaan antarabangsa (Egmont principles of information exchange) dan kehendak kerahsiaan di bawah seksyen 10 AMLA. Dari kenyataan ini adalah jelas bahawa Bank Negara telah terima lapuran Monetary Authority Singapore.


8. Tujuan merahsiakan tentulah kerana ada sesuatu yang tidak kena atau pembohongan yang telah dilakukan apabila Najib menjawab soalan bahawa wang tunai telah disimpan dengan bank BSI di Singapura.


9. Perbuatan “cover-up” atau menyembunyi kesalahan dalam urusan Kerajaan adalah salah di segi undang-undang.



10. Saya perturun di sini peruntukan dalam Malaysia Penal Code (Undang-undang Jenayah Malaysia) Section 218.


11. “Whoever being a public servant, and being as such public servant, charged with the preparation of any record or other writing, frames that record or writing in a manner which he knows to be incorrect, with intent to cause, or knowing it to be likely that he will thereby cause, loss or injury to the public, or to any person, or with intent thereby to save, or knowing it to be likely that he will thereby save any person from legal punishment, or with intent to save, or knowing that he is likely thereby to save any property from forfeiture or other charge to which it is liable by law, shall be punished with imprisonment for a term which may extend to three years or with fine or with both.”


12. Adalah jelas bahawa dalam kes wang tunai yang didakwa oleh Perdana Menteri dan pegawai-pegawai Kerajaan, Bank Negara dan 1MDB telah dibawa balik dari Caymans Islands dan disimpan di BSI bank di Singapura serta pindaan kepada jawapan pertama bahawa bukan wang tunai yang dibawa balik dan disimpan di Singapura, tetapi dokumen, kesemuanya tidak benar. Mereka yang membuat lapuran yang salah ini telah melanggar undang-undang jenayah Seksyen 218.


13. Perkara yang amat serius sedang berlaku. Wang syarikat milik Kerajaan yang dihutang dengan jaminan Kerajaan sebanyak tujuh billion (tujuh ribu million) Ringgit sudah tidak dapat dikesan di mana ia berada dan percubaan dibuat untuk membohongi Parlimen dan Negara berkenaan dengannya. Ada unsur jenayah berkenaan kes ini yang memerlukan siasatan oleh polis dan jika wang ini tidak juga dapat dikesan maka proses undang-undang hendaklah diambil terhadap semua pihak yang terlibat.

                                      *****************

Berat isu ni ! Sudah beberapa hari berlalu namun Najib dan kerajaan buat bodoh jer, merasakan rakyat Malaysia semua bodoh untuk menerima begitu saja alasan yang diberikan.

Units, Just Units ! Itu pun kerajaan tidak mahu berikan penjelasan lanjut. Setelah apa yang berlaku, sepatutnya berilah penjelasan sikit. Era Kerajaan Lebih Tahu sudah kembali....

Atau kerajaan akan gunakan alasan yang dah lemau - Tunggu Audit !

Kenapa tidak ada sorang pun pemimpin Umno yang bersuara dalam hal ini ? Tidak ada siapakah yang nampak benda pelik yang berlaku didepan mata rakyat ini ?

Jika perkara ini merupakan satu Jenayah apatah lagi dilakukan di Parlimen, tidakkah Umno juga akan terpalit kerana tidak bersuara seolah meRESTUInya ?

Yang Benar Kita Pertahankan, Yang Salah ..... kita buat diam ?

Di bawah adalah artikel yang saya copy dari FMT mengenai isu yang sama, katanya ditulis oleh Matthias Chang, seorang peguam yang pernah jadi Setiausaha Politik Tun Mahathir.



Umno Leaders Complicit in 1MDB Cover-up

Even a child knows what cash is, and when cash is deposited in a bank, the bank statement would reflect the cash deposited in the bank. Any paper or document other than cash cannot be deposited and reflected in a bank statement as cash.

Documents such as share certificates, treasury notes or bonds or other documents that are not considered as money, when deposited in a bank for whatever reason or placed in a fixed deposit box are never ever reflected in a bank statement.

The Minister of Finance, treasury officials and members of the 1MDB board of directors and its advisers are all experienced in finance and cannot by any stretch of the imagination be deemed ignorant of what constitutes cash.

The balance sum amounting to US$1.103 billion is not some chump change and, when converted to Malaysian ringgit, would be more than RM3 billion.

Therefore it is inconceivable that the Prime Minister, who is also the Finance Minister, and senior officials in the Ministry of Finance and Bank Negara do not know the difference between cash deposited in a bank and some “paper assets” to be held by the bank in Singapore, allegedly as custodian.

So when MOF replied to Tony Pua’s queries in March 2015, surely its officials must have checked with the bank in Singapore or examined the relevant documents from 1MDB before confirming that 1MDB had “redeemed its balance of investment from the Cayman Islands in cash and transferred it to BSI Singapore”.

However, MOF has now issued a contradictory statement. A news report said, “The Finance Ministry has corrected its Parliamentary written reply in March that said the US$1.1 billion transferred by 1Malaysia Development Bhd (1MDB) from Cayman Islands to Singapore was not in cash.

“According to the latest written reply to Petaling Jaya Utara MP Tony Pua, the ministry said the money that was “redeemed” was in the form of assets in US dollars.”

We cannot but agree that this is the Malaysian scandal of the century. Heinous and despicable crimes have been committed.

Why?

1 - For MOF to have issued the statement in March, forged documents must have been presented to show that cash was in fact deposited. This was corroborated by the current CEO, who said recently that the bank statement reflected that cash was so deposited. But the bank in Singapore has denied that cash had been deposited.

2 - The criminal offence of fraud and forgery is prima facie established and all the relevant personalities concerned with this transaction must be charged and it is for them to offer their defence in a court hearing

3 - When the statement by MOF/Prime Minister was made in Parliament that cash was deposited when it was not true, the august house was misled by a fraudulent misrepresentation. It was a blatant contempt of the house. The entire country was misled. The rakyat was cheated and led to believe a falsehood.

4 - In the past, members of Parliament were suspended for making a mere misrepresentation with no adverse financial consequences to the country. The members were penalised because the misstatement constituted an affront to the integrity of the proceedings of Parliament as well as to Parliament itself.

5 - The Prime Minister cum Financial Minister, being a member of Parliament cannot be deemed ignorant of this fraudulent misrepresentation. Answers to parliamentary questions, whether from backbenchers or the opposition, are vetted before presented in Parliament.

6 - If the cash has been “diverted” or “unaccounted for” there is a basis for a charge of criminal breach of trust by all the relevant personalities involved in the transaction. There may also be elements of corruption.

7 - The period between the March 10 and May 20 announcements in Parliament would by any measure be construed as a period when there was a massive cover-up. And all those personalities involved are accomplices in this cover-up.


The Deputy Prime Minister, the heads of Wanita Umno and Umno Youth and the members of the party’s Supreme Council, have failed to demand answers and to insist on seeing all the relevant documents so as to verify for themselves the truth or falsehood of the allegations brought by all concerned citizens. They should have done so especially after the bank in Singapore had declared the banking documents showing cash was deposited was a forgery. Alarm bells ought to have rung loud and clear, but these leading members of Umno chose to bury their heads in the sand and slavishly declare their so-called undivided support to the Prime Minister.

The Board of 1MDB even had the audacity to threaten to sue any one who dared question its integrity.

Shame on you, Umno.

The Prime Minister must resign and if UMNO leaders do not demand the resignation of the Prime Minister and continue to use their public office to deny this irrefutable confession by the MOF then they are all complicit in this heinous crime.

All the Umno leaders who have accused Tun Mahathir Mohamad of wrongfully criticising the Prime Minister and sounding the alarm bells and raising the red flag of imminent crisis should humbly seek forgiveness not only from him, but from the entire country. The rakyat demands a public apology and the culprits must be charged in court for their crimes.

Only God can save Malaysia.

Share this article :

+ comments + 62 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 1:28 PM

Najib perlu dibicarakan atas pertuduhan mengemukakan dokumen palsu kepada sidang parlimen.

Dalam perkara ini, Speaker parlimen perlu membuat laporan polis kerana Speaker parlimen yang menguruskan sidang parlimen, serta bertanggungjawab berhubung apa-apa urusan berkaitan sidang parlimen.

Bila Speaker Pandikar Amin Mulia nak buat laporan polis?

Sebelum ini Pandikar Amin Mulia pernah menipu mengenai isu surat perletakan jawatannnya, sekarang ini Pandikar Amin Mulia perlu bersikap integriti dengan membuat laporan polis berhubung kenyataan yang disahkan menipu oleh Menteri Kewangan iaitu Najib yang juga Perdana Menteri?

Apakah Pandikar Amin Mulia seorang yang berintegriti atau orang yang menyokong golongan penyeleweng kerana mementingkan pangkat dan jawatan?

Pandikar Amin Mulia perlu membuat pilihan, apakah dia seorang yang jujur dan amanah yang layak memegang jawatan Speaker Parlimen, atau pun dia seorang yang mementingkan jawatan dan pangkat dengan bersekongkol dengan golongan penyeleweng yang melakukan jenayah yang menyebabkan integriti Pandikar Amin Mulia tidak boleh dipercayai dan khianat terhadap negara dan dia tak layak menjawat jawatan Speaker Parlimen, di mana orang yang bersubahat dengan penjenayah adalah tidak layak untuk menjawat jawatan dalam kerajaan, apatah lagi jawatan Speaker Parlimen.

Kita juga menantikan jawapan dari para menteri dan tukang ampu Najib berhubung hal ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 1:30 PM

Apa pun kita kena acknowledge si Ah Jib Goe the Bugis LIAR ini cunning walau pun tak cerdik!!!
Orang yang BOCOR video di mana TSM sebagai Timbalan President UMNO berkata sebagai kaki kebas duit 1MDB si Ah Jib Gor the LIAR tak pandai ''├žover-up'. Apa kah TINDAKKAN UMNO? Bukan nya nak tangkap atau suruh Ah Jib Gor resign TAPI suruh Zahid Hamidi TANGKAP orang yang BOCOR video di mana orang dalaman UMNO pun berpikir si Ah Jib Gor ini seorang yang cakap berBOHONG!

Second move by kerajaan si Ah Jib Gor the Bugis LIAR ialah to oppress the public as the best line of defence dari mengacau dia is to START arresting NATIONWIDE orang yang TIPU kerajaan tak BAYAR saman TRAFIK! Dia TIPU tak PA!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 1:36 PM

aku percaya ngan Tun M. sbb dia seorang yg genius, rajin mengkaji dan sgt teliti orangnya. sebelum subuh mesti dia buat pembacaan. byk ilmu orgnya. dan kalu bab2 duit especially yg berkaitan dengan negara - Najib dok kluk klek mmg sengaja cari penyakit. so aku tak heran kalu Tun M terus 'serang' Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 1:47 PM

Dari awal saya jelaskan.....tindakan wajib d ambil. Membohongi rakyat satu hal.....tapi berkata bohong dlm parlimen.....masih ok ? Mmg MP betul2 pekak dan buta dgn kenyataan najib. Malahan polis sprm juga sangat rela d tipu... dan sanggup d lihat bodoh. Takkan tiada seorg pun yg rasa bersalah ? Rasa bodoh dgn kenyataan terbanggang abad ini ? MUSTAHIL.....
Ni pimimpin ?
Gantung tugas supaya siasatan dapat d lakukan. Susah ke ?
Nak terang mcm mana lagi....mmg dah jelas....siap FAKTA BERTULIS....
APA NI....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 1:53 PM

Bro Din

Ada pro Ah Jib Gor yang komplen kata keputusan voting kat blog hang ni tak mencerminkan kehendak rakyat....

Dah tu aku cabar la diorang suruh bukak voting kat blog pro diorang...blog Mykmu ke..Unspinner ke...Cucu tok Selampit ke...tengok apa pembaca diorang akan pilih?

Tak payah voting pun dah tahu...pegi je kat FB Ah Jib Gor...penuh dgn maki hamun...hehe...

Tak ada pulak yang berani!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 2:09 PM

Itulah yang SANGAT menghairankan. Kenapa sampai skang tak de siapa pun yang report pasal penipuan ni.

Kat sinilah nampak sangat hipokrita ahli2 parlimen baik BN atau PR. Kenapa biarkan?

Sakit tul la hati dengan sikap wakil rakyat ni suma. Sementara tu si penyangak Najib masih perasan rakyat sayang kat dia.

What the fish!!

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 2:18 PM

@AnonymousDiorg TIDAK AKAN berani buat voting tajuk sama :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 2:20 PM

Mana pi mahpos yang kononya bijak pandai mcm mr bean tu??? Mana semua pemimpin pr yang galak sgt tu???
Atau dorqng kena senyap utk nk kekalkan pm.... senanglah dorang nk rampas putrajaya nanti....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 2:28 PM

Pemimpin UMNO perlu tampil sekarang. Patut pertahan negara dari dirosakkan oleh Presiden sendiri. Tapi kalau masih nk menjilat kaki Presiden. Kami rakyat akan hukum UMNO masa PRU14 dengan seberat2 nya. Biar jadi satu pengajaran bahawa negara Malaysia adalah hak kita bersama. Sumber negara patut dikongsi rakyat. Bukan hanya dinikmati pemimpin tertentu atau parti tertentu. Sesal dahulu pendapatan. Sesal kemudian tidak berguna.

....................
Reply To This Comment ...................
anak p.e raja
May 24, 2015 at 2:28 PM

Saya amat berharap orang yang amat dihurmati ini membuka mulut. Segala kepincangan dalam transaksi 1MDB, TH dan lain2 pelaburan oleh 1MDB tentunya diketahui oleh beliau. Namun sehingga hari ini kita semua masih tertunggu. Orang yang saya maksudkan adalah YM Tan Sri Zeti ( Gabenor Bank Negara). Kepada TSZ mungkin terdapat sekatan untuk membolehkan beliau membuat kenyataan namun kebenaran perlu ditegakkan. Selama ini mungkin TSZ telah berbuat demikian tetapi hanya disebalik tabir, sekarang saya berharap sangat berterus terang dgn mereka.

Ps Lembaga Tabung Haji adalah hasil usaha YM Ungku Aziz

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 3:04 PM

Agak2 saperlah 23 orang yang percaya tu erk?Saya cadangkan Din Turttle buat poll sape yg layak ganti DS Najib plak. :D

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 3:28 PM

Kenyataan Tun sebenarnya amat berat. Dia mengatakan secara terangan yang Najib berbohong. Kalau Najib tidak nafikan dan mengambil tindakan undang undang menyaman Tun maka dia sebenarnya mengakui bahawa dia telah berbohong. Tidak ada jalan lain. Samaada suruh Tun tarik balik atau saman.

....................
Reply To This Comment ...................
Orang Kampung Mat Isa.
May 24, 2015 at 3:30 PM

Jika aku komen kat sini kau sekat bermakna kau hanya pilih siapa yang kau sokong.

Tun perlu dedahkan pemberi maklumat. Pemberi maklumat perlu dedahkan peribadinya tanpa rasa takut. Kiranya segala maklumat itu betul Rakyat akan membelanya.

Sekiranya dia takut untuk menghadapi kebenaran seperti Anwar Ibrahim, pusing sana pusing sini lebih baik mulai sekarang Tun M balik tidoq. Kerana Tun memang sama spesis dengan Anwar memecah belah rakyat.

Tun pun usahlah berlagak sangat. Zaman Tun mana ada rakyat boleh kondem pemimpin sampai macam ni sekali belum ada media sosial.

Jika ada pun tak akan sampai ke pencetakan atau layar TV. Sekarang kan maklumat di hujung jari sahaja kan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 3:34 PM

@albi

lah nak saman kenapa ? betul lah tun cakap. dah mmg najib bohong pun dalam kenyataan sebelum sebelum ni sebelum pindaan kenyataan>

kalau bukan bohong pun ada cubaan untuk berbohong.

sakang dah kantoi.. hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 3:35 PM

@Orang Kampung Mat Isa.saya akan sekat jika komen cuba nak alih isu, kasar, menghina nama org dan pakai semua huruf besar.

Saudara faham ke tidak apa isunya di sini ? Pemberi maklumat di sini adalah Najib sendiri la dan pegawai Mof !

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 4:07 PM

Nampaknya "orang kampung Mat Isa" ni boleh dikategorikan:
1) tertinggal Bas ,
2) Mamai baru bangun tidur,
3) Mabuk Ketum
Hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 4:13 PM

Ingatkan MP je buta dan pekak.....pengomen kat blog ni pun tak PAHAM ? Patut lah jadi mcm ni.....selama ni apa isu ygd sebut2 dan siapa pula yg menyebut ?
ALLAH HU AKHBAR !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 4:22 PM

apa punya turrrr daaaa..

suruh Tun M dedah pemberi maklumat? bagi aku, Tun M lah yang dah memberi kita maklumat. dia lah pemberi maklumat.

masalahnya, Najib pulak nak sembunyikan maklumat. apasal hang tak suruh najib dedahkan maklumat pulak?

apasal la penjilat2 najib ni vangang2 belaka?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 4:47 PM

Hahahaha... apa la org kg mat isa...ko punya komen betul2 di luar kotak...tak terjangkau dek akal aku...kagum dgn "kebijaksanaan" tuan hamba..hehehe..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 4:52 PM

DT. . .
Pemberi maklumat tidak boleh didedahkan. Malah di bawah akta keterangan sendiri memberi perlindungan kpd si pemberi maklumat.
Yg penting maklumat itu kata apa. Perbincangan kita sekarang adalah berhubung maklumat itu.
Tun tidak perlu mendedahkan dari mana dia mendapat maklumat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 4:54 PM

saya sangat pasti jawapan ialah no 3.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 5:05 PM

@Orang Kampung Mat Isa.

Tun mana sama mcm Anwar..

Dia bukan nyer buat parti baru
mcm Anwar..

Masa PRU pun dia siap turun
berkempen lagi utk si Najib..

Najib turun sekarang..
Yang ganti dia org UNMO gak..

Bukannya org PAS ke PKR.

Yang kau ni Orang Kampung Mat Isa
takut sgt Najib turun kenapa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 5:21 PM

Org kampung mat isa buat malu kampung mat isa ja. Ini la kot gang penjilat apple. Baca xmau bg faham. Pastu nk komen mcm2. Lain kali baca bg faham betul2 sblum komen. Isu yg Tun M ckp dh jelas kot. Org kampung lain pun blh faham. Org kampung mat isa ja tak paham. Huhuhuu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 5:32 PM

@Orang Kampung Mat Isa.

sapa kata rakyat sedang berpecah ? rakyat tengah bersatu PM penipu

bye bye najib .. semoga bertemu anwar dalam penjara

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 5:33 PM

@Orang Kampung Mat Isa.aku rasa "org kg mat isa" ni rasa hebat kt kg dia.... semua yg dia cakap, org pakat nganga dan kagum... dia pun mulalah try lontar pandangan genius dia kat sini...
skrg baru dia sedar yang pandangan dia adalah ketinggalan bas dan bangang... mujur takde gambo dia kat sini kah kah kah!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 6:14 PM

Lain kali jgn komen ok? Buat malu nama kampung. Dah..dah.. pi sambung lepak kat atas tembok tu...

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 6:30 PM

Cukup2lah balas komen org kg mat isa ..... :)
Yang saya sekat belum kira lagi !

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 6:36 PM

Dan jenayah ini dilakukan bukan oleh najib seorg, tapi seluruh kabinetnya yg membisu tanpa menyoal atau meminta penjelasan.. pada ketika ini BN terutama Umno hanya beban buat rakyat selagi tiada pihak terutama Umno ke depan mempertahankan apa yg sepatutnya berhak diketahui oleh rakyat

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 7:02 PM

salam,
sekarang dah ada yang bela ahjibgor. kata tak bohong. pm mesti dapat maklumat yang tepat sebelum disampaikan di parlimen. kalu hari ni jawab dan tempoh pembetulan dalam waktu yang terdekat, maka orang akui la benda tu silap. ini selepas didedahkan bahawa maklumat pm itu tidak tepat, baru nak betulkan. bila betulkan pula selepas beberapa hari parlimen bersidang dan persidangan yang lain pulak. memang ahjibgor, the pm pembohong la. kenapa pm pilih orang yang berada disekelilingnya orang yang tidak teliti, kurang kemas, tidak cerdik, kurang faham, lembam, dan segala yang tidak elok. jika orang ini berada dan memberi maklumat yang salah akibat daripada sikap mereka, maka hancur la malaysia. kita faham kerana pm kita tidak berada di pejabat dan banyak bersolidiriti dan menunjuk muka serta mencari pengaruh kerana semua wakil rakyat bn tak jalankan tugas dengan baik. maka orang yang memberi maklumat yang salah ini berada dan sentiasa memberi yang kurang tepat dan salah. pm kita tanpa bertanya dan memahami terus lepaskan. maka pm telah berbohong dan kena bertanggungjawab. bukan tdm dan akj jer yang minta pm lepaskan jawatan, aku pun minta perkara yang sama.

kata untung berjuta dan petrosaudi dah bayar hutang, kemudian jata berada di jalan yang tepat untuk masa hadapan. sekarang tak nampak dah masa hadapan. nampak berselirat jer. duit untung pun tah ke mana. tu pun nak spin kata paper aset dan tukar kepada unit. berapa unit dan unit apa tu. cakap la dengan jelas. sekarang kata tunggu audit. patutnya digantung dahulu segala urusan jualan aset dan tunggu audit. bukannya jual macam nak bersihkan akaun jer. banyak tu dah melabur kat 1mdb ni. semuanya main berbillion. nak beri keuntungan hasil sukuk? nampaknya macam kwap, th pakat hilang sukuk. sekarang ni orang nak rembat duit dengan beri projek dan jual projek. kenapa ekonomi malaysia kukuh, kerana simpanan kita banyak. sekarang orang nak robek simpanan dengan segala urusan perniagaan moden. nak untung atas angin.

semasa felda tidak diholdingkan, dan ahjibgor tak masuk felda untuk kajian dibursa sahamkan atas arahan tdm, dikatakan duit felda begitu banyak kerana cara felda berbelanja masuk kembali ke dalam poketnya. felda menggunakan asetnya sendiri untuk semua perkara. sekarang dikatakan, hampir setiap masa felda perlu memastikan berduit kerana permintaan. maklumat mungkin tidak tepat, tetapi felda dahulu memang mempunyai banyak wang. sekarang wang tersebut digunakan untuk beli hotel dan pelbagai lagi. tu pun tak habis lagi. tapi tabung dah bocor besar. sekarang guna punahsihat untuk rosakkan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 7:11 PM

salute bro!!! kamu buat voting macamlah dah tau Tun akan tulis artikel pembohongan. tahniah bro!!! blog kamulah yang dapat kami luahkan isi hati selain dari blog blog sahabat yang lain.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 7:21 PM

@Orang Kampung Mat Isa.

Orang Kampung Mat Isa

kamu kena faham punca sengketa yang sebenar. kalau di imbas kembali, Tun hany bertanya beberapa soalan saja. amun pada mulany najib membisu seribu bahasa dan membiarkan blogger bangangnya yang spin. bilamana najib jawab dalam TV, dia ingat dahlah habis. tapi jawapanya itu tidak tepat dan cuba menyembunyikan sesuatu. disebabkan itulah rakyat tak puas hati. baru baru ni pulak terkeluar cerita pembohongan. kalau kamu ikut cerita ni betul betul, tentu kamu tau berkenaan jawapan kanda, kemudian najib dan kemudian menteri kewangan kedua mengenai duit cayman yang didakwa disimpan di S'pura, dalam parlimen najib cakap lain dan sekarang ni cakap lain. janganlah pulak kamu terikut artikel dari blogger bangang yang memutarkan isu kononya kalau najib berbohong takkan pulak diperbetulkan kesalahan yang disebut diparlimen. bukan kah biol kepala hotak admin blog tuh yang berkata demikian. kalau nak bodek pun agak agaklah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 7:37 PM

Ada blongang kata...klu ajib nak berbohong, dia takkan buat pembetulan... ok lah..anggap je kita terima alasan lembap itu.

Tetapi, bukan kah itu membuktikan ajib memang clueless lagi tak boleh harap? Main baca je takde fikir2 apa yg tertulis? Ditipu oleh konsetan hidup2 sampai termenipu dlm parlimen..byr konsetan mahal2 utk kantoi di parlimen..bukan kah bangang namanya tu? Org bangang mmg xlayak jadi pi em..

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 7:41 PM

Kita nak tengok dia berani tak nak sue Tun. Sebab dalam mahkamah tak leh nak kata tunggu audit selesai. Mahu tak mahu kena jawab juga.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 7:44 PM

Boleh tak sspa yg ada declaration ajibgor pasal cash di bsi spore dan statement trbaru kata salah tafsir di hantar kesuluruh pihak media dunia???

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 7:50 PM

Ni lah namanya komen mem piggy buta. Rakyat marhain lagi percaya kat Tun. Sebab so far tuduhan Tun kat Najib baik pun Anwar dulu semuanya betul.

Korang cacilah Tun. Akhirnya.kebenaran yang menang. Najib pun dah mengelabah sangat skang.

Kalau Najib anak jantan, samanlah Tun !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 8:02 PM

Saya langsung tak percaya Ah Jib ni clueless, blur atau tak tau apa2 pasal 1MDB. Saya langsung tak percaya yang AhJib dah kena main dengan punahsihat dia seperti yang di dakwa ramai pihak termasuk DT.

Memang ni suma dah di plan oleh si kaki PENIPU tu. Segala jawapan yang keluar di media termasuk Ahjib mewarisi kekayaan keturunan semua Ahjib dah approved dulu baru PMO berani keluarkan.

Tolonglaa jangan ingat si bibir PINK tu naive sangat. Adonbilivit

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 8:04 PM

Dengar sini baik2 sdr Mat Kg Mat Isa.....

SEBAB MEMBOHONG NAJIB KHIANAT.

Siakap senohong gelama ikan duri.
Bercakap bohong lama2 mencuri.
Siakap senohong gelama ikan belot.
Bercakap bohong pulak daa membelot.

Perjuangan & pengorbanan pejuang2 dulu menentang penjajah hingga kita mendapat kemerdekaan dimusnahkan sekelip mata oleh seorang BANGSATwan yang mengaku berketurunan Bugis. Minda & jiwanya telah dijajah oleh musuh utama Islam, iaitu Zionis Yahudi, Amerika, British & Little Israel Spore. Pengkhianatan ini dibuktikan apabila si pengkhianat ini tidak mampu berdikari dan menyandar sepenuh hati kepada musuh2 Islam dalam pentadbiran negara. Dalam erti kata lain, Najib telah belot menyusup-masuk musuh ke dalam menyebabkan kota pertahanan negara roboh rebah menyembah bumi.

Saya cukup heran kenapa Najib meniru ciplak cara Spore seperti contoh:-

1. Khidmat Penasihat Yahudi, USA & UK.
2. Membenarkan Sachman Gold Yahudi beroperasi & malah bersekongkol mengguna pakai kelicikan mereka dlm penipuan/riba terutama dlm kes 1MDB. Tak lupa juga Apco Yahudi bagi khidmat teknologi maklumat/IT dlm pentadbiran kerajaan.
3. Mengamalkan meritokrasi & sanggup menidakkan DEB (Hak Keistimewaan Melayu).
4. Talent Corp yg mengutamakan bangsa asing hingga kepakaran anak bangsa sendiri diketepikan.
5. Mengikut jejak Temasek Holdings yg dikendalikan oleh keluarga pm Spore (Najib tubuh 1MDB juga melibatkan keluarganya... Anak Rosmah & teman rapat Jho Low).
6. Mentransformasikan slogan PAP/DAP 'Malaysian Malaysia' dan dijelmakan dengan 1Malaysia yg menjahanamkan.

HARAPKAN PAGAR..PAGAR MAKAN PADI..!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 8:57 PM

Ciri ciri pemimpin boneka yg dijajah orang asing
1. Suka buat hutang banyak2...hutang bukan untuk kepentingan rakyat
2. Boros berbelanja..bila buat hutang belanja dng boros...beli jet...bini boros berbelanja bukan untuk keoentingan rakyat
3. Bila cakap bohong...selagi boleh bohong tetap berbohong
pemimpin boneka ini mmg disukai yahudi..bila tak mampu bayar hutang dng interest yg tinggi maka yahudi mula memujuk mentransformasikan matawang negara...mereformasikan structure social masyarakat dan menekan nilai agama dan hukum islam... penjajah akan mencampuri urusan kerajaan....pemimpin boneka spt najib dan anwar inj yg disukai yahudi.....sekiranya pemimpin malaysia mempunyi ciri2 diatas maka rakyat perlu sedar dan bangkit menurunkan pemimpin anjing boneka yahudi...najib dan anwar sama saja...undur najib boneka bodoh yahudi. ...

....................
Reply To This Comment ...................
Har har har harum
May 24, 2015 at 9:51 PM

Cuba baca ruangan komen kat another brick in the wall posting pasal 30something penang. Dia kata kat situ orang suma kena belajar ekonomi pasal liquid asset tu lagi bez dari cash. Isu pengomen bangkitkan, dia kata SR tipu, duit ada. Bila kita kenakan dia balik, jawapan dia orang tak reti melabur, asset tu sama mcm duit. Komen din?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 9:59 PM

Hello everyone..

So many "Flip-Flop" here and there..and so many cover up. Personally, I don't have any idea how long more our PM gonna last at his position. Good thing is that, PM lost his support in the party itself. The one who loyal..will soon lost their grip in supporting our PM.

If he survive this battle, someone will get the blame just to cover up what he did. I think we all agreed that Arul will be sacked to cover main character (But the question is..where did the money goes). Please, never stop asking this question, even after Arul is no more the director of 1MDB.

Remember deceased, Miss Altantuya? No need to elaborate..someone need to take the blame for the sake of cover up. As Sirul already said, he is only taking order. Very high likely that our Tun M knew something that we don't. Tun M maybe the culprit from PM point of view but HE IS THE ONE TO STAND FIRM FIGHT FOR BETTER MALAYSIA

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2015 at 10:04 PM

@Har har har harumsaya tidak mahu komen blogger lain... itu pandangan mereka.

Baca artikel2 sebelum yg itu untuk mendapatkan gambaran pendirian seseorang blogger dalam satu2 isu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 11:22 PM

En. Othaman Ahmad, saya ada terbaca dalam satu artikel yang ditulis oleh Datuk A. Kadir Jasin bahawa corak dan gaya pemerintahan Ds Najib banyak dicorakkan oleh Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis (JJ) yang bertindak sebagai strategies, penasihat, sahabat dan “family friend” nombor satu Perdana Menteri. Beliaulah yang merangka dan melaksanakan dasar komunikasi dan penjenamaan (branding) Perdana Menteri yang melahirkan pemerintahan ala Presiden Amerika (American Presidential style) oleh Mohd Najib. Sekaligus acuan itu menjadikan JJ Ketua Turus Pentadbiran (Chief of Staff).
Sebab itulah kita lihat Ds Najib memerintah seolah-olah beliau seorang presiden dengan barisan kakitangan, penasihat dan pegawai khas sendiri. Gaya pentadbiran ini memisahkan beliau daripada parti dan, dalam hal-hal tertentu – seperti 1Malaysia Development Berhad – memisahkan beliau daripada Kabinet. Sedangkan sistem kita adalah sistem ala Westminster.
Tidak hairanlah kalau agensi berita Perancis, L’Agence France-Presse (AFP) dalam laporannya mengenai kematian JJ menyebut JJ sebagai Chief of Staff Perdana Menteri.
Dalam kapasiti sebagai ketua turus itulah beliau menentukan segala tindak-tanduk Perdana Menteri dengan melaksanakan apa yang beliau pelajari mengenai pentadbiran ala White House (Rumah Putih) ketika menjadi duta ke Amerika Syarikat diantara tahun 2009 dan 2012. Perlu disebutkan juga bahawa JJ adalah sahabat nombor satu Amerika Syarikat di Malaysia. Bendera di Kedutaan Amerika di ibu negara dikibarkan separuh tiang pada 5 April 2015 bagi menghormati beliau.
Beliau berperanan merangka strategi politik dan pentadbiran Mohd Najib. Manifestasi kepakaran (handiwork) beliau ialah ketika kempen Pilihan Raya Umum 2013 di mana Mohd Najib ditonjolkan sebagai simbol utama.
Maka timbullah slogan-slogan seperti “I Love PM” dan “Sokong Saya Undi BN” serta penggunaan media baru seperti Facebook dan Twitter untuk mempromosikan Perdana Menteri. Dalam kempen PRU 2013 peranan Umno dan BN tidak menonjol kononnya Mohd Najib lebih laku daripada Umno atau BN.
Itulah kaedah yang digunakan oleh para strategis Presiden Barrack Obama pada Pilihan Raya Presiden Amerika tahun 2008 di mana Obama menang besar.
Tetapi strategi yang sama yang beliau gunakan bagi pihak Mohd Najib tidak berhasil. Barisan Nasional hampir kalah dilanda Tsunami Cina (meminjam ungkapan Mohd Najib) dan banyak pihak, termasuk (Tun) Dr Mahathir Mohamad dan (Tun) Daim Zainuddin, secara terbuka berkata prestasi buruk BN berpunca daripada kesilapan strategi oleh “penasihat half-past six”.
Namun hampir tidak ada siapa menuding jari ke arah JJ. Sebaliknya beliau menjadi lebih berpengaruh dan disanjung oleh Mohd Najib dan digeruni oleh orang disekeliling Perdana Menteri. Hatta Umno dikatakan mendengar cakap beliau.
Kematian tragik beliau amat memberi kesan besar kepada pentadbiran Pejabat Perdana Menteri (PMO). Apatah lagi turut juga terkorban ialah Ketua S/Usaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Azlin Alias. JJ dan Azlin ibarat jari dengan kuku.
Selain memegang kunci kepada jentera politik, propaganda dan penjenamaan Mohd Najib, Allahyarham juga diketahui memainkan peranan penting dalam pembiayaan politik (political funding) Perdana Menteri.
Yang terkini peranan itu telah diserahkan kepada Tan Sri Lim Kok Wing apabila dilantik sebagai Penasihat Khas Program Perdana Menteri seperti yang dilapurkan oleh media pada 22 May 2015 yang lalu.
Sumber artikel : The Scribe A. Kadir Jasin

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2015 at 11:23 PM

Bukti telah nyata bro....pm najib nak selindung apa lg....aku x pernah tgk pm msia mcm ni....mengalahkan artis pulak....masuk maharaja lawak lg bagus...brim lah...transforms lah...data nkra lah...dah datanya smua 100 peratus ke atas pulak tu....apa daaaa....

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2015 at 12:31 AM

BSI sahkan pelaburan 1mdb dalam bentuk denomination assets. Maklumat tun M ambil dari sarawak report. Bulat2 tun M ceduk. Apa citer ni abg din? Kang bila aku bagi definisi denomination assets org kata aku nak ampu najib.

Tak salah nak menegurkan abg din? Sorry yea abg din. Aku tahu niat abg din baik. Cuma abg din kena hati2 dengan berita yg abg din keluarkan.

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2015 at 2:13 AM

T. Kasih Anom 24/5 @ 11.22 pm.

Semoga pencerahan kita berdua sebanyak sedikit dapat memperkasakan semangat keinsafan serta sokongan rakyat jelata bagi tujuan menyelamatkan agama, bangsa dan tanah air tercinta. Insya Allah & Amin.

Salam hormat.
Othaman Ahmad

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 7:41 AM

Semasa anwar jadi menteri kewangan, negara selalu dalam fiscal surplus, ia itu pendapatan lebih dari perbelajaan dan pinjaman kerajaan tak sampi 10 % kdnk pun, tapi sekarang pinjaman sudah sampai 55 % kdnk.itu pun belum tambah contingent liability.sekurang2nya 10% kdnk.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 7:45 AM

Lepas Najib ckp pasal simpan duit 1 billion d spork dan x boleh bawa balik sebab ada isu oleh bank negara... zety terus dpt 1 award.... rasuah la kot.. rasuah pangkat dan pingat..

Semua jabatan kerajaan.. polis.. sprm.. bank negara.. pac... jabatan audit.. SEMUANYA pada dasar d bawah PM. Mana mungkin akan kluar laporan telus yg akan menyalahkan menteri kewangan @ najib..X MUNGKIN !!!

Klu aku PM pun, tobat aku akan kontrol semua tu.. kan aku ketua kerajaan !!!

Mat Umno Pendang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 7:49 AM

Terlalu banyak benda pelik berlaku dalam pentadbiran najib yg tak boleh diterangkan dan dijelaskan bagi oemetahuan umum. semuanya perlu di hidden ..... ntah lah penat pertahan najib dahulu bagai nak rak ....akhirnya kita kehabisan peluru kemudian datang pulak bom jangka yg tak disangka2 .....bagaimana kita nak pertahankan diri sendiri lagi ni wahai najib. Saya adalah penyokong kuat UMNO dan semasa pru yg lepas saya adslah ketua PDM. Sungguh malang bertimpa2 menimpa BN. Yang terbaru pula saya ingatkan keborosan rosmah adalah hayalan dan pengkhiatan yg bencikan rosmah sahaja rupa2nya apabila benda ini berlaku dihadapan adik saudara saya sendiri mengatakan rosmah berbelanja sakan di singapore dgn nilai hampir setengah juta dan dahi najib pon berkerot ....emmm sungguh malanglah saya mempertahankan najib.....berat rasa hati nak meluah sampai sebegini. Semoga Allah membuka hati pintu mereka berdua kembali kpd Allah. Aminnnn ya rabbal alamin.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 7:49 AM

Mat Isa....
Antara pemberi maklumat (yg ternyata maklumat tu 99% betul)... dan menjawab dgn jujur tudihan dr maklumay berkenaan..
Mana yg lebih utama ?
Jawablah... kan mudah..
Dpt rungkai semua kekusutan.
Klu tau org yg beri maklumat lun tp x jawab soalan.. selesai ker masalah ?

Jgnlah Bangang sgt Mat Isa naaaa... simpan skit kt anak cucu


Mat umno Pendang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 7:54 AM

Biarlah bro din... biarlah..
Nak buat mcmn.. stkt itu jer yg org Najib boleh ckp.
Nk ckp bodoh x smpi hati.. mgkn kurang cerdik..



Mat Umno Pendang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 7:56 AM

SPRM pun takkan sekali2 bocor pemberi maklumat...
Benda salah.. jgn ingat semua org akan sokong. Memang manusia akhir Aman banyak yg buat dosa. Tp takkan semua.. ada jugak skit yg kenal dosa pahala...
Bukan semua mcm abg Jib dan kak Ros


Mat Umno Pendang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 8:03 AM

Mati serentak... hhmmm...
Kesian... tp itulah rahmat bg rakyat Malaysia !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 8:50 AM

aku tergelak gak tengok pengomen2 kita disini membuat dosa memfitnah hamba allah yang lain tanpa mengetahui kebenaran tentang 1mdb. tak kesah lah betul ke bohong tetapi perlu ade bukti selepas tu kita nak hentam kita suruh resign kita nak maki ke tidak mengapa. setakat ini tiada satu pun bukti kukuh yang mengatakan 42 billion telah hilang dan diselewengkan. baik dari tun m, din turtle atau sarawak reports. bukti hanya diambil dari andaian majallah antrabangsa. mula mula tun m kata 42 billion lepas tu diperiksa dia kata 27 billion. sepatutnya kalau 42 billion kata 42 billion tak perlu berubah. kita telah menjadi sehina hina manusia dengan hanya berlandaskan percakapan orang lain. bagaimana pula dengan penerangan seorang consultant yang sedang berlegar yang memuji tindakan najib dan 1mdb kerana membeli semua IPP. adekah dia berbohong? dan adekah kerana dia orang luar dia tidak boleh dipercayai? saya bimbang fitnah kita nanti sekiranya nyawa kita diambil kita tidak dapat mati dengan tenang. oh biasalah orang malaysia setelah memfitnah orang kita akan minta maaf tetapi fikirkan lah kesan nya kepada diri yang di fitnah dan keluarga nya. saya hanya berharap najib dan keluarga nya mengampun dosa tuan tuans ekiranya tidak balasan allah swt amat dasyat kepada penfitnah. nauzubillah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 9:17 AM

saya setuju dgn mathias chang. ape pimpinan umno buat setakat ni? adakah hanya tun m saja dpt cium unsur jenayah melibatkan najib ? adakah pimpinan umno yg lain tidak tahu berfikir? masih memerlukan tun utk berfikir?

setakat ni muhidin hanya ckp saja take the bull by the horn, takut hanya pada tuhan, tp apa di mana tindakan. barangkali tidak adil kalau kita hanya menekan muhidin. kerena umno itu satu pertubuhan. pendirian parti adalah pendirian menyeluruh seluruh anggota. maka sekali lagi saya tanya, adakah umno masih lagi parti keramat org melayu ?

mmg sesuailah kalau kita kata seluruh umno complicite dlm jenayah ni. mendiamkan diri apabila berlaku jenayah di depan mata maka anda turut bersubahat.

sungguh tuan2 atas nilai apa kita masih mempertahankan umno? harga bangsa agama dan negara jauh melebihi batas parti. maka apabila parti itu sudah sgt corupt dan tidak lagi memperjuangkan a ba dan ta kita tinggalkan saja parti ini. apakah kita sudah kene nasi tangas sampai bermati matian masih tidak berganjak?

sepatutnya kita mula naikkan isma sebagai juara org melayu. ingat masa sudah semakin singkat. apakah org melayu akan berkubur pru nnt ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 9:23 AM

Issue 1MDB ni untuk orang kampung atau bandar sama macam kehidupan sehari hari. Ada Asset kereta, ada rumah dan ada duit dalam ASB. Setiap bulan dapat gaji, dan semua gaji itu kena bayar bil.. Kalau ikut akan atas kertas, rumah tu harga ratus ribu, memang asset lebih dari pinjaman, tapi setiap hujung bulan duit tak cukup nak makan, sebab dah kena bayar bil-bil.

sama la jugak macam 1MDB ni, nilai asset melebihi hutang, tetapi sampai hujung bulan duit takde nak bayar bunga... kalau jual asset tu memang la byk duit, sama juga macam orang jual rumah yang harga melebihi hutang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 9:37 AM

@Orang Kampung Mat Isa.

boleh kalau org2 pm tidak abuse system. jgn la jadi mcm khairudin buat report diisyhtihar muflis pula. rumah digeledah polis. mcm kes pembunuhan altantuya, pembunuh dihukum tp yg mengarahkan bebas.

kalau x jgn la pula seolah2 nk berdiri atas higher moral standing ground seolah2 org lain keji kamu pula tidak.

kalau kamu boleh beri jaminan seperti di atas maka pemberi maklumat xkan gusar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 11:56 AM

Bro. . .najib yg sepatutnya mintak ampin dari orang melayu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 12:09 PM

Hang tu cepat2 minta maaf. da confirm bohong rakyat dlm parlimen...Bohong tetap bohong dan itu fakta...x payah dok sebuk nak kencing bg alasan itu ini...bohong bertulis lagi...kalau nak bg alasan patutnya smua yg di hukum kat dlm skrg ni kena bg peluang utk bagi alasan gak lah...

Alasan org bawah wat keje dia x tau apa pun menunjukkan kebodohan najib. Maknanya apa yg org bg di x pnah nak cek. Tu namanya PM Bodoh!!! Klu da bodoh watpe jdi PM?? Yg org komplen psl statement palsu tu baru 4-5 ari ke? Nape xde sekor pun nak sahihkan awal trmasuk si Najib bodoh?

Jadi nampak sangat temberangnya...jadi x payah lah ko nak bersyarah agama kat sini...ko pun 1 bodoh cam Najib gak pasal membela penipu...uztaz mana yg ajar ko tipu tu tak mengapa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2015 at 12:12 PM

So kenapa Menipu parlimen dan rakyat kata tunai??? Semua yg terlibat tak tau mana tunai dan bukam tunai ke??? Tapi tau pulak lesapkan tunai...len kali.lesapkan yg bukan tunai la plak...hahaha

....................
Reply To This Comment ...................
badaruddin mahmud
May 25, 2015 at 12:44 PM

1. latest update, arul and former ceo sharol will not attend PAC 's hearing, the former having overseas assignment whilst the latter seeking a month extension before facing the inquiry.....just wonder why kecut now?

2. why najib lied? See below my comments ( i have repeated this many times,

EXPLAINING AWAY THE TRUTH

It is no good at all
to conjure all sorts of reasons
to explain away truth:

One could subscribe to truth
only when one has self-respect in the first place;

When a man tells untruths,
he has no respect for himself
and little would he do better for others
except for his own gain;

And when a man tells lies,
he has a tendency to forget:

With one lie after the other,
eventually he would be caught
in his own tangled web:

3. Dengar ramai dah MKT mahu 1MDB guys sacked but najib buat derk and said tunggu lapuran AG.....apa ini?

4. This is where legally trained tun faisal and bloggers under mykmu.net failed to distinguish between reality and truth viz fantasy and falsity, respectively.
Umno guys.........wake up from deep slumber and take positions before being put to sleep forever come pru14

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2015 at 5:43 PM

PERHATIAN:

Berikut adalah ulasan balas dari seorang teman seperjuangan berkaitan hujah saya semalam, 'SEBAB MEMBOHONG NAJIB KHIANAT'. Semoga pencerahan kami berdua dapat meyakini rakyat jelata sebab mutlak mengapa Najib amat berbahaya dan justru wajib disingkirkan dari pucuk pimpinan.
.........................................................................

En. Othaman Ahmad,
Saya ada terbaca dalam satu artikel yang ditulis oleh Datuk A. Kadir Jasin bahawa corak dan gaya pemerintahan Ds Najib banyak dicorakkan oleh Allahyarham Tan Sri Jamaluddin Jarjis (JJ) yang bertindak sebagai strategies, penasihat, sahabat dan “family friend” nombor satu Perdana Menteri. Beliaulah yang merangka dan melaksanakan dasar komunikasi dan penjenamaan (branding) Perdana Menteri yang melahirkan pemerintahan ala Presiden Amerika (American Presidential style) oleh Mohd Najib. Sekaligus acuan itu menjadikan JJ Ketua Turus Pentadbiran (Chief of Staff).
Sebab itulah kita lihat Ds Najib memerintah seolah-olah beliau seorang presiden dengan barisan kakitangan, penasihat dan pegawai khas sendiri. Gaya pentadbiran ini memisahkan beliau daripada parti dan, dalam hal-hal tertentu – seperti 1Malaysia Development Berhad – memisahkan beliau daripada Kabinet. Sedangkan sistem kita adalah sistem ala Westminster.
Tidak hairanlah kalau agensi berita Perancis, L’Agence France-Presse (AFP) dalam laporannya mengenai kematian JJ menyebut JJ sebagai Chief of Staff Perdana Menteri.
Dalam kapasiti sebagai ketua turus itulah beliau menentukan segala tindak-tanduk Perdana Menteri dengan melaksanakan apa yang beliau pelajari mengenai pentadbiran ala White House (Rumah Putih) ketika menjadi duta ke Amerika Syarikat diantara tahun 2009 dan 2012. Perlu disebutkan juga bahawa JJ adalah sahabat nombor satu Amerika Syarikat di Malaysia. Bendera di Kedutaan Amerika di ibu negara dikibarkan separuh tiang pada 5 April 2015 bagi menghormati beliau.
Beliau berperanan merangka strategi politik dan pentadbiran Mohd Najib. Manifestasi kepakaran (handiwork) beliau ialah ketika kempen Pilihan Raya Umum 2013 di mana Mohd Najib ditonjolkan sebagai simbol utama.
Maka timbullah slogan-slogan seperti “I Love PM” dan “Sokong Saya Undi BN” serta penggunaan media baru seperti Facebook dan Twitter untuk mempromosikan Perdana Menteri. Dalam kempen PRU 2013 peranan Umno dan BN tidak menonjol kononnya Mohd Najib lebih laku daripada Umno atau BN.
Itulah kaedah yang digunakan oleh para strategis Presiden Barrack Obama pada Pilihan Raya Presiden Amerika tahun 2008 di mana Obama menang besar.
Tetapi strategi yang sama yang beliau gunakan bagi pihak Mohd Najib tidak berhasil. Barisan Nasional hampir kalah dilanda Tsunami Cina (meminjam ungkapan Mohd Najib) dan banyak pihak, termasuk (Tun) Dr Mahathir Mohamad dan (Tun) Daim Zainuddin, secara terbuka berkata prestasi buruk BN berpunca daripada kesilapan strategi oleh “penasihat half-past six”.
Namun hampir tidak ada siapa menuding jari ke arah JJ. Sebaliknya beliau menjadi lebih berpengaruh dan disanjung oleh Mohd Najib dan digeruni oleh orang disekeliling Perdana Menteri. Hatta Umno dikatakan mendengar cakap beliau.
Kematian tragik beliau amat memberi kesan besar kepada pentadbiran Pejabat Perdana Menteri (PMO). Apatah lagi turut juga terkorban ialah Ketua S/Usaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Azlin Alias. JJ dan Azlin ibarat jari dengan kuku.
Selain memegang kunci kepada jentera politik, propaganda dan penjenamaan Mohd Najib, Allahyarham juga diketahui memainkan peranan penting dalam pembiayaan politik (political funding) Perdana Menteri.
Yang terkini peranan itu telah diserahkan kepada Tan Sri Lim Kok Wing apabila dilantik sebagai Penasihat Khas Program Perdana Menteri seperti yang dilapurkan oleh media pada 22 May 2015 yang lalu.

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2015 at 11:52 PM

Anom 25/5 @ 7:41 am,

Anwar Gay dah dianggap obsolete.. toksah lah diungkit lagi. Lagipun dia tu hanya lulus am tanpa degree dalam bidang pengajian Melayu saja. Sebenarnya dia menumpah tuah atas tunjuk ajar/bimbingan Tun Daim & kebijaksanaan Tun Dr. Mahathir memimpin negara. Hampir terlungkup negara gara2 Anwar Gay mahu menerima pakej IMF ketika krisis kewangan 1997. Untung Tun Mahathir cepat bertindak.

Post a Comment