........... Bank Negara Terima Lapuran Yang Mampu Tamatkan Persoalan 1MDB ? ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Bank Negara Terima Lapuran Yang Mampu Tamatkan Persoalan 1MDB ? ?

Tuesday, May 26, 201524comments

Sekadar memFilekan artikel yang bunyinya amat penting dalam kes 1MDB untuk dijadikan rujukan kemudian hari, dari Bernama

"They have announced sending the report to us. Yes, we did receive it," BNM Governor Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz, said here.

"The information will be extended to other agencies under Malaysia's jurisdiction," Zeti said, adding, the findings were highly confidential.


Asked if MAS had notified BNM that there was no cash being held by 1MDB in BSI Bank Singapore as alleged, she said: "We can't comment on an individual entity.


"I have already stated that the international community will not cooperate with us if we release the information extended. Therefore, it will stop all investigations if we talk about it.


"She said the arrangement is to maintain confidentiality.


Terjemahan dari Mkini -

Bank Negara mengesahkan menerima laporan dari bank pusat Singapura berhubung aduan BSI Bank Ltd Singapore mengenai akaun yang dikaitkan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Gabenor Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata, Bank Negara menerima laporan itu dari Monetary Authority of Singapore (MAS).

"Maklumat itu akan diberikan kepada agensi lain mengikut bidang kuasa Malaysia,” katanya dalam satu sidang media.

Zeti bagaimanapun enggan menamakan agensi yang menerima maklumat berkenaan untuk menjaga kerahsiaan maklumat tersebut.

"Masyarakat antarabangsa tidak akan bekerjasama dengan kita (pada masa depan) jika kita mendedahkan maklumat yang diberikan kepada kita.

"Oleh itu, (pendedahakan maklumat) akan menamatkan segala siasatan, jika kita bercakap mengenainya,” katanya.


Ayat paling kontroversi adalah -

"I have already stated that the international community will not cooperate with us if we release the information extended. Therefore, it will stop all investigations if we talk about it.

Apa maksudnya Zeti ? Mulanya saya anggap Zeti bercakap mengenai pentingnya menjaga kerahsiaan, tapi baris kedua itu merujuk kepada kandungan laporan itu !

Besarnya impak maklumat itu jika ia didedahkan, akan menamatkan segala siasatan ? ?

Berita jenis selak sikit2 ni yang buat tak tahan .... Kalau Zeti sebut jer -  ya, kami dah terima dan ianya rahsia ( confidential ), itu kira standard lah dan kita pun tak akan tanya lagi. Tapi Zeti gi tambah pulak lagi baris kedua tu ..... adeeeeh...

Oya, Bank Negara  tidak minta atau tidak tanya tapi MAS yang hantar laporan itu .... maknanya adalah sesuatu dalam laporan itu.


PS - Nasib baik Zeti tak jawab - Tunggu Audit !

Share this article :

+ comments + 24 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 3:47 PM

Din..semacam je ayat tu..mcm nak cover line elak orang mengorek isi kandungan surat..siap warning awal2 kalau didedahkan maka pihak antarabangsa akan menghentikan kerjasama..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 4:03 PM

Mcm2 la 1MDB ni. Lagi tangguh audit forensik lg mcm2 isu. Kabinet nk tgu jahanam ekonomi malaysia dulu. Pastu br nk bertindak kot. TPM come on. Show us your leadership. Isu 1MDB yg jahanam ni terus menerus menjahanamkan negara. Ketua Bahagian UMNO semua senyap. Mcm ni nk jadi parti tunjang negara. Seriously shame on u UMNO. Aku dari dulu smpai skrg penyokong UMNO. Tp bila parti ni pun nk jahanam negara. Aku takkan sokong lg. Aku tgu sampai parasit di paraquatkan utk dibersihkan dulu UMNO ni.

....................
Reply To This Comment ...................
May 26, 2015 at 4:05 PM

jika laporan mas tidak menjurus pada sebarang salah laku,bnm tak akan memanjangkannya pada agensi2 tertentu.

wujudnya tindakan lanjut dari agensi2 lain mungkin satu indikasi bahawa tindakan undang2 adalah sesuatu yg pasti...

....................
Reply To This Comment ...................
May 26, 2015 at 4:17 PM

Macam aku komen dalam blog Genggam Bara Api lah... (bunyikan sikit macam tona Tun M..he..he..)

1MDB - nothing personnel now.

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 26, 2015 at 5:26 PM

Assalammualaikum wmt,
Nyatalah segala urusan negara ini terpaksa tunduk atau bergantung kepada Singapore.
Jambatan Bengkok batal kerana Singapore tak setuju.
Keretapi Laju ditangguhkan kerana Singapore minta tangguh.
Kalau tak silap, diperingkat awal kes pembunuhan Altantuya dulu pun ada disebut mengenai keterlibatan warga Singapore yg menemani wanita Mongolia itu di KL.

Kemudian wang yg kononnya ditebus dari Pulau Cayman dipindahkan ke BSI di Singapore. Masalah timbul kerana apa yg disimpan disitu berubah-ubah dari wang tunai kepada aset.

Kini Gabenor Bank Negara Malaysia mengakui ada terima laporan dari Monetary Authority of Singapore (MAS). Tapi ianya rahsia penting dan tidak boleh didedahkan kpd umum. Kalau didedahkan maka akan hilanglah kepercayaan antarabangsa (Singapore?) terhadap intergriti kerajaan Malaysia.

Hebat sungguh negara Pulau itu kepada kesejahteraan Malaysia. Walaupun kecil tapi kuasanya besar.

Justeru, DAP yg jadi anak kepada PAP di Singapore juga terpaksa digeruni. Maka hingga kini ROS negara kita belum berani buat keputusan mengenai kemelut pemilihan DAP yg tergantung tanpa pengesahan.

Dimana silap dan salahnya negara kita?
Salah dan silap pemimpin atau rakyatnya?
Yg pasti Malaysia sering tewas dlm segala hal kpd Singapore.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 5:48 PM

Salam bro...
Tengok filem The international, ni d'malaysiantional hahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 7:48 PM

1. When zeti gets the letter, before or after najib goes to tokyo? Why announced after najib is out of KL?

2. Why the need to extend to other agencies?

3. Is najib stepping down on 1st june?

4. Any possibilities of arul, shahrol and najib leaving malaysia for good?

....................
Reply To This Comment ...................
May 26, 2015 at 8:00 PM

Hasil dah berbuah !
SULIT. Jika d dedahkan masyarakat antarabangsa pulau kan msia....ayat senang. Cengkaman telah d lakukan secara halus kpd negara.....kedaulatan bangsa melayu TERCEMAR oleh tindakan sipolan yg bodoh itu.

....................
Reply To This Comment ...................
May 26, 2015 at 8:41 PM

Hhmmmmm...tunggu ajelah. Kalau betul ada salah laku, najib wajib letak jawatan. Kalau terbukti 1mdb tiada masalah, kita hentikan semua ni. Kembali bersatu.

....................
Reply To This Comment ...................
May 26, 2015 at 9:23 PM

Ada lagi watak penting lepas TS Muhyiddin-TS Zeti Aziz.Maybe awal2 lagi Tun M dan TS Muhyiddin dah tau ape yg TS Zeti tau.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 9:32 PM

Aku ada terbaca kat forum indonesia...rupanya dorang tau jgak 1mdb ni...n tau jugak 1mdb ni banyak hutang...ni mcm mana ni di forum indonesia pon tau pasal 1mdb..da mencemarkan nama negara da...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 9:40 PM

1MDB operasi serupa guna Sistem Skim Ponzi Berstruktur.
Teknik2 yang popular dalam skim Ponzi =
(a) Buat / tawarkan / joint venture pelaburan samada dalam negara atau luar negara.
Samada berlaku penipuan dalam bentuk perolehan kepada para pelabur / penipuan berlaku dalam pemilikan syer (SRC - Gobi Coal , 1MDB Abrar) Seterusnya mengakibatkan Kebocoran Wang berlaku dari Akaun.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 9:40 PM

1mdb ni da jd duri dlm dging...ia merosakkan negara kita juga...dgan pelbagai Dolak Dalih Pm Yg Memberi Seribu Tanda ty...kenapa Jd begini.....apa Rahsia 1mdb Ni Sampai Umno N Pm Bermati2an Nak Mempertahankan....xda Rasa kesianke Pemimpin Terhadap Rakyt dan negara...entahla Makin lama Makin Bosan dgn najib...sebagai Rakyat Tgokla Kat Mana2 rakyat semakin Kecewa....najib Dilihat Sgat gagal...

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 26, 2015 at 9:49 PM

@KERIS BERAYON Assalammualaikum wmt,
Ya.... Bersatu selepas Najib undur...key!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2015 at 11:21 PM

Style tun gentleman...dia panggil dlu...britau masalah/kesalahan, klu blh dia tlg dia tlg klu dak dia akan minta letak jawatan klu da serius. Bla da letak jawatan xde plak dia mengomplen apa2 lgi...mcm bapa ngan anak ler...

Byk yg kena time tun dlu, ada yg kat melaka, selangor, pahang, perak dan byk lg...

Byk yg tun kena telan walaupun pahit...mana ada 1 org tua yg pagi duk kat johor keje, tgh ari kat lembah klang keje lagi dan malam kat kedah pun masih keje lg...

Tau ke tabiat keje tun ni? Dia sentiasa dtg sebelum jam 8pagi dan balik lewat...time dia nak kena bedah pun x mau di oversea padahal silap potong boleh arwah jadinya...dia percaya kpd org malaysia (walaupun mmg le ade 1-2 dr lain negara)...klu org kaya malaysia yg lain da lama g us, uk europe. Paling koman pun ke spore... ni baru leader by example...time matawang jatuh dlu...dia ngan tun siti gak lah mulakan bg arte benda mereka utk dicagarkan...

Ya Allah, mohon dijaga kesihatan tun m dan tun siti..agar mereka dpt melihat negara ini betul2 maju...amin ya rabbal alamin

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2015 at 12:44 AM

Nak suspen ker buat biasa... Xperlah ts zeti kami Tunggu Audit.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2015 at 4:43 AM

I think there will be a big welcome for both DSN and TDM when they return to Malaysia from Japan, with different message.

1. DSN as usual large crowd holding I LOVE PM........sokong membawa _ _ b _ _

2. TDM, the normal small crowd with big "hidden" message....we, the rakyat are with you.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2015 at 6:54 AM

Din ayat zety tu mcm jampi bomoh Siam je. Takut nak tanya apa maksudnya. Huhuhu. TSMY mesti bangkit dan bgtau najib kena undur atau seluruh seluruh ketua bhgian UMNO akan memalukan najib.
Luck pikirlah sendiri Muhyidin kalau nak BN menang pru 14

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2015 at 8:36 AM

Zerti jugak yg jadik mangsa akhir nya

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2015 at 10:06 AM

secara logiknya, jika tiada apa2 yang fishy dalam report MAS tu, BNM tidak akan memanjangkan siasatan kepada agensi2 lain.

Nampak sangat ada 'orang besar' yang terlibat sehingga BNM terpaksa proceed dengan agensi2 yang berkaitan.

apa2 pun...tunggu hasil siasatan audit! kah kah kah...audit apekebendanya PAC pun boleh kena main.. kalau rakyat biasa, kena audit meja LHDN pun takde kesian2 punya. for sure kena penalti atau tindakan mahkamah. ni PAC pun boleh je depa kencing?

kaedah ikan bilis dibuli dan ikan jerung lepas bebas takkan hilang dalam sektor kerajaan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2015 at 2:21 PM

TS Zeti telah laksanakan tanggungjawabnya. kita tgk ler apa hasil audit n PAC nanti. Jgn dok suruh TUNGGU lagi sudah...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2015 at 8:39 PM

Dari malaysian chronicle,anak najib nizar director di firma audit Deloitte?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2015 at 9:30 AM

Kita bakal hilang maruah dan kedaulatan negara krna sememangnya 1MDB akan menjadi Weapon of Mass Disaster (WMD). Tunggu sahajalah..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2015 at 2:37 PM

Ada.lgi...mana ada sejarah dunia bg 60% dividen + bonus. Zaman tun kami dapat melalui ASN. Time tu yg dok sebok dgn pak man telo..dpt telor masin busuk jer

Post a Comment