........... 1MDB TIDAK ADA WANG TUNAI USD 1.103 DI SINGAPURA ! ?? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

1MDB TIDAK ADA WANG TUNAI USD 1.103 DI SINGAPURA ! ??

Wednesday, May 20, 201551comments

TMI

Juga dari Malaymailonline



Nah.... ambik ko ! 1MDB sudah menjelaskan bahawa baki pelaburan yang telas ditebus oleh 1MDB adalah dalam bentuk aset di dalam mata wang dolar AS di sebuah bank di Singapura bertujuan untuk mengimbangi liabiliti US Dollar. 

Bank ini merupakan penjaga bagi pihak 1MDB untuk aset ini.

Ingat lagi pendedahan Sarawak Report bulan lepas yang mendedahkan apa yang disimpan di BSI cuma paper asset - KLiK.

Ni APA CERITA NI NAJIB ? ? ?


Apa kaitannya dengan pengeluaran wang memandangkan peraturan yang ditetapkan oleh BNM ... ? ?

Transaksi wang melebihi RM50 juta ? ?

Hallo penyokong2 Najib ..... tolong bos hang jawab !


Begitu juga semua yang kata 1MDB OK, takde masalah .... tolong jawab !

Adakah Menteri Kewangan sudah MENIPU dalam jawapan bertulisnya sebelum ini ? 

Kalau pun boleh dipertahankan jawapan bertulis itu, kenapa tidak ada penjelasan sebenar mengenai status wang itu dan membiarkan rakyat tertanya2 dan bertelagah sesama sendiri ? Kenapa Najib sanggup memBANGANGkan penyokong2nya sendiri ?

Kita tunggu perkembangan selanjutnya .... kalau betul Najib menipu sebelum ini ...

PS - Buat permulaan selain dari menjelaskan jawapan bertulis terdahulu, Najib boleh terangkan juga apakah bentuk aset yang disimpan di Singapura yang bernilai USD1.103 bil itu ? Masih nilai sama kan ? 

Dah tebus la... bukan di Cayman tapi daftar jer di Cayman .... tranche pertama dah habis bayar hutang la .... Arulkanda dah lihat penyata la ..... peraturan Bank Negara la ..... APA SEMUA NI ???

Share this article :

+ comments + 51 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 1:46 PM

Kalau biawak zaman sekarang tengok lidah najib pasti terkejut kerana lidah beliau mempunyai persamaan dengan lidah biawak di zaman tok nenek dahulu!!!kipidap najib!!!!I love p.m!!!!1m4u!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
May 20, 2015 at 1:58 PM

Mmg saya tunggu2 sangat isu ni keluar........jadi bagaimana skrg ?
Bermakna selama ini pernyataan itu adalah PALSU. Mengapa tidak boleh d ambil tindakan terhadap najib ? Mengapa dan apa lagi yg d tunggu oleh badan2 berwajib ? Kenyataan beliau sebelum ini adalah d parlimen. Kepercayaan terhadap pemimpin telah terhapus sama sekali. Jadi betul lah pertanyaan TDM.....mana duit tu ?... TIADA. Itulah FAKTA NYA.
Beliau sepatutnya d gantung tugas dan siasatan penuh mesti d jln kan. WAJIB !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 2:02 PM

Apa????

Menteri kewangan menipu dalam Parlimen !!

Eerr..tapi memang kaki penipu kan..lagipun speaker dia dah kawtim..takkan lepas punya kalau ada usul nak hadap Ahjib ke jawatankuasa disiplin sebab menipu.

....................
Reply To This Comment ...................
May 20, 2015 at 2:08 PM

DS Najib patutnya berterima kasih kepada Tun M kerana x bagi peluru berpandu kat Anwar Ibrahim.Salute dengan Tun M.

Tun M dah tau,kalau Anwar tahu apa yang dia tahu,dah sah UMNO kene talkin pada PRU-14.Sekarang ni,UMNO still boleh diselamatkan lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 2:18 PM

Ah Jib Gor sila letakkan jawatan...takpon sila gantung tugas sebagai menteri kewangan sehingga siasatan selesai. Mintak PAC dan audit panggil menteri kewangan sekali untuk beri penjelasan.

I Love PM !!!....Ayam4U !!!....

....................
Reply To This Comment ...................
LF
May 20, 2015 at 2:35 PM

Biasanya kalau ahli parlimen melakukan kesalahan seperti 'menipu' dalam dewan, mereka boleh dirujuk kepada jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen. Kalau PM buat salah, ada imuniti ek untuk elak dirujuk??

mohon penjelasan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 2:35 PM

Kepada blogger upahan.. kidipap. Nyanyi sama sama ok! ayemfoyu.. ayemfoyu..

....................
Reply To This Comment ...................
May 20, 2015 at 2:40 PM

Itulah jadinya bila bangkai ikan paus (dan bukan nya ikan bilis) yang cuba disorok oleh si kangkong ni. Kan dah semakin busuk dan sukar dikawal lagi. Kami semua berharap penjilat tegar Najib tolong jawab sat bagi pihak sikangkong ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 2:55 PM

DT nak tahu bentuk apa aset yang di simpan ? cincin belian lar , kan diamonds are forever ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 3:07 PM

Finally, najib admitted.....
EXPLAINING AWAY THE TRUTH

It is no good at all
to conjure all sorts of reasons
to explain away truth:

One could subscribe to truth
only when one has self-respect in the first place;

When a man tells untruths,
he has no respect for himself
and little would he do better for others
except for his own gain;

And when a man tells lies,
he has a tendency to forget:

With one lie after the other,
eventually he would be caught
in his own tangled web:

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 3:08 PM

Mohamed Hanipa Maidin (PAS-Sepang) telah meminta kerajaan menyenaraikan gaji yang dibayar kepada Paul Stadlen sebagai anggota pasukan komunikasi di Pejabat Perdana Menteri.
 
Shahidan, bagaimanapun, tidak menafikan Stadlen adalah sebahagian daripada pasukan komunikasi itu.
 
Kerajaan membayar RM77 juta kepada firma perunding komunikasi Apco Worldwide pada tahun 2009 untuk menguruskan imej Malaysia di peringkat antarabangsa.
 
Stadlen juga telah bekerja dengan FBC Media selepas peranannya dalam Apco, sebuah kumpulan lobi yang dikaitkan dengan kempen dalam talian terhadap Anwar oleh blogger AS Josh Trevino dan syarikatnya Rogue Komunikasi.

Maaf tuan...i picked the news from mkini..
but it shown that tun m is right....ada pekerja mat saleh upanya di putarjaya...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 3:29 PM

Anwar aljuburi dan najib sama saja.....pemimpin boneka kerajaan asing...boneka suka hutang banyak dan belanja boros yg bukan kena mengena dengan rakyaat. ....bila hutang banyak rakyat dijadikan msngsa utk bayar hutang...masa tu penjajah akan tolong dengan syarat refirmasikan sistem kewangan...reformasikan sistem sosial dan mrnekan islam....pemimpin boneka memang penjajah suka dibodoh bodohkan...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 3:41 PM

Bro...macam mana hang boleh tanya "kalau betul najib menipu"? Kan dah terang tu Najib memang penipu!

Blongang blongang high class macam "Another Brick" dan Tun Faisal punya lah susah payah nak expose yang SR tu fabricate document la itu la ini la dengan segala bagai analisis...alih alih memang betul pun macam yang SR expose tu....

Kesian.........

....................
Reply To This Comment ...................
May 20, 2015 at 3:50 PM

@Anonymoussbb nak kena buktikan dia dlm keadaan sedar atau sedang di mandrem !!

....................
Reply To This Comment ...................
May 20, 2015 at 3:54 PM

Udah2 dah la tu Jib... macamana rakyat nak percaya lagi?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 4:12 PM

Mana ada tipu...Arul kanda kata dia sendiri dah tengok memang ada duit. Dia dah konpomkan..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 4:15 PM

Kesiannnnn....

Rupanya boleh pakai gak info SR tu. Yang terbaru SR exposed RM500Juta Jho low songlap dengan consent Ahjib tahun 2011.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 4:33 PM

akhirnya mengaku...patutlah tak boleh BUKTIKAN.

kita yang bertanya pula disuruh buktikan.

mana dia penjilat dan pengampu ajib? apa korang rasa skrg? nak buat apa paper asset tu...? jadi tisu tandas?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 4:38 PM

Duit dah belanja buat toilet untuk speaker kot....

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 20, 2015 at 4:39 PM

Assalammualaikum wmt,
Apalah nasib negara bangsa Malaysia yg 'berperdanamenterikan' Najib Razak kini......
Malaunya rakyat negara ini bila 'pecah tembelang' bahawa Perdana Menteri yg juga Menteri Kewangan pernah menipu dlm penjelasannya di Parlimen.....
Maluuuuuuuuu dan malanggggggggggggg buat rakyat seluruhannya.

Yg pasti, Najib malu dan yg paling malu ialah pencacai yg berdegar-degar mengentam Tun M dgn pelbagai nista sebelum ini.
Kesiannnnn!
Tersungkur juga akhirnya kalian yg bebal kerana ringgit.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:13 PM

Bro Din,

Jerat dah nak mengena... cayalah, dulu aku ingat hang ni detektif upin dan ipin tapi nampaknya dah jadi Sherlock Holmes nampak gayanye...

kikiki....

....................
Reply To This Comment ...................
May 20, 2015 at 5:14 PM

Penjilat Najib, nampaknya sudah mati akal nak defend boss. Habislah riwayat Najib. Harap cepat-cepat letak jawatan sebelum laporan AG dan PAC keluar. Amat mustahil AG dan PAC boleh cover-up untuk Najib, kecuali Najib guna kaedah 'Maney is King'.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:16 PM

Bro Din

Mykmu cakap ni bukan tipu...tapi cuma "pembetulan"

Hehe

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:17 PM

Din,

Tolong repost balik komen aku ni kat posting ni...nampak gaya labih sesuai:

Akhirnya sekali lagi kebenaran terserlah...

Bro Din dah tanya banyak kali...kalau betul ada duit disimpan di Singapore, 1MDB dan Najib dengan mudah boleh tunjuk bukti penyata akaun BSI....tak payah tunggu PAC or Audit Negara..

Ada kita dengar apa apa dari Najib or 1MDB? Yilek...

Kemudian SR (Sarawak Report) bongkar dan tuduh yang 1MDB bagi penyata palsu dan sebenarnya tak ada duit dalam BSI....

Ada tak mereka (Najib dan 1MDB) jawab? Sekali lagi....yilek...

Kita kata kalau SR tipu atau fabricate document maka saman saja lah mereka....amat mudah untuk menang sekiranya duit betul ada disimpan di Singapore....

Mereka (Najib dan 1MDB) senyap...

Sekarang kita tahu kenapa mereka senyap dan berulang kali membaca mantera "tunggu Audit Negara dan PAC"...Ini kerana MEMANG TAK ADA DUIT PUN DALAM BSI SINGAPORE!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:24 PM

najib patut gunakan saki baki duit yang ada untuk memperbaiki keadaan dan fasility penjara sungai buluh. coz there is where he is going.

-zahimi

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:34 PM

Se-ingatan aku TUN M tak pernah menipu
Dia sygln rakyat m'sia dia sanggup diHINA pasal nk tegak kebenaran
Aku sedih BAPAK TUN KITA DICACI untuk kebaikan kita juga dari kehancuran
olih pm yg tamak juga mentrinya dan org sekelilingnya .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:46 PM

Ayam Po U

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 20, 2015 at 5:55 PM

Assalammualaikum wmt,
Sebentar tadi kawan saya telefon puji blog DT ni. Saya pun suruh dia join. Katanya dia tak pandai tulis untuk join sekaki. Cukuplah sekadar baca saja. Itupun dah cukup puas dan berasa lega dgn apa yg jadi isu kini.

Bagaimanpun di akhir perbualan dia tanya saya: "Bila Najib dah berani berterus terang kini adakah itu tandanya bahawa dia dah bebas dari 'mandrum?'.

Saya terkedu tak tahu nak jawab dan tak tahu pulak kisah-kisah mandrum tu.
Kalau ada kekawan yg ada kisah menraik mengenai Najib kena mandrum silakanlah.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 5:56 PM

@Anonymous bukan menteri kewangan sahaja menipu di parlimen, tetapi perdana menteri juga menipu dan memberi maklumat palsu dalam parlimen. nak dengar apa kata blogger berbayar. mana lebih buruk antara tdm berkenaan speaker atau ahjibgor berkaitan 1mdb dalam parlimen? yang pasti pandikar memang dah serah surat letak jawatan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 6:02 PM

Jangan lupa PM Ah Jib Gor the Bugis warrior pernah juga sembunyi fakta yang Lahad Datu di cerobohi oleh lanun,dimana banyak rakyat Malaysia terkorban dalam insiden ini.

Dan jangan lupa juga yang dia pernah sembunyi factor dari rakyat sebelum PRU13 bahawa dia sanggup berkerjasama dengan Anwar Ibrahim utk memwujudkan kerajaan PERPADUAN dengan seorang PELIWAT!

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 6:05 PM

senang jer salahkan bank negara kerana tak benarkan wang masuk. banyak songel. boleh pulak bank negara diam seribu bahasa tak jawab apa pun. rupanya tak ada duit pun yang nak dibawa masuk, hanya aset atas kertas sahaja. aset apa ye? ahjibgor memang PENIPU dalam parlimen pulak tu. camna baru nak buat pembetulan setelah sekian lama. memang jilat ju@#$ ahjibgor. mereka kata kat bang non, rupanya serupa jer mereka dengan blogger dap, pas dan pkr. saling tak ubah.

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
May 20, 2015 at 6:43 PM

Aset atau surat pajak yang diletakkan kat BSI tu? Hari tu kan kecoh konsortium bank antarabangsa hendak tuntut awal bayaran pinjaman 1MDB. Alasannya berkait dengan 'aset' 1MDB dalam BSI.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 6:54 PM

Ada ke patut Ah Jib Gor cakap BR1M adalah idea daripada Bank Negara. Sukar untuk aku mempercayainya. Bank Negara ? Biar betol nih. Sebab setau aku Bank Negara takkan kasi idea yang "cerdik" macam tu. Abis tu, Rasionalisasi Subsidi, ETP, GTP, GST tu idea saper pulak ? Apa gunanya punahsihat2 dan konsultan yang dibayar selama ni ? Kalau macamnilah gayanya, baik mansuhkan jer PEMANDU. PEMANDU macam dah takde fungsi jer.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 7:02 PM

Sekarang sudah terbukti Ahjib penipu..

Soalan seterusnya...Bila Nak Letak Jawatan???

Sebab bukan orang Bugis je duk atas kapal tu Jib!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 7:02 PM

Aku rasa Tun M masih menyimpan "bom nuklear" yang masih belum digunakan lagi. Sebab, Tun M punyai banyak sumber untuk mendapatkan maklumat. Lagipun, Tun M tidak mudah membuat tuduhan tanpa bukti kukuh. Ingat lagi tak bagaimana Tun M membuat tuduhan yang menggemparkan negara ke atas Anwar Ibrahim ? Tun M berani membuat tuduhan terhadap Anwar Ibrahim kerana Tun telah membuat siasatan sendiri tanpa diketahui oleh sesiapapun. Apa yang pasti, Tun M nampaknya masih menyimpan rahsia besar Ah Jib Gor dan mungkin akan didedahkan apabila tiba masanya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 7:06 PM

Alhamdulillah, kerana skandal 1MDB terbongkar ketika Tun M masih lagi hidup. Dengan adanya Tun, rakyat punya tempat untuk meluahkan apa yang terbuku di hati. Tun cuma menyampaikan hasrat rakyat supaya nasib mereka terbela. Lebih2 orang melayu yang nampaknya dipinggirkan meskipun merupakan penyumbang terbesar kepada kemenangan BN dalam pru yang lalu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 7:19 PM

Hahahahaha...sarawak report dah buat pembetulan lagi awal. Tak baca ke? Oh ye...baca tapi tak paham kot.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 8:01 PM

ok, para blogger berbayar, kita pusing lagi. pusing lagi. kita lihat apa yang kena tdm salah, tdm nyanyuk, tdm bohong, dah berhenti, apa, ahjibgor berbohong di parlimen? apa ahjibgor kencing ketua bahagian umno? apa ahjibgor berak kat muka mt umno? errrrr, kita pusing lagi, moga kali ni kena kat tdm.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 8:23 PM

Tubuh 1MDBada bagusnya ....... tapi pemantauan nya mungkin lemah dan menyebabkan timbulnya kemelut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 8:33 PM

Sekarang dia orang main strategi ajak berdamai...konon2 baik setelah kutuk TDM sampai habis limit.

Damai tu boleh buat bayar hutang 1mdb ka?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 8:34 PM

Ya...antaranya Lahad Datu.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 8:36 PM

elok buat undi tak percaya pd najib di parlimen...nk percaya apa ckp berbelit2 mcm biawak najib ni...ingat anwar je lidah biawak upernye najib pun 2x5

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu kampung
May 20, 2015 at 9:00 PM

Berita TV3 diam membisu je Din. Turut sama terkedu agaknya bila dapat tahu "pencerahan" dari Najib. Anak Keruak pon tak keluar cerita.

....................
Reply To This Comment ...................
Malaysian Cybertrooper
May 20, 2015 at 9:04 PM

Itu laaa... Dari awal lagi ramai yg mengatakan bahawa ayahanda Tun mempunyai pengetahuan yg lebih baik dan lebih jauh dari kita.
Tapi... Taaaaaakkkkk! Pencacai Najib tetap kata Tun menipu, Tun nyanyuk dan sebagainya seolah-olah tahap pemikiran pencacai ni sama level atau lebih tinggi dari Tun.
Pppiiiiiiirrraaaahh!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 9:07 PM

Really hope that Ah Jib Gor dpt di jatuhkan tahun nie...kalu Pak Lah bole, mengapa tidak dia...bukannya bagus sgt pun...rasanya byk lagi yg bakal terbongkar....dah x larat dgr org asyik mengata ...tgk dia & first lady pun rasa bengang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 9:09 PM

saya suka komen anda... :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 9:19 PM

Salam...
Pendapat saya, sebenarnya TDM bagi bola tanggung kat DSN pasal 1MDB ni..tapi DSN tak nak gunakan sepenuhnya peluang yang diberikan..
Kalau DSN, sebagai orang yang bertanggungjawab dalam 1MDB, jawab soalan TDM dengan jelas, saya pasti TDM akan all-out backing DSN dan tolong pertahankan DSN dari serangan Pembangkang seterusnya...

Yang pasti bila Pembangkang mulakan isu ni, takde pulak "hero2" yang nak backing, tapi bila TDM tanya je, TDM pulak jadi sasaran...

PS: hero tamil kot...hehehe

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
May 20, 2015 at 9:32 PM

@AnonymousAssalammualaikum wmt,
Saya setuju dgn pendapat anda. Tun memang ada senjata yg memungkinkan ledakan lebih besar.
Tun M bukan calang-calang pemimpin. Dia dikenali seantero dunia.
Lahat saja baru-baru ni dia dijemput ke persidangan pemimpin Arab di Kuwait dan seterusnya mengerjakan umrah.
Kenapa pemimpin Arab bersidang panggil Tun M turut serta? Tentu ada yg mereka perlukan darinya.Begitulah hebatnya Tun yg tak akan mampu disanggah oleh Najib walaupun dia anak Bugis.
Kaum Bugis dahulu tak pakai penasihat Mat Saleh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 9:33 PM

Takpelah kita kasi chance kat Ah Jib Gor duduk kat kerusi empuk 2 tahun jer. Pasal, pasni kita perlukan leader baru untuk mengetuai pru-14. Khidmat Ah Jib Gor tidak lagi diperlukan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 9:52 PM

Mana penyokong GST? masih tak nampak lg mengapa GST xboleh tangguh? Kerajaan dgn bangganya kata dpt rm juta2 sebulan GST...sampai ke kepada rakyat? Takde kan?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 20, 2015 at 11:57 PM

Ciss harapkan pagar!!!!

Post a Comment