........... Tungu Punya Tunggu Najib Jawab, Tun Mahathir Lebih Dulu Jawab Pengkritik | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tungu Punya Tunggu Najib Jawab, Tun Mahathir Lebih Dulu Jawab Pengkritik

Tuesday, April 7, 201539comments




Terimakasih kepada pembaca yang beritahu chedet ada artikel baru. Kena cepat2 copypaste .... manalah tahu kan.

Nah, Tun Mahathir berikan contoh melalui teladan bagaimana seorang pemimpin yang berintegriti dan dipercayai rakyat harus bertindak. Segera menjawab sebarang isu panas bagi membetulkan persepsi atau tanggapan negatif !

Jika segala info ada ditangan, apa masalahnya untuk jawab ?

Apa yang nak ditakutkan jika tidak ada apa yang mahu disorokkan ?

Soalan2 semuanya mengenai apa yang sudah berlaku, yang mempunyai kesan kepada masa depan rakyat dan negara.

Mengenai 1MDB, Tun ringkaskan masalah utamanya -  Yang tidak boleh diterima ialah duit itu hilang tanpa diketahui kemana. 

Jadi senang jer nak jawab - TUNJUKKAN ke mana dan di mana. Susah sangat ke ?

Kemudian, SIAPA Jho Low dan  Dimana datangnya ratusan million Ringgit untuk membeli bangunan-bangunan dan melabur dalam filem “The Wolf of Wall Street” oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Seri Najib.

Satu lagi mengenai dakwaan 1MDB punya aset melebihi hutang. Senang je kata Tun - Borrowed money cannot be regarded as wealth. atau Wang yang dipinjam ( hutang ) tidak boleh dianggap sebagai harta.

Yang paling tak boleh blah adalah bila Tun menjawab tuduhan yang mengatakan beliau seolah menjadi pembangkang bila banyak mempersoalkan perkara2 ini -

23. If saying something that is similar to the opposition makes me aligned with the opposition, then Najib must be more with the opposition than me because he agreed with the opposition to abolish the ISA, the prevention of crime law and ignore the NEP. He also wanted to abolish the Sedition Act as demanded by the opposition. If UMNO did not object the Sedition Act would have been abolished. So is Najib a member of the opposition?
 
Hahahahaha .... TERBAIK !!!

Najib bukan saja soal malahan IKUT TELUNJUK pembangkang bila menghapuskan ISA, mengenepikan DEB dan hampir2 menghapuskan Akta Hasutan.... adakah Najib juga pembangkang ?

Baca artikel chedet yang saya copy sepenuhnya dibawah dan sama2 kita tunggu serangan seterusnya dari askar Najib. Nak tunggu Najib jawab, berjanggutlah ....

TIDAK WAJAR MINTA TOLONG DR MAHATHIR


1. Saya tidak tawar untuk menolong sesiapa untuk mengatasi apa-apa masalah.

2. Dalam blog saya, saya tidak menuduh Dato Seri Najib melakukan apa-apa jenayah. Itu boleh ditentukan jika polis dapat membuat siasatan. Yang saya pohon ialah jawapan kepada soalan-soalan yang disuarakan oleh ramai rakyat.

3. Saya akui dimasa saya juga ada kehilangan wang negara. Tetapi rakyat dan dunia tahu bagaimana wang ini hilang. Kerugian yang dialami oleh Perwaja diketahui. Demikian juga dengan salah urus Bank Bumiputra oleh pengurusannya. Maminco rugi kerana London Metal Exchange memutuskan bahawa bijih timah yang dijual mengikut perjanjian jual beli yang sah tidak perlu ditunaikan dengan membekal logam berkenaan kepada pembeli. Ini diputuskan untuk menyelamat penjual yang tidak ada timah. Malaysia sebagai pembeli mengalami kerugian.

4. Saya ingin penerangan berkenaan bagaimana Konsortium Perkapalan dan Forex merugikan Kerajaan dan bagaimana saya terlibat dalam perkara ini.

5. Yang nyata ialah negara tahu dimana pergi wang yang dilabur semasa saya. Dalam perniagaan adakala untung, adakala rugi. Yang tidak boleh diterima ialah duit itu hilang tanpa diketahui kemana. 


6. Hari ini nilai Ringgit jatuh sebanyak 70 sen. Tiap satu Ringgit jatuhnya matawang kita, negara, Kerajaan dan rakyat kerugian berbillion. Kejatuhan sebanyak 70 sen pun merugikan berbillion Ringgit juga.

7. Tetapi apabila Ringgit diselamatkan dari penyangak matawang, berbillion Ringgit duit Kerajaan diselamatkan. Dan ramai peniaga yang muflis dan hampir muflis terselamat pada tahun 1998. Lupakan sahajalah peristiwa ini kerana ia berlaku dizaman saya.

8. Tetapi dalam kes 1MDB, tidak ada jawapan yang munasabah berkenaan 42 billion Ringgit yang dihutang. Kenapa bayar lebih 10% komisyen kepada Goldman Sachs hanya kerana menjual bond atau membuat pinjaman bagi Kerajaan. Kenapa faedah 5.9% dikenakan, satu faedah yang amat tinggi.

9. Disoal juga peranaan Jho Low. Siapa dianya yang diberi kepercayaan mengendali wang 1MDB berbillion-billion ringgit milik syarikat Kerajaan. Tidak ada persamaan antara Jho Low dengan Daim yang saya lantik sebagai Menteri.

10. Dimana datangnya ratusan million Ringgit untuk membeli bangunan-bangunan dan melabur dalam filem “The Wolf of Wall Street” oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Seri Najib.

11. Saya bukan tuduh Dato Seri Najib. Saya bertanya beberapa soalan kerana hutang berbillion ini akan ditanggung akhirnya oleh rakyat. Jawapan tidak juga diberi oleh mereka yang mengecam saya selain daripada berkata saya punyai kepentingan atau saya juga buat kerja yang sama.

12. Apabila saya letak jawatan satu usaha dibuat untuk mendapat bukti saya lesapkan duit Kerajaan. Kalau hendak buat siasatan lagi, saya tidak ada halangan.

Dahulu sokong, kenapa tidak sekarang?

13. Pembaca portal “Free Malaysia Today”, Izack Chin bertanya kenapa saya dahulu sokong Dato Seri Najib supaya mengganti Tun Abdullah. Pada masa itu Najib ternampak bersih. Sekarang ada syak wasangka dikalangan orang ramai yang tidak terjawab..

14. Sudah lapan tahun berlalu kenapa bangkit perkara ini? Ini bukan masalah lapan tahun dahulu. Yang saya soal ialah berkenaan masalah hari ini – masalah nyawa dua orang anggota polis yang dihukum bunuh. Amatlah tidak adil jika mereka dibunuh sedangkan mereka sebagai pegawai rendah polis hanya mengikut perintah.

15. Saya hanya tanya berkenaan siapa yang mengeluar perintah kepada Sirul dan rakannya.


Temasek and 1MDB

16. Salleh Said Kruak compares Low Taek Jho and my critic of him with the criticism against me regarding Ananda Krishan’s involvement in Petronas and the appointment of my friend Daim Zainuddin as Finance Minister. I really do not see any similarity.

17. Ananda Krishnan bought the race course in Jalan Ampang. He could develop this prime land by himself. But he decided to sell one half share of the 100 acres land to Petronas and developed it together. Later he sold his tower to Petronas. What is wrong with that? Petronas made tons of money from the project.

18. There is no similarity at all between Temasek of Singapore and 1MDB. Temasek did not lose money but money borrowed by 1MDB has disappeared.

19. 1MDB is not excess fund belonging to the Government. 1MDB borrowed all its billions. Borrowed money cannot be regarded as wealth. So far the only asset owned by 1MDB are the pieces of land bought from the Government at a price very much below market price. They have been highly revalued. But until they are sold, they cannot be used to pay the 42 billion the 1MDB borrowed. They cannot even pay the interest. 

20. As for the comment that it is unfair for me to ask Najib to step down as he was elected through democratic process, I would like to remind Datuk Jamal (Md Yunos) that Tun Abdullah was also elected but Najib was partly instrumental in asking him to step down.

21. With regard to my political agenda, what is wrong with that? A Prime Minister must be seen to be clean and able to explain and answer questions and to be good for the country. Najib cannot even answer and has not answered any question, beyond exercising elegant silence or saying the allegations are not true.

22. There is also an attempt to divert attention from my question by saying that I am siding with the opposition, even that I have become leader of the opposition.

23. If saying something that is similar to the opposition makes me aligned with the opposition, then Najib must be more with the opposition than me because he agreed with the opposition to abolish the ISA, the prevention of crime law and ignore the NEP. He also wanted to abolish the Sedition Act as demanded by the opposition. If UMNO did not object the Sedition Act would have been abolished. So is Najib a member of the opposition? 

24. I am still an UMNO member. My disagreement is with the leader, not with the party. I criticised the leader, not the party. It is simply because I want to see the party win. It will not win if Najib is the leader.

25. I had great hopes when Najib took over from Abdullah. 

26. But he did even worse than Abdullah, losing more badly in Selangor where he was the Head of UMNO. Thre are so many scandals surrounding him now. His popularity is now even lower than when he led the BN in 2013. In a number of constituencies the margins won by Barisan Nasional (BN) are very narrow.

27. Sabah and Sarawak, are now no longer safe, no longer BN’s fixed deposits.


28. Is it too absurd to predict defeat for the BN in 2018.

29. As for my sons, if I had wanted them to succeed in politics I could have done so when I was Prime Minister. If they succeed it will be by their own effort. If the people don’t like them they will not get this support.
.

Share this article :

+ comments + 39 comments

....................
Reply To This Comment ...................
46 johor bahru
April 7, 2015 at 4:32 PM

SIMPLE AND STRAIGHT TO THE POINT.
NAJIB CAN DO THAT AS WELL.... BUT INSTEAD HIS PROS ARE DOING IT FOR HIM.
REMEMBER WE ALL LOVE UMNO, BUT LEADERS COME AND GO !

....................
Reply To This Comment ...................
April 7, 2015 at 4:40 PM

Dimana dtgnya duit membiayai movie tu? Pernah baca sarawak report yg menyatakan Reza dah kaya. Jd duit itulah digunakan untuk movie itu. Mungkin boleh dijawab begini? Hmmmmmmmm.

....................
Reply To This Comment ...................
April 7, 2015 at 4:47 PM

Terbaik Tun M...saya sokong 100%.Heran 1mdb dok korner sana sini,dah kena tekan baru nak audit.Heran bin ajaib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 4:53 PM

Cerita Dsn memboringkan,mcm ni nak menang sngor dan Pru 14,MEYERAMKAN Laaaa...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 5:33 PM

Tun patut tanya tentang penghinaan orang Islam dan Melayu yang semakin dasyat

Bila Najib jadi Perdana Menteri , CINA - CINA dan orang kafir naik tocang.
Islam dan Melayu di HINA di tahap yang parah.
Apa yang Najib lakukan ?

Ingat kesilapan besar Najib adalah memansuhkan ISA.

Ingatlah CINA-CINA dan kafir tidak berani menhina Islam dan Melayu pada zaman Perdana Menteri yang sebelum nya

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
April 7, 2015 at 5:39 PM

Sabar bro Din. Nak kena ambil masa nak spin cerita supaya semua nampak cantik, indah dan berbunga-bunga. Kuncinya tetap satu. Najib dan Rosmah tak mahu turun.

Semua serangan terhadap Tun hanya sekadar satu diversion. Tak lebih dari itu. Blongang-blongang Najib hanya diperkudakan untuk delay dan bagi Najib masa untuk cari jalan keluar. Begitu juga dengan apa yang BNBC buat semalam. Sikit pon aku tak pandang serious sebab kesudahannya, mereka cuma divert pemerhatian rakyat dari isu yang wajib dijawab dan terus mengenengahkan isu serangan. BNBC kata semua isu yang Tun tanya semua mereka boleh jawab. Bukan setakat boleh, tapi cukup senang nak dijawab! Kalau senang, kenapa tak jawab je terus - matikan terus persoalan-persoalan yang ada tu. Ini bukan taktik diversion ke?

By hook or by crook, Najib tetap tak mahu lepaskan jawatan PM.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 5:40 PM

Balun Tun Balun................jangan kasi chance.Rakyat nak jawapan yang lebih details.

....................
Reply To This Comment ...................
April 7, 2015 at 5:43 PM

Saya ingat nak komen tadi dalam CheDet tapi keluar 'gambar sebek'. Tak boleh masuk bila nak log In comment. Saya postkan seperti dibawah. (Yang saya poskan dalam Just Read pada 08:15 pagi tadi.)

If the PM had not abolished the ISA and EO, the Government would not have wasted precious time, energy and the hustle of getting it enacted in Parliament, in the first place. Therefore, more time could be spent on the Rakyat's welfare rather than talking or debating about SOSMA, POTA, POCA, PUKI, etc. The Rakyat too would not have to bear upon these nonsense and stupidity.

This is what happen when you listen to the opposition too much. "The Government that listen to the people", my foot.
The next PM, please listen to those who voted for you.

Satu lagi yang saya meluat dengan Najib ialah beliau semacam sudah jadi Anglophile. Pemuja MatSalleh. Boleh seorang pemimpin pakai jersi Kelab bola EPL, terkinja-kinja dan melompat bila MU jaringkan gol. Buang masa tu kira lain lah. Tapi apa hal yang nak dibangga dengan Omputih yang telah menjajah dan memporak-perandakan Tanah Melayu? Kalau tunjuk keterujaan sama bila tonton Harimau Malaya beraksi, bagus juga. Boleh menaikan semangat pemain bola tanahair. Setakat minat pada Wayne Rooney, Messi, Ronaldo, Valentino Rossi, saya boleh terima juga. Ini satu kelab bola MatSalleh!!!. Saya tak boleh compute langsung, otak seorang PM yang umur hampir 60 tahun. Kalau anak muda, kita fahamlah. Mereka baru nak cari identity.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 5:43 PM

Jawapan-2 TDM sekaligus melopongkan para pengkritiknya (a.k.a pengampu PM) lantas mereka sekarang sedang menggaru kepala dan punggung tak tau nak jawab.
Mentaliti budak tadika dan hanya tahu mmenuhkan tembolok, mana lah ada daya pemikiran yang hebat dan bersih??? maka jawapan terbaik mereka hanya layak untuk lulus ujian UPSR barangkali...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 5:51 PM

Memang sah Najib tak mampu nak berikan penjelasan berhubung perkara ini. Isu utama adalah di manakah wang UDS 1.103 bilion yang dikatakan di simpan di sebuah bank di Singapura.

Isu berikutnya adalah mengapakah perlu wang itu disimpan di bank di Singapura malahan bank yang menyimpan 'dana' USD 1.103 bilion itu bukanlah ada pegangan kerajaan, mengapakah tidak disimpan dalam bank yang ada pegangan kerajaan seperti Maybank Singapura kalaupun tak mau bawa balik wang itu ke Malaysia?

Apakah Najib dan pengurusan 1MDB meragui keupayaan Maybank menguruskan 'dana' tersebut?

Malahan perbelanjaan besar oleh anak tiri Najib juga sangat meragukan, dari mana datangnya dana sedemikian? Jika dahulu ada maklumat dari Pejabat Perdana Menteri sendiri yang menyatakan itu adalah harta peninggalan Tun Abdul Razak, tetapi akhirnya dinafikan oleh adik beradik Najib yang lain, malahan Najib yang mulanya diam akhirnya mengaku juga, jadi dari mana datangnya wang yang begitu banyak yang digunakan oleh anak tiri Najib untuk beli kondominium, kemudian buat filem dan macam-macam lagi itu?

Malahan Jho Low juga perlu disiasat kerana dia yang dilaporkan menguruskan wang 1MDB, apakah Jho Low ini Ketua Pegawai Kewangan 1MDB yang membolehkan dia menguruskan wang 1MDB itu?

Malahan dalam isu kes Altantuya, adalah tidak logik Sirul dan Azilah saja suka-suka nak pergi bom Altantuya hingga mati tanpa sebarang alasan. Malahan ada komen dari Pro Najib yang menyatakan itu adalah arahan dari Razak Baginda yang merupakan kawan Najib, itu juga adalah mustahil polis UTK untuk mengikut arahan Razak Baginda yang bukannya ketua jabatan mereka. Malahan kalau benar Razak Baginda yang beri arahan, maka mengapakah Razak Baginda boleh terlepas dari perbicaraan dan hanya Sirul dan Azilah sahaja yang dikambing hitamkan?

Malahan dalam isu 1MDB juga yang dibandingkan dengan Temasek Holding milik Singapura, benar kata Tun bahawa Temasek tak meminjam wang yang begitu banyak seperti 1MDB untuk buat perniagaan mereka. Malahan Temasek Holding itu kalau nak dibandingkan dengan Khazanah Nasional bolehlah, sebab kedua-duanya entiti kerajaan dan kedua-duanya tidaklah berhutang keterlaluan seperti 1MDB itu yang dikatakan nak buat niaga, entah niaga apa entahlah.

Malahan apakah keperluan 1MDB setelah Kerajaan Malaysia telah punya Khazanah Nasional sebagai sayap pelaburan negara? Malahan Singapura pun ada Temasek Holding yang menjadi sayap pelaburan negara. Di bawah Khazanah Nasional ada ratusan syarikat yang menjalankan perniagaan untuk kepentingan negara Malaysia, jadi apa perlunya dua sayap pelaburan yang berbeza?

Semua persoalan tak mampu dijawab, sama-samalah kita lihat nanti puak pro Najib ini akan cuba membuat serangan balas yang diyakini hanya akan menemui kegagalan kerana mereka sendiri tiada maklumat disebabkan mereka menyerang Tun Dr. Mahathir atas sebab ingin membodek Najib dan mendapatkan perhatian Najib sahajalah.

Walau apa pun kebenaran akan terbongkar sedikit demi sedikit. Kepada Najib, berhati-hatilah, nanti dah terbongkar segalanya, silap-silap Najib juga akan ke tali gantung berkaitan ke Altantuya itu. Mungkin Najib diam sebab takut bila dia memberi penjelasan, maka akan terbongkar segalanya dan dia akan diheret ke mahkamah dan diadili hingga ke tali gantung, sebab itu dia diam sahaja, kata orang tua-tua, diam itu tanda setuju, tak tahulah kita lihatlah nanti.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 5:53 PM

Ingat kenyataan TPM november 2014,.....BN akan tumbang hanya dengan penurunan 2% jumlah undi. .....Saya tak nampak sokongan padu MP di belakang Najib mampu mengubah nasib BN di PRU 14 nanti. Jadi apa yang susah sangat nak paham bila Tun ramalkan BN akan kalah??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 5:56 PM

Ada satu je perbezaan antara anwar dan najib iaitu najib tak minat jubo jantan.Kalau ikut dari segi pentadbiran anwar sebagai p.m dan najib sebagai perlaksana dasar.Aku sokong kerajaan dan tidak kepada najib!!!!aku harap selepas next pru beliau bukan lagi p.m!!!!apple polisher tolong faham ye!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 5:56 PM

Degil sungguh Najib...atau dah terlalu byk tahi sampai tak boleh berenti...

Lahad Datu dgn mh 17 amacam?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 6:01 PM

Najib tak terima nasihat Mahathir kerana tak mahu jadi PM boneka. Itu kata mereka yang menyokong.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 6:02 PM

Cara dan gaya TDM buat aku energetic dan segar dlm kemurungan akibat kepimpinan kini yang kalut.

Bravo Tun!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 7:45 PM

Salam
Kalu askar ah jib gor jawab mesti keluar topik kerana isi tak diberi. Kalu menteri jawab, dah sah tunjuk tahap akal yang tak kesampaian dek fikiran kita. Kalu ah jib gor jawab, boleh la cukur mana2 bulu atau rambut hingga licin, bkn senang pm nak keluarkan jawapan emas. Tambahan pulak otak kanan dan kiri dah tiada. Susah juga tu nak fikir jawapan. Kena tunggu orang baharu utk ganti yg lama. Harap tak serupa yg dulu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 7:52 PM

Tun M can say anything, because his time past. When he is in power, nobody can question him..

....................
Reply To This Comment ...................
April 7, 2015 at 7:54 PM

sebab apa najib nak kena jawab? siapa mahathir? ahli kabinet? ahli parlimen?

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
April 7, 2015 at 7:57 PM

See...
compared to ajib..Tun M is much better as a leader. He can answer critics so simple and straight to the point. Tun M really in highest level of great leader.

no elegant silence...no need to be the wife of his husband..no need to hit the drum...no need to abolish ISA..no need pemandu whatsoever...no need so many ministers around him...no need almost everything as what ajib has done.

Yes..bn wont have the chance of winning if ajib is still the pm next ge. Almost all rakyat are cursing the pm and the gomen particularly post-gst era. if you want bn to win..please act fast..thanks

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 8:32 PM

Where have you been? He has been answering questions and critics including from the west. He never avoid questions...he hit the Australian and the British right on the nose.

You are not very smart, are you?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 8:34 PM

Najib kena jawab sebab dia PM dan yg tanya dia bekas PM serta rakyat keseluruhan. Tun M yg tak perlu jawab soalan cybertrooper Najib sebenarnya. Tapi dia jawab juga.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 8:58 PM

@kiasfansuri

Tun mmg bukan sapa2 pon nak suruh najib jawab...
Die pakcik yg pencen gomen jer..
Tp mcm die ckpla..dia cuma penah jd pm selama 22 thn...
Lagi pon kalo x sebab die bg muka kat najib selama 22thn itu...najib pon bukan sapa2 skrang ni...
Ko rasa?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 8:58 PM

Berani kerana benar ... takut kerana salah .... kalau betul di pihak yg benar .. maka jawablah soalan2 Tun itu ... kami rakyat biasa pun ada soalan yg sama tapi kami rakyat biasa sahaja .. soalan yg sama dari kami tidak akan dpt perhatian dari VVIP .. jadi eloklah TDM menjadi wakil kami di dalam mempersoalkan integrity seorang pemimpin ...

So, once again .. kalau berada di pihak yg benar.. jgn lah takut .. jawab je soalan2 tu ;)

TDM - thank you so much ;) :)

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 10:00 PM

Din Turtle , Satu Teory menagapa Najib buat apa yang opposition mau. sperti hapuskan ISA, sediction act dan lain lain. Najib and Anwar dud 'buddy', mungkin ini cara halus untuk kembalikan AI kedalam UMNO?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 11:04 PM

@AnonymousBetoi tu,Ah Jib Gor hanya mau jadi PM Boneka kepada consultants nya yang membuat segala kerja dan keputusan utk dia.

Please dont be RUDE,Ah Jib Gor punya consultant tak sebijak Dr M,so they need more to look and think answers for him.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
April 7, 2015 at 11:35 PM

bukan main ramai lagi hulubalang jibby tampil mempertahanknya smpai kata Tun Pengkhianat pn ada..masa rafizi,tony pua pembangkang maki hamun najib dok diam je mcm tikus..ni semua jemuan bangsat!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 7, 2015 at 11:41 PM

Agreed..he is such a brave leader..face the fact..not avoid n hide when he was questions by the west..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 12:25 AM

Saya nak buat kesimpulan scenario Tun M dan PMDSN. Tun was lucky then because BN was strong in parliament while the opposition was very weak. At the same time internet, if any, was very limited, and cyber media was never existed yet. Cellular phone system if any restricted to phone calls only, no sms. Thus the public only rely news in main stream newspaper. Given the above, the public knew little of any scandals and mismanagement. Of course reported news not indept. Compare now, everything is at the tip of your fingers, anywhere and anytime. News true of false are everywhere so much so there is no reality about any news. Juicy news take centre stage.....the more spinning the hot it gets. Real news not that important. whoever able to flood the cybermedia will get more attention. Thus when the government fail to rebuff in the cybermedia you get the bad vibes and perception.

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
April 8, 2015 at 1:02 AM

Najib dengar ke denyut nadi rakyat ni??? ------ sunyi je tak berjawab.....

Elegent silence...........

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 1:06 AM

UMNO menang sebab pengundi. Kalau Najib tak boleh explain pada pengundi, takde sapa nak undi UMNO lagi. Yang pengampu nanti tukar owner je.

PR tak payah usaha bunuh UMNO. UMNO bunuh diri sendiri sebab anggap pengundi bodoh macam ahli2 UMNO.

Aku takkan undi PR. Tapi kalau UMNO masih lagi nak memperbodohkan aku, aku takkan undi UMNO.
UMNO kalah bukan sebab orang undi PR. UMNO kalah sebab takde sapa nak undi mereka.

Ikut kata syarikat2 yang berjaya :
"It is not easy to get customers, but it is easy to lose them".
Orang UMNO jangan ingat rakyat bodoh macam pengampu Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 7:33 AM

Tun had a harder time after the sacking of Anwar. Umno was totally lost when it comes to cyberwar. Anwar conquered alternative media while umno leaders hardly have an email address. Tun wasnt lucky then, he fought the false information by giving us the truth and nothing but the truth. He provided us with satisfactory answers to every question and he answered them himself. He played politics by not playing politics.

Today, Najib has around 200 cybertroopers but yet he cant answer a single question satisfactorily. He is so lucky that he didnt have work hard to develop Malaysia as it was already done by Tun M. And despite having consultants and cybertroopers..all he could come out with is 1mdb, a supposedly mega project which has turned out to be nothing but a major debt.

This is not about perception...this is real. The stupidity of Najib's cybertroopers is real as what we can see in the social media. The stupidity of the consultants are also very real as seen with the abolishment of ISA and EO. These ppl are not paid peanuts....which makes Najib's stupidity is very much real too.

Tun M didnt have the luxury of luck. All he has is faith.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 10:22 AM

Anon 7:52pm

What has IMF got to say regarding Tun M's fight against the onslaught by the '90s money-speculators trying to make a meal of Malaysia?

And where is Paul Keating (whom has probably 1/2 of Tun M's brilliance), a sorry solitude former PM of Australia (even divorced from his wife) who called Tun M recalcitrant on international stage?

Dude (if you have nuts anyway, if not you're just another used cxxts), your one liner reflected how shallow your thinking is, let alone intellect, period!

Let me add, you're a douchebag of the worst kind, nothing personal just tickling your nuts a little....or..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 10:29 AM

What??? Did you just mentioned quote, "...he hit Australian and British right on the nose", unquote.

Not even half the smart you think you are dude cause I don't see the Australian nor Brits having a bloody nose.

Najib's ball lickers need to do way better than this...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 10:35 AM

I all right by you man...I like the last 2 lines.

Salam.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 8:40 PM

??lahad datu bkn kena mengena dgn si goyang tu menari atas pentas alaaah yg d dlm penjara tuh.?? Mh17??..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 9, 2015 at 4:21 AM

Tun banyak masa lapang tak pening kepala..Najib semua kena hadapi bencana alam atau perbuatan manusia..kita nak cari silap orang cukup senang sbb kita tak menanggung beban..jadi jawatan PM ni maksima 2 penggal..semua merasa jadi PM..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 9, 2015 at 11:25 PM

"IN NAJIB WE TRUST"
"IN NAJIB WE TRUST"

Where are they now??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 11, 2015 at 9:17 PM

sgat setuju dgn ulasan tun..PM najib should look over keadaan rakyat skg ni.if PM najib x buat salah then why choose to hide n putar belit.best way explain to rakyat what happen.rungkai kan syak rakyat. Byk pekara yg decide by PM najib sgt out of mind.sprtinya PM najib hanya fikir kan tuk dirinya n kaum kerabatnya shaja..parlimen nek gaji, penjawat awam kerajaan pula gaji sama.not fair..tgk la dgn plksanaan GST.rakyat bawahan menangung sengsara.PM najib patutnya kena fikir dhulu kemampuan rakyat bawahan bkn tgk dr golongan rkyat atas..perintah negara utamakn dahulu rakyat yg d bawah. Tq

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 19, 2015 at 10:50 PM

Najib mat jenin

Post a Comment