........... Tun Mahathir - Nama Jho Low DiKaitkan Dengan 1MDB Dalam Mahkamah Britain ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tun Mahathir - Nama Jho Low DiKaitkan Dengan 1MDB Dalam Mahkamah Britain ?

Sunday, April 26, 201536comments


Dari video Bicara Negarawan Part 2, pada minit ke 21.00, Tun Mahathir ada menyebut nama Jho Low yang pernah dikaitkan dengan 1MDB dalam satu penghakiman mahkamah di Britain.

video


.... didapati satu mahkamah di London menyebut nama dia ( Jho Low ) sebagai mencadang untuk membeli 3 buah hotel mewah di London dengan duit yang dipinjam sebanyak 1 billion pound. Tak jadilah pasal orang tak percaya ... tapi dalam kenyataan yang dibuat oleh encik Jho Low ini, dia mengaku bahawa dia dapat backing daripada kerajaan Malaysia dan SATU MDB.

Ini terdapat dalam laporan mahkamah ..

Nah, ini sebagai bukti menyokong kata Tun Mahathir di atas.



Boleh download kenyataan di atas dari sini - KLiK.... cari mukasurat 32.


So.... macamana yang kata Jho Low tidak pernah berurusan dengan 1MDB ?


Astroawani Mac16

Share this article :

+ comments + 36 comments

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 9:43 PM

dalam lapuran kes berkenaan, nama Jho Low di sebut sbg salah satu pihak yg pernah membuat tawaran atas kapasiti nya sbg pemilik WYNTON GROUP. Bukan di atas kapasiti mewakili 1MDB. Seterusnya, bagi menyakinkan Tawarannya berkredibiliti, Jho Low memaklumkan bahawa WYNTON GROUP mendapat kepercayaan 1MDB untuk PINJAMAN bagi memenuhi tawarannya,

Dalam Laporan Astro Awani, Najib memperjelaskan bahawa Jho Low tak bekerja dgn 1MDB dan tidak mempengaruhi sebarang keputusan pengurusan 1MDB.

Jadi dimanakah rasional mengatakan Najib berbohong pula?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 26, 2015 at 9:48 PM

Silap la nak kelemtong Tun M. He won't speak unless with proofs.

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 9:49 PM

@JAS SALLEHTiada kaitan ?

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 9:51 PM

Selepas Mesyuarat ASEAN ini eloklah ambil sesuatu tindakan yg lebih komprehensif untuk selesaikan isu 1MDB. Pada hari ini rakyat yg tahu dan faham urustadbir korporat merasakan 1MDB seperti tiada pengurusan tertinggi dan Lembaga Pengarah sehingga Perdana Menteri di gambarkan seolah oleh One Man Show mengurus 1MDB. AKTA SYARIKAT 1965 telah menggariskan peranan dan tanggungjawab Ahli Lembaga Pengarah dan mereka perlu bertanggungjawab. Mungkin juga perkara yg di sebut di Mahkamah London tidak di dalam pengetahuan PM. Manakala ada pihak di dalam 1MDB yg menyembunyikan "deal dan surat sokongan" kpd Jho Low sehingga PM menyatakan sedemikian di dlm Parlimen. Manakala para penasihat PM pula seperti gagal untuk mendapatkan fakta tersebut dlm menasihati PM sehingga PM dilihat seperti tidak mendapat maklumat. KENAPA SAMPAI JADI BEGINI?

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 9:51 PM

Susah lah kalau Najib tak nak jawab atau jawab macam laporan AstroAwani kat atas tu.

Balik-balik cybertrooper dia putar belit atau alih isu sebenar.

Kita nak jawapan dari mulut Najib.

Tapi yang kita rakyat Malaysia dapat ialah hidangan video Najib laki bini menari sakan.

Dalam minda rakyat melekat image seorang PM anak bangsawan yang kaki enjoy walaupun rakyat dalam dilemma menunggu respon Najib.

Dia buat pekak je...

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 9:57 PM

@Hajizakariah Md samKomen yang bagus ...

Oya, jawapan Najib berbentuk jawapan bertulis. Sudah pasti sudah dikaji dan di cek oleh pihak2 tertentu.

Siapa yang harus bertanggungjawab ? Kenapa 1MDB tidak berterus terang ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 26, 2015 at 10:01 PM

Bini kata wat tak tahu je......Ah Jib pun angguk la.

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 10:17 PM

Sarawak Report lagi - urusan akaun syarikat JL dengan jumlah... hebat juga SR ini. Semua mereka ada akses..he..he..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 26, 2015 at 10:28 PM

Obviously... U didnt read clearly...u even didnt hear clearly worst than that u didnt even think clearly here..
Remeber when tun said...that jho low is not even a gerakan,politicians,govt staff etc etc but merely just a fren...point no.1
Point no.2, read carefully above said doc...yes u wouldnt see statement says he is in the 1mdb bcoz obviously he's not!
He merely 'exist' in 1mdb relationship via wynton company that 'the offer' underwritten by 1mdb..
If u are not mat maslan type of person u can see how cunning this guy is..he will get away easily bcoz he is outside & only receive beneficiary of the money..dia pon bukan bodo punya org nk tingal kn jejak..now u see why he denies it..but tun's main point is 1mdb,najib as the minister,& how he controlled the money untill he loss all the money..
Ade faham??
Ya..Allah jauhilah dr org spt awak ni dr semua aspek pentadbiran kjaan..kite x perlu 10 mat maslan di sini..

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 10:32 PM

@JAS SALLEH

Jho Lo itu adalah agen 1MDB kalau dilihat kepada struktur kertas penghakiman tersebut. Ini shj menunjukkan Jho Low bekerja untuk 1MDB. Seseorang tidak perlu memiliki pangkat dlm satu2 organisasi, cukup sekadar letter of intent dr 1MDB kepda Wynton.

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 10:43 PM

@dinturtle.
Salaam sejahtera.
Bukan staff 1mdb dan tidak mempengaruhi board......kataPM lah.....yg specialnya dapat backing utk memenuhi tawaran tersebut. Soalan nya:
Siapa yg beri full mandate ?
Mmg corporate exercise......nampak PELIK kalau tiada kaitan......mcm yg lain2 tu...!
Sama je skrip tu din ! Nnt keluar kan lagi bukti baru.......ada lagi tu.....hehehe.
Otai buat kerja din.......dah la fakta , pas tu kemas tersusun. Tak lama pengalaman nya din......22 tahun je.

Thanks din.






....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 10:44 PM

@dinturtle
Dan kenapa abu dhabi group yang JV dengan 1MDB iaitu aabr investment, adalah syarikat yg sama sponsor red granite, syarikat filem riza aziz, anak tiri dsn??

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 26, 2015 at 10:48 PM

1MDB ini diluluskan tanpa dibawa ke kabinet ke? Tu yg menteri lain xnk menjawab tu.. Najib Razak mmg keseorangn bila putuskan nak buat 1MDB

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 10:54 PM

Tun akan bercakap berlandaskan bukti... mr pm ni seorang yg bongkak...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 26, 2015 at 11:25 PM

Dengan asuhan arwah JJ si kepala kosong Ah Jib Gor mengambil semua nasihat nya. Dengan exposure dari America,JJ membawa banyak style pentabiran ala USA. Kita sudah tengok semasa kempen PRU13 adalah ala USA juga. Tak hairan lah si JHLow ini adalah proxy or nominee Reza anak Rosmah, untuk menjaga 'interest ' Reza dalam fiasco mega project 1MDB. Tak hairan kalau Rosmah meminta si JJ menasihat si kepala kosong Ah Jib Gor bahawa project ini boleh 'take-off' dengan consent PM aje dan tak perlu di bentang di parliment.

Kita sudah observe gaya hidup kaum keluarga si kepala kosong Ah Jib Gor dengan gaya GRANDEUR mereka, contoh apartment Reza di New York,wedding of the CENTURY for Ah Jib Gor punya Princess . Ini tanda gaya hidup 'money is no object' kerana kekayaan mereka sudah sampai satu peringkat segala NAFSU mereka boleh di makbulkan dan di layan.

Persoalan nya sekarang adalah ahli ahli UMNO buta mata utk melihat dan mendengar kekayaan Perdana Menteri setaraf se orang billionaire or tycoon sebagai satu perkara NORMAL.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 11:26 PM

Najib tidak boleh dianngap berbohong di atas kenyataannya tentang JHL dan sebarang dakwaan jhl di mahkamah diluar bidangkuasa Najib. Jhl boleh cakap apapun twrmaduk berbohong di mahkamah.

Tetapi itu tidak bermakna jhl tidak boleh dikaitkan dengan 1MDB..dalam perkara sebeginilah Najib perlu tampil ke depan dengan penuh keyakinan untuk menjawab.

....................
Reply To This Comment ...................
April 26, 2015 at 11:37 PM

Satu lagi..... jika kita diminta teliti ayat jawapan bertulis itu, tidakkah itu seperti wujud usaha mahu menyorok fakta kaitan JL dgn 1MDB melalui pemilihan ayat yg 'seperti jawab tapi tak jawab' ?
Tajuk artikel paper itu dipakai oleh banyak paper lain dan blog.... kenapa dibiarkan tanpa penjelasan oleh PMO atau 1MDB selama lebih sebulan ? Yang 1mdb ada berurusan dengan JL walaupun JL tidak bekerja dengan 1mdb ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 12:33 AM

Pusing la tang mana punnn....at the end of the day....najib adalah pm merangkap menteri kewangan...dia MESTI bertanggungjawab. FULSTOP!!!

....................
Reply To This Comment ...................
April 27, 2015 at 12:39 AM

@Anonymousbetul juga .... takkan PM dan Menteri Kewangan tidak tahu atau tidak mahu ambil tahu wang 1 billion mahu dibawa keluar negara untuk dilabur ?

....................
Reply To This Comment ...................
hasnul rahman
April 27, 2015 at 12:52 AM

Assalammualaikum wmt,
Menteri dan pemimpin UMNO hanya sokong DSNajib sebagai PM dan Presiden UMNO jer.
Sebagai orang yg bertanggungjawab dgn isu 1MDB mereka tak sokong sebab tak tahu 'hujung pangkalnya'.
Diam jer lerrrrrr!

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
April 27, 2015 at 1:25 AM

Cuma nak minta dibuatkan pembetulan.

Lampiran tersebut bukan satu "kenyataan" tetapi adalah "keputusan penghakiman" Semua yang tertera dalam lampiran tersebut adalah bukti yang dikemukan sewaktu perbicaraan.

Kalau ikut ayat yang tertera dalam lampiran tu, memang 1MDB ada keluarkan surat sokongan kepada bidaan yang dibuat oleh Jho Low. Siapa yang tandatangan surat tu? Takkan pak guard pintu masuk pejabat 1MDB.

....................
Reply To This Comment ...................
April 27, 2015 at 3:14 AM

Well done Melayu Kampong...

Tentang surat tu mudah je nak tepis..buat sumpah saya memang tidak tahu menahu tentang surat tersebut.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 3:40 AM

Kesimpulannya.. tak pyh tanya apa pun. Sbb bila tanya pun takda jawapan. Biar la Ketua2 Umno duk layan bos depa. Kita guna kuasa kita bila ada peluang. Takkan la kita semua tak boleh fikir. Umur baru berapa. Tb2 boleh beli apartments mewah di US dan UK. Bisnes apa yg besar sangat. Pencacai2 sibuk dduk komplen pasal anak Tun M kaya jgk. Tapi kurang2 kita tau berapa lama anak2 Tun M bisnes dlm dunia korporat. Kita tau syarikat apa. Meniaga apa. Ini yg anak tiri ni meniaga umur baru berapa. Bisnes apa pun xtau. Tb2 kaya raya. Takkan la Ketua2 Umno semua tak nampak. Agak2 UMNO ni nak bungkus kot. Kalau mmg depa nk bungkuskan parti depa. Kita RELAKAN JIWA saja la bak kata lagu hazama.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 7:14 AM

Saudara jas salleh...

Nampak sangat anda tiada pengalaman dalam selok belok dan sepak terjang dunia bisnes...

Dan paling menyedihkan, anda tetap nak backing seorang ketua yang amat clueless...sekian

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 7:19 AM

Jika nak kata ajib berbohong logik jugak...takkanlah PM selaku MENTERI KEWANGAN dan Penasihat 1 mdb tak tahu langsung? Nak kata BOD tipu dia hidup2? So itu lagi membuktikan dia memang clueless aka TAK BOLEH HARAP!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 7:39 AM

Teringat satu lagu bersuara chipmunk..

Loooooonneeelyyy
I'm so looonneeellyyyy
Aaaaallllll my oooowwwwnn..
Aaaa...

Sesuai Najib nyanyi lagu ni..
D clock is ticking...


Mat Umno Pendang

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 11:41 AM

@JAS SALLEH

Jas Salleh ni konon nak bela Najib, tapi dia tolong tolak bola dari kaki Jho Low kepada Najib balik.

Mungkin pembela2 Najib ni bukannya buat2 bodoh tapi memang betul2 bodoh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 12:54 PM

JAS SALLEH,

1. Awak tulis, "Seterusnya, bagi menyakinkan Tawarannya berkredibiliti, Jho Low memaklumkan bahawa WYNTON GROUP mendapat kepercayaan 1MDB untuk PINJAMAN bagi memenuhi tawarannya,.."

2. Saya tanya, "Siapa Jho Low yang boleh memaklumkan bahawa Wynton Group (iaitu sebuah syarikat persendirian mileknya sendiri) mendapat kepercayaan 1MDB untuk pinjaman…? Siapa yang dah beri Jho Low kuasa atau mandat untuk memetik nama 1MDB di dalam urusan PERIBADI BELIAU? Apa pasal 1MDB tak saman Jho Low kerana 'telah mencemar nama baik mereka' di dalam kes ini? Jelas, samada 1MDB 'bangang' atau memang sudah memberikan kuasa kepada Jho Low untuk memetik nama 1MDB di dalam urusan peribadi beliau!'

3. Contoh, "Bolehkah anda pergi ke sebuah kedai jual kereta sambil memaklumkan kepada jurujual yang anda berhasrat untuk membeli sebuah kereta tetapi pembiayaan nya akan dijamin oleh 1MDB?" Jawapannya sudah tentu tidak boleh. Walaubagaimanapun, jika sekiranya anda diberi kuasa untuk berbuat demikian, pasti anda mampu berkata demikian. Lagipun, Itu baru sebuah kereta, tetapi di dalam kes ini, ia melibatkan pembelian yang bernilai SATU BILLION POUND! Jadi, siapa yang bercakap benar dan siapa yang berbohong?

....................
Reply To This Comment ...................
April 27, 2015 at 1:05 PM

Hehehe......bijak !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 4:04 PM

salam,
sekarang ni tak ada pun peniaga jutawan yang sokong dan bersetuju dengan pengurusan 1mdb. yang sokong hanya penjual karangan sastera sahaja. yang sokong hanya main atas kertas sahaja. satu lagi tulisan yang nak merendahkan dan menjatuhkan tdm ialah tulisan tun faisal. patut la kalah dalam pemilihan mt, nampak sangat kurang budaya hormat dan yang ada hanya budaya bodek. macam mana auta kalu fakta ada dalam penghakiman nama jlo dan 1mdb tu. nampak sangat la terkurang ajarnya dia. nasib baik la umb beri peluang dia untuk boleh duit banyak dahulu. sekarang balas budi.
sekarang ni, demi ahjibgor, aku akan spin fakta yang aku dapat sendiri walaupun 1mdb dan kerajaan tak tahu. selagi boleh pertahankan ahjibgor, kita spin fakta dengan autakan orang yang beri fakta. yang berfakta ni orang yang dok pertahan ahjibgor atau orang yang dok suruh ahjibgor jawab. setakat ni yang dok nampak kaki auta ialah pm clueless.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 4:43 PM

The person in charge should put this matter to rest or he will rest in peace.

The Reading Man

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 5:37 PM

najib bercakap benar.dlm kenyataannya,dia tidak menjawab soalan samada jho low ada kaitan dgn 1mdb.

dia hanya katakan bahawa jho low tidak bekerja atau berfungsi dlm decision making in 1mdb.

bijak bukan?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 8:01 PM

maaf cakap la ye..pusing kot mana pown...najib pelakon utama penipu dan lanunnyew..tak cukup ngan gaji pm...sekadar pandangan haku yg lemah kirakira...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 27, 2015 at 10:02 PM

TERBAEEEEEKK BROOO DINNN

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2015 at 11:02 AM

"..salam,
sekarang ni tak ada pun peniaga jutawan yang sokong dan bersetuju dengan pengurusan 1mdb. yang sokong hanya penjual karangan sastera sahaja. yang sokong hanya main atas kertas sahaja.."

Ada yg sokong bro, Pengerusi SukaGuam..kekekeke..

## the moment he talk in a debate with Rafizi pertaining 1MDB, he is confirm stupid

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 28, 2015 at 2:20 PM

@dinturtle

Masalahnya Din - Najib ni memang PM (lebih sesuai dipanggil aje Pinggan Mangkok) dan Menteri Kewangan tapi semua kerja bukan dia buat sendiri tapi "punahsihat" yang ada sekeliling pinggang dengan kos berbilion ringgit yang berfikir dan bekerja untuk dia.

Post a Comment