........... (Video) Tun Mahathir - It's Not Personal Between Him and Me... But What's Wrong, IS Wrong ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

(Video) Tun Mahathir - It's Not Personal Between Him and Me... But What's Wrong, IS Wrong !

Monday, April 13, 201520comments


Di bawah saya upload satu lagi video hasil pertemuan dengan Tun Mahathir pada 10 April lalu. Sebenarnya ada 3 bahagian kecil yang saya sambungkan ....

Bahagian Pertama -

Tun Mahathir ditanya apakah beliau akan 'bertolak ansur' dengan Najib sekiranya Najib datang bertemu untuk berbincang dengannya ...

... I will still disagree with him, even if i meet him.... 
(  Kalaupun saya berjumpa dengannya, saya akan tetap tidak bersetuju dengannya ( Najib ) )


.... it's not personal between him and me. It's what he did that is wrong. It's difficult for me, you know, to say things against him. Simply because i was the one who...well.. was involved in getting him to be the Prime Minister and he is the son of Tun Razak.
( ia bukan isu peribadi antara dia dengan saya. Tapi tindakan beliau yang salah. Amat sukar buat saya untuk menyatakan perkara2 ini terhadap dia ( Najib ). Yalah .....kerana .... saya terlibat dalam menaikkan beliau menjadi PM dan beliau juga merupakan anak kepada Tun Razak )

Tun Razak was my mentor. Its not easy for me to go against him but when you do something wrong, i have to comment. 
 ( Tun Razak adalah mentor saya. Bukan mudah buat saya melawan beliau ( Najib ) tapi bila anda sudah lakukan satu perkara salah, saya terpaksa komen )

And 1MDB IS WRONG..  Dan 1MDB adalah salah


Bahagian Kedua -  Tun mempersoalkan kenapa untuk projek hutang sebesar 1MDB yang berhutang sebanyak RM42 billion atas nama kerajaan tidak dimasukkan dalam bajet -


There are too many wrong things done. Money dissapears... You borrow money off budget. Pasai apa kerajaan pinjam duit itu ... pasai nak kena buat dalam bajet. Jadi .... ler ni keluar daripada bajet.

Tapi hutang tu guaranteed by government. Its not in the budget but the government is responsible. I have never borrowed that amount of money .... 42 Billion ringgit ! That's a lot of money.




KLiK untuk ke Youtube.


Bahagian Ketiga - Tun menegaskan yang beliau tidak punya sebarang agenda terhadap Najib. Agenda Tun adalah demi negara ini. Jika kerajaan kekalkan polisi lama dan jika kerajaan tidak lakukan kesilapan, kita mungkin sudah menjadi sebuah negara yang maju.

Tidak ada sesiapa yang dapat nafikan kemajuan negara semasa Tun menjadi PM. Negara kita membangun lebih cepat dari negara2 lain yang mendapat kemerdekaan pada waktu sama.

If i don't believe it is true, i won't do that. I have no agenda against Najib. My agenda is about this country. This country has been known as a country that has managed after independence to do better than the British. 


I would like to see this country .... by now .... i think this country should already be a developed contry.  If policies are not being changed, if things are not done wrongly, today we would be a great country. I am sure of that.

Not to say that my policies were .... ( ayat tak berapa jelas tapi maksudnya seperti - Bukan nak katakan yang polisi saya yang terbaik ) there would be better policy, but during my time ... i think you won't deny that this country grew. This country grew much faster than any other country yang dapat independence .... go and make the comparison.

Share this article :

+ comments + 20 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 13, 2015 at 11:59 PM

Mengikut situasi sekarang kalau diadakan pru,saya berani letak jari kalau najib masih jadi p.m Lagi!!!!perlu diingatkan Pru lepas tun mahathir Dan daim all out membantu b.n untuk menang.....faktor mereka penyumbang utama umno masih berkuasa....kalau faktor najib orang melayu masih terluka dengan sikap ' Chinese lover'nya.....ketua bahagian2 jangan Nak action sangat Cuba lihat diselangor macam mana??kihkih.....

....................
Reply To This Comment ...................
April 14, 2015 at 12:55 AM

This is Uppercut.... 123456789....Najib Out !!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 1:47 AM

Is it just my observation that many Malaysians seem to have a lot of aviation mishap under Ah Jib Gor's rein! MH 370 -Malaysian disappeared ,MH 17 shot down and the latest is his Chief of Staff heli-JJ and the other 5 passengers.

Is this jinx man destine to rule and destroy UMNO and his era will be the term ever BN will rule if we permit Ah Jib Gor to continue. Without sounding morbid and disrespectful to the victims,ada kah tanda tanda ini menunjuk pemerintahan Ah Jib Gor ini tidak berkat atau jinx?

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 3:10 AM

Setuju sangat penjelasan Tun...Bukan agenda peribadi tapi teguran dan kritikan adalah demi negara yang tercinta.

....................
Reply To This Comment ...................
April 14, 2015 at 5:08 AM

dr mahathir is losing the battle against umno's leadership.but umno could lose the war against the oppo in the next ge.

bye bn...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 9:52 AM

Ya penyokong ahjibgor ramai. Yg bertanya tak ramai pun, tapi mereka penyokong bn dan bukan penyokong pembangkang. Kalu pembangkang. Jawab yg betul pun mereka pangkah dap dan pkr hlijuga. Tapi penyokong jika jawab betul, mereka akan tambah undi utk bn. Ahli umno shj tak mampu buat bn menang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 10:10 AM

Masalalah sekarang ni puak-puak penyokong membuta tuli itu buta perut dan buta akal tak faham apa yang diutarakan oleh Tun Dr. Mahathir. Tun Dr. Mahathir tak serang peribadi Najib, tak ada pun serangan peribadi dalam persoalan Tun Dr. Mahathir dalam blognya itu.

Apa yang jelas apa yang dipersoalkan itu berkaitan dengan kepentingan negara. Macam 1MDB, itu semua menggunakan wang perbendaharaan Malaysia, bukannya wang Najib, Rosmah, Hasan Malek, Mat Lebai Sudin Bukit Lada, Shahrir Samad, Lokman Nor Adam atau para blogger pengampu Najib itu. Maka jika melibatkan wang negara, adalah hak rakyat untuk tahu apa yang dah jadi dengan RM 42 bilion, dan kemudiannya menjadi RM 45 bilion selepas buat hutang lagi RM 3 bilion.

Malahan dalam isu pengurusan hutang itu, rakyat nak tahu jugalah, apahal pihak pengurusan hutang diberikan komisen yang tinggi iaitu 10% sebagaimana yang dibayar kepada Goldman Sachs. Perlu diingat bawaha 10% itu bukanlah bayaran faedah, tetapi bayaran komisen pengurusan, apakah ini turut sama macam kes kapal selam scorpene itu juga?

Macam Jho Low yang sesuka hati menggunakan dana 1MDB kononnya untuk melabur itu dan ini bagi pihak 1MDB, siapakah Jho Low ini, dia ini pegawai atau kakitangan 1MDBkah? Jika bukan, apahal pula dia menyibuk nak menguruskan dana 1MDB? Kebodohan ini adalah seperti seorang warga bangladesh menguruskan perbendaharaan Malaysia sahajalah, warga bangladesh, tapi berkuasa menguruskan wang perbendaharaan Malaysia, apa cerita?

Melihat apa yang diutarakan oleh Tun Dr. Mahathir itu, adalah sangat jelas bahawa semua yang dipersoalkan itu tidak ada kena mengena dengan hal peribadi Najib, semuanya berkaitan dengan kepentingan negara.

Cuma manusia jahil yang menyokong membuta tuli, mendapat habuan itu dan ini terus menjulang Najib seperti para wali yang sangat bertakwa, apa gunanya golongan pengampu sebegini? Indah khabar dari rupa. dalam 100 orang puak pemuda yang sibuk menjulang Najib itu, ada berjuta rakyat Malaysia yang nak menendang Najib keluar dari Sri Perdana dalam PRU 14 kelak.

Apa yang menyedihkan yang menjadi mangsa adalah UMNO dan Barisan Nasional, kerana jika Najib berdegil syok sendiri nak berpaut pada jawatan, rakyat sudah tiada pilihan lain selain menurunkan Najib dengan cara menumbangkan UMNO dan Barisan Nasional dalam pilihanraya.

Walaupun pahit dan sangat menyakitkan, tetapi apakah daya itu sahajalah cara untuk tumbangkan keegoan dan takbur Najib dan kuncu-kuncunya itu demi menyelamatkan negara ini. Harapnya jangan diundi PAS, PKR, dan DAP, kita undi calon bebas dari PERKASA atau ISMA, atau Berjasa, atau BERSAMA kelak, biarkan parti bebas ini pula menggantikan UMNO dan Barisan Nasional buat sementara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 10:39 AM

najib masih belum jawab pertanyaan tun m...siapa jho low?

....................
Reply To This Comment ...................
April 14, 2015 at 11:01 AM

Raja Petra Kamaruddin(RPK) pun dah berbunyi sama dlm artikelnya di Malaysia Today(No Holds Barred). Following are the extracts from his article:

WHY DID DR MAHATHIR MAKE NAJIB THE PM?

......crucial fact is that, in 2008, Tengku Razaleigh Hamzah’s people (Nik Azmi Nik Daud a.k.a. Bul to be exact) asked me to sign a Statutory Declaration to say that the Military Intelligence head had revealed that Rosmah Mansor was present during the time that Altantuya was murdered.

I asked John Pang to confirm this with Ku Li and he did and he said that the story is true and that not only Ku Li knows about it but Anwar Ibrahim does as well.

I then contacted Anwar and only after he confirmed the story did I sign the SD. And in my SD I said that this is what the head of MI had said but then the police need to investigate whether it is true or not because coming from me it is pure hearsay and was not only second-hand but third-hand information.

A copy of this SD was handed to Dr Mahathir who then called Sanusi Junid to his office to show him what I had signed. When he read what I had written, Sanusi almost fell off his chair and Dr Mahathir commented that Raja Petra has broken the legs of our horse so we may need to find a new horse.

And this new ‘horse’, of course, was Ku Li. Later, Dr Mahathir was convinced that the allegation against Najib was not true and the following year he agreed for Najib and not Ku Li to take over from Pak Lah.

What did Dr Mahathir find out which convinced him that Najib was not guilty? At first, after I signed the SD, Dr Mahathir was taken aback. He even showed Sanusi the SD and contemplated dropping Najib as his candidate for new PM. Then Dr Mahathir reversed his decision and dropped Ku Li instead in favour of Najib.

When Dr Mahathir supported Najib for PM in 2009 did he do so convinced that Najib was guilty or did he do so convinced that Najib was not guilty? And if he was convinced that Najib was guilty why did he make him PM? And if he was convinced that Najib was not guilty what convinced him of that and is he now no longer convinced?.......


....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 11:23 AM

KASEHAN NEGARA AKU

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 11:49 AM

duit 42 bil p mana...
jho low sapa...
pasai beli jet baru...
paasai penaik elaun ahli parliament...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 12:08 PM

Cuba duduk tenang dan fahamkan apa yang Tun cakap dan tanya!!! Adakah yang Najib cakap kat TV tu menjawab soalan Tun Mahathir. Jika menjawab soalan-soalan itu secara direct maka selesai masalah tetapi 'if there is something to hide, then....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 12:50 PM

Din, pasni ko patut letak watermark pada video2 ko tu. Supaya hakcipta terpelihara. Pasal ada buat berita pastu ambik video ko ni sebagai bahan berita tanpa memberi kredit kat ko sebagai sumber asal.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 1:02 PM

Najib, dont be a Presiden just be yourself a PM of Malaysia and no First Lady. Then all ends well!

....................
Reply To This Comment ...................
April 14, 2015 at 1:27 PM

Tak tahu sapa salah...najib atau 1mdb.. tapi yg pasti hidup bwh pimpinan najib menjadikan rakyat lbh derita dr tahun ke tahun....

....................
Reply To This Comment ...................
April 14, 2015 at 1:30 PM

@Anonymoustakper... kredit tak penting. Lagi ramai yg tonton lagi bagus !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 2:15 PM

salam,
1mdb dah masuk dalam audit dan pac. kata mereka yang terlibat, ambil masa juga dan mungkin lebih daripada setahun. lama tu, tdm pun ada sebut juga, perkara ini ambil masa. puas juga nak tunggu keputusan tu kalu ambil masa bertahun. alih-alih hllang gitu ajer.

sekarang masa tunjuk hero. dulu shahrir lawan tdm bersama kuli, sekarang tdm tak patut lawan ahjibgor. dulu zahid serang tdm masa pau kerana anwar, sekarang tak boleh, dulu lokman adam kutuk umno kerana anwar, sekarang baru masuk umno dah serang pemimpin lama umno kerana membodek. dulu lain sekarang lain. dulu boleh lawan kerana tdm autokratik, sekarang tak boleh lawan kerana ada media sosial. kekadang bila lihat pemimpin yang cakap tu, kita nak gelak kuat2 kerana cakap tak serupa bikin. tapi betul la yang tdm cakap, melayu mudah lupa terutama tang nak membodek.

jambatan bengkok sampai sultan johor yang minta diteruskan tetapi tak kesampaian. tanah ktm milik kita 100% di singapura dah jadi milik singapura sepenuhnya. dapat kembali tanah baharu tapi berkongsi 60:40. nak buat pembangunan kena bayar sampai sekarang masih kat mahkamah lagi. punya cerdik la pemimpin sekarang. tu belum lagi orang tanya. tapi tak mengapa la, orang bincang kat padang golf, mudah selesaikan masalah. tdm bincang kat meja rundingan, 22 tahun tak selesai. kat padang golf tak sampaipun setahun dah selesai semuanya.

begitulah cara baru nak berunding. nak sokongan, pakat tunjuk bukti. kalu tak sokong, letak jawatan. masa tdm dulu, lawan pun tdm lantik jadi menteri. terang lagi bersuluh memang tentang dan tak setuju dengan tdm, masih lagi dilantik jadi menteri dan timbalan. sekarang kalu tak setuju kena letak jawatan pasal orang yang sokong nak jawatan tersebut sebagai imbuhan. memang dulu lain sekarang lain. dulu tdm ditentang, tak ada pun orang kata umno akan lemah. umno diharamkan, pun masih kukuh. pecat anwar ibrahim, pun masih kukuh. sekarang ni kritik dan tanya ajer dan buat umno dan presiden macam berada di atas pokok kelapa di tepi pantai di tiup angin kencang. dulu lain sekarang lain, kerana media sosial yang tak ada sewaktu pemerintahan tdm. pening la fikir.

....................
Reply To This Comment ...................
Mama Bella
April 14, 2015 at 3:31 PM

Tq for taking the initiative to record a part of history & sharing the video with all. It's time to decide & act upon that decision.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 14, 2015 at 5:15 PM

Good

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
April 15, 2015 at 8:46 PM

@Taufiq Hidayat Rahmat

RPK sama macam KJ. Dua2 nak ambil kesempatan...janji cita2 mereka tercapai.

Post a Comment