........... Sanusi - Cara Tun Mahathir Umpama Doktor Merawat Pesakit .... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Sanusi - Cara Tun Mahathir Umpama Doktor Merawat Pesakit ....

Wednesday, April 8, 201525comments

Tan Sri Sanusi Junid

Yang Tun Mahathir kata selama ini, kenapa banyak soalan yang dia dan banyak pihak di dalam dan di luar negeri timbulkan, tidak berjawab. Itu pangkal pokok.

Sikap dan cara Tun Mahathir dalam mendekati masalah - sebagai doktor, bila ada satu masalah, mula2 dia akan diagnose penyakit, setelah tahu apa penyakitnya baru dia akan fikirkan apa ubatnya. Kalau ubatnya pil, dia akan bagi pil. Kalau takde pil dan yang ada cuma ubat cair, dia akan bagi minum ubat cair yang manis, Kalau manis takde, dia akan bagi yang pahit.

Kalau sekiranya tidak ada ubat dan pesakit itu perlu di bedah, dia akan bagi ubat bius supaya pesakit tak sedar sebelum dibedah. Tapi kalau ubat bius tidak ada, dia akan tambat ( ikat ) pesakit, kemudian dia kan kerat ( bedah ) pesakit itu walaupun orang itu menjerit melolong2 .... dia tak peduli. Yang penting penyakit ( pesakit ) itu baik.

Saya lihat keadaan sekarang ini dah sampai satu peringkat di mana Mahathir dah mula sedang buat satu operasi dan dia tak kira dah pesakit itu merasa sakit atau tidak. ( ketika di bedah )

Kalau kita harap dengan mengata dia, cuba cari kelemahan dia, gertak dia ...... Mahathir tak tahan ( tak lut ) gertak. Dari zaman Tunku Abdul Rahman lagi orang dah buat macam2 kat dia.... tapi bagi dia, dia tak peduli.

Umur dia dah 90 tahun .... dia tahu umur dia dah lanjut. Tidak ada kepentingan peribadi. Dia hanya nak Umno menang, BN menang. Olehkerana itu, dia buat bermacam2 kenyataan, dan dia mahu jawapan kepada apa yang diketengahkan. Jawapan yang menyakinkan bukan saja kepada dia tapi semua orang di dunia ini.

Jadi pendekatan kepada masalah ini adalah - Put the cards on the table, dedahkan ( bentangkan ) semua secara terbuka. Waktu itu baru kita boleh katakan kita sedang menyelesaikan masalah....



KLiK ke Youtube.

Share this article :

+ comments + 25 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 11:02 AM

Tepat dan padat!!!
Jawapan kepada soalan..bukan kata soalan tak relevan.. Jwb bukan susah..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 11:19 AM

bila bercakap tentang amanah dan kejujuran rakyat tahu penyelewengan yang dilakukan oleh individu individu didalam kerajaan dari zaman tun m sampai lah ke najib. tak kira lah didalam umno ke, mca ke, mic ke, gerakan ke malah didalam pkr sekalipun. saya bimbang apabila dicabar untuk mendedahkan semua itu yang mati sekian lama didalam kubur pun terpaksa dihidupkan untuk menjawab dan pada masa itu juga yang hidup pun rasa macam nak mati.

....................
Reply To This Comment ...................
April 8, 2015 at 11:29 AM

@AnonymousMakanya, yang berdepan dengan persoalan ketika ini - JAWAB SAJALAH !

Kenapa perlu ungkit2 cerita tentang siposmen, yang penting adalah kandungan surat yang dihantarnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 11:31 AM

Setuju dgn. pandangan BERNAS TS Sanusi ini! Malangnya ramai pemimpin yg. lebih muda terlalu angkuh, bebal dan LIBERAL-tak tentu arah, nak dengaq pandangan dr. yg. lebih tua dan berpengalaman mcm. dr. YAB Ayahanda Tun kita ni!

Apalagi bila ramai PENGAMPU mengelilingi YAB PM kita, termasuk si MCAcing-PENYAMAQ-LIDAH BERCABANG-mcm,-ULAQ tu, yg.TAMAKkan kuasa/kemewahan semata - bukan utk. berjuang demi Rakyat terutamanya BUMIPUTERA miskin dan TERTINDAS, yg. masih BERLAMBAK!

Nek Tempoyak.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 11:38 AM

what was in past is past as some are 6 ft under ground. Jangan diungkit kembali

what is in the present you have access. Jawablah kadar yang mampu, telus dan jujur

what is in the future, use the past and present to chart for the future

GOT IT?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 12:12 PM

anon 11.38am
well said bro.. i concur

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 12:21 PM

Nape susah sangat Najib nak jawab? membisu ini yang jadi tanda tanya?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 12:38 PM

Tun suruh najib jawab dlm bahasa costa rica ke sampai sekarang tiada respond????kalau tak nak diri sendiri yang jawab pergi suruh hassan malek yang jawabkan.....!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
April 8, 2015 at 12:47 PM

http://www.najibrazak.com masih senyap tanpa bicara. Sama seperti yang empunya portal.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 12:52 PM

Saya fikir Ah Jib Gor tak jawab sebab Fiasco 1MDB terlalu besar masaalah utk mengabuli mata rakyat. Oleh sebab kebodohan dia yang suka mengguna consultant2 for managing for,JLow was giving the opportunity 'cook-up' proposal on behalf for Reza anak Rosmah.

Ah Jib Gor knows when you liar about something,you will need MORE lies to cover the earlier small lies.

Apa pun si Reza and JLow are leaving overseas,so they don't feel the heat.Yang panas bontot ada lah mak Reza and pak tiri Reza yang kena tanggong 'quick-rich scheme for Reza' yang Ah Jib Gor approved under 1MDB.

alfie

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 1:49 PM

Tun Dr. Mahathir bertanyakan isu itu dalam bahasa Melayu, sebab Najib orang Melayu, kemudian ada jugalah soalan dalam bahasa Inggeris sebab Najib selalu bercakap dalam bahasa Inggeris.

Bukannya Tun Dr. Mahathir bertanyakan soalan itu dalam bahasa orang Eskimo dan mensyaratkan Najib menjawab soalan itu dalam bahasa orang Somalia pun, jadi apa yang susah sangat Najib nak perjelaskan isu yang sebenar?

Masalah ini timbul kerana Najib banyak sangat simpan bawah karpet semua masalah dan kegagalan serta salah laku hingga karpet pun dah membuncit hingga menimbulkan keraguan masyarakat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 1:51 PM

Sekarang ni dah sekat komen yang memintanya menjelaskan isu-isu yang diutarakan, bukan apa sebab takut pecah tembelang yang mungkin dia diheret ke tali gantung oleh mahkamah.

Tak pasal-pasal sirul dan azilah menjadi mangsa.

....................
Reply To This Comment ...................
April 8, 2015 at 2:00 PM

@Anonymousahjibgor tak jawab sebab dia tak tahu apa2. Period.

....................
Reply To This Comment ...................
April 8, 2015 at 4:21 PM

siapa doktor la ni, najib ka mahathir? klau hang nak jadi doktor, lawan najib, bertanding presiden umno?

....................
Reply To This Comment ...................
April 8, 2015 at 4:36 PM

@kiasfansurisaya hanya mampu geleng kepala baca komen saudara.... alahai......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 4:54 PM

Din,

Tabik Tun M. Dah umur 91 tahun, tapi otak tetap cair. Tengok cara dia berhujah pasal Hudud PAS. Cara dia tanya mana hilang wang 1MDB. Najib kecut perut. Ternganga...tak tahu macam mana nak jawab. Pengilap epal je yang kuat menyalak. Sila tanya la kes Javace pinjam duit dari OCBC untuk beli UBG. Malu! Bagi forged document bila masa nak bayar balik pinjaman. Bagi forged MT108. Sarawak Report tak report je. Tapi tanya Bank. Sampai hari ni pun saya tak tahu apa bisnis 1MDB.

....................
Reply To This Comment ...................
April 8, 2015 at 5:13 PM

I luv pm... bergh... urghh... wek...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 7:12 PM

Hahaha... Good one..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 7:14 PM

Ooo.. Nk tanya soalan pun kna bertanding jadi presiden umno dulu ke? Bape juta org kna bertanding camni..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 7:50 PM

Dari awal tak nak jawab secara jujur dan lurus...nak juga belit sini belit sana..lama2 dah serabut..camne nak jawab?
Dah la dia terkenal sbg mr.clueless yg takut bini..camne nak jawab?
Pilih pula con-sultants yg tah ape2..camne nak jawab?
Sebelum ni pun asyik oversea memanjang...camne nak jawab?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 8, 2015 at 9:17 PM

najib tadak jawapan...ganer nak jawap cer jawab...

....................
Reply To This Comment ...................
April 8, 2015 at 11:19 PM

najib dah sumpah atas nama allah, apa lagi yang mahathir nak. dia cuma nak gamekan najib, throw half truth news untuk main2kan najib. hasil akhir, mahathir nak suh najib letak jawatan.kalau najib jawab, minggu depan dia bagi soalan lain lagi. macam budak2...

....................
Reply To This Comment ...................
April 9, 2015 at 12:52 AM

@kiasfansuriSo .... kenapa ngan sumpah ahjibgor ? Ada sesiapa yang tuduh ahjibgor ke ?

Mohon jangan hentam sesama pengomen dengan bahasa kasar ya ... tulis bahasa elok2 walaupun kalau nak marah

....................
Reply To This Comment ...................
April 9, 2015 at 1:12 AM

bila disebut najib oleh mahathir,maksudnya adalah kerajaan juga.

kalau najib tak boleh jawab,kenalah pihak2 tertentu dalam kerajaan yang tolong jawabkan.

bukan diam atau serang kisah2 silam mahathir.hanya yang bodoh tak akan faham apa yang perlu dilakukan...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 10, 2015 at 5:22 PM

Sanusi jonet pon sama macam mahadhir, engko pon sama Din buka ruang untuk bergaduh , secara tak langsung engko adalah batu api dan tahu tak apa hokum nya orang jadi batu api, tapi yelah org2 macam engko dan mahdhir ni dia peduli apa asalkan yang dihajat dapat yg lain p mampuslah yakan gitu?

Post a Comment