........... Sanusi Junid - 1MDB Tidak Ada Kaitan Dengan Soal Perpaduan | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Sanusi Junid - 1MDB Tidak Ada Kaitan Dengan Soal Perpaduan

Saturday, March 21, 20157comments


Bila timbul isu2 panas seperti 1MDB, GST dan lain2 isu berkaitan dengan ekonomi, ramai yang kaitkan dengan isu Perpaduan .... kononnya isu2 ini dibawa oleh orang yang ingin memecahkan Umno dan memecahkan Melayu.

Satu lagi video penjelasan yang menarik dari veteran Umno Tan Sri Sanusi Junid. Ringkas dan mudah .... namun mampu membuat kita berfikir semula akan persepsi2 yang cuba ditanamkan ke dalam minda kita oleh mereka yang cuba mempolitikkan segala isu.

Kita perlu satu penjelasan - Tidak ada sangkut paut perjalanan ekonomi sesuatu company ( bebas ) atau company milik kerajaan dengan Perpaduan. Kecuali jika ianya sebuah koperasi dimana ia perlukan Perpaduan ( di kalangan ahli2nya ) untuk berjaya.

Tetapi kalau dalam sistem free enterprise, ia tidak ada perpaduan pun. Ia bergantung kepada kualiti, kekuatan duit atau pasaran kepada barang yang dikeluarkan. Jadi nampaknya orang Melayu sekarang ini dah agak terkeliru dengan ( dakwaan bahawa ) isu yang berkaitan dengan ekonomi boleh membawa kepada perpecahan. Perpecahan bangsa ... membabitkan perbezaan agama ...dan perpecahan antara bangsa/kaum .... sebenarnya tidak ada sangkut paut !KLiK untuk ke Youtube

Hmmmmm .....  SIAPA yang selalu kaitkan isu ekonomi contohnya isu 1MDB dengan perpaduan kaum ? Atau kaitkan dengan perpaduan dalam parti politik ?

Apa kaitannya bangsa Melayu dengan kemelut 1MDB ? Atau bangsa Cina atau India ? 

Kenapa perlu pembangkang kaitkan 1MDB dengan Umno ? Atau kenapa perlu pemimpin2 Umno sendiri yang mahu parti itu dikaitkan dengan 1MDB ?

Katakanlah 1MDB bungkus, apakah kesannya bakal memecahbelahkan bangsa Melayu ? 

Janganlah kita ikut sama diperbodohkan dipermainkan oleh orang politik !

Share this article :

+ comments + 7 comments

....................
Reply To This Comment ...................
March 21, 2015 at 8:30 AM

Channel News Asia pagi ini jam 7 ke 8 mengulang lagi rancangan "1 MDB Debacle". Banyak kali perancang cina betina ini menyebut UMNO yang salah.

Mengaitkan Mantan PM tun Mahathir dan TPM Muhyiddin Yassin pun tak bersetuju prinsip dengan PM Najib. Mengatakan 1 MDB harus disiasat dan dibubarkan jika membebankan rakyat.

Si pengeluar sial perancang C N A ini mengaitkan Datuk Shahrir, Chandra Mudzaffar,, Nawab dari Singapura, seorang penganalisa ekonomi NZ dan Wong S dari Singapura mengecam pembentukan 1 MDB.

Datuk Shahrir dan Chandra Mudzaffar menelunjuk PM Najib harus berundur kerana PM Najib bertanggung jawab dalam kerugian hutang bergunung 1MDB.

Si pengeluar sial perancang C N A ni menghasut rakyat supaya membenci UMNO dan PM Najib.
Nampak sangat niat jahat Si pengeluar sial perancang C N A dari Singapura ni.

Aku harap semua penyokong UMNO mesti lihat rancangan ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 21, 2015 at 10:36 AM

Bang Din

Boleh komen pasal Hudud PAS?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 21, 2015 at 12:14 PM

Salam,
Masa tdm, beliau minta kritikan kerana dapat menguatkan pemimpin. Pujian akan melenakan dan melekakan pemimpin untuk buat silap kata tdm. Sekarang kritikan itu melingkupkan pemimpin, pujian menaikkan pemimpin. Tanpa pujian pemimpin tak nampak macam buat kerja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 21, 2015 at 4:02 PM

1MDB berkaitan dengan isu larikan duit rakyat ikut pintu belakang melalui silap mata accounting. Isu larikan duit rakyat mana ada kaitan dengan isu perpaduan atau pecah belah kan parti? Nak perbodohkan rakyat atau pemimpin yang bangang?

....................
Reply To This Comment ...................
March 22, 2015 at 3:44 PM

pergh.... seketul dari TSSJ. Teringat kalau bila dia ketawa kecl bunyi he.. he.. he.. pendek pendek. Aku marah TSSJ kerana popularkan kelapa muda hingga harganya naik berganda itu saja!. Tapi marah dan dendam ku kepada Syed Hamid Albar lagi teruk kerana naikkan tambang bas, teksi, komuter. Mungkin dia nak kenakan Najib agaknya,,,Nasib baik dia tak bertanding lagi!

....................
Reply To This Comment ...................
March 22, 2015 at 6:30 PM

@AnonymousSaya malas nak komen isu Hudud sebab saya percaya tidak akan ke mana nya .....naik jenuh menugulang perkara yang sama.

Kebetulan pula saya terlalu sibuk dengan urusan peribadi seminggu dua ini. Jadi tak berapa nak ikut perkembangan politik

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 24, 2015 at 9:22 PM

TS Sanusi, your views are clear
1MDB or GST is not unity issue
PM is reminded of the matter
Sadly to say he prefers to bisu

Post a Comment