........... Peraturan Bank Negara Menyusahkan 1MDB - Najib @ Dana Cayman | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Peraturan Bank Negara Menyusahkan 1MDB - Najib @ Dana Cayman

Thursday, March 12, 201534comments



Itu ayat ahjibgor yang dipetik dari Bernama. Ayat ahjibgor sendiri dalam Parlimen ketika menjawab soalan mengenai dana 1MDB yang dah masuk dua bulan ditebus sepenuhnya tapi tak nampak bayang .

Bernama
Kenapa bunyinya pelik , ek ?

Adakah peraturan oleh Bank Negara itu menyusahkan mereka yang mahu bertransaksi wang berjumlah besar melebihi RM50 juta dan adalah lebih baik mereka yang kayaraya ini ( baik individu atau syarikat ) menyimpan wang mereka di luar negara ? Adakah itu nasihat dari PM ?

Apa nama bank di Singapura itu ? 

PS - Jom kita baca alasan2 bernas dari pro ahjibgor kenapa orang kaya perlu simpan wang mereka di luarnegara ! 

Ketua2 Bahagian Umno pun akan sepakat bersolidariti melaungkan - TERBAIK !!

Share this article :

+ comments + 34 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 9:45 AM

banyak perkara yang berkaitan dengan najib tetapi satu tindakan pun pihak berkuasa malaaysia gagal dalam urus tadbir dek sebabkan sudah terhutang budi ,rasuah sertasifat sifat kejahilan.adalah baik letak jawatan sekiranye ia tidak mampu melaksana kan tugas.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 10:02 AM

kadang aku pelik dengan kenyataan hg din kura kura, bila membuat transaksi diantara negara utk pelaburan kena lah buat mcm tu. bukan berniaga kacang putih kalau guna duit rm 100 pun susah nak dapat tukar. ini antara kerajaan da. dia orang kata duit terapung ke petty cash kut lebih kurang, kalau setiap sen duit semua nak kena tanya rakyat, nak beli minyak kena tanya rakyat, nak beli kapal terbang nak kena tanya rakyat, aku rasa setahun baru lulus sal nak tanya semua. kemon be reasonable la skit. kalau pibg tak pe lah. aku rasa kita kena lantik ulamak untuk jadi PM la ni baru suma orang percaya kut.

....................
Reply To This Comment ...................
March 12, 2015 at 10:14 AM

@Anonymousjadi amalan 1mdb itu patut diikuti oleh semua yg kayaraya dan mempunyai urusan perniagaan luarnegara ?
Glc yg kaya2 pun kena simpan duit mereka di luarnegara ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 10:38 AM

Ah jib gor must go! Acap kali pee em bangang ni buat benda2 bodoh yg rugikn umat Melayu. Clueless...spineless...useless...he must be remive from office...

....................
Reply To This Comment ...................
March 12, 2015 at 10:55 AM

Tidak percaya dengan BNM ? Pelik lah kenyataan PM yang juga Menteri Kewangan Malaysia... Cara tidak langsung Najib menjatuhkan mertabat dan negara sendiri plaak...

Mahu dengar khabar dari Audit Negara secepat mungkin.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 11:05 AM

Soalan Din-kenapa orang kaya perlu simpan wang mereka di luarnegara ?

Jawapan aku :

1. Bila ringgit jatuh, amaun modal tidak terjejas kerana menggunakan Dolar US
2. Bebas daripada cukai atau senang citer tak payah GST.
3. Audit, SPRM dan PAC susah sikit nak dapatkan akses penyata akaun aliran tunai keluar-masuk (Bank Negara atau SPRM susah nak membekukan akaun jika sedang melakukan siasatan)
4. Kawalan bebas 100% terhadap wang anda kerana tak perlu ikut peraturan had maksimum atau had pengeluaran
5. Andai berlaku apa-apa masalah dalam negara seperti kejatuhan ekonomi atau kekalahan teruk dalam PRU, boleh cabut terus

....................
Reply To This Comment ...................
March 12, 2015 at 12:18 PM

@Anonymousitulah pasal. Pasti ada tujuan yang baik buat negara bila BNM laksanakan peraturan itu. Tapi ahjibgor kata peraturan itu menyusahkan 1mdb !

bagaimana dgn syarikat selain 1mdb ? Adakah lebih baik syarikat2 lain itu juga bawa keluar wang mereka dan simpan di Singapura ?

Pendek kata, makin menjunam lah matawang RM dan ekonomi negara kita

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 1:05 PM


Aku pun tak faham PM Najib ni. seolah-olah Peraturan Bank Negara ini menyusahkan. sedangkan banyak kebaikannya. Antaranya transaksi jadi telus. Bagaimana orang IMDB boleh luluskan 700 juta pada orang tertentu begitu saja . dlm masa tak sampai dua minggu ?. Kita nak pinjam bank pun kena interrogate mcm nak rak . akhirnya tak luluspun . Ni duit dekat 1 billion boleh keluar mcm tu je. aku yg bukan orang ekonomi ni pun boleh nampak. Baguslah mcmtu simpan banyak-banyak duit kat luar negara. Yg dapat faedahnya negara luar selama-lamanya. Kan ringgit tengah nazak skrgnya. Masa nilah nak bawak balik duit. naikkan ringgit . Antara pemegang saham 1MDB adalah hasil duit minyak Trg? Betui ka? Apapun duit 700 juta tu mesti dpt balik .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 1:20 PM

I can only shake my head at najib's reply.

Bagus lah tu. Bank Negara regulations tu tong sampah kan saja lah. PM sendiri dah mengaku langgar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 1:32 PM

Seperti kata Outside The Box , dia ni kena pegi buat MRI Scan....kalau telus,apa ke susahnya nak buat dan dapatkan kelulusan BNM.Kalau nak buat transaction lebih RM50Juta pun, buatlah banyak kali....Pada aku,jawapan yg dia bagi menyerlah betapa tiada langsung wisdom of thinking seorang pemimpin berstatus PM. Sakit Tiub Dari Tayar.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 1:55 PM

anonymous 10.02am

apsal engko ni "bangang" sgt....kan bnm tu dibawah menteri kewangan...si najib jugak...rosak org camni...the "bangang" geng...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 2:00 PM

Ahjibgor dah tak waras sebab telah simpan banyak udang disebalik batu - kan sekarang terdedah?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 2:33 PM

Ini pengetahuan akulah....untuk duit dari luar nak masuk malaysia bukan perkara yang senang, kawalan manitori bank negara memang ketat , ada kaitan dengan kecairan wang,pertukaran asing dan pelbagai faktor lain, Mengapa Singapura.... Di asia Pusat kewangan terletak di hong kong,manakala diasia tenggara pula terletak di singapura, untuk duit yng jumlahnya besar,tidak boleh direct masuk ke malaysia secara terus,jadi tempat paling hampir untuk park duit dahulu adalah singapura, duit itu secara beransur2 masuk ke malaysia, aku guna bahasa ringkas untuk terangkan apa yang aku tahu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 2:48 PM

Kalau macam tu, BAIK BUBARKAN SAHAJA BNM. Rugi je pembayar cukai bayar gaji mereka. IKUT SUKA HATI rakyat Malaysia lah nak simpan duit mereka sendiri kat mana mereka suka.

Nampak sangat PM sendiri tak percaya dengan organisasi hebat macam BNM. so, jika PM sendiri tak suka dengan karenah BNM, buat apa rakyat Malaysia nak percaya kat BNM? ini hak asasi ok....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 2:51 PM

sakit betul hati baca alasan ajib nih.

jika Perdana Menteri Malaysia sendiri tak mahu ikut peraturan dan undang2 BNM, buat apa rakyat seperti kita nak ikut peraturan BNM?

ajib...please step down asap. you really make a fool of yourself. Malu..

....................
Reply To This Comment ...................
March 12, 2015 at 3:03 PM

@Anonymouscuba saudara baca betul2 alasan yg diberikan oleh PM merangkap Menteri Kewangan negara.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 3:19 PM

Bagusla tu
Walaupun dia PM dan MOF , dia tak guna kuasa dia untuk tekan BNM .
Dia hanya menggunakan bank S'PORE . Jika dia tekan BNM untuk ubah polisi , korang tetap kutuk kata diorang salah guna kuasa sbb tekan BNM .
Salah ke menggunakan bank di SPORE?
Kita menyimpan di Bank Islam , duit tinggal RM 50 . Pergi ATM bank islam , hanya ada note RM 100 . Macamana nk keluarkan duit . Pergilah ATM lain yang ada MEPS , tak kiralah bank HSBC ker , BSN ke , OCBC ke , Hong Leong ke ... itu duit kita , bukan duit org lain .

Kita nak orang beli minyak sawit kita , dalam masa yang sama kita kena beli produk orang lain .
Bila kita beli minyak sapi India , jangan pulak kata kita tidak utamakan produk tempatan.
Ini dinamakan bisnes timbal balik .

....................
Reply To This Comment ...................
March 12, 2015 at 3:34 PM

Din. Perdana Menteri sendiri tak patuh pada sistem kawalan yg kita buat maca mana rakyat nak patuh kepada peraturan dan undang2 Malaysia.. Secara tak langsung PM memberi jalan kepada Perasuah2 dalam negara macam mana nak uruskan dirty money. Paling dekat ialah Singapore.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 4:08 PM

Duit negara kita sendiri nak simpan dekat negara sendiri pun tak boleh ada syarat bagai pulak? Ini memang pelik ni. Ah jib gor awat dengan hang bi ah jib gor..hang dah gilo ke apo...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 4:10 PM

Bagi sesiapa yang pernah berurusan dgn dana luar mungkin tahu apa yang pm maksudkan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 4:14 PM

memanglah dia tak guna kuasa dia untuk tekan BNM..sebab mungkin dia takut kantoi kot? kalau kat luar, bisnes pulak tu, ko nak ke kantoikan client ko? sure tak nak kan? cari makan beb..

tapi..yang dia sendiri tak nak patuh pada undang-undang yang terbukti berkesan dalam menjaga negara apehal? mana dia ketelusan, kredibiliti dan kepimpinan melalui teladan?

....................
Reply To This Comment ...................
Melayu Kampung
March 12, 2015 at 4:43 PM

a.) Bukan "simpan" tapi "park" kat S'pore. Lepas ni duit tu digunakan untuk bayar hutang. Belum sempat pegawai bank habis kira, duit tu akan beralih tangan kepada creditor. 1MDB mana ada cash flow. (Hanya buat pencerahan dan bukan back-up Najib)

b.) Kalau duit tu dibuat beli matawang ringgit memang ada impak kenaikan tapi impak penurunan lebih teruk bila duit yang sama dibuat untuk beli USD sewaktu nak bayar hutang.

c.) Orang kaya lain simpan duit kat luar memang ramai dan ada berbagai-bagai alasan. Ada yang kejar interest rate yang lebih tinggi. Ada yang sorok dari bini. Ada yang lari dari cukai (SST terlampau tiris. Senang nak tipu akaun). Kalau syarikat tu besar, buka Sales Office kat S'pore (Corporate tax S'pore lagi rendah berbanding negara kita). Ada juga yang benci sangat dengan Malaysia tapi tak laku untuk jadi warganegara luar. Apa-apa pon, lebih banyak alasan yang membawa kesan negatif kepada negara sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
eri
March 12, 2015 at 4:48 PM

dia pm merangkap FM yg mana bank negara berada di bwh bidang kuasa dia...kalau da dia sendiri rasa menyusahkan apatah lg org len.....bangang tahap lejen dh najib tu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 5:48 PM

Bro Din,

Makin meluat dengan najib ni.. apa pun tak boleh.. makin merapu dibuatnya negara kita.. ringgit makin jatuh.. kerajaan, BNM masih tak mengaku ekonomi kita dalam keadaan tenat.. asyik nak hidang berita baik bagi sedap halwa telinga.. lebih baik jujur kepada rakyat, jelaskan situasi sebenar, rakyat akan bersedia dari sekarang nak hadapi ketidaktentuan ekonomi.

Najib patut digantung tugas sebagai PM dan Menteri Kewangan serta merta bagi membolehkan pasukan siasatan dari Jabatan Audit Negara, SPRM dan PDRM menjalankan siasatan secara telus tanpa campur tangan dari pihak berkepentingan. TSMY patut diberi kepercayaan meneraju kerajaan dalam tempoh penggantungan Najib.

Malangnya bukan budaya kerajaan (UMNO) untuk mneggantung presiden sendiri lebih-lebih lagi selepas perjumpaan solidariti baru-baru ini.

Kesan skandal 1MDB ini bukan hanya kepada kerajaan sahaja, tapi kita semua diheret dalam permainan bodoh najib ni.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 6:15 PM

Bro din... Us dolar ke rm... 1usd=rm3.71....1.1beliyon USD=rm4beliyon... Kalu dia bawak masuk hari ni... Ke dia nak tgu ringgit jatu sehingga rm5=1usd baru nak bawak masuk?....hahaha....kenyang la kalu aku bawak usd1beliyon masuk Malaysia hari ni..
.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 6:30 PM

Bro din... Aku tau kenapa pak jib rileks ja pasal hutang 700 beliyon tu.... Bukan 4 nt jalan gst boleh bayar hutang... Kita ada 30juta.... Jika kos sara hidup serial orang rm10 sehari makan kita belanja rm300 kita setiap hari.... Dan setiap dari ITU kan dicukai 6℅.... Mudahnya kerajaan kutip rm18 kita sehari dari gst. Dalam masa 365 hari maka dia dapat kutip rm6.57beliyon..... Pandai tak dia... Dan semua orang akan kena gst.. Contoh paling mudah ialah setiap syarikat yang Jana pendapatan lebih 500k akan bayar gst.... Dah tenth syarikat tu akan serap kos dengan Cara kenakan gst kepada pengedar Dan pengguna dibawahnya.. Akhirn kita yang mampus dulu...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 7:33 PM

Najib guna ketuanan Melayu untuk manfaatkan diri sendiri dan anak- buah2 nya, tapi telah nyatalah hal sedemikan merugikan bangsa Melayu mahupun negara tercinta kita Malaysia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 7:52 PM

Tuannnn... Kalu pi guna meps pun kena gst 6%..Agak agak bank s'pore tu berapa service charge dia?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 12, 2015 at 11:31 PM

Faktor Wang dilabur......usd1/sgd3...diSin....beri untung dlm bentuk dividend/exchrate......
Bayangkan dana usd4bil bawa direct keMsia
Keuntungan xdpt dijana.....spt juga dilabur urus dicayman island...Jana keuntungan....benar atau tidak...audit akan dilakukan....

....................
Reply To This Comment ...................
March 13, 2015 at 1:41 AM

Untung ? Najib tak sebut pun pasal untung ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 13, 2015 at 8:50 AM

Tuan..
a) Kalu nak bayar hutang luar negara kenapa perlu transfer duit ke bank luar negara yang lain? Kalu nak bayar hutang dalam negara transfer je terus ke bank yang di hutang tu...
b) Kalu nak bayar hutang luar kenapa perlu tukar kepada ringgit Dan tukar semula ke dolar ( balik ke a).
c) ????? Apa kaitan ngan Dana 1...?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 13, 2015 at 8:52 AM

Bro din.... Slogan baru kerajaan Malaysia..."Cakap bukan kena bayar". Jadi cakap je la....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 13, 2015 at 12:01 PM

Kadar Tukaran Wang Asing (13/03/2015 12.00PM)

1 US Dollar = RM3.69
1 Singapore Dollar = RM2.67
1 British Pound Sterling =RM5.49
1 Euro = RM3.92

#Susahlah nak meniaga macam ni sebab kebanyakan barang yang diimport menggunakan Dolar US. Tu belum campur GST lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 3, 2015 at 7:57 AM

Boleh masuk ke Malaysia ini berkaitan kerajaan lagipun najib adalah PM dan Menteri Kewangan Undang2 Apa Pun Di Boleh Ubah..hanya syarikat2 swasta jer yg termaktub kawalan masuk duit tu pasal takut kes Money Laundering...harap maklum

Post a Comment