........... 1MDB - TerimaKasih Tanjong/Ananda Kerana Tolong Carikan RM2 Bil | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

1MDB - TerimaKasih Tanjong/Ananda Kerana Tolong Carikan RM2 Bil

Thursday, March 26, 20159comments

1MDB sekali lagi mencuri perhatian bila kerajaan menjawab beberapa persoalan di Parlimen. Amat menghairankan bila tidak ada blogger yang tolong hebahkan jawapan pihak kerajaan dalam isu 1MDB ( ??? ) Kalau jawapan pun tak tolong sebarkan, apatah lagi persoalan !

Nampak gayanya kena komen jugalah .....

Semalam Menteri Kewangan 2 Ahmad Husni menjawab di Parlimen berkaitan pembayaran pinjaman RM2 Billion -



"Tanjong arranged from private investors to come up with the RM2 billion, with the principal to be paid in 15 months, with the interest to be paid in six months.


"There is no exchange risks. The loan is given by private investors, it is not from Tanjong," - TMI

Begitu juga laporan Malaymailonline -


“1MDB’s cash flow is not enough and it took a RM2 billion refinancing.  

It is not the bank, but from outside and was managed by Tanjong,”


“Tanjong helped to obtain the RM2 billion fund with a principal repayment tenure of 15 months, and interest repayment (to be settled) within six months… there is no exchange risk and (this) was arranged by Tanjong,”
.

Point2nya -
- 1MDB berdepan masalah cashflow dan tak mampu bayar hutang RM2 billion itu
- Tanjong PLC tolong uruskan/carikan RM2 Bil itu bagi pihak 1MDB 
- Bukan duit Tanjong tapi Tanjong yang tolong carikan

Bagi menjawap dakwaan yang mengatakan Ananda juga memiliki Tanjong, Husni menjawab -

When Sim pointed out that Ananda Krishnan owns Tanjong, Ahmad Husni replied: “No, Yang Berhormat [you] don't understand. I said arranged. The RM2 billion is from private investors, not from Tanjong." ( Edge )

Malaymailonline 25/3
Perkara ini menjadi tumpuan kerana sebelum ini pada 14 Mac, kerajaan melalui jawapan bertulis di Parlimen dengan tegas mengatakan 1MDB tidak pinjam duit Ananda.


Termanya - to be paid [to 1MDB] in five months, [and for 1MDB] to pay interest in 6 months, the principal in 15 months ....


Herankan ..... kenapa persoalan tentang 1MDB sentiasa payah sekali nak dijawab dengan jelas dan lengkap ? 

Siapa pula private investors itu yang begitu bermurah hati mahu meminjamkan RM2 Bil kepada 1MDB dan berapakah pula kos interestnya kali ini ? Apakah nama2 pelabur persendirian itu rahsia kerajaan dan tidak boleh didedahkan ?

                                             *****************************************

Antara isu paling menarik tentang dana 1MDB adalah pelaburan Cayman yang datangnya dari pelaburan kerjasama yang tak jadi dengan Petro Saudi. Kita tak boleh nak tanya banyak sangat tentang PetroSaudi sebab pelaburan itu UNTUNG aper !  US488 juta ! So apa masalahnya ? ? 

Duit itu kemudiannya dilaburkan di Cayman.... labur US2.318 bil dan bila ditebus kembali sepenuhnya, nilainya tetap sama juga iaitu US2.318 bil !

Laaaa ..... kenapa tak labur jer terus dengan Petro Saudi ? Kan dapat untung berbanding dengan melabur di Cayman ?

Baki duit Cayman tinggal US1.103 Bil dan kini menurut kata Najib, ada di bank Singapura.

Perasan tak ....... sejak dibawa keluar pada tahun 2009 sehingga sekarang, dana itu dah tak berpijak semula ke tanahair. Dan tak nampak bayang ianya ( baki ) bakal kembali sebab peraturan Bank Negara yang menyusahkan.

Untung ke, belanja ke, apa ke, semuanya on paper jer dan kita diminta terima dan percaya yang semuanya diurus dengan telus..... hingga habis semuanya.... kan ? kan ?

Yang pasti, takkan nampak bayang dah ......

Menarik untuk di baca mengenai duit Cayman - KLiK.

Share this article :

+ comments + 9 comments

....................
Reply To This Comment ...................
March 26, 2015 at 10:00 PM

Bagaimana dgn 950 juta yg bru diluluskan.haishhh. .jgn harapla 1mdb ganti balik

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2015 at 10:03 PM

Makin jawab makin berbelit dan nampak sangat tipunya. Dan akhirnya rakyat yg kena GST sebab cash xcukup.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 26, 2015 at 10:12 PM

Putar Belit 1MDB akan membelit leher empunya empunya seperti Ular membelit rusa untuk makan malam nya. 1mdn adalah rusa matang yang menunggu masa untuk di ngap oleh sang ular yang dah lama tak makan malam di hotel 5 bintang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2015 at 8:27 AM

1. Dulu, ramai mempertikaikan mahathir kerana mengkritik najib memansuhkanISA, lihatlah betapa rumitnya kerajaan hendak menstabilkan negara.

2. Mahathir dan ramai yang lain mengkritik niat najib to repeal sedition act. Orang kutuk mahathir. Hasutan menjadi2. Dengan izin Allah, niat najib itu tak menjadi. Sekurang2nya akta hasutan ini masih boleh digunakan sekarang albeit poor performance of zahid the rhetoric expert.

3. Mahathir kritik BRIM dan tak setuju dengan najib's effort. With govt having cash problem...wait until we see its implementation halted unless petronas, kwsp, tabung haji are forced to be involved.

4. When mahathur strongly condemn 1MDB, everyone kutuk mahathir konon nak jatuhkan najib. Lihat all the hoohaas. Latest saw dep fin minister giving answers yang berbelit2. Noe you see now you dont. To me it needs one person to come forward and says," yes its a failure". Close story....barulah surun Audit, sprm, polis etc to uncover the truth and leave no stone unturned.

5. Ini tidak.....pusing kiri, pusing kanan tang tu jugak.

6. I am quite sure mahathir will write again very soon on 1MDB. My only fear, najib will use whatever means to silence him including but not limited to the use of akta hasutan. To me the best thing is for najib to bring along arul, ananda to meet mahathir and resolved the issue once and for all. Rakyat is waiting for the Truth Nothing But The Truth

Wallahuaklam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2015 at 9:30 AM

din kura-kura dan rakan2 adalah sekumpulan yang kurang cerdik, baru baru ni aunty zeti ada jawab la skit pasal 1mdb dia pun kata lebih kurang katanya bnm akan bertanggung jawab keatas mana mana isu 1mdb yang melibatkan bank negara. ini maknanya bnm pun rau ape yang kerajaan lakukan. aunty zeti ni pakar ekonomi dia masa mesyuarat menteri2 kewangan asean baru2 ni ada bergambar duduk sebelah pakcik najib gi. itulah saya kata hampa tu tak cerdik kalau lah aunty zeti yang dihormati dikalangan pakar ekonomi dunia malah pernah dicalonkan jadi presiden bank dunia pun hampa tak percaya tak kan nak percaya pakar ekonomi yang bergaji RM1 sebulan tu dan mat mat pencacai pembangkang. inilah dia bodoh tal leh diajar pandai pun tak leh nak ikut

....................
Reply To This Comment ...................
March 27, 2015 at 11:13 AM

@Anonymoussaudara rasa panas ya dengan artikel ni ? kenapa ek ? Boleh tunjukkan ayat tang mana yang tak betul ?

Oya, Zeti kata dia percaya 1MDB ? Pandai hang spin no .....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2015 at 11:44 AM

Anon 9.30

Orang macam anda lah penghancur negara. Nak puji zeti....carilah fakta, bukan auta yang nak di spin.

Orang macam andalah yang memusnah bangsa dan negara

Sokong yang akan membawa rebah najib dan kerajaannya

Wallahuaklam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 27, 2015 at 7:55 PM

salam,
tak banyak la pulak baca kata aunty zeti kat dalam akhbar. tapi tak banyak juga dia sebut pasal 1mdb ni rasanya pasal bayaran hutang jer. bab 1mdb ni kena kasi blogger upahan dapat maklumat lengkap dan boleh dolak dalik. tdm dok tak puas hati sampai la ni pasal jawapan mereka tak lengkap. dalam parlimen pun, mp pembangkang tak boleh lebih tanya. kata bukan duit ananda, cuma jadi orang tengah jer, tukang cari ceti jer. 1mdb dah tak pandai cari duit, walaupun ceo dia orang bank., kena guna juga khidmat orang tengah.

duluuuuuuuuuu cakap tak ada masalah bayar hutang. menteri cgpa 3.85 yang cakap tuu. bukan cap ayam punya. nampak gaya jawapan menteri cgpa kanyiak ni lidah jer bercabang - cabang. aset banyak daripada hutang, cash flow tak ada, memang kurang cerdik la buat bisness, camna nak harap bagi harapan di masa hadapan. baru 5 tahun dah banyak masalah sampai tak terbayar hutang. nasib baik ada yang prihatin dan berbicara tentang 1mdb ni. kalu tak ada yang ambil tahu, rasanya dah tukar nama kali keempat dah ni. nama asal dah hilang, begitu juga duitnya yang tak nampak pun. kasi labur dah untung banyak, tapi tarik pelaburan, pi labur tang tempat tak ada untung banyak. simpan singgit pulang balik pun singgit. kemudian kata untung banyak. mau tipu sapa aganya? ah jib gor ker? nak harap blogger ah jib gor, mesti clueless dan jawapan macam anon kat atas sana tuuuuu.. tak memenuhi kpi jawapan terbaik pun.

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2015 at 5:12 PM

PM NAJIB SEBAGAI CEO MALAYSIA tak bolih mengendalikan business rugi seteruknya2 maka
the board of directors -MALAYSIAN ,KENA BERTINDAK :pm najib and the gang mestilah di gantikan dgn CEO yg baru.

Post a Comment