........... 1MDB Mahu Di Bubarkan ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

1MDB Mahu Di Bubarkan ?

Thursday, March 5, 20158comments

1MDB akan dibubarkan ! ? Berita ini disiarkan oleh Reuters dan turut di copy oleh paper tempatan seperti TheStar. Reuters memetik sumber with direct knowledge of the matter said.


Under the aggressive restructuring plan, crafted by new boss Arul Kanda and blessed by the government, the fund will sell 80 percent of its power unit Edra Energy via a stock market listing, three sources with direct knowledge of the situation told Reuters.

More than 18 billion ringgit of 1MDB's debt linked to its power assets would go under Edra Energy ahead of the listing, which is due to be kickstarted in 6-9 months time, the sources said.

The fund, which has Najib as chairman of its advisory board, will also sell the bulk of its land assets and stakes in two high-profile property projects, Tun Razak Exchange (TRX) and Bandar Malaysia, after splitting them into separate entities, as already partially indicated in a strategic review unveiled last month.



1MDB said in an email that Edra Energy would be "monetised" in 2015 and the TRX and Bandar Malaysia projects would be ultimately owned by the finance ministry.

This process would turn 1MDB into a skeletal structure that could eventually be dissolved completely, said one person, who spoke on condition of anonymity because of the sensitivity of the issue.
.
Reuters mendakwa Arul was brought in to see if it was possible to salvage the fund, but decided it was best to wind down its businesses after carrying out a thorough 6-week review.

Inilah masalahnya kalau tidak ada transparensi. Isu besar yang menjadi perhatian rakyat seharusnya diberi penjelasan secepat mungkin bagi mengelak spekulasi liar tersebar. Apakah dakwaan Reuters itu satu spekulasi ?

Bila 1MDB diam, tidak melayan pertanyaan2 yang bermain difikiran rakyat, jangan salahkan rakyat yang mula resah. Bukan semua pertanyaan itu datangnya dari pembangkang saja. 

Bila keadaan 1MDB sendiri tidak sepertimana yang disebut oleh Menteri contohnya bermasalah dalam membayar hutang RM2 billion baru ni sedangkan Menteri cakap 1MDB tidak punya masalah untuk bayar hutang kerana nilai aset melebihi hutang, dimanakah kredibiliti Menteri ?

Terbaru Menteri Dalam negeri Zahid Hamidi berkata - "Sebarang serangan terhadap 1MDB merupakan satu bentuk serangan ke atas negara juga dan mereka seharusnya bertanggungjawab bagi setiap tuduhan palsu dan fitnah terhadap 1MDB,"- astroawani.

Sekarang kerajaan dah anggap entiti 1MDB itu mewakili kepentingan negara pula ...... 

Lim Kit Siang ada membuat dakwaan bahawa tujuan sebenar Najib umumkan 1MDB akan disiasat oleh Ketua Audit Negara sebelum di pass ke PAC adalah untuk mengelakkan isu 1MDB ditimbulkan di Parlimen yang akan bersidang sebulan bermula 9 March.

“..this is the whole object of the devious plot in the Cabinet choreography yesterday – for the Cabinet to declare a clean bill of health and integrity for 1MDB and to stymie and forestall any parliamentary questioning in the month-long Parliament meeting beginning on March 9 by declaring that any questions about 1MDB should be put in abeyance until the Auditor-General has completed and reported on his investigations into the 1MDB accounts,” - Malaysiantimes.


Sama2 kita tunggu dan lihat benarkah dakwaan itu. Tapi saya yakin Ketua Audit Negara perlukan masa yang lama untuk siasat 1MDB.

Dari dulu lagi saya sarankan, minta 1MDB buat pertemuan dengan wakil2 media dan para pengkritik. Kasi settle once and for all semua persoalan berbangkit. Boleh buat di lobi Parlimen.



Share this article :

+ comments + 8 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 5, 2015 at 10:19 PM

salam,
panggil jumpa kabinet dan disoal menteri. menteri punya kecerdikan pun orang pertikai, ni pulak nak tanya dan soal isu 1mdb. ni semua nak kasi sejuk dan freeeze. kata ah jib gor nak solidiriti dengan ketua umno, so 1mdb sejuk la, tak ada yang nak tanya. nak tanya balik lepas jawapan diberi pun tak tahu. selalunya soalan ada jawapan. dari jawapan timbul persoalan, maka jawapan perlu diberi kepada persoalan tersebut. atas persoalan tersebut maka jawapan diberi maka akan timbul lagi lompang kepada jawapan tersebut, maka pertanyaan perlu bagi memahami jawapan berikut. maka, isu 1mdb tak akan putus kerana persoalan akan terus timbul. sekarang tunggu odit, belum odit buat meeting, dah timbul pulak isu baru. tak fening ker?

....................
Reply To This Comment ...................
March 5, 2015 at 10:23 PM

@Anonymous" menteri punya kecerdikan pun orang pertikai, ni pulak nak tanya dan soal isu 1mdb."

I Like !

....................
Reply To This Comment ...................
March 5, 2015 at 11:14 PM

Kepada pengomen2 baik pro dan kon, suka saya ingatkan disini saya tidak akan siarkan bahasa kasar. Penat je taip jika tidak dilayan.

ya, monetised terjemahannya bukan dibubarkan tapi bagaimana dengan ini - could eventually be dissolved completely ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 6, 2015 at 1:09 AM

Betul ke baru 2 minggu kebelakangan ni kabinet diberi taklimat tentang 1MDB...? Syarikat dah nazak dgn berbagai bagai penyakit baru kabinet di beri taklimat sepenuhnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
March 6, 2015 at 6:57 AM

Finally what TDM has and had articulated before made sense. In spite of getting bruised by najib's boys, TDM stood firm on his words. Experience and wisdom can tell that.

....................
Reply To This Comment ...................
March 6, 2015 at 8:01 AM

suatu kelemahan info. kegagalan mematah hujjah scra berkarisatik dari pemimpin sgt membimbangkn.

....................
Reply To This Comment ...................
March 6, 2015 at 9:21 AM

Bahana dr 1malaysia najib

....................
Reply To This Comment ...................
March 6, 2015 at 9:28 AM

Bila kabinet dapur dah tahu pasal 1MDB...lepas ni semuanya collective decision by cabinet Najib... legalah sikit Najib ... Apa2 masalah lepas ni tak boleh salahkan Najib, kena salahkan semua ahli kabinet sebab mereka dah kata 1MDB tiada masalah..Kita tunggu pulak audit... Sekarang semua playsafe..

Post a Comment