........... Tan Sri Sanusi - Mahathir Hanya Mahu Lihat Umno BN Menang. Kalau Dasar Tak Tukar, Orang Kena Tukar ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tan Sri Sanusi - Mahathir Hanya Mahu Lihat Umno BN Menang. Kalau Dasar Tak Tukar, Orang Kena Tukar !

Wednesday, January 21, 201522comments




- Tun Mahathir hanya mahu lihat Umno dan BN menang PRU14 maka dasar dan cara kerajaan BN kena tukar. Kalau dasar dan cara tidak di tukar, maka orang itu kena tukar ! Dia bukan nak Umno dan BN kalah.

- Najib pula nak Umno menang ...... dan dia nak juga dia ada di situ.

- Status quo itu ada 2 je alternatif - Kalau tak tukar orang, tukar dasar.

- Kalau pemikiran Tun Mahathir itu salah, alhamdulillah lah. Tapi bagaimana kalau pemikiran Tun Mahathir itu betul ? Kita menyesal nanti bila kita kalah. Waktu itu dah terlambat ....



KLiK untuk ke Youtube

Share this article :

+ comments + 22 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 21, 2015 at 9:27 PM

sekarang ni ada soal jawab najib di tv3...aku pikir dia akan buat pengumuman undur diri sebagai PM...hehe...doa2 je la najib undur diri...tapi aku pikir dia xkan undur masa ekonomi malaysia tgh x menentu ni...dia nak stay on sampai BN kalah kot..kah3

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 21, 2015 at 9:58 PM

Dh banyak sgt bukti yg pemikiran Tun M adalah benar kerana ilmu,pengalaman dn kefahaman Tun berasakan maklumat yg benar.

Najib pun da buktikan banyak pemikiran dia sebenarnya tak betul dn out of reality..

Tun betul bila beliau lebih rela untuk Najib berundur dr menukar dasar semata2 utk menjaga presiden. Pemimpin datang dn pergi,tetapi DASAR PERJUANGAN UMNO PERLU TERUS BERSAMA DIDALAM JIWA ORG MELAYU..

....................
Reply To This Comment ...................
January 21, 2015 at 10:31 PM

Makin respect dgn Tun M.Masa jadi PM pernah ada masalah dgn TPM.Lepas bersara dan terbukti seorang pm tumbang.Yang ada sekarang pun goyang.Apa rahsia Tun M makin tua makin hebat erk?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 12:54 AM

asal name umno.. same jek bg aku..

....................
Reply To This Comment ...................
January 22, 2015 at 1:21 AM

Mmg apa yang Tun katakan semua benar tetapi dia tidak pernah berani menegur anaknya yg bernama Marina yg sibuk berNGOk bersih lgbt dan kalimah Allah digunapakai semua agama..jadik DSN x perlu dgr semua ckp Tun kerana Tun sendiri gagal mendidik anaknya dan bekas anak emasnya si KETUM

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 8:04 AM

Kesian najib...
mungkin pemahaman dia ada org nk rampas kuasa dia... tak pun dia ingat dia hero dlm umno... atau dia ingat org lain x betul dan dia saja betul...
kesian

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 9:03 AM

@gabenor johorSoal Marina takde kena-mengena dengan Tun. Itu adalah jalan pilihan dia sendiri. Anwar Ibrahim buat perangai pun takde kaitan ngan Tun. Dalam sejarah Tun, kesilapan besar yang pernah Tun buat hanya satu sahaja
iaitu membawa masuk Anwar Ibrahim ke dalam UMNO. Manakala jasa Tun yang paling besar pulak ialah menyingkirkan Anwar Ibrahim daripada kerajaan.


Lagipun Tun punya pengalaman selama 22 tahun sebagai PM. Oleh itu, beliau berhak menasihati Ah Jib Gor yang baru jer 5 tahun pengalaman. Pengalaman Tun dalam menguruskan krisis ekonomi negara patut dijadikan contoh oleh Ah Jib Gor. Meskipun ekonomi negara belum berada pada tahap serius, cadangan Tun memang berguna untuk dipraktikkan. Tapi macam biasalah, Ah Jib Gor tak berminat dengan nasihat free dari negarawan ulung macam Tun M. Nasihat yang berbayar jugak yang didengarnya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 9:07 AM

1. I was born 58 years ago and i have seen PM come, PM goes.......but what do not change is the dasar perjuangan umno, visi dan misi dan terus diperhebatkan

2. Berkat usaha PM 1 to PM 4, malaysia has grown from being colonised to independent, agricultural based to industrialised, and rags to riches....if i may say

3. Change of guard from PM 4 to PM 5 had seen malaysia declining in all aspects due to a weak and ineffective leader. Not only that, we saw increase in insults against the muslims and the malays.

4. When the bston was passed to PM 6, instead of going for the better, it got worse. Inspite of repeated advice by senior and veteran leaders, the PM made more errors with wrong policies ti the extent of bringing the country to the dogs.

5. This is what sanusi junid was trying to say in summary and correctly so. I also do believe that if policy does not change, change the PM.

6. However, it never occured in my mind that mahathir and other veteran leaders wanted najib to step down. Just heed the advice to prevent deterioration but was unfortunately not entertained by najib.

))))) hopefully mahathir and gang are all wrong....otherwise all of stand to lose and regret for the rest of our ife....

Walkahualam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 9:09 AM

dia yg buat aku sedih bukan apa din..cuma ada hero2 sblm ni yg konon2nye bekata benar rupanye api dalam sekam. kalau kita tngk trend, nampak macam ada tak kena. tiba2 kluar satu orkestra "takan la peramal/najib tak tau harga minyak akan jatuh?". dah tu kalau tau kenapa harga letak forecast pakai 105 - 110 $? sebenarnye, malaysia ni tengah menuju jahanam. itu je. kalau kita dpt pun jadi negara maju, aku etak 2 - 3 tahun je pastu kita hancur. jadi aku agak sedih sebab skang ni pembacaan aku dah otomatik tekurang. anjingbesar,lokisklu, batadlmdinding suma takbleh baca dah. dulu masa era nak jatuhkan badawi bukan main suma ni tapi skang? sbb tu aku pelik stat 2013, si anjingbesar jinak betul dengan najib. benda salah macam bangang pun dia boleh bekap? din bagila info skit sapa yg seperjuangan macam kau. aku tau outsayed je selain kau

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 9:22 AM

Prinsip jd p.m di Malaysia mudah je....selagi tiada kritikan yang konsisten oleh 2 lagenda tun ni.....anda layak pegang jawatan itu!!!!contohi pak mertua k.j!!!!hehe

....................
Reply To This Comment ...................
January 22, 2015 at 9:50 AM

Kenapa ramai sukaguna alasan Tun yg lantik Paklah dan Najib ? Ya, Tun punya peranan dalam pemilihan calon dan calon2 mungkin yg terbaik pada ketika dan waktu itu. Tapi bukankah setiap 3 tahun Umno ada Pemilihan ? Adakah para pengundi dikalangan ahli Umno semua kayu ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 11:30 AM

Sdra Din.....

1. It is an open secret that the appointment of pak lah and or najib was directly or indirectly endorsed by TDM...no two ways about it.

2. Whilst pak lah's potential was overstated that eventually saw him as a weak and ineffective leader, high hopes were initially given to najib perhaps because of his personality as Tun Razak's son.

3. We were all hoodwinked by these false pretences. Policy after policy (believed to be his advisors' work) was introduced but had gone far off the plan.

4. Not only at economic front, insults to malays and muslims, never heard of in terms of scale before, become the in thing. In other words, najib has brought us to the dogs.

5. True, there were umno elections but remember about corruptions in the elections? Even TDM time you have corruptions but the scale now is unprecedented.

6. Sdra Din....sdra tanya adakah pengundi kalangan ahli umno kayu?

JAWAPAN SAYA IALAH YA....MEREKA KAYU WALAUPUN BUKAN SEMUA. CUBA LIHAT THE 4 LEADERS AFTER NAJIB. EXCEPT MUHYIDDIN THOUGH TOUGH BUT TIMID, THE OTHER 3 ARE REAL KAYU LEADERS.....ZAHID N HISHAMUDDIN SUKA BERRETORIK WHILST SHAFIE IS JUST AN EXCESS BAGGAGE AND A WINDOW DISPLAY MATERIAL.

wallahualam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 11:56 AM

Adakah para pengundi dikalangan ahli Umno semua kayu ?
soalan bonus tu bro din.. teringat masa kempen pemilihan mkt dulu ..ada menteri jantan umno masa berucap kata hanya dia dan otai 2-3 orang saja yang benani tegur PM..yang lain kecut teloq..kokok memang hebat..ekor berderai2 ..mungkin sebab sikap PM memang tak suka ditegur aka mr perfect kot..terbukti sekarang semua nya dah kecut..tak lama lagi umno dan bn pun turut kecut menjelang pru14..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 11:58 AM

salam,
orang muda mungkin tak tahu, masa tdm jadi pm pun, tunku abdul rahman (bekas pm) dok kritik juga terutama dalam akhbar star, ruangan khas as i see (lebih kurang cam tu la). ada pulak ahli umno yang mendapat sokongan tar untuk menentang tdm. tapi tdm tak beri orang kutuk dan menghina tar kerana kritik tdm. beliau kata itu hak tar untuk bersuara dan kita terima kritikan untuk lebih maju lagi. kita lihat tdm menghormati tar walaupun berbeza pendapat dan ahli umno dilarang untuk berkasar dengan tar kerana jasa tar lebih besar daripada kritikan terhadap tdm dan kerajaan. tu yang saya setuju dengan dato akj bahawa blogger upahan yang jaga tuan adalah hingusan kerana tidak tahu sejarah dan belajar.

kita rakyat tak dapat jadi jutawan pun kalu umno atau bn kekal perintah atau dap dapat kuasa pru 14 nanti. tapi yang kita nak lihat ialah apa yang kerajaan boleh buat untuk rakyat yang tak bodek pemimpin. yang hilang wang besar ialah kroni, yang tak dapat projek kroni, yang hilang kuasa ahli politik, yang angkut habis kroni, yang seleweng dana kroni, yang buat kerja macam haram jadah kroni, beg tangan beribu dan guna harta kerajaan pemimpin politik, dari umno, dap, pkr dan sebagainya. tak boleh nak tuduh menuduh, serupa ajer bila dah berkuasa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 12:05 PM

Din tolong siarkan ya bukan apa macam la najib teruk sangat..

1. 9 bulan pertama 2014 ekonomi Malaysia catat paling tinggi di Asia...amacam pandai tak?
2, 2013 FDI 38.2 biliion paling tinggi dalam sejarah negara...kira rekod Tun Mahathir jauh bbenor.
3.2013 saham paling tinggi ...kira Tun Mahatir kalah lagi la.
4.sektor minyak penyumbang utama 40% 2009 la ni hanya 26% kira Najib sudah tukar la pelbagaikan ekonomi ...
5.BR1M


Banyak lagi cuma Din la ni Najib ramai musuh terutama golongan kroni2 lama...la ni depa tak dapat projek...bayangkan la banjir gila2 last2 projek buat rumah dapat kat kelas F...gila ni? kesian puak2 marketing keliling ex PM ..dah takda projek wei mengamuk la..

....................
Reply To This Comment ...................
January 22, 2015 at 12:18 PM

Kalau ikut report, mmglah prestasi terbaik tapi banyak mana yg mengalir pada rakyat terutamanya Melayu bumi ? Angka penerima br1m itu sendiri , kenapa ramai ? Tidakkah sepatutnya bilangan penerima brim semakin kecil semakin maju negara ?

....................
Reply To This Comment ...................
January 22, 2015 at 12:36 PM

apa yang di katakan oleh TS Sanusi adalah benar

Ds najib tidak mampu untuk mempastikan BN akan menang lebih besar. Ds Najib cuma mampu untuk memapstikan beliau dan gang menang dalam pemilihan UMNO sahaja.
Pelbagai transformasi dan jenama telah beliau lakukan namun begitu semuanya tidak mampu untuk transformasi BN daripada keadaan "kalah" kepada Menang yang lebih besar dalam PRU14 nanti. Dalam politik bukan soal jenama atau popular apa yang penting apakah semua jenama tadi boleh menambah undi atau kerusi dalam PRU.
Berdasar kepada keadaan ini adalah masanya DS Najib berundur kerana beban persepsi negatif terhadap beliau lebih berat berbanding usaha tranformasi dan jenama yg beliau laung laungkan. So fikir fikir kan lah . penting BN drpd jawatan diri sendiri

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 12:48 PM

Kepada sdra anon 12.05,

1. Belajarlah balik mata pelajaran economics.....macro or micro

2. Revise balik the subject on Investment

3. Belajar pasal stock trading

4. As an ex oil man, i can tell you certainly do not understand the oil industry

5. On BRIM.....belajar balik implication on subsidies and optional spending

Inilah typical orang melayu yang kurang "ideas", asyik buat prasangka orang tak dapat ini, tak dapat itu. Cubalah beristighfar

Wallahualam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 7:03 PM

Kenapa maklumat ni tak di viralkan. Bagaimana cara gerak saraf PM kerja ni?

Banyak maklumat penting boleh tonjol. Rekrut la pembantu yang pandai berhujjah dan bernas.

Minta maaf kata, yang ada sekarang macam kureng dari sudut cekap meyakinkan rakyat dan menaikkan imej Ds PM...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 22, 2015 at 9:30 PM

saudara 1248 boleh jelaskan tak?

bukan apa macam merepek je

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 23, 2015 at 8:16 PM

Probably d tegor tetapi dah dewasa boleh ke d tegor?.
Si ketum munafiq tegor mana pon mana reti bahasa. Nampak sgt kedajjalannya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
January 24, 2015 at 6:44 AM

Anon 9.3o,

1. Tak perlu jelaskan. If there is a will there is a way

2. When a person is so obsessed with a leader, any thing that come out from the leader's mouth is quranic truth without understanding what it means

3. There is a lot of difference between merepek like you and people who look forward to moving the nation forward to greater heights.

Wallhualam

Post a Comment