........... Petaling Street New Generation - Tahniah Ku Nan Yang Perihatin Nasib Peniaga Cina | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Petaling Street New Generation - Tahniah Ku Nan Yang Perihatin Nasib Peniaga Cina

Tuesday, December 9, 201413comments


Tak sangka rupanya peniaga2 cina di Petaling Street juga menghadapi masalah berdepan dengan pencerobohan peniaga2 asing yang menyewa permit niaga dengan harga yang tinggi sehingga menafikan peluang mereka untuk berniaga di sana.

Saya ingatkan masyarakat cina ni bersepakat dan suka tolong menolong sesama mereka .... contohnya mengutamakan peniaga2 sebangsa terlebih dulu. Rupanya ramai juga dikalangan mereka yang memiliki permit niaga ini lebih mengutamakan RM dari bangsa mereka sendiri.

Saya tak tahu sejauhmana kebenarannya sebab saya pun dah berbelas tahun tak ke Petaling Street. Agaknya sekarang di sana pun dah dipenuhi dengan peniaga2 asing, ek ? Macam apa yang berlaku di ChowKit ....


Kesiannya ....... ternyata Menteri Wilayah Tengku Adnan amat perihatin dengan nasib anak2 cina yang tidak dapat berniaga di situ dan-

"Kerana saya dah tak boleh terima masalah ini, saya bercakap dengan anak-anak muda Cina, mereka bagi tahu saya kalaulah tuan punya lesen sewakan RM3,000 tak apa, akhirnya saya memikirkan untuk membuat satu lagi Petaling Street new generation untuk bagi anak-anak muda berniaga.

"Saya akan minta anak-anak muda ini jual lebih murah 30 dan 40 peratus, daripada Petaling Street yang ada sekarang ini, ini tindakan yang kita akan lakukan,"

..Solusinya - kerajaan akan bina Petaling Street New Generation yang baru ! Untungnyalah ....

Hmmm .... kat mana agaknya nak dibuat PSNG itu .... sebab kat mana2 pun kawasan tumpuan komersil di Lembah Klang semuanya dipenuhi dengan peniaga2 cina pun.

Tapi heran juga ya, apakah itu solusi terbaik yang mampu difikirkan ?  Tidakkah itu seperti mengalah kepada masalah ? Kerajaan powerless / tidak berkuasa langsung untuk menangani masalah di Petaling Street itu sehingga terpaksa buka Petaling Street yang baru ?

Jadi keadaan/masalah sedia ada itu di biarkan ? Dan kalau kerajaan berjaya menangani masalah itu, ( peniaga cina kembali menguasai premis ) maknanya satu tambahan Petaling Street buat peniaga2 cina ?

Bagaimana pula dengan nasib Peniaga2 Melayu yang terpaksa 'keluar' dari kawasan tradisi ? 

Sama juga dengan kaum cina, mana2 kawasan komersil pun dah dipenuhi dengan peniaga2 Melayu.... kan ?

Oya, kenapa tidak disarankan PSNG itu berkonsepkan 1Malaysia dimana kuota berdasarkan peratusan penduduk mengikut kaum ? Dan pastikan masalah sama tidak berulang disamping bertindak keras terhadap pemilik permit yang menyewakan permit kepada orang asing di SEMUA TEMPAT, bukan saja di Petaling Street.


Bernama

Share this article :

+ comments + 13 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 7:21 AM

Tengok lagi si HIPOKRIT-UMNO-LIBERAL; nak buat Jln. PETALING no.2! Tak cukupkah satu Jln. Petaling yg. diMONOPOLI kaum PENDATANG - y. tak habis-habis nak BODEK kaum Pendatang apasal?! Cuba pi tengok Batu Feringgi, pasara malam hariannya yg. dipenuhi pelancong -dimonopolikaum PENDATANG juga!

Sedangkan juga BUMIPUTERA ISLAM/Melayu MISKIN di Flat PKNS, Jln. Kuching, punya MERANA begitu lama, kerana beberapa blok KOSONG yg. dah jadi SARANG PENAGIH DADAH/PELACURAN mahupun DENGGI! Dan bayangkanlah KETAKUTAN penghuni lain! Awat tak ganti dgn. FLAT kos rendah yg. BARU mahupun dijadikan Tanah Rizab Melayu kerana lokasi strategiknya di tengah bandar?!

Patutnya penduduk MENYAMAN Kem. Kesihatan BERJUTA - kerana membiarkan flat-flat KOSONG ni disyaki dah juga jadi sarang nyamuk Aedes! Itu yg. mengherankan tu, bila MAJORITI penduduk kwsn kpg/perumahan adalah BUMIPUTERA Islam/Melayu terutamanya yg.MISKIN, yg. juga disyaki MAJORITI mangsa DENGGI - seolah Kem. Kesihatan ni mahupun Menteri Wilayah ni tak ambil peduli!

Dan mana NGO-NGO Islam/Melayu mahupun UMNO untk . MEMBELA nasib BUMIPUTERA Islam/Melayu MISKIN di Flat PKNS ni?! Konvensyen dah habis - bayang pun terus hilang!

Nenek TUA Sambal Petai.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 7:23 AM

pemimpin umno begitu membanggakan....hidup melayu!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 8:48 AM

Kampung Baru dan Keramat da banyak tanah kosong. Boleh kaw tim dengan Azmin dan Nuar asalkan dapat masyuk. Jangan kata UMNO, PKR, PAS, DAP semuanya sama jer tapi yang nampak buruk cuma UMNO.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 12:37 PM

Pkr,pas ngan dap br dpt perintah negeri...yg umno ni dh puluh tahun perintah negara...tu pun tak paham anon 8.48 ni...nk jd pencacai pun pada2 lah..bg jd pengerusi pac slgr tak nak...belagak..tkt terikat konon...cb bg pengerusi pac kt pakatan dinegeri umno...hrp dlm mimpi je lah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 1:45 PM

Ala siannnn, sedih dia tgk bangsa lain tak boleh nak meniaga. Kalau bangsa sendiri tak pulak sedih yeee?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 2:56 PM

Baiknya PM dan menteri kunan terhadap kaum cina ye....beruntungnya kalau kita pun menyokong dap ye!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 5:02 PM

Bangang punya Ku Nan bila nak ada melayu punya petaling street cina dah berlambak2 dah kerajaan sekarang menggunakan dasar babi maaf terkasar bahasa

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 6:20 PM

Ni la bangang. Abis dap halau roboh gerai melayu, sama di Selangor, penguasa tempatan yg diketuai org cina tak peduli, ada cina penang peduli, dia org sokong pemimpin dap halau melayu, mudah aje naik sewa semahal mahalnya, ni terbalik nak beri DISKAUN BESAR BESARAN, BANGANG BANGANG

Jgn buat buta, ALAMANDA, JLN BKT BINTANG, KLCC, PASAR SENI tak cukup lagi ke KU NANNNNNNNN, org melayu penyokong umno ni dah lama buntang tengok RUMAH MAMPU TENGOK, APT MAMPU TENGOK, ni nak tengok jln DISKAUN BESAR BESARAN utk anak cina.

Berapa jln lagi nak diberi mak ooooiiiiii yakin sgt keeee tak dijual lagi tak disewa lagi, dipetaling tu juga tempat Atuk Nenek anak cina, BILA DTG tercongok tuan punya permit, makna cina SETUJU la tu, cukup cukup la ditipu org cina, tak kan tak serik serik, kisah PILIHANRAYA MAKAN BESORRRR dulu pun belum abis, tak mustahil timbul SEHELAI KAIN "I LOVE KU NAN"

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 9, 2014 at 10:26 PM

Ku Nan boleh pindahlan cHina2 nih ke Kg Baru atau Dato' Keramat... tentu Ku Nan akan lebih diingati!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 10, 2014 at 12:47 AM

Buat petalibg street baru mcm nak tmbh masalah berganda.
Manusia waras tahu cara terbaik nak selesai masalah ialah dari puncanya bukan tmbh lagi punca masalah. Aku jamin lps bbrp tahun akan jd perkara yg sama. Buat pulak petaling street 3. Baguih noooo...hebat betoi akai nak masyuk .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 10, 2014 at 9:46 AM

Salam bro din.

Mohon bro din tulis pasal prospek ekonomi Malaysia yang dijangka gawat menjelang tahun 2015. Bro din ramai pembaca. Sekurang-kurangnya dapat membuka mata pembaca bro din seperti saya supaya kita bersedia menghadapi ketidaktentuan ekonomi tahun depan.

Banyak petunjuk yang ekonomi kita bakal meleset. Mungkin lebih teruk dari krisis 1997 dulu. Mohon dijauhkan Allah SWT. Sama-sama kita bersedia dari sekarang.

Brace yourself, winter is coming.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 10, 2014 at 9:54 PM

Saya berharap semua peminjam PTPTN tidak kira dapat semua A ke atau tak ada A ke, patut membayar balik pinjaman PTPTN. Sebabnya sekarang terlalu ramai anak Cina yang tidak perlu membayar balik kerana konon-kononnya cemerlang. Hakikatnya sekarang anak Melayu seolah-olah membiayai pelajaran anak-anak Cina. Hanya kerana tidak berapa cemerlang, orang Melayu dihukum dengan perlu membayar hutang PTPTN. Cina senyum je, melayu muflis. Siapa yang mencadangkan PTPTN percuma jika cemerlang tahu bahawa yang ramai bakal menikmatinya adalah kaum Cina. Bertambah perkasa orang CIna di Malaysia ini. Jurang kaya dan miskin CIna dan Melayu akan bertambah besar. Anak orang Cina kaya juga mendapat biasiswa kerajaan belajar Medic di England. Setahun berapa kali parents melawat kat London. Itulah contoh betapa kerajaan di bawah Najib memperkasakan lagi kaum Cina yang sememangnya tidak akan sekali-kali pun mengundi BN. Geram betul Najib ni. Dia tak tahu ke, jika Cina sudah semakin perkasa, maka peluang mereka mengundi BN semakin tipis. Bodoh betul Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
December 16, 2014 at 12:01 AM

Maaf, tak ada bahasa yang boleh menggambarkan tindakan seorang pemimpin peribumi yang mengagungkan keturunan pendatang kecuali BANGSAT!

Post a Comment