........... Li Yang dan CAA Tidak Terlibat Di Bukit Besi Kata MB Razif ...... BETUL KE ? ? ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Li Yang dan CAA Tidak Terlibat Di Bukit Besi Kata MB Razif ...... BETUL KE ? ? ?

Thursday, December 4, 201414comments



TAHNIAH kepada MB Razif kerana segera membuat siasatan dan penafian bagi menjelaskan isu dakwaan taukeh dari China, Li Yang dari CAA Resources yang beliau memberi suapan rasuah kepada ahli politik dan pihak istana bagi mendapatkan gelaran Datuk bagi tujuan mendapat kelulusan melombong bijih besi di Bukit Besi, Terengganu.

CAA Resources TIDAK TERLIBAT dalam aktiviti perlombongan di Bukit Besi.

Sewajarnya Li Yang dicari dan dituntut berikan penjelasan atas tohmahannya yang telah memburukkan nama negara khususnya Terengganu di peringkat dunia melalui artikel yang diterbitkan oleh New York Times. ( KLiK )

Saya rasa setakat nak berhubung dengan Li Yang tidak menjadi masalah ...... kerana ternyata Li Yang punya kepentingan yang besar di negara kita.

Kalau CAA Resources tidak punya penglibatan di Bukit Besi, bagaimana pula dengan RED SUN RESOURCES di mana CAA punya 60% kepentingan ?

Bukan CAA yang jadi isu tapi taukehnya Li Yang. Dan ternyata Li Yang punya kepentingan di Bukit Besi melalui Red Sun yang menggunakan anak syarikatnya Capture Advance ! Mungkin bukan secara direct tapi tetap juga ada kepentingan besar secara indirect.

KLiK

Bagi mengesahkan apa yang ditulis oleh TheMalaymailonline itu, anda boleh cek di Penyata Kewangan CAA Resources bagi tahun 2013 - KLiK.

Disebut keuntungan CAA banyak bergantung kepada operasi perlombongan besi di Malaysia !

Thanks to the Group’s high-margin and low cost strategy, it recorded a strong growth in gross profit of 86.2% for 2013, reporting approximately USD41.1 million as compared to approximately USD22.1 million in 2012. This performance was achieved despite the impact of an exceptionally heavy and early rainy season in Malaysia at the end of 2013 which led to the temporary closure of the Group’s tailing ponds, impacting 2013 gross profit margin slightly at 37.2% (2012: 40.6%)

.
Li Yang berkata dalam repot itu CAA secara aktif sedang  ( the Group was also proactively seeking potential projects last year to further increase its reserves and resources, and has entered into MOUs and commenced negotiations in respect of three projects at Terengganu and Kelantan ) mencari peluang menambahkan lagi sumber bekalan besi dan SUDAH menandatangani MOU dan dalam proses rundingan di 3 projek di Terengganu dan Kelantan !

Jadi saya harap MB Razif dapat berikan pengesahan apakah Li Yang terlibat dalam aktiviti perlombongan di Terengganu. ( Bukan CAA Resources tapi taukehnya Li Yang )

Aset utama CAA adalah di Lombong Ibam, Pahang. ( The Group’s principal asset is Project Ibam, a mine with 151 million tonnes combined measured and inferred iron ore reserves locating at the State of Pahang, one of the most resources rich states in Malaysia. As at the end of 31 December 2013, the Ibam Mine has 2 crushing lines and 9 beneficiation lines in operation ) di mana menyumbangkan 36.6% pendapatan CAA.

Sebab itu saya katakan tidak susah untuk hubungi Li Yang !


Selain disebut MOU dengan Red Sun Resources ( On 3 October 2013, the Group entered into a Memorandum of Understanding (“MOU”) for a proposed acquisition or subscription of a 60% equity interests in Red Sun Resources, in relation to a joint venture arrangement for the exploration, prospecting and mining of iron ore on parcels of land located at Bukit Besi, Terengganu. The land has 281 million tonnes of iron ore. ),  CAA group juga aktif mencari peluang dengan JKKR Felda Kemahang 3 dan Bukit Besi Mining Sdn Bhd, juga sedang berbincang untuk ambil alih SRI Jedok Mining Sdn Bhd yang memiliki aset perlombongan di Kelantan.

Memandangkan Li Yang melalui CAA Resources begitu banyak meraih untung dari bumi kita, saya harap kes dakwaan rasuah beliau melalui NYTimes tidak ditamatkan begitu saja hanya kerana didapati CAA tidak terlibat secara langsung di Bukit Besi kerana Li Yang dan CAA Resources TERLIBAT melalui proksi.

Terlalu BIADAB Li Yang dengan dakwaannya.... tidak sewajarnya dilepaskan begitu saja.
.

Mkini

Share this article :

+ comments + 14 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2014 at 10:34 AM

Lega rasanya MB kata CAA tak terlibat...maknanya kita boleh tidur lena la kan...semua ok kan? Bukit Besi kena tarah pun ok la kan....sbb CAA tak terlibat pun....mungkin juga tak ada siapa pun yang terlibat...nothing to worry about.....best jadi rakyat Malaysia...di bawah kepimpinan yang terserlah kewibawaannya.....

-sharifah

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2014 at 10:35 AM

salam,
kira spin dan pusing. belum pusing lagi, dah kata tak dapat wang besar. belum cukup 1 pusingan dah kata tayar bergolek molek. patutnya, biarkan sprm yang siasat dan umumkan. ni bro din tak dapat bayaran ker? nak kira berapa ni nak tutup mulut? mb dah bagi maklumat, tak cukup lagi ker, datang pulak syarikat lain. mana mungkin mb tak dapat maklumat lengkap. bro din kakitangan berapa, mb kakitangan berapa? mb maklumat semua hujung mulut, cakap terus dapat, ni mungkin terlepas kertas, tak masuk syarikat tertinggal. berapa mau jual bro, agar masuk dalam group bangang?

....................
Reply To This Comment ...................
December 4, 2014 at 10:51 AM

@Anonymous ? ?

saya dah berblog selama 4 tahun .... saudara boleh baca balik artikel2 lama untuk lihat konsistensi ada atau tidak.

....................
Reply To This Comment ...................
December 4, 2014 at 10:55 AM

Cuba baca betul2 artikel ini ..... saya bukan menuduh sesiapa atau mahu menyokong dakwaan Li Yang. Saya cuma katakan yang kita perlu dapatkan penjelasan dari Li Yang dan jika benar salah dakwaannya, tuntut dia tarik balik dan minta maaf.

Li Yang punya banyak kepentingan di sini makanya mudah untuk hubungi beliau untuk dapatkan penjelasan itu

....................
Reply To This Comment ...................
December 4, 2014 at 11:12 AM

@dinturtleoya, maklumat yg saya dapatt diatas pakai google search,sekali tekan je. Jadi tak perlu pakai staf pun !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2014 at 11:12 AM

Lu bia btul din....mcm tau byk hal la sgt lu...wa cabar bukak segala yg lu tau kalau berani n yakin apa yg lu tau betul2 benar...mudahan lu pulak lepas ni kena 15j oooo....kakakaka cakap siang pandang2...cakap mlam dengar2...kerana pulut santan binasa beb...ada berani ka....kakaka

....................
Reply To This Comment ...................
December 4, 2014 at 11:18 AM

@Anonymousni sorang lagi ? Apahal korang ni ? Tak semua orang jenis terima buta je apa yang kerajaan bagi.... macam korang.

Kalau ada benda yg kita nampak tak kena, tak kan nak diamkan saja.

saya cuma minta kerajaan tanya Li Yang kenapa dia dakwa ahli politik dan istana kita makan rasuah .... minta dia jelaskan. Salah ke ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2014 at 12:16 PM

bro din, aku belah ko. betul la jika hasil siasatan menyatakan CAA tidak terlibat secara langsung tapi bagaimana dengan Li Yang? bukankah Li Yang ada satu lagi company bernama red sun yang 60% sahamnya dimiliki CAA? tak begitu mudah nak percaya dengan kenyataan CAA tidak terlibat dengan perlombongan bijih besi, maka kes suapan akan hilang begitu sahaja. dalam bolasepak, bukan semua gol diperolehi melalui sepakan direct. tendangan indirect juga banyak memberi habuan gol...!!! boleh fikir begitu?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2014 at 1:11 PM

Friendly fire dah bagi kot maksudnye ni din. Kira kau ni dah kena KIV ngan presiden umngox kot. Steady din. Kita tngk pada taraf inti komen tentera upahan najib ni pun nampak sngt BANGANG nye. Dah kena sound baru keluar gua ke abang abang suma? Selama ni punya critique korang pegi mana? Stakat nak buat kacau kat sini, elok la berambus pegi lawan kat komen anak sungai derhaka ke apa. Sebab korang suma takde kelas mcm tentera upahan pakatan kat situ mesti ada satu mamat akan komen "apa kau ckppppp ni setannnnn" dlm suma artikel. Itulah kelas tentera maya umngox sbenanye. TAKDE KELAS SAMA MACAM PARTI PRESIDEN

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2014 at 1:27 PM

1 teori lain dari http://pantaitimurnews.blogspot.com/2014/11/pembohongan-li-yang-rogol-di-terengganu.html

2 cuba MB Razif tweet sikit Li Yang, sure ramai yang nak tahu.


....................
Reply To This Comment ...................
December 4, 2014 at 2:36 PM

Siapa bersama Li Yang. Itu juga kena tahu DT jika di Alkisahkan Bukit Besi ini. Saya pasti kenapa beliau begitu biadab cerita dalam NY times pasal "rasuah" dan rendah nya martabat Melayu yang begitu mudah di sogok. Jika Terengganu mendapat pulangan 55% tidak mengapa juga. Milik sendiri yang masih di bawah kawalan.

Dulu kisah kilang besi...

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
December 4, 2014 at 9:07 PM

Apa pasal cina berak tak cebok Li Yang ni boleh berak di negara ni tahi dia bau sampai Amerika ? Tapi yang kena cuci ialah MB Terengganu pula ? Suruh Li Yang cucilah dia yang berak sendiri basuhlah!

Kalau aku pihak yang punya kuasa. Semua projek2 yang Li Yang dapat aku akan bekukan. Sebabnya dia dah memburukkan negara tempat dia cari makan. Sampai dia dah bersihkan semuanya baru aku lepaskan projek2 tu semua tapi selepas SPRM masuk siasat penerima dan pemberi rasuahlah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 4, 2014 at 10:24 PM

Din,
Kesian sungguh mamat yg tak reti baca habis ni. Buat bro tu.. ayat klik warna merah tu bole tekan utk baca source.
Tak tuduh apa pun. Cuma cara mb balas silap dan mungkin tak dpt info keseluruhan.
Nak bahas kena stick to point jgn serang tak berasas. Sama mcm pm dah takde point pergi gelar org b.......

Yuyu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
December 5, 2014 at 5:16 AM

Setuju Pak Kaduk.
Bekukan sehingga SPRM selesaikan siasatan. Baru adil kpd semua sebab kita pun nak tahu hal yang sebenar.

Post a Comment