........... Kenapa Polis Tak Tahan Namewee ? Ini Jawapan Zahid ... | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Kenapa Polis Tak Tahan Namewee ? Ini Jawapan Zahid ...

Tuesday, September 30, 201421comments



Pasti anda kenal apek kat atas tu kan... glamer apek ni.  Sejak semakin banyak kes2 biadab timbul, nama apek ni pun ikut sama naik. Sebabnya, ramai yang pertikaikan kenapa pihak berkuasa tidak bertindak terhadap apek ni sedangkan kalau kes2 yang melibatkan suspek Melayu  lain cepat jer tindakan diambil.

Dan nama Zahid selaku Menteri Dalam Negeri dan pihak PDRM turut terpalit .....

Saya ada mengirim mesej kepada Zahid ( yang mana nombornya diberikan oleh seorang rakan ) bertanyakan perkara di atas, kenapa apek tu tidak dikenakan sebarang tindakan pun atas kebiadabannya selama beberapa tahun ini.... Actually saya tak harap pun Zahid akan jawab, tapi beliau actually jawab sendiri !

Ini jawapan Menteri Dalam Negeri kita -



Untuk makluman semua, ramai yang salah tanggapan dan saya telah jelaskan banyak kali termasuk dalam ucapan2 saya bahawa PDRM telah melakukan semua siasatan jika ada laporan polis dibuat. Polis perlu memperolehi perintah tahanan dari Majistret untuk menahan bagi tujuan melakukan siasatan sahaja. Itu pun untuk beberapa hari saja untuk tujuan siasatan.

Setelah itu, Polis membuka Kertas Siasatan ( Investigation Paper - IP ). Semua IP akan diserahkan kepada Peguam Negara untuk tindakan pendakwaan. PDRM tidak boleh mendakwa. Itu kuasa AG.

PDRM juga tidak boleh menjatuhkan hukuman. Itu kuasa Mahkamah.

( berkaitan kes Namewee ) siasatan telah lama selesai dan kertas siasatan (IP) telah sekian lama diserahkan untuk tujuan pendakwaan.

Semoga penjelasan ini telah memberi pencerahan terhadap tugas Polis. Harap sebarkan ....


Dan ini pula saya copy komen seorang rakan yang saya kira relevan dengan isu ini -

Masalahnya apabila kini AG bukan lagi anggota kabinet dan merupakan seorang penjawat awam dan accountable hanya kepada Yang DiPertuan Agong dan Parlimen menyebabkan:

- AG kadangkala tidak menjawab kepada pertanyaan rakyat kenapa sesuatu kes itu tidak dibawa kepada pendakwaan
- Apabila ini berlaku, yang mendapat publisiti buruk ialah Menteri KDN dan PDRM bila rakyat merasakan PDRM lambat mengambil tindakan.
- Kita mesti ada "cara" dan tempuh tertentu untuk AG menjawab kepada rakyat dan kepada Parlimen kenapa sekian2 kes lambat atau tidak dibawa kepada pendakwaan.

Oya, Zahid pernah berkata yang sama pada 1 September baru ni -


Utusan

Hmmmm .... Peguam Negara lagi .....

Share this article :

+ comments + 21 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 4:50 AM

If that is the position, is it not only logical for KDN and POLICE to advise najib tp reprimand gani patail for non action? This was what i have said in many of my criticisms against KDN and Police......do not engage in rhetorics and point fingers at other but act accordingly. If no action.....report to PM. Why scared of making noise for good of the rakyat? Get all others to pressure gani patail, if no improvement recommend removal of AG because of his inefficiency......JANGAN MEMBUAT RAKYAT SUSAH SEHINGGA MENGAKIBATKAN KERAJAAN DIPANDANG SERONG. AND YOU EXPECT RAKYAT TO UNDERSTAND YOU......BULLS......

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 6:28 AM

Senang citer, pecat Ghani Patail dan gantikan dengan Tan Sri Shafee Abdullah. Persoalan yang timbul ialah Najib seolah-olah masih sayang jer ngan Ghani Patail meskipun beliau dah timbulkan macam-macam halangan terhadap proses pendakwaan. Serupa jugaklah sayangnya Najib pada Idris Jala walaupun PEMANDU seringkali suka mencipta idea-idea merapu dan menyusahkan rakyat.

-Puak Kiasu didahulukan dan diutamakan. Manakala melayu dikemudiankan-

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 6:58 AM

AG buat undang-undang nk tangkap kereta sapu pun tak relevan. Rasanya AG yabg baru harus digantikan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 7:03 AM

tapi masa kes kiki dulu tak de pun laporan polis di buat oleh mangsa, ttp kenapa pulak KPN sendiri meminta pegawainya mneyiasat perkara itu di salah satu siding media beliau?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 7:14 AM

Kalau nk tau knp, AG mabuk KETUM.

....................
Reply To This Comment ...................
September 30, 2014 at 8:30 AM

Bro DT,

komen skit...

http://www.bangkit.info/2014/09/jutawan-getah-lupa-diri.html

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 8:53 AM

Kalau najib betul2 sayangkan rakyat majoriti especially malays and muslims who voted him into power, naper beliau beri muka pada cina yang terbukti menolak dia? Tak der ke selelumit perasaan penyesalan dalam hati najib bahawa aku tindas bangsa dan agama in the hope that i get votes from the chinese? Kami orang melayu islam tidak mahu hancurnya negara ini disebab selfishness of najib and his advisors......ya ALLAH jauhlah kami dari bala ini.

....................
Reply To This Comment ...................
September 30, 2014 at 8:59 AM

AG dan Ah Jib Gor pegang prinsip yang sama iaitu banyak berdiam diri dengan penuh kesabaran dan penuh harapan bahawa isu yang timbul itu lama-lama akan dilupai rakyat.

....................
Reply To This Comment ...................
September 30, 2014 at 9:11 AM

Saya tolong sebarkan sms yg tuan terima tu di blog kami..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 9:21 AM

Amin!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 9:28 AM

Mcmanalah si KANGKANG BABI CINA RASIS wee-wee ni boleh diberi PENGHORMATAN jumpa si nazri-galak-peluk-guan eng-DAPBANGKAI, aku pun tak paham - nak TERMUNTAH aku!

Dan inilah balanya bila kita ada si Islam/Melayu termasuk juga si AG-LIBERAL-PENGKHIANAT - yg. dah lama patut diPECAT!! MENÝAMPAH betul aku - SPRM; tolonglah siasat!

Makcik Sambal Belacan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 9:31 AM

Pelik betol dgn peguam negara ni.. Takkan la buat kerja xde priority list? Kalo ade msti la kes ni dh lama setel. Kalo man power punca masalh, tu kerja gani lakna bitau suh tambah org.

Polis dh buat kerja siasat apa yg perlu..tp desakan perlu terus.

....................
Reply To This Comment ...................
September 30, 2014 at 9:35 AM

Kesimpulannya ialah Namewee tidak melakukan sebarang kesalahan ? Di sinilah dahulu ISA dan Akta Hasutan ' bermakna '. Satu negara tersinggung. Umat Melayu terluka. Tiba tiba kita mendengar ' huraian ilmiah ' mengapa Namewee bebas bermaharajalela.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 10:57 AM

PEMBETULAN:

Mcmanalah si KANGKANG BABI CINA RASIS wee-wee ni boleh diberi PENGHORMATAN jumpa si nazri-galak-peluk-guan eng-DAPBANGKAI, aku pun tak paham - nak TERMUNTAH aku!

Dan inilah balanya bila kita ada si Islam/Melayu-LIBERAL termasuk juga si AG-LIBERAL-PENGKHIANAT - yg. dah lama patut diPECAT!! MENÝAMPAH betul aku - SPRM; tolonglah siasat!

Makcik Sambal Belacan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 11:03 AM

bro dt. zahid ni salah sorg pemimpin umno yg xsombong. cepat je jawab kalau kita sms dia. zamry kadir pn sama. cepat beri penjelasan. ismail sabri pn cepat juga jawab.

....................
Reply To This Comment ...................
September 30, 2014 at 11:37 AM

Akibat terlalu tunduk, kepala berlubang di ketuk orang ! Jepun tunduk kerana adat dan adab memberi hormat. Melayu tunduk kerana termakan budi dan tunduk kerana terpaksa. Islam melarang kita tunduk kepada manusia lain kecuali adab menghormati dengan sedikit menunduk kepala sebagai isyarat.

Jika begitu Zahid, taraf nya di bawah PN ! Sepatut nya PN dan jemaah Kementerian terlibat bersidang setiap waktu dan membuat keputusan bersama terhadap apa sahaja masaalah perundangan dari kertas siasatan yang sudah lengkap ! Dengan itu masing2 akan keluarkan kenyataan sama di media apabila di tanya pihak awam tentang kepastian. Tidak berjawab, matikan diri bererti kita sudah memilih pemimpin tidak bertanggung jawab !

Sebenar nya tidak professional langsung ! Alvin bb lari ke hutan masih menyondol-nyondol dengan lebih dahsyat ! (atas tiket siapa ini?) Melayu atasan tidak terhina kah ? Namawee di beri pingat emas dan hamparan kain kuning ! Sungguh hina melayu itu ! Melayu yang mencari keseimbangan rayer celaka tanpa kompromi di libas habis ! Masaalah utama tidak juga di selesaikan ! Atas nama imuniti ? Apa hak nya imuniti ? Akta hasutan boleh sahaja menembusi dewan yang mulia itu ! Begitu baik klausa nya...

Something wrong ? Definitely.

Liberal itu tidak semesti nya nenghalalkan yang salah. Moderat itu tidak semesti nya menjadi ekstremis rasis sosialis menghempuk Islam dan menyalahkan Melayu yang terkenal azali bersifat mulia baik hati ! Baik hati itu satu ciri di tuntut dalam moderat Islam ! Pluralisma tidak bererti pergaulan sex bebas adik beradik + ibu bapa +bertukar-tukar pasangan, pesta sex sardin, gay, lesbian atau terkenal LGBT. Dalam Islam jelas kedudukan mereka. Salahguna dadah. Paling hina manusia Islam apabila, Nama Khas, Allah....(tahukan?)

Bersegera lah menghapuskan ekstremisma perkauman melampau menghina bangsa dan agama ( tidak kira siapa) kerana in punca utama manusia itu bergaduh. Allah SWT MELARANG Umat Islam menghina anutan dan tradisi bangsa / kaum lain. Masing-masing mempunyai nilai dan pegangan kehidupan tersendiri dalam acuan tamaddun nya. Kafiru harbi tiada peringatan tentang ini !

Hanya undang-undang dan hukuman setimpal boleh membentuk manusia yang angkuh, sombong bersuara himar ! Itu kenapa hudud dalam Islam dan lain-lain ada syariah keras nya, membatasi nafsu syahwat manusia yang selalu hampir dan di belai syaitan harami laknatullah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 11:40 AM

Adakah Malaysia mempunyai peguam negara?....saya rasa jawatan peguam negara hanya diadakan sekiranya orang melayu membuat kesalahan.....Dan saya rasa tahu kenapa punca ISIL 'ditubuhkan'......!!!!

....................
Reply To This Comment ...................
September 30, 2014 at 12:20 PM

Sebenarnya ada perkara yang masih belum berjawab dalam isu Namewee ni.

Kalau mengikut penjelasan Zahid di atas, soal tindakan itu kita boleh letak atas bahu AG.

TAPI apakejadahnya kerajaan layan baaaaaeekk punya apek ni ? Nazri nak ajak jumpa PM, bawa gi parlimen pakai jeans, bagi dana buat filem, Najib puji2 .....

Yang ni siapa nak jawab ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 9:54 PM

najib wajib jawab....boleh tak kita buat lapuran pulis ag tidak buat kerja dgn betol atau buat lapuran kat sprm tuk siasat ag mengapa kes selalu terlalu lama nak diambil tindakan kalau pelakunya berbangsa cina..khususnya....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
September 30, 2014 at 10:40 PM

NGOs-NGOs Pro-Pembangkang bergabung dan bersatu padu di dalam mengadakan pelbagai siri perhimpunan haram, sehinggakan terkini. LENSA sebuah NGO pro PKR boleh desak PAS rakan Tahaluf Siyasi mereka,

NGOs Pro-Kerajaan lesu, letih, lembab dan seolah kewujudannya ada macam tiada.

NGOs Pro Kerajaan seolah-olah begitu mengharapkan duit dan sumbangan drp Ahli Politik barulah mereka boleh bergerak. Mereka ini bagaikan anak kecil yang bila bagi susu baru boleh tidor, tiada apa yang MengWOWkan yang boleh diambil kira.

Kenapa NGOs spr PERKASA, JATI atau mana lagi NGOs tidak mendesak Peguam Negara Mengambil tindakan ke atas mana2 individu yang melanggar tatatusila, fitnah, menghina Agama Islam, Hak Kaum Melayu dan Institusi Raja2.

Kenapa SELEPAS laporan polis dibuat, ketika press statement yang hadir dok kat belakang tak sampai 5 orang? Kurang 10 orang?

Penguatkuasaan Undang2 yang ada di Malaysia hari ini semakin melemah, Fitnah Dulu mohon maaf kemudian, Biar Jahanam Dulu sama2 kita tengok.

KENAPA TIADA SEBUAH ORGANISASI OR NGO MELAYU yang betul2 memperjuangkan MELAYU...

ISA DAN ORDINAN DARURAT dah tiada..

Orang Melayu Terus LENA.. tiada daya desakkan, hanya berharap pada Pihak Yang Berkuasa sementara, peluang ketiadaan ISA dan Ordinan Darurat digunakan sepenuhnya oleh Kaum Cina Kafirun ini.

Kenapa Kita Orang2 Melayu masih berdiam diri? Kita masih belom Bangun dari Tidor yang panjang? Masih di atas katil? Mengeliat, Kesejukkan???

Marilah siap siagalah Wahai Bangsa Ku Orang melayu islam..supaya Kita menjadi Bangsa Pendesak, mendesak kearah kebaikan di dunia dan akhirat..

Anak Warisan Dari Ampang..


....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
October 2, 2014 at 2:01 AM

Jika benar kenapa masih belum didakwa ? Apa yang istimewa sangat si setan tu ? Ada kasi wangkah ? Jika ya, minta SPRM tolong siasat...

Post a Comment