........... TPPA - Tun Mahathir VS Najib | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

TPPA - Tun Mahathir VS Najib

Saturday, July 12, 201422comments


KLiK

KLiK

Share this article :

+ comments + 22 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 4:55 AM

Kalu mereka dpt isteri muda, tdm akan dptanak lagi. Kalu ah jib gor, tak tau lagi kerana takut anak mengacau. Kena pakai kondom. Satu lagi mungkin ah jib gor tak ada power, kena guna konsultan utk dpt anak. Analogi siapa power dsn berani

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 8:21 AM

Ahjib Goh tahu kah apa itu TPPA? Obama ckp okay, Idris Jala ikan pun ckp okay, Ahjib pon ckp okay! Isi kandungan TPPA pon berahsia bagai, pon boleh Ahjib percaya?

Aku rasa, budak tadika lagi bijak!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 8:34 AM

Bro din...aku tengah tunggu bro komen pasal kenaikan opr dan blr semalam.... tapi semua buat bodo je...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 10:50 AM

entahlah aku tgk muka najib pn dah berbulu......pm paling terok..aku ingat pak lah terok,rupanya dia lg terok...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 11:04 AM

Dalam soal ini elok juga kita tahu apa sebenarnya isi kandungan TPPA,bukan tolak semata-mata seperti kehendak TM.Kita kena faham TM terlalu ekstrem anti US,tapi Malaysian sendiri banyak begantung kepada perdangan dgn US.Dari segi perdagagan negara kena kompetitif dan lebih terbuka.TPPA buka seperti borang pinjaman along,yg perlu di tanda tangani borang kosong,ianya dibincangakan dan tidak mempunyai time frame utk dipersetujui.Bukan semua TM betul dan tidak semua juga PM Najib dan ahli kebinetnya salah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 12:09 PM

cakap tun mahathir lagi confident dari najib. blah la najib... tak abis2 susahkan melayu

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 5:47 PM

Anon 11.04,
Tun M adalah pakar ekonomi yg telah terbukti sgt bijak dn berani semasa negara mengalami kemelesetan nilai matawang pada tahun 98.

Bijaknya Tun M kerana mampu memahami dn melihat jauh kehadapan ketika ramai pemimpin negara jiran lain masih terpinga2 dn terlalu mengharapkan bantuan dr negara luar utk selesaikan masalah tersebut.

Beraninya Tun M kerana mampu melawan arus ketika pakar ekonomi barat dn negara lain memperlekehkannya tindakannya.

Apakah dgn semua bukti nyata ini saudara masih mahu mempertikaikan kewibawaan Tun M?

Saudara perlu faham yg ekonomi adalah bidang kepakaran Tun dn tidak ada sebab kenapa nasihat dn teguran Tun perlu dipertikaikan. Jika kita tak faham apa yg Tun kata, besar kemungkinan kerana kita tidak nampak apa yg Tun nampak dn kita tidak tahu apa yg Tun tahu. Maka pergilah belajar dn dapatlan kefahaman yg betul.

Adakah saudara akan mempertikaikan kenyataan dan pandangan berkaitan jantung dari doktor pakar di IJN??
Adakah akan masih tidak percaya dn menganggap pandangan doktor tersebut hanya untuk menakut2kan sahaja?

Ingatan dn nasihat Tun M hanyalah semata2 kerana sayang dn cintanya kepada tanah air,agama dn bangsa.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 6:21 PM

kalau dah ayahanda Tun cakap tak kuat, tak berani, sememangnya sahlah Najib nih bacul. tppa bukanya beri faedah kepada negara tapi selera.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 9:52 PM

Sepanjang era Tun Dol sehingga la DS Najib, dua2 nie cuma menumpang kekuatan asas yg telah dibina olen Tun M...takde menokok atau menambah nilai atas apa yg telah pon sedia ada selepas itu. Malaysia tidak bergerak kemana pon selepas era Tun M. Serba serbi yg kita telah lalui sejak Dr M meninggalkan kabinet hanya la retorik tak berkesudahan termasuk la pembaziran yg tak sudah2. Tak kira la niat apa sekali pon tapi yg pasti rakyat hanya menadah tangan meminta2 drp kerajaan termasuk la puak2 cina yg memulas tangan kerajaan meminta itu dan ini. Skrg isu TPP yg sikit kurang mcm era krisis ekonomi tahun 98 yg mahu menjahanamkan ekonomi membangun seperti malaysia berulang kembali...sesiapa yg pernah mengalami pengalaman krisis sebegini lebih2 lagi yg bertaraf pemimpin akan pasti lebih bersikap prejudis akan "kebaikan" TPP sebagaimana yg dimomokkan oleh negara yg sama akan kebaikan "globalisasi" merentasi sempadan pada tahun 98. Benda yg sama tapi berbeza jenama je...yg pasti negara seperti malaysia akan kalah persaingan dgn "big players" yg tak pernah putus mencari sparing partner yg lemah seperti malaysia. Pembangunan Wilayah Iskandar umpamanya lebih menguntungkan "big players" drp luar seperti singapore utk memperluaskan jangkauan penguasaan ekonomi dan cuma sedikit ketirisan dlm bentuk peluang pekerjaan bernilai rendah utk rakyat tempatan. Tun M pernah beberapa kali menimbulkan kerisauan berkenaan kesan hartanah yg semakin dikuasai oleh org luar drp tangan org2 melayu termasuk la kesan keselamatan Johor selatan yg semakin "tawar" aura kekuasaan melayu...malah kepimpinan skrg pon mcm tak berminat utk mengekalkan kuasa org2 melayu....begitu la pendapat saya sebagai rakyat biasa...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 10:15 PM

@Anonymous

berbulu tang mana tuh bang? kamu ajer yang kata teruk, tapi orang lain sumernya kata terbaik. kalau teruk takkanlah ada blogger yang mengampu sakan pulak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 10:18 PM

@Anonymous

patutlah tuh bang, sebab TDM dah banyak pengalaman, pahit dan manisnya sudah dirasa. najib baru jer bang. bagilah dia peluang lagi dan lagi. bangsa Melayu akan menjadi lebih dimuliakan kelak dan agama Islam akan lebih dihormati. kamu jer suruh dia blah, tapi ramai lagi Melayu yang masih sayangkan dia.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 10:28 PM

@Anonymous

Isi kandungan TPPA menjadi rahsia. Oleh itu bagaimana hendak difahami. Persoalanya pula kenapa ianya menjadi rahsia jika itu amat memberikan faedah kepada negara?

Sememangnya benar kata kamu bukan semuanya TDM betul tapi yang amat ketara sekali ialah TDM sememangnya betul ditempat Najib melakukan kesalahan. Contoh yang paling ketara ialah penghapusan ISA. Teguran TDM berdasarkan pengalaman dan kebolehan melihat jauh. Oleh itu diharap Najib dapat berfikir secara konstruktif sebelum Malaysia bersama isi kandunganya musnah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 10:30 PM

@Anonymous

aku sokong kenyataan kamu nih. biasalah bang, kalau kita pertahankan Tun, ada pulak nanti orang kata kita taksub dengan Tun. kita sokong berdasarkan kebolehan yang telah dibuktikan bukan sokong membabi buta.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 10:31 PM

@Anonymous

SETUJU

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 10:34 PM

Din, aku nak tanya sikit boleh tak?

Kalau dalam artikel kamu, tak letakkan gambar Najib boleh tak?

Kalau kamu tuliskan beritanya pun rasanya pembaca faham jugak tak?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 12, 2014 at 11:15 PM

tengok nih komen najib - ada berani???

"Kalau itu boleh berlaku kepada sebuah pasukan bola, cuba bayangkan apa yang boleh berlaku kepada sebuah negara, kalau tidak ada kepimpinan berkesan yang mempunyai visi, komitmen dan menjiwai aspirasi rakyat," katanya ketika berucap sempena majlis penyerahan rasmi anggota Program Felo Perdana (PFP) kepada jemaah menteri di Putrajaya, hari ini.

- Najib

....................
Reply To This Comment ...................
July 13, 2014 at 12:14 AM

@AnonymousNak jek Najib sikit pun tak boleh ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 13, 2014 at 12:39 AM

@Anonymous

memang sah dia perasan tuh.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 13, 2014 at 8:42 AM

Masaalah problemnyer najib bongkak kunun dia pm thobaek...dr blakang la...najib tamo dgr nasihat dr org yg bekap dia tp yakin ngan punahsihat pembelit elit dier tu...gamaknya najib hanya purak2 umno tp dier undi pkr...ampun yaAllah...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 14, 2014 at 12:44 PM

masalah problem

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
July 15, 2014 at 3:40 PM

Bro,

Zaman Tun M, jangan kata US, UK pun dia tibai.

Kalau game plan kita betul US, UK, Europe, Jepun, Australia semua play ball!

Apa Paul Keating panggil Tun M? Recalcitrant? Student Malaysia nya revenue semua lari ke US, UK dll kejung dibuat si Keating!

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
July 16, 2014 at 1:13 AM

Benda ni mudah saja. Ya atau tidak. Nak berahsia2 ni baik tak payah. Buang masa. Susah sangat ka nak cakap TIDAK ?

Post a Comment