........... RUU Keharmonian - Tuntut Deraf Itu Untuk DiPerhalusi Orang Melayu Sebelum DiSerah Kembali Ke JPM ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

RUU Keharmonian - Tuntut Deraf Itu Untuk DiPerhalusi Orang Melayu Sebelum DiSerah Kembali Ke JPM !

Tuesday, June 10, 20147comments


Artikel ini adalah susulan kepada artikel sebelum ini berkaitan deraf RUU Keharmonian - KLiK.

Dalam sidang media di Parlimen semalam, Nancy Shukri menjelaskan -

"Saya dah terima tiga draf bill (rang undang-undang), tapi penerimaan itu tak semestinya bermaksud kerajaan terus terima. Hanya kerana mereka menyerahkan kepada saya, tidak bermakna kabinet sudah bersetuju,"


Menurut Nancy, pelaksanaan undang-undang baharu itu akan mengambil masa selain turut memberi jaminan undang-undang tersebut tidak akan membelakangkan hak raja-raja Melayu dan elemen-elemen lain dalam Perlembagaan Persekutuan.- Bernama.

BOLEH PERCAYA KE ?

Telah digariskan 8 poin ( KLiK ) kenapa kita harus berwaspada dengan RUU Keharmonian ini dengan yang paling obvious adalah - Deraf itu tidak melibatkan langsung NGO / para cendiakawan Melayu maupun para ulama sedangkan berkait rapat tentang bangsa Melayu.

Dalam membaca artikel Bernama itu saya terlintas akan satu perkara ...... Kenapa dan SIAPA yang mengarahkan Majlis Peguam supaya menyediakan Deraf2 tersebut ? 

Jawapannya mungkin MKPN.... tapi siapa pula yang arahkan MKPN ? Najib ?

Tidak mungkin Majlis Peguam tiba2 gatal nak buat kajian kemudian serahkan kertaskerja mereka begitu saja kepada MKPN jika tidak ada arahan. 

MKPN pula ..... Kenapa selepas terima kertaskerja dari Majlis Peguam, terus saja diserahkan kepada Jabatan Perdana Menteri ?

Tidak terlintas langsungkah MKPN untuk mendapatkan maklumbalas dari NGO Melayu dan para ulama ?

Apakah ahli2 MKPN semua PERASAN mereka layak dan cukup bagus untuk mewakili bangsa Melayu untuk mereka memandai2 serahkan deraf RUU hasil kertaskerja Majlis Peguam supaya diluluskan oleh kabinet, seterusnya dijadikan undang2 ?

Perhatikanlah siapa pemain2 dibelakang deraf RUU Keharmonian yang bakal menggantikan Akta Hasutan itu ?

PM LIBERAL, MKPN yang confirmed LIBERAL, Majlis Peguam yang tidak perlu dinafikan memang LIBERAL dan akhirnya bakal diputuskan oleh kabinet yang sentiasa mengiyakan apa yang PM LIBERAL kata...... saya rasa anda sudah mampu mengagak kesan daripada deraf RUU Keharmonian itu !

Dan kita juga dah boleh agak kenapa deraf itu terus diserahkan kepada Jabatan Perdana Menteri tanpa perlu dibawa berbincang dengan pihak2 yang berkepentingan.


SEKARANG, apakah kita sekadar menunggu saja kabinet untuk bincang dan seterusnya meluluskan deraf2 tersebut ?

Saya memohon kepada NGO2 Melayu supaya bersuara dengan lebih tegas dan lantang MENUNTUT ketiga2 deraf itu ditarik balik dari pejabat Perdana Menteri untuk dikaji dengan lebih mendalam oleh para cendiakawan dan para ulama, seterusnya dibincang bersama jika ada ketidakpuasanhati, diperkemaskan semula, baru diserah kembali kepada Nancy Shukri !

Kenapa yang perlu tergesa2 ?  Bukankah Nancy juga berkata -

Terdahulu dalam jawapan bertulisnya kepada Anggota Parlimen Kuala Selangor Datuk Irmohizam Ibrahim, beliau berkata Akta Hasutan 1948 masih lagi sah selagi tidak ada akta baharu menggantikannya.


Bukannya negara tidak ada undang2 dalam soal perkauman. Akta Hasutan 1948 masih sah.


Share this article :

+ comments + 7 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 10, 2014 at 5:14 PM

Kita ada salah seorang ahli MKPN yang sel-sel otaknya tak berhubung (atau mungkin majority ahli). Sebab itu dia perlukan Anmum. Bila sel-sel otak tak berhubung, mana nak berfikir secara waras. Tu yang liberal memanjang!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 10, 2014 at 5:18 PM

Ini semua pelansungan agenda SYAITAN si PENDATANG/PENCEROBOH KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM dan penaja mereka, si Barat-ZIONIS, nak MENUMBANGkan ISLAM/umatnya termasuk KESULTANAN MELAYU, undg-undg SYARIAH, kuasa MAIN/JAKIM hak istimewa BUMIPUTERA ISLAM/Melayu, serta Malaysia sbg. NEGARA ISLAM! Dan kemudian terus MENJAJAH kita mcm. di Temasik!

Baik NGO-NGO Islam/Melayu buat lapuran polis kerana ini jelas MENYALAHI Perlembagaan Malaysia, yg. mempertahankan ISLAM sbg. Agama NEGARA/PERSEKUTUAN dan hak istimewa BUMIPUTERA, terutamanya BUMIPUTERA ISLAm/Melayu yg. majoriti, dan kita patut minta kuasa EKSEKUTIF DYMM Yang di-Pertuan Agong dan seluruh Kesultanan Melayu, diKEMBALIKAN mengikut Perlembagaan Persekutuan terutamanya Perkara-Perkara 3(1), 37(1), 153 dsbnya - terutamanya kat negeri-negeri bawah pemerintahan RASIS-BUAS si KAPIRDAJAL DAPBANGKAI/PKRSODOM!

Kalau pemimpin Islam/Melayu dlm. UMNO/PAS dah tak boleh bela lagi nasib BUMIPUTERA Islam/Melayu; pd. Kesultanan Melayulah, kita harus berpaling untuk minta pertolongan! Lihat artikel yg. sungguh BERNAS ini yg. membuktikan begitu jelasnya PENGIKTIRAFAN pelansongan kuasa EKSEKUTIF Raja/Sultan Melayu (Executive Monarchy - walau tidak mutlak) dari sebelum PENJAJAHAN British-ZIONIS; semasa Perlembagaan Persekutuan digubal, bukan sekadar “Hiasan/Simbol Adat“ (Ceremonial Monarchy), terutamanya dlm. MEMPERTAHANkan ISLAM/umatnya – sepatutnya PENASIHAT-PENASIHAT mcm Haji Mahamad Naser bin Disa, Peguam Kanan Persekutuan, Ahli Lembaga Pemegang Amanah Dewan Amal Islami (DAMAI) - di lantik sbg. PENASIHAT TULEN dlm MT UMNO, Utusan Melayu dan JPM (ketiganya yg. disyaki sudah dikuasai si LIBERAL-plg-merbahaya) – lihat di https://akarimomar.wordpress.com/tag/perlembagaan-persekutuan/ , Hijrah Minda: Agenda Transformasi Islam , Haji Mahamad Naser bin Disa[1], 7 April, 2012!

Biaq satu dunia tahu betapa fakta SEJARAH penting ini yg. telah lama diSEMBUNYIkan, betapa DAJALnya agenda PENJAJAH British-ZIONIS dan betapa makin kurang ajaqnya puak PENDATANG/PENCEROBOH RASIS – yg. tidak pernah tahu berterima kasih walau dapat MENJAJAH TEMASIK dgn.begitu mudah, dan bagaimana pemimipin ISLAM/Melayu kita dipaksa memberikan kerakyatan kepada BERJUTA mereka, dgn. begitu mudah, tanpa persetujuan TULEN dari rakyat biasa dari BUMIPUTERA ISLAM/MELAYU pun!

Makcik Sambal Belacan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 10, 2014 at 5:47 PM

Kenyataan yang amat diragui....

"Menurut Nancy, pelaksanaan undang-undang baharu itu akan mengambil masa selain turut memberi jaminan undang-undang tersebut tidak akan membelakangkan hak raja-raja Melayu dan elemen-elemen lain dalam Perlembagaan Persekutuan"

MKPN dan Majlis Peguam jer yang ada dalam jawatankuasa ? Susah sangat ke nak jemput semua pihak yang mempunyai kepentingan bersama seperti professor, ulama, peguam syarie, ulama, NGO Melayu dan cendekiawan Islam. Kita semua tau bahawa ahli-ahli MKPN dan Majlis Peguam langsung tak boleh diharap untuk membela melayu. Logik ke kalau inginkan perpaduan, hak melayu mesti dikorbankan. Abistu takkan hak kiasu tak boleh diusik langsung. Macam ni ke yang dikatakan rekonsiliasi nasional ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2014 at 6:07 AM

Clueless and hopeless leader appointing a bunch of jokers with specific evil intent

....................
Reply To This Comment ...................
Ah ken cing
June 11, 2014 at 8:23 AM

Saya sokong loh DS Najib buat btol lo nak tingkatkan 1malaysia lo...kita 1malaysia ma...kena baik baik lo tak boleh gaduh gaduh ma..1malaysia ma...wa selalu makan malayu pnya kedai ma..malayu tak makan pun kita pnya kedai..nanti jadi 1malaysia sama sama baik lo..amoi malayu pun baik lo.1malaysia bagus lo sama sama cari makan ma

....................
Reply To This Comment ...................
June 11, 2014 at 8:45 AM

Ini semua akibat 'melupuskan' undang-undang yang sudah di buat untuk menjamin perpaduan dan keharmonian rakyat.

Keterujaan PM Najib melupuskan yang baik, kini beranak pinak menghancurkan apa yang sudah di persetujui dan termaktub dalam Perlembagaan Malaysia. Selama ini, penggubalan dan ubahsuai undang-undang memang di idamkan oleh rakyat bukan melayu dan melayu- melayu acuan pro yahudi, liberal dan sekular.

Untuk apa semua ini ? Aktifkan semula akta-akta sudah terbiasa dan terpakai semenjak sekian lama yang gazet nya belum lagi di lupuskan. Apa yang perlu penambahbaikan mengkhusus kesalahan-kesalahan yang boleh di bawa ke pengadilan mahkamah.

Perkasakan dalam semangat Rukun Negara. Itu yang terbaik. Terlalu ramai semakin kurang ajar dan biadab melangkaui Tamaddun Tanah Melayu / Malaya dan kini Malaysia !

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 11, 2014 at 11:30 AM

Din, ni kenyataan media NGO-NGO melayu terhadap RUU yang telah dicadangkan...

http://www.bangkit.info/2014/06/kenyataan-media-penuh-berhubung.html

Post a Comment