........... Najib Beri Hint Ke Ni ? ...... ( Kau Jangaaaaan ..) | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Najib Beri Hint Ke Ni ? ...... ( Kau Jangaaaaan ..)

Thursday, May 15, 201431comments

Mungkin takde apa, tapi sekadar mencoretkan sedikit kegusaran bila membaca tweet Najib di bawah -

Lebihkurang saya terjemahkan -

Saya setuju dengan pandangan Bank Dunia yang selaras dengan keperluan Malaysia menyusun semula strategi subsidi untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik.

'Menyusun semula strategi' itu ayat zaman dulu, kalau zaman sekarang kita biasanya guna Rasionalisasi Subsidi. Dan kalau ikut kamus zaman lepas perang dunia kedua, ia bawa maksud Potong Subsidi yang beri kesan kepada kenaikan harga yang perlu dibayar pengguna. 

Harga tak naik cuma kita kena bayar lebih jer.


Mesej tweet tu masih OK lagi, baguslah kalau memang niat kerajaan hendak bantu mereka yang miskin. Cuma bila saya klik link itu saja, mula timbul sedikit kerisauan ....


KLiK

Alamak ...... Bank Dunia bercakap mengenai subsidi minyak yang berlebihan dan ini menghalang kerajaan termasuk Malaysia ( dia sebut Malaysia tuh ! ) daripada memberi peruntukan yang secukupnya kepada program2 sosial membantu rakyat miskin.


Dan Najib pulak duk promote artikel itu .... macam nak bagi hint jer ......

Kau jangaaaaan .... Najib !

Mungkin takder apa, sebab tu saya tulis sedikit kerisauan jer.

Share this article :

+ comments + 31 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 7:58 PM

lantaklah .. sebenarnya malas dah nak layan najib ni. lagi teruk dari pak lah.. walaupun dia tak tido tapi seperti dia buta... kosong.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 8:00 PM

bersedia je la... mampuih nak backup kerajaan kalau subsidi petrol dan diesel dikurangkan lepas ni... dah dekat nak raya ni, jangan buat perangai ah jib gor

....................
Reply To This Comment ...................
May 15, 2014 at 8:03 PM

@AnonymousPoint saya - Kita kena bising SEBELUM kerajaan buat keputusan kalau dah nampak bunga2nya.

Biar kita potong stim dia ...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 8:05 PM

aku pun percaya dengan hint yang diberikan oleh Najib ini ...
mula-mula media arus perdana mainkan isu minyak disel diseludup ke negara jiran ... dan kerajaan mengalami kerugian berpuluh juta ringgit akibat aktiviti penyeludupan ini ....
dicelah-celah tu media sosial mainkan isu sebuah negara jiran menjual harga minyak lebih mahal dari Malaysia dan menggunakan gadis seksi sebagai pam atendan ... siap ada gambar keseksian lagi dipamirkan ...
dan terkini najib puji pulak word bank ... kononnya dengan pemotongan subsidi minyak ni maka kerajaan dapat berjimat dan rakyat misikin dapat dibantu ...
hem ... aku rasa satu draf perang psikologi sedang diatur oleh punah sihat untuk menaikan harga minyak ...
dan bila harga minyak dinaikan dan najib dihentam kerana kenaikan itu ... blogger pro-najib akan menyalahkan punahsiaht dan najib kekal dipuja ...
najib dapat kredit pujian jika sesuatu perkara yang dirangka oleh consetan berjaya dan jika sebaliknya con-setan akan dicaci maki ... najib kekal selamat ...
permainan ini terus menerus berulang .... najib dan consetan saling perlu memerlukan ...
najib perlukan consetan untuk menghasilkan idea dan pengucapan penterjemahan idea itu kepada rakyat dan jika idea itu gagal maka con-setan disalahkan ....
consetan memerlukan najib untuk mendapat 5% dari peruntukan untuk menjayakan idea itu,, 5% dari kos kajian idea itu, 5% dari kos ontijensi idea itu ... 5% beb ....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 8:16 PM

BAGUS Din Turtle di atas otak tajam dan bijak mu! Hai, siapalah si LIBERAL-LIBERAL-BANGANG-Penasihat-YAB PM kita ni!

World Bank (WB) tu dikuasai si KAPIRDAJAL ZIONIS, jadi tentulahWB ini akan ANTI mana-mana bentuk program yg. akan bantu orang miskin, terutamanya yg. bantu BUMIPUTERA Islam/Melayu kat Dunia Islam!

Dan biasalah si ZIONIS akan putar belit bahasanya dgn. amat licik, untuk MEMALSUkan kebenaran! Apalagi puak ZIONIS SODOM /PORNO makin berkuasa di Barat dan seluruh dunia, termasuk di Dunia Islam, yg. boleh diceroboh mereka, sesuka hati, dan umat Islam termasuk anak-anak kecil kita, boleh dibunuh/dirogol dgn. amat kejam secara beramai dlm. Genosid (Genocide) !

Lihat di di http://www.blissful-wisdom.com/rothschild-sponsored-zionism-world-banking-control-and-israel.html , Rothschild sponsored Zionism, World Banking Control, and Israel, by Bill Woollam:

.......2012 - Brazil, Russia, India, China and South Africa rise to counteract World Bank's drive for Global Banking monopoly

Recently, Russia, China, and India have come together to create an alternative to the global monopoly of the Rothschild/Goldman Sachs controlled World Bank. The corrupt World Bank pushes NATO to destabilize and overtake any nation (particularly in the Middle East) that dares trade oil in currencies other than the US dollar. Presently the World Bank 'SWIFT' system of money transfer has been preventing China, Russia, and India from trading for Iranian oil. See: 'The Criminal Rothschilds'.

http://www.youtube.com/watch?v=2vg9qvYwQHg

This next fellow explains the way in which the Zionist-owned, World Bank is bent on complete domination and control of the world's monetary system.......

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 8:20 PM

we build Malaysia with our own mould for our people, why bother others, our people are not their people, we Malaysian only understand our own people,,, so our people is more important than any other people of the world.. we make our own mould for our own people...why they care if they themselves don't take care their people.. Malaysia is for Malaysian..

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
May 15, 2014 at 8:27 PM

org politik ni klu dah bagi hint..mmg akan dibuatnya. so..sedikit masa lagi rakyat akan kena jugak tu..

klu dorang nafikan..toksah percaya..sebab org politik ni..jika dorang nafi..confirm tak btl..apa yg dorang nafikan tu la yg akan dorang buat..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 8:46 PM

Pandai kau baca. Sebenarnya dari dulu lagi kita boleh baca kalau kita teliti apa yg keluar kat media perdana especially tv3 buletin utama. Juga betul bro dinturtle , kita kena bising dari la ni.

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
May 15, 2014 at 8:53 PM

Kerajaan kena berhenti ambil dan bayar CONsultant mahal2. Mana2 program kerajaan yang tak memberi apa2 pulangan juga patut dihentikan.

Kesan akhirnya adalah pada pengguna. Aku dok ulang banyak kali mengenai kesan ni. Kenaikan minyak yang sedikit mungkin tak memberi kesan tapi kalau ada beberapa kenaikan dilakukan dalam setahun maka kesannya ada. Begitu juga dengan gaji minimum RM900 untuk pekerja2 yang tak mahir. Tak mahir pun bagi RM900 tu! Agak-agaklah. Kemudian ditambah dengan tarif elektrik yang tinggi. Campur semua tu jadi kita semua boleh tunggu kenaikan harga barang lagi....

Zaman sekarang ni orang fikir duit saja. Jika duit makin menyusut maka rakyat akan marah. Jadi fokus kerajaan sepatutnya pada meringankan beban rakyat semaksimum mungkin.

....................
Reply To This Comment ...................
May 15, 2014 at 9:01 PM

@dontortoiseHmmm ...yang betul2 nafi pulak macamana rupa ayat ia ?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 9:14 PM

Yg betul2 nafi ayatnya mcm ni: looks like me, sounds like me, but it wasn't me. Muahahaha

....................
Reply To This Comment ...................
May 15, 2014 at 9:39 PM

Din,

Aku percaya harga minyak akan dinaikkan dalam masa terdekat. Banyak hint yang boleh dibuat petunjuk.

1. Najib ada buat perbandingan org yg pakai Merc mendapat subsidi yg lebih dari yg pakai kancil.
2. TV memainkan isu minyak diseludup ke negara Thailand dan kerajaan kerugian berjuta ringgit.
3. Di Lebah Kelang pam2 Diesel selalu kehabisan minyak.
4. Bank Dunia pun dah keluarkan kenyataan.

Kita tunggu ajalah.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 15, 2014 at 10:02 PM

..dia tak tido....
sebab tu semua dia tarik....
mampus melayu...

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
May 15, 2014 at 10:15 PM

Org2 politik ni..klu btl2 nafi...dorang tak guna ayat dah...dorang guna loyar...u ulang i saman!!! Hehehe

yang nafi sebenar2 nafi sampai mubahalah atau buat ujian poligraf atau buat ujian dna mmg setakat ni tak pernah lg org politik berani buat...sebab apa ek?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:14 AM

Aku dok tggu KJ "endorse" jer apa yg najib tweet tu..
Jgn lupa, kata2 KJ≡keputusan kerajaan.. Haha..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 8:42 AM

Tak yg kita heran tu, bank dunia ni dah jadi indirect consultant najib. Tu yg dia pi sign mou tu dgn bank dunia. Jib jib, mula2 kome bawak lehman bro masuk, kendian lehman lak bwk world bank masuk. Bukannya org takleh baca jib apa yg jadi. Ari ni mas rugi 443j. Lps dah kene sabotaj ngan org luar termasuk consultant yg ko bwk masuk dlm mas tu. Sok ko takde duit leh pinjam bank dunia ye tak? Bila ptg subsidi belanja kerajaan tu pi byr hutang bank dunia ye tak,? Yg untungnya bank jib kan rakyat biasa.
Turunlah cara baik jib, dah byk na onar kamu buat. Ingat balik tang Mekah ngan bini nak berubah.

....................
Reply To This Comment ...................
May 16, 2014 at 8:56 AM

lagu ni din.....when a politian says yes, he means maybe, when he says maybe, he means no and when he says no, he is no politician.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 11:28 AM

@Anonymous

pergh!!!! tak pernah nak aku terfikir hebatnya drama dia. jadi diantara najib dan con-setan tuh dalam keadaan menang menanglah sepanjang masa. kita nih macamana pulak asyik kalah kalah jer?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 11:37 AM

@Anonymous

makcik.

jangan dipertahankan bahasa jer, tulisan juga WAJIB dipertahan dan digunapakai. orang orang cina buat sebaran ideologi mereka melalui penulisan disamping lisan.

macamna pun terima kasih dengan maklumat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 11:59 AM

@Anonymous

"Malaysia is for Malaysian."

dengar macam SATUUUUUUUUUUUUU MALAYSIA jer bang.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:01 PM

@dinturtle

yang betul betul nafi:

KITA JUMPA DIMAHKAMAH

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:03 PM

@Anonymous

bagi tau orang kampong dulu. biar kita programkan minda mereka dulu sebelum mereka menafikanya.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:06 PM

@PakKaduk

entahlah. yang kaya jadi bertambah kaya dan yang miskin akan tetap merana. ditanah tumpah darah sendiri pulak tuh. kena tubuhkan parti Robin Hood jugak, rompak yang kaya dan berikan pada yang miskin.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:11 PM

@Esa Adam

tunggu tuh tunggulah jugak. terpaksa juga kita fikirkan segala kemungkinanya dan cara mengatasinya samada sebelum atau selepas

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:12 PM

@Anonymous

kalau banyak tido lagi teruk. orang Melayu nanti tak kenal bangsa sendiri dan yang misikin pulak akan menganggap jadi kaya

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:14 PM

@dontortoise

alamak!!!! macam sedara lak ngan penulis. sedara celah mana lak nih?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:21 PM

@Anonymous

lum cukup lagi wit dier agaknya tuh. manalah dia nak turun. dia dah lenakan rakyat ngan BR1M. bila rakyat nak terjaga ditambahkan lagi BR1M. kalau tak dinaikkan barangan masakan dapat ditambah BR1M. dia nak tunggu rakyat yang dah terjaga bertindah memaksa dia turun.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:22 PM

@kampong lad

sindrom penafian

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 16, 2014 at 12:25 PM

@Anonymous

masaalahnya dia juga seolah olah pekak

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 17, 2014 at 6:34 AM

Ni barunya statement lak kluar, mas tak baloi utk diselamatkan. Yelar dah tak byk leh sapu, abang lah punya bro dah sapu catering mas brp byk?
Najib punya pemerintahan berbaloi tak utk diselamatkan?, bukan umno To' Najib.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 17, 2014 at 4:19 PM

ok apa @ tnb untung 2013 RM4.61B ...Najib ....tarif letrik naik......ape cer ni...

Post a Comment