........... Cadbury Tak Perlu Tarik Coklat Ada BABI, Asal Tulis Besar2 ADA BABI ! | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Cadbury Tak Perlu Tarik Coklat Ada BABI, Asal Tulis Besar2 ADA BABI !

Saturday, May 24, 201453comments

Coklat ini ada BABI  ! !
Ramai yang dah tahu mengenai dua jenis coklat Cadbury yang mengandungi DNA BABI. 

Baldi Hell ! Baru dua minggu lepas saya makan coklat Cadbury .... Tak ingat dah jenis mana tapi yang pasti jenama CADBURY. Peduli apa jenis yang ada Hazelnut ke, Roast Almond ke, Mixed Nut ke ... yang saya tahu - CADBURY.  Baldi-Baldi Hell !

Dikatakan pihak Cadbury nak panggil balik coklat2 itu dari pasaran ..... Tarik lah ! Tapi saya tak akan beli Cadbury lagi ! 

Kalau dulu boleh lepas dan dapat sijil Halal, kenapa kali ni tak lepas ? Dulu tak campur BABI tapi sekarang dah campur BABI ? Sejak bila campur BABI ? 

Saya tak tahulah berapa ramai yang masih nak beli Cadbury dan semak nombor kelompoknya , macamlah boleh mati kalau tak makan Cadbury. Banyak alternatif lain lagi.

Apakah coklat Cadbury ni ada jenis yang campur BABI dan ada yang tak campur BABI ?


Tak perlu tarik balik pun takper .... asalkan ditulis besar2 pada bungkusan luar - ADA BABI !


Artikel Sinar di bawah mengesahkan kedua produk CADBURY di atas telah ditarik balik Sijil Halal. Maknanya kedua produk CADBURY itu HARAM sebab ADA BABI !

Sinar







PS - Cadbury di eja sebagai CABBURY dalam laporan Makmal Kesihatan diatas .... semua ni nak cari penyakit la kalau kes dibawa ke mahkamah !  Harap Kementerian Kesihatan perbetulkan .

PS - Sambung ke artikel seterusnya -

Isu Cadbury Ada DNA Babi - Jakim Buat Turn-Back ?

Share this article :

+ comments + 53 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 8:35 PM

Kepada pihak berkuasa ,sila siasat JAKIM siapa yang sain meluluskan sijil HALAL kepada Cadbury ni, kami nak tahu sangat. Kenapa usahawan2 Melayu susah sangat nak dapat sijil HALAL dan dikenakan pelbagai syarat tapi bila Cina yg mohon mudah sangat dapat?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 8:37 PM

kami TAKKAN BELI CADBURY LAGI..semua umat Islam termasuk dinturtle kena bawa ke mahkamah dan saman cadbury CELAKA tu!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 8:37 PM

hehe, kalo kilang sama, bahan asas sama, pembungkus sama, pekerja sama juga tokey sama... kulhom ajmain le..

mie esjii

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 8:41 PM

produk ditarik balik, tapi yang dah masuk dalam perut tu macam mana halnya? dah berapa ramailah yang dah makan. jawabnya selalu tak tahu tak mengapa. persoalanya bagaimana ianya boleh terjadi? tak kan lah pula dah kenyang baru nak siasat. pengguna pulak disuruhnya periksa dan baca paket sebelum beli. apa lah punya cerita. habis mereka mereka yang digajikan tu buat apa? nak tunggu sehingga dilapur baru nak ambil tindakan. berapa ramailah yang beli ada masa nak baca.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 8:49 PM

ABC. asal bukan cadbury dan lain2 produk kilang cina dan negara china. Semua penipu, sbb bagi kaum dia semua halal. Dah lama boikot produk dan kedai kaum babi ni. Jgn bermusim je. Boikot jer semua, cari yang suci dan halal, pastikan dan double check keluaran malay muslim. Berapa kali nak kena? tak serik2,
sedap sngt ke? Kat oddtown tu, tukang masak kaum makan babi, tangan dia, tak basuh atau samak..tapi ada juga puak lebai makan kat situ. Tak loya ke tekak? Dah lah bila memasak tak baca bismillah dll.

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
May 24, 2014 at 8:55 PM

paling aku rasa pelik bin ajaib..tarikh analisis PADA 27 FEBRUARI 2014. itu dah berapa bulan lalu? kenapa baru skrg heboh? kenapa tiada makluman awal kpd umat Islam negara ini? nmpk sangat ada yg cuba tutup perkara ni...

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
May 24, 2014 at 9:07 PM

Bila makan babi banyak takut jadi perangai serupa babi.

Bila keluar sijil halal bagaimana pemantauan selepas itu dibuat oleh JAKIM ?

Aku rasa produk bangsa asing dan bukan islam yang telah diberi sijil halal JAKIM kena disemak semula. Sepatutnya hanya produk2 orang Islam sahaja yang layak memohon sijil halal dan sijil hanya akan diberi pada mereka selepas bahan2nya diteliti.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 9:11 PM

Apa nak heran! Sekarang nih mcm2 ada! Melayu boleh dicelakakan! Ostat2 2 minit pon dah jadi trend! Iyer lah pulak, Melayu nama Cina pun ada! Mcmana lah tak coklat perisa babi....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 10:08 PM

Setakat tarik balik dari pasaran dan mohon maaf apa ada hal? Kerajaan Islam asyik diperbodohkan dan menjadi bahan lawak mereka, baik tak payah ada sijil halal kalau ada pun ianya mengelirukan. Kalau ada orang miskin didapati mencuri sekeping coklat cadbury di mana2 pasaraya orang itu pasti dipenjara 3 bulan TETAPI dalam bab menipu sijil halal apa agaknya tindakan terhadap pengeluar CADBURIT????

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 10:09 PM

Sebenarnya ada perancangan halus dr. si KAPIRDAJAL Barat-ZONIS/Israel utk.membubuh DNA babi secara RAHSIA, dlm. semua makanan terutamanya yg. halal [melalui bahan perasa (flavours) yg. tidak dinyatakan kandungannya, terutamanya 'serbuk bacon' yg. menyebabkan ketagihan (additive/addiction)], di Dunia Islam - salah satu cara utk. MENGURANGkan jumlah umat Islam global dgn. pelbagai virus dan penyakit yg. amat merbahaya, dlm. Genosid, Bayangkanlah Dunia Islam yg. majoritin penduduk satu negara adalah umat Islam terutamanya di Timur Tengah - amat senang disasarkan dgn. cara ini! Sebab itulah ALLAH SWT MENGHARAMkan babi; kerana ternyata babi sgt. merbahaya - lihat di
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/12/12/eating-pork.aspx ,

Why I Do Not Recommend Pork - Nearly 70 Percent Contaminated with Dangerous Pathogens

December 12, 2012

By Dr. Mercola

Regardless of your spiritual beliefs, there may be good reason to carefully consider your decision to include pork as a regular part of your diet, because despite advertising campaigns trying to paint pork as a "healthy" alternative to beef, research suggests it may be hazardous to your health on multiple levels. One of the most potentially acute hazards is contamination with pathogenic bacteria.

According to a surprising new investigation by Consumer Reports1, 69 percent of all raw pork samples tested — nearly 200 samples in total — were contaminated with the dangerous bacteria Yersinia enterocolitica, which causes fever and gastrointestinal illness with diarrhea, vomiting, and stomach cramps.

Ground pork was more likely than pork chops to be contaminated.

The pork also tested positive for other contaminants, including the controversial drug ractopamine, which is banned in many parts of the world, including China and Europe. The drug, which was found in more than 20 percent of the samples, is used to boost growth in the animal while leaving the meat lean. Worst of all, many of the bacteria found in the pork were resistant to multiple antibiotics, making treatment, should you fall ill, all the more problematic and potentially lethal.

According to the featured report:

"We found salmonella, staphylococcus aureus, or listeria monocytogenes, more common causes of foodborne illness, in 3 to 7 percent of samples. And 11 percent harbored enterococcus, which can indicate fecal contamination and can cause problems such as urinary-tract infections.".......

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN ISLAM/umatnya, Kesultanan Melayu, Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2014 at 10:21 PM

Kita perlu wujudkan logo muslim... hanya pemiliknya seratus peratus muslim gunaksn logo ini... dgn logo ni org bukan muslim tak boleh manipulasi kelemahan dlm perlaksanaan halal haram oleh jakim

....................
Reply To This Comment ...................
Aperkebender
May 24, 2014 at 10:34 PM

Chocolate/cocoa bersama susu yang diproses itu kemunkinan besar tidak contaminate dengan lemak BABI. Tetapi yang aku agak adalah bijirin almond, hazelnut dll itu yang digoreng, diroasted dengan menggunakan lemak BABI. Bijirin ini dibekalkan dari pembekal yang berasingan secara kontrak, mungkin dari kilang haram AhKui Segambut, Sungai Buluh dan Balakong yang penuh dengan anjing2 kurap itu....

Dah lama da Melayu dimenterkedarah macam ni secara halus. Aku dulu nasib baik tak tertelan Bun Roti minyak BABI....melecet mulut dan bibir aku kena samaq dengan air lumpur...Ini betul betul CELAKA, bukan RSN Rayes ajer CELAKA.

....................
Reply To This Comment ...................
May 24, 2014 at 10:41 PM

Itu sebab mereka takut hudud,takde peluang nak tipu dan khianat pada orang Islam!. Patutnya kesalahan khianat ni di kenakan hukum sebat seratus kali. Bariskan semua ahli pengarah dan CEO mereka belasah dengan rotan!. Memang sial, berbotol2 cadbury yang beli untuk anak2 terpaksa dibuang!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 11:22 PM

Orang Islam kena boikot cadbury - cekelet tu ada lemak babi. Jangan makan cekelet cadbury tu lagi. Orang bukan Islam dan yang terlebih liberal dan LGBT tu kalau nak mentekedarah, ko orang punya hal lah. Yang penting orang Islam jangan makan langsung cekelat cadbury ni walaupunlepas ni depa cakap cekelat depa halal. Aku tak kan percaya dah.....Penipu besaq....cekelat cadbury, babi dan DAPpigs berpisah tiada...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 24, 2014 at 11:58 PM

Ni baru betul CELAKA!! Ntah berapa banyak dah aku telan Cadbury babi ni..S#$l betul la!! bro Din, mohon Bro Din ajukan kepada PPIM isu ni. Mohon agar PPIM menyaman syarikat coklat babi ni!! ISMA pun bawa kes ni ke mahkamah. Sape2 yang practice law tu, diharap sukarela support pasukan legal saman company ni. Mohon Persatuan Peguam Muslim segera bertindak.

Nak harapkan Pemuda UMNO, silap2 kita pulak kena minta maaf kat company celaka ni. Lagi satu, tarikh ujian tu bulan Februari. Nape bulan Mei baru nak dedah? Nak cover? Ke cane?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 12:00 AM

Cadangan baik dari Nazri - logo muslim

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2014 at 12:25 AM

Cuba bukak website cadbury. TAKDE permohonan MAAF pun. Baldi hell...........baldi hell...
baldi hell punya cadbury....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 12:39 AM

Salam,

Terimakasih kpd Blogger The Unspinners dan Selangor Chronicle yang menulis panjang lebar tentang perjuangan palsu si Azwandin..

Ini adalah suatu peringatan kepada mana2 NGO, Jangan Nak Asyik Tekan Kerajaan hanya kerana Nak Kan Imbuhan..dengan hasil kerja yang Tak Seberapa..

Apa benar Minya Nak Naik atau Subsidi Diesel nak di ubah cara.. maka kamu semua mengambil kesempatan menanguk di air yang keruh ke Mengail Ikan di dalam Bubu..?

Sepatutnya NGO seprti mereka ini Mendesak Kerajaan Membatalkan terus lesen pengeluaran pembuatan coklat? Tak kan CINA APEK nie tak tahu akan sensitiviti BABI kepada Umat Islam???

Nak Berjuang sangat wahai Azwandin.. Ruslan kasim.. Cobalah Nasib di sini, dalam isu BABI nie..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 12:42 AM

Saya dah lama tak makan coklat, bukan sebab apa, nak kurangkan intake gula. Kalau makan pun sekadar lepas geram je. Kat Mydin ada jual coklat Melayu, jenama saya tak ingat, tapi ada perisa durian, mangga, tiramisu dan kopi.

Saya setuju dengan komen Nazri Mohd berkenaan logo Muslim. Mungkin PPIM (Persatuan Pengguna Islam) boleh menerajui usaha ini.

Teringat pula saya dengan berita ni:
http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130910/je_21/2000-botol-kicap-tiruan-guna-botol-arak-dirampas

Ada lagi satu berita, saya tak dapat cari, tapi syarikat Cina menggunakan daging babi dalam produk mereka dan dijual kepada Melayu. Apabila ditahan, alasannya ialah "Saya tak tahu it haram!"

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 1:44 AM

aku pun kena tipu juga.... org biasa manalah tahu barang yg dijual itu keluaran org kafir.....tengok di bungkusan tak ada tulisan cina ingat kompeni melayu....aku cadangkan tak payah lagi ada logo halal.....apa2 keluaran terutama makanan yg masuk perut minta mereka tulis keluaran orang Islam....tulis alamat dengan nombor telefon sekali supaya jika kita was2 boleh cek sama ada betul ke tidak kompeni mereka itu org Islam.... tak perlu pergi minta logo halal yg kena bayar..... kompeni kafir mohon logo halal bukan nak jaga akidah org Islam....mereka cuma nak untung besar....selalunya merekalah yg banyak mendapat logo halal....mereka banyak duit.....boleh beli.....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 5:07 AM

Umat Islam Malaysia....

TAK KAN TAK ADA UNDANG - UNDANG YANG PROTEK UMAT ISLAM DRP PERKARA SEBEGINI...

Di Haramkan Kamu Memakan Babi.. Itu Firman Allah..

Pas tak akan sentuh Bab Ini kerana Takut Undi Cina Lari Berkurang!!

Jadi Umat Islam-Melayu.. Tak Der Undang2 Yang melindungi Kita Ker?

Dah Berapa Kali Puak Cina BABi nie pie Letak BABI... cuma tarik balik produk kat Pasaran..

Jamil Khir... Kat Mana kau nie... tengok apa komen dia...

Ketua Pemuda UMNO Tak Nak pie Mintak Maaf dengan Pengeluar Cadbury Pulak.. Mana Tahu Nak sangat Glamour?? Jadi Giler Glamour, Publisiti.. KJ Gila BABI..

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2014 at 6:17 AM

Din
Kenapa 2 jenis aja. Macam mana yg lain yg menggunakan mixer yg sama. Mixer2 tu x perlu disamak ke.Jakim patutnya suspend logo hslal bagi semua barang keluaran cadbury di kilang yg sama.
Setahu aku mixer2 tu tak akan dicuci. Mereka hya tukar jenis choklet aja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 7:26 AM

Senang cerita kafir=babi...aku dah agak seboleh2 nya diorang nak jugak org2 Islam makan babi...pusing kut mana pon diorang akan cari jalan nak kasi org makan babi...nak org Islam sentuh babi...aku pernah ternampak kt negara 100% muslim nie tetiba jupe kasut kulit babi...mmg nampak bintik 3 kt kasut jenama terkenal nie...dulu2 pon masa aku kecik2 dulu...zaman 80an.. kalau setakat coklat...ubat gigi..gula2 jeli...malah barang keperluan harian yg dijual oleh pekedai cina atau dibekalkan oleh pengilang cina kepada kedai2 melayu semua ada unsur2 babi sehingga la dapat senarai mana yg ok mana yg haram dlm surat khabar. Masa tu aku tak ingat lak JAKIM tu ada start keluar sijil halal ke dok...senang cerita isu babi2 nie mmg dah lama dan sepatutnya skrg semua non-muslim mesti peka kepada pengguna2 Islam KECUALI diorang nie main kong kali kong dgn pihak JAKIM....hantar sample suci dulu dan lepas dapat sijil kasi campur babi skit...MMG CELAKA SECELAKA puak2 kafir nie..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 7:29 AM

penyelesaian paling mudah. ABC asal bukan cina. produk muslim. tanpa was was. sokong industri muslim. tanpa mengira parti.

ABC

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 8:32 AM

Hmmmmm, rasa macam baru makan cokelat ni recently.. betul ke ada babi? Ishh... tak tau pulak saya. *!*

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 9:59 AM

Tengok betul betul. Dalam gambar bukan tulis CADBURY but CABBURY. Takkan nak sahkan DNA pun boleh typo tulis nama produk.

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2014 at 10:13 AM

@Anonymous3xbaldi hell ! Betul la ...diejanya CaBBury !

JAKIM kena perbetulkan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 11:26 AM

Typo sial..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 2:12 PM

Cik Fauziah Bt Fuad----Tidor Di Siang Hari... Ini lah Contoh Pegawai Kerajaan Yang Buat Kerja Sambil Lewa, Main2 kemudian Hari Menyusahkan Kerajaan untuk ambil tindakan..

Tak Kan Tak Pergi Sekolah Pegang Jawatan Tinggi.. CADBURY PON TAK TAHU NAK EJA DGN BETUL.. DI TAIPNYA CABBURY...

MasyaAllah... Memalukan KAUM... DS Helmi Yahaya... Tolong Hantor Pegawai Nie Ambik Kursus Bahasa Malaysia Lah...

Kalau dia dari jenis Dyslexia.. tak aper lah kekadang memang macam tuuu, tak boleh beza "B" dan "D", jadi kena cari kesesuaian kerja untuk Beliau, yea!!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 3:42 PM

Apa lagi ISMA. Saman la Cadbury tu. Jangan dok cakap je. ISMA saman je civil suit. Cari orang yang dah beli dan mintak ganti rugi sebab dah makan babi. Ada 1000 orang saman ok lah. Dari dok bercakap ajr baik buat action sikit

....................
Reply To This Comment ...................
dontortoise
May 25, 2014 at 8:20 PM

Ramai lagi yg mmg ada masalah ejaan..seringkali terjumpa surat2 dan dokumen2 rasmi yg salah ejaan.. yg tukang sign (org atasan) pun tak double check..main sign je..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 9:43 PM

Persoalannya adakah pegawai pegawai di JAKIM nie betul betul layak ? Klu typo error pun tk blh nampak seblm sign surat tu, apa kan lagi hal hal yg lebih penting. Bangang btul . Inilah cara cina memperbodohkan/memperlekehkan org org melayu . . Ketawa besar tokey tokey cina tngk anak anak melayu islam mencekik coklat /biskut /ice cream yg ada dna babi..Mari kita boikot besar besaran makanan keluaran syarikat syarikat cina. Kita mesti ajar mereka cukup cukup. Bukan itu saja , kita mesti juga mendidik anak anak kita tentang kepentingan halal dlm makanan dan brg kegunaan harian . Sila surf senarai makanan yg tidak halal diinternet , di harap uar uar kepd keluarga dn rakan rakan .

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 25, 2014 at 10:23 PM

Tanam Pokok durian kemudian babi berak kat pokok jadi Baja. Orang makan check DNA ada tak DNA Babi?
Bela ayam kemudian bagi makan Coklat Cadbury yang ada DNA babi. CHeck ayam tu ada tak DNA babi? Aku tak tahu kerana aku bukan saintis. Teringat kedai Famaous kat Johor ada DNA babi dalam koir stu masa dulu, Apa jadik sorry aku tak ingat. Koli ada DNA babi.. fullamat now CADBURY dah jadi CADBABI fullamak.. . Kambing jantan kawin Babi betina dapat anak ara rupa/sifat babi dan kambing cam mana nak handle? Aku tak tau.

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2014 at 11:27 PM

tobat xmo makan dah.. apa jenis pon.. ttap boikot!

Princess Diaries

....................
Reply To This Comment ...................
May 25, 2014 at 11:40 PM

@Anonymousmereka yang buat ujikaji itu pasti pakar dalam bidang mereka.

Kalau selama ini kita terimapakai pengiktirafan yang dibuat, kenapa kali ini kena pertikaikan ?

kalau was2, tinggalkan saja.

kalau masih nak makan juga, dipersilakan...Jakim hanya menjalankan tugas yang diamanahkan

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 1:18 AM

Ada juga yg mkn di kedai non muslim. Mmg ditulis pork free tapi perkakas yg digunakan? Minyak yg dipakai? Ayam yg dimasak? Adakah disembelih? Mana sumbernya?

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 1:22 AM

Lagi satu isu, trend skrg dilihat pengusaha makanan bukan muslim akan melabel cap makanan tersebut nama yg ala-ala produk muslim. Spt cth: pau ahmad, bihun cap masjid, perniagaan sri murni, dll. Semua cuma berselindung di sebalik nama bertujuan utk menarik lebih ramai pengguna islam mbeli barangan mereka. Sila berhati-hati!

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 1:43 AM

Tak lama lagi cuti sekolah; banyak la orang Melayu buat kenduri kahwin. Alang-alang dah meletup isu ni, janganlah lagi bagi bunga telur berisi coklat cadbury.

Lagi satu yang suka bagi bunga telur ganti telur dengan gula-gula. Janganlah bengap sangat bagi pada jemputan gula-gula yang tiada logo halal Jakim. Sekurang-kurangnya semua gula-gula yang nak dibeli dan diberi kepada jemputan wajib ada logo halal Jakim.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 8:20 AM

Hi Mr Din, DNA babi dalam Cadb urry. Kita jump to conclusion terlalu cepat. OK Cadbury tarik balik product tersebut, kita jangan makan ok. Tapi before judgement berilah peluang Cadbury siasat cam mana DNA tu boleh ada dan explain pada kita dan langkah langkah nak megatasinya. Kini kita menghukum sebelum beri peluang pada cadbury. Jika coklat Cadbury yang famous mamous ni ada DNA bagi , bagaimana COklat buatan Bumi. Mungkin ada? Mungkin tidak? Ramuan nya lebih kurang saja. Beribu sebab DNA babi boleh ada tanpa secara langsung mengunakan babi.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 1:08 PM

Tolong check ada tak dna tuuuuuut dalam Sikret Resipi dan Ol Taun Wite Kofi.
Check jugak aiskrim berjenama bertulisan Thailand yang banyak di pasaran.

Pasal cokelat ni, apa yang aku tak puashati ialah kat pasaraya besar selalunya diaorang meletakkan cokelat-cokelat buatan IKS buatan melayu Islam kat rak-rak yang tersorok dan susah untuk dicapai oleh pengguna. Manakala cokelat yang berjenama dan mahal, mudah pulak untuk didapatkan kerana diletakkan di rak khas.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 1:23 PM

logik la sikit..x kn babi campur dalam coklat...haduiiiiiiii...tp heran 100 kali heran...zina x beleluasa x haram...betudung khalwat sini sana x haram...logik ka coklat nak campur dgn babi!!! Babi betul...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 2:48 PM

Tuan din..ada coklat buatan msia. Liat sikit hehehe saya ngap juga sbb nak promote buatan msia. Van houten ada..

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 3:04 PM

lain kali dapat pengesahan dari jakim baru release produk... nie lah hasil nya jika ... hanya mengambil sampel di rak kedai untuk diuji.... pigi lh kilang check SEBELUM pengedaran ke kedai kedai....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 4:10 PM

Aku dengarlah, sama ada betul ke tidak aku tak pastilah....
Berhati-hati ngan produk-produk kekacang macam hazel dan badam sebab ada orang cakap diaorang goreng guna minyak vavi. Ni yang aku takut ni, pasal macam-macam produk yang mengandungi kekacang termasuklah cokelat.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 7:35 PM

Taipo "CABBURY" itu telah sengaja dibuat oleh orang2 yg berkepentingan supaya apabila tindakan mahkamah di ambil nanti ke atas CADBURY, bolehlah peguam2bela dari Pembangkang Sial mempertikaikannya dan Hakim bodoh akan melepaskan penjenayah.
Kerajaan BN harus bertegas - lucutkan jawatan orang2 yg bertanggungjawab!
Ramai lagi graduan2 kita yg menganggur tak ada kerja.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 26, 2014 at 9:55 PM

Haramkn semua jenis coklat cadbury, kan di mmalaysia banyak produk IKS, Ketengahknlah hasil2 product mereka, beri mereka sijil HALAL, dan marilah kita sebagai umat islam membeli produk keluaran muslim, dan boikot semua produk yg ada KHINZIR, ayuh semua muslim Malaysia bersatu menangi kes ini.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2014 at 2:00 AM

Umat Islam sekarang hanya pandai laungkan boikot..mengamuk sakan lah 2-3 hari tengah panas isu ni.. lepas tu makan balik.. sejuk hati jamu anak makan Carbury semula.. tp apakah setiap kali kes menghina umat Islam dlm bab makanan ini kita ambil tindakan berkesan? selain dr kuat kuasa undang2.. pecat ostad2 JAKIM yg j dpengkhianat mungkin semasa pengesahan sijil.. demi wang serban kopiah boleh terbang..

yg paling jelas setiap kali jadi kes mcm ni.. boikot jer kuat bunyi tp mampukah kita boikot selamanya? so ini Amaran Allah juga supaya org Islam ni buka otak buat makanan sendiri.. sampai nk telan ke perut pun mengharap pd KAFIR.. lepas tu konon nk lawan kafir.. kenapa xmau bin akilang coklat Muslim? itu penyelesaian terbaik..

sampai bila nk ken atipu mcm ni? melainkan kita kena hentikan bergantung makanan pd org kafir!! dan mula prduce produk muslim dlm semua jenis maknana!!

berkat

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2014 at 2:01 PM

Saya utk melayu lagi cepat dapat mohonan daripada cina dan india

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 27, 2014 at 2:27 PM

ada satu kedai makan non muslim...tertera tulisan "pork free"....maka ramailah di kalangan muslim dgn konfiden tahap maksimum masuk utk menjamu selera....maklumlah kedai non muslim yg "pork free"....logo halal cuma tulisan jawi 'ha'-'lam'-'alif'-'lam'...selepas selesai menjamu selera maka pakat-pakat bayarlah kat cashier....ada yg tanya "got discount meh"....cashier jawab "no need discount maa"....customer bertanya kembali "why no discount"....cashier jawab "becoz the "pork" is free maa"....customer yg sudah kekenyangan terkezut besar "whatttt the pork free meaning the pork is free".....secara tiba-tiba kesemua pelanggan muslim yg sedang kekenyangan berasa loya melugai....uwekkkk uwekkkkk uwekkkkkkk

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 28, 2014 at 4:57 PM

tu yang baru satu, try check up dairy/milkshake source yang digunakan di setiap produk McD

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
May 30, 2014 at 5:59 PM

Jakim pun dah muka cam BABI bila isu coklet Cadbury ni muncul. Skang dah warning KKM supaya jangan campur tangan hak pengesahan halal/haram sesuatu produk. Siap nak buat ujian semula, yg akan mengambil masa lebih kurang sebulan. Tup2 diam macam tu je nanti. Sepatutnya Jakim yg kedepan dalam menjaga status halal kerana mereka yg mengeluarkan sijil. Mana dia makmal halal yg boleh menganalisa makanan sekurangnya 2-3 bulan sekali? Ingat Jakim...jngan akhirat nanti muka jadi BABI sebab menipu umat Islam

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
June 20, 2014 at 2:40 PM

Apabila dikesan...syarikat mohon maaf...tak perlu mohon maaf...ini bukan kesilapan...ini tidakan yang sengaja...mereka mempersendakan umat islam...tarik balik lesen/permit..
sita premis...tindakan syarikat dengan mencampurkan benda haram kedalam makanan
sedangkan memiliki logo halal adalah satu usaha yang sengaja mempersendakan umat islam didalam makanan...Menteri Kesihatan Datuk Seri S Subramaniam bukan islam...
dia takkan ambil berat dalam hal ni...hanya berpura pura ...sebab tu jawapannya hanya sambil lewa...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
August 2, 2014 at 6:05 PM

Wonder what will the muslims says if pork is the only cure for hiv :p dihalalkan..? Hee..just curious..

Post a Comment