........... Tanggungjawab Memali - Musa Hitam Atau Mahathir ............. ATAU HADI AWANG ? | dinturtle - Blogger PARTI MELAYU

Tanggungjawab Memali - Musa Hitam Atau Mahathir ............. ATAU HADI AWANG ?

Saturday, April 5, 201416commentsPolemik baru ditimbulkan ....... Apakah Tun Mahathir berada dalam negara pada hari kejadian 19 November 1985 atau sudah berangkat ke negara China ?

Siapakah yang bertanggungjawab menguruskan hal ehwal dalam negara ketika itu ?

SIAPAKAH YANG BERTANGGUNGJAWAB DALAM KES PERISTIWA MEMALI ?Antara Musa Hitam  ATAU  Mahathir  .................... ATAU ......ABDUL HADI AWANG DENGAN AMANATNYA YANG SESAT ?

PS - Baca juga -

Amanat Hadi - Artikel TERBAIK Menyanggah Pro Hadi. KENA BACA ! ( Sarat dengan Fakta )Share this article :

+ comments + 16 comments

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 8:25 AM

Kalo tanya aku siapa yang salah. Aku susun mengikut hirarki.

1. Hadi Awang.
2. Allahyarham Ibrahim Libya
3. Musa Hitam

Tun M bagi aku tak bersalah dalam tragedi Memali

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 8:34 AM

Sepanjang pemerintahan Tun M, beliau hanya pernah melakukan satu kesilapan sahaja. Apakah kesilapan yang dimaksudkan itu? Tragedi Memali? Bukan, saya menafikan sekeras-kerasnya. Tun M tak bersalah pun dalam Tragedi Memali. Satu-satunya kesilapan yang pernah dilakukan oleh Tun M ialah membawa masuk Anwar Ibrahim ke dalam UMNO. Itu sahaja kesilapan Tun M. Lain-lain kesilapan tiada sama sekali.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 9:09 AM

tabung memali mana?takbirrrrrrrr........

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 9:20 AM

Antara ciri golongan Wahabiah dan Khawarij, bnyk membuat penafsiran sendiri terhdp dalil dalil Al Quran dan Hadis. Akibat dr penafsiran sendiri ayat ayat Surah Al Maidah 44, 45, 47, mk terhasillah Amanat HH81.
Pd aku beban terbesar adalah pd Amanat HH81, sewajibnya ditarik balik dan diislahkan, diperbetulkan dan diberi penjelasan yg sebenarnya oleh yg mengeluarkannya.
Anyway, pengadilan di Akhirat, tunggu sajalah, tp ketika itu sudah terlambat utk diislahkan.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 10:43 AM

bughah! kelompok penderhaka kepada pemerintah Islam.Wajib diperangi. Halal darahnya....

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 10:43 AM

Melakukan pemberotakan terhadap agong hukumnya bunuh juga tetapi hal memali adalah ketentuan allah menguji hambanya sebagai pemimpin samada ia berkemampuan atau tidak. Nyata musa hitam gagal dalam tanggungjawab itu menyebabkan kematian hendak pulak rakyat tun sendiri.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 11:18 AM

Jika membawa masuk Anwar Ibrahim ke dalam UMNO merupakan kesilapan terbesar Tun M sepanjang pemerintahan beliau sebagai PM.....apakah pula jasa terbesar beliau ?

Jasa terbesar Tun M ialah menyingkirkan Anwar Ibrahim dari UMNO. Sekaligus dapat menyelamatkan Malaysia daripada berPMkan Anwar Ibrahim.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 11:19 AM

Hadi nk tggu mcm nik aziz kot..dh sakit teruk br la sibuk menagis nk mintak maaf.. Tu pun bukan kt depan org ramai secara terbuka pn... Masa bdn tgh sihat, kuasa dlm tgn, pengaruh beribu org, mati pn tak igt dah...

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 11:42 AM

Amanat hh penyebabnya..kesannya sampai skrg. Umat islam berpecah belah..hh bersalahhhhhhj

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 12:29 PM

salam,

dah 30 tahun berlalu. waktu tu saya bersekolah menengah. antara dalam ingatan hasil bacaan akhbar dan berita tv serta cerita anggota polis (fru) yg pergi memali, waktu kejadian memang tdm ada dlm negara. tapi masa berlaku serangan ibrahim libya ke atas anggota polis yang berkawal, tdm dalam proses ke china, iaitu di airport. antara sebab lawatan itu diteruskan kerana persiapan negara china untuk menyambut lawatan malaysia. pembatalan disaat akhir, bukanlah satu perkara yang baik. lagi pun, saya berpendapat, peristiwa di memali lebih kepada tindakan tidak patuh kepada undang-undang. jika ibrahim libya patuh kepada arahan polis, tiada kematian yang berlaku. selepas kejadian memali, pas mengambil kesempatan untuk memburukkan kerajaan dan polis. sedangkan kejadian sebenar adalah melanggar undang-undang dan cubaan untuk memberontak. dalam kejadian tersebut, anggota polis mati dahulu sebelum tindakan tegas oleh pihak polis.

untuk menunjuk siapa yang bersalah memang banyak dan semua orang bersalah kecuali diri sendiri. maka, kalu tun musa dah rasa bersalah, cakap aje la rasa bersalah, tak perlu kait dengan orang lain. hadi pun tak rasa bersalah. tok guru pun rasa tak bersalah. tapi bila dah sakit baru rasa bersalah. itu pun atas kepimpinan sewaktu memerintah kerajaan kelantan. yang lain tak salah. tdm kata biar sejarah yang menilainya. tu pun ada juga tdm minta maaf atas kesalahan mereka. pemimpin pas langsung tak ada. tunggu sakit, kira kifarah. tak perlu minta maaf.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 12:47 PM

NAMPAKNYA MEMALI KEMBALI LAGI.

KETAKSUBAN KEPADA IDEALOGI SYIAH DAN PRESIDEN LIBYA DI AWAL TAHUN 1980-an. MAKA HAJI HADI BERANI MENGELUARKAN "PERANG DAN SYAHID", MAKA LAHIRLAH SEORANG USTAZ IBRAHIM LIBYA DAN RIBUAN FANATIK YANG TAKSUB UNTUK MENUMBANGKAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL MELALUI PROPOGANDA AKIBAT TERPENGARUH DENGAN SYIAH DAN MUAMMAR GHADAFI.

KETAKSUBAN DAN DARAH MUDA YANG ADA PADA MASA ITU IAITU PANTANG DICABAR TERMASUK HAJI HADI DAN IBRAHIM LIBYA, NIK AZIZ DAN RAMAI LAGI PEMIMPIN PAS YANG BERSEKONGKOL, MAKA LAHIRLAH PERISTIWA HITAM "MEMALI"

KENAPA PERLU DIPERSALAHKAN TUN M DAN MUSA HITAM?
ORANG YANG TAKSUB DAN FANATIKLAH SAHAJA YANG PERLU DIPERSALAHKAN IAITU AHLI-AHLI PAS YANG TAKSUB. SEMUANYA "SATU DUNIA PUN TAHU"

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 12:56 PM

Peristiwa Memali ini tidak lah begitu kritikal jika dibandingkan dengan peristiwa pemberontakan Jenalik/Almau'nah atau penaklukan Lahad Datu olih askar Sultan Kiram, kerana kedua dua peristiwa ini melibatkan PDRM dan Angkatan Tentera Malaysia. Sedangkan Peristiwa Memali hanya melibatkan PDRM dibawah KDN khususnya Menteri Dalam Negeri sahaja. Jadi samada PM ada atau tidak dalam Negara tidak penting kerana sebagai Menteri Dalam Negeri dan juga Timbalan Perdana Menteri sudah cukup untuk Tun Musa Hitam mempunyai kewibawaan untuk bertindak tanpa memohon izin dari PM, dan hanya sekadar menasihati dan memaklumkan kepada PM diatas tindak tanduknya. Dalam peristiwa Jenalik dan Lahat Datu pun PM tidak melibatkan diri secara langsung, cuma Menteri Dalam Negeri dan Menteri Pertahanan yang bertindak berasaskan budang kuasa masing-masing.

Jadi dengan pendedahan Tun Musa yg ianya meminta PM untuk membatalkan lawatan resmi ke Cina yg telah dirancang berbulan-bulan hanya menonjolkan kelemahan Tun Musa sebagai seorang pemimpin yg tidak berwibawa dan tak berani memikul tanggung jawab.

Ini juga terbukti kemudian hari di mana Tun Musa Hitam hanya sanggup menjadi timbalan kepada Tengku Razali dalam Parti Semangat 46 walaupun sebelum itu Ku Li berada dibawah Tun Musa dalam hierarchy UMNO. Jelas sekali Tun Musa tidak memiliki ciri ciri seorang pemimpin tertinggi dan hanya memerlukan payung untuk berlindung.

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 3:09 PM

Salam,

Akibat daripada Amanat Sesat Hadi Awang itu, majoriti ahli PAS masih menganggap UMNO adalah Haram di sisi mereka, penentangan dan perjuangan menjatuhkan UMNO adalah isu peribadi.

Maka dari itu timbullah komen spt berikut drp mult Mursyidul Am PAS:

“Siapa yang nak tolong kerajaan Islam, kami sebagai pemimpin Islam mesti terima sama ada DAP, MCA, dan MIC. Kalau nak tolong mengapa kita tolak. Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahkan DAP, syaitan pun boleh saya terima.” – Nik Aziz Nik Mat, Utusan Malaysia, 24 Januari 1999.

Hebat Manusia bernama Nik Aziz, kerana Allah berfirman dlm Al-Quran bahawa senya Syaitan itu MUSUH kamu yang Nyata... tetapi fatwa Nik Aziz boleh mengatasi Firman Allah dan diterima oleh semua Pemimpin dan Pengikut PAS tanpa ada bantahan.

Apa saja yang difatwakan oleh Pemimpin mereka maka Ahli PAS akan menerimanya bulat-bulat tanpa perlu bagi mereka berfikir mengunakan akal fikiran dsbnya.

Saya ingin mencadangkan supaya Jabatan Agama, atau Majlis Agama atau Majlis Raja-Raja selaku Ketua Agama membawa USUL Kafir-Mengkafir melalui Amanat Hadi Awang ke Peringkat Lebih tinggi ..seperti FORUM Antarabangsa diwakili oleh kesemua Ulamak Sunni... Forum Agama dalam IOC yang selalu bersidang supaya suatu KETETAPAN dibuat oleh seluruh Ulamak di peringkat antarabangsa mengenai isu Amanat Hadi Awang dan Kenyataan Mengkafirkan drp Mursyid Am tersebut.

Supaya apabila sesuatu tindakan di ambil ke atas Ulamak Palsu ini, tia da lagi mana2 Ulamak atau negara Islam di atas mukabumi ini akan menyokong Ulamak Palsu Hadi Awang dan Nik Aziz ini..

AWDA

....................
Reply To This Comment ...................
Anonymous
April 5, 2014 at 4:54 PM

Perjuangan agama islam tidak sepatutnya bercorak keganasan yang di bangkitkan rasa amarah, tetapi lebih ke arah kebijaksanaan ilmu utk mengatasi semua kelemahan yang ada.Bukan bersifat mempergunakan agama islam demi kepentingan politik utk berkuasa, dalam kedudukan yang lemah dan terus memudaratkan rakyat.Banyak contoh2 kejayaan kerajan BN dalam konteks islam dan sedikit sebanyak ada kelemahanya yang perlu di perbaiki lagi,demi memberi kefahaman dan keyakinan yang tinggi kepada bumiputera melayu islam dan dunia islam.Kes di memali seumpamanya,kerajaan Pas di kelantan agak menampakan kegagalan yang sangat ketara dalam konteks politik islam.Parti yang hanya mampu menarik semangat dengan henyeee laungan takbir semata2 dan memberi sumbangan yang sangat kecil berbanding dengan kerosakan alam yang besar serta tidak mampu di banggakan oleh bumiputera melayu islam.Daripada turutan sejarah parti Pas dan umno banyak jurang bezanya,lebih kepada parti umno tetapi di sekat oleh kebangkitan sifat amarah,sebaran fitnah yang di lontarkan oleh parti pembangkang yang mungkin di perkiraan mereka,boleh mendahului parti pemerintah.Hakikat sebenar mereka mempunyai banyak masaalah,kurang berpengalaman,bersaing di antara mereka,gagal menterjemahkan kejayaan yang bukan berbentuk jumlah kemenangan kerusi dll.Walaupun ia agak lari dari tajuk di atas,maka di konteks perdamaian di hati amat2 penting bagi kedua2 pehak.Perkara yang lalu tiada gunanya untuk di ungkit semula ,sedangkan perjalanan perjuangan tokoh politik tersebut, masih jauh lagi.

....................
Reply To This Comment ...................
Otak geliga
April 5, 2014 at 6:44 PM

hahahaha......macam ada yg nak kenakan HH je kan?...ye la org dah mula lupa ttg isu Memali, tiba2 jd HOT SEMULA.....ataupun, mmg SENGAJA nak kenakan MH and TM, tp tak sangka balik semual ke HH.....mesti org yg mula2 GELAK tgk TM n MH mungkin berGADUH terus facepalm bila HH yg kena skrg ni......ye la kan, bila fikir scr tenang, SEMUA perkara akan menjurus kpd SEBAB MUSABAB......apa sebab MEMALI berlaku?......tanya sama HH....:)))))

....................
Reply To This Comment ...................
PakKaduk
April 9, 2014 at 11:36 PM

Kalau beginilah caranya adalah lebih baik dibuka kertas siasatan mengenai implikasi AMANAT ABDUL HADI AWANG yang mana merupakan sebab UTAMA kejadian tersebut berlaku.

Post a Comment